Forum » Problemi človeštva » Posest orožja
Posest orožja
Fritz ::
ka poste nabijas, po lpa jst trolam
OL za varnost ti daje druge pravice kot ostale listine.
al si hotu sam pokazat kak car k mas OL za varnost?
Še vedno se izmikaš odgovoru in trolaš. OL za varnost daje pravico nošenja in to je edina bistvena razlika med to orožno listino in OL za šport. Ko greš na upravno enoto dati orožje na vpogled/pregled, ga nosiš ali prenašaš skladno z zakonom. Končni rezultat je isti. Če bi na vhodu v UE bil napis oz. piktogram - orožje prepovedano, potem tega ne bi mogel zakonito opraviti.
Torej brez nabijanja, trdiš, da je v tvojem primeru referent prišel do tvojega vozila. Napiši za katero UE gre in bom z lahkoto preveril, če govoriš resnico ali lažeš?
Mimogrede, OL za varnost ima kar nekaj ljudi v Sloveniji in če poznaš orožno zakonodajo ter definicijo silobrana, v KZ, potem veš, da je nošenje orožja predvsem velika odgovornost. Za športno-rekreacijske in lovske potrebe mi popolnoma zadostujejo orožne listine za ta namen.
"Težav ne moremo reševati z isto miselnostjo,
kot smo jo imeli, ko smo jih ustvarili."
A. Einstein
A. Einstein
AndrejO ::
Ne vem, zakaj pišeš da mora biti ograja tako visoka oz. neprosojna, da se ne vidi čez/skozi njo? ZORO v 24. členu praviOrožja ni dovoljeno nositi ali prenašati na javnih krajih na način, ki vznemirja ljudi, ali tako, da ga ljudje opazijo.
Ergo, če na ograjenem domačem vrtu čistim orožje, s tem dejanjem ne vznemirjam okolice.
Domač vrt ni ravno javen kraj in čiščenje orožja na vrtu sosedov zagotovo ne bo vznemirjalo. Seveda, dokler ne preverjaš stanja cevi tako, da skozi njo pogledaš soseda.
ZORO te ograje nikjer ne definira. Če se prav spomnim predavanja enega izmed piscev ZORO, je omenil nekaj v stilu smiselno ograjene nepremičnine - in to ne pomeni nujno ograje. To ni recimo Zakon o zaščiti živali, ki točno definira višino ograje za nevarne pse.
ZOro je o detajlih tih, soavtor zakona, ki nam je na tečaju predaval o zakonodaji (verjetno sva oba poslušala istega), pa je naši skupini dal primer, da se gre predvsem za to, da lahko doma, sam in skrit pred očmi javnosti počneš praktično karkoli, ker s tem ne boš vznemirjal okolico. Kot primer je navedel "dovolj visoko ograjo", da te iz ceste ne vidijo, ko skačeš okoli hiše v spodnjih gatah s pištolo za pasom.
(ja, spodnje gate so bile del njegovega primera)
Iz tega sem razumel, da je poudarek na tem, da se drugi zaradi tvojega početja ne smejo počutiti ogrožene (čiščenje orožja je npr. čisto ok) in če je prostor ograjen, potem bo pač obveljala, da česar okolica ne vidi, okolice pač ne boli.
Morda sem tokrat tudi sam malo poenostavil. Če bom pri čiščenju obračal cev orožja proti sosedu (in pregovorno smo Slovenci skregani s sosedi :) ), se bo ta počutil ogroženega. Mislim da smo za svoje orožne listine vsi preveč garali, da bi na tako neumen način izgubili naše igračke.
O ja. Je pa zakon vsaj v tej točki "lastne nepremičnine" toliko prijazen, da če te iz ceste gledajo kako se a-la Rambo plaziš po vrtu, to ne bo prekršek zaradi nošenja, teveč samo (primerjalno lažji) prekršek zaradi vznemirjanja.
krneki0001 ::
Jaz imam na vrtu tarče za zračko in vsake toliko časa iz zračne pištole (kopija moje taprave - walter) spustim kakih 100 diabol v tarče pred sosedi, pa noben nič ne teži.
xxxul ::
Morda sem tokrat tudi sam malo poenostavil. Če bom pri čiščenju obračal cev orožja proti sosedu (in pregovorno smo Slovenci skregani s sosedi :) ), se bo ta počutil ogroženega. Mislim da smo za svoje orožne listine vsi preveč garali, da bi na tako neumen način izgubili naše igračke.
O ja. Je pa zakon vsaj v tej točki "lastne nepremičnine" toliko prijazen, da če te iz ceste gledajo kako se a-la Rambo plaziš po vrtu, to ne bo prekršek zaradi nošenja, teveč samo (primerjalno lažji) prekršek zaradi vznemirjanja.
Amm, to da je nekdo vznemirjen in pokliče policijo še ne pomeni da si ti kr avtomatsko naredu prekršek.
ko smo v klubu odprl novo interno strelišče pred leti, so sosedje (cca 1km stran) vsakič, večkrat, klicali policijo; ko so prvič prišli policisti, so preverl OL, z ciframi se niso ukvarjal, pol smo pa mal pričal, ampak prekrška pa dejansko ni blo.
potem so pa še vsakič pršli ko so jih klical, cca vsak tedn celo leto, vredi fantje, pač če kdo kliče morjo it pogledat, če ne ugotovijo nepravilnosti pač ni nič. IMO rambo ni nepravilnost ;)
@nebivedu - sosedje vedo da maš šarca doma, pa ne upajo
oz si mislijo da če bodo za zračko težil, boš pol z šarcem začel trenirat
krneki0001 je izjavil:
Jaz imam na vrtu tarče za zračko in vsake toliko časa iz zračne pištole (kopija moje taprave - walter) spustim kakih 100 diabol v tarče pred sosedi, pa noben nič ne teži.
To se lahko zahvališ zgolj in samo sosedom s katerimi se očitno dobro razumeš, hkrati pa ne ravnaš tako, da se bi počutili ogrožene.
