» »

Evolucija je teorija in ne dejstvo

Evolucija je teorija in ne dejstvo

««
9 / 23
»»

Vajenc ::

Če bi rekli, da je bog=narava, bi to pojasnilo, da nas je bog naredil po lastni podobi ( zato tako velika podobnost v DNK med nami in vijolico ), ampak vesolje bi bilo pa še vedno uganka. Spoštujem vse veleume, ki si predstavljajo vesolje, njegov nastanek in zakonitosti.

Zgodovina sprememb…

• spremenilo: Vajenc ()

tilko ::

> Mene pa zanima, kaj sploh dela kreacionizem pod oddelkom Z&T?

Isto kot Protokol...

> Potem pa svizec zavije čokolado. Oziroma: Katera pa so ta dejstva?

Evolucija: Mislem, da ste jih že vglavnem obdelal. Podobnost DNA, biomolekul, metabolizma, ...
Kreacionizem: Zakaj opice ne znajo vozit avtomobila? Zakaj se ne poročajo? Al pa mal bolj primitivna: Zakaj ne lovijo slonov (uspešno)? Zakaj si ne kuhajo hrane? Zakaj ne živijo v hišah? (itd)
A boste rekli da je za to krivih tistih 0,7% (al kok je ze) razlik v genskem zapisu človeka in orangutana? Lepo prosm no...

Lahko pa je tudi celotna evolucija ustvarjena. Če bi izhajali iz krščanstva, bi bila evolucija lahko produkt hudiča, da bi človeštvo lahko zanikalo boga. Pa smo spet pri teorijah.

Trditi, da smo nastali preko evolucije je isto, kot trditi, da je Thomas butl. Obstajajo dokazi, najdejo pa se tudi ljudje, ki pravjo, bravo Thomas, ful dobre prbijaš ven - in lahko to dokažejo. No, pa smo tam. Kdo ma prav?

Thomas ::

Mene prav malo zanima, kdo mi pravi butl. No ja, ravno toliko, da ga dam v evidenco med intelektualne revčke.

Tudi me zelo malo zanima, kam bi kdo prestavil "Protokol" ali "3 sobe" in še veliko "mojih" tem iz Z&T, češ da "ni to znanstveno razmišljanje". Hehe .. če ni, toliko slabše za znanost. Oziroma politično korektno znanost.

Kot sem povedal že stokrat. Večino ljudi hočem imeti spravljeno na varnem tam, kjer se v miru predajajo prepričanju in upanju, da "Thomasova magija itak ne deluje".

Zgodovina sprememb…

• spremenil: Thomas ()

OwcA ::

Dajmo malo dvigniti nivo, drugače bo tale tema deevoluirana v Ložo.
Otroška radovednost - gonilo napredka.

Fizikalko ::

MadMicka, spet preveč predpostavljaš. Kar je tebi logično, še ni default. Recimo tisto o tem, da naj bi bili (kao logično) sposobni doumet svet, ker smo ustvarjeni po podobi Boga. Kdo pa pravi, da je to nujno? In zakaj naj bi bilo to po tvojem logično?

Še to: še vedno (pa čakam že par dni) mi nisi odgovoril na praktično nobeno mojo pripombo oz. ugovor tvojim izvajanjem. Najbž boš tudi na tole odgovoril z novimi predpostavkami. Ali pač ne?

Evolucija vs kreacionizem. Jst osebno nimam kej več novega povedat. Bolj me skrbi, kako bo s t.i. genskimi terapijami ipd. Takrat se namreč evolucija konča. Vsaj taka evolucija, kot jo mi poznamo.

lpt

edit - odstranil čustveno nabiti del

Zgodovina sprememb…

• spremenilo: gzibret ()

Evolucija se je že davno končala, IMHO. Kar se človeka tiče, seveda.

> Evolucija se je že davno končala, IMHO. Kar se človeka tiče, seveda.

Evolucija z random genom change je pri koncu. Evolucija z "intelligent" "genom" change je about to start. Prišli nismo samo na konec človeške poti, pač pa na konec biološke in celo stelarno galaktične poti.

Agreed.

