» »

NATO sux!

NATO sux!

1 2
3
»

TheJack ::

Aggressor, tebi bom odgovoril, ko bom imel malce več časa.



Thomas



To je razorožitev Rusije in Kitajske - to skrbi nekatere.



Si toliko trd, a se samo norca delaš? Še enkrat poglej, kaj sem napisal, potem pa še tisto, kar je napisal Aggressor (NMD bo sposoben (če...) ustaviti ruski napad leta 2100), pa premisli še enkrat.

Zakaj bi torej pomenil razorožitev Rusije in Kitajske? Kakšni so tvoji dokazi o funkcionalnosti NMD-ja? Ali samo nekaj nabijaš (spet!) brezveze o stvareh o katerih nimaš pojma??? Pa odgovori enkrat za spremembo!



Mislm, kr neki, ej... Jaz njemu, NMD ne more zadržati ruskega napada. Povem mu razloge. On ništa. Oglasi se Aggressor, ki jasno pove, kakšna je (ne) učinkovitost sistema. On to mirno ignorira, pol pa napiše, kako to pomeni razorožitev Rusije in Kitajske ?!????!!!!!!!??????!!!! !!!!???????!!!!!? ????????!!!!???? ??????? !!!!! !!!!!!!! (Nežmah bi bil ponosen :))
Si ti bolan, al kaj?



Mimogrede, tebi bi bilo skratka čisto všeč, če bi bila na svetu le ena sila, ki bi lahko počela, kar bi se ji zahotelo?

Bonis nocet, qui malis parcit.

Thomas ::

Heh, Aggressorjeve ocene o "brezupnosti" amriškega antibalistečnega ščita me ne ganejo prav dosti. Njegova ocena, da bo nared do 2100 bi bila balzam za kremeljska ušesa - če bi bil Putin seveda tako naiven.

Pa sej ne da si kej jezen TheJack? 8-)
Man muss immer generalisieren - Carl Jacobi

Morpheus ::

Zakaj mislis da Rusija in usi ostali rdeckarji ostro nasprotujejo izgradni NMD-ja. Putin ni naiven in ve, da ko(ni vprasanje ce, ampak ko) bo Amerika imela zgrajen protiraketni sistem jim nebo moglo nic do zivega. Jaz nasplosno mislim da Americani s to razorozitvijo Rusije in Kitajske samo pridobivajo cas za izgradnjo sistema. Mislim pa, da se tudi zavedajo, da najvecja nevarnost za istrelitev nuklearne rakete ne prihaja iz rusije, kvecjemu iz Iraka(Sadam) in pa seveda te manjse uporniske drzave. Tudi Gadafi ne odpade. Castr pa se mi zdi da se je ze malo pomiril. Ce bi ga Rusi med hladno vojno ubogali bi imeli se zdaj nukearni holokaust. Toda zdaj se stvari umirjajo in zgleda, da v bliznji prihodnist ni realno pricakovt napada z nuklearnimi izstrelki.
I too shall be brought low by death, but until then, let me win glory!

TheJack ::

Ja zelo sem (bil) jezen. Se opravičujem za težke besede. Ampak res sem bil jezen.



Sedaj pa čisto mirno. Verjetno se strinjaš, da mora človek, ki nekaj trdi to dokazati, če želi, da mu bo kdo verjel. Kje so dokazi za to, kar trdiš? Praviš, da bo lahko NMD ustavil vse ruske rakete. Kje si to zvedel? Si to kje prebral? Kje?



Isto vprašanje za Morpheusa.



Lp
Bonis nocet, qui malis parcit.

TheJack ::

Jaz nasplosno mislim da Americani s to razorozitvijo Rusije in Kitajske samo pridobivajo cas za izgradnjo sistema.

Kaj ima ta stavek pomeniti?

Thomas ::

ICBM (H-bomba) se bliža z nekaj kilometri na sekundo. Tisoče kilometrov ali kakih 10 minut daleč in na višini 100+ km.

Je mogoče izstreliti nasproti njej raketo, ki bo z njo trčila in jo uničila?

Je recimo mogoče, da prestrezna raketa pred trkom eksplodira v oblak delcev, ki trči z bližajočo SS-20 ali kar že? (Že majhen košček povzroči razpad bližajočega projektila)

Po moje to vsekakor je mogoče. Čisto po moji laični pameti. Gotovo pa ni čisto lahko.

Mogoče pa vsekakor.
Man muss immer generalisieren - Carl Jacobi

Morpheus ::

Jaz mislim, da je to mogoce. Ce pogledamo to s te strani da Americani ze imajo(bolj ali manj uspesne) protiraketne istrelke(patriot, al neki tazga), mislim da jih lahko izboljsajo in postavijo po meji. Jst osebno mislm, da Americani, slej ko prej, bojo postavili NMD in da ta sistem bo uspesen. Sedaj pa kdaj ga bojo postavili? To je pa ze drugo vprasanje.

TheJack-s tem mislm da se bojo Americani zavzemali za razorozitev omenjenih drzav samo dokler ne izgradijo sistema, potem jih bo pa brigalo ali Rusi imajo ali pa nimajo nuklearnih istrelkov. Res pa je da je to samo moje mnenje.
I too shall be brought low by death, but until then, let me win glory!

