» »

Posest orožja

Posest orožja

««
57 / 57
»
»»

FireSnake ::

Fritz je izjavil:

FireSnake je izjavil:

In kje sem jaz spraševal kje pridem do orožja?
V družini je celo življenje in s tem sem gor rasel.
Pa nisem ravno 17.

Bom jaz isto: saj ni problem poiskat posta?

FireSnake je izjavil:

Lep spisek.
Jaz sem zdaj dobil zdravniško potrdilo za posest + nošenje (zaradi obilice dela se je malo zavleklo).
Zdaj pa naprej.

Tudi pri meni bo to šlo počasi, ker je zadeva popolnoma sekundarnega pomena.

S tem si gor rasel pa imaš dovoljenje približno eno leto in še leto nazaj nisi vedel kaj bi sploh nabavil čeprav si s tem gor rasel. Sedaj si pa že požrl vso pamet sveta glede strelnega orožja. Namesto pisanja neumnih postov raje ta čas porabi na strelišču, se boš morebiti česa naučil.

Ti bi o neumnih postih? Resno?
In kakšna je povezava med mojim in tvojim pisanjem?
Prav nobene! Vsaj jaz je ne vidim. Bom pa vesel, če mi boš razložil.

Ko rečem gor rasel mislim na to, da nekdo v družini lovec in smo to zadevo vseskozi čistili, mazali, ...
Ni pa to popolnoma isto, kot v te vode, kot sem se jaz podal.
Poglej in se nasmej: vicmaher.si

gruntfürmich je izjavil:

ker se bliža konec leta, povejte kako ste zadovoljni z iztekajočim letom glede strelskega udejstvovanja!

Jaz moram reči, da sem zelo zadovoljen.
Udeležil sem se tekmovanj, ki so mi omogočila pridobitev določenih papirjev.
Tako, da bo drugo leto bolj sproščeno, ker zdaj ne bom rabil določenega rezultata.
Bodo tekme še bolj sproščene. obenem bom pa lahko kakšno tekmo tudi izpustil.

gruntfürmich ::

če ni skrivnost; na katere tekme si šel in s katerim orožjem?
"Namreč, da gre ta družba počasi v norost in da je vse, kar mi gledamo,
visoko organizirana bebavost, do podrobnosti izdelana idiotija."
Psiholog HUBERT POŽARNIK, v Oni, o smiselnosti moderne družbe...

Okapi ::

Mene tudi zanima - za katere papirje potrebuješ določene rezultate (kakšne) na tekmah (koliko tekem)? In katera upravna enota to zahteva.

gruntfürmich je izjavil:

če ni skrivnost; na katere tekme si šel in s katerim orožjem?

Alpe Adria (veliki kaliber).
Pa v Dobrovnik sem šel na eno extra tekmo.

Drugo leto imam še cilj nekaj zrihtati, a o tem ne bom govoril (še).

to kratkocevno? pištola ali revolver?

Alpe Adria je samo kratkocevno. Pištola in revolver (oboje).
No, tu je pa zdaj del odgovora s čim se bom ukvarjal drugo leto :)

Zgodovina sprememb…

• spremenilo: FireSnake ()

kakšni so vaši plani za tekmovalno sezono 2025?
jaz imam namen iti v Rijeko na Kahles F-Class tekmo; vsaj enkrat; in na obe disciplini F-TR in F-O.
pa seveda čim večkrat na trening na Bač na 1000m.
pa na kakšno tekmo h inkasantu rajkotu za foro.
pa na kozjak na dos trening.
če bo v vrbovcu kakšna tekma še tudi tja.
to pa bo verjetno to...

Jaz bom šel spet na ligo Alpe Adria.
Potem na tekmo v Dobrovnik.

Na par tekem na 100m.
Pa začet resno trenirati streljanje na daljše razdalje. Ampak, za kaj takega bom počakal na toplo vreme.

Tole tvoje na 1000m se lepo sliši. Ampak jaz še nimam rorov za kaj takega.
S čem streljaš na 1000m ?