Če bi se jim zahotelo, bi te zlahka prijavili in naložili kako je nekaj "letelo proti njim" in bi bila tvoja vrtna zabava zaključena.
Dejstvo je, da si kot oseba, ki poseduje orožje, bolj izpostavljen nadzoru in tudi pritožbam (ang. ima lepo besedo, za katero ne poznam natančnega slo. ekvivalenta: scrutiny). Zato se moraš zavedati vseh omejitev in za vsako početje, ki je "v sivem območju", vedno razmisliti tudi kako ga bodo videli in sprejeli ostali, ne samo koliko je res nevarno ali ne.
Amm, to da je nekdo vznemirjen in pokliče policijo še ne pomeni da si ti kr avtomatsko naredu prekršek.
Ne, tega ne trdim. Je pa to igranje z ognjem, ker lahko uradna oseba mimogrede ugotovi, da to je prekršek in za nekaj časa pobere igrače.
IMO rambo ni nepravilnost ;)
Mislim, da se to prevede na tisto varianto "koliko si upaš". Na neki točki boš šel čez mejo "javnosti", ki se sprehaja po cesti mimo vrta, in zakon je dovolj širok, da bo lastnik orožja vedno dobil po prstih. Ali bo to zgolj začasen zaseg, dokler se proučuje prijavo, ali pa kar globa (pustimo zaplembo pri miru) je verjetno sekundarnega pomena. Oboje boli.
Zgodovina sprememb…
- spremenil: AndrejO ()
xxxul ::
jst rambota ne prakticiram (smajli - halo) - sploh ker si ga definiral kot plazenje po vrtu
Da absolutno siva cona - sej tud policisti ko bodo prišli ne bodo kr na horuk začasne zaplembe naredl - takoj ko bodo ugotovili da gre za legalno orožje, ki ga ima oseba v gatah za pasom na svojem zemljišču (tle sm se mal zaplezu, recimo da se ta osebna obnaša mirno in racionalno), rabjo verjetno nek konkreten razlog? ali je dovolj prijava na 113 "oseba v gatah z pištolo za pasom se plazi skozi grmovje"?
(se resno, absolutno strinjam da se ni za zajebavat, ampak bat se pa tud ni treba)
Da absolutno siva cona - sej tud policisti ko bodo prišli ne bodo kr na horuk začasne zaplembe naredl - takoj ko bodo ugotovili da gre za legalno orožje, ki ga ima oseba v gatah za pasom na svojem zemljišču (tle sm se mal zaplezu, recimo da se ta osebna obnaša mirno in racionalno), rabjo verjetno nek konkreten razlog? ali je dovolj prijava na 113 "oseba v gatah z pištolo za pasom se plazi skozi grmovje"?
(se resno, absolutno strinjam da se ni za zajebavat, ampak bat se pa tud ni treba)
Ni potrebno delati panike ali se bati. Podpiram pa odstranjevanje napačnih razumevanj in pri temu poskušam spodbujati odgovorno in tudi do ostalih uvidevno ravnanje. Orožje je nevaren predmet, ljudje se v njegovi bližini lahko počutijo nelagodno in nerazumevanjem se je smiselno izogibati.
Če imaš pa fajn sosede, ki nimajo strahov in ti zaupajo, potem pa lahko rečem samo "odlično". Marsikdo nima te sreče.
Če imaš pa fajn sosede, ki nimajo strahov in ti zaupajo, potem pa lahko rečem samo "odlično". Marsikdo nima te sreče.
krneki0001 ::
krneki0001 je izjavil:
To se lahko zahvališ zgolj in samo sosedom s katerimi se očitno dobro razumeš, hkrati pa ne ravnaš tako, da se bi počutili ogrožene.
Če bi se jim zahotelo, bi te zlahka prijavili in naložili kako je nekaj "letelo proti njim" in bi bila tvoja vrtna zabava zaključena.
Dejstvo je, da si kot oseba, ki poseduje orožje, bolj izpostavljen nadzoru in tudi pritožbam (ang. ima lepo besedo, za katero ne poznam natančnega slo. ekvivalenta: scrutiny). Zato se moraš zavedati vseh omejitev in za vsako početje, ki je "v sivem območju", vedno razmisliti tudi kako ga bodo videli in sprejeli ostali, ne samo koliko je res nevarno ali ne.
Tarče so stran od sosedov, ne more nič priletet k njim, gledajo lahko le v hrbet. Drugače pa sosed pride dostkrat streljat in na pivce, pa mal podebatirava. Imava tako poštimano, da ko mene ni doma in je on, še vsake toliko časa poškili na mojo hišo, jaz pa obratno, ko gre on kam na dopust. V glavnem odličen sosed. Še ko so se najine familje zarad zemlje 30 let tožile, je prišel s petimi mejniki in sva jih zabila, poklicala geodete in so vrisal mejo, da imava to rešeno. Familja je pa sedaj samo tiho, pa ne oja ne njegova ne pisnejo več o meji.
bbbbbb2015 ::
Cena je problem. To so puške od 30 tisoč evrov naprej. Brez gravure, ki se računa ekstra.
Škoda toliko denarja za nekaj kar večino časa stoji v vitrini ali sefu.
To ti misliš, da stoji.
V realnosti ti kapitalisti imajo časa za zabavo... ...več kot jaz. Ni problem cel dan zabiti na lovu. Ter morda zvečer koga poklicati, kako gredo posli.
Lahko pa jasno, kdo ima to, pa stoji v omari ali sefu.
Mimogrede, OL za varnost ima kar nekaj ljudi v Sloveniji in če poznaš orožno zakonodajo ter definicijo silobrana, v KZ, potem veš, da je nošenje orožja predvsem velika odgovornost. Za športno-rekreacijske in lovske potrebe mi popolnoma zadostujejo orožne listine za ta namen.
Pa daj razloži meni, kdo to ima, ter nenehno nosi s sabo.
Ker jaz sem v življenju sr*nja videl ogromno, pa res nekako ne najdem primera, da bi pa kdo moral biti ves čas oborožen.
