» »

1 U.S. dollar = 0.657 Euros

1 U.S. dollar = 0.657 Euros

1 2
3
4

Thomas ::

> ali pa jih bomo dodatno financiral (subvencioniral) preko drazjih izdelkov znotraj EU.

To bi bilo pa zelo slabo. Nej kr lepo crknejo in naredijo prostor hujšim od sebe.

Počas bo treba (na obeh straneh Atlantika) razumeti, da stabilnosti ni. Ni. Samo naraščajoči tempo razvoja.
Man muss immer generalisieren - Carl Jacobi

Thomas ::

>Nikakor ne! Optimizacija je nesmiselno početje!

>(Pravi Thomas v temah, kjer ljudje utemeljujejo optimizacijo, recimo v temi o superračunalnikih).

Kdor optimizira 100 € na dan, ko so v igri milijoni, ne optimizira nič. Dela ravno nasprotno.

Kako moreš zmeraj imeti tako narobe, jure? To mora bit en poseben talent.
Man muss immer generalisieren - Carl Jacobi

Samuel ::

tisti, ki se posmehujete rasti 4%+ (4.8%) ne vem ali se sploh zavedate kaj to pomeni.. po moje ne.

Dejansko je treba rast v SLO omejiti, saj povzroča pregrevanje gospodarstva in s tem višjo rast cen. Stopnja nezaposlenosti je zelo nizka in dejanski problem je v SLO dobiti pametno delovni silo, sploh za določena delovna mesta. Rastemo dvakrat hitreje kot stara Evropa, 100% EU povprečja BDPja bomo dosegli v roku treh, štirih let..

Problemi, ki se zdaj dogajajo v USA so občutno prenapihnjeni. Delež teh rizičnih posojil, ki sedaj sesuva svetovne trge je hecno majhen. Počakajmo še dva tri mesece, da se zadeva raziščejo (višina odpisov), potem nas čaka krajša konsolidacija in nato rast. Do konca leta bodo indexi višje kot so sedaj.

kixs ::

Vprasanje pa je vzrok "optimizacij" in na racun koga. Dokler imajo se americani kupno moc, bo se slo, ko pa bo na oni strani luze se slabse, se pa niti ne bo kupovalo (recimo BMW-jev). S tem ko zaradi njih odpuscas na svoji strani, si luknjo kopljes tudi tu. Vec nezaposlenih, manj potrosnje. Nekako zacaran krog, ki ga bomo obcutili vsi.

Sej, razne optimizacije so pripeljale tako dalec, da Azijci delajo za cel svet in to za drobiz. Zaradi tega imajo ZDA vedno vecji trgovinski primanjkljaj in vedno vecji delez drzavnih obveznic je v lasti tujcev. Vprasanje je samo koliko casa bodo tujci sedeli na teh obveznicah.

Edina resitev za ZDA je spet nova vojna.

lp

Thomas ::

> Sej, razne optimizacije so pripeljale tako dalec, da Azijci delajo za cel svet in to za drobiz.

Optimizirali bomo še naprej. Sploh še nismo dobro začeli. To, da delajo Azijci za drobiž, ni več čisto res. Niti ne delajo za drobiž, niti ne delajo Azijci, pač pa stroji.

Optimizacija gre v naslednji krog.

> Dokler imajo se americani kupno moc, bo se slo, ko pa bo na oni strani luze se slabse, se pa niti ne bo kupovalo (recimo BMW-jev).

