» »

o svetovni ekonomiji - tako vseobsežno - variante, zgodovina, komunistične/kapitalistične zablode, skandinavski ekonomski model, državni kapitalizem, you name it...

o svetovni ekonomiji - tako vseobsežno - variante, zgodovina, komunistične/kapitalistične zablode, skandinavski ekonomski model, državni kapitalizem, you name it...

Cr00k ::

hja men se ne-da romane pisat tle... ker ima vsak svoje mneje...

samo ena anekdota:

med hladno vojno so se sestali voditelji glavnih drzav (UK, Rusija, ZDA..) in je predsednik rusije neki govoru cez kapitalizem...

pa mu je Churchill lepo zapru usta... reku je:
v kapitalizmu je bogastvo nepravicno razdeljeno...
...medtem ko je v socializmu,komunizmu pravicno razdeljena Revščina!

strinjam se s tem stavkom...
...ampak izjema Kitajska se kr drzi, ce lahko temu tako recem... :)

attackiko ::

ampak izjema Kitajska se kr drzi, ce lahko temu tako recem


Kaj se drži? Kitajski komunizem ali kapitalizem?

username ::

Če je obenem racionalen bo porabil le toliko kolikor potrebuje.
Kako pa ve, koliko potrebuje? In katere stvari?

Leta 1950 potrebuje hrano, stanovanje in bicikel. Leta 1960 dodatno še TV in počitnice na morju, leta 1970 dodatno še avto (stoenko), leta 1985 še računalnik in VCR, leta 2000 pa še mobitel in še tisoč stvari, ki so vmes postale vsakdanje. Vedno več stvari v vedno večjih količinah.

Kaj človek dejansko rabi, bi se dalo izračunati le pri hrani, pa še tukaj si večina ljudi vzame preveč.

Napredek (gospodarski in tehnološki, saj sta v bistvu zelo povezana, na njuni podlagi pa še družbeni napredek) se napaja iz želje imeti vedno več stvari v vedno več količinah. Kapitalistični sistem omogoča to neskončno povečevanje oz. ga spodbuja, komunizem pa napredek ustavi - tudi če bi sicer kot sistem deloval. In potem bi (v tehnološkem in gospodarskem smislu) vedno živeli kot leta 1920 ali 1945 ali pač 2004 - odvisno kdaj bi vzpostavili tak hipotetičen uspešno delujoči komunizem.

Bi rad živel kot v letu 1920? Namig: najprej vrzi računalnik čez okno, potem pa še TV, radio, mikrovalovko, mobitel, digitalno kamero, avtomobil (če ga imaš). Ne prodaj, zavrzi. In to je šele začetek. :D

Se bo mogoče kdo oglasil "ja če bi to vzpostavili sedaj, leta 2004, bi bilo pa v redu". Ne, ne bi bilo. Pri taki stopnji napredka bo leta 2030 življenje tako, da se bodo razmere iz leta 2004 zdele kot nam leto 1920 ali vsaj 1950. Leta 2090 bo en tak kot jaz takratnim zblojenim levakom poskušal dopovedati "a bi ti rad živel v taki tehnološki bedi kot je bila leta 2000?">:D
I've got a solution for the rainforest: napalm the lot. (Jeremy Clarkson)

Vice ::

username s tistim kar si prej napisal se popolnoma strinjam.
Pa bom tako vprašal kaj se bolj splača vsakič na novo šolati in usposabljati novega človeka ali izkoristiti že obstoječega in ga ob "extremnih" situacijah (ki ti po možnosti prinašajo možnosti olajšav in blablabla) poskušati z minimalnim vložkom obdržati. Seveda s predpostavko, da se ti to kasneje obrestuje.
Nekaj pljuvati čez stvar, ki je ne poznaš je malo neumno mar ne?

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: Vice ()

M-man ::

Kdo pa pravi, da v primeru, da imamo komunizem ni inovacij in gospodarske rasti. Je pa jasno, da komunističen država zahteva izredno fleksibilen, močen in pošten državni nadzor. To pa bi prineslo tudi stalno gospodarsko rast. Razvojni inštituti bi pri razvoju tehnologij imeli proste roke in ko bi država ugotovila, da bi bilo zelo pozitivno, če bi imeli vsi mobitele, bi jih proizvedli za vse in to je to. Znanstveniki bi razvili UMTS, strokovnjaki (sociologi, politiki, psihologi) bi preučili smiselnost uvedbe in danes bi imeli že 100% pokritost in 2 mio mobilnih telefonov UMTS.