Izterjevalci? Pa če je problem pokličejo policijo. Detektivi? Pa saj menda brezpravno ne hodijo po tuji privatni zemlji in vlamljajo? Sodniki, tožilci? Takisto, tudi zanje velja, če so ogroženi 113.
Direktorji s kešem? Pa varnostnika si lahko najamejo.
No, da slišim....
Zgodovina sprememb…
- spremenilo: bbbbbb2015 ()
Martin Krpan ::
Preden boš onim na 113 ti kaj razložil in preden te bodo prevezali naprej in bo prišla policija si ti že na sobni temparaturi.
Še sreča da je slovenija zelo varna država , ker ta 113 je itak namenjena sama sebi. Odzivni čas se zaradi njih le še mnogo podaljša.
Ni to USA 911 kjer telefonist sam ukrepa in kliče naprej policijo/reševalce/gasilce/civilno zaščito/nacionalno gardo...
Pri nas prvo kekcu na 113 pol ure razlagaš za kaj gre preden se on odloči DA TE PREVEŽE naprej. Potem pa spet vse razlagaj jovo na novo...
Še sreča da je slovenija zelo varna država , ker ta 113 je itak namenjena sama sebi. Odzivni čas se zaradi njih le še mnogo podaljša.
Ni to USA 911 kjer telefonist sam ukrepa in kliče naprej policijo/reševalce/gasilce/civilno zaščito/nacionalno gardo...
Pri nas prvo kekcu na 113 pol ure razlagaš za kaj gre preden se on odloči DA TE PREVEŽE naprej. Potem pa spet vse razlagaj jovo na novo...
bbbbbb2015 je izjavil:
No, da slišim....
Lej maestro, jaz to pravico imam in jo tudi uporabljam, ne da bi za to imel kakršnokoli posebno ali nujno potrebo. Tako kot nekdo npr. nosi prstan ali verižico. Ne počutim se ogroženega, ne silim v kočljive situacije z možnostjo nasilja, se ne prepiram in ne pijem - ravno zato ker nosim orožje.
Verjetnost, da bi ga v Sloveniji kdajkoli rabil uporabiti za zaščito lastnega ali tujega življenja in telesa je minimalna a če bi se to zgodilo in če ne bi bilo nobene druge možnosti kot uporabiti strelno orožje, potem bi to tudi naredil. Nimam nobene želje streljati v sočloveka in nositi njegovo življenje na duši, zato bi to storil le v največji sili.
A. Einstein
A. Einstein
bbbbbb2015 je izjavil:
No, da slišim....
Lej maestro, jaz to pravico imam in jo tudi uporabljam, ne da bi za to imel kakršnokoli posebno ali nujno potrebo. Tako kot nekdo npr. nosi prstan ali verižico. Ne počutim se ogroženega, ne silim v kočljive situacije z možnostjo nasilja, se ne prepiram in ne pijem - ravno zato ker nosim orožje.
Pa ti si ravnokar povedal, da to pravico zlorabljaš. Dejansko hodiš okrog z orožjem, pa nisi ogrožen.
Jaz se tudi ne počutim ogroženega, ne silim v težave, se ne prepiram in ne pijem.
In rabim potem orožje... Pa ti veš kaj govoriš?
Ahhh.... Kaj vse človek ne zve.
bbbbbb2015 je izjavil:
No, da slišim....
Kakor je bilo meni povedano se je kar nekaj varnostnih OL dalo kmetom okoli Osilnice in v Pokolpju, kjer so imeli sredi 90. let veliko težav z begunci iz BiH. Razlog je bil, da zjutraj niso vedeli, če jih bo v štali čakala njihova kravica ali kakšen potencialno nasilen begunec. Z orožjem so tako lahko odvrnili nevarnost, da se bi jih kdo nasilno lotil.
Sicer pa je menda stvar varnostnega orožja bolj v tem, da se zavaruješ pred hudim nasiljem, ne pa nujno pred smrtjo ali za varovanje premoženja. Če te želi nekdo ubiti, ti varnostno orožje ne bo pomagalo. Če te želi nekdo okrasti, potem uporaba varnostnega orožja ni upravičena. Če te pa želi nekdo zgolj spraviti v bolnico, ker so trupla preklemansko slabi plačniki dolgov, pa je varnostno orožje prikladen "deterrent".
Seveda ... če so lagali meni, potem jaz lažem tebi. Ampak meni se je slišalo nekako logično.
Martin Krpan je izjavil:
Priznam, da ne vem kakšna je trenutna organizacija dela na OKC, ampak nazadnje, ko sem v sili klical policijo (zaradi nevarno naloženega tovora na priklopniku), je OKC zadevo samostojno skomuniciral patrulji na terenu v roku 15s, če ne še manj. Nikoli nisem bil prevezan nikamor naprej. Patrulja pa je priklopnik ustavila morda v roku nekih 5min.
Verjetnost, da bi ga v Sloveniji kdajkoli rabil uporabiti za zaščito lastnega ali tujega življenja in telesa je minimalna a če bi se to zgodilo in če ne bi bilo nobene druge možnosti kot uporabiti strelno orožje, potem bi to tudi naredil. Nimam nobene želje streljati v sočloveka in nositi njegovo življenje na duši, zato bi to storil le v največji sili.
In predvsem za to slednje je to nekaj, kar ima pravico narediti čisto vsak slehernik, ne glede na orožno listino ali karkoli drugega. Če z orožjem, z orožje, če pa z lopato, pa z lopato. Silobran in ravnanje v skrajni sili, da se zavaruje življenje se ne ozirajo na papirologijo.
Zgodovina sprememb…
bbbbbb2015 je izjavil:
Pa ti si ravnokar povedal, da to pravico zlorabljaš. Dejansko hodiš okrog z orožjem, pa nisi ogrožen.
Jaz se tudi ne počutim ogroženega, ne silim v težave, se ne prepiram in ne pijem.
