» »

plusi in minusi administracije ZDA

plusi in minusi administracije ZDA

««
4 / 12
»»

Jst ::

Naj mi nekdo razloži zakaj je - kjub trditvam nekaterih ekonomistov tukaj, da je ekonomija USA trenutno močna kot še nikoli, in ni razloga za paniko - gospodarstvo USA tako občutljivo na nafto?

"As long as the market is worried about rising oil prices and recent weak economic data, investors will likely stay away from the dollar or the yen, leaving them no choice but to buy the euro," said Hideaki Furumaya, a forex manager at Trust and Custody Services Bank.

reuters

In takih članov mi google dnevno servira malo morje. Edino na cnn in na še ene par US medijih so članki o superiornosti US ekonomije.

hm...
Islam is not about "I'm right, you're wrong," but "I'm right, you're dead!"
-Wole Soyinka, Literature Nobelist
|-|-|-|-|Proton decay is a tax on existence.|-|-|-|-|

username ::

Jst,

gre za razliko med pojmoma "gospodarstvo" in "trg" (market); trg je le del gospodarstva. V tem primeru je celo govora o deviznem trgu, ki je pa del celotnega "trga" (oziroma je le eden od trgov).

Zato iz izjave v tvojem linku "devizni trg je zaskrbljen nad cenami nafte" ne moremo kar tako sklepati, da velja izjava "USA gospodarstvo je občutljivo na nafto". Delno sicer res tudi je, vendar ne ključno, je še množica drugih vplivov. Je bilo pa že prej razloženo, da realno gledano zadeve z nafto niso tako dramatične, ne glede svetovne proizvodnje in (zaenkrat) tudi še ne glede realne cene.
I've got a solution for the rainforest: napalm the lot. (Jeremy Clarkson)

jype ::

Ja, jaz sem tudi zmeden. Obe strani postavljata argumente, ki so mocni in se jih ne da kar tako ovreci. Obe strani tudi brcata v temo (lazeta, ce hocete temu tako rect) in hote ali nehote zavajata z bolj ali manj irelevantnimi podatki.

Poznam ljudi, ki delajo v ZDA in vsi po vrsti pravijo, da imajo obcutek, da gre drzavi bistveno slabse kot prej. Skrbi jih za njihove pravice in svoboscine, skrbijo jih masovno odpuscanje delavcev, slabsanje pogojev v javnem zdravstvu in izobrazevanju, kot posledica njihove zunanje politike pa postajajo tudi vedno bolj ksenofobicni in jih je strah povracilnih ukrepov tistih, ki jih njihova drzava zatira. Upam, da se motijo.

Jst ::

username:

Če namesto moje valute kupuješ sosedove - a no to slabo zame?
Islam is not about "I'm right, you're wrong," but "I'm right, you're dead!"
-Wole Soyinka, Literature Nobelist
|-|-|-|-|Proton decay is a tax on existence.|-|-|-|-|

Thomas ::

> Poznam ljudi, ki delajo v ZDA in vsi po vrsti pravijo, da imajo obcutek, da gre drzavi bistveno slabse kot prej.

Anekdotična sklepanja niso relevantna. "Kadil je do 106. leta!" - ne pomeni nič. Niti ne pomeni nič "Skoraj vsi ki jih poznam kadijo, a so povsem zdravi."

Njihovo (ILO) merjenje brezposelnosti pa pomeni.

Ja?
Man muss immer generalisieren - Carl Jacobi

Jst ::

Rop: Svetovna banka nas je po statistiki uvrstila v najbolj razvite države.

Thomas: Slovenija je v kurcu! Zgledujmo se po Zahodu.


See my point?
Islam is not about "I'm right, you're wrong," but "I'm right, you're dead!"
-Wole Soyinka, Literature Nobelist
|-|-|-|-|Proton decay is a tax on existence.|-|-|-|-|

Caligula ::

Aj Aj AJ,

Username, Ataticko, kar se mene tice o ZDA ekonomiji nimata pojma. Sta tipicna studenta ekonomije, ki pac poznata osnove (slovnico) globine-ali pa sirine-kakor hoceta-pac nimata. >:D

Sem svoje povedal, razlozil, v ucbenikih teh stvari ni, vaju malo medejo, ker vaju ekonomija razen papircka na koncu,, verjetno tako kot 90% folka pri nas nikloli ni zanimala...

Sploh ne vec b luzit o nicemer. Dajmo se nasplo omejit na konkretne podatke pa bo.

Jaz bom samo se linke limal, pa jih dajta se vidva. Svoja mnenja smo itak vsi nestetokrat ponovili,..

Tko da-gremo tekoce podatke limat pa je.,

O ekonomiji kot taki se mi z vama NE DA razpravljat. Sem navelican folka, ki ekonomije ne ljubi, spostuje,.. ampak jo je drkal in drkal le za izpite in papircek.

LP

attackiko ::

Naj mi nekdo razloži zakaj je - kjub trditvam nekaterih ekonomistov tukaj, da je ekonomija USA trenutno močna kot še nikoli, in ni razloga za paniko - gospodarstvo USA tako občutljivo na nafto?
Saj ne pravim, da je gospodarstvo ZDA na višku ekspanzije. Sploh ne, v zadnjem času se je pojavil celo manjši zastoj. Enako velja za nafto - visoke cene imajo negativen vpliv in lahko vzamejo kake pol odstotne točke gospodarski rasti. Vendar pa je govoriti o neki prihajajoči katastrofi povsem neutemeljeno. Obtoževanje Busha za kratkoročno stanje poslovnega cikla je enako nesmiselno.

No sicer pa je naš sogovornik že itak sam skoraj kapituliral. Brani se samo še z izjavami tipa "jaz sem najpametnejši".

P.S.: Kot kaže sem zadnjič pozabil napasti še eno Caligulovo "pogruntavščino":
Na Japonskem nebi imeli nikoli tstagflacije kot so jo imeli v zadnjih 10 letih.
Kar seveda ne drži (nekdo je spet hotel uporabiti strokoven izraz in se opekel).

Zgodovina sprememb…

Caligula ::

Ataticko, saj sem v postih pred tem povedal ,da je prevladovala deflacija. Na Japonskem. Pa premalo povprasevanja. Ti bi kar nekaj nabiral tockice. Nic nisem kapituliral-samo s taboo s emi ne da skos istih argumentov over and over nastevat. Pac sva na nasprotnih bregovih. In jaz menim, da zato, ker mene ekonomija kot taka resno zanima, za ekonomijo ZDA imam sploh mocan interes, da bi bila zdrava, ker bom v ZDA prezivel vec let. In mi potem ni vseeno, ce se na 50 let pojavi kdo, ki stvari malo zafura,.. podrazi nafto za cel svet,.. in ja, ne krivim teroristov ampak to administracijo. Vedno so vzroki in posledice. In ta administracija je vzrok, terorizem pa posledica.

Kar se tice strokovnih izrazov-ze kakih 10 postov nazaj sem jasno napisal, da se jim bom izogibal, ker to temo bere veliko ljudi, ki ekonomije ne stresajo z rokava, jih pa dejansko stvari zanimajo in jim pomaga, ce se uporablja poljudno izrazoslovje.

Jaz pa nisem nic obupal-samo se bomo pa pogovarjali le o novih, tekocih stvareh, podatkih, ker ostalo smo ze premleli pa res nima smisla se ponavljat.

Mimogrede, Britanci majo v tem casu odlicno sliko ekonomije. Njim gre zares dobro trenutno- Stabilno cisto vse se ni pa tudi njih zdaj tepe nafta ampak tako kot je pri njih-izjemna rast, zdrava potrosnja, ... v ZDA bi moralo biti sedaj se veliko boljse pa ni.

O ameriski ekonomijo se sploh nebi smelo razpravljat koliko je sibka. Samo koliko je zivalsko mocna ali pa samo zdrava. In na zalost trenutno ni nic od tega. Sploh je povprasevanje potrosnikov se vedno mocno oz itak premocno za njihove zmogljivosti in so res face. Ker brez te mentalitete bi se vse sesulo do dna ze pred meseci. Skratka v tem casu bi morali meti brez teh kozlarij, ki jih je iz skorumpiranosti naredila ta administracija, rekordno rast in porast kakovostnih delovnih mest. Tko se pa dosega samo drugacne rekorde.