Tear_DR0P ::

hmmm zakaj pa se je evolucija ljudi že končala? oziroma zakaj evoluira še zgolj inteligenti genom?
kr mam filing da evolucija še vednno dela - mam filing, da tudi naši nagoni še vedno prav močno funkcionirajo, da se sploh nismo tolk oddaljil od živali, kot si mislimo. edino kar imamo več, je to da lahko iztrebimo vse na svetu, al pa iztrebljenje prerpečimo, če nam bi to bilo všeč - no imamo še mnogo več, od ostalih bioloških oblik - ampak nismo blazno superiorni in še vedno smo v postopku evolucije
"Figures don't lie, but liars figure."
Samuel Clemens aka Mark Twain

Gundolf ::

> Kreacionizem: Zakaj opice ne znajo vozit avtomobila? Zakaj se ne poročajo? Al pa mal bolj primitivna: Zakaj ne lovijo slonov (uspešno)? Zakaj si ne kuhajo hrane? Zakaj ne živijo v hišah? (itd)

O moj bog! Keri hudi dokazi za kreacionizem! Gorile ne znajo vozit avtomobila (niti kolesa!) => bog je ustvaril vesolje. Kako da tega že prej nisem sprevidel?!

Ok, (sicer z veliko težavo ampak naj ti bo) izklopimo sarkazem. Očitno nisem dovolj pameten, da bi doumel na kaj namiguješ, tako da mi še malo pomagaj. Moj odgovor bi bil - ni jim treba. Zdej mi pa manjka povezava med tem, da opicam ni treba kuhat hrane in kreacionizmom. A mi znaš to razložit?

Če je res evolucija to za kar se prodaja, potem še zdaleč ni končana. Morda bodo naši prapra... vnučki obstajali v obliki katere si sedaj sploh ne znamo predstavljati .
Edit:popravil neumnost brez telesa8-)

Zgodovina sprememb…

• spremenilo: Vajenc ()

snow ::

tilko-tu ni jasna genetika in ekspresija genov

>A boste rekli da je za to krivih tistih 0,7% (al kok je ze) razlik v genskem zapisu človeka in orangutana? Lepo prosm no...

Si pomislil morebiti, da tist majhen del (absolutno gledano je to veliko število nukleotidov in posledično proteinov), lahko vpliva na izražanje ostalih genov.

Naprimer mononukleotidna mutacija lahko povzroči, da se ne izraža ena cela kaskada proteinov odgovornih za določeno lastnost... kar se lahko še naprej potencira.

Če poenostavim: ne ločiš med genotipom(zapisanim) in fenotipom(izraženim).
Random mutation plus nonrandom cumulative natural selection - Richard Dawkins

matusk ::

Thomas dolgujem ti odgovor.Kako globok je bil Grand Canyon ob stvaritvi sveta?

A - ga še ni bilo, reka Colorado ga je izgrebla kasneje

B - nekoliko manj kot danes

C - prav toliko je bil globok

Moj odgovor je A. Razlagam si z vesoljnim potopom, ki je ustvaril velike rečne struge. Druga razlaga pa je možna, da ledena doba po tem. To je moje osebno mnenje, ker tega še nisem zasledil.

> Moj odgovor je A. Razlagam si z vesoljnim potopom, ki je ustvaril velike rečne struge.

Vesoljni potop torej, je naredil Grand Canyon?

Mene je vedno zanimalo, kako so žabe v mlakah preživele Vesoljni potop. Kako da jih ni pobila slana voda naraslega morja?

Jih je Noe vzel vse na ladjo? In vrnil potem nazaj? Tudi tiste iz jezera Titicaca?

gzibret ::

V tem oddelku naj bo logično sklepanje in argumentiranje izjav. Osebna označevanja bodo (so) brisana. Provuciranja prav tako! ;(
Vse je za neki dobr!

Gundolf ::

Čisto tako iz firbca, kdaj naj bi se zgodil vesoljni potop, tako da lahko preračunam točno koliko tisoč let je imel Grand Canyon časa za nastanek? Oz. morda bi moral vprašati koliko časa je trajal ta vesoljni potop, ali še bolje koliko časa je trajal umik vode po vesoljnem potopu - ker to bi potem bila bolj točna ocena tega kako dolgo je rabil za nastanek.