OL za varnost (oz. njegov tedanji ekvivalent) sem dobil v drugih časih in ga imam še danes. Omogoča nošenje orožja in to tudi počnem. Ker to počnem že dvajset let, skoraj vsakodnevno, brez kakršnihkoli incidentov in težav, očitno ne počnem ničesar narobe in zagotovo ne v nasprotju z zakonom. Tebi se to morda zdi neumno a je to tvoje mnenje in mi je za to popolnoma vseeno. Če tebi osebno to ni všeč, potem tega ne počni.
Je pa recimo res, da sem naznanil vlomilca in potem na sodišču pričal proti njemu. Od 30 stanovanj iz katerih je bilo možno slišati in videti vlamljanje v teku, sem samo jaz poklical policijo in sodeloval z organi pregona do prijetja in kasneje, do obsodbe.
A. Einstein
A. Einstein
Zgodovina sprememb…
- spremenilo: Fritz ()
bbbbbb2015 je izjavil:
OL za varnost (oz. njegov tedanji ekvivalent) sem dobil v drugih časih in ga imam še danes. Omogoča nošenje orožja in to tudi počnem. Ker to počnem že dvajset let, skoraj vsakodnevno, brez kakršnihkoli incidentov in težav, očitno ne počnem ničesar narobe in zagotovo ne v nasprotju z zakonom. Tebi se to morda zdi neumno a je to tvoje mnenje in mi je za to popolnoma vseeno. Če tebi osebno to ni všeč, potem tega ne počni.
Je pa recimo res, da sem naznanil vlomilca in potem na sodišču pričal proti njemu. Od 30 stanovanj iz katerih je bilo možno slišati in videti vlamljanje v teku, sem samo jaz poklical policijo in sodeloval z organi pregona do prijetja in kasneje, do obsodbe.
Ma, pusti to. Skratka, rad hodiš z orožjem okrog. Neke potrebe pa nimaš. Realne mislim.
Glede vlomilcev mi je vseeno, kaj počneš. Če jih naznanjaš ali nenaznanjaš.
Pustimo to.
Ja, ti tudi verjetno hodiš z orožjem na strelišče ali na lov pa nisi ne v vojni ali lačen
Realne potrebe nimam (in za to sem hvaležen), le tako sem se odločil, ker imam do tega pravico in sem ustrezno usposobljen. Ne škodujem nikomur in razen bližnjih in sodelavcev, ki me vidijo pri preoblačenju in pospravljanju, večina znancev in prijateljev ne ve in ne bo vedela, da imam na sebi orožje. A kot sem napisal, si pri tem precej bolj omejen, ker orožje pomeni odgovornost in tega se mnogi mladci, ki tako nekritično povzemajo ameriško kulturo, ne zavedajo.
Realne potrebe nimam (in za to sem hvaležen), le tako sem se odločil, ker imam do tega pravico in sem ustrezno usposobljen. Ne škodujem nikomur in razen bližnjih in sodelavcev, ki me vidijo pri preoblačenju in pospravljanju, večina znancev in prijateljev ne ve in ne bo vedela, da imam na sebi orožje. A kot sem napisal, si pri tem precej bolj omejen, ker orožje pomeni odgovornost in tega se mnogi mladci, ki tako nekritično povzemajo ameriško kulturo, ne zavedajo.
A. Einstein
A. Einstein
Orožja tako ne potrebuješ v 99.999 % , niti policija.
Hudič pa je v detajlu , da ne veš in ne moreš vedeti če in kdaj ga boš potreboval in ga zato stalno vlačiš z seboj.
P.S.
Red Mamba se je na forumu strelec pozanimal , da je res kot smo mu mi tu razlagali , zato se tu več ne oglaša in kontrira.
Hudič pa je v detajlu , da ne veš in ne moreš vedeti če in kdaj ga boš potreboval in ga zato stalno vlačiš z seboj.
P.S.
Red Mamba se je na forumu strelec pozanimal , da je res kot smo mu mi tu razlagali , zato se tu več ne oglaša in kontrira.
Zgodovina sprememb…
- spremenilo: Martin Krpan ()
Martin Krpan je izjavil:
Edino pravilno! Vsako navedbo na spletu se preveri še pri kakšne nepovezanem viru, da se bolje oceni njeno verodostojnost.
Martin Krpan je izjavil:
Dobr , lahk bi pa vsaj rekel " Fantje , prav ste imeli"!
Meh. Če bo, bo, če pa ne, pa pač ne.
Ne vem kako je bilo tebi, ko si prvič nesel orožje na UE, ampak za nekoga, ki mu na tečaju tega niso pojasnili, je zadeva resnično nelogična. Uradni prostori in notri naj se bi prinašalo orožje. Kdor ne pozna postopka, se mu to verjetno res zdi kar precej "ku, ku".
Ja, ti tudi verjetno hodiš z orožjem na strelišče ali na lov pa nisi ne v vojni ali lačen
Joj Fritz daj nehaj s tem, no.
O tvoji usposobljenosti smo že slišali in o tem za kaj si hvaležen, tudi. In mladina gor in mladina dol. In kako ti nič ne piješ, ker si odgovoren.
Lepo sem ti povedal, da menim, da če nisi ogrožen, ni prav, da imaš kakšen koli orožni list. Lahko si ga 'predelaš' v zbiranje ali 'šport', če imaš to voljo.
Potem pa še izjave, da vlomilce ovajaš.
Morda bi celo koga vprašal, kako je s potekom te pravice, kot ti praviš, pa ne bom trošil časa za to.
Samo nehaj s tem, ker si boljkone 'borderline', samo nikomur se ne da ukvarjati se s tabo.
Zgodovina sprememb…
- spremenilo: bbbbbb2015 ()
bbbbbb2015 je izjavil:
Morda bi celo koga vprašal, kako je s potekom te pravice, kot ti praviš, pa ne bom trošil časa za to.
Samo nehaj s tem, ker si boljkone 'borderline', samo nikomur se ne da ukvarjati se s tabo.
ZOro 11. člen
11. člen
Pravice in obveznosti, ki izhajajo iz orožnih listin
Orožni list dovoljuje posamezniku posest in nošenje vpisanega kosa orožja in se izda za lovsko in športno orožje z veljavnostjo dvajsetih let, za varnostno orožje pa z veljavnostjo desetih let, po preteku veljavnosti dovoljuje orožni list posamezniku posest orožja brez pravice nošenja in prenašanja.