Od zdaj pa res-gremo se osredotocat na nove podatke, tekoce zadeve,.. To, da vaju imam za nedeljska ekonomista, vidva pa meni ocitata "gostilniski tip polemiziranja" ali karkoli, smo tudi ze obdelali :D

username ::

Username, Ataticko, kar se mene tice o ZDA ekonomiji nimata pojma. Sta tipicna studenta ekonomije,


A tudi brati ne znaš? Da ti prišepnem na uho: če za koga piše, da je univ. dipl. ekonomist/pravnik/politolog/whatever, pomeni da NI VEČ študent. O tem kdo nima pojma, pa ne bi. Te je že zgoraj attackikok dobil, da ne ločiš med deflacijo in stagflacijo

Še vedno nisi povedal, kaj ti študiraš/si doštudiral.

Prosim, čakam.


Sploh ne vec b luzit o nicemer. Dajmo se nasplo omejit na konkretne podatke pa bo.
Saj to bi tudi jaz rad. Ampak VERODOSTOJNE podatke, ne pa zavajanja ali kar direktne laži. Saj smo ti že dostikrat dokazali nasprotno od tvojih trditev, in to ravno z uporabo konkretnih podatkov. Ponavadi se jim izogibaš ti.


In jaz menim, da zato, ker mene ekonomija kot taka resno zanima,
To sicer očitno res. Zato ti priporočam, da se vpišeš na EF v Ljubljani (ali pa EPF v Mariboru, je tudi dobra, v nekaterih pogledih mogoče še boljša od Ljubljanske).
Ali pa si najprej prebereš vsaj osnove ekonomske znanosti. Knjiga "Ekonomija" od Samuelsona in Nordhausa je dobra izbira. Prevedena v slovenščino, verjetno se dobi v večini knjižnic. Ne ustraši se velikega števila strani, se izredno tekoče bere. Sicer pa se je bilo za znanje vedno treba malo potruditi. Jaz sem se, Attackiko zgleda tudi, se boš moral pa še ti. Koristilo ti bo.
I've got a solution for the rainforest: napalm the lot. (Jeremy Clarkson)

Keyser Soze ::

Univ. dipl. ne pomeni nič... In to ve vsak pameten človek. Zaradi mene imaš lahko tri različne nazive z univ. dipl. pa bom vseeno rajši zaposlil člveka, ki je brez tiste univ. pa vidim, da obvlada zadevo.

Ne vem kaj se obkladate s to izobrazbo. To pomeni, da si končal šolo, o tvojem znanju in sposobnostjo zdravega razumevanja stvari in uporabljanju pameti pa ne pove nič. Kar se mene tiče ste lahko tipični piflarji, ki znajo vse kar piše v knjigah, ampak v praksi pa nimajo pojma. Ko naletijo na problem, ki ni by the book so mrzli. Ampak na faksu so pa imeli krepko 9+ povprečje.

topic je bila + in - administracije ZDA. Tako naštevajnje bolj. Vi pa ste prešaltali na + in - ekonomije v ZDA.

P.S.: Mislijo, da držijo boga za jaj.. če imajo univerzitetni naziv.:D
OM, F, G!

username ::

Univ. dipl. ne pomeni nič... In to ve vsak pameten človek.
1. Glavna poanta glede tega v mojem prejšnjem postu niti ni bila glede pomena ali vrednosti akademskega naziva. Poanta je bila v tem, da sem pokazal na stalno površnost Caligule - bilo je napisano, da je nekdo diplomiral, on pa govori o "študentih". Pa ne da bi bil užaljen; enostavno je bil to primer, da ničesar ne prebere pozorno.

2. Nihče ne more reči, da "univ. dipl." ne pomeni NIČ. Res ne pomeni vsega, nekaj pa menda že. Ponavadi tako govorijo tisti, ki niso uspeli ali niso bili sposobni narediti faksa. Pravijo "saj lahko vsak lolek naredi faks" - ja zakaj ga pa nisi še ti?? (a si potem še manj sposoben kot tisti "loleki", oni so vsaj nekaj naredili?)


Kar se mene tiče ste lahko tipični piflarji, ki znajo vse kar piše v knjigah, ampak v praksi pa nimajo pojma.
Mogoče se ti lahko tako zdi (da tolažiš samega sebe), vedeti pa ne moreš. Razen če npr. bereš poste, potem si lahko ustvariš mnenje o znanju in intelektualnih sposobnostih nekega posameznika. Je pa seveda predpogoj, da imaš tudi sam neko podlago v dotični stroki.

Jaz si naprimer nikoli ne bi dovolil, da bi se vmešal v neko razpravo o kvantni fiziki in potem nekoga obkladal, da nima pojma, pa da njegova diploma na fakulteti za fiziko nič ne pomeni. Pač se ne spoznam toliko na fiziko.

Tudi ti zato nimaš pravice takole pavšalno soditi o "sposobnosti razumevanja" drugih. Če si ekonomist, potem navedi, kaj sem napisal napačno. Če nisi, potem so pa tvoje ocene znanja ekonomistov itak irelevantne.


Na jetra mi gre stanje v tej deželi, ko mnogi neizobraženi polpismeni kreteni mislijo, da so bolj pametni od izobraženih ljudi. Pri tem pa ne znajo sami niti izpolniti dohodninske napovedi, časopisi in TV jim pa prodajo čisto vsako neumnost. Ker so preleni, da bi mislili s svojimi možgani.
I've got a solution for the rainforest: napalm the lot. (Jeremy Clarkson)

Caligula ::

Username, svojih osebnih podatkov ne nicesar kar bi o meni dajalo informacije po forumu ne puscam-razen telefonske, ki se jo da najti in se lepo predstavis in vprasas direktno kar te zanima in se sam odlocim komu kake podatke dati.

Bi pa res rad videl, kje ste mi kaj dokazali. Vse kar sem napisal sam je potrjeno v porocilih, novicah,.. in sploh ne vem od kje vleces ti kake, da ste vi kaj "dokazali"..

Daj dokazi kaj. Ker jaz nisem videl ene stvari, ki bi jo vi dokazali. In, ce grem pogledat katerikoli svetovni medij se v arhivu za zadnji mesec najdejo notri popolna potrdila vseh stvari, ki sem jih opisal.

Vkolikor lahko kaj od tega kar sem zapisal konkretno ovrzes-sploh s kakim verodostojnim porocilom, linkom,.., hitro na dan.

In tema je bila + om - te administracije. In jaz sem izpostavil poleg nelegitimnih dejanj se nesposobnost pri usmerjanju ekonomije. Z mano se strinja vecina tamkajsnje volilne mase in analitikov, ki vsi izpostavljajo, da je ekonomija sibka stran te administracije. Dal sem tudi linke,.. drugi so jih dali,.. eni pa pac fanaticno zagovarjajo to administracijo kljub takim podatkom.

In to, da ekonomija se stoji pokonci ni njihova zasluga. Gospodarstvo je samostojna zadeva. Administracija pa ima nalogo in precej mocna orodja, da ga jaca in vzdrzuje. In ta administracija je pri tem slaba-sploh pa po mnenju vecine volilnega telesa in analitikov-slabsa od izzivalcev na volitvah, ki pa sploh se niso nic pametnega povedali o svojih nacrtih. In to pomeni, da imajo o obstojeci administraciji ze res porazno mnenje.

In anekdoticne zadeve tudi stejejo. Statistike-ceprav neugodne-se celo polepsujejo stanje. In tudi zato sem omenil podatke kot to, da veliki trgovci jamrajo, da se nakupi koncentrirajo okoli prejetja plac, ker to pomeni zivotarjenje, avtomoblska industrija ma pa rekordne zaloge. Ker to pomeni, da je potrosnik ze na meji svojega spodbujanja ekonomije, ki je zadnja linija obrambe pred upadanjem.

Eni pac zadev ne spremlajate dnevno. Vas problem. Samo pazljivo uporablojajte besedo dokazati. Ker od vas nihce ni razpolagal z trenutnimi podatki, ki bi podpiralo vasa mnenja.

IN Username-oba sva dala skozi enako fakulteto. In vecina ljudi se strinja, da je dan ko diplomiras dan, ko se sele res zaves kako brezvezno je bilo vse skupaj. Ce nbi imel samoiniciative in interesa za ekonomijo, nebi izvedel nic. In vecina folka, ko diplomira na nasem faksu, nima pojma. In se enkrat-povrsnost je nekaj, poljudnost, priblizevanje sirsemu krogu ljudi pa nekaj drugega. In po vasih postih je tudi razvidno , da dejasnko ostajate na nivoju studentov ekonomije, ker se niste razvijali. Ker kot 90% folka na faksu niste nikoli imel resnega interesa za ekonomijo. Ti tudi sam izpostavljas ta papir kot tisti cilj. In to je tebi verjetno bilo glavno vodilo. Meni ne in sem se se sam razvijal.