Če posameznik nima interesa da bi se dodatno izobraževal, ga v to ne moreš prisiliti.

drejc ::

Kdo pa pravi, da v primeru, da imamo komunizem ni inovacij in gospodarske rasti

Jest. Saj za inovacije (major gospodarska rast factor) rabš dobr motiv. Tanajblbolši je keš. Tega pa zaradi
močen in pošten državni nadzor

ni ravno velik, ker je treba poskrbet za peke (ki roko na srce, niso ravno inovatorji in ne prinesejo toliko h gospodarski rasti) enako kot za inovatorje, da se ukine buržuazija, in prevlada delavski razred, ane?

Tut zarad tega so znanstveniki in tabrihtni (inovatorji, ne nujno tut znanstveniki) po ww2 večinoma pobegnl na zahod.

Znanstveniki bi razvili UMTS, strokovnjaki (sociologi, politiki, psihologi) bi preučili smiselnost uvedbe in danes bi imeli že 100% pokritost in 2 mio mobilnih telefonov UMTS.


Jaja, sej so mel na par stotisoč traktorjev pa nič kruha. Take mahinacije s planiranim gospodarstvom so pa sploh ena največjih zablod commijev. Tega v kapitalizmu večinoma ni...tuki je kupec car, ne pa psiholog al pa sociolog.

jype ::

Jest. Saj za inovacije (major gospodarska rast factor) rabš dobr motiv. Tanajblbolši je keš.

Wrong. Ampak popolnoma offtopic. S tem je prisel SCO na sodisce tozit IBM. Guess what, ugotovili so, da to ni res in da najvec inovacij dejansko ni nastalo zato ker bi nekdo hotel denar, ampak zato, ker so nekateri pac inovatorji in izumljajo nove reci.

Ja, seveda je problem (ne)motivacija inovatorjev, vendar ta tudi v komunizmu nikoli ni bila problem, ker so inovatorji vedno dobili tisto, kar so potrebovali, da je njihovo inovatorstvo cvetelo. Zal ne moremo reci, da se je isto zgodilo tudi v zgodovini kapitalizma. Seveda bi bil komunizem prevec lep, ce bi to dejansko bilo res v praksi. V vseh prakticnih priblizkih komunizma, ki jih poznam, so inovatorji dobili vse kar so potrebovali izkljucno v primeru, da so bili ustreznega politicnega prepricanja. Skoda.

Jaja, sej so mel na par stotisoč traktorjev pa nič kruha. Take mahinacije s planiranim gospodarstvom so pa sploh ena največjih zablod commijev. Tega v kapitalizmu večinoma ni...tuki je kupec car, ne pa psiholog al pa sociolog.

No, tudi to ni res. V komunizmu razen v prehodnih obdobjih po vojni niso poznali lakote, kakrsno so poznali v ZDA v 20. letih, ko se jim je kapitalizem sesul na glavo. Seveda so zaradi nekaterih ukrepov nekaterih diktatorjev tudi komunisticne drzave trpele lakoto, a praviloma so lakoto odpravili (Kitajska, Koreja - ja, vem da imajo zdaj tam lakoto in bedo, a po drugi svetovni vojni je komunizem tam bistveno izboljsal zivljenje ljudi, potem pa je iz razlicnih vzrokov vse skupaj koncalo tam kjer je in dejansko zelo tezko za vse krivimo nedelovanje komunizma).

Tudi vse visje razvite oblike kapitalizma vsebujejo mehanizme, ki lahko take reci (katastrofalne recesije) preprecijo in obicajno tudi jih, a vsak popravek kapitalizma k bolj socialno prijaznemu sistemu je blizje socializmu in komunizmu.

Kot obicajno se mi zdi da je najverjetneje najboljsa resitev nekje vmes. Kapitalisticni pristop je ocitno nujen, saj edini temelji na evolucijskem nacelu 'fittest will survive', a le do neke mere. Danes je vec kot ocitno, da v marsikateri drzavi lahko nacelo preberemo 'fattest will survive', kar se ne sklada ravno z evolucijskimi naceli, a tudi za to imamo ustrezne mehanizme.

Strinjam se, da je trenutno arabski svet problematicen, a kljub temu nisem mnenja, da so za to Arabci krivi bolj, kot so Americani krivi za to da so trenutno najbolj osovrazena drzava na svetu (ce kdo v to dvomi, je slep).

M-man ::

Denar je dober motiv, ni pa edini. Definitivno bi se dalo ljudi, ki smo po naravi lenuhi, motivirati na nematerialni način. Rast bi zagotavljali strokovnjaki v ustreznih institucijah, ne peki.