Comandante ::

Kje ljudje streljate na dolge proge in kako pride človek poleg? Je kakšna opcija, da nekomu plačam za enodnevni obisk in grem pokat? Ali se moram včlaniti v še en klub?

Rad bi moj luknjač preizkusil na 500-600m.

Drugače pa bom najbrž šel na kakšno lokalno tekmo Alpe Adria in kakšno klubsko. Če mi bo zneslo iti na kakšne tri treninge prej.

če želiš streljat do 450m in nočeš v dodaten klub, je najlažja varianta inkasant rajko: https://adriatix.eu/
moreš ga pa poklicat in se predstavit in kaj bi rad, potem pa ti bo pošiljal vabila. na večje razdalje se strelja na vojačkih streliščih mlake pri vipavi do 400m, bloška polica 400m, 300m.
tu streljaš na papir, tako da če nimaš dobrega daljnogleda in da je ozračje zanič, na 300m ne boš videl zadetkov. zato si fantje namestijo kamere na tarče.

naslednje je https://www.dosklub.si/novice/, v žančanih 100 in 300m, na 600m in morda na 900m pa so zelo občasni treningi za člane. na treningih za člane se strelja na elektronske tarče, tako da ne rabiš svoje kamere ali elektronske tarče.

letos je kahles kup 4× v rijeki na 600m na elektronske tarče, f-class pravila: https://www.kahles.at/en/sport/competit...

potem nekateri blizu meje hodijo v italijo na f-class 500/600m; na večje razdalje so tekme bolj v notranjosti italije

potem pa je tukaj naš glavni ponudnik streljanja in treningov: MORIS: https://ssvk.zvezamoris.si/koledar-dogo...
sem so upravičeni priti VSI člani, ki so v klubih ki so v zvezi moris. na teh vojaških streliščih ni tekem (razen tistih ki jih moris organizira, ampak na te nas večina ne hodi ker je brezveze), ampak samo treningi za člane. so pa to gola strelišča, tako da rabiš svojo stojalo za tarčo in če je na večje razdalje, tudi kamero za tarčo, ali gong, ali še bliskavico na gongu, ali pa elektronsko tarčo. drugače boš streljal na pamet ker ne boš videl zadetkov, kar pa je bedarija. no, včasih se vojska potrudi in vklopi padajoče tarče, da lahko tudi na tisto streljaš.

poleg morisa pa tudi ZČS organizira občasno trninge na vojačkih streliščih, tako da smo se zanesenjaki še sem včlanili: https://zsc.si/; vsi v območno združenje ljubljana. za druga območja ne vem če prirejajo treninge na vojaških streliščih.

mora pa ti biti jasna balistika in natančnost tvoje puške, ker te ne bo nobeden mirno gledal kako boš streljal po vseh tarčah če boš iskal in se čudil kam gredo tvoji šusi...

Zgodovina sprememb…

FireSnake je izjavil:

S čem streljaš na 1000m ?

223 Remington in 284 Winchester; oboje repetirka.

Kakšne imaš pa "rore"?

puški sta: zaklepa NC Rado Round in Bat Machine 3L, cevi ("rora") trenutno lothar walther (prej krieger) in bartline, oba sprožilca bix'n andy 2-stopenjska, oba kopita x-eater od grs, oba daljnogleda kahles k1050, bipod tier one ftr carbon, rest seb neo, in žakelj seb bigfoot.
to je moj set-up za streljanje.

Zgodovina sprememb…

Zelo zanimivo sestavljeno.
Za zdaj imam jaz dovolj kosov. V prihodnje bi pa bilo dobro sestaviti nekaj repetirnega.

FireSnake je izjavil:

V prihodnje bi pa bilo dobro sestaviti nekaj repetirnega.

tu sem mnenja, da naj folk da to vse skupaj ''sestavit'' puškarju; torej da jim ena oseba naredi vse od a do ž kar je za narediti na puški.
ker vidim da ali folk sam 'skupaj' paca stvari doma - šelebajzerji, in potem ni nikoli zares konec ali pa to dela zato da prihrani - in si zato sestavlja zanič nizkoproračunske puške - kar pa je skregano z vsako logiko 'prihranka', ali pa kot sem sam občutil da te nekateri 'mojstri' nategujejo in ti niti v 1 letu ne naredijo recimo kopita...