Še enkrat, kaj za boga se imaš ti vtikati v moje pravice, dokler s svojim ravnanjem ne posegam v tvoje pravice in svoboščine?
A. Einstein
A. Einstein
bbbbbb2015 je izjavil:
ZOro 11. člen
11. člen
Orožni list dovoljuje posamezniku posest in nošenje vpisanega kosa orožja in se izda za lovsko in športno orožje z veljavnostjo dvajsetih let, za varnostno orožje pa z veljavnostjo desetih let, po preteku veljavnosti dovoljuje orožni list posamezniku posest orožja brez pravice nošenja in prenašanja.
Še enkrat, kaj za boga se imaš ti vtikati v moje pravice, dokler s svojim ravnanjem ne posegam v tvoje pravice in svoboščine?
Aha, vidim, da rad copypastaš iz zakona. No poglej, v zakonu piše:
Upravičen razlog za izdajo orožne listine
Posameznik ima upravičen razlog (4. točka drugega odstavka 14. člena tega zakona) za izdajo orožne listine, če:
– dokaže, da je njegova osebna varnost ogrožena v tolikšni meri, da bi za zagotovitev le-te potreboval varnostno orožje;
– predloži dokazilo, da je upravičen do lovskega orožja po predpisih o lovstvu;
– predloži dokazilo o članstvu v strelski športni organizaciji;
– predloži dokaze o podaritvi ali dedovanju orožja.
Po drugi strani pa ti piše:
Orožje se mora nositi tako, da ne ogroža osebne varnosti ali varnosti koga drugega.
Varnostno orožje, ki ga nosijo varnostniki pri opravljanju službe varovanja po predpisih o zasebnem varovanju in obveznem organiziranju službe varovanja, smejo nositi le med opravljanjem službe, izven tega časa orožja ni dovoljeno nositi.
Lovsko orožje se sme nositi in uporabljati samo v lovišču in na strelišču, izven lovišča oziroma strelišča pa se mora prenašati.
Športno orožje se sme nositi in uporabljati samo na strelišču, izven strelišča pa se mora prenašati.
Zračno orožje in orožje s tetivo se lahko nosi in uporablja na strelišču ali tako zavarovanem kraju, da niso ogroženi ljudje ali premoženje.
Ob pogojih iz prejšnjega odstavka lahko uporabljajo zračno orožje in orožje s tetivo tudi mladoletniki pod nadzorstvom polnoletne osebe.
Namen je torej jasen. Če si ogrožen, to lahko imaš in to takrat, ko si res ogrožen. To je nekako v kontekstu.
Ti pa sam praviš, da nisi ogrožen, pa karkoli že imaš, nosiš ves čas. Jemlješ, da zakon velja zate samo v trenutku, ko pišeš neke papirje. Če te pa nekdo kasneje vpraša, kako je s tem, pač papir imaš, jebiga, to ti omogoča poljubno vse. Kar zagotovo ni res.
Glede vtikanja v tvoje pravice, ti bom pa rekel, da tvoja pravica ni absolutna. Konča se pri moji pravici, kjer mi ne paše, da nekdo nosi orožje za namen, ki ga ni (varnostna ogroženost) in to ves čas.
Tako med nama, po moje imaš bolezensko motnjo kompleksa večvrednosti. To se pojavlja redko, a se.
bbbbbb2015 je izjavil:
bbbbbb2015 je izjavil:
ZOro 11. člen
11. člen
Aha, vidim, da rad copypastaš iz zakona. No poglej, v zakonu piše:
Upravičen razlog za izdajo orožne listine
Posameznik ima upravičen razlog (4. točka drugega odstavka 14. člena tega zakona) za izdajo orožne listine, če:
– dokaže, da je njegova osebna varnost ogrožena v tolikšni meri, da bi za zagotovitev le-te potreboval varnostno orožje;
– predloži dokazilo, da je upravičen do lovskega orožja po predpisih o lovstvu;
– predloži dokazilo o članstvu v strelski športni organizaciji;
– predloži dokaze o podaritvi ali dedovanju orožja.
Po drugi strani pa ti piše:
Orožje se mora nositi tako, da ne ogroža osebne varnosti ali varnosti koga drugega.
Varnostno orožje, ki ga nosijo varnostniki pri opravljanju službe varovanja po predpisih o zasebnem varovanju in obveznem organiziranju službe varovanja, smejo nositi le med opravljanjem službe, izven tega časa orožja ni dovoljeno nositi.
Lovsko orožje se sme nositi in uporabljati samo v lovišču in na strelišču, izven lovišča oziroma strelišča pa se mora prenašati.
Športno orožje se sme nositi in uporabljati samo na strelišču, izven strelišča pa se mora prenašati.
Zračno orožje in orožje s tetivo se lahko nosi in uporablja na strelišču ali tako zavarovanem kraju, da niso ogroženi ljudje ali premoženje.
Ob pogojih iz prejšnjega odstavka lahko uporabljajo zračno orožje in orožje s tetivo tudi mladoletniki pod nadzorstvom polnoletne osebe.
Namen je torej jasen. Če si ogrožen, to lahko imaš in to takrat, ko si res ogrožen. To je nekako v kontekstu.
Ti pa sam praviš, da nisi ogrožen, pa karkoli že imaš, nosiš ves čas. Jemlješ, da zakon velja zate samo v trenutku, ko pišeš neke papirje. Če te pa nekdo kasneje vpraša, kako je s tem, pač papir imaš, jebiga, to ti omogoča poljubno vse. Kar zagotovo ni res.
Glede vtikanja v tvoje pravice, ti bom pa rekel, da tvoja pravica ni absolutna. Konča se pri moji pravici, kjer mi ne paše, da nekdo nosi orožje za namen, ki ga ni (varnostna ogroženost) in to ves čas.
Tako med nama, po moje imaš bolezensko motnjo kompleksa večvrednosti. To se pojavlja redko, a se.