Kolikor vem jaz ni nihče begal na zahod. Kar je bilo prebegov so bili pred vzpostavitvijo nacističnega režima iz Nemčije v ZDA, kasneje po vojni pa so bile selitve na isti relaciji le posledica učinkovite propagande Američanov. Znanstveniki so mislili, da se bodo v ZDA imeli bolje. V obeh blokih je bil položaj le-teh enak. Postali sužnji vojaškega razvoja.

Zakaj se SZ ni razvijala je pa drugo vprašanje? Kot prvo poudarjam, da nobena država ni imela in nima vpeljanega komunizma, pač pa so obtičali v socializmu. Razlog za neuspeh teh držav pa je v političnih in s tem neekonomskih odločitvah. Izrazita usmerjenost v težke panoge je napaka. Primer v Jugoslaviji je gradnja železarne na Jesenicah, čeprav ni nobenega rudnika. To je rezultat politike in miselnosti, da je bazična industrija temelj razvoja in da mora biti razvoj po posameznih regijah izenačen (rudnik se je nahajal v Srbiji).

Od tovarn in težke industrije pa pridemo do vlade delavskega razreda. Ta izjava pa je v resnici zgolj propagandna politična parola namenjena zavajanju neizobraženega ljudstva. V komunizmu dejansko vlada država.

attackiko ::

V komunizmu razen v prehodnih obdobjih po vojni niso poznali lakote, kakrsno so poznali v ZDA v 20. letih


Več o tej lakoti v ZDA in bogastvu SZ v 20 letih:

Conditions were so desperate that in early 1920 the Soviet government sent out a worldwide appeal for food aid to avert the starvation of millions of people.
Several volunteer groups in the United States and Europe had by then organized relief programs, but it became clear that help was needed on a larger scale because an estimated 10 to 20 million lives were at stake. Although it had not officially recognized the Soviet regime, the United States government was pressed from many sides to intervene, and in August 1920 an informal agreement was negotiated to begin a famine relief program.


Madona ste smešni s tem zagovarjanjem komunizma. Nikjer se stvar ni obnesla.. a nekateri še vedno ne obupajo. ;((

Zgodovina sprememb…

jype ::

Vsakdo ki misli, da so v SZ imeli komunizem, ni bral Marxa. Spodaj sem tudi napisal kako so nekateri ukrepi nekaterih diktatorjev imeli dolocene posledice, vendar je popolnoma jasno, da bi na Kitajskem brez komunizma umrlo nad 250 milijonov ljudi, ki so bili takrat pac na robu prezivetja in jim je kvazi-komunisticni rezim dejansko omogocil prezivetje (ker celotna drzava ni imela dovolj kapitala, da bi se komurkoli takrat splacalo hranit tiste ljudi).

Nikjer komunizma ne zagovarjam, e hocete lepo sliko komunizma, potem imajo v SZ ogromne arhive propagandnih filmov o komunizmu, ceprav ga nikoli niso imeli.

Sem pa preprican, da kapitalizem pac ni ustrezen sistem za trajen razvoj, z ustreznimi popravki (ki prihajajo iz teorij, ki so osnova socializmu in komunizmu) pa bi znal to postati.

attackiko ::

Vsakdo ki misli, da so v SZ imeli komunizem, ni bral Marxa.


Najprej se moraš zavedat da komunizem ni sledenje Marxu. Tipov komunizma je več in niso vsi skladni z marxovimi nauki.

V SZ so še kako imeli komunizem. Celo pri nas smo imeli nekatere značilnosti komunizma npr. podržavljanje lastnine..

vendar je popolnoma jasno, da bi na Kitajskem brez komunizma umrlo nad 250 milijonov ljudi


Fairy tales.

M-man ::

Komunizem je politična izvedenka marksizma. Že sam pomen kratice ZSSR pa ti pove za kakšen tip je šlo. Zveza sovjetskih socijalističnih republik je živela v socialističnem sistemu, ki je tranzicijski na poti v končni komunizem.

Vse raziskave so pokazale, da so komunistično usmerjene države v začetku rasle hitreje, saj se je bazična industrija hiro razvijala, kasneje pa jih je ta enousmerjenost pokopala. Vsak ve, da je SZ iz obdobja fevdalizma in vojnih ruševin v nekaj desetletjih ujela zahodni svet. Na to kažejo vse strokovne analize.