Seveda se samo po sebi potem postavlja totalno neumesno vprašanje, kam za vraga je šla vsa ta voda...

> tilko-tu ni jasna genetika in ekspresija genov

> >A boste rekli da je za to krivih tistih 0,7% (al kok je ze) razlik v genskem zapisu človeka in orangutana? Lepo prosm no...

> Si pomislil morebiti, da tist majhen del (absolutno gledano je to veliko število nukleotidov in posledično proteinov), lahko vpliva na izražanje > >ostalih genov.

> Naprimer mononukleotidna mutacija lahko povzroči, da se ne izraža ena cela kaskada proteinov odgovornih za določeno lastnost... kar se lahko še >naprej potencira.

>Če poenostavim: ne ločiš med genotipom(zapisanim) in fenotipom(izraženim).

To mi je že jasno. Problem je v tem, da je ta razlika tko zelo mejhna, da je skoraj neverjetno, da bi bila celotna inteligenca človeka zapisana prav v teh genih. Oziroma, da bi vplivala na izražanje genov za inteligenco. Ker potem bi opice nosile gene za inteligenco, a ti ne bi bili izraženi. To je nekako nesmiselno oziroma po evolucijskih zakonih nemogoče. To pomen, da bi nekako naključno nastal gen za inteligenco, pa bi bil neodkrit vse do človeške rase. Potem pa bi kar naenkrat prišlo do mutacije, pa bi bila naslednja opica, ki bi se rodila zelo inteligentna. A-a, dvomim. Mislem, nima smisla. V procesu evolucije bi se tak gen, ki je vsekakor dober, sigurno prej izrazil.

drejc ::

Evolucija: Mislem, da ste jih že vglavnem obdelal. Podobnost DNA, biomolekul, metabolizma, ...
Kreacionizem: Zakaj opice ne znajo vozit avtomobila? Zakaj se ne poročajo? Al pa mal bolj primitivna: Zakaj ne lovijo slonov (uspešno)? Zakaj si ne kuhajo hrane? Zakaj ne živijo v hišah? (itd)
A boste rekli da je za to krivih tistih 0,7% (al kok je ze) razlik v genskem zapisu človeka in orangutana? Lepo prosm no...

Opičini moduli za prepoznavo vonja, slike in ravnotežja se skozi naravno selekcijo in adaptacijo pri opici bolj razvijajo, ker je to bolj pomembno za uspešno fertiliranje in prepoznavanje pelnilcov med skupino nekaj deset primatov in okoljem.

Homo sapiens sapiens se je združeval v veliko večje skupine in zato se je med nami bolje "izklesal" "cheater detection module", ker pomnenje obrazov ni bilo dovolj za uspešno dosego cilja preživeti, ostati ploden in imeti potomce v tako velikih skupinah (nekaj sto) v katere smo se združevali zaradi klimatskih ter geografskih sprememb. Človeška logika je samo sideproduct tega modula. Tako kot vožnja avtomobila,motorja, letala, pisanje, jezik (o čemer ima svoj doprinesek tudi Chomsky), gradnja belih hiš, kotalkanje, pisanje, ... deduktivna logika jasno zasiji v večji luči če ima več spomina, da je bolj konsistentna zatorej so se ljudje z boljšim spominom vedno bolj "gonili" med sabo da so preživeli in naredili potomca. Današnji testi IQja pa so združek deduktivne, induktivne logike in spomina. Zatorej samo "zgleda" da se nam veča le IQ. Vizuelno se kaj prida nismo spremenili odkar hodimo, še huje, imamo nekatere povsem čudne "ostanke" evolucije v sebi. (ljudje se bolj bojijo nestrupenih kač in pajkov kot el. vtičnice, ker je ta modul včasih biv priročen; pri matematično logičnih problemih relativno šibki, pri prepoznavi goljufije pa sijemo LINK)

To je makro slika samoreplikativne molekule DNA. Zato sta z evolucijsko biološkega stališča genotip in fenotip totalno identična zadeva oz paradigme med njima ni.
"Rise above oneself and grasp the world"
- Archimedes of Syracuse

]Fusion[ ::

drejc zelo zanimiv odgovor... Ljudje smo zelo ne logični, vsaj glede matematike :P Zato nas verjetno učijo v šoli matematično logiko.
"I am not an animal! I am a human being! I... am... a man!" - John Merrick

Zgodovina sprememb…

• spremenilo: ]Fusion[ ()

Eni (drejc recimo) povedo kar precej pametnega. Bom jaz še nekaj šokantnega.