Kompleks večvrednosti se prej kaže v tvojem mnenju češ, da je tvoje mnenje o tem kaj tebi osebno paše in kaj ne, dovolj za vtikanje v meni podeljeno pravico do nošenja orožja skladno z zakonom. Zakon nikjer ne določa, da moraš biti ogrožen ves čas trajanja veljavnosti OL za varnost niti to, da konec ogroženosti pomeni tudi konec veljavnosti OL za varnost in konec pravice do nošenja orožja. OL za varnost ima veljavnost 10 let in v vsem tem času ima posameznik vse pravice, ki izhajajo iz njega. Pravica do nošenja seveda ni absolutna, saj zakon izrecno predpiše kdaj in kje je prepovedano nositi in prenašati orožje. Če bi osebno samo en krat prekršil zakon v zvezi z nošenjem orožja in bi me kdo prijavil, bi nemudoma izgubil vse pravice iz OL za varnost in verjetno tudi možnost posedovanja orožja:
16. člen ZOro
Zanesljivost
Posameznik je zanesljiv (3. točka drugega odstavka 14. člena tega zakona), če se na podlagi ugotovljenih dejstev lahko sklepa, da orožja ne bo zlorabljal ali ga neprevidno, nestrokovno ter malomarno uporabljal in shranjeval, ali ga prepuščal osebi, ki ni upravičena do posesti orožja.
Da si v to debato vlekel varnostnike, ki imajo le pooblastilo za nošenje v času opravljanja službe, kot zaposleni in ne kot posamezniki, potrjuje nepoznavanje oz. ne-razumevanje zakonodaje, ki jo sam citiraš. Ne vem ali si lastnik orožja ali ne vendar bi s tvojim pristopom vsakdo lahko zahteval, da se lastnikom orožja omejijo pravice, ki so jim bile dane z orožno listino. Recimo da nekomu ne paše, da športni strelci od doma do strelišča prenašajo polavtomatske verzije vojaških pušk in večje količine streliva. Kaj sedaj, a jim bomo to oporekali, ker nam to ne paše, čeprav imajo do tega vso pravico?
Mimogrede, OL za varnost sem dobil kot pripadnik represivnega organa in ne zaradi ogroženosti. Uporabo diskrecijske pravice pri podelitvi takšnih orožnih listin poznajo v kar nekaj evropskih državah. Ravno sedaj poteka debata v Avstriji, ker policistom ne izdajajo več takšna dovoljenja. So razlogi za in razlogi proti.
A. Einstein
A. Einstein
OL za varnost je v časih SFRJ lahko dobil vsak komunajzarski direktor in večina ga ima še danes. In lahko nosijo orožje , če jim paše , ni pa jim potrebno. Večina ga ne !
Martin Krpan je izjavil:
OL za varnost je v časih SFRJ lahko dobil vsak komunajzarski direktor in večina ga ima še danes. In lahko nosijo orožje , če jim paše , ni pa jim potrebno. Večina ga ne !
Sicer ne vem kaj se je res dogajalo pred ZOro-1 in potem, ampak mislim, da so ti primerki verjetno že prenehali biti orožni list.
Moj razmislek gre tako:
- ZOro-1 je bil sprejet l. 2000.
- Prehodno obdobje za zamenjavo orožnih listin po starem zakonu je bilo dve leti.
- Nove listine po novem zakonu so trajanje orožnega lista omejile.
- Dvomim, da se je kdo v novem sistemu in novih časih ukvarjal s podaljševanjem.
- Večina, če ne kar vsi OL so verjetno najkasneje do konca 2013 "potekli" in se "spremenili" v posestne liste.
Kaj in kako se je res dogajalo pa seveda ne vem. To je samo moje razmišljanje na temo.
matijadmin ::
Slovenistan je izjavil:
Jaz sem doma našel pištolo znamke Steyr, model 1912, narejeno okoli 1917, ki ima gor nacistični žig. Bral sem, da to pomeni, da je bila konvertirana na 9mm.
Jo lahko sploh komu legalno prodam?
Obdrži jo za hude čase. Naokoli pa ne govori o tem.
To da država ve, da imaš ti neko orožje ni dobro zate. Lahko se odločijo za zaplembo, ali pa pri raciji, ugotavljajo da poseduješ ognjeno orožje. Vsekakor nobenega +
Pusti jo, kjer je. Če te šravfajo, pa izjaviš da je bila od pokojnega dedka in ti nimajo kaj, saj je ti nisi kupil.
Prijaviš Policiji najdbo, jim predaš orožje, z zapisnikom pa nato uveljavljaš lastninsko pravico. V tem času moraš zagotoviti določenim predpisanim pogojem, pridobiti ustrezno dovoljenje za hrambo tega orožja kot zbiratelj ali pa ga dati takoj po pridobitvi lastninske pravice predelati, tako da ni in nikoli več ne bo uporabno. Lahko pa tudi pustiš policiji, da jo komisijsko uniči, če te nanjo ne vežejo kakšni spomini na sorodnike, oz. nima visoke cene med zbiratelji.
Vrnite nam techno!
Da si v to debato vlekel varnostnike, ki imajo le pooblastilo za nošenje v času opravljanja službe, kot zaposleni in ne kot posamezniki, potrjuje nepoznavanje oz. ne-razumevanje zakonodaje, ki jo sam citiraš. Ne vem ali si lastnik orožja ali ne vendar bi s tvojim pristopom vsakdo lahko zahteval, da se lastnikom orožja omejijo pravice, ki so jim bile dane z orožno listino. Recimo da nekomu ne paše, da športni strelci od doma do strelišča prenašajo polavtomatske verzije vojaških pušk in večje količine streliva. Kaj sedaj, a jim bomo to oporekali, ker nam to ne paše, čeprav imajo do tega vso pravico?
Mimogrede, OL za varnost sem dobil kot pripadnik represivnega organa in ne zaradi ogroženosti. Uporabo diskrecijske pravice pri podelitvi takšnih orožnih listin poznajo v kar nekaj evropskih državah. Ravno sedaj poteka debata v Avstriji, ker policistom ne izdajajo več takšna dovoljenja. So razlogi za in razlogi proti.