Še vedno čakam na imena znanstvenikov, ki so zbežali pred komunizmom. To so bili le književniki in ostali svobodomiselni posamezniki, ki jih je omejitev govora ovirala. Vsi ostali so imeli na voljo prav vsa sredstva, da so izumljali.

attackiko ::

Še vedno čakam na imena znanstvenikov, ki so zbežali pred komunizmom


Lej: obstaja precej dober razlog zakaj ljudje niso in ne bežijo masovno iz SZ, Kube, Severne koreje.. No če se prav spomnim so iz Kube celo 2x v zgodovini bolj množično odhajali. Nato so jim spet zaprli meje in je bilo veselja konec. Zato jim pa ostajajo razni čolnički in upanje, da jih ne bodo ujeli ali da ne bodo utonili. Celo Mehičani so pripravljeni masovno umirat da bi se pretihotapili v gnili kapitalizem ZDA.

drejc ::

There were two major reasons for the building of the Berlin Wall:

1. Economics. Too many well-educated people moved from East Germany, and some worked in West Berlin and lived in East Berlin (it's cheaper there), so DDR lost money on this.

2. Political. The West side interfered with the East side (the Russian sector).


Vir: Offical Berlin wall homepage

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: drejc ()

drejc ::

The West’s prize catch among the returned atomic scientists was the star of the A-list, a “Hero of Socialist Labor” and winner of the “Stalin Prize, 1st Class”, the man described in this report as “the most important person among the remaining scientists,” Dr. Nikolaus Riehl. Since he was well-informed about scientific developments in the USSR, the report demands that he be kept in the GDR[10]. However, Riehl defected to the British a few weeks after returning to East Berlin. He arrived back in East Germany on 4 April 1955; by the start of June he was in the hands of the British Intelligence Organization (Germany).[11] Others on the A-list also fled West such as: Günther Wirths, Karl Zimmer, Alexander Catsch and Karl-Franz Zühlke. Riehl, Wirths, Zimmer and Zühlke were all interrogated by British and American intelligence officers.[12]


Vir: kren .edu link

Thomas ::

Izumitelj v socializmu ne more poslati svojega šefa v tri krasne in si izbrati novega ali pa postati sam svoj.

V kapitalizmu pa lahko. To je bistvena razlika. Pomembna, odločilna ... usodna za socializem.
Man muss immer generalisieren - Carl Jacobi

M-man ::

Ja prebegi na ravni navadnih ljudi jasno, da so bili in so še. V mislih sem imel bolj selitev znanstvenikov svetovnega formata kot je bil npr. von Braun, ki je po vojni prebegnil iz Nemčije (razvijal je rakete V1 in V2) kasneje pa v ZDA vodil program Apollo. Razni prebegi, ki jih naštevaš pa so bili tudi rezultat vohunskih spletk, predvsem pa Stasija. Zanimivo, da so samo Nemci, nobenega Rusa. Po mojem mnenju, ker so bili manj vpadljivi, ker ruski znanstveniki niso imeli nobenih razlogov za prebeg.

Selitve so bile razlog neenake razvitosti med vzhodom in zahodom. Po naravni poti bi bil tudi tukaj vzhod (po načelu hitre rasti socialističnih držav) hitreje razvit kot zahod. Do razlike je prišlo zaradi tako imenovane protikomunistične cone oz. prve bojne linije, kar je Zvezna republika Nemčija tudi bila. Zato so zahodni zavezniki namenili ogromna sredstva za razvoj industrije in obnovo Nemčije. Brez te pomoči Nemčija danes ne bi bila to kar je.

To je bilo malo offtopic. Jaz še vedno mislim, da marxizem ni filozofska zabloda temveč idealen sistem, ki ga ljudje po svoji naravi ne moremo sprejeti. Saj vsi vemo kako je. Tiste stvari, ki jih dobimo zastonj ali pa niso naše, ne cenimo.

Zanimive so tudi raziskave kako je gospodarska rast odvisna od demokratičnosti sistema: Krivulja je narobe obrnjen U, kar pomeni, da v določenem trenutku zaradi prevelike demokracije gospodarstvo začne nazadovati. Torej uspešen sitem ni ne totalitaren in tudi ne povsem demokratičen.

V kapitalizmu pa lahko. To je bistvena razlika. Pomembna, odločilna ... usodna za socializem.

Usodne za socializem so bile zgrešene investicije. Tam se je začel podirati sistem.

Barakuda1 ::

he-he

V kapitalizmu te pa ožigosajo za komunističnega vohuna, ti kvazidemokratičnom sodjo, skurjo na električnem stolu, pol pa čez 45 let v tovarni sanj za dober zaslužek nardijo celo kak jokav film no tem, kako si bil čist po nedolžnem predčasno onemogočen pri svojem ustvarjalnem in izumiteljskem hotenju >:D

M-man ::

:D :D :D

Thomas ::

Komu se je to zgodilo?

Kdo je bil po krivem obsojen kot komunistični vohun in usmrčen?