In stanje je kakrsno je. Eni se vedno operirate na nivoju ucbenika eni pa raje spremljamo realne podatke. In to ni nikoli tisto kar pravi administracija ampak tisto kar pravijo:
statistike
studije
potrosniki
trgovci-sploh najvecji
v ZDA avtomobilska industrija
in se par takih stvari

Ker samo eni izmed teh stvari ne mores verjeti.

Sploh je pa v ZDA mentaliteta pozitivizma, ker je tudi to in pozitivno govorjenje o ekonomiji del folklore, ki je dober za ekonomijo. In nekateri znajo brati med vrsticami, drugi pac ne.

Dejstva, ce jih ponovim pa so taka:
Rekorden deficit po rekordnem suficitu
Rekordno draga nafta na robu kapacitet (prakticno neuporaben vzvod)
Rekordno sibak Dolar
Izjemna zadolzenost prebivalstva
Nizke obrestne mere (prakticno neuporaben vzvod)
Nizki davki (prakticno neuporaben vzvod)
Rekordno nizanje cen avtomobilov ob rekordnih zalogah vozil
Slabe stevilke o zaposlitvah (za ZDA) in pa po anekdoticnih porocilih narascanje slabo placanih delovnih mest.
Overemployment-v smilsu prevec dela, za golo prezivetje

In fantje, ne ga srat. Vsak, ki pozna ljudi v ZDA ali gre sam tja bo hitro ugotovil ,da dva ali tri izmene za cloveka nizjega srednjega sloja (vecina populacije) sploh niso redkost ampak skoraj pravilo. Komaj si izborijo osnovno zavarovanje ali pa tudi tega ne. Samo dobro-v socialo se ne bomo spuscali.

In tudi to, kar sem rekel-da je ta administracija vojno zacela nelegitimno, z laganjem, z premlo vojaki,.. so stvari, ki so jih potrdile raziskave, njihovi lasni generali in ljudje in pa bivsi operativci.

Bush se je zadnjic pr Kingu zgovarjal, da je poslal samo toliko vojakov, ker so mu pac rekli, da je to dovolj. Ja super. Ker takrat je bilo ogromno nekih vojaskih staresin, ki so mocno opozarjali, da potrebujejo vec vojakov-vsaj 3krat toliko. In je bilo to res. Ce napaka ni Busheva se pac zanasa na nesposobne ljudi.

Fantje, stvari, ki sem jih napisal najdete v svetovnih medijih, studijah,.. ce kdaj pogledate se TV,.. bi vam pa sploh lahko bilo jasno.
Kje ste vi kaj dokazali pa pojma nimam. Najraje bi se trdili ,da je nafta zdaj prav smesno poceni ane? :D

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: Caligula ()

username ::

da je dan ko diplomiras dan, ko se sele res zaves kako brezvezno je bilo vse skupaj.
Ja če je tako, je pa to zelo žalostno za take ljudi. Res se sicer takrat pot strokovnjaka/intelektualca nekako šele zares začne. Če je komu brezvezno, si je pa sam kriv. Pa bi bolj zavzeto študiral (magari izven predpisanega šolskega programa, kot sam predlagaš) ali pa si izbral kak drug študij.

Ti tudi sam izpostavljas ta papir kot tisti cilj.
Eh, spet si površen... Nikoli nisem rekel, da je to tisti cilj. Je pa vsaj delen dokaz za lastno sposobnost, tudi znanje - in simbol, da ti je nekaj uspelo.


Rekorden deficit po rekordnem suficitu
No, deficit imajo res. Kako je nastal in zakaj, kaj to dejansko pomeni, je pa druga stvar.

Rekordno draga nafta na robu kapacitet (prakticno neuporaben vzvod)
No, cene nafte pa res ne moreš obesiti samo na ameriško administracijo, no.

Rekordno sibak Dolar
Je lahko spodbuda za izvoz. ZDA je sicer veliko manj odvisna od izvoza kot npr. Slovenija, pa tudi sicer mi ni preveč všeč spodbujanje izvoza z nizkim tečajem (kot to delamo pri nas) saj to manjša kupno moč za uvoženo blago (spet so tukaj ZDA dosti manj občutljive zaradi manjšega deleža uvoza v GDP).
Sicer je pa nizek tečaj USD tudi delno posledica nizkih obrestnih mer (glej spodaj).

Izjemna zadolzenost prebivalstva
Kredit lahko dobi tisti, za katerega je verjetno, da ga bo lahko odplačal. Strah pred krediti ni vedno na mestu.

Nizke obrestne mere
So spodbuda za nove investicije in s tem za hitrejšo gospodarsko rast. Glede na sedanjo rast verjetno ni potrebe po občutnem zniževanju.

(Nizki davki
To je kvečjemu plus za katerokoli vlado, da državljanov in podjetij ne izčrpava preveč z davki.

Rekordno nizanje cen avtomobilov ob rekordnih zalogah vozil
Potrošne dobrine se pač cenijo. That's good news.

Slabe stevilke o zaposlitvah (za ZDA)
O novih zaposlitvah. S tem, da je stopnja brezposelnosti relativno nizka (precej nižja kot v EU). In ne samo stopnja (ki je delež delovne sile z zaposlitvijo), tudi delež delovne sile v celotnem prebivalstvu je opazno večji kot v EU.
I've got a solution for the rainforest: napalm the lot. (Jeremy Clarkson)

attackiko ::

Ataticko, saj sem v postih pred tem povedal ,da je prevladovala deflacija.
Prvič, ko si omenil stagflacijo sem še spregledal. 2x je bilo pa vseeno preveč.

O ameriski ekonomijo se sploh nebi smelo razpravljat koliko je sibka. Samo koliko je zivalsko mocna ali pa samo zdrava.
Ja pač zanikaš celotno teorijo poslovnih ciklov, kar ni ravno odlika dobrih ekonomistov. Vsako gospodarstvo deluje ciklično, ne glede na to da si nekateri domišljajo, da to ni prav. V času dot-com evforije je nekaj največjih navdušencev trdilo, da je poslovnih ciklov konec. Seveda so se zmotili.

Od zdaj pa res-gremo se osredotocat na nove podatke, tekoce zadeve,..
Medtem ko tole tipkam je indeks Dow Jones 2x prebil "psihološko mejo" 10.000 točk, ki ti je tako ljuba. To najbrž pomeni, da gre sedaj pa gospodarstvu super? :D

Caligula ::

Ne, ce je pod je groza. Ce gre nad noben ne odpira sampanjca. Itak da ne bo vec drsel dol. Ze to, da je tko nizko padel je sok.

Username-tvoji odgovori so spet ekonomska klasika iz predavalnice.

Saj to pravim-vse kar si ti napisal, da je spodbudno od tega kar sem napisal kot dejstva-tocno to pravim. To je problem. Ker to so vzvodi. In vsi so ze zategnjeni do konca pa vseeno gospodarstvo kleca in je vse nekaj na robu padanja. Ker ce se zgubi momentum, ki ga res samo se potrosnik vzdrzuje, administracija nima vec s cim vplivat na ekonomijo. Lahko samo se gledajo. Ker so vse ze zaigrali. Ni vec orodij.

In ce bi se to, da bi imeli nizke davke, totalno nizke obrestne mere, devalvirano valuto,.. dogajalo v ZDA, ko je bila na oblasti se prejsnja administracija, bi zacela pokat po sivih od zdrave rasti oz bi se zacela ze gnusno pregrevat in zaposlenost bi narasla do take mere, da bi delovne sile ze primanjkovalo.. Ta je pa na meji padanja rasti in na meji povecevanja brezposelnosti. Meli bi rast, ki je nebi mogli brzdati. Oz bi kar takoj nabili obrestne mere kot je takrat celo prevec zagrizeno pocel Greenspan.

Skratka kljub vsem tem spodbudam ni nic od nic. To so vzvodi. In v ekonomijah na robu padanja sploh pa zloma npr., so neuporabni. In v ZDA so ze na meji. Kaka panika je bila pred meseci ze zaradi totalno nizkih obrestnih mer in sibljenja povprasevanja. Kako se je sam Greenspan bal, da bi zapadli v enako stanje kot Japonska pred 10 leti. In bi, ce nebi to preprecili potrosniki.

Kar se tice nafto. Jp. Krivim to administracijo. Zeleli so polniti svoje zepe in zepe svojih prijateljev in s tem hudo razjezili precej neuravnovesenih ljudi po svetu in terorizem narasca zaradi njih. Statistike-tudi washingtonskla to potrjujejo. To sem vse ze napisal. 100krat.

IN ZAKAJ VSE TO PISEM ZE 100 ic ????

jype ::

Pa dej pomiri se, Caligula. Pocakajmo, pa bomo videli. Ce imas prav bos kmalu lahko gostil kakega begunca iz ZDA, ki bo na lesenem splavu prizivotaril cez severni Atlantik, ce nimas prav pa toliko bolje.

Tudi ce izvolijo demokratskega kandidata po tvojem scenariju ne vidim, kako bi se sploh se lahko obrnilo na bolje, ce so vsi vzvodi zategnjeni, oni pa se kar padajo (scena iz Das Boot, ko rece prvi inzenir "Das Boot ist nicht zu halten.", se mi rise pred ocmi :).

Po moje je resnica vmes in po moje gre administraciji predvsem za to, za kar gre vecini administracij - nabasat si tolk cokolade v zepe, kolikor pac gre, preden jih nekdo vrze ven. Vsaj na prvi pogled tako zgledajo. Bullies. Pushy sheep. Ne prevec prijazni. Problem, ki ga imam jaz z njimi je seveda to, da se grejo unilateralno vojasko posredovanje, da dajejo zgled EU, kako se enostavno odjebe pravice in svoboscine in da gradijo svoj imidz na "don't be afraid, fellow citizens, we've got more weapons than anybody else does". In fellow citizens se bojijo, ker se imajo cesa bat. Najvec kriminala imajo kljub temu (ali pa predvsem zaradi tega) ker so danes prakticno policijska drzava. Izgledajo kot kaksna diktatura, imajo tudi vse znacilnosti le-te. Skoda.

drejc ::

Univ. dipl. ne pomeni NIČ... In to ve vsak pameten človek.


:\

[sarcasm]Caligulo za predsednika![/sarcasm]

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: drejc ()

Thomas ::

> Najvec kriminala imajo kljub temu

Dej mi link, ki to dokazuje.
Man muss immer generalisieren - Carl Jacobi

jype ::

Bowling for Columbine, Fahrenheit 9/11 :)

Caligula ::

Drejc, a ti ves, da si spreminjal poved preden si jo pastal?
Ne pocni takih stvari. To je se huje kot jemati iz konteksta.

Kar se tice mojega umirjanja-ze vec postov nazaj sem predlagal, da se nehamo vrteti v krogu in pocakamo na kake nove podatke. In tudi sam bi rad videl, da grejo stvari navzgor. Ker nam gre samo slabse, ce gre slabo njim, meni je pa sploh do tega, da ko grem tja, ne bo klavrno ampak veselo.

Kar se tice vzvodov... Ja res bo imela tudi nova administracija ogromno tezav. Demokrati so kot dediscino pustili mocno gospodarstvo, ki je malo klecnilo zaradi prevec divjega nabijanja obrestnih mer, ki so nastala iz strahu pred pregrevanjem in pa rekordni suficit, ki bi moral se narascat se vec let. Davki niso bili nic kaj nizki, obrestne mere visoke, dolar relativno drag, suficit rekorden skratka vsi vzvodi v optimalnem polozaju za uporabo po potrebi-skratka cisto odvezane roke. Popolna dediscina. Vse na krozniku.

Ta administracija pusca ekonomijo na robu upadanja rasti, z rekordnim deficitom, z zategnjenimi vsemi vzvodi, totalno pizdarijo od vojne v drzavi, ki so jo po vseh mednarodnih zakonih sodec, nelegalno okupirali, z vec sovrazniki kot kdarkoli in manj zavezniki kot kdarkoli (da o iskrenih zaveznikih niti ne govorimo), stevilo Americanov, ki so ponosni na to ,da so Americani pa je v tem casu z 96% padlo na 90% :D
Pa spodbudili so solanje teroristov po vsem svetu, ki komaj cakajo, da se kaj vrzejo v zrak.

Skratka, ce bi jaz dedoval kaj takega, bi predsedniku pred mano na inavgruaciji spustil en dobro odmerjen direkt, kako brco v koleno pa se bitchslapnu bi ga parkrat >:D

Skratka ja, nardili so ogromno precej trajne skode. Pr ekonomiji se ne tolk. Na ugledu, mehki moci, iskrenosti zaveznikov, integriteti,.. je pa skoda zgodovinska. Zdej bodo vsi -2legitimno" mucili ameriske ujetnike, se izmikali mednarodnim zakonom,..

Skratka zalost vse skupaj.

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: Caligula ()

username ::

Pa dej pomiri se, Caligula. Pocakajmo, pa bomo videli. Ce imas prav bos kmalu lahko gostil kakega begunca iz ZDA, ki bo na lesenem splavu prizivotaril cez severni Atlantik
Haha, jype, ta je dobra.:D I won't hold my breath..

>> Najvec kriminala imajo kljub temu
>Dej mi link, ki to dokazuje.
Bowling for Columbine, Fahrenheit 9/11
No ja, Moorovi filmi pač niso verodostojni viri, to bi moralo biti vsakomur jasno (žal vem, da marsikomu ni).

To je tako kot če bi rekel "življenje v Severni Koreji je čudovito", za dokaz pa bi dal kak severnokorejski državni propagandni film.
I've got a solution for the rainforest: napalm the lot. (Jeremy Clarkson)

username ::

Username-tvoji odgovori so spet ekonomska klasika iz predavalnice.
Ne povsem. So pa tvoji odgovori ljudska klasika iz merkator bifeja.

Pa si poglejmo nekaj podatkov, ki jih je objavil OECD: http://www.oecd.org/dataoecd/16/23/18628648.pdf
Tam izvemo, da se je v prvem kvartalu leta 2004 GDP Združenih držav povečal za 1%, v enem letu pa 4,8% (Eurozona: 0,6% v 2004 Q1, v enem letu samo 1,3%).
Mislim da je jasno: v ZDA ob taki visoki gospodarski rasti ne moremo govoriti o "stanju na robu katastrofe", prej obratno. Za Eurozono pa žal ne moremo biti tako optimistični.
Še nezaposlenost: v ZDA je bila junija 2004 5,6%, pri tem da se je zmanjšala z 6,3% (toliko je bila eno leto prej). V Eurozoni je bila junija 2004 precej višja in sicer 9% (s tem da se je od lani celo malenkostno zvišala, saj je bila pred enim letom 8,9%).

Kje je zdaj tvoja vizija ekonomskega propada Amerike??


IN ZAKAJ VSE TO PISEM ZE 100 ic ????
Ne vem, zakaj. Mogoče zato, ker se nočeš sprijazniti z dejstvi in ponavljaš napačne ideje v upanju, da bodo postale resnične.
I've got a solution for the rainforest: napalm the lot. (Jeremy Clarkson)

NoUse4AName ::

ZDA nima vec kriminala kot druge drzave. Niti ni tega moore nikoli rekel. Ima vec kriminala z strelnim orozjem (pac ga lahko dobis na vsakem vogalu), na splosno pa ZDA ne izstopa.

username ::

Pa da se malo vrnemo na osnovno temo - administracija.

Dejansko administracija v ZDA nima takega neposrednega sprotnega vpliva na gospodarstvo, kot v večini drugih držav. Vmešavanja oblasti v gospodarstvo je veliko manj, državnih podjetij skoraj ni, regulacija je precej bolj liberalna. Razen v primerih, ko je ogrožen interes potrošnikov.

Na veliko ekonomskih faktorjev ne vpliva ameriška vlada, ampak gre za dogajanja v domačem gospodarstvu in mednarodnih trgih; na monetarno politiko pa ima vpliv seveda centralna banka - Federal reserves pod vodstvom Greenspana. Na splošno so centralne banke večine držav neodvisne od vlade, v ZDA pa je centralna banka celo institucija v privatni lasti - delničarji so velike evropske in japonske (?) banke (to pa ne piše v vsakem učbeniku).

Zato je naloga VSAKE administracije v ZDA skrbeti za osnovne pogoje delovanja države in gospodarstva: sprejemanje ustrezne zakonodaje ijn njeno uveljavljanje, vzpostavljanje razmer za čimbolj nemoteno poslovanje, uveljavljanje pravne države, skrb za nacionalno varnost (notranja in zunanja varnost države)... V večini drugih pogledov je za vlado pravzaprav najboljše, če glede gospodarstva stori čim manj, ker se (razen v primeru motenj, kot je monopol) najbolje ureja kar samo od sebe.

Tudi trenutna administracija v bistvu svoje naloge v danih okoliščinah sploh ni slabo opravila. Lahko bi kakšno stvar bolje (na primer če ne bi srali s tistimi carinami in elektrogospodarstvom itd.). Ampak v gospodarstvo je posegala relativno minimalno, kot večina administracij doslej.