TESKAn ::

Kokr vem, je patriot prvenstveno namenjen klatenju letal, za prestrezanje raket se je pa izkazal zelo neučinkovit, predvsem med zalivsko vojno, ko niso mogli prestrečt SCUD - ov. Hehe, tolk so se hvalil: od 43 42 prestreženih, resnica pa je bila bl obratna...od 43 1 prestrežen, pa še za tistega niso bili gotovi, da so ga oni:D. Ajde.
Uf! Uf! Je rekel Vinetou in se skril za skalo,
ki jo je prav v ta namen nosil s seboj.

Morpheus ::

Sej sm reku, bolj ali MANJ uspesno. :)
I too shall be brought low by death, but until then, let me win glory!

Thomas ::

Patrioti so bili bolj malo uspešni - 10 let nazaj, ja. Ampak to je zmeraj tako na začetku vsake tehnologije. A to ni jasno?

Man muss immer generalisieren - Carl Jacobi

TheJack ::

Gotovo je mogoče uničiti eno raketo, ki se bliža. Tudi dve ali 20, ali celo 200. Kaj pa 5000? Po mojem tega Američani sploh ne bodo poskušali. Tega niti nimajo v načrtu. NMD namreč ni namenjen ubranitvi jedrskega napada s strani Rusije, pač pa s strani majhnih držav, ki v nobenem primeru ne bodo imele več kot nekaj deset raket. Ponavljam, to so Američani sami priznali.

In zaradi tega se težko strinjam z mnenji, da pomeni NMD razorožitev Rusije, če niti njegova najbolj ambiciozna verzija nima v načrtu prestrezenja več kot 250 raket. In to je navsezadnje dejstvo, ne ugibanja.

Lp
Bonis nocet, qui malis parcit.

Thomas ::

Morda celo res, da imajo tako zamišljeno. Ampak je irelevantno. Ko bo tehnologija raketnega prestrezanja balističnih raket narejena - se ne bodo ustavili pri 20% obrambi pred ruskimu raketami. Niti pri 90%. Prej pri 600%. 8-)
Man muss immer generalisieren - Carl Jacobi

rooster ::

Sej ni tolk važno če sistem deluje, važno je, da ga imajo! Najbrž njihovi "sovražniki" ne bojo nikoli izstrelili kake rakete na njih. Oz. če bo kdo izstrelil kako primitivno raketo nad njih bo bila uničena. Prim.: poglejte kok jedrskih konic ima naš planet, pa še nobena ni bila sovražno izstreljena (no ja; hiroshima...samo to je itak bila samo demonstracija)
Po domače: v očeh večine držav tega sveta bodo poleg tega da so sedaj najmočnejši, postali še nedotakljivi. In tako bodo lahko še bolj intenzivno vsiljevali svojo politiko vsem. <-- Tega rusi nočejo.
Nekje sm še prebral izjavo nekega kitajskega strokovnjaka, ki pravi da bo s tem zda imela monopol nad izstreljevanjem civilnih raket v vesolje...

TheJack ::

Thomas: kaj pa, če Rusi naredijo svoj sistem, ki bo ravno tako učinkovit? Rusi imajo briljantne znanstvenike, ki za 20x manj denarja delajo boljše stvari, kot njihovi ameriški kolegi.

Ampak ta pogovor je tako ali tako brezvezen. Po mojem bodo na NMD čez kakšnih 10 let gledali le še kot na še en zgrešen projekt. Zaključujem pogovor.





Aggressor, odgovarjam ti bolj na kratko iz dveh razlogov; po eni strani nimam dovolj časa, po drugi, pa se s tabo tako ali tako večinoma strinjam.



Zdi se mi, da hoče biti mali Bush novi Reagan, ki je več kot očitno njegov vzor. Za razliko od Clintona (ki v primerjavi z Bushem sploh ni bil slab, čeprav takrat zanj nisem našel veliko lepih besed), je mali Bush pristaš konfliktne zunanje politike. Kot sem napisal že v prejšnjem postu, smo na pragu hladne vojne (ki se pravzaprav ni nikoli zares končala; le malo ohladila se je). Hladna vojna bo (je) logična posledica ameriškega oboroževanja, ki gre čez vse meje (baje je letos vojaški proračun tam nekje okoli 450 milijard dolarjev, če se ne motim). NMD in vsa ostala ogromna sredstva, ki gredo za vojsko, je pač nekako treba opravičiti pred ameriškimi davkoplačevalci. To pa se da narediti le na en sam način: stalnim iskanjem sovražnikov in s povzročanjem občutka ogroženosti. Zato ni več nemogoče, da bo mali Bush Kitajsko urno prekvalificiral iz trgovinskega partnerja v vojaškega nasprotnika, ne glede na ogromno škodo, ki jo bo to povzročilo ameriškemu gospodarstvu.



Marsikdo bo rekel, da hladna vojna danes ni več mogoča, saj je le-ta temeljila na ideoloških nasprotjih (kapitalizem – komunizem). To pa po moje ni res.