Po kom so posneli "jokav film"?

:\
Man muss immer generalisieren - Carl Jacobi

jype ::

http://www.newsday.com/extras/lihistory/8/hs806a.htm

Jokav film? Hundreds... Thousands of them! Skoraj vsi sodobni ameriski filmi seveda govorijo o tem kako so belci vdrli na celino in pohopsali vse, kar je bilo na njej lepega. Michael Moore je aktualen. Se kdo se spomni Petra Arnetta?

M-man ::

Npr.
The Hollywood blacklist

Robert Oppenheimer

Res je, da niso bili pečeni, so pa imeli uničene kariere.

Thomas ::

V tistem času, ko so nekateri milijonarski komunisti v Ameriki ostali brez contracta za movie, so YU komunisti umirali na Golem otoku. Ker se niso dovolj hitro odvrnili od prej zapovedanega komunista Stalina.

Zanimivo je, kako se taprvi sploh komu smilijo. Mislim, halo!
Man muss immer generalisieren - Carl Jacobi

jype ::

Ma zdaj je pa ze way off topic. Nihce ni rekel da je katerakoli od ureditev bila dobra. Ne v SZ, ne v ZDA in ne v Jugoslaviji.

Kakorkoli obrnes ima vsak od teh sistemov na grbi en velik madez: netransparentnost. Dokler sistem ni transparenten, je slab, ker ga je blazno lahko zlorabljat in tistim, ki zlorabljajo, se celo zdi, da jim bo uspelo na koncu tudi vse skupaj prikrit ali pa pravocasno pobegnit.

M-man ::

Bolj smiselno je, da se vrnemo nazaj k ekonomskim vidikom posameznih ideologij in sistemov kot pa da razpravljamo o zločinih politik in režimov.

Še vedno nismo prišli do popolnega sistema.:\

jype ::

Skoda, ker ce ne bi se ze lahko posvetili implementaciji :)

ferdo ::

in nato razpisali referendum:\

NoUse4AName ::

Kar je potreben, in nastaja vedno bolj nujen je sistem zgrajen iz dna gor ne iz vrha dol.
Ampak sanjanje o tem sistemu je skoraj pravljica, tisti ki so v oblasti imajo prevec moci da bi dopustili da se kaj taksnega zgodi. V nobeni vecji civilizaciji ni do tega prislo. Ceprav do zdaj tudi ni prislo do vsaj delne demokracije za dalj casa, tako da who knows.
Za kaj taksnega bi bilo potrebno gibanje, ki bi se rastezalo preko celega sveta. Za zacetek tega gibanja bi lahko bil world social forum, pa se stran letosnjega ki je bil v indiji.

attackiko ::

Za zacetek tega gibanja bi lahko bil world social forum,


Eh spet anti-globalizacijske, skrajno levičarske sanje. Samo ena stvar je 100% jasna: ljudje iz vaših "idealnih" držav bi masovno emigrirali na zahod.
Saj vem.. ukrep bi bil zaprtje mej, da ljudje ne bi več nasedali zlobni propagandi.
No pa smo spet pri Kubi in ostalih rajskih deželah. |O

BigWhale ::

Vzdrzujte se levo/desnih debat...

.. hvala.

Thomas ::

BW bi rad prepovedal levo desno debate. Ohranil vodilno vlogo progresivnih, socialistično usmerjenih subjektivnih sil, kot so Socialistična Zveza Delovnega Ljudstva, Kompartija in DESUS?

Mislim, WTF!? Po katerem členu je pa to?
Man muss immer generalisieren - Carl Jacobi

NoUse4AName ::

attackiko, raje si preberi kaj sploh world social forum je, da ne bos taksnih neumnosti pisal.
BW - to je splosna debata.

iration ::

Po nenapisanem pravilu, da preveč resnice za levičarje naenkrat ni dobro.
Tudi jaz bi imel kakšno pravico rad v življenju. Npr. pravico do tega, da delam
12 ur na dan in sem za to nagrajen s strani delujočega ekonomskega prostora, ne
pa kaznovan s strani Salmoneličevih gremlinov. - NavadniNimda

BigWhale ::

Za vse, ki niste utegnili prebrati naslova teme, naj vam povem, da je tole tema o ekonomiji in ne o levih ali pa desnih sanjah.

Ce je pa kdo moj post vzel prevec k srcu, je pa to povsem njegov problem.

Lahko si pa vsak prebere pravila foruma, se posebaj drugi clen. Prvo in drugo tocko.