Gledano celotni genom, smo si vsi ljudje bližje med sabo, kot kdorkoli od ljudi, s komurkoli od šimpanzov. Jasno.

Vendar po kakšnem delu genoma, sem si lahko bližje z nekim šimpanzom, kot z drugim človekom.

Primer za to je recimo krvna skupina.

A bi lahko potem dobil transfuzijo od nekega pokroviteljskega šimpanza ?

Ne moreš, ker ti je ne bodo dali. Bi pa lahko šlo.

Oxford ::

Seveda bi šlo tole s transfuzijo od šimpanza. Pa od slona ali kljunaša tudi.Dobiš lahko transfuzijo tudi od poljske rovke. Toda kakšen bi bil rezultat, ti je menda jasno: R.I.P.0:)
Lahko bi se javil za kaj tako "šokantnega", Thomas. >:D Verjemi, da bi bil prvovrstna atrakcija v svetovnem merilu.

Verjemi, da večina šimpanzov ima krvno skupino A in da je transfuzija s šimpanza na človeka čisto možna.

jype ::

Meni se tudi zdi, da bi transfuzija od druge vrste bolj slabo vplivala na zdravje. Problemi transfuzije krvi so ze med normalnimi ljudmi stevilni, da telo nova telesca obravnava kot tujke je pa potrebno zelo majhno odstopanje od norme.

Se ko te filajo s krvjo, ki naj bi bila ekvivalentna tvoji lastni, dobis par injekcij zdravil proti krvnim strdkom in nevem kaksnim reakcijam.

Pa Thomasa bi bilo skoda za tak eksperiment.

Kolikor je meni znano, so presadili šimpanzove ledvice človeku in ta je živel še 9 mesecev.

Ne pravim, da ni mozno, le precej bolj nevarno, kot transfuzija znotraj vrste.

Pri ledvicah (in podobnih organih) gre za precej drugacne tezave, pri transfuziji je treba zavarovati _vse_ organe hkrati, ker ima transfuzija lahko zelo negativne stranske ucinke ze sama po sebi. Pri presaditvi organov so taksne reci precej bolje lokalizirane.

No ja, jasno. Ampak moj point je ta, da obstajajo šimpanzi, od katerih je zame varneje dobiti kri, kot od nekaterih človeških darovalcev.

Absolutno res, vsaj glede na to, da smo eksperiment z "napacnimi" krvnimi skupinami ze preizkusili in na zoprn nacin ugotovili 100% smrtnost :)

In kaj sem drugega trdil? Mr. Oxford?

snow ::

tilko

To mi je že jasno. Problem je v tem, da je ta razlika tko zelo mejhna, da je skoraj neverjetno, da bi bila celotna inteligenca človeka zapisana prav v teh genih. Oziroma, da bi vplivala na izražanje genov za inteligenco. Ker potem bi opice nosile gene za inteligenco, a ti ne bi bili izraženi. To je nekako nesmiselno oziroma po evolucijskih zakonih nemogoče. To pomen, da bi nekako naključno nastal gen za inteligenco, pa bi bil neodkrit vse do človeške rase. Potem pa bi kar naenkrat prišlo do mutacije, pa bi bila naslednja opica, ki bi se rodila zelo inteligentna. A-a, dvomim. Mislem, nima smisla. V procesu evolucije bi se tak gen, ki je vsekakor dober, sigurno prej izrazil.

Razlika 1% je kar konkretna. Zdej lahko gledaš to kot 1% vseh proteinov popolnoma drugačnih (recimo ene 300 od 30000), ali pa vsi proteini za 1% drugačni (kar lahko pomeni popolnoma drugačni zaradi različnega gubanja). Resnica je po moje nekje vmes.
In potem imaš še vpliv na izražanje.

