Forum » Na cesti » Formula F1 2014
Formula F1 2014
Temo vidijo: vsi
billy ::
http://www.gpupdate.net/en/f1-news/3099...
Torej še kak mesec, potem pa bomo videli če bo lojza prvak al ne :)
Torej še kak mesec, potem pa bomo videli če bo lojza prvak al ne :)
JayKay ::
Coulthard's conflict: I owe my career to Senna's death
1 May 2014 Updated 06:50
By David Coulthard - BBC F1 co-commentator and former F1 driver
On the morning of Sunday, 1 May 1994, I received a fax from Ayrton Senna.
I was Williams' test driver at the time and had worked with Senna during the winter. It was the days before email, and the fax was signed by all the key members of the Williams team, wishing me luck for my Formula 3000 race that weekend. I thought that was lovely.
Ayrton's message was: "Very best to you." Of course, that stood out for me, as a young fan.
I watched the San Marino Grand Prix between F3000 practice sessions in the truck belonging to the tyre supplier, saw Senna's crash, and remember thinking: "That doesn't look good."
It had already been a terrible weekend at Imola, with Rubens Barrichello's nasty crash on Friday, and Roland Ratzenberger's fatal one on Saturday. There was death in the air, and that's part of what made Senna's accident so shocking.
I don't remember who told me Ayrton had been killed, but I do remember a tabloid journalist coming up and saying: "Are you going to get the drive?"
I hadn't had chance to talk to the team, and I have no idea how I handled it. I was quite shy back then - certainly not as gobby as I am today.
Williams ran only Damon Hill in the next race in Monaco, (external) but it was obvious they were going to need another driver. However, at no point was I thinking: "This is my opportunity." In fact, I told my manager not to ask Williams that question. It was just not appropriate.
I used to go to the Williams factory every week, and at some point Frank Williams said that he was thinking about some other drivers coming to the scheduled Jerez test, which I was going to anyway, to establish who would be in the car for the next race in Barcelona.
I did the test in Jerez, and no other drivers did turn up, but Frank did. And as he came through the gates of the circuit, I crashed the car at a chicane they had made of straw bales to slow the cars down.
I had been into the gravel before, but this was the first time I had crashed a Williams in two and a half years of testing. I'd never damaged the car before.
I got back to the pits, saw Frank, and was thinking: "Oh no!" But he came straight up to me and said: "I'm not going to hold the fact you've just crashed my car and cost me money against you. I'm here to tell you that you'll be in the car for the grand prix in Barcelona."
Driving the car in which Senna was killed
At the time, Senna's death - the causes, the ramifications and so on - was still massive news and there was all sorts of speculation about what had caused the accident.
Williams were in shock. They did a lot of analysis on the accident, and as I was part of the team I was a part of that.
It was clear it had been an absolutely survivable accident on any other day; it was just terribly unfortunate that the suspension arm penetrated Senna's helmet.
I remember going through the data from the car with Patrick Head, Williams' technical director, and seeing that the steering load was still there up to the point of impact, and the impact speed was 130mph.
The steering column had broken through the impact of the shunt at the weld point, where it went from a thick column down at the bottom to a narrower diameter at the pedals before continuing up to the cockpit; the standard design practice at the time.
Many people, having seen pictures of the broken steering column beside Senna's car, thought he had gone straight on because the steering had failed.
But you can't have load and a broken column at the same time. The sensor is black and white. So everything was there to tell the engineers that they could send the car back out with confidence.
And the thoughts that might have occurred to other people - such as, is it safe to get in this car? - never occurred to me. I was a 23-year-old making my way. You don't think about death. The thought process is simple - it doesn't happen to you.
It was a massive wake-up call that it could happen to Senna, the best driver in the world. But the fact that he had been killed by the suspension hitting the helmet - a sort of freak occurrence - in some ways similar to Felipe Massa's accident in Hungary in 2009, gave some comfort to the other drivers at that time.
I know from talking to Damon that it was a lot more difficult for him to compartmentalise the safety of the car. He was older - in his 30s - and he had kids.
Of course, everyone was terribly sad about Ayrton's death but, as history has continually shown, you have to get back down to business.
I remember at the news conference introducing me at the Spanish Grand Prix, Frank joked that I'd got the drive because I had a pretty girlfriend.
And I also remember that before I went out for qualifying on the Friday - which was the first time I'd driven the car, because there had been a dispute that meant most of the teams did not run in morning practice - Patrick came on the radio and gave me a pep talk: "Keep it steady, David. No pressure. Just go out and enjoy it."
I got on the radio and said: "Thank you, Patrick, I appreciate that. Just one thing - do I turn right or left out of the garage?"
I could see him fumbling for the 'talk' button on his headset to tell me it was obviously right, until he saw all the mechanics were laughing and realised I was just joking.
That shows firstly that I felt very comfortable with the team, because I'd been with them for three years, and also that I didn't feel any pressure, because if I had, I'd have shut up.
My debt to Senna
In many ways, I owe my career to Ayrton's death. At the time, I was in my third year of F3000 and I had no money.
My family had helped me a lot, but the sums were getting too big and they had made it clear I was on my own.
Ronnie Meadows, who these days is sporting director at Mercedes GP, was running the team and together we had scraped together a chassis and an engine for the Silverstone weekend and I was paying an engineer in cash to turn up and do the race.
We were at Silverstone to do that race with no budget to do the second one. I had asked Frank if he would help, because I'd be a better test driver if I was racing, and he'd said no.
I was not far away from running out of options and heading back to Scotland to run the family transport business, knowing I'd tried everything.
The Williams test drive was really important to me, largely because I was paid. It wasn't a lot in F1 terms - about ?30,000, I think - but it meant I could pay my rent in Milton Keynes while I tried to work on my racing options.
Julian Jakobi, who was involved in Senna's management, told me, in the context of my getting the Williams drive, that Ayrton had been impressed with my testing and suggested I might be a good option for the future.
I remember at the time thinking that Ayrton was the best driver in the world; it was unlikely I was going to be as good as him, and all I could do in his honour was give 100% every time I was in the car. That was how I approached it.
David Coulthard was talking to BBC Sport's Andrew Benson.
driver_x ::
Tisti nesrečni vikend je zelo spremenil nadaljevanje formule 1. Za Sennovo smrt sem izvedel na avtobusu, na poti iz Imole v Slovenijo. Čeprav je bilo vzdušje na avtobusu zelo klavrno, si še misliti nisem mogel, kaj bo Sennova smrt pomenila že takrat in tudi sedaj po 20 letih. V relativno kratkem obdobju manj kot enega leta so odšli kar trije moji športni idoli: Rok Petrovič, Dražen Petrović in Ayrton Senna.