Se bodo pač morali poceniti. Optimirati stroške proizvodnje.
Man muss immer generalisieren - Carl Jacobi

borchi ::

> tisti, ki se posmehujete rasti 4%+ (4.8%) ne vem ali se sploh zavedate kaj to pomeni.. po moje ne.

se ne posmehujem. tebi (in meni) se posmehuje bajuk in recimo stanislav kovač, ki sebi pravi ekonomist. slednji je, v kakšnem ducatu člankov uspel faliti dejstvo, da je restriktivna fiskalna politika lahko tudi kdaj optimalna. pol ekonomistov lajna eno in isto lajno, da država ni vodila ekspanzivne fiskalne politike. ja, vodila je nevtralno fp.

ampak ko voda v bani začne teči čez rob, jo zapreš. ne pa da gledaš kako teče čez rob in skomigaš z rameni, češ, saj je nisem jaz odprl.
l'jga

donfilipo ::

Na naslov

Vrednost dolarja bo IMO padala do volitev. Izvoljen bo demokrat. Dolar ne bo več padal.
Računica s poceni energijo se bo spremenila povsod po svetu. Dobršen del možganskega trusta se bo preusmeril v optimatizacijo oskrbe z energijo, premosorazmerno s tem koliko bo ta dražja-bo nosila tudi več donosa in posledično konkurence. Strah pred bojkotiranjem in energetskimi blokadami, bo upajmo pošel in tako se ognemo vojnam. Ampak zaenkrat svet res krvavo rabi (veliko bolj kot mir na middle east) vsaj eno oprijemljivo dobro novico iz sveta znanosti o energiji prihodnosti. Zdi se, da brda veternic in solarnih panelov preveva kapitaliste, bankirje in navadne potrošnike s preveč pesimizma, in sumim da ravno subjektivno razpoloženje teh in ne nek enoten izračun, kreira ekonomsko politiko in tečaje in posledično tudi ceno dolarja in nafte. Ker če vzamete rehenšiber in približno drajsate tiste logaritme, boste kmalu ugotovili, da propad nekih verig posojevalnic ali bank pri skupni masi denarja ni niti najmanjši vzrok za paniko. Ta je tu iz temeljnega nezaupnja v trg kapitala kot stabilen in za imetne donosen sistem. In ni hudič, pokaže se, da je res precej odvisen od masovne psihologije. Bolj kot od rehenšibra. Bem ti takav sistem:8)
In times of Universal Deceit, telling the truth
becomes revolutionary act. Orwell

kow ::

Calligula:
"Nemski primeri so Allianz, Porsche, BMW in se precej drugih. Ob napovedih rekordnih dobickov se velika odpuscanja.
Znak, da jim je produktivnost mocno narasla in to celo ob visokem Euru ampak tudi odraz morda ze prevec zadrtega kapitalizma."

Mislim, da ima Porsche polovico "rekordnega" dobička zaradi rasti delnic VW-ja. Plus imamo rekordno globalno konjukturo v zadnjih 30 letih (vsi novi bogatuni v Rusiji, Kitajski, Braziliji ipd. si želijo bemfle in poršeje) Ni tukaj neke "izjemne" povečanje produktivnosti. Malo morgen.
Vsaj tak je moj občutek. Analiz ne delam.

kow ::

Če ima Avstrija 2 odstotno rast BDP-ja, mi potrebujemo 4 odstotno. Da držimo korak v nominalnih plačah. Slovenija potrebuje srednjeročno vsaj 5 odstotno rast.

borchi ::

> Če ima Avstrija 2 odstotno rast BDP-ja, mi potrebujemo 4 odstotno. Da držimo korak v nominalnih plačah.

zaradi mene lahko nominalna razlika tudi narašča. ko jih bomo dovolj časa "relativno" lovili, jim tisto razliko 2000 EUR lahko pojemo v enem mesecu, če dovolj "zagrizemo". :D
l'jga

kixs ::

Razmerje med USD in razlicnimi valutami po letih in glede na GDP (BDP):



Trenutno stanje:

1€ = 1.57$ oz.
1$ = 0.63€

lp

Calligulla ::

Kow, Porsche in BMW povecujeta prodajo vozil z cedalje manj delavci. Na ta nacin ti na najkrajsi nacin obrazlozim kako ves, da gre za povisano storilnost. Ampak to je itak poenostavljanje.

Mondeo, tudi kar ti pravis je samo en nacin za gledanje vsega.