Glej, bova zaključila debato. Ker mislim, da sem ti povedal vse, kar sem ti mislil, več kot to pa ni kaj za povedati.
Poznam zakonodajo, pa se mi niti o tem ne da več debatirati. Dvomim, da se bo tvoje obnašanje kaj spremenilo.
Bistvo slovenske zakonodaje je, da karkoli že ima kdo z orožjem opraviti, potrebuje razlog. Američani recimo, ga ne potrebujejo, ker imajo tako zapisano v aneksu k ustavi.
In bistvo tvojega obnašanja je da ti razloga nimaš.
S tem to zadevo zaključujem in se ne bom oglasil več na to temo.
hammock ::
In bistvo tvojega obnašanja je da ti razloga nimaš.
Jaz pa sem mu hvalezen, da kot vzoren drzavljan hodi okoli s prikritim kosom. Zaradi taksnih ljudi se pocutim varneje.
Tudi sam bi svojega glocka vedno in povsod nosil s seboj, ce bi ga smel. Zal imam zanj samo sportno dovoljenje.
chucki ::
Katero glokico imas? 17 gen4?
AMD Ryzen 5 5600/NZXT Kraken X62/Asus ROG Crosshair VI hero/DDR4 32gb/1TB SSD
Gigabyte RTX 3060 Ti /SB Z/NZXT H440 case/ Asus ROG PG248Q
Samsung Q7FN65 + ASUS TUF A17 with RTX 3070 Ti
Gigabyte RTX 3060 Ti /SB Z/NZXT H440 case/ Asus ROG PG248Q
Samsung Q7FN65 + ASUS TUF A17 with RTX 3070 Ti
hammock ::
Glock 19 gen4, custom sprozilec, hi-viz opticni merki. 17ka je prevelika za nosit prikrito IMO.
Fajn zadeva, z malo treninga gre pri hitrem streljanju vse v silhueto na 50 metrov
Fajn zadeva, z malo treninga gre pri hitrem streljanju vse v silhueto na 50 metrov
Tudi sam bi svojega glocka vedno in povsod nosil s seboj, ce bi ga smel. Zal imam zanj samo sportno dovoljenje.
Se da, bi pa z 19-ko bilo še lažje. 19-ka je standardno orožje pripadnikov policijske enote za varovanje in zaščito, predvidevam ravno zato, ker je nek optimalen kompromis med velikostjo in uporabnostjo v večini situacij.
A. Einstein
A. Einstein
bbbbbb2015 je izjavil:
Glej, bova zaključila debato. Ker mislim, da sem ti povedal vse, kar sem ti mislil, več kot to pa ni kaj za povedati.
Poznam zakonodajo, pa se mi niti o tem ne da več debatirati. Dvomim, da se bo tvoje obnašanje kaj spremenilo.
Moje obnašanje se zagotovo ne bo spremenilo, če se ne bodo spremenili predpisi, če bom še naprej imel ustrezno dovoljenje in če se bom počutil sposobnega za to početje. Morda se bo spremenilo tvoje obnašanje, ko boš nekoč ugotovil, da nimaš nobenih trdnih argumentov za svoje mnenje. Vsekakor pa imaš pravico do svojega mnenja, tako kot imam jaz pravico tvojemu mnenju oporekati. Včasih se strinjamo, da se ne strinjamo in v tem ni nič slabega.
A. Einstein
A. Einstein
razerznak2 ::
zaradi mojega mnenja o referdumu, mi je nekdo zagrozil da me bo "polomil"
torej izpolnjujem razlog za varnostno orožje?
Vesoljec nacist
razerznak2 je izjavil:
Ne.
razerznak2 je izjavil:
Ne.
zagrozil mi je, kaj če ma on pištolo, jas pa ne?
še vedno nimam PRAVICE do enake samoobrambe?
Vesoljec nacist
loveJDM ::
"polomil"zato ne rabi pištole.Če bi se pol tolko brigali za druge stvari kot se za te homoseksualce bi blo marsikaj drugače.Predvidevam da si izrazil mnenje glede opcije PROTI,ker si verjetno ZA(nimam nič proti haha,samo dvomim da bi ti kdo zagrozil od onih mavričnih). :)
Nimaš pravice do orožja,saj so neki točni kriteriji oz. okvirni...Ker potem bi se vsak počutil ogroženega in bi vsak želel pištolo doma.Upravičen si v primeru ,da recimo vsak večer ob 11ih,12ih nosiš 20jurjev for some reason,športno strelstvo(s tem prideš najlažje do .22l),lovec,varnostnik na delu.
Nimaš pravice do orožja,saj so neki točni kriteriji oz. okvirni...Ker potem bi se vsak počutil ogroženega in bi vsak želel pištolo doma.Upravičen si v primeru ,da recimo vsak večer ob 11ih,12ih nosiš 20jurjev for some reason,športno strelstvo(s tem prideš najlažje do .22l),lovec,varnostnik na delu.
Zgodovina sprememb…
- spremenilo: loveJDM ()
"polomil"zato ne rabi pištole.Če bi se pol tolko brigali za druge stvari kot se za te homoseksualce bi blo marsikaj drugače.Predvidevam da si izrazil mnenje glede opcije PROTI,ker si verjetno ZA(nimam nič proti haha,samo dvomim da bi ti kdo zagrozil od onih mavričnih). :)
moje mnenje je bili proti,
jas sam sebe čutim da sem ogrožen,
da me bo za x vogalom en ustrelil ala polomil,
torej on je upravičen do orožja, jas pa potem ne? kje so potem tu PRAVICE
Vesoljec nacist
matobeli ::
razerznak2 je izjavil:
moje mnenje je bili proti,
jas sam sebe čutim da sem ogrožen,
da me bo za x vogalom en ustrelil ala polomil,
torej on je upravičen do orožja, jas pa potem ne? kje so potem tu PRAVICE
Kakšne pravice, kaj pa dolžnosti? Objektivna ogroženost je nekaj drugega kot tvoja subjektivna.