AvtoR ::
Tisti nesrečni vikend je zelo spremenil nadaljevanje formule 1. Za Sennovo smrt sem izvedel na avtobusu, na poti iz Imole v Slovenijo. Čeprav je bilo vzdušje na avtobusu zelo klavrno, si še misliti nisem mogel, kaj bo Sennova smrt pomenila že takrat in tudi sedaj po 20 letih. V relativno kratkem obdobju manj kot enega leta so odšli kar trije moji športni idoli: Rok Petrovič, Dražen Petrović in Ayrton Senna.
Ja, tudi jaz sem izvedel za smrt Senne na avtobusu na poti domov iz Imole. Mogoče sva bila celo na istem avtobusu? Zbor smo imeli ob 6.00 v Zvezda parku.
Je bila to zadnja dirka F1, ki sem jo gledal v živo.
McMallar ::
Očitno nas je kar nekaj, ki smo bili tistega dne v Imoli in je bila to naša zadnja dirka F1 v živo. Mi smo šli z minibusom in smo stali (oz. počasi premikali) proti AC, ko so po radiu sporočili novico. Spomnim se, da so se skoraj vsi vozniki "usedli" na hupo... Še danes dobim mravljince...
Why can't a programmer tell the difference between Halloween and Christmas?
Because OCT31 = DEC25
Because OCT31 = DEC25
driver_x ::
Jaz sem bil s Ten toursom. Na dirke sem potem hodil še do konca 90. let, v Zeltweg, Imolo in Budimpešto. Potem je zaradi prevlade Ferrarija vse skupaj postalo nezanimivo in dirk nekaj let nisem spremljal niti po televiziji.
Zgodovina sprememb…
- spremenil: driver_x ()
LuiIII ::
Tudi jaz se spomnim tistega dne kot včeraj. Takoj po nesreči mi je bilo jasno, da je Senna umrl. Dirke nisem mogel več gledati in sem šel na Šmarno Goro. Vse je bilo polzavestno. Takrat Senna ni bil moj idol, sem pa navijal zanj ker je bil v prvi vrsti voznik, ki je tekmoval ne samo z drugimi ampak tudi sam sabo. Sploh pa mi je bil zanimiv zaradi njegovega lapa v Monacu, ko je imel tisti izventelesni občutek. Zaradi svoje popolnoma enake izkušnje, ko nekaj delaš tako instiktivno in popolno, da izgubiš občutek, da to počneš sam. Božansko nevarno bi bil najboljši približek opisu tega stanja.
Glede F1 danes je pa tako, da je bolj kot ne dolgčas. Sem pa tja pogledam kakšno dirko, a mi je vožnja po tračnicah in šparanje goriva ter gum ob anemičnih vožnjah kjer se vsi bojijo kdaj in kako bodo kaznovani precej dolgočasna reč. Pa tudi dirkači so osebnostno po mojem manj zanimivi in markantni. Enostavno delujejo kot nei avtomati nadrkani v nulo. Če bi hoteli da so dirke zanimive, bi morali vsaj polovico dirke imeti "umetno namakanje";-)
Glede F1 danes je pa tako, da je bolj kot ne dolgčas. Sem pa tja pogledam kakšno dirko, a mi je vožnja po tračnicah in šparanje goriva ter gum ob anemičnih vožnjah kjer se vsi bojijo kdaj in kako bodo kaznovani precej dolgočasna reč. Pa tudi dirkači so osebnostno po mojem manj zanimivi in markantni. Enostavno delujejo kot nei avtomati nadrkani v nulo. Če bi hoteli da so dirke zanimive, bi morali vsaj polovico dirke imeti "umetno namakanje";-)
BT52 ::
1. Meni se niti ne zdi, kot majhnemu otroku kaj koli vredno reči glede Senne, saj ste tisti, ki ste takrat živeli ali še živite za dirkanje tole veliko bolj doživeli in izkusili. Sam moram reči le eno in si bom dovolil njegov najboljši citat, ki povzame sen dirkanja, ki se pozablja:
2. Ko smo že pri legendah priporočam izjemno zanimiv in sproščen intervju z izjmeno popularnim JPM-om.
Pri njem mi je všeč predvsem to, da je odrit in ima zelo zanimiv pristop k dirkanju.
3. Pod drugi strani pa me zadnje dni izjemno JEZI FIA je mene osebno iz leta v leto bolj razočara glede dirkaških, ter športnih pravil. Glede tehniških sprememb sem ZELO odprt in jih zelo podpiram, saj v njih vidim nov izziv, ter iščem nova spoznanja, ki me lahko le še obogatijo tekom podrobnješega spremljanja ozadnja... Ampak z zadnjim srečanjem ti. tehnične skupine je po moji oceni v gonji po urgentnem znižanju stroškov udejstvovanja v F1, ki bi omogočila lažje življenje manjših ekip prestopila mejo dobrega okusa. Govorilo se je o novih magičnih tehničnih spremembah, kot so:
Summary:
2015
Tyre blanket ban
Wtw? Pošpopolna rekonstrukcija pasivnega vzmetenja? + bojda Pirelli meri za nizkopresečnimi gumami, kar še poslabša zadevo.
Fuel system simplification
OK še gre.
Brake duct simplification
? Ni govora, tole ostaja še edino območje, zravem prednjega krila, ki lahko moštvom ponudi številne inovativne domislice (razni usmerjevalci za hitro "popravljanje" turbolenc okoli gume, pihanje skozi polos itd.).
Front wing simplification
Resno? Tehnična pomebnost prednjega krilca je 90% odvisnost na delovanje celotnega bolida in če tukaj omejiš daš BOGATEJŠIM moštvom IZJEMNO prednost da izpilijo tovrstne DETAJLE v nullooooo (velikrat nas naše približevanje toleračnim meram udari po žepu ekponentno).
Gearbox usage flow brought in line with engine life
Ok še gre nekako, ampak ne dosežeš zmanjšanja stročkov. Ironično.
Increase in curfew
LOL Par kav manj ali kaj?
Ban on front and rear interconnected suspension
Zdaj, ali ni malo prepozno?
2016
Standard front impact structure
Standard rear impact structure
Standard final drive system
Standard steering rack
Strinjal bi se samo z zadnjim, ampak slednje ne bo pocenilo dirkalnika za miliojone.
2017
FIA standard active suspension
Pozdravljam, ampak ne standarne verzije, verjamem, da bi bilo bolje, če bi moštva vsaka sebi razvila primerno tehnologijo.
Move to 18-inch wheel rims
Veličino predlogov je samo sr**** (oprostite za jezik, malo razkurjen) in so samo odvračanje pozornosti od resničnih problemov in izdatkov. Tole smo že debatirali in smo se velimi mislim strinjali, da nočemo stock racinga. Zato imamo številne druge serije. Sam osebno nočem "šova", katerega si vsi tako želijo. Oprostite F1 mora ostati dominacija najboljše ekipe.