Ljudstvo ni čisto zadovoljno (pa saj nikoli ni povsem, tako je tudi prav). Po res dokaj uspešni drugi polovici 90ih let je bila pred 2-3 leti mini recesija. Ne glede na realno stanje gospodarstva ljudi težijo tudi problemi terorizma itd., zato so na splošno manj optimistični glede prihodnosti kot pred leti. Hladni ekonomski podatki pa ne dajejo podlage za napovedi o propadu.
I've got a solution for the rainforest: napalm the lot. (Jeremy Clarkson)

NoUse4AName ::

Vmešavanja oblasti v gospodarstvo je veliko manj, državnih podjetij skoraj ni, regulacija je precej bolj liberalna. Razen v primerih, ko je ogrožen interes potrošnikov.

Bullshit. Vlada skozi razne agencije kot so CIA, NSA, pentagon itd. prakticno financira high-tech sektor. Boening in lockheed & martin bi ze zdavnaj propadli ce nebi toliko denarja dobivali od US vlade (pa verjetno se kr nekaj drugih korporacij). Najvecje ameriske korporacije tudi ne placujejo kaj dosti davkov. Vlada ZDA se zelo vmesava v gospodarstvo in to tako, da cim bolj vspodbuja rast korporacij.
In to ni nikakor regulacija v prid potrosniku.

Jst ::

> Vmešavanja oblasti v gospodarstvo je veliko manj, državnih podjetij skoraj ni

...

Tobačni lobi, naftni lobi in orožarski(NRA)/vojaški lobi.

...

Vmešavanja oblasti v gospodarstvo je res malo, vendar je pa prisotno vmešavanje prej naštetega v oblast.

V veliki meri.
Islam is not about "I'm right, you're wrong," but "I'm right, you're dead!"
-Wole Soyinka, Literature Nobelist
|-|-|-|-|Proton decay is a tax on existence.|-|-|-|-|

jype ::

Zraven navedbe Moorovih filmov sem dodal simbol :), ki naj bi vas preprical v absolutno resnicnost moje izjave.

Jst: Verjetno se strinjava, da to ne bi bil problem, ce bi bila drzava transparentna in bi se ob nepravilnostih takoj ukrepalo. Pa zal ni transparentna in ukrepa se leta kasneje, ko je obicajno skoda (kakrsnakoli ze je) ze storjena.

Thomas ::

Država se v ZDA v tobačno industrijo vmešava. S sporočilom: Čimprej crknite! Pomagajo jim na ravni posameznih držav in na federalni ravni z antitobačnimi zakoni.

Je to slabo?

Hightech sponzorirajo, ja.

Je to slabo? Zato imamo še mi Internet in še marsikaj. Če že kaj pomagajo tista sponzorstva. Če nič ne pomagajo, je do tja pripeljal njihov svobodni trg. Njihov, ne naš, ki caplja nekje zadaj.

Sovraštvo do korporacij je pa tudi povsem neupravičeno. Vsakodnevno uporabljamo njihove izdelke.


Antiamerikanizem v Evropi in Sloveniji je naravnost patetičen.
Man muss immer generalisieren - Carl Jacobi

NoUse4AName ::

V mojih oceh je sovraztvo do korporacij popolnoma upraviceno.
Naftne korporacije po nepotrebnem povzrocajo ogromne ekoloske probleme po celem svetu, samo zato ker jim je pretesko malo pocistit. Zakaj pa bi, ce pa ne rabijo? Ko jebe ljudi, katerim so onesnazili vodo in jih pobili preko najetih vojakov. Kaj si pa drznejo bit v napoto in zivet na obmocju kjer je nafta (*cough*east timor*cough*).
Kaj pa korporacije ki proizvajajo hrano? Kr nekajkrat so ugotovili, da je kaksna korporacija uporabljala strupene ali rakotvorne kemikalije pri proizvajanju. Da ne govorimo o genetsko spremenjeni hrani. Kravam v USA ki jim vbrizgavajo hormone, ki jim povzrocijo velike bolecine in proizvajajo kontaminirano mleko.
Je deregulacija v US medijih dobra stvar? Da pescica korporacij kontrolira prakticno vse TV in radijske postaje? Korporacije ki imajo mocne veze z administracijo in drugimi korporacijami. Mislis da to omogoca objektivno porocanje?
Bistvo korporacije je, da dela denar. Cisto nic drugega. Npr. ce bojo odkrili da kaksen njihov izdelek skodi ljudem, ga bojo zamenjali/popravili samo v primeru ce bojo stroski, nizji od verjetnih odskodninskih tozb.
So stvari, ki so bolj pomembne kot pa nizke cene izdelkov.

username ::

Vlada skozi razne agencije kot so CIA, NSA, pentagon itd. prakticno financira high-tech sektor.
Financira posredno, preko naročil za vojaško opremo. Nekatere tehnologije so potem našle pot do vsakdanjih proizvodov (laser, računalniki, internet, potniška reaktivna letala...), vendar je bila "vojaška" tehnologija le podlaga, razvoj potrošnih proizvodov za široko (civilno) rabo financirajo zasebna podjetja sama.

Veliko razvoja tehnologije pa se financira povsem zasebno.

Boening in lockheed & martin bi ze zdavnaj propadli ce nebi toliko denarja dobivali od US vlade
Ni nujno. Boeing se je poslovno obdržal prav zaradi proizvodnje civilnih letal. In prevzel nekatere znane proizvajalce (McDonnell-Douglas naprimer), ki so zaradi zmanjšanih naročil države (vojske) praktično propadli. Dejansko je državne pomoči (sploh direktne) v ZDA relativno malo, sploh pa neprimerno manj kot v EU (Airbus, anyone?).

Najvecje ameriske korporacije tudi ne placujejo kaj dosti davkov.
Kakšno neposredno zvezo ima to z delom TRENUTNE administracije??

Vlada ZDA se zelo vmesava v gospodarstvo in to tako, da cim bolj vspodbuja rast korporacij.
To seveda sploh ni res. Vmešava se minimalno. Korporacije pa rastejo na podlagi lastnih motivov in lastnih sredstev.

In to ni nikakor regulacija v prid potrosniku.
Ta stavek pa sploh ni vsebinsko povezan s tem, kar si prej obravnaval.

So stvari, ki so bolj pomembne kot pa nizke cene izdelkov.
Res je. Ampak naj se potrošnik odloči sam. Država ima kvečjemu dolžnost spodbujati njegovo informiranost ter prepovedati prodajo najbolj nevarnih/škodljivih izdelkov.
V okolju močne konkurence (in v Ameriki je tako okolje) marsikdaj državni poseg niti ni potreben. Hitro se razve, kateri izdelki niso dovolj kvalitetni, varni, učinkoviti, dovolj poceni. Zato je splošen pritisk na proizvajalce, da delajo čim boljše izdelke. Lahko se zgodi, da eden zajebe. Ampak ve, da ga bodo v tem primeru drugi kmalu povozili, ker se bodo potrošniki odvrnili od njega.
I've got a solution for the rainforest: napalm the lot. (Jeremy Clarkson)

Caligula ::

Username-ze 100tic. Ce govorimo o ameriski ekonomiji in tem kaj z njo dela administracija, nimamo kaj primerjat tega z Evropejci. Ceotna struktura gospodarstva je popolnoma drugacna. V ZDA dela folk vse kar se ponuja-ker ni sociale. V Nemciji je sociala huda in folk noce delat vsega in taka dela ostajajo nezapolnjena in bodo meli ze zaradi tega vedn vecjo brezposelnost na papirju. Americani tudi veliko vec delajo kot Evropejci.

In se enkrat. Administracijo se primerja z njihovimi predhodniki, izzivalci,.. ne pa Srbijo, Nemcijo,..

Oni so v roke dobili ferarija. Vracajo ga zgonjenega, z zagonjemnim vsem denarjem za servis in se zapufani, z motorjem, ki bo rabil generalko,..
O gospodarski rasti smo pa ze rekli, da sama po sebi ne pomeni zdravja. Povprecen American ima tezave. Se prezivlja lih za glih. Od place do place. In to ni fajn. Smo ze rekli-ta potrosnik je zadnja obrambna linija. Ce ta pade gre vse navzdol.

Mene ne zanima samo kaj pravi statistika. Folk doli pravi, da je slabse. Tisto kar je optimizma je pa folklora. Priucen mehanizem. Da treba pac bit pozitiven-ker to pac dobro dene gospodarstvu.

NoUse4AName ::

username: naiven si.
Ampak naj se potrošnik odloči sam. Država ima kvečjemu dolžnost spodbujati njegovo informiranost ter prepovedati prodajo najbolj nevarnih/škodljivih izdelkov.

To da ima dolznost je nekaj drugega kot pa to kar v resnici dela. Pred casom je busheva administracija naredila lazne reportaze. Najeli so igralce, da so igrali kot novinarji, ki porocajo kako dobro za ameriske upokojence bo znizanje njihovih upokojnin. Imena novinarjev so bila izmisljena. Nekatere televizijske hise so jih celo predvajale, no questions asked.
V okolju močne konkurence (in v Ameriki je tako okolje) marsikdaj državni poseg niti ni potreben. Hitro se razve, kateri izdelki niso dovolj kvalitetni, varni, učinkoviti, dovolj poceni. Zato je splošen pritisk na proizvajalce, da delajo čim boljše izdelke. Lahko se zgodi, da eden zajebe. Ampak ve, da ga bodo v tem primeru drugi kmalu povozili, ker se bodo potrošniki odvrnili od njega.

My ass. Mislis da bo medijska korporacija porocala o skodljivem/nevarnem izdelku druge korporacije, od katere je najveckrat odvisna za oglasevanje, ali pa je to kr eno in isto podjetje?
Za taksno situacijo v medijskem svetu je kriva izkljucno administracija (brat od collin powela, je tisti ki je deregulacijo dovolil).
V US je tudi cisto normalno (in pogosto) da se nekdo, ki je delal za drzavo kot regulator kaksne panoge zaposli ob koncu mandata pri podjetjih katere je reguliral. I smell something fishy.
To seveda sploh ni res. Vmešava se minimalno. Korporacije pa rastejo na podlagi lastnih motivov in lastnih sredstev.

Rastejo na podlagi lastnega pohlepa. Kar jim pa omogoca tako veliko rast je pa natanko vlada z njihovo politiko. Zelo nizkih davkov za korporacije (ali pa jih sploh ne placujejo), uporabljanje ameriske vojske (ali najete vojske) da naredijo druge drzave bolj odprte za izkoriscanje, financiranje razvoja, itd.

username ::

O gospodarski rasti smo pa ze rekli, da sama po sebi ne pomeni zdravja.
Ne, nič nismo rekli! Rekel si ti, pa nimaš prav. Kjer ni zdravega gospodarstva, tudi rasti ni.

Mene ne zanima samo kaj pravi statistika.
Pa bi te moralo zanimati, kaj pravi statistika. Vse ostalo bluzenje (če ne temelji na trdnih podatkih) so samo subjektivne ocene, ki lahko pripeljejo do preveč poenostavljenih ali pa raje kar napačnih razlag in pogledov. Česar smo tudi v tem threadu videli že preveč.
I've got a solution for the rainforest: napalm the lot. (Jeremy Clarkson)

username ::

username: naiven si.
To prej velja zate, če nasedaš zgodbicam o skorajšnjem propadu ameriškega gospodarstva, ki jih razširjajo polpismeni nestrokovnjaki (niti ne govorim toliko o tem forumu, ampak o tepcih, kot so M. Štefančič, Mija Repovž z Dela, žal tudi npr Jože Mencinger, čeprav je formalno doktor ekonomije..., pa seveda vsak frajer v gostilni, ki ima pet minut časa in udriha po tistem, kar je pač trenutno na tapeti). Ljudje (tudi ti) pa tem lažnim zgodbicam radi prisluhnejo, ker se z njimi potolažijo in ne vidijo, da so finančno in po kvaliteti življenja (vsaj materialni) precej bolj v kurcu kot (pod)povprečen Američan.

Mislis da bo medijska korporacija porocala o skodljivem/nevarnem izdelku druge korporacije, od katere je najveckrat odvisna za oglasevanje,
A za internet pa še nisi slišal? Večina ljudi se zelo pozanima na internet straneh in na forumih, preden kaj kupi. Tako kot sem se jaz, preden sem kupil računalnik, digitalni fotič, avto, ta ali oni CD...

V US je tudi cisto normalno (in pogosto) da se nekdo, ki je delal za drzavo kot regulator kaksne panoge zaposli ob koncu mandata pri podjetjih katere je reguliral.
No, ne bom zanikal da ni možno (ker ne vem). Sicer pa vem da je to čisto normalno na Japonskem.

Rastejo (korporacije - op. username) na podlagi lastnega pohlepa.
Seveda. Kot vsako drugo zasebno podjetje. Kaj je tu samo posebi napačnega?

Kar jim pa omogoca tako veliko rast je pa natanko vlada z njihovo politiko.
Rastejo predvsem zaradi lastnih uspešnih poslovnih odločitev, seveda pa jim institucionalni okvir (tudi vlada) sploh omogoča poslovanje. Kot katerikoli firmi nasploh.

Pa nimam posebnih vzrokov za simpatije do te ali one ameriške administracije, prav tako ne vzrokov da bi jih sovražil.

Trenutno je pač moderno udrihati po Ameriki in Bushu. Če si sposodim šaljivo izjavo crta s foruma Finance: "Danes že spet dežuje, prekleti Bush!" :D
I've got a solution for the rainforest: napalm the lot. (Jeremy Clarkson)

NoUse4AName ::

To prej velja zate, če nasedaš zgodbicam o skorajšnjem propadu ameriškega gospodarstva,

In jas sem to rekel kje?
A za internet pa še nisi slišal? Večina ljudi se zelo pozanima na internet straneh in na forumih, preden kaj kupi. Tako kot sem se jaz, preden sem kupil računalnik, digitalni fotič, avto, ta ali oni CD...

Super. Si se mogoce pozanimal po internetu glede kakovosti hrane ki jo kupujes? Se na internetu mogoce pozanimas za cisto vsako stvar, ki jo kupis? Mislis da to dela vecina ljudi?
Kot vsako drugo zasebno podjetje. Kaj je tu samo posebi napačnega?

Napacno je, ce je podjetje tako veliko, da ima vpliv na politiko administracije in na objektivno porocanje novinarjev.
Rastejo predvsem zaradi lastnih uspešnih poslovnih odločitev, seveda pa jim institucionalni okvir (tudi vlada) sploh omogoča poslovanje. Kot katerikoli firmi nasploh.

Je razlika med omogocanjem poslovanja in aktivni pomoci, ki daje dolocenemu podjetju velike prednosti pred konkurenco. To sicer delajo vse razvite drzave, ampak ZDA ker ima najvecji vpliv v svetu je se posebej umazana. Ker jih zanima samo in izkljucno dobicek. Cloveska zivljenja in okolje jih sploh ne zanimajo.

Daedalus ::

>A za internet pa še nisi slišal? Večina ljudi se zelo pozanima na internet straneh in na forumih, preden kaj kupi. Tako kot sem se jaz, preden sem kupil računalnik, digitalni fotič, avto, ta ali oni CD...

Tu si pa brcno v temo. NoUse4AName ma tule kr prav. Če so mediji preveč odvisni od oglaševalcev objektivnost izpuhti ko kafra. To je znano dejstvo. Sicer ne poznam dobro situacije v ZDA ampak večina medijev verjetno dobro pazi, kaj o komu pišejo. Internet pa je tako-tako. Poznam dosti ljudi, ki preverijo razne informacije o izdelkih, dogodkih, ipd... na netu. Samo tu se gre za majhen % prebivalstva, tako da (zaenkrat) interneta še ne moremo šteti za medij, ki bi ga znala uporabljat večina prebivalstva. Poleg tega se pa vsepovsod pojavljajo takšen in drugačen šum, ki ga večina uporabnikov (še) ne zna sfiltrirati. Saj si že sam kdaj naletel na problem miljon zadetkov na googlu, od katerih je uporabnih kakih 0.000001% procenta...
Man is condemned to be free; because once thrown into the world,
he is responsible for everything he does.
[J.P.Sartre]

Caligula ::

Username, ze prej sem rekel-da mene ne zanima SAMO kaj pravi statistika. Sem ze prej napisal katere podatke vse pregledam. In nedeljski ekonomisti pogledajo odstotek rasti GDP in kar pridejo do zakljucka. Tak si ti.

Eni pa pogledamo se kaj se dejasnko dogaja.

In c ehoces zvedet kaj se v ZDA dogaja gres do najvecjih trgovcev in jih vprasas.

Kaj se dogaja z vzorci povprasevanja.
Po kakih izdelkih se trenutno najvec povprasuje.
Avtomobilsko industrijo pobaras. Je potrebno dajati iizjemne popuste, da se prodaja...?

Pogledas stanje ekonomije glede na ogromno faktorjev in pol pogledas se koliko je se maneverskega prostora.

In zdajsnje stanje je na poti v upadanje rasti in se brez kakrsnegakoli manevrskega prostora.

Ti pa bodi faca pa carski ekonomist in poglej eno stevilko in pametuj. :D

Saj pravim. to je pac preprosto razmisljanje, ki ga kot OSNOVO podajajo na fakulteti.
In to je osnovna stopnja. In jaz sem jo prerasel ze zdavnaj. Ker je bilo meni premalo.
Tebe pa verjetno v zivljenju zanimajo druge stvari in sem preprican (sploh ni treba odgovarjat), da tudi, ce kje delas trenutno, delas stvari, ki nbiso povezane z tem kar si dostudiral. In pac niti nimas interesa tega nadgrajevati. Kar je dokaj normalno. Se pa glede vecine stvari pac ne strinjava.

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: Caligula ()

Jst ::

> Ljudje (tudi ti) pa tem lažnim zgodbicam radi prisluhnejo, ker se z njimi potolažijo in ne vidijo, da so finančno in po kvaliteti življenja (vsaj materialni) precej bolj v kurcu kot (pod)povprečen Američan.


Strastni zagovorniki statistike naj poudarijo - kot Rop - da nas je svetovna banka uvrstila med najrazvitejše države na svetu.

Ampak ne. Tako kot smo patetični levičarji - ki smo anti-amerika nastrojeni - tako patetični so tudi pro-američani. Še sploh na tem forumu. Enkrat je statistika bog i batina, drugič ne pove nič.

Ironija...


> Večina ljudi se zelo pozanima na internet

Tu se strinjam. Vendar moraš internet dobro poznati. Ker če se ne, se ti lahko zgodi, da ob odprtju poštnega odjemalca dobiš 150" big screen TV.
Islam is not about "I'm right, you're wrong," but "I'm right, you're dead!"
-Wole Soyinka, Literature Nobelist
|-|-|-|-|Proton decay is a tax on existence.|-|-|-|-|

Thomas ::

Rop naj pove, da imamo manjšo gospodarsko rast ob daleč nižjem nivoju kot ZDA. Pa večjo nezaposlenost tudi.

Tako SLO kot EU.

POTEM bo lahko pa rekel še, da nas IMF smatra za razvite.

Politika enake distance do Ropa in Busha je napačna. Ker "Bushu" gre bolje in se mu hitreje izboljšuje kot "Ropu" (ali "Prodiju").

Je že tako.
Man muss immer generalisieren - Carl Jacobi

Jst ::

Vem. Pa tudi politika "If says CNN so - it must be true" je napačna.
Islam is not about "I'm right, you're wrong," but "I'm right, you're dead!"
-Wole Soyinka, Literature Nobelist
|-|-|-|-|Proton decay is a tax on existence.|-|-|-|-|

Thomas ::

CNNu se niti ne splača lagat. Niti nimajo zato kakšnega motiva, niti jih nihče ne sili. Zato je zanašanje na CNN kar primerno.

Če pa že ni povsem optimalno, je pa za nekaj velikostnih razredov boljše, kot zanašanje na RTVSLO1. Včeraj zvečer so si vzeli čas za obravnavanje Palestincev po zaporih v Izraelu. Nobenega časa pa zato, da bi kontaktirali še Izraelce.

Podn je RTVSLO dosti prej, kot kakšen CNN.

Sem že rekel, da mi kritik Američanov čez njihovo oblast ali medije ali brezposelnost ali gospodarsko rast nimamo kaj poslušat. To ni naša stvar. Naša stvar je slabša.

Ekscesen primer je žalovanje za Woopie Golderg pogodbo za reklame. So jo skinuli z liste pogodbenikov, ja. Ampak ona je bogatejša od vsakega Slovenca in se nam nima kaj smilit.

Ali pa jok zaradi komunistov holivudarjev leta 1950. Eni niso dobili pogodbe za snemanje filma, pri nas še zdaj eni jokajo zato. Če že drugega ne, bi raje jokali za komunisti Logatčani, ki so bili takrat ravno na Golem otoku.

Če je še treba jokat za kom iz leta 1950.

Vidiš isti vzorec?
Man muss immer generalisieren - Carl Jacobi

username ::

Je razlika med omogocanjem poslovanja in aktivni pomoci, ki daje dolocenemu podjetju velike prednosti pred konkurenco. To sicer delajo vse razvite drzave, ampak ZDA ker ima najvecji vpliv v svetu je se posebej umazana.
Kot že tolikokrat poprej - to preprosto ni res (se nanaša na zadnji stavek, prvi je bp). Ravno v ZDA so najmanj naklonjeni državni pomoči podjetjem, posebej direktnim.

Glede interneta - je samo najbolj aktualen primer alternativnega razširjanja informacij. Seveda ne bom šel pred vsakim nakupom jogurta na internet čekirat. Ampak vsaka država ima zdravstvene, higienske in varnostne standarde za hrano in druge izdelke. Ponavadi se hitro razve, če kdo kaj narobe dela (spomni se na BSE, kloramfenikol, tiramisu v Italiji). V ZDA so pa sploh zelo močne organizacije potrošnikov. In če zraven vemo, da lahko dobiš težke milijone, ker si se po lastni krivdi poparil s kofetom iz McDonaldsa...

Sicer ne poznam dobro situacije v ZDA ampak večina medijev verjetno dobro pazi, kaj o komu pišejo.
Če nečesa ne poznaš, pač ni primerno, da o tem sodiš, mar ne? Seveda pa pazijo, kaj o komu pišejo - če niso prepričani o resničnosti navedb, ker so razumljivo lahko kazensko ali vsaj civilno odgovorni za klevetanje. Kar se da dokazati, pa prej ali slej nekdo nemilostno obelodani (se kdo spomni Woodward&Bernsteina?).

Če so mediji preveč odvisni od oglaševalcev objektivnost izpuhti ko kafra.
"Oglaševalci" v razvitem tržnem gospodarstvu niso enotno telo, ampak skupina posameznih podjetij, ki se fajtajo tudi med sabo. Oboji (mediji in oglaševalci) pa so v končni fazi odvisni od potrošnika (ki je hkrati kupec, gledalec, poslušalec..). Mediji dobijo oglaševalski denar zato, ker so gledani. Če gledalci ugotovijo, da je program nezanimiv/poročila dajejo neverodostojne informacije, bodo šli stran, potem pa usahne tudi oglaševalski denar. Razen seveda tam, kjer državni mediji lagodno cuzajo denar davkoplačevalcev ne glede na kvaliteto (RTV Slo, anyone?)

Vendar moraš internet dobro poznati. Ker če se ne, se ti lahko zgodi, da ob odprtju poštnega odjemalca dobiš 150" big screen TV.
No, nekako se ne bojim preveč, da bi me kmalu doletelo kaj takega... :D

Moraš biti pa že hudo nepazljiv, če ne kar trapast, da narediš tako napako pri spletnem nakupu (sploh sem pa v zvezi z internetom govoril o pridobivnju informacij, ne o spletnih nakupih, torej je to čisto irelevantno).
I've got a solution for the rainforest: napalm the lot. (Jeremy Clarkson)

NoUse4AName ::

Kot že tolikokrat poprej - to preprosto ni res (se nanaša na zadnji stavek, prvi je bp). Ravno v ZDA so najmanj naklonjeni državni pomoči podjetjem, posebej direktnim.

Dajejo pa zato dalec najvecjo indirektno pomoc (ampak bolj ali manj samo high-tech sektorju) in tudi nikoli nisem rekel da ZDA daje direktno pomoc.
"Oglaševalci" v razvitem tržnem gospodarstvu niso enotno telo, ampak skupina posameznih podjetij, ki se fajtajo tudi med sabo. Oboji (mediji in oglaševalci) pa so v končni fazi odvisni od potrošnika (ki je hkrati kupec, gledalec, poslušalec..). Mediji dobijo oglaševalski denar zato, ker so gledani. Če gledalci ugotovijo, da je program nezanimiv/poročila dajejo neverodostojne informacije, bodo šli stran, potem pa usahne tudi oglaševalski denar. Razen seveda tam, kjer državni mediji lagodno cuzajo denar davkoplačevalcev ne glede na kvaliteto (RTV Slo, anyone?)

Od kod bos pa dobil informacije o tem, da mediji dajejo neverodostojne informacije? Od medijev samih?
Oglasevalci niso cisto enotno telo, so pa dalec od individualnih podjetij. Podjetja se namrec pospeseno zdruzujejo in tudi tvorijo skupne lobisticne organizacije, ki se borijo za njih.

jype ::

No, fino, moje podrocje.

username: naiven si. Ce mislis, da si lahko na internetu pogledas, ce neka korporacija, katere jogurte rad jes za zajtrk, uporablja snovi, ki bodo cez 10 let privedle do ciroze tvojih jeter, pomisli, kako izgleda mailbox povprecnega uporabnika. Web ni boljsi, kvecjemu slabsi, kar se tega tice. 80% uporabnikov interneta v ZDA dobi Internet Explorer, not vpise svoj jogurt in ven dobi 10 strani ki vse pripadajo bolj ali manj istim korporacijam. Ne verjames? Poskusi. Primerjaj search hits googla in search hits velikih medijskih his (AOL/Warner, MSNBC/FOX), ki jih obicajno uporabljajo tam, ker jim je rec takorekoc vsiljena skozi najbolj uporabljan OS in/ali najbolj uporabljanega internetnega ponudnika.

Koliko ljudi poznas, ki znajo iskat po internetu in dejansko najt kaj uporabnega? Jaz ne prav dosti, s tem da vecina t.i. spama in aggressive marketinga izvira iz ZDA. Tough for Americans.

Thomas: Ce se splaca zanasanje na CNN, ki nima kaj zgubiti, razen trilionov dolarjev (moje ugibanje) ki bi jih morali placat v obliki dajatev, ce bi administracija tako odredila. Ugani, zakaj Disney Miramaxu ni pustil distribucije Fahrenheit 9/11. Ne glede na to kako je film vprasljiv z vseh zivih stalisc nikakor ni vprasljiv iz ekonomskega, ki bi korporacijo Disney moral zanimati, vemo pa, da Disney zaradi nevem katerega brata nevem katerega cloveka v administraciji dobi precejsnje davcne olajsave za Disneyland in tako naprej. Ker spremljas ameriske medije si zagotovo prebral zgodbo in jo poznas. Ne? Ko sem govoril s studentom na izmenjavi iz ZDA, je rekel, da dokler zivis v ZDA nikoli ne izves 3/4 reci iz ZDA, o katerih porocajo evropski mediji. Omenil je, da pri njih niso nikoli porocali o skandalih z e-voting masinami, sam pa lahko sklepas, zakaj ne. Rekel je tudi, da znotraj ZDA ni imel obcutka, da Americanov nihce ne mara, odkar pa hodi po svetu, mu je jasno ne samo to dejstvo, ampak tudi vzrok: strah pred edino preostalo velesilo, ki ji vladajo (po njegovih besedah) loonies with their hands over a fucking big army and a fucking strong economy and the most fucking obviously corporate press soaked country, od katere gospodarstva so precej odvisna vsa ostala gospodarstva sveta, in obratno. Njega je tudi strah. Pa ni najbolj butast American, s katerim sem govoril.

Caligula ::

Thomas, to, kaj je za koga vazno in kaj ne nimas ti kaj predpostavljat. Ti precej zmotno mislis, da smo eni kar proti ZDA nastrojeni. Hudo napacno. Jaz na ZDA gledam tudi kot na drzavo v kateri bom prebil dolocen del svojega zivljenja in nasploh mi je marsikaj v mentaliteti dela tamkajsnje populacije zelo blizu. In jaz smatram, da Bush s tem ko serje po tamkajsnjem gospodarstvu, s tem tudi meni slabsa polozaj. Jaz sem po mentaliteti ze citizen of the world.

In meni Slovenija ni meja. Mi sploh ni v sramoto-nasprotno-ampak mene veliko bolj zanima gospodarstvo ZDA kot Slovenije.

In pocasi nehaj primerjat stevilke o brezposelnosti med ZDA in EU.
V ZDA folk dela tudi stvari, ki jih pri nas nihce noce, ker so raje na zavodu,..

In vprasaj povprecnega Americana, ko pride v SLO kaksen se mu zdi standard.
Presenecen bos. Jaz poznam v lgavnem take iz visjega srednjega sloja pa jim tu ni nic jasno. Ces kako si toliko privoscimo. Pa tukaj smo lastniki svojih nepremicnin, za solanje se ne zadolzimo za celo desetletje vnaprej,.. skratka ti tako zaupas stevilkam ,ker prakse ne poznas.

Dvomim, da si sploh ze bil kdaj v ZDA. Saj to ni nek benchmark ampak pac je tezje razumeti marsikaj.

Pri njih je dejansko tako ,da ce ne delas, si klosar. Pri nas pa so klosarji dejansko v glavnem ljudje, ki so si to sami zbrali.
Bodisi zaradi znacaja ali pac bolezni (predvsem psihicnih).

Zakaj mislis, da ZDA same nikoli ne uporabljajo podatkov o zaposlitvi za bahanje proti Evropi...?
Ker je to nesmiselno.

Med drzavami v EU to ima smisel, med ZDA in Evropo pac ne. Ker je dejansko struktura gospodarstva drugacna.

Ce se ze gleda stevlike, se jih gleda 20 ali 30 razlicnih, da se dobi realna slika. Ne pa GDP rast in stopnja brezposelnosti.

Nekako se najbolj posrecen indeks za splosno rabo pa je tisti o blaginji kjer pa je Slovenija precej visoko.

Samo tukaj bi vsi kar nekaj posplosevali.

attackiko ::

Zakaj mislis, da ZDA same nikoli ne uporabljajo podatkov o zaposlitvi za bahanje proti Evropi...?
Ker je to nesmiselno.
Pa še kako je smiselno. Nobenega razloga ni, da imamo mi tako visoko brezposelnost. Zato razni ekonomisti (ala Mrkaić) tako z občudovanjem gledajo na ZDA in si prizadevajo čim več njihovih ekonomskih politik k nam spravit.

Nekdo je dal link od Wall Street Journala, kjer delajo primerjavo z evropo in zaključijo:
"We don't report this with any nationalist glee. The world needs a prosperous, growing Europe, and its relative economic decline is one reason for growing EU-American tension. A poorer Europe lacks the wealth to invest in defense, a fact that in turn affects the willingness of Europeans to join America in confronting global security threats. But at least all of this is a warning to U.S. politicians who want this country to go down the same welfare-state road to decline."

Thomas ::

Ja. Nekateri (vključno z mano) bi radi amerikanizirali Evropo.

Drugi, bi radi evropeizirali Ameriko.

S slednjim, bi afrikanizirali svet.
Man muss immer generalisieren - Carl Jacobi

jype ::

Stvar perspektive.

Ce imas dovolj nizek iQ, da preneses doublethink in newspeak, potem ti bo seveda v Krasni Novi Ameriki postlano z rozicami. Ce ne,... Tough.

Jaz pac ne morem v isti sapi povzdigovat civilizacijskih vrednot in pozivat na koncno resitev arabskega oz. kar afriskega vprasanja, kot to lahko nekateri na videz inteligentni ljudje. Mogoce je se kje kak podoben clovek. Upam.

Nekateri se iz zgodovine pac niste naucili nic, zal mi je.

Caligula ::

Ataticko, si opazil, da se Mrkaica ne jemlje prevec resno?

Saj ves-gospodarstvo ZDA je POPOLNOMA drugacno od recimo nasega.
Tam imajo vsi delnice, imajo ekonomije obsega, delajo veliko vec, mentalitata v podjetjih in posameznikih je popolnoma drugacna, imajo industrije, ki jih mi nimamo, ...

Skratka kakrsnakoli amerikanizacija, evropeanizacija je idiotizem in si sploh ne zasluzi resne presoje. To samo teoretikom pa komu, ki bi rad v casopisih objavljal obskurne idejice in si pac z malo populizma vecal rating, deluje pametno.

Pa Europa ne rabi take vojske, ker je njena drza precej nevtralna in nevsiljiva.
ZDA pa kakor kdaj. Naceloma pa so drugacni pri teh receh.

In hvala-po 3 sluzbe naj imajo tam, naj imajo dvojne in trojne hipoteke, solski sistem v katerem lahko napredujejo le bogati,...
Skratka vprasaj kakega Americana, ko je tukaj, ce bi si zelel vec tega doma ali vec domacega tu.

Bos presenecen.

Sploh je pa meni folk, ki Ameriko dojema kot neko enotno drzavo smesen. ZDA so res skoraj kot 50 razlicnih drzav. So ponosni na to skupno drzavo ampak enim tukaj-sploh tistim, ki dol se niso bili-ni jasno, da so vecje razlike med Americani samimi kot recimo med Slovenci in Americani.

ZDA so fajn, ce mas denar. Drugace je vecina sveta bolj prijetnega.
««
4 / 12
»»


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Neocons zašuštrali globalno ekonomijo? (strani: 1 2 3 4 )

Oddelek: Problemi človeštva
16013586 (9399) Matev
»

1 U.S. dollar = 0.657 Euros (strani: 1 2 3 4 )

Oddelek: Problemi človeštva
16315001 (10457) borchi
»

Bush zmagal na volitvah? (strani: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 )

Oddelek: Problemi človeštva
40822268 (16259) Phil
»

Prenos soočenja Kerrya in Busha - kje? (strani: 1 2 )

Oddelek: Problemi človeštva
906533 (4738) mlamat
»

Zakaj svet sovraži Ameriko? (strani: 1 2 3 )

Oddelek: Problemi človeštva
1388285 (6678) undefined

Več podobnih tem