Sicer pa je inteligenca sklop večih zadev in ne zgolj ena zadeva, ki se jo da na ON ali OFF stanje, kot ti praviš.

Lahko, da so (bile) tudi pametnejše opice, ampak če jim to ne prinaša neke prednosti, se ne bo glih poznalo v naslednjih populacijah. Oziroma če si zamislimo še en drug ekstrem... pametna opica bo kurla svoje resource za inteligenco, namesto za parjenje/boj za partnerje.

V procesu evolucije nič ne gre z gotovostjo, ampak z verjetnostjo. Prav možno je, da najpametnejši, najmočnejši, najboljši sploh osebek ne bo imel potomcev, oziroma bodo bolj bebavi.

Sicer pa... kolk opic se je že učilo vozit avto/avion?
Random mutation plus nonrandom cumulative natural selection - Richard Dawkins

To ne vem, ampak ni jih tolk mal, ki so sofirale rakete in umetne satelite :)

No, v resnici ima precej sesalcev zelo jasno nakazano sposobnost abstraktnega razmisljanja, nekateri pa jo dejansko imajo, ne v stilu "moj pes je tako pameten" ampak recimo tako da znajo uporabljati orodje (vrane, ki imajo bistveno manjse mozgane, pogosto uporabljajo palicice da iz lukenj zbezajo zuzelke, npr.).

Po drugi strani se jim inteligenca razvija v precej drugacno smer, zaradi evolucije, pri kateri, kot je povedal drejc, prepoznavanje obrazov in podobni socialni mehanizmi niso nujni in se ne razvijajo v isti meri kot pri cloveku.

OK, Thomas tole glede šimpanzov je najbrž res. Toda nisem našel nobenega pametnega linka, razen tega (glej leto 1999). Toda verjetno gre v tem primeru le za preveliko podobnost med našo in šimpanzjo DNK. Tako da je virus lahko brez težav "asimiliral" napadene celice.

P.S.: tisto o testiranju transfuzije na tebi in poljski rovki - joke.0:)

Po drugi strani se jim inteligenca razvija v precej drugacno smer, zaradi evolucije ...

Vedno sem bil prepričan, da je človek prilezel na današnji nivo zaradi ene same fiziološke posebnosti. In to je, da lahko brez težav stakne konici palca in kazalca. To je privedlo do nepremostljive prednosti pred drugimi prvaki.
Ustvarjalnost, ki si jo je lahko privoščil zaradi tega je po moje spodbudila napredek v inteligenci. Zaradi tega pa se je razvilo tudi kompleksno mišljenje, ki presega zgolj prepoznavanje sebe v ogledalu, obrazno mimiko in osnove socialnega ustroja družbe.

Thomas, dej prosim prilimi kakšen link na tole šimpanzovo kri. Ker verjetno (če to z opico res trži), potem tudi kri kakšnega drugega sesalca pride v poštev. Npr. ,bi si potem omislil kužka z istim krvnih tipom in če bi mi šlo za nohte bi uporabil kar njega (najboljši prijatelj).

Pes je le preveč deset milijonov let daleč od nas po evolucijski metriki. IMHO, ne bi šlo.

MadMicka ::

Na dicovey channel sm gledal eno oddajo, kjer so iskali znastvenega Adama in ugotovili, da ima velika večina danes živečih ljudi ima skupnega prednika starega tm 16.000 let. Tedaj je bilo število ljudi zaradi podnebnih sprememb zdesetkanih in preživeli so tisti najiznajdljivejši. S selitvijo. Biblijski Adam je bil pregnan iz raja :)

OwcA ::

Otroška radovednost - gonilo napredka.

> tm 16.000 let.

60.000 let v resnici. Mau si narobe prevedu Ingliš besedo.

V delu genoma, ki so ga pri psu že prebrali (bojda niso še celega) imamo 75% podobnosti z človeškim.
Mogoče ko raziščejo celega, nastane podobnost 80%, kar pa ni več daleč od 99%.

ja za tehle 16k let sem će jaz tud slišal (mislim da na discoveryju) naj bi zarad izbruha vulkana blo človeštvo (homo erectus) zdesetkano na 2k pripadnikov - ti naj bi preživeli v nekih votlinah na jugu afrike - meni povsem neverjetna teorija

> ja za tehle 16k let sem će jaz tud slišal

Tudi ti si narobe slišal?