Okapi ::

Ali pa ker je precej vseeno, kaj imaš, če greš streljati 2x na leto in je bolj važno, da poka, kot da kaj zadeneš.;)

Ajde, tu lahko pridemo tudi v skrajnost, če greš 2x letno na Bač na 1500m streljat z ELR kalibrom, ki je šus za 5€ in jih na termin postreliš 200.:D
Tu imaš potem skoraj cev uničeno že po 2 letih, kar je dodaten strošek 500€/leto :))

Ali pa greš 2x letno v Francijo na King of 2 mile...8-)

Zgodovina sprememb…

@grunt hvala za izčrpen odgovor!

Balistika mi je načeloma jasna, tabele imam narejene. Streljam z 223 rem, ki mi na 100m grupira 25-30mm (polavtomat, AR z 18 colsko cevjo). Na daljše razdalje pa tega kosa še nisem sprobal.

Malo me skrbi, ker mi taboljše grupe dela z 55gr FMJBT municijo. Nisem še našel 69gr ali celo 77gr municije, ki bi mi delala boljše grupe od 55gr S&B. Morda bo na 300m drugače, ker lahke krogle na daljše razdalje načeloma niso pravi recept. Optiko imam solidno 4-16x, tako da nekaj vidim.

Z dobro AR se bo tudi v 223 dalo streljati na daleč, le da verjetno ne z 55gr kroglo. Tu bi bilo res treba poiskati težjo za 300+, imho.
Kar se tiče balistike moraš dat izmerit hitrost, ker na škatli je okvirna vrednost. Potem pa bo kalkulator že bolj pravilno izračunal padec.
Pa daljnogled je ok za streljanje tudi za dlje, za gledanje teh malih lukenj pa po mojem ne, vsaj za 200m+. Lahko probaš, in si tarčo odneseš domov in gledaš čez daljnogled do katere razdalje še vidiš luknje.
Potem pa se odločiš kako boš gledal zadetke na daljših razdaljah...

Na MORIS vojaških streliščih se strelja na: Bač (sektor OME-C) do 1500m, Bač (sektor OME-A) do 1000m, Mačkovec (Bled) do 550m, Bloška polica do 460m, Mlake in Crngrob do 400m.
Drugače pa ljudju tudi pridejo s pištolami in streljajo na 20m...

Comandante je izjavil:

Nisem še našel 69gr ali celo 77gr municije, ki bi mi delala boljše grupe od 55gr S&B.

katero težjo municijo pa si sprobal? v sloveniji dobiš s težjo kroglo lapuo, rws, hornady, federal, s&b

Zgodovina sprememb…

gruntfürmich je izjavil:

Comandante je izjavil:

Nisem še našel 69gr ali celo 77gr municije, ki bi mi delala boljše grupe od 55gr S&B.

katero težjo municijo pa si sprobal? v sloveniji dobiš s težjo kroglo lapuo, rws, hornady, federal, s&b

Zaenkrat sem testiral S&B Match v 52gr (zelo slabo), 69gr in 77gr (bolje, ampak slabše od 55gr ne-match municije), PPU Match 75gr (slabše od S&B), TopShot 55gr (enakovredna 55gr S&B, zelo solidno), in pa neki Federal, se ne spomnim teže, ampak bil je težji od 55gr. Moram nabaviti RWS in Hornady in narediti testno serijo.

Morda je težava, da imam ležišče 5,56x45 in ne .223 rem. Ampak za off the shelf AR (Ruger MPR) se mi 1 MOA natančnost ne zdi slaba.

Lapua 69gr scenar, rws target elite plus 69 in 77, hornady 68 in 75 bthp in 73 eld match, norma open tip 69, pa morda federal gold medal 69 in 77.
Na to bi se jaz fokusiral.

Ležišče po mojem ni problem.

https://ssvk.zvezamoris.si/koledar-dogo...
ti bogara! že trening na bloški!! letos kar hitro že datumi znani... upam samo da bo še več Bačev na voljo...
««
57 / 57
»
»»