Slo raste hitreje od povprecja razvitih kar je normalno in ze zaradi fizikalnih zakonov povsem normalno. Morali bi rasti celo hitreje ampak zaradi teh istih zakonov nimamo dovolj vpliva na cene in zaradi inflacijskih tezenj ne smemo. Je pa slovenska rast k... stevilka na papirju. Ozek krog gradbenih firm ipd je preko ogromnih investicij preko kreditov pac dvignil stevilkico, ki pa ne odraza neke splosne rasti vsega prebivalstva. Verjemi, da je najbolj zrdava rast tista, ki folku dvigne standard do te mere, da vsi veselo zapravljajo v trgovinah in to ne samo najcenejse izdelke. Ta slovenska rast pa je samo statisticna predvsem zaradi gradbenega sektorja, ki je mimogrede tolikom investiral zaradi tega k... mehurcka. Vsi so videli neke bajne profite. Verjetno jih bodo videli precej manj od pricakovanih.

Problem pomanjkanja dolocenih kadrov je bolj problem solskega sistema, ki uci, da je treba met papir, si pa lahko totalno nesposobno teslo in vazno je le, da potem z svojega polozaja oviras sposobne.. ipd..

Pa se Slovenci so pregovorno nemobilni. LJ se noce vozit v MB ipd.. Kar se mene tice tudi OK, ker je tako manj onesnazenja..

Thomas optimizacija ni nekaj kar je tako splosno, da lahko pavsalno reces, da je dobra. Ce ti tako zoptimiziras vse, da rabis cedalje manj ali nic zaposlenih zgubljas tudi te zaposlene kot potrosnike. Ekonomija je relativno zaprt krog. Vsi so potrebni, kapitalizem pa je tisti, ki zaradi kratkorocnih tezenj vlece k temu, da se te potrebne grupe neprestano izigravajo in skusajo ena drugi odvzeti nadproporcionalne deleze dobrobiti.

Optimizacija je dobra dokler njena cena ni previsoka. Socialno, ekolosko, ekonomsko, eticno ipd.. Tudi vsaka firma ima tocko po kateri preraste svojo tocko koristnosti.

Recimo Microsoft. Omogocil je izjemno in hitro siritev PCjev in ima ogromne zasluge za razvoj informacijske tehnologije. Po neki tocki pa je zacel ta isti razvoj zavirati. Pac borba za ohranitev polozaja namesto za napredek....

Je pa Billy vsaj toliko zdrav, da je zacel vracat druzbi. Ker ve, da je to edini vzdrzni nacin. Denar mora krozit. Nic ne dela, ce on sedi na njem. Njemu tudi nic ne koristi pod njegovo ritjo. Skratka on vsaj deloma blazi negativne posledice svojega delovanja...

Allianz lahko odpusca na tisoce zaposlenih samo, ko jih se drugi si kar naenkrat veliko ljudi ne more privosciti zavarovanja...

Zgodovina sprememb…

Thomas ::

> Thomas optimizacija ni nekaj kar je tako splosno, da lahko pavsalno reces, da je dobra. Ce ti tako zoptimiziras vse, da rabis cedalje manj ali nic zaposlenih zgubljas tudi te zaposlene kot potrosnike.

Namesto mezd, maj za dobivat dividende. Ali socialno. UTD, rajš recimo.

Delavci so luxuz.
Man muss immer generalisieren - Carl Jacobi

Thomas ::

Pa da ne bo kdo mislil, da jaz favoriziram tech. Včasih je delavec bolj ekonomičen od robota. Ampak le vedno manjkrat je tako.

Delavci so zastareli, vsak dan bolj. Mašine in avtomatika pa vsak dan bolj slick!
Man muss immer generalisieren - Carl Jacobi

Maria ::

Kakšna je korelacija med vrednostmi vojne v Iraku in hipotekarno krizo?

Gre morda za metuljčni/kondorjev efekt na v tem primeru slabosti potrošniške družbe -> zadolževanje prebivalcev preko svojih realnih mej, ko sistem tudi zaradi zunanje konkurence, itd, ni zmogel amortizirati določene potrošnje za vojno?

Hipotekarno krizo bo plačalo cca. < 5 % Američanov.

Maria

Zgodovina sprememb…

  • spremenila: Maria ()

Maria ::

In, seveda, je hipotekarna kriza tudi ena od posledic globalizacijske izravnave.

V Ameriki bo ta račun plačal predvsem nižji sloj (če ne bo Ameriki kdo pričel prevzemati podjetij, kar se tudi lahko zgodi, kot se to sedaj dogaja z nepremičninami in bankami), ker so pač tvegali preveč za svoje sposobnosti.

V Evropi nas ta račun še čaka, čeprav je Nemška invazija gospodarstva na Kitajsko/Rusijo/...v začetku 90' let delno pravočasno amortizirala ta šok.

Maria

borchi ::

če je hipotekarna kriza posledica globalizacijske izravnave, hipotekarno krizo bo pa plačalo manj kot 5% (revnejših) američanov...

... potem tole SIGURNO ni globalizacijska izravnava.

it simply doesn't add up! :D
l'jga

Maria ::

5 % od 250 M ljudi je cca. 12,5 M ljudi in ti direktno izgubljajo.

Izgubijo od 1/2 do 9/10 vrednosti nepremičnin v rangu od 0,5 M$ in nižje.

Sedaj pa računaj.

Maria

;)

Thomas ::

It adds up. Even more. But I don't think, that it's so simply related.

Je pa related na nekaj drugega. Na "pravilno so napovedali 9 od zadnjih treh kriz". To je moja skromna diagnoza v tem primeru.
Man muss immer generalisieren - Carl Jacobi

borchi ::

> Izgubijo od 1/2 do 9/10 vrednosti nepremičnin v rangu od 0,5 M$ in nižje.

pojasni kako si prišla do tega, da je kdo od teh nesrečnežev izgubil 0,5 M$!?
l'jga

Maria ::

Včeraj si imel na CNN ali BBC informacijo o tem in o tem kako potekajo cestne dražbe.

Očito tudi Slovenci kupujejo tam.

Maria

borchi ::

nisi mi odgovorila. res me zanima kako si prišla do številke 0,5M$.
l'jga

Maria ::

Sem, a očitno ne bereš.

Na poročilih so povedali, da se prodajajo hiše v nakupnih vrednostih do 0,5 M$ za vrednosti, ki so od 1/2 do 9/10 nižje.


Kot stranski efekt nepremičninske krize pa lahko vidimo genialnost ameriškega principa življenja, kjer potrošništvo v obliki osebnega zadolževanja (ki je v bistvu tveganje za boljšo prihodnost) preprečuje, da bi se sedaj ljudje pretirano bunili državi zaradi padca življenskega standarda, dogajanja na trgih, itd. Ker svojo napačno presojo plačajo direktno sami. In sami tudi nato čimprej ukrepajo.

Pri nas bi se vse zvrnilo na vlado/državo in bi bile posledica le stavke in jamranje. Nihče ne bi sam storil ničesar oz. zelo pozno, družba pa bi zaradi tega še dodatno primerjalno nazadovala.

In Američani imajo to vgrajeno v sistem.

Osebna odgovornost je najboljši vzvod za aktivno in funkcionalno družbo.

Maria

kixs ::

Problem cen stanovanj je podoben tako tudi pri nas. Tako kot vsi pri nas mislijo, da lahko gredo cene samo gor, je bilo v ZDA cisto enako. Ljudje so se zakreditiral za stanovanja preko svojih zmoznosti in seveda po zelo previsokih cenah - pac "trzna" vrednost. Danes, ko kreditov ne morejo odplacat, jih banka proda za zelo nizko ceno nekje 20-50% tistega kot so oni kupili. In ni slucaj, da je nekdo kupil nadstandardno hisko za 1M$, zdaj pa bo banka pobrala samo 400M$.

Cene so se tam zelo hitro visale. Na primeri lokaciji je v enem letu cena "zrasla" za 100%, kar seveda ni realna rast.

Najbolje so jo odnesli spekulanti, ti so v vecini se pravocasno prodali po zelo visokih cenah, najslabse pa jo odnesejo kot vedno neinformirani, ki gledajo samo pretekle donose oz. verjamejo obljubam, da gre vse lahko samo gor in da je to investicija v prihodnost. Hmmm... kje sem ze to slisal ;)

lp

Samuel ::

v USA živi več kot 300M ljudi, ne 250!

borchi ::

> > Sem, a očitno ne bereš.

ti pa pišeš, a očitno ne razmišljaš.

mogoče bi si enkrat ogledala kakšno bilanco. dve strani ima. default udari po, presenečenje, obeh.

eni, ki so podobno navdušeni nad american way of life, so tule na slo-tech-u razlagali, da je default pravzaprav blagoslov za bankrotirance. no, resnica je pa vmes, med njihovo in tvojo zmoto.
l'jga

borchi ::

pa poglejmo še mal tole "globalizacijsko izravnavo".

če gre verjet mariji, bo letos US gdp upadel za kakih 20%? mah, i'm siding with thomas on that matter...
l'jga

Maria ::

Mondeo

Ja, drži.

borchi

Ti se greš tu neko osebno politiko. Uživaj.

20% padec GDP je tvoje sprevračanje mojih zapisov.

Maria

kopernik ::

Meni se pa zdi ok, da vsake toliko pride do malo večje krize in se "resetira" finančni sistem. Da malo počistijo vso nesnago, ki se je nabirala toliko let.

borchi ::

> 20% padec GDP je tvoje sprevračanje mojih zapisov.

samo delam tvojo matematiko, tako kot si mi rekla:

12.500.000 * 500.000 * 0,5 = 3 "ameriški" triljoni. blizu 20% gdp-ja. po najbolj optimistični varjanti.

(razen, če sem se kje res grdo zmotil)
l'jga

kixs ::

Ameriski dolg

Borchi:
Glede na tvoje stevilke... se potem lahko zavedas, zakaj je to financna kriza.

lp

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: kixs ()

Calligulla ::

Thomas ti zgleda res ne stekas tistega, da je ekonomija sklenjen krog. Ti lahko nadomestis vse delavce z roboti npr. Kaj pa bodo delali, ce ne bodo meli komu prodajati, ker nihce nima denarja?!?

Daj obrazlozi kako ti tvoj genialni um pomaga premagat to oviro, ker me zanima.

Maria, hipotekarno krizo ze placujejo najvecje banke z propadi, izgubami in seveda njihovi investitorji, ki niso nizji sloj ampak kar najvisji. Kriza sesuva delniski trg kjer zdaj sicer kratkorocno lahko sluzijo dobri spekulanti z dnevnim tradingom ampak vecina visjega sloja, ki ima stvari v delnicah trenutno posteno izgublja.

Tudi globalna izravnava je mali privatni mit, ki ne zdrzi resne presoje kar so ti ze drugi omenili.

In se kriza se seli v realni sektor. Nimas vec neke izolacije danes v ekonomiji niti znotraj enega trga ali drzave. Najvecje sranje pa je, da se FED (ker v ZDA itak nimajo vec nobenih drugih orodij o cemer sem ze probal pred vec leti pouciti Thomasa) obnasa kot, da je konec sveta in so spet na tem, da probajo senkavat denar kar sesuje ekonomijo na dolgi rok. Japonci vejo kako je to, ce pades v stagflacijo ipd..

Dejstvo je, da je ta administracija celo krila riti Enronovcem in podobnim, ki so bili zgled za to, da se netransparentnost lahko obrestuje kar so na sreco mediji zbezali ven. Netransparentnost tega kdo je komu koliko dolzan je tista, ki je sesula trg in preprecuje to, da bi se povrnilo zaupanje. Ker nihce ne ve koliko so katere banke komu res dolzne..

To je velik zajeb predvsem bancnega sektorja. Slabe dolgove so tako poskrili v portofelje, da se sedaj problema ne da resit, ker ne mores sledit stopinjam do njega. Ker je vse zmesano in prepleteno ne mores izlociti gnilobe.

In Maria, tvoj pogled, da je ta sistem genialen je kiksnjen do konca, ker sistem ni genialen, ce useka folk, ki trosi in verjame v zdravo ekonomijo. Sistem je problematicen, ce jim tega ne omogoca brez, da bi se zafrknili. Prej so to lahko in se kopicili rekordni suficit, Dolar je bil trdno vodilna valuta, investicije so drle v ZDA, ZDA so imele mehko moc, prave zaveznike...

O teh ljudeh govoris kot, da so oni zjebali ekonomijo. Potrosniki. Oni so jo do sedaj z tem trosenjem drzali pokonci. Dokler jim ni nekdo obesil par trilijonov stroskov za vojne ipd... Pred tem je to funkcioniralo. Brez tega in takih potrosnikov bi bili oni kot Japonci, kjer cuzajo jeza ze 15 let, ker njihovi potrosniki niso tako vztrajni kot ameriski. Oni in njihovo dnevno trosenje so direkt 70% ekonomije ZDA. Ne Bush. On je samo tisti, ki je to zjebal.

Zaradi njih je ameriska ekonomija tako vztrajna. Ampak kot sem rekel, administracija telet s tem ne zna upravljat. 8 let je trajalo, da so vso to inercijo zavrli.

In zdaj je kriza, rekorden deficit, Dolar brez vrednosti, zaupanje v trg in bancnistvo na psu, nepremicnine so razvrednotene, firme prodajajo proizvode pod ceno, globalno povprasevanje pa jim vseeno dviga osnovne stroske, stroske hrane,.. Nimajo vec orodij s katerimi bi to odpravljali. In se OPEC se poserje na Busha in mu prav noce pomagati.

Zgodovina sprememb…

Thomas ::

> Ti lahko nadomestis vse delavce z roboti npr. Kaj pa bodo delali, ce ne bodo meli komu prodajati, ker nihce nima denarja?!?

Seveda imajo denar, saj so postale dividende precej mastnejše, ko so stroški za plače nikakršni. Pa ne samo za plače, pa pa za akomodacijo delaavcev v delovni proces in tako naprej.

Tudi država pobere več z davki in UTD zapravljajo tisti, ki se (še) niso prislinili v nobeno lastništvo. Ostalim je UTD za žepnino.

Če gre tako, da so stroški dela, gre tudi tako, da so stroški dividend toliko večji, kolikor so plače manjše. Pa še več, sej ekonomija raste.
Man muss immer generalisieren - Carl Jacobi

jype ::

Calligula> Kaj pa bodo delali, ce ne bodo meli komu prodajati, ker nihce nima denarja?!?

Delali bodo zastonj in komunizem bo nenadoma postal ekvivalenten kapitalizmu. Vsak bo imel svojega robota, ki bo zanj delal tisto, kar bo potreboval.

Calligula> Brez tega bi bili oni kot Japonci, kjer cuzajo jeza ze 15 let, ker njihovi potrosniki niso tako vztrajni kot ameriski.

Japonci imajo namesto vojne nizko nataliteto in zelo visoko življensko dobo. Ta kombinacija jih bo pokopala, če jih ne bodo rešili roboti.

Calligulla ::

Pa kaj ti je Thomas? Ti namerno znanstveno fantastiko furas, da bi provociral ali res tako razmisljas? 8-O

Ja, cez npoc imajo vsi dividende, stroskov nimajo, cela tranzicija v ta svet se je mirno in lepo zgodila med tem, ko so ljudje spali, v eni noci,.. zjutraj pa je ze vse bilo tako..

Vsi na kavicah, roboti delajo,.. svizci zavijajo cokoladke, Thomas pise po forumu...

Daj se zresni.

Zgodovina sprememb…

Calligulla ::

IN se to, roboti morajo postati nadomestek za tvegane, slabo placane poklice ipd.. samo ne pa nekih utopij, ki so cisto usekane ven metat.

Ja, moj robot mi bo sesil suknjo, v svoji notranjosti (zemlje ne bomo imeli ne? samo robota) proizvedel solato, zrezke,.. potem mi tocil pijaco, poskrbel za moje izlocke, ki jih bo skuril v prazen zrak, mi iz nic proizvedel energijo, me nosil po svetu, me operiral, cepil,..)...

Thomas ::

Ali sem jaz neresen, ali pa si ti preživet. Nekej od tega je 100%.

V 15 letih bi prišlo do tega v zaznavnem obsegu. A bomo zavili na enem ovinku prej navzgor.
Man muss immer generalisieren - Carl Jacobi

Maria ::

borchi

Govorila sem o:

- od 0,5 M$ navzdol
- od 1/2 do 9/10
- < 5 % ljudi.

Statistična porazdelitev pa tudi nekaj pove, če želiš slišati.

Maria

borchi ::

> Glede na tvoje stevilke... se potem lahko zavedas, zakaj je to financna kriza.

niso moje številke. so verjetno 10x prevelike. jaz vem, da je finančna kriza, če 2% (ja, 2%, ne 20%) bdp-ja "izpuhti". normalno.
l'jga

Calligulla ::

Thomas ti prav ne razumes vidim.

Ce bi lahko vse zmrznil za 15 let (ljudi, konzerviral vse stroje, .. skratka na nek nacin za vse ustavil cas) in bi med tem vpeljal vso robotizacijo in vse naredil kot v nanstveni fantastiki... bi vse to slo. Ali pa ce vse pobijes in zacnes od zacetka npr...

Ampak, ce pa ti rabis najprej odpustit folk, da upeljes robote in ljudje nimajo denarja za prezivet 15 let brez prihodkov ipd.. in se malo MORJE tezav, ki obstajajo v realnem svetu in ne Thomasovem svetu,.. pa to ne gre.

Zato pa so tranzicije zahtevne. Ker se ne da brez bolecin "stukat" tega kar je prej z tem kar je potem. Zato se to pocne v fantazijckem svetu na nacin, ki ga predlagas ti. Tam to gre.

Ampak to ni bila take sorte tema?

Calligulla ::

Borchi in Maria, financna kriza je itak ze. Saj ni dvomov o tem.

borchi ::

> Statistična porazdelitev pa tudi nekaj pove, če želiš slišati.

sama ušesa so me.
l'jga

Thomas ::

Delavce nadomeščat s stroji sigurno gre. To se dogaja, produktivnost raste.

Trenutno so delavci marsikje boljša izbira od stroja ali programa. Vse manjkrat!
Man muss immer generalisieren - Carl Jacobi

kixs ::

borchi:
verjetno niti niso premale stevile... ce se samo zavedas, da je Bear Stearns upravljal s 13 triljoni dolarjev 8-O

Kot zanimivost :(
http://www.finance.si/207861/Video_Posledice_kreditne_krize_v_ZDA

lp

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: kixs ()

Calligulla ::

Thomas, sedaj si spet na povsem drugi strani spektra. Vsaka stvar gre ampak vsaka stvar ima mejo.
To kar si napisal je realno. Marsikaj se da zamenjat. In slo bo v to smer in prav je tako. Sploh pa bedne in preproste sluzbe je itak treba dat robotom. In vse kar je rutinskega. Ampak z vsakimm odpuscenim lahko gre en potrosnik. To je nelocljivo.

In med tem, ko je res lastniski kapital na svetu precej koncentriran pa dejansko ekonomijo predstavljajo in zagotavljajo ti mali potrosniki. Mercator bi ze zdavnaj fural politiko kakih Eurospinov (vse samo najceneje, ce je le sprejemljive kvalitete pa ni vazno od kod) ce ne bi sla s tem po gobe lokalna industrija katere delavci so pa njegovi potrosniki brez katerih ga ni...

Ekonomija je realna stvar. Ti lahko teoretiziras ja, ekonomija pa je realen in sklenjen krog. Lahko se skace na visje krivulje ucinkovitosti ipd ampak ne brez, da bi ljudje imeli nek dohodek. Nisni in luksuzni predstavniki lahko zivijo na nacin, ki ga predlagas ampak 99% ekonomije pa ne. Pa se ti luksuzni z roboti izgubijo svojo zgodbo in mitoloski naboj in grejo v bistvu tudi verjetno po gobe...

Ferrari narejen samo z kitajskimi roboti? Mislim, da ne..

borchi ::

> ce se samo zavedas, da je Bear Stearns upravljal s 13 triljoni dolarjev

zdej pa ne več, al kaj?
l'jga

Maria ::

> Maria, hipotekarno krizo ze placujejo najvecje banke z propadi, izgubami in seveda njihovi investitorji, ki niso nizji sloj ampak kar najvisji

Tudi banke, ampak te rešujejo svoja tveganja tako, da prodajo, kar so dobile od upnikov, po najboljši ceni.

> Tudi globalna izravnava je mali privatni mit, ki ne zdrzi resne presoje kar so ti ze drugi omenili.

Nimas vec neke izolacije danes v ekonomiji niti znotraj enega trga ali drzave


Si ti kdaj slišal za osmozo?

Znotraj istega sestavka negiraš sam sebe. Globalna izravnava pa ne pomeni, da bo vse na vseh nivojih enako, pomeni le to, da bodo drastične razlike v standardih, ki so nastajale tudi zaradi političnih omejitev/zapiranja trgov manjše.

> In Maria, tvoj pogled, da je ta sistem genialen je kiksnjen do konca, ker sistem ni genialen, ce useka folk, ki trosi in verjame v zdravo ekonomijo. Sistem je problematicen, ce jim tega ne omogoca brez, da bi se zafrknili.

Ja, v komunizmu so tudi verjeli v sistem in prišli do...

Ameriški sistem ni narejen na verjetju in tega ti ne razumeš. Narejen je na dovoljenih sanjah (če si upaš in znaš) in nato v nekaterih primerih na realnih rezultatih. Ki pa so plod lastnih sposobnosti - kakršnekoli so to že.

Maria

Maria ::

> O teh ljudeh govoris kot, da so oni zjebali ekonomijo

Ne, oni so zaj... sebe. In plačujejo takoj, ker so predvsem verjeli. Dražbe potekajo kar na cesti. Zdravljenje čimprej in temeljito. Zdravo ostane.

Maria

Zgodovina sprememb…

  • spremenila: Maria ()

Thomas ::

kix ... po naše se reče 13 bilijonov.
Man muss immer generalisieren - Carl Jacobi

Thomas ::

> Ferrari narejen samo z kitajskimi roboti? Mislim, da ne..

Mislim da ja.

Tukaj je globok ideološki prepad med nama. Ni kaj.
Man muss immer generalisieren - Carl Jacobi
1 2
3
4


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Peak oil? (strani: 1 2 3 49 10 11 12 )

Oddelek: Problemi človeštva
56342374 (23015) guest #44
»

Neocons zašuštrali globalno ekonomijo? (strani: 1 2 3 4 )

Oddelek: Problemi človeštva
16013585 (9398) Matev
»

EU vs ZDA vs Japonska (strani: 1 2 )

Oddelek: Loža
686146 (4917) kekz
»

o svetovni ekonomiji - tako vseobsežno - variante, zgodovina, komunistične/kapitalist (strani: 1 2 3 4 5 6 )

Oddelek: Problemi človeštva
25718859 (15642) M-man

Več podobnih tem