Trust me, narobe je.

Mati ::

Thomas, dej prosim prilimi kakšen link na tole šimpanzovo kri. Ker verjetno (če to z opico res trži), potem tudi kri kakšnega drugega sesalca pride v poštev. Npr. ,bi si potem omislil kužka z istim krvnih tipom in če bi mi šlo za nohte bi uporabil kar njega (najboljši prijatelj).

Ti bom jaz probal razložiti. Poznamo 4 krvne skupine. Najbolj pogosta je A (okoli 75%), nato pridejo AB in B. Zanimivo pri vsem tem pa je, da krvna skupina 0, dejansko ni samostojna krvna skupina, pač pa genetska napaka na krvni skupini A.
Ko se geni prepisujejo se rado zgodi, da jim kakšna črka izpade ali pa se kakšna črka 2 x napiše. Ker se geni zapisujejo vedno v obliki AAA GGG TTT ...bi izgledala krvana skupina A takole: Vol boš pel čez vso vas. Če pa se sedaj zgodi, da pri prepisovanju izpade prva črka o, bi se stavek glasil Vlb ošp elč ezv sov as...., torej postane popolnoma neberljiva in nerazumljiva, zato smatramo skupino 0, kot samostojno. Vsi s skupinami 0 se ne rabite bat, ker niste nič bolj bolani ali zdravi zaradi te napake, le prejemate lahko kri samo od iste skupine daste pa lahko vsaki skupini, to je pa tudi edini hendikep.

Pri šimpanzih je pa nekako tako. Obstajajo le 3 krvne skupine če se ne motim, to so A, B AB in dejansko bi bila možna transfuzija šimpanzje krvi na človeka, ker je zaporedje genoma popolnoma identično (Imunski sistem nebi zaznal kri kot tujek), le da takšnih poskusov nima smisla delati, saj je krvi več kot dovolj na zalogi iz človeških virov, tistih nekaj šimpanzov na svetu pa nebi kaj prida povečali krvnih rezerv.
Glede psov in ostalih živali je pa tako, da zaporedje genov s človeško krvjo ne štima, zato ne moreš dobiti transfuzije od psa, niti od orangutana. Niti si nismo z orangutanom podobni 99,3%, pač pa okoli 93%, kar je precej več, kot s šimapnzom (98%), kar jasno nakazuje, da sta si šimpanz in človek, precej bolj sorodna, kot orangutan in šimpanz.
To jasno nakazuje, da se je iz evolucijske veje najprej ločil orangutan, šele nato sta se ločila šimpanz in človek iz skupnega prednika.

Še nekaj o tem, ko si bluzil, da KO se bodo začele izvajati genske terapije, da bo konec evolucije. Genske terapije se že izvajajo precej časa. Recimo celicam dodajo genom virusa herpes, ki ga nato vbrizgajo v tumor, da ta okuži ves tumor. Nato lahko tumor preprosto uničijo s herpicinom itd.

16.000 let je evolucijsko gledano dobesedno včeraj in je dejansko čisto premalo, ne samo za razvoj ampak tudi za poselitev Zemlje. Bolj pravilno je Thomasovih 60.000 let. Za še bolj natančne podatke pa si oglejte tale link ali pa tega.

Razlog za skupne prednike je t.i. "bottle neck effect" (uporabite Google).

Recimo celicam dodajo genom virusa herpes, ki ga nato vbrizgajo v tumor, da ta okuži ves tumor. Nato lahko tumor preprosto uničijo s herpicinom itd.