Nočem gledati sicer po zaslugi restrikcij zelo skoncetrirane kolone v redu 1 sekunde vedoč, da bo imela zadnja Maruša sicer z "navidez" manjhnim zaostankom nične možnosti narediti preskok naprej. Primerjava NASCAR, kateri velja za eno najbolj reguliranih serij na svetu zmaguje najbogatejše moštvu v kravani Henrix racing, ki je v zadnih 8 ih letih slavilo, kar 6 krat (pazi lani so skoraj zmagali vse dirke razen 1).
Tole bi mogoče uspevalo kratkoročno ampak, bi dolgoročno ekipe pravgotovo tole veliko bolj izmozgalo, kot današnji pravilnik. Mislim, da so trenutna pravila znosna in se naj raje posvetimo, kako bodo dirkači imeli otežkočeno vožnjo in potem bodo tudi velikanski zaostanki ekip mogoče navkjub nezanimivosti pravim motoršportnim navdušencem prirasle k srcu.
"And if you no longer go for a gap that exists, you're no longer a racing driver..." Ayrton Senna
2. Ko smo že pri legendah priporočam izjemno zanimiv in sproščen intervju z izjmeno popularnim JPM-om.
Pri njem mi je všeč predvsem to, da je odrit in ima zelo zanimiv pristop k dirkanju.
3. Pod drugi strani pa me zadnje dni izjemno JEZI FIA je mene osebno iz leta v leto bolj razočara glede dirkaških, ter športnih pravil. Glede tehniških sprememb sem ZELO odprt in jih zelo podpiram, saj v njih vidim nov izziv, ter iščem nova spoznanja, ki me lahko le še obogatijo tekom podrobnješega spremljanja ozadnja... Ampak z zadnjim srečanjem ti. tehnične skupine je po moji oceni v gonji po urgentnem znižanju stroškov udejstvovanja v F1, ki bi omogočila lažje življenje manjših ekip prestopila mejo dobrega okusa. Govorilo se je o novih magičnih tehničnih spremembah, kot so:
Summary:
2015
Tyre blanket ban
Wtw? Pošpopolna rekonstrukcija pasivnega vzmetenja? + bojda Pirelli meri za nizkopresečnimi gumami, kar še poslabša zadevo.
Fuel system simplification
OK še gre.
Brake duct simplification
? Ni govora, tole ostaja še edino območje, zravem prednjega krila, ki lahko moštvom ponudi številne inovativne domislice (razni usmerjevalci za hitro "popravljanje" turbolenc okoli gume, pihanje skozi polos itd.).
Front wing simplification
Resno? Tehnična pomebnost prednjega krilca je 90% odvisnost na delovanje celotnega bolida in če tukaj omejiš daš BOGATEJŠIM moštvom IZJEMNO prednost da izpilijo tovrstne DETAJLE v nullooooo (velikrat nas naše približevanje toleračnim meram udari po žepu ekponentno).
Gearbox usage flow brought in line with engine life
Ok še gre nekako, ampak ne dosežeš zmanjšanja stročkov. Ironično.
Increase in curfew
LOL Par kav manj ali kaj?
Ban on front and rear interconnected suspension
Zdaj, ali ni malo prepozno?
2016
Standard front impact structure
Standard rear impact structure
Standard final drive system
Standard steering rack
Strinjal bi se samo z zadnjim, ampak slednje ne bo pocenilo dirkalnika za miliojone.
2017
FIA standard active suspension
Pozdravljam, ampak ne standarne verzije, verjamem, da bi bilo bolje, če bi moštva vsaka sebi razvila primerno tehnologijo.
Move to 18-inch wheel rims
Veličino predlogov je samo sr**** (oprostite za jezik, malo razkurjen) in so samo odvračanje pozornosti od resničnih problemov in izdatkov. Tole smo že debatirali in smo se velimi mislim strinjali, da nočemo stock racinga. Zato imamo številne druge serije. Sam osebno nočem "šova", katerega si vsi tako želijo. Oprostite F1 mora ostati dominacija najboljše ekipe.
Nočem gledati sicer po zaslugi restrikcij zelo skoncetrirane kolone v redu 1 sekunde vedoč, da bo imela zadnja Maruša sicer z "navidez" manjhnim zaostankom nične možnosti narediti preskok naprej. Primerjava NASCAR, kateri velja za eno najbolj reguliranih serij na svetu zmaguje najbogatejše moštvu v kravani Henrix racing, ki je v zadnih 8 ih letih slavilo, kar 6 krat (pazi lani so skoraj zmagali vse dirke razen 1).
Tole bi mogoče uspevalo kratkoročno ampak, bi dolgoročno ekipe pravgotovo tole veliko bolj izmozgalo, kot današnji pravilnik. Mislim, da so trenutna pravila znosna in se naj raje posvetimo, kako bodo dirkači imeli otežkočeno vožnjo in potem bodo tudi velikanski zaostanki ekip mogoče navkjub nezanimivosti pravim motoršportnim navdušencem prirasle k srcu.
BT52 ::
Dovolil si bom citat ukrast z F1T foruma od uporabnika @60DShim, ki slikovito oriše F1, kot: "European just-throw-money-at-things-and-go-racing approach".
PrimozR ::
18" kolesa so IMO totalen fail. 13" dajo F1 avtom bistveno večjo identiteto, kot široki/ozki spojlerji in drugo jamranje. Standardne komponente so... Nja. Precej meh. Pomojem bi bilo bolje, da bi obstajal možnost nakupa monokoka, bi se tako bistveno bolj znižalo stroške.
Increase in curfew je pa pravzaprav odličen predlog, ker so ekipe močno na udaru, so obremenjene. Folk dela v F1 par let, se zbaše na bolj sproščeno pozicijo ali pa pobegne. Tole zadeve naredi nekoliko bolj humane.
Increase in curfew je pa pravzaprav odličen predlog, ker so ekipe močno na udaru, so obremenjene. Folk dela v F1 par let, se zbaše na bolj sproščeno pozicijo ali pa pobegne. Tole zadeve naredi nekoliko bolj humane.
Super Sonic ::
Izgleda da se Hamilton letos res dobro razume z dirkalnikom.
On se odlično razume z vsemi, razlika so le in samo pnevmatike. Letos jih nekako ohranja na nivoju ostalih in dokler bo tako, bo Rosbergu zelo težko.
Oprostite F1 mora ostati dominacija najboljše ekipe.
