» »

Ali bodo Združene Države napadle Irak?

Ali bodo Združene Države napadle Irak?

««
27 / 44
»»

MadMicka ::

Sej lahko rečemo, da grožnja intersom pomeni tudi grožnjo subjektu.

Seveda je potrebno povedati, katere interesi so ogorženi in nato ali je vojaški napad ustrezen odgovor.

_sas_ ::

"Irak ogroža interese ZDA, same ZDA pa ne. ZDA pa bo seveda branila svoje interese."

ampak se ti ne zdi, da so to ze mafijske metode?

BorisJ ::

Vsak mora branit svoje interese, če jih ne je nič. Američani jih pač lahko v večji meri kot npr. SLO. Ma pa to vseeno svojo mero. Vendar če pri branjenju svojih interesov odstranjo diktatorja (in ne postavijo novega) je to čist kul.

Obenem pa zagotovijo še več nafte sebi in evropi, to pa navsezadnje tud ni tok slabo.:)

Zgodovina sprememb…

• spremenil: BorisJ ()

EjTi ::

Thomas: Samo da je DN gledalo skozi prste npr. Musoliniju, OZN pa npr. Sadamu.

Japonska je brez DN (DN je nasprotoval) tudi ščitila svoje interese na Kitajskem (Mandžuriji) - takšna je bila njihova izjava. Ali je ščitila svoje interese ali je državo okupirala pa sami presodite.

Nemčija je napadla Češko da je zaščitila sudetske Nemce. A misliš da je bil to res njihov glavni interes? Zakaj niso počakali da bi čehi začeli streljati Nemce - zato, ker jih verjetno nebi.

USA napade Kubo (v Prašičjem zalivu). Seveda so hoteli osvoboditi ljudstvo, ane. Iz dokumentov, ki so prišli na dan se je vidilo, da se je USA namesto pogajanja (za katera je zavzemaja Kuba) rajše zatekla k grožnji z orožjem - po koncu bitke pri Prašičjem zalivu.

USA napade Irak. Spet gre za zaščito interesov. Ogrožajo njihove gospodarske interese v okolici, tako kot so Kitajci Japonske interese. In denar je zmeraj dosti tehten razlog za napad, ane?

Em, Thomas kaj je WMD?:8)

Weapons for Mass Destruction

hehe ...

God save Tony Blair :D >:D

Zgodovina sprememb…

undefined ::

> God save Tony Blair

Bwahaha. >:D

Aja, na TV je bilo, da 38% Slovencev podpira vojno v Iraku, če inšpektorji ne uspejo. Me zanima kako lahko uspejo - če najdejo WMD bo napad, če ne najdejo WMD, niso uspeli, saj je Irak kupil WMD in ni pokazal dokazov za uničenje WMD:|

Zgodovina sprememb…

Eschelon ::

IceMan
Hvala za tvoj odgovor. Vidim, da si se kar potrudil. Respect.

"Ok, I'm at work now, so I can take all my time for your delusions. :D"
:D I am a delusional shyzophrenic... and so am I.

"...Hotel sem povedati skratka to (kar sem že nekajkrat ponovil), da kdor je pripravljen žrtvovati druge za boljši jutri, sebe pa ne, je hinavec in pravo nasprotje od plemenitneža."
Hja. Moti me izrazoslovje - žrtvovati, hinavec,plemenitež. Problem "žrtvovanja" je povezan z (zaenkrat!) nujno hierarhičnostjo družbene urejenosti - in s tem z neenakovrednostjo ljudi. Skratka z vladanjem. Še ena zanimiva tema - odpri, če hočeš. Takisto velja za pojma hinavstva in plemenitosti, vsaj v tem kontekstu.

"Tisti živi ščiti pa so tudi po svoje ogromne hvale vredni, čeprav so za moje pojme malo "nori"."
Razumem stališče. Svojega sem že podal.

"Ampak to je le moje skrajno osebno mnenje, ki v tej debati ne šteje dosti."
No, to se mi je zdelo očitno. Saj vsi v tej debati izražajo svoje mnenje. Stvar bralca je, da ovrednoti, kaj je prebral.

"Idealnega sveta ne bomo nikoli doživeli, če ne bomo delali na tem."
Prvi stavek v povedi zadošča. Spet je pojmovanje idealnega sveta odprto za debato - tema?

"Ne vem pa kako si lahko tu zraven vpel samomorilske raztreljevalce. Si pač umetnik svoje klase."
Glede na kriterij "žrtvovanje sebe za druge", spadajo zraven. (Želel sem opozoriti na bistveno razliko med potrebnimi in zadostnimi kriteriji.)

>> LOL... Hočeš-nočeš-moraš.
"Kdo to pravi? Uncle Sam? LOL back."
Ja - se opravičujem. One-linerji se zdijo v redu, ko jih pišeš, potem pa ni efekta.
Po mojem gledanju, bo odstranitev Huseina - ne glede na to, zakaj ga bodo odstranili, dobra stvar.

"Tukaj je bilo mišljeno, da ne bi nihče od tistih, ki je za vojno ali je celo njen pobudnik, umrl za ljudi, katerim tako rekoč "želi pomagat". Žrtvoval pa bi kljub temu dosti civilov, as long as it's not himself included."
Razumem. Vendar spada to pod probleme vladanja in neenakovrednosti...
Morda ena precej sterilna prispodoba - šah. Če mu dodaš še pravilo, da je "boljša" zmaga tista z manj izgubljenega materiala, potem postane primerjava skoraj znosna (tiste elegantne poteze z žrtvovanji za hitrejši razplet ne pridejo v poštev).

"Kot zgleda zelo slabo razumeš vse skupaj. Sodeč po vsem kar si že napisal."
Najbrž slabo razumem tebe. Razprave, o katerih ne bi imel česa vrednega pridati, praviloma raje samo berem.

> Oba bi imel na vesti, ker nisi nic naredil!
"Hmm, ne, nikakor ne. Kar nisem jaz zakrivil, jaz nimