» »

Stopnje izobrazbe

Stopnje izobrazbe

cryptozaver ::

V zadnjih letih se na tem podrocju dogaja kar nekaj sprememb. Najprej se je zgodila visoka strokovna (VII/0), nato nekaksna mini visja ali podaljsana srednja sola (VI/0), sedaj pa vecina faxov uvaja se specializacijo. Torej imamo pri nas po vrsti nekako takole:

IV. - srednja poklicna,
V. - srednja tehnicna,
VI/0 - podaljsana srednja (mini visja),
VI/I - visja (stara visja ing.),
VII/0 - visoka strokovna (dipl.),
VII/I - univerzitetna (uni. dipl.),
VII/II - magisterij in
VIII - doktorat.

Oznake so ponekod malo drugacne v principu pa nekaj takega.

Sedaj pa vprasanje. Kam spada specializacija? Je to sploh stopnja izobrazbe ali kaj drugega? Po rangu bi jo uvrstil nekje okoli univerzitetne, saj lahko k specializaciji pristopis takoj po koncani visoki strokovni.

Loki ::

nekam zraven magisterija.
drugace je pa mag. 8 stopnja.

tukaj je se malo bolj pravilen izpis (tretji od spodaj navzgor)

http://www.mobisux.com/tabla/showflat.p...

cryptozaver ::

Ne bi se ravno strinjal. Sodelavec ki je magister gografije trdi da je VII/II. Naslednji link dokazuje enako: magisterij FOV.

MadMicka ::

Tole o stopnjah izobrazbe, VII pa VIII pa se kr neki vmest... to je pravzaprov pršlo vn iz kolektivnih pogodb, da so lahko delavce razmetal v različne plačilne razrede......

Npr. pravosodni izpit oz. pravniški državni izpit je izrecno naveden v Splošni kolektivni pogodbi za gospodarske dejavnosti in če ga narediš, spadaš v VIII tarifni razred, torej kot da bi imel magisterij....

V državni upravi mislm da majo te stvari še bolj razdelane.... Pa med visoko strokovno in univerzitetno izobrazbo ni praktično nobene razlike. Edina razlika je v tem, ali je šola, ki izvaja študij, vključena v kako od univerz ali pa ni.... Skratka precejšn nered..

Niti se nima smisla v to poglabljat....

DavidJ ::

Med dipl. ing. nevemčesa in univ. dipl. ing. iste zadeve je precejšnja razlika. Pejt vprašat na FRI, FS, FMF in še kam, če mi ne verjameš.
"Do, or do not. There is no 'try'. "
- Yoda ('The Empire Strikes Back')

kopernik ::

Samo ne pri plačilnih razredih. To je pomoje mislil MadMicka.

[SkA] ::

Specializacija je baje magisterij druge stopnje.

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: [SkA] ()

Vice ::

Na MB univerzi je specializacija približno enakovredna z univerzitetno. Lahko jo opravljaš po visoko strokovni vendar po specializaciji ne moreš opravljati magisterij tako kot to lahko po univerzitetni. Možno pa je da so pogoji med univerzami in fakultetami različni.

cryptozaver ::

davids: med uni. dipl in dipl. je razlika natancno eno leto rednega studija oz. do dve leti izrednega. Veliko ali malo razlike - hmmm. Se vedno pa me zanima ali se specializacija steje kot stopnja izobrazbe ali kaj drugega.

MadMicka ::

Ali specializacija šteje kot stopnja izobrazbe?

Če to sprašuješ z vidika zaposlenih oz. z vidika v kateri tarifni razred spadaš (kakega drugega vidika si niti ne predstavljam), potem je odgovor preprost. Ni enga samga predpisa, ki bi to določa.

Na podlagi Splošne kolektivne pogodbe za gospodarske dejavnosti, ki velja za gospodarstvo (podjetja in zaposlene), spada faks + specializacija v VIII tarifni razred, po Kolektivni pogodbi za negospodarske dejavnosti pa spada v VII/a tarifni razred. Lahko, da majo v državni upravi s kakimi predpisi to še drugače urejeno, se mi ne da iskat.

Lažje ti bo odgovort, če boš povedal, zakaj točno te ta stvar zanima.

cryptozaver ::

Firbec pac. Smo v sluzbi polemizirali in ne nasli odgovora. No nevem ce bos sedaj kaj laze odgovoril ;) . S stalisca zaposlenega ki prejema placo glede na izobrazbo je res konckoncev vseeno, ampak meni se zdi da ce bluzis dve leti na faxu da bi specializiral zasluzis vsaj nek naziv in neko stopnjo. Eni menijo pac drugace.

Vice ::

Tisti ki menijo drugače menijo narobe. :D


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Degradiranje diplomantov (strani: 1 2 3 4 )

Oddelek: Šola
18338541 (3402) tomwischner
»

Stopnja izobrazbe??

Oddelek: Šola
103133 (1918) McHusch
»

Stopnja izobrazbe !

Oddelek: Šola
1615979 (9068) Phantomeye
»

Peticija zaradi zbijanja vrednosti šole (strani: 1 2 3 4 5 6 7 )

Oddelek: Šola
30951785 (44592) detroit
»

Podpis peticije proti zakonu o VŠ kar od doma!

Oddelek: Šola
423064 (2392) klemen22

Več podobnih tem