Mah, počasi, sej to je vedno tako, računam pa, da ene par stvari bodo pa spravli čez. Ekipe bodo branile svoj obstoj in interes, zato recimo tisto o prvem krilcu nima šans.
18" kolesa so IMO totalen fail.
Cilj, kakor jih jaz razumem, je, da se razvoj teh tehnologih implicira v raven osebnih vozil. 13 col gume je pač zajeban delat, če jih uporabljajo samo še prikolice, med tem, ko se interes razvoja pnevmatik pri proizvajalcih drastično zamenja, saj lahko posledično razvijejo kakšno pametno zmes tudi za navadne smrtnike in jo implicirajo na prosti trg, kar daje izjemne prednosti. Tako da, recimo, za to velikost gum sem jaz kar prepričan, da se bo slej ali prej zgodila in šla na višje. Če bo to ravno 18 težko rečem, vseekakor pa je blazna želja, da se skinejo iz 13 col.
Dirka v Španiji izgleda, da bo simultanka Mercedesa, zadaj pa bi lahko bilo malo bolj zanimivo, čeprav kakšne hudo dobre dirke si vseeno ni za obetat. Dejansko izgleda McLaren malo bolje, sicer pa prva moštva kar nekako v istem duhu. MB-RB-Ferrari.
Lani najhitrejši čas petka: 1:22.808
Letos: 1:25.524
Kvalifikacije lani: 1:20.718 (Nico Rosberg)
Kvalifikacije letos: okoli 1:23.+
Photography is an immediate reaction, drawing is a meditation.
http://www.youtube.com/watch?v=O2WKoN8K6nI&feature=share
Zgodovina sprememb…
- spremenilo: Super Sonic ()
http://msn.foxsports.com/speed/formula-...
A se mu more kolcat :D
SS pomojem je z 18" bolj point da poenotijo razvoj dirkalnih pnevmatik. Na 18" so namreč, nedvomno, LMP1 in GT3 avotmobili (slednji vsaj večinoma, Viperji so mislim da na 19"), verjetno tudi LMP2 pa po vsej verjetnosti še kaj.
A se mu more kolcat :D
SS pomojem je z 18" bolj point da poenotijo razvoj dirkalnih pnevmatik. Na 18" so namreč, nedvomno, LMP1 in GT3 avotmobili (slednji vsaj večinoma, Viperji so mislim da na 19"), verjetno tudi LMP2 pa po vsej verjetnosti še kaj.
Razvoj v 18" bo samo za enega proizvajalca, če ne bomo spet na istem kot smo bli. Ne bo važno koliko učinkovit bo dirkalnik, ampak koliko boljši/slabši bo stik s podlago v primerjavi s konkurenco. Jaz si torej predstavljam enega proizvajalca v prihodnosti F1, ki bo predvsem marketinško vnovčeval dobljeno iz F1 in bo imel zato kredibilno podlago pri kupcih. Koliko bo dejansko prenesega znanja v eno cestno gumo pa težko rečem, to reče težko kdorkoli.
Ostale serije so zgolj kot dodatek, da se odločaš v prid 18", ker v resnici bo pnevmatika med dirkalnikoma LMP1 in F1 morala bit vedno malenkost drugačna.
To itak da samo za enega proizvajalca, ampak še vseeno, da poenotijo znotraj tega. Michelin recimo itak opremlja vse LMP1, torej imajo z 18" visokozmogljivimi ditkalnimi gumami precej izkušenj. Samo malce popravijo zadeve in to je to.
Prenesenega znanja bolj en bo, same zmesi gume so praviloma za dirkanje bistveno trše, kot za na cesto, ampak posledično nimajo problemov z delovanjem pri visokih temperaturah (cestno gumo skuriš pri mislim da ~60°C, dirkalne zaživijo med 80 in 100, odvisno od trdote), struktura je bistveno drugačna, poleg višjih sten (na cesti so hudo moderne nizkoprofilne gume, ki so sicer skoraj neuporabne) morajo biti te stene tudi bistveno bolj toge, vsaj pri avtomobilih, ki imajo neko spodobno stopnjo aerodinamičnega oprijema.
Prav to je recimo velika omejitev cestnih avtov, McLarnov P1 je že povsem na meji, da še preživi z v bistvu cestno gumo, da ni ta preveč trda. Več downforca bi navadno gumo pri visoki hitrosti enostavno sesedlo (in uničilo), racing guma bi bila pa neudobna, sploh pri nižjih hitrostih in v normalnem prometu. Po drugi strani imajo pa dirkalniki tudi precej trdo nastavljeno podvozje in je pogosto, v F1 pa pravzaprav izključno, guma odgovorna za pobiranje vseh neravnina. V F1 je vzmetenje namenjeno skoraj praktično 'handlingu', torej preprečevanju oz. omejevanju nagibanja avta levo-desno in naprej-nazaj.
Prenesenega znanja bolj en bo, same zmesi gume so praviloma za dirkanje bistveno trše, kot za na cesto, ampak posledično nimajo problemov z delovanjem pri visokih temperaturah (cestno gumo skuriš pri mislim da ~60°C, dirkalne zaživijo med 80 in 100, odvisno od trdote), struktura je bistveno drugačna, poleg višjih sten (na cesti so hudo moderne nizkoprofilne gume, ki so sicer skoraj neuporabne) morajo biti te stene tudi bistveno bolj toge, vsaj pri avtomobilih, ki imajo neko spodobno stopnjo aerodinamičnega oprijema.
Prav to je recimo velika omejitev cestnih avtov, McLarnov P1 je že povsem na meji, da še preživi z v bistvu cestno gumo, da ni ta preveč trda. Več downforca bi navadno gumo pri visoki hitrosti enostavno sesedlo (in uničilo), racing guma bi bila pa neudobna, sploh pri nižjih hitrostih in v normalnem prometu. Po drugi strani imajo pa dirkalniki tudi precej trdo nastavljeno podvozje in je pogosto, v F1 pa pravzaprav izključno, guma odgovorna za pobiranje vseh neravnina. V F1 je vzmetenje namenjeno skoraj praktično 'handlingu', torej preprečevanju oz. omejevanju nagibanja avta levo-desno in naprej-nazaj.
TribesMan ::
Velika razlika med 13 in 18 palčnimi platišči je potem tudi v zavorah. Zavore so trenutno precej na limitu, pod 18" platišči bo vseskupaj veliko bolj "komot".
Moj kompjuter dela: KVIIIIK ... KVIIIK ... KVIIIK.
Ko ga navijem dela: KVIKKVIKKIVKKVIK. :)
ttommy ::
Mercedesa vozita kot po tračnicah, vsi ostali se mi pa zdi, da se lovijo. Me pa zelo veseli, da se je Kimi malo bolje znašel v dirkalniku, se pa vidi, da ga še vedno zanaša.