Že Churchill, ki je bil sicer velik antikomunist, je na srečanjih s Stalinom ugotovil, da je večina ideoloških nasprotij med sistemoma navidezna, le pesek v oči navadnim državljanom. Medtem, ko so zahodni voditelji svojim državljanom (pa ne le svojim) metali v obraz krilatice kot so ''svoboda'' in ''demokracija'', so ''komunistični'' voditelji isto počeli z ''delavskimi pravicami'', ''enakostjo'' in podobnimi (Ki tudi nam niso neznane. ''Delu čast in oblast'', je že ena od njih). Ne rečem, da so bili vsi taki, večina pa že. Večini voditeljev, tako na zahodu kot na vzhodu, so bile te velike besede le orodje za manipulacijo z ljudmi in sredstvo za lažje vladanje. Na dejanski pomen teh besed se niso ozirali in jih po večini tudi niso razumeli. Povedano drugače: Če oba režima primerjamo s krščansko cerkvijo, ugotovimo osupljive podobnosti. Marx, Engels, Jezus, Bog, svoboda, demokracija, so bile (in so nekatere še vedno) stalno na ustih, v srcih pak ne. Z njimi si različni režimi (in religije) le dajejo ideološko podlago za vladanje, z njimi opravičujejo svojo oblast.

Čim so se voditelji obeh blokov spoznali (in drug v drugem spoznali samega sebe), je šlo vse veliko lažje. Hladna vojna je zato delovala po precej stalnih in usklajenih pravilih (kot piše Milharčič v nekem drugem članku v Delu). Padec ''komunizma'' (narekovaji niso slučajni!) in Clintonova spravljiva zunanja politika sta hladno vojno za deset let prekinila, sedaj pa se zadeva, čeprav na drugačnih ideoloških temeljih, znova zaganja. To pa ni povsem slabo. Če že drugega ne, se bo svet spet vsaj malo bolj uravnovesil. In bog ve, da smo ravnotežja v svetu hudo potrebni. V zadnjih desetih letih smo namreč vse prevečkrat videli, kako je, če ena sama sila počne, kar se ji zahoče.



Samo še nekaj glede ''fundamentalizma''. Se ti ne zdi, da za ta pojav niso odgovorni izključno muslimani, ampak je v veliki meri posledica ''zunanjih dejavnikov'' (verjetno veš, katero državo (celo dve državi) mislim s temi ''zunanjimi dejavniki''.)?



Moje mnenje je tudi, da hegemonija ZDA ne bo več dolgo trajala. Vsi imperiji gredo prej ali slej po gobe. To velja še toliko bolj, če nimajo dovolj pomembnega tekmeca.



Veseli me, da se glede Nata strinjaš z mano:



Ta je že nekaj časa samo še sredstvo za vzdrževanje takšnega geopolitičnega stanja, kot si ga zamišljajo ZDA + VB in v nekem delu še ostale evropske sile, čeprav postaja jasno, da se te vse bolj distancirajo od prvih dveh.



Točno tako!



Gremo dalje. Tudi sam sem mnenja, da Slovenija vojsko potrebuje (Čeprav po mojem mnenju bolj zaradi psihološkrga faktorja, kot pa dejanskih učinkov.) Ampak profesionalno. Naborniški sistem je po mojem zastarel, iz devetnajstega stoletja izvirajoč sistem. Profesionalna vojska je dokazano cenejša in učinkovitejša. Okej, morda par vikendov usposabljanja za pripadnike obeh spolov (Tudi miselnost, da ženske niso sposobne za vojskovanje izvira iz 19. stol. Danes smo vsi enaki, ne? :)), več pa ne. Ravno v predzadnji Mladini sem prebral, da traja urjenje ameriških marincev borih 12 tednov.



Tudi sam sem pristaš evropske vojske, ki bi bila popolnoma neodvisna od ameriške. Zdi se mi sramota, da imajo 50 let po vojni Američani še vedno svoja oporišča v Evropi.



Ne morem si pomagati, da ne bi dodal še nekaj. Marksizem se ni uničil. Marksizem (ali sistem, kot si ga je predstavljal Marx) še ni nikoli obstajal. Uničila sta se kvečejmu ''marksizem'' in ''komunizem''. Komunizem (bolje: sistem kot ga je nakazal Marx; s popravki seveda, vsekakor pa v altruističnem duhu marksizma. Sistem v duhu marksizma – to je bistveno.) je sistem prihodnosti. Ampak o tem je bilo povedanega že dovolj in midva se (se mi zdi) kar strinjava (velja vse tisto, kar si napisal o duhovni nezrelosti današnjega človeka).



Še na kratko o migu29. O elektroniki ne vem dovolj, gotovo pa tudi avioni (f-16a) ki nam jih ponujajo na zahodu, nimajo ravno najmodernejše elektronike. Sniper jo ima. O rezervnih delih, nadgradljivosti in šolanju. Če imajo do vsega tega dostop Nemci (in Romuni), ne vem, zakaj ne bi imeli še mi. V najslabšem primeru bi nam pomagali tudi na zahodu. Sniper je navsezadnje nemško-izraelska predelava.

Ampak dovolj bodi o tem. Sam sem namreč že velikokrat povedal, da je kupovanje takih avionov čisto preseravanje. Slovenija jih (zaenkrat) še ne potrebuje. To o migu29 sem napisal le zato, ker sem proti kupovanju zastarelega in predragega zahodnega orožja.



Lp

Bonis nocet, qui malis parcit.

Morpheus ::

TheJack, glede Rusov sestavljati protiraketnega sistema: Rusi v tem trenutku, in ne verjamem da niti cez 15 let, se ne bojo imeli financ da bi podprli tak projekt. Ceprav se strinjam da imajo brilijantne znanstvenike pa se vedno ne morejo za 2000% zmanjsati stoskov. Pa tudi ce bi jih, bi bil projekt za Rusijo se vedno predrag.
I too shall be brought low by death, but until then, let me win glory!

poweroff ::

Thomas:
Ne gre za noben podezelski klub. Gre za sila kompetitivno okolje, v katerem so pa skoraj vse stvari vsak dan boljse.
Aha. Pa smo prišli do bistva. Če je NATO zelo kompetitivno okolje - misliš da bodo kupovali naše izdelke če bodo slabi, samo zato ker bomo pač člani NATA? Suxxa jih bodo.

Mimogrede - če gledamo skozi to logiko da se moramo "našlepati" na nekoga velikega - zakaj se ne našlepamo na Kitajsko?
Odpravimo vize za Kitajce, zgradimo par razkošnih sprejemnih centrov in mižimo pri tihotapljenju Kitajcev na Zahod. In pošljemo eno "mirovno" četo v Tibet.


Aja, sem pozabil da imajo Kitajci manjvredne navade...:D

Thomas ::

V okolju NATO se bomo naucili drzat visoko kvaliteto - v drugih okoljih se bomo navadili na nizje standarde. Za to gre - ne za morebitno protekcijo, ker smo clani.

Ko smo preusmerili izvoz iz ex-YU na EU trge - se je kvaliteta nasega blaga zboljsala. Ane?
Man muss immer generalisieren - Carl Jacobi

Jeronimo ::

Rusi obrambnega sistema finančno ne morejo izvesti. Lahko pa nehajo uničevati bojne konice in to bodo verjetno storili, ter s tem pridobili nekaj let.
Sicer se mi zdi pa skrajno nespametno, da imamo samo eno svetovno velesilo - NATO (ZDA). Protiutež je pametno imeti, predvsem zato, da ne stopi komu kaj v glavo.
In ne misliti, da bo NATO pomagal Sloveniji. Če bi imeli nafto, potem takoj. Tko pa mi nismo zanimivi za takozvane (samozvane) demokratične ZDA.
JURIŠ !!!
Preko vode do slobode!

zetko ::

Sploh nevem kaj ruse tolk vpletate v tole debato. Jasno je da ščit ni namenjem njihovmu nuklearnemu arzenalu ki ga je v bližnji prihodnosti nemogoče ustavt(par tisoč raket), pač pa nukam manjših držav in pogojno kitajske( ta naj bi imela v tem trenutku le 10 raket sposobnih zadet ameriko, to števlko je mogoče ustavt, kaj bo pa v prihodnosti s kitajsko pa še sam bog neve). >:D
Living it another way.....

Wulf ::

Meni je všeč potica.:D

Wulf
----------------------------------------------------------------------------
Ce se vrnes iz misije z dvema sestreljenima letaloma in brez soletalca, si izgubil bitko...

TheJack ::

Najprej nekaj pripomb na Thomasove trditve. Še enkrat, NATO je vojaški pakt, ki z mednarodno trgovinsko menjavo nima nobene veze. S katerimi državami misliš, da imajo ZDA večje gospodarske stike: s Švedsko, Finsko oz. Švico, ali s Češko?!? Da ne govorim o tem, da Čehi (in ostale nove članice) nimajo od Nata nobenih koristi, le stroške. V ''eliti držav'' (kot si se izrazil) pa niso nič bolj kot mi, kvečejmu manj. Mešanje vojaških in gospodarskih faktorjev kaže zgolj na hudo nepoznavanje predmeta.
Drugo vprašanje je vprašanje trgovanja z zahodom in vzhodom (okolje NATO? Kaj zaboga…?). Thomas izgleda zagovarja tezo, da moramo trgovati izključno z zahodom, na vzhod pa je bolje da se sploh ne obračamo, da ne bi trpela kvaliteta naših proizvodov. To je absurdna trditev iz večih razlogov. Prvi je gotovo ta, da z vzhodom na veliko (še posebno s Kitajsko) trgujejo tako evropske države, kot ZDA. Zakaj torej ne bi mi?
Kot drugi razlog naj podam primer Krke, ki gotovo spada med najuspešnejše slovenske družbe. Njen najpomembnejši trg je Rusija, medtem ko jo v ZDA velike farmacevtske firme stalno šikanirajo z raznimi tožbami.
Na splošno tudi na zahodu ni le trgovinski raj, saj je trg prenasičen, zato se konkurenti zatekajo k najnizkotnejšim oblikam nelojalne konkurence, celo k industrijski šijonaži s pomočjo države (ameriški vohunski sateliti Echelon, ki vohunijo za evropskimi družbami v korist ameriških).
S tem seveda ne mislim, da bi se morala Slovenija gospodarsko popolnoma obrniti na vzhod. Nikakor pa se tudi ne bi smela obrniti le na zahod. Stike je treba imeti z vsemi stranmi neba.

Drugo vprašanje je vprašanje jedrskega ščita. Mnenje Thomasa (in še nekaterih ostalih) me namreč že dalj časa skrbi. Predpostavimo za trenutek, da Američani naredijo ščit, kakršnega gradi Thomas v svoji glavi. Torej ščit, ki bi ZDA do popolnosti zavaroval pred kakršnimkoli jedrskim napadom. To pa seveda pomeni, da je morebitni napadalec obsojen na poraz tudi s konvencionalnim orožjem – če bi napadel z njim, bi ga ZDA pač napadle z jedrskim orožjem. Tak ščit bi de facto pomenil popolno in nedotakljivo vojaško prevlado ZDA na celem svetu.
To pa bi moralo čisto vsakemu zemljanu (celo Američanom samim! In Thomasu!) povzročati hude skrbi. Tak položaj bi namreč privedel do stanja, ko lahko ZDA nekaznovano uničijo katerokoli državo, zaradi kakršnihkoli razlogov (tudi gospodarskih).
Svetovni mir namreč že 54 let temelji na postavki grožnje medsebojnega uničenja. Tako Američani in Rusi, kot vse ostale države, ki jedrsko orožje imajo, ali bi ga v prihodnosti utegnile narediti, namreč vedo, da bi kakršenkoli napad z jedrskim orožjem NUJNO rezultiral v uničenju lastne države. Vsi voditelji (tudi tisti najbolj nori in fanatični), ki imajo (ali bodo imeli) v rokah pooblastila za ''nuclear launch'', pa se zavedajo, da bi bilo to zelo zelo slabo, saj potem ne bi imeli več komu vladati. Koliko pa je vreden voditelj, ki nima podanikov?
Iz teh razlogov je mir, ki temelji na grožnji medsebojnega uničenja, trden mir, in res obstajajo le teoretične možnosti za jedrsko vojno.
S ščitom, kakršnega si predstavlja Thomas, pa se tak mir v hipu poruši. Jaz, za razliko od Thomasa, precej bolj zaupam Rusom, kot pa Američanom. Pa bi bil kljub temu proti ruskemu ''absolutnemu'' jedrskemu ščitu. Ali kitajskemu. Ali kakršnemukoli. Razlog je zelo preprost. Nobena država ni dovolj odgovorna (oz. nima dovolj odgovornih voditeljev), da bi lahko imela absolutno moč, torej moč nad življenjem in smrtjo vsakega zemljana! Tak ščit bi pomenil, da lahko ameriška vlada uniči kogarkoli, ne da bi se ji bilo treba bati povračilnih ukrepov!
Zato bi bilo treba na tak ščit gledati z drugega zornega kota. Ne kot garancijo varnosti Američanov, ampak kot na hudo nevarnost ostalemu delu sveta. Nam gre na živce Kitajska s svojo veliko gospodarsko rastjo in poceni delovno silo? Ni problema. Pritisk gumba in grožnja ameriškemu gospodarstvu izgine. Za Japonsko velja isto. Se Rusi spet nekaj pritožujejo? To se da hitro urediti. Par jedrskih raket bo za vedno utišalo ruskega medveda.
Fantazijski scenariji? Nikakor ne. V (ne)odgovornost ameriških voditeljev smo se lahko v preteklosti že velikokrat prepričali. Le nekaj let nazaj je eden od njih bombardiral Irak in ubil par deset ljudi le zato, da bi odvrnil pozornost kongresa in svetovne javnosti od svoje ''oralne'' afere. Še pred tem je brez vidnega vzroka bombardiral tovarno zdravil. Pa smo Clintona imeli še za strpnega in odgovornega!
Kakšni pa so ameriški republikanci, pa si lahko najlepše pogledamo na kakšnem njihovem forumu. Jaz sem obiskal forum na ak-47.net. Vprašanje ameriško-kitajske vohunske afere jim gre zelo na živce. Če Kitajci ne bodo takoj vrnili letala in posadke, jim moramo dati lekcijo in jih poslati v kameno dobo. Zaradi ušivega aviona! Ko je pred nekaj meseci Bush napadel Irak, pa je večina sodeljujočih na forumu menila, da bi morali ''iraški problem'' rešiti enkrat za vselej. Jasno, ''znukati'' jih je treba v kameno dobo. In to so Američani, ki so izvolili Busha, on je njihov zastopnik!
In takim ljudem bi Thomas dal pooblastilo za absolutno odločanje o življenju in smrti sedmih (ali nekaj takega) milijard ljudi?!? Treba je tudi vedeti, da je ameriški predsednik vrhovni poveljnik armade in takorekoč samostojno odloča o vojaških akcijah. Življenja vseh zemljanov bi bila torej na milost in nemilost prepuščena enemu človeku! Mar hoče Thomas to? Takšen popoln jedrski ščit pomeni de facto izgubo samostojnosti vseh držav, razen ZDA in izgubo svobode vseh zemljanov, ki bi bili v tem primeru v rokah ene države, celo enega človeka.

Thomas je dovolj razumen, da bi moral vedeti, da pomeni izgradnja ščita, kakršnega si predstavlja on, popolnoma isto, kot napad z jedrskim orožjem. Razlike ni! Tega pa se na vso srečo zavedajo tudi Američani, zato so si cilje postavili občutno nižje.

Lp
Bonis nocet, qui malis parcit.

Thomas ::

Američani so v taki premoči, kot jo bodo dobili z jedrskim ščitom - že bili. 1945-1948. Takrat bi lahko znukali cel svet ... če bi bil tak njihov način razmišljanja.

Pa tega niso storili.

Če bi prišlo do "Kitajskega ščita - prav tako Kitajci ne bi znukali vseh ostalih. Bi pa mi v Sloveniji nenadoma dobili zelo močno prokitajsko KP - to pa.

Samo ščit bo ameriški - tam okrog 2010. Damoklejev meč jedrskega holokausta bo pa izginil iznad naših glav.

Ampak takrat se bo središče dogajanj iz politike že premaknilo drugam.
Man muss immer generalisieren - Carl Jacobi

TheJack ::

Nisi čisto razumel. Gre za samo možnost uničenja. Mnenja sem, da taka moč ne sme pripasti nobeni državi.

Samo mimogrede. Rusi so bili po razvitju prvih medcelinskih raket tudi bili v stanju uničiti cel svet - Američani in ostali so se namreč takrat še zanašali na propelerske bombnike kot prenašalce jedrskih bomb.

Ampak to je nepomembno. Post sem napisal tako ali tako le zato, da bi ti pokazal, da ima vsaka medalja dve plati. Sestavek je bil seveda tudi čisto hipotetičen - do takšnega ščita tako ali tako ne bo prišlo, kot sem povedal že velikokrat.

Kar se Damoklejevega meča tiče. Zakaj bi se bolj varno počutil v okolju, kjer lahko en sam človek nekaznovano uniči cel svet, kot pa v okolju, kjer sile druga drugo nadzorujejo? Res tako slepo zaupaš ameriškim voditeljem?

Lp

TheJack ::

Vprašanje. Podpiraš torej svet, kjer ima ena država absolutno oblast in jo lahko tudi nekaznovano uresničuje?

Aggressor ::

Na kratko:

Thomas, malce si izgubil smisel za realnost: tudi če bodo Američani dejansko nadaljevali z razvojem NMD hitreje (beri: z neslutenimi tehnološkimi prijemi) je treba upoštevati tudi napredek na področju balističnih raket oz vektorjev prenosa jedrskih glav. Že vgradnja konic MARV zmanjša zanesljivost obrambe za 40%. Zamislite si sedaj kup izredno avtentičnih holografskih vab. Za primer, že sedaj ena bojna glava rakete nosi poleg 4-10 konic MIRV več sto vab, ki lahko vsaka zase zmede sovražnika. Naslednje dejstvo je, da ves obrambni ščit temelji na zelo občutljivi in kompleksni tehnologiji, kateri je nemogoče zagotoviti 100% odpornost. Rusi bi danes brez problema lahko klatili ameriške satelite z neba, pa adijo televizijska slika. Še kar se tiče tvojega predloga, Thomas: bojne konice so danes debelo oklopljeni stožci, ki zfržijo ogormne temperaturne in mehanske obremenitve. Mimogrede, če se ti ne da pobrskati za kakšnim Jane's defense review, lahko prebereš vsaj tomesečno Obrambo in pa še številko prejšnjega meseca.

Tudi kar se tiče logike MADa, si se, Thomas, uštel. Tvoja primerjava ZDA z obdobjem po WW2 je povsem neustrezno. Prvič, Američani niso imeli dovolj konic, da bi permanentno onespodobili ves svet, drugič pa, to je pomembnejše, takrat še ni vladala miselnost turbokapitalizma, ki danes vse bolj zasvaja glave nadebudnih ameriških ekonomistov, politikov in tudi navadnih ljudi. Po čem sklepaš, Thomas, da bi Damoklejev meč izginil iznad naših glav. Razloži to, saj je skregano z zdravo logiko.

Jack:

Kar se tiče splošnega, nimam pripomb, zato le o fundamentalizmu. Torej, mnenja sem, da sicer zahodne države imajo tu svoj delež, vendar pa niso vzrok. So le sredstvo, morje, iz katerega se napaja sovraštvo, ki ga fundamentalizem spretno izrablja. Skratka, trdim, da zmernejša politika zahodnih držav fundamentalizma ne bi onemogočila, bi ga pa verjetno omilila. Poanta je v tem, da fundamentalizem nujno potrebuje zunanjega sovražnika, skratka, če se le da, si ga naredi. Izrael je s svojim nastankom postal idealna tarča. Trdim, da bi bil Izrael žrtev verske vojen v kakršnemkoli primeru, pri različnih verzijah bi variirala le intenziteta spopadov. Govorim seveda v luči tedanjih in sedanjih razmer. V idealnih okoliščinah (beri: idealen gospodarski sistem, idealna politika) bi se dalo fundalemtalizem verjetno omejiti do poljubne mere, tako pa to ni možno in je treba slalomirati med grožnjami in pa popuščanjem. Do sedaj je zahodu, tudi zaradi načina njegove politike, šlo bolj slabo od rok. Pa ne vem, če bi bilo drugače sploh možno.
en CRISPR na dan odžene zdravnika stran

Thomas ::

MAD je mir za ceno grožnje obojestranskega uničenja. Ima to slabo lastnost - da slejkoprej pride do - obojestranskega uničenja. It is not the matter of 'if' - it is the matter of 'how soon?'