Thomas ::

Kaj pa zagovarja World Forum takega, da bi jih bilo vredno poslušat? Me prav zanima! :\
Man muss immer generalisieren - Carl Jacobi

Thomas ::

Kaj če bi ti prebral BW. Če že moderiraš. Posebej te opozarjam na del, ki govori o socialističnih/kapitalističnih zablodah.
Man muss immer generalisieren - Carl Jacobi

jype ::

Ginsberg's Theorem:
(1) You can't win.
(2) You can't break even.
(3) You can't even quit the game.

Freeman's Commentary on Ginsberg's theorem:
Every major philosophy that attempts to make life seem
meaningful is based on the negation of one part of Ginsberg's
Theorem. To wit:

(1) Capitalism is based on the assumption that you can win.
(2) Socialism is based on the assumption that you can break
even.
(3) Mysticism is based on the assumption that you can quit the
game.

======================
The five rules of Socialism:

1. Don't think.
2. If you do think, don't speak.
3. If you think and speak, don't write.
4. If you think, speak and write, don't sign.
5. If you think, speak, write and sign, don't be surprised.

-- being told in Poland, 1987

======================
I also believe that academic freedom should protect the right of a
professor or student to advocate Marxism, socialism, communism, or any
other minority viewpoint -- no matter how distasteful to the majority.
-- Richard M. Nixon

What are our schools for if not indoctrination against Communism?
-- Richard M. Nixon

======================
"The reason for the success of this somewhat communist-sounding strategy,
while the failure of communism itself is visible around the world, is
that the economics of information are fundamentaly different from those
of other products."

-- Bruce Perens, on Open Source software.
(Open Sources, 1999 O'Reilly and Associates)

======================
Under capitalism, man exploits man.
Under communism, it's just the opposite.
-- J.K. Galbraith

======================
How's the wife? Is she at home enjoying capitalism?

======================
Corrupt, stupid grasping functionaries will make at least as big a
muddle of socialism as stupid, selfish and acquisitive employers can
make of capitalism.
-- Walter Lippmann

======================
[The ERA] encourages women to leave their husbands, kill their children,
practice witchcraft, destroy capitalism and become lesbians.
-- Pat Robertson, Man of God and serious Republican
presidential aspirant.

======================
The inherent vice of capitalism is the unequal sharing of blessings;
the inherent virtue of socialism is the equal sharing of misery.
-- Churchill

======================
There is only one way to kill capitalism --
by taxes, taxes, and more taxes.
-- Karl Marx

======================
And what accomplished villains these old engineers were! What diabolical
ways to sabotage they found! Nikolai Karlovich von Meck, of the People's
Comissariat of Railroads ... would hold forth for hours on end about the
economic problems involved in the construction of socialism, and he loved to
give advice. One such pernicious piece of advice was to increase the size
of freight trains and not worry about heavier than average loads. The GPU
exposed van Meck, and he was shot: his objective had been to wear out rails
and roadbeds, freight cars and locomotives, so as to leave the Republic
without railroads in case of foreign military intervention! When, not long
afterward, the new People's Commissar of Railroads ordered that average
loads should be increased, and even doubled and tripled them, the malicious
engineers who protested became known as limiters ... they were rightly
shot for their lack of faith in the possibilities of socialist transport.
-- Aleksandr I. Solzhenitsyn, "The Gulag Archipelago"

======================
No Marxist can deny that the interests of socialism are higher
than the interests of the right of nations to self-determination.
-- Lenin, 1918

======================
The American system of ours, call it Americanism, call it Capitalism,
call it what you like, gives each and every one of us a great
opportunity if we only seize it with both hands and make the most of it.
-- Al Capone

NoUse4AName ::

Zagovarja pravice ljudi in ne pravice korporacij.

M-man ::

Za tiste, ki ne razumejo naslova teme: debatira se o zgodovini, komunističnih oz. kapitalističnih zablodah, skandinavskem ekonomskem modelu, državnem kapitalizmu in o vsem, kar je povezano s svetovno ekonomijo. Je kje omenjena politika?!?!

The five rules of Socialism: 1. Don't think. 2. If you do think, don't speak. 3. If you think and speak, don't write. 4. If you think, speak and write, don't sign. 5. If you think, speak, write and sign, don't be surprised.

To nima nobene veze z ekonomskim vidikom komunizma ali marksizmom samim.

Eh spet anti-globalizacijske, skrajno levičarske sanje. Samo ena stvar je 100% jasna: ljudje iz vaših "idealnih" držav bi masovno emigrirali na zahod.