Gamer
broken/link ::
Kakšno razočaranje dans v smislu razvoja, dobili so vsega par desetink (če) od včeraj. Res, kriza tale F1. Sej bo boljše, ampak zaenkrat gre huronsko slabo. Nikamor se prav nihče ne premakne.
Če pogledamo napram lani (koliko je posamezni dirkalnik zaostal za lanskim, pri čemer je Barca ena lepa podlaga za primerjavo). Primerja se najboljše čase kroga v kvalifikacijah (voznik ni važen, gleda se čas):
1. MB je izgubil okoli 4,5s na krog.
2. RB je izgubil okoli 5,2s na krog.
3. Ferrari je izgubil okoli 5,9s na krog.
4. Lotus je izgubil okoli 5,8s na krog.
5. McLaren je izgubil okoli 5,8s na krog.
6. STR je izgubil okoli 6s na krog.
7. Sauber je izgubil okoli 5,9s na krog.
8. Force India je izgubila okoli 5,5s na krog.
9. Williams je izgubil okoli 3,3s na krog.
10. Marussia je izgubila okoli 4,8s na krog.
11. Caterham je izgubil okoli 5,7s na krog.
Kar strahotno, mislim, da jih tehnologija zelo bremza in da bodo zelo počasi napredovali. Prevsem maksimalno število motorjev trenutno omejuje razvoj, ker bo v drugi polovici sezone to pomembno. Problem je, ker se GP2 dirkalniki vozijo lahko v karavani F1.
Najboljši čas GP2 dirkalnika ta vikend: 1:29.293s
S tem časom bi dans prišel na 18. mesto. V bistvu bi se na dirko lahko uvrstilo kar prvih 10 dirkalnikov (vsi pod 1:30s/krog). Pa še zvok imajo boljši.
Sicer pa nič novega: Massa v težavah danes, Bottas super (posodobitve Williamsa delujejo in letela je ostra kritika proti Ferrariju, kjer ima razvoj izjemne težave še naprej), Hamko spet pred Rosbergom (dirka bo vprašanje, predvsem štart bo zanimiv), Kimi je stresel Fernanda doma (sploh ne vem ali se mu je to že kdaj zgodilo, ker je na tej stezi Fernandič vedno blestel in tole je bila dobra lekcija), sicer pa Ferrari deluje obupno, McLaren spet nič od nič, potem pa vse ostalo naprej za v pozabo.
Zelo, zelo borno ta vikend, en kup posodobitev in vse skupaj nobenega pravega časa. Pa po drugi strani vse po starem.
Edino kar bi izpostavil je Lotus, kjer se vidi aero effekt tega nosa, na takšnih stezah so precej bolj spredaj, sicer pa ni zapričakovat, da bodo končal dirko. RB tudi dobro, a kaj, ko MB najde prestavo kadar želi. Imam nek občutek, da če bi šlo za nohte, bi lahko še dodali nekaj v čas, samo ni interesa.
Me zanima kakšna dirka bo jutri, kaže pa slabo.
Če pogledamo napram lani (koliko je posamezni dirkalnik zaostal za lanskim, pri čemer je Barca ena lepa podlaga za primerjavo). Primerja se najboljše čase kroga v kvalifikacijah (voznik ni važen, gleda se čas):
1. MB je izgubil okoli 4,5s na krog.
2. RB je izgubil okoli 5,2s na krog.
3. Ferrari je izgubil okoli 5,9s na krog.
4. Lotus je izgubil okoli 5,8s na krog.
5. McLaren je izgubil okoli 5,8s na krog.
6. STR je izgubil okoli 6s na krog.
7. Sauber je izgubil okoli 5,9s na krog.
8. Force India je izgubila okoli 5,5s na krog.
9. Williams je izgubil okoli 3,3s na krog.
10. Marussia je izgubila okoli 4,8s na krog.
11. Caterham je izgubil okoli 5,7s na krog.
Kar strahotno, mislim, da jih tehnologija zelo bremza in da bodo zelo počasi napredovali. Prevsem maksimalno število motorjev trenutno omejuje razvoj, ker bo v drugi polovici sezone to pomembno. Problem je, ker se GP2 dirkalniki vozijo lahko v karavani F1.
Najboljši čas GP2 dirkalnika ta vikend: 1:29.293s
S tem časom bi dans prišel na 18. mesto. V bistvu bi se na dirko lahko uvrstilo kar prvih 10 dirkalnikov (vsi pod 1:30s/krog). Pa še zvok imajo boljši.
Sicer pa nič novega: Massa v težavah danes, Bottas super (posodobitve Williamsa delujejo in letela je ostra kritika proti Ferrariju, kjer ima razvoj izjemne težave še naprej), Hamko spet pred Rosbergom (dirka bo vprašanje, predvsem štart bo zanimiv), Kimi je stresel Fernanda doma (sploh ne vem ali se mu je to že kdaj zgodilo, ker je na tej stezi Fernandič vedno blestel in tole je bila dobra lekcija), sicer pa Ferrari deluje obupno, McLaren spet nič od nič, potem pa vse ostalo naprej za v pozabo.
Zelo, zelo borno ta vikend, en kup posodobitev in vse skupaj nobenega pravega časa. Pa po drugi strani vse po starem.
Edino kar bi izpostavil je Lotus, kjer se vidi aero effekt tega nosa, na takšnih stezah so precej bolj spredaj, sicer pa ni zapričakovat, da bodo končal dirko. RB tudi dobro, a kaj, ko MB najde prestavo kadar želi. Imam nek občutek, da če bi šlo za nohte, bi lahko še dodali nekaj v čas, samo ni interesa.
Me zanima kakšna dirka bo jutri, kaže pa slabo.
TribesMan ::
Debilizem FIE je da uvedejo popolnoma nove motorje, s kupom elekontrike, potem pa zaklenejo razvoj še pred začetkom prve dirke in omejijo na 5 pogonskih sklopov.
To je butasto do kraja.
Letos bi moral biti razvoj motorjev odprt (motorje itak razvijajo samo 3 fabrke ki imajo kar nekaj denarja pod palcem in to nebi močno vplivalo na stoške moštev).
Pač težko je pričakovat da bodo dobivali sekunde, če ne smejo spremenit nič drugega kot software.
Letošnja sezona bo kot l.88...
To je butasto do kraja.
Letos bi moral biti razvoj motorjev odprt (motorje itak razvijajo samo 3 fabrke ki imajo kar nekaj denarja pod palcem in to nebi močno vplivalo na stoške moštev).
Pač težko je pričakovat da bodo dobivali sekunde, če ne smejo spremenit nič drugega kot software.
Letošnja sezona bo kot l.88...
Moj kompjuter dela: KVIIIIK ... KVIIIK ... KVIIIK.
dzinks63 ::
Danes je Mercedes demonstriral koliko zmore, Hamilton in Rosberg sta vozila na polno in iz dirkalnika iztisnila vse. Torej če je potrebno sta od vseh hitrejša za najmanj sekundo na krog, od mnogih celo po 2s. Ostale ekipe se lahko krepko zamislijo nad stanjem v kateren so letos pristale. Mercedesa se za zmago lahko sprehajata po stezi in imata vse pod nadzorom, avtomobil ni na polno obremenjen, avtomatično se varčuje gorivo , gume, motor in ostali pogonski sklopi.
Težko bo za vse ekipe tudi drugo leto, edino Honda bi za Williams lahko neredila kakšen dober komplet. Imajo uvid v letošnjo sezono, dostopni so jim rezultati in lahko v miru razvijajo svojo pogonsko enoto do popolnosti. Za Alonsa bi bil drugo leto idealen prestop v Williams, če hoče še kdaj biti svetovni prvak, s takšno formo kot jo ima ferrari bo to težko dosegel. Mogoče se zna celo Raikkonen odločiti za takšen prestop, če bodo Alonsa hoteli na vsak način obdržati pri Ferrariju.
Težko bo za vse ekipe tudi drugo leto, edino Honda bi za Williams lahko neredila kakšen dober komplet. Imajo uvid v letošnjo sezono, dostopni so jim rezultati in lahko v miru razvijajo svojo pogonsko enoto do popolnosti. Za Alonsa bi bil drugo leto idealen prestop v Williams, če hoče še kdaj biti svetovni prvak, s takšno formo kot jo ima ferrari bo to težko dosegel. Mogoče se zna celo Raikkonen odločiti za takšen prestop, če bodo Alonsa hoteli na vsak način obdržati pri Ferrariju.
Zgodovina sprememb…
- spremenil: dzinks63 ()
dzinks63 ::
Se opravičujem, v glavnem drugo leto lahko McLaren s Hondo močno preseneti, če se jim bo vse poklopilo.
Načeloma se je tudi Williams spogledoval (podpisoval) s Hondo, ampak nisem prepričan, če je šlo do konca. S temi Mercedesi je IMO pametno, da ostanejo kjer so.
Jst ::
Lojze se je pred dvemi leti odločil za dobro strateško odločitev za prestop k Mercedesu. Res je bilo gamblanje veliko, a kdor ne tvega...
---
Mi je pa zanimivo, da ko smo na pijači/jedači v kakšni gostilni/baru in nanese beseda o F1, vsi kritizirajo "avtučke na dalinsko," a ko jim povem, da imajo 1.6 V6 mašine z 800 konji, ni nobenemu nič jasno. Če se potem pogovor nadaljuje, jim razložim, da "internal combustion engine" (1.6 V6) zmore 600 KM, "elektirka" pa 160, so še bolj začudeni in v dvomih, da bluzim. :) Potem ponavadi potegnem ven telefon z tistim PDFjem, ki nam ga je dal BT52 in takrat nekaj ljudi začne verjeti v 2014 "čudež" F1, drugi, ki pa so nehali gledati F1 par let nazaj, še vedno ne verjamejo, kakšno tehniko pogona uporabljajo. (To so ponavadi die hard Šumi fani).
Offtopic, vem. Sem pa tudi jaz mnenja, da je bila napaka FIE, ko so (delno) zamrznili razvoj pogonov. Sedaj bi morali proizvajalci pogonov tekmovati iz dirke v dirko za najboljši pogon. To si zamislim tako, da ni omejitve, koliko pogonskih sklopov lahko uporabijo v sezoni in da imajo ekipe na vsaki dirki možnost novejše verzije.
FIA bo ubila (oz. že nekaj let ubija) prestižnost Formule 1 - zgubljajo gledanost po TVju, obisk dirkališč je manjši, kazni za dirkače so postale preveč smešne, da bi jih resno jemal,...
Nekaj bodo morali spremeniti. Tisti, ki F1 vidijo kot "najhitrejše, najboljše, najzmogljivejše", ti obupujejo nad F1. Po drugi strani pa takšni, kot sem jaz, ki smo navdušeni nad tehnologijo, nas je pa premalo in me je res strah, da bo šport, ki ga z veseljem spremljam že desetletja, postal nek minorni dogodek, ki ga bomo na koncu gledali na youtubu, nekaj dni po dirki. Heh, po možnosti še posneto z mobilci. :/
[Ta sestavek je bil spisan po odlomkih, od konca kvalifikacij do sedaj, zato sem skakal iz ene teme do druge...]
---
Mi je pa zanimivo, da ko smo na pijači/jedači v kakšni gostilni/baru in nanese beseda o F1, vsi kritizirajo "avtučke na dalinsko," a ko jim povem, da imajo 1.6 V6 mašine z 800 konji, ni nobenemu nič jasno. Če se potem pogovor nadaljuje, jim razložim, da "internal combustion engine" (1.6 V6) zmore 600 KM, "elektirka" pa 160, so še bolj začudeni in v dvomih, da bluzim. :) Potem ponavadi potegnem ven telefon z tistim PDFjem, ki nam ga je dal BT52 in takrat nekaj ljudi začne verjeti v 2014 "čudež" F1, drugi, ki pa so nehali gledati F1 par let nazaj, še vedno ne verjamejo, kakšno tehniko pogona uporabljajo. (To so ponavadi die hard Šumi fani).
Offtopic, vem. Sem pa tudi jaz mnenja, da je bila napaka FIE, ko so (delno) zamrznili razvoj pogonov. Sedaj bi morali proizvajalci pogonov tekmovati iz dirke v dirko za najboljši pogon. To si zamislim tako, da ni omejitve, koliko pogonskih sklopov lahko uporabijo v sezoni in da imajo ekipe na vsaki dirki možnost novejše verzije.
FIA bo ubila (oz. že nekaj let ubija) prestižnost Formule 1 - zgubljajo gledanost po TVju, obisk dirkališč je manjši, kazni za dirkače so postale preveč smešne, da bi jih resno jemal,...
Nekaj bodo morali spremeniti. Tisti, ki F1 vidijo kot "najhitrejše, najboljše, najzmogljivejše", ti obupujejo nad F1. Po drugi strani pa takšni, kot sem jaz, ki smo navdušeni nad tehnologijo, nas je pa premalo in me je res strah, da bo šport, ki ga z veseljem spremljam že desetletja, postal nek minorni dogodek, ki ga bomo na koncu gledali na youtubu, nekaj dni po dirki. Heh, po možnosti še posneto z mobilci. :/
[Ta sestavek je bil spisan po odlomkih, od konca kvalifikacij do sedaj, zato sem skakal iz ene teme do druge...]
Islam is not about "I'm right, you're wrong," but "I'm right, you're dead!"
-Wole Soyinka, Literature Nobelist
|-|-|-|-|Proton decay is a tax on existence.|-|-|-|-|
Sriple Tix ::
Čeprav mene ne motijo počasnejši avti, saj ta šport ni atletika, kjer stremimo k svetovnim rekordom in mi je povsem vseeno, če se dirkalniki vozijo 10 sekund na krog počasneje, dokler so boji dirkačev mano ˙a mano, komisarji ne kaznujejo vsakega malce bolj moškega prehitevanja in mi ni treba poslušati Ališiča (no, za to že poskrbim), tudi mene že nekaj let mineva veselje do F1. Že pred dnevi sem tudi napisal, da se želim temu upreti, toda danes sem se ob prebiranju sporeda razveselil vsega dogajanja na Eurosportu (GP3, GP2, PorscheCup, WTCC, SBK) in šele čez nekaj časa me je prešinilo, da je na TV (tudi) formula 1. No, štart bom najbrž pogledal, če ne bodo ravno ob 14.00 pognali v kakšnem drugem razredu.
Škoda, da resnični fani (tu ne govorim zgolj v svojem imenu) obračamo hrbet formuli in, kot je JST napisal, za mnogo navdušencev, ki s(m)o še pred leti polnili tribune na dirkališčih, vse skupaj postaja obrobni dogodek.
Škoda, da resnični fani (tu ne govorim zgolj v svojem imenu) obračamo hrbet formuli in, kot je JST napisal, za mnogo navdušencev, ki s(m)o še pred leti polnili tribune na dirkališčih, vse skupaj postaja obrobni dogodek.
Štart.
2/66 - Ham in Ros že dve sekundi prednosti.
6/10 - 10sek Ham, Ros
10/10 - 12sek Ham, Ros
2/66 - Ham in Ros že dve sekundi prednosti.
6/10 - 10sek Ham, Ros
10/10 - 12sek Ham, Ros
Zgodovina sprememb…
- spremenil: Jst ()
Sriple Tix ::
Če koga zanimajo dirke starih formul, je na MotorsTV live prenos History Grand Prix iz Monaka in trenutno se odvija dirka formul letnika 68 - 72. Navdušujoče!
_koki_ ::
Odlična dirka, če ne upoštevam samohod obeh mercedesov, še posebej Vettla - dokazal si vse kvalitete 4-kratnega svetovnega prvaka!
Zanimivo je gledati Sky po dirki. Govori se, da je Ferrari ponudil veliko denarja Adrian Newey-ju. Po odzivu Adriana - vsaj jaz tako mislim po njegovi mimiki - mislim, da razmišlja o ponudbi...
Hamilton zmagal in porabil najmanj goriva. Neverjetno. Na koncu, ene 4-5 krogov pred koncem, ko ga je začel ogrožti Rosberg in so pokazali porabo, je bil Ham na 91%, Ros pa 94%.
Škoda za Rosberga, da ni mogel prehiteti Hamiltona. Na koncu, preden so šli na podium, nista spregovorila niti besede. Očitno je, da je v Mercedesu postalo napeto in da se grdo gledajo iz ene strani garaže v drugo. Upam, da ne bo kakšen fallout v ekipi; samo da ne preferirajo Hamiltona in je Rosberg zato jezen (na ekipo). Na Sky ne mislijo, da trenutno še ne preferirajo nobenega. In tudi sam mislim, da glede na rezultate v kvalifikacijah in dirki, ne zgleda tako. Ampak po polovici sezone, ko bo pa en dirkač imel večjo prednost, sem pa mnenja, da si morajo izbrati number 1, sploh, če se jim tekmeci približajo. (Kar je pa glede na trenutno formo Mercedesa skoraj nemogoče.)
Trenutni standing dirkačev:
01 - Lewis Hamilton 100
02 - Nico Rosberg 97
03 - Fernando Alonso 49
All in all, videli smo nekaj dobrih dvobojev. Škoda, da so pri Ferrariju s strategijo ALO omogočili, da je prehitel Kimija. (Prasci!)
V Sky reportaži so Vettlu rekli driver of the day. Res je dobro odvozil in mislim, da če bi štartal bližje, bi prehitel Ricciardia.
---
Kaj so sedaj medsezonska testiranja med dirkami?
Hamilton zmagal in porabil najmanj goriva. Neverjetno. Na koncu, ene 4-5 krogov pred koncem, ko ga je začel ogrožti Rosberg in so pokazali porabo, je bil Ham na 91%, Ros pa 94%.
Škoda za Rosberga, da ni mogel prehiteti Hamiltona. Na koncu, preden so šli na podium, nista spregovorila niti besede. Očitno je, da je v Mercedesu postalo napeto in da se grdo gledajo iz ene strani garaže v drugo. Upam, da ne bo kakšen fallout v ekipi; samo da ne preferirajo Hamiltona in je Rosberg zato jezen (na ekipo). Na Sky ne mislijo, da trenutno še ne preferirajo nobenega. In tudi sam mislim, da glede na rezultate v kvalifikacijah in dirki, ne zgleda tako. Ampak po polovici sezone, ko bo pa en dirkač imel večjo prednost, sem pa mnenja, da si morajo izbrati number 1, sploh, če se jim tekmeci približajo. (Kar je pa glede na trenutno formo Mercedesa skoraj nemogoče.)
Trenutni standing dirkačev:
01 - Lewis Hamilton 100
02 - Nico Rosberg 97
03 - Fernando Alonso 49
All in all, videli smo nekaj dobrih dvobojev. Škoda, da so pri Ferrariju s strategijo ALO omogočili, da je prehitel Kimija. (Prasci!)
V Sky reportaži so Vettlu rekli driver of the day. Res je dobro odvozil in mislim, da če bi štartal bližje, bi prehitel Ricciardia.
---
Kaj so sedaj medsezonska testiranja med dirkami?
Letos jim pnevmatike res ne delujejo tako kot bi morale in enostavno je šlo za napako inžernijev za obrabo pnevmatik, dal so ven napačne podatke. Večina dirkačev z dvema postankoma je ob koncu stintov izgubljala preveč v primerjavi z unimi ki so šli po tri.. tko da.. Isto je bilo pri RBulu, misli pa, da je Seba še kar nekaj oddaljen od Ricarda. Je moral dal pa Fernadno 110% da je prišel mimo, kar tudi ni tako in mislim si, da v Ferrariju počasi spoznavajo kako dober je Raikkonen tudi vsi inžerniji, ki so zbrani okoli njega. Recimo s tako dvojko bi bil Fernandič 4x prvak, se lepo vidi kako blizu je in kako lepo nabira točke za njim. Je pa dejstvo, ko Kimi poštima dirkalnik, se bo Fernandotu kdaj zgodilo, da tudi ritma ne bo mogel držat. ;) Samo še mal bo treba počakat.