Zato je čas, da pride do kontraorožja jedrskemu orožju. Da ta grožnja izgine.

"Suverenost" Rusije ali Kitajske - je manj pmembna zadeva - razen za njihove vodje.

Better red than dead.

Ja, podpiram razširitev "Rimskega imperija" čez cel planet.

Man muss immer generalisieren - Carl Jacobi

Aggressor ::

Thomas, veš, da si nepoboljšljiv idealist?



Tvoja teza o odstranitvi grožnje bi veljala, če ZDA sploh in v nobene primeru ne bi bile zmožne napasti oz. sploh zlorabljati svoje moči. No, zgodovina pač uči drugače, tako da, Thomas, se bolj ali manj smešiš.



Tvoja trditev o tem, da je pa suverenost Rusije in Kitajske manj pomembna, pa pač odkriva le tvojo dvoličnost in sprenevedanje; favoriziraš namreč enega močnega, ne pa tudi pravičnega. Da ne omenjam, da tvoje trditve niso ravno v skladu s svetovnimi političnimi nazori, katere drugače tako zagovarjaš.



Ker nas zgodovina uči, da imperiji niso nikoli prinesli le dobrih stvari, pač pa tudi veliko veliko gorja, da ne omenjam tega, da so do sedaj vsi do zadnejga propadli, je Thomasova teza sploh nesmisel. Da ne govorim o sedanjih geopolitičnih razmerah, ki sploh onemogočajo mirno formiranje imperija. V svetu svobode in enakopravnosti so imperiji ne le kontarproduktivni, ampak sploh negativni.



Ne vem, če se mi sploh še splača pogovarjati s tabo. Ne bom mentalno prav nič napredoval, razen mogoče pri zadrževanju besa. Tu si pa koristen, definitivno.

en CRISPR na dan odžene zdravnika stran

Thomas ::

To je tko Aggressor, da cas potreben za dosego konsenza okrog kaksne stvari je eksponentno odvisen od razlik v pogledih.

Meni je recimo "jasno", da bolje Rim kot okoliski Barbari - navkljub vsem napakam Rima.

Tebi je "jasno" - da so Barbari "progresivnejsi".

Pa se ene 19 takih razlik v pogledih popolnoma zasenci 361 strinjanj.

S potrplenjem oziroma jezo je pa tko, kot je reku Barry Kort: "Jeza je emocionalni simptom ucenja novih dejstev". Restrukturira se ti Weltanschauung, kadar si jezen.

Man muss immer generalisieren - Carl Jacobi

TheJack ::

Thomas, s tabo je nemogoče doseči konsenz. Pa ne zaradi prevelikih razlik v pogledih (ki so sicer za dobro razpravo bistvene – če debatirajo ljudje, ki se v vsem strinjajo, potem gre v najboljšem primeru za navijanje.), pač pa tvojega razpravljalskega stila. Poleg tega pa cilj teh razprav, vsaj zame ne, ni konsenz, ampak samo izmenjava mnenj in razširjanje obzorij. Lahko pa si predstavljam, da ti (glede na tvoja mnenja o enem ameriškem planetu) nisi zadovoljen, dokler sogovornika ne prepričaš v svoj prav. Na vso srečo pa nimaš vojske in ton orožja, da bi ''pogovor'', ko te sogovornik zapusti na tem forumu, nadaljeval z ''drugimi sredstvi''.
To je sicer precej žalostno, saj ti je očitno tale forum (in morda še kakšen drug) edini flash v življenju, zaradi manjvrednostnega kompleksa pa stalno iščeš potrditev sebe in svojih mnenj v ostalih.
Potrditve svojih mnenj pa na žalost dobiš zelo redko, saj imaš to smolo, da nisi ravno vešč zrelega debatiranja. Malce sem se sprehodil po forumu in pregledal tvoje poste. So le dveh vrst. Kratki (par stavkov – takih je večina), tisti pa, ki so daljši, pa niso nič drugega, kot copy/paste s sogovornikovega besedila (ponavadi iztrgano iz konteksta) in tvoj kratek odgovor na tisti stavek ali dva. Ker izgleda nisi vešč odgovarjanja na post kot celoto, ga raje razbiješ na več delov (če se sploh potrudiš; velika večina tvojih postov je tako prve vrste, torej kratkih) in potem odgovarjaš na te posamezne dele. To počneš verjetno zato, ker v daljšem postu nisi sposoben najti bistva in post obravnavati kot celoto, ter nanj napisati argumentiranega daljšega odgovora. Glede na tvoje poste sumim, da nisi sposoben napisati arumentiranega mnenja o zadevi, ki bi obsegala eno stran A4 ali pa bognedaj, celo več. Seveda boš rekel, samo nakladanje. Motiš se. Le malokoga boš prepričal, da so vera, geostrateški položaj v svetu, globalizacija…itd, vprašanja, ki bi se jih lahko lotevali s tremi, štirimi vrsticami.
Kam si prišel s svojim ad hoc načinom debatiranja, se lepo vidi v tem topicu. Midva z Aggressorjem (pa še kdo drug) sva pisala dolge poste (samo moj zadnji, o Natu in absolutnem ščitu je obsegal dobro A4 stran in pol – na prvi njegov del nisem dobil odgovora, na drugega pa sem dobil kratko neargumentirano mnenje ''to je tako in nič drugače'' – taki odgovori so na splošno značilni zate), ti pa si nanje odgovarjal z dvema, tremi stavki. Pri tem pa si s svojim zadnjim postom o ''progresivnejših barbarih'' dokazal, da nikoli nisi vedel in še zdaj ne veš, kaj ti Aggressor (in jaz) hoče povedati. Krivda je čisto na tvoji strani, saj s svojim načinom debatiranja povzročaš, da sogovorniki ne vedo natančno (posledica kratkih in neargumentiranih postov) kakšno je pravzaprav tvoje mnenje o zadevi, posledica tega pa je, da tudi ti ne razumeš sogovornikov.