Ne vem zakaj vsi povezujejo (povezujete) globalizacijo s kapitalizmom. Globalizacija je rezultat tehnologije – medijev, komunikacijskih razmerij, političnih in ekonomskih vplivov… Če smo natančni je bila tudi v komunistično usmerjenih državah prisotna globalizacija, saj se drugače ne bi toliko držav prosovjetsko usmerjenih. Potem so bili tukaj še ekonomske relacije (sladkor s Kube v Rusiji in žito v obratni smeri, popularizacija ruskega jezika….) Vse to je globalizacija in ne samo McDonald's.

Še enkrat poudarjam, da bežanje ljudi in s tem povezano zaprtje meja nista posledica politične represije in stalinizma, pač pa ekonomskih napak oz. zgrešenih investicij v bazično industrijo, kmetijstvo…

Thomas ::

> Za tiste, ki ne razumejo naslova teme: debatira se o zgodovini, komunističnih oz. kapitalističnih zablodah, skandinavskem ekonomskem modelu, državnem kapitalizmu in o vsem, kar je povezano s svetovno ekonomijo. Je kje omenjena politika?!?!

To je zate apolitična tema? Heh ...
Man muss immer generalisieren - Carl Jacobi

drejc ::

M-MAN: Še enkrat poudarjam, da bežanje ljudi in s tem povezano zaprtje meja nista posledica politične represije in stalinizma


How many know that between 1917 and 1987 the communist dictators in the former Soviet Union murdered 62 million people? How many know that China, has killed more than 38 million people? These two communist regimes alone have stamped out 100 million human lives -- 25 million more than died in the Black Plague, formerly the world's deadliest disaster.
And this doesn't even include the body count from the smaller communist regimes: Cambodia, 2 million dead at the hands of Pol Pot's Khmer Rouge; Vietnam, 850,000 sacrificed to the greater glory of Ho Chi Minh; Ethiopia, tens of thousands slaughtered during Mengistu Haile Mariam's "Red Terror"; and Cuba, whose death toll, while certainly in the tens of thousands, only Fidel Castro knows for sure.


M-MAN: take pa tut najbl rdeči zgodovinarji ne streljajo :\

Thomas ::

Recite da sem paranoičen. Ampak še ne pomeni, da nimam prav.

Torej, imam občutek, da mnogi namerno potiskajo zločine Pol Pota v pozabo. Ali pa zločine KP YU, tudi. En tak način je naprimer tale: "To je tukaj off topic". Drug način je omenjanje McCarthyjevega lova na komuniste leta 1950. Kot da bi bil to kakšen problem. Normalno reakcija vlade ZDA je bila, da so jih skušali osamiti. Povsem normalna. Česa je kriv McCarthy? Tega, da je bil zelo neučinkovit. Ni našel skoraj nobenih komunistov, oziroma organiziranih agentov SZ v ZDA.

Seveda lahko takratni oblasti ZDA MARSIKAJ očitamo. Rasno situacijo, veliko revščino ponekod po ZDA ... preganjanja komunistov pa res ne. V tistem času so bili največji preganjalci komunistov komunisti. Predvsem pa nekomunistov. Treba bit mau objektiven.
Man muss immer generalisieren - Carl Jacobi

M-man ::

Ko govorimo o komunizmu in pobojih, omejitvi govora, pravic - govorimo o politiki. Kaj je delal McCarthy me niti ne zanima, ker je bila neumnost. Od kdaj se pa vohuni (ti so najbolj ogrožali ZDA) skrivajo v filmski industriji. Informacije so prihajale iz institucij kot so CIA, FBI, NSA, NASA itd. Iskanje komunistov pa je bila zgolj medijska propaganda. Politična neumnost, ki nima veze z ekomomijo.

Drejc sem prebral precej knjig in člankov o teh temah, gledal dokumentarne filme, zgodovinarje imam v družini tako, da vem te cifre iz glave. Paste&Copy si zaston uporabljal. Zelo malo beguncev je ušlo iz političnih razlogov, ker ve vrimeru, da bi šlo za politične begunce bi Prašičji zaliv in še mnogi drugi poskusi uspeli. Večina ljudi se je odselila zaradi povsem ekonomskih razlogov - revščine, za katero pa je kriva politika.

jype ::

Ja pa saj nihce ni rekel da dajmo pozabit zrtve komunisticnih rezimov. Ampak te zrtve so ravno toliko zrtve komunizma, kot so vse zrtve rezima ZDA zrtve kapitalizma. Komunizem kot teoreticni ekonomski model pac ne more odgovarjat za vse kar so si doticni implementatorji zmislili. Tudi KKK ni posledica kapitalizma, ceprav je iz Amerike. Vse to najbrz ni cisto off topic, ker sta ekonomija in politika vedno zelo tesno povezani, ampak ker se itak znamo kregat v nedogled glede politike bi bilo fino, ce bi se malo bolj drzali ekonomije. V bistvu je tema fantaziranje o idealnem sistemu, samo vsi rajsi simfamo vse ostale sisteme kot pa da bi postali ideje, ki bi lahko spremenile svet. Normalno, saj je to veliko lazje.