Testi letos so, zraven bodo testirali že za Pirelli:
Bahrain test (April 8-9)
Day 1 - Caterham
Day 2 - Mercedes and Williams
Barcelona test (May 13-14)
Day 1 - Sauber and Toro Rosso
Day 2 - McLaren and Force India
Silverstone test (July 8-9)
Day 1 - Ferrari and Lotus
Day 2 - Red Bull and Marussia
Bo pa za RedBull testiral samo seba jutri in v torek, skupaj z Buemijem, Ricardo je kao že opravil to v Bahrainu.
Škoda za Rosberga, da ni mogel prehiteti Hamiltona.
Rosberg bo moral dati več od sebe. Vem, da boli tkole kar se mu dogaja, ampak enostavno je Lewisov tyre managemant tako dober, da zdrži dirko. Sicer pa so imeli hude pogovore dans, tko da.. tudi v sobi so bili bolj kot ne tiho.. in nihče se ni zdel posebej zadovoljen. Lewisu so za klik preveč naštimal prednje krilce.. pa tudi sicer se je dans nekaj napizdeval. Že s tem psihologom so ga zjebal, je čist popizdu (ne vem kaj je Totu da ne razume, da imajo na tem noviju dirkači vse kar želijo, s tem, da sami povedo kdo bo to), no, dans pa še tole med dirko. Očiten hud interni dvoboj, ampak sej kej drugač ne more biti, ker oba vesta da en od njiju bo prvak.
Za Rosbergovo moralo pa tudi ni ok, da je Hamko z dirko manj, pred njim.
Dirka pa sicer zelo zanimiva, ja, dost je teh medsebojnih dvobojev. To mi je strašno zanimivo koliko tega je letos.
ps
A je Loeb zmagu dans? Nisem mogel do konca pogledat?
Zanima me, zakaj Rosberg konstantno porablja več goriva od Hamiltona? In to na vseh dirkah, ne samo današnji. Ampak danes je bila razlika relativno ogromna. Okoli 5 krogov pred koncem Ham ~91, Ros, ~95.
mitja73 ::
Zanima me, zakaj Rosberg konstantno porablja več goriva od Hamiltona? In to na vseh dirkah, ne samo današnji. Ampak danes je bila razlika relativno ogromna. Okoli 5 krogov pred koncem Ham ~91, Ros, ~95.
Veliko razlogov, enako kot v običajnem prometu kdo porabi tudi 10% več.
Glavni razlogi pa so:
- bolj tekoča vožnja z manj zaviranja
- manjše trenje če manj obrabi gume
- ...
šernk ::
Danes je bil podatek v kilogramih, kar je pa itak enako % ker imajo limit 100kg.
razliko v porabi vidim sam v tem da je imel Hamilton še nekaj rezerve v vožnji, medtem ko ga je Rosberg konstantno gnal do konca. Mislim da so tudi letos prvič tako deklasirali celotno karavano na dirki (če odmislimo sprint v bahrainu) in sta oba Mercedesa bila večino dirke na višjem nivoju (ve kdo kako je z menjavami motorjev? Ker mi je edino logično, da je bil ta motor mišljen zadnjič za dirko in sta zato oba malce bolj priganjala vse skupaj).
je pa res, da je vidno da Rosberg počasi izgublja živce in se odnosi krhajo znotraj ekipe. Kdo pa jih ne bi, razen plačanih dvojk, imaš za 2 klasi boljši avto od ostalih in si večno drugi.
razliko v porabi vidim sam v tem da je imel Hamilton še nekaj rezerve v vožnji, medtem ko ga je Rosberg konstantno gnal do konca. Mislim da so tudi letos prvič tako deklasirali celotno karavano na dirki (če odmislimo sprint v bahrainu) in sta oba Mercedesa bila večino dirke na višjem nivoju (ve kdo kako je z menjavami motorjev? Ker mi je edino logično, da je bil ta motor mišljen zadnjič za dirko in sta zato oba malce bolj priganjala vse skupaj).
je pa res, da je vidno da Rosberg počasi izgublja živce in se odnosi krhajo znotraj ekipe. Kdo pa jih ne bi, razen plačanih dvojk, imaš za 2 klasi boljši avto od ostalih in si večno drugi.
In general, high velocity doesn't produce harmful injuries.
But what is dangerous is the high acceleration
or deceleration given at a certain time interval.
billy ::
Meni je sicer všeč, da je rosberg pokazal boljšo vožnjo na dveh dirkah, torej vseeno lojza ni tako hittejši, kot bi nekdo predvideval, dejansko sta zelo izenačena, zelo....torej še lahko računamo na zanimivo prvenstvo, nico rabi samo kanček sreče, pa bo začel zmagovat.
Je pa jasno, da ekipa preferira lojza, zato so tudi pripeljali psihologa v ekipo, da malo ohladi strasti.
Je pa jasno, da ekipa preferira lojza, zato so tudi pripeljali psihologa v ekipo, da malo ohladi strasti.
šernk ::
Saj ne da je toliko hitrejši, ampak hamko je sposoben odpeljat kvalifikacije in štart malenskost bolje od rosberga, toliko da pride v prvi ovinek na prvem mestu, potem pa mu praktično to zagotovi prime strategijo, Rosberg se potem sicer trudi, ampak je težko potem v podrejenem položaju kaj naredit v isto hitrem avtu.
In general, high velocity doesn't produce harmful injuries.
Vredno ogleda ...
Tema | Ogledi | Zadnje sporočilo | |
---|---|---|---|
Tema | Ogledi | Zadnje sporočilo | |
» | Formula 1 2015 (strani: 1 2 3 4 … 66 67 68 69 )Oddelek: Na cesti | 380619 (236214) | BT52 |
» | Formula 1 2013 (strani: 1 2 3 4 … 35 36 37 38 )Oddelek: Na cesti | 244815 (150641) | Alexius Heristalski |
» | Formula 1 2012 (strani: 1 2 3 4 … 71 72 73 74 )Oddelek: Na cesti | 284492 (179960) | ABX |
» | Formula 1 2011 (strani: 1 2 3 4 … 20 21 22 23 )Oddelek: Na cesti | 136014 (94763) | Jst |
⊘ | Formula 1 2010 (strani: 1 2 3 4 … 21 22 23 24 )Oddelek: Na cesti | 184547 (147792) | WarpedGone |