Ko tole pišem, sem popolnoma miren. V preteklosti (v debati s tabo) ni bilo vedno tako. Jeza (tudi Aggressorjeva, mislim) je bila preprosto posledica dejstva, da na svoj post, ki sem ga pisal precej dolgo časa in v katerem sem skušal argumentirati vse svoje trditve, dobim odgovor v par stavkih (ki ponavadi ne odgovarja na cel post, ampak le na njega del), ki v bistvu pravi le ''motiš se, jaz imam prav in pika''. Taki posti sogovornika jezijo in ga v končni fazi pripravijo do tega, da se preneha pogovarjati s tabo. In če boš tako nadaljeval, boš ostal brez resnih sogovornikov.

Dobro premisli o tem, Thomas

Lep pozdrav in brez zamere
Bonis nocet, qui malis parcit.

Thomas ::

Ni to, da jest zdej ne znam prostih spisov pisat ... bolj časa nimam.

Si pa odtrgam vsake toliko po par minut in rečem stavek ali dva.

Seveda, da ni čas imperija več - ali bolje - imperij pomeni danes nekaj drugega. Trgovinsko (kon)federacijo. Območje svobodne trgovine - kar je velika stvar. Večja od vojaškega imperija, kar Sovjetska Zveza nikoli ni bila več kot to.

Ja, za konsenz pa gre. Ker resnica je ena sama. Nazadnje se bomo strinjali okrog vsega.

Ampak ne mi - toliko časa ni.
Man muss immer generalisieren - Carl Jacobi

TheJack ::

Tvojega zadnjega stavka, oz. predzadnjega ne razumem najbolje. Bom rekel drugače; upam, da te narobe razumem.

Še nekaj o damoklejevem meču. Predstavljajmo si, da sedi za mizo nekaj ljudi, vsakemu pa nad glavo visi meč. Kakšna situacija je bolj zagotavlja, da ne bo padel niti en meč? Situacija v kateri vsak udeleženec nadzoruje vse meče, ki visijo nad ostalimi in jih lahko kadarkoli ''sproži'', vendar pa lahko pri tem s 100% gotovostjo računa, da bo le nekaj sekund meč padel na glavo tudi njemu samemu (predpostavimo, da imajo udeleženci, preden jih meč zadane, še dovolj časa za reakcijo), ali situacija, ko meč visi nad vsemi udeleženci, razen nad enim, ki hkrati te meče upravlja in lahko v vsakem trenutku spusti meč na vsakega pri mizi sedečega (razen na samega sebe)?
Katera situacija torej bolj zagotavlja, da se ne bo sprožil niti en meč? Zame je odgovor jasen.
Najboljša pa bi bila seveda situacija, v kateri nad sedečimi sploh ne bi bilo nobenega meča. In medtem, ko se lahko v prvem primeru to še zmenijo, v drugem to ne gre več, saj tisti udeleženec, ki nadzoruje vse meče, ne bo nikoli pristal na izgubo najboljše pozicije. Drugi pa ga v to seveda ne morejo prisiliti.
Bonis nocet, qui malis parcit.

poweroff ::

1 2
3
»


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Ameriški terorizem (strani: 1 2 3 4 5 6 )

Oddelek: Loža
26816424 (13432) undefined
»

NATO - we are on! (strani: 1 2 3 411 12 13 14 )

Oddelek: Loža
67425907 (19101) Pepe
»

NATO pro et contra (strani: 1 2 3 4 5 6 7 )

Oddelek: Loža
34314797 (10751) rh^
»

NATO-pro,contra (strani: 1 2 3 )

Oddelek: Loža
1117909 (6450) freserovski
»

Navodila parlamentarcem (strani: 1 2 )

Oddelek: Loža
634112 (3600) rooster

Več podobnih tem