Tiste reci (sale, misli, citati) niso offtopic, tisto je

fortune -m capitalism && fortune -m socialism && fortune -m communism

in ne nujno v tem vrstnem redu.

attackiko ::

attackiko, raje si preberi kaj sploh world social forum je, da ne bos taksnih neumnosti pisal.
No lej kako o WSF piše ugledni Economist:

"..World Social Forum, a global gathering of the radical left"

""Anxious to avoid being labelled as extremists in the wake of September 11th, the organisers this time left Colombia's FARC guerrillas off the guest-list."


Ah torej FARC niso bili vabljeni? Kakšna krivica.

attackiko ::

Zelo malo beguncev je ušlo iz političnih razlogov, ker ve vrimeru, da bi šlo za politične begunce bi Prašičji zaliv in še mnogi drugi poskusi uspeli. Večina ljudi se je odselila zaradi povsem ekonomskih razlogov - revščine, za katero pa je kriva politika.

No vidiš, pa si le prišel do tega, da je komunistična ekonomska politika povsod škodovala.

M-man ::

Najprej preberi, kar si prilepil!

Slovenija in prej Jugoslavija je primer neuspeha politike, ki se ne spozna na ekonomijo. Kot sem že omenjal je gospodarstvo temeljilo na železarnah in kovinski industriji ter na tekstilni panogi. Vse so delavno intenzivne in dokler je cena dela nizka in posredno država nerazvita je njena gospodarska rast visoka. Ko pa se standard prebivalcev začne dvigati se mora preoblikovati tudi sektor gospodarstva – iz sekundarnega v terciarni. Po letu 85 pa se država za to ni zmenila in ne glede na to, da so podjetja imela izgube so vztrajali v delavno intenzivnih panogah, izgube pa je pokrivala država z zadolževanjem. Od trenutka osamosvojitve pa so bila vsa podjetja skoraj v trenutku sama in prepuščena trgu. Sledili so stečaji.

Komunistična ekonomska politika je škodovala, ker ni sledila razvoju. To je kar se tiče gospodarstva. Kar si pa dal paste&copy je pa povsem politično prebijane na oblast, ki nima veze z ekonomijo.

Nas oz. mene zanima predvsem ali bi popolna implementacija marksizma, s katero je poskušala POLITIKA v obliki komunizma, danes delovala. Kot sem že v prejšnih objavah pisal - mislim, da bi in to precej bolje od kapitalizma kot ga imamo.

drejc ::

M-MAN pa se teb ne zdi da bi mogoče človek pomislil da odide iz države, katera diktator kolje vsepovprek ali pošilja ljudi v gulage ali jih namenoma strpa v zapore ali brezplačilne delavnice.. to ni represija? Misliš da smo res vsipovrsti mazohisti oziroma člani kulta smrti?

Zanima me tut mnenje ostalih. Res tolk iracionalno sklepam, da ljudje kljub na desetine in desetine miljonov žrtev v svoji državi niti pomislijo ne, da bi odšelo vn in si s tem rešil kožo?

atacicko: Tuche! Na protislovja se folk najrajš lima.. :D

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: drejc ()

Thomas ::

Ma iz Vzhodne Nemčije so bežali za vsako ceno. Kopali tunele pod zidom, se kot spidermani vozili po zajlah napetimi med strehami ... mnogi so bili pri tem ubiti.

Čist tko, v info, če je kdo "pozabu".
Man muss immer generalisieren - Carl Jacobi

perci ::

Jasno, da je bilo življenje v ZRN boljše kot v NDR. Jasno je tudi, da je bilo boljše v ZDA kot v SZ. Kaj ste tu novega pogruntal?


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Neocons zašuštrali globalno ekonomijo? (strani: 1 2 3 4 )

Oddelek: Problemi človeštva
16013586 (9399) Matev
»

1 U.S. dollar = 0.657 Euros (strani: 1 2 3 4 )

Oddelek: Problemi človeštva
16315000 (10456) borchi
»

plusi in minusi administracije ZDA (strani: 1 2 3 49 10 11 12 )

Oddelek: Problemi človeštva
57227555 (19884) mlamat
»

Zakaj svet sovraži Ameriko? (strani: 1 2 3 )

Oddelek: Problemi človeštva
1388285 (6678) undefined

Več podobnih tem