Kupi paralizator če si paranoičen in pusti orožje tistim ki ga dejansko potrebujejo.
Ali pa začni zahajati v gostilne kjer je večinsko mnenje enako tvojemu (kot sem slišal je Ptuj postal novo romarsko središče).
In pazi kaj govoriš, mavrični hodijo v fitnese&stuff, da ne boš s povštrčkom sedel
zmaugy ::
@matobeli: glede na zakonodajo in pravni red orožja nihče ne potrebuje. Razen vojakov in policistov. Pa še policisti ne, saj je vendar zakonodaja dovolj jasna za vse in ljudje torej ne smejo kršiti zakonov, ane?
Zgodovina sprememb…
- spremenilo: zmaugy ()
razerznak2 je izjavil:
razerznak2 je izjavil:
Ne.
zagrozil mi je, kaj če ma on pištolo, jas pa ne?
še vedno nimam PRAVICE do enake samoobrambe?
Pravico imaš vložiti vlogo in v postopku dokazovati, da si in ogrožen in, da je to najbolj sorazmeren način, da se grožnjo odvrne.
Glede na tvoj pristop bi rekel, da bi še za posest imel težavo pri katerem izmed pogojev. Ampak naj te te ne ustavi. Država ti bo z veseljem zaračunala upravno takso v zameno za 100% pravilen odgovor na izvorno vprašanje.
Zgodovina sprememb…
En zanimiv video. Dejstev nisem preverjal, če držijo, potem se izkažejo floskule nasprotnikov svobodnejšega posedovanja orožja v najboljšem primeru za neumne, v najslabšem primeru pa za zlonamerno natepavanje iz koristoljubja, ker natepovalci računajo, da pripadajo manjšini, ki ima boljše povezave z vladnimi lastniki monopola do posedovanja orožja (na dolgi rok).
V osnovi je kontrola osebne oborožitve na dolgi rok vedno spreminjanje državljanov v nemočne ovčke, nad katerimi se lahko izživljajo kriminalci na oblasti in kriminalci na splošno.
Razoroženo prebivalstvo je lahka tarča, zato ni čudno, da so najbolj uspešne države ravne tiste, kjer so ljudje lahko oboroženi in si oblast ne upa narediti ravno vsega, kar ji pade na pamet in mora delati več za korist vseh državljanov.
Razoroženo prebivalstvo je lahka tarča, zato ni čudno, da so najbolj uspešne države ravne tiste, kjer so ljudje lahko oboroženi in si oblast ne upa narediti ravno vsega, kar ji pade na pamet in mora delati več za korist vseh državljanov.
Okapi ::
Pa ne, da verjameš tej pravljici?
To še pred 150 leti ni bilo res, kaj šele sedaj. V ZDA so imeli leta 1861 praktično vsi orožje, pa je oblast vseeno delala tisto, kar mnogim ni bilo všeč. Po 4 letih in več kot pol milijona mrtvih je oblast dosegla svoje. Kako točno je orožje v vsaki hiši koristilo zagovornikom suženjstva?
To še pred 150 leti ni bilo res, kaj šele sedaj. V ZDA so imeli leta 1861 praktično vsi orožje, pa je oblast vseeno delala tisto, kar mnogim ni bilo všeč. Po 4 letih in več kot pol milijona mrtvih je oblast dosegla svoje. Kako točno je orožje v vsaki hiši koristilo zagovornikom suženjstva?
Zgodovina sprememb…
- spremenil: Okapi ()
Ampak predno se oblast odloči povzročiti pol milijona mrtvih, mora temeljito premisliti, če je vredno. Se pravi se odloči za kaj takšnega precej manj pogosto.
Večina Evropejcev je neoboroženih. Se pravi da nas za žrtve lahko naredi že nekdo z mačeto. Enostavno je nesprejemljivo, da smo ljudje prepuščeni zgolj dobri volji policistov, ki so slabo plačani in kriminalno slabo opremljeni, medtem ko se kriminalci in nasilneži požvižgajo na zakone in so seveda oboroženi.
Večina Evropejcev je neoboroženih. Se pravi da nas za žrtve lahko naredi že nekdo z mačeto. Enostavno je nesprejemljivo, da smo ljudje prepuščeni zgolj dobri volji policistov, ki so slabo plačani in kriminalno slabo opremljeni, medtem ko se kriminalci in nasilneži požvižgajo na zakone in so seveda oboroženi.
M-XXXX ::
Enostavno je nesprejemljivo, da smo ljudje prepuščeni zgolj dobri volji policistov, ki so slabo plačani in kriminalno slabo opremljeni, medtem ko se kriminalci in nasilneži požvižgajo na zakone in so seveda oboroženi.
Statistika se ne strinja s tabo.
Okapi ::
Enostavno je nesprejemljivo, da smo ljudje prepuščeni zgolj dobri volji policistov, ki so slabo plačani in kriminalno slabo opremljeni, medtem ko se kriminalci in nasilneži požvižgajo na zakone in so seveda oboroženi.Še ena sijajen umotvor. Vprašaj kakšnega Somalca, kako krasno je, ker mora sam s svojo puško skrbeti za svojo varnost.
Tudi v ZDA večina ni bila srečna z razmerami na Divjem zahodu, in so hoteli manj orožja in več policije.
Mislim, eni res bleknete karkoli, ne da bi vsaj malo pomislili.
O.
Vredno ogleda ...
Tema | Ogledi | Zadnje sporočilo | |
---|---|---|---|
Tema | Ogledi | Zadnje sporočilo | |
» | Imate orožje (strani: 1 2 3 4 … 14 15 16 17 )Oddelek: Loža | 212627 (27942) | gruntfürmich |
» | Novo streljanje v Ameriki (Oregon) (strani: 1 2 3 4 )Oddelek: Problemi človeštva | 48144 (35894) | c3p0 |
» | napad v Las Vegasu (strani: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 )Oddelek: Loža | 102759 (94583) | Grey |