Uf, zveni scary, toda pri rakavih boleznih cilji opravičujejo sredstva.

matusk ::

Thomas, kakor jest vem je nam skoraj nemogoče razumeti zakaj so takrat prišle vse živali na barko, kakor tudi nam je težko razumeti kako je spravil vse živali v barko. V sv. pismu so na podalgi poročila iz tistega časa skonstruirali kako naj bi barka zgledala. Prišli so do zaključka, da je bila tako rekoč nepotopljiva, ker je imela neverjetne plovne lastnosti. Seveda je bila ogromna. Če se ne motim jo je Noe gradiv s pomočjo kar nekaj let. Nato so na podlagi znanega števila vrst na zemlji izračunali, ali je bilo dovolj prostora na barki. Če odštejemo vse vodne živali, če upoštevamo, da od vsake živali vzamemo samo samca in samico, seveda ni treba, da sta največja primerka tiste vrste. Rezultat je pokazal, da je dovolj prostora. Kar se tiče, kako je zbral živali, si predstavljam tako, da ima vsaka žival nagon, recimo selitev ptic na jug je s pomočjo nagona.Obstaja še veliko drugih dokazov za obstoj vesoljnega potopa. Tako, da je tudi tvoja žaba prišla s pomočjo nagona na ladjo.....

keber ::

Živalskih vrst je nekaj milijonov. Rastlinskih vrst je nekaj milijonov.

In Noe je preiskal vsak kotiček Zemlje in zbral vsako od teh vrst par in jih dal na ogromno ladjo.

Vprašanje:

Glede na to, da je bila Amerika odkrita šele v srednjem veku, ali je s sabo vzel tudi naslednje živali:
- polarni medved
- vseh 18 vrst pingvinov
- grizli
- lama

Ali je s sabo vzel tudi naslednje rastline:
- paradižnik
- koruza
- fižol
- krompir
- tobak

Je te rastline in živali vzel s sabo ali ne?

Če jih je, kako so se te živali in rastline vrnile na isto mesto?

Zgodovina sprememb…

• spremenil: keber ()

podbevna ::

Matusk, povprečnemu osnovnošolcu je jasno, da je to zgodbica in biti moraš nepopisno omejen in vodljiv da jo lahko dobesedno pogoltneš.

Vesoljni potop? Izačuni, da so šla vsa živa bitja na en čoln iz cedrovine:D ? Veš, da je fizično nemogoče, da se voda dvigne nad najvišje gore in nato izgine? Veš koliko živalskih vrst obstaja? Veš, da je lesena ladja strukturno tdna tam nekje do 50 m? Veš, da ne živijo vse živali v Izraelu? Veš, da živali jedo in serjejo? Veš, da rastline ne bi preživele povodnji? Veš da je tista z oljčno vejeco očitno nezdružljiva z globalno povodnijo (kje pa je rasla oljka? pod vodo?) Veš, da brez rastlin pomrejo tudi živali? Veš, da za večino živalskih vrst dva primerka nista dovolj za preživetje? Kaj je bilo z enoceličarji?

Nočem te žaliti, a če verjameš v dobesedni vesoljni potop, potem si omejen brez primere. Če želiš kaj pametnega od Biblije potem jo za božjo voljo beri kot skupek prisodob.

Edit: Keber me je že prehitel... Vesoljni potop:D :D :D . Meni je bolj fascinanten pristop Noetovih hčerk do družinske ljubezni:D :D :D

Zgodovina sprememb…

• spremenil: podbevna ()

za koji kurac mu je blo tobak treba zraven vzet? aja ker je božja stvaritev? :D

S tem, da je cerkev delno sprejela evolucijo si je tudi želela obdržati oz. dobiti nove ovčice (take, ki razmišljajo) in jim razodeti,da so evoluirale vse sedaj znane vrste iz tistih osnovnih vrst na barki.
««
9 / 23
»»

Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Atheist Experience Show (strani: 1 2 3 4 5 6 7 )

Oddelek: Problemi človeštva
30355390 (42474) s1m0n
»

Tehnološki napredek/evolucija ni eksponenten (strani: 1 2 )

Oddelek: Znanost in tehnologija
5111126 (10552) _marko
»

Veliki filter vključitev mitohondrijev v prokariontsko celico? (strani: 1 2 )

Oddelek: Novice / Znanost in tehnologija
7715958 (14112) Okapi
»

Nastanek življenja (strani: 1 2 3 4 5 6 7 8 )

Oddelek: Loža
35754107 (49332) Vajenc
»

Ali teorija evolucije poziva k rasizmu in genocidu? (strani: 1 2 3 4 5 )

Oddelek: Problemi človeštva
21331292 (27918) jzgorisek

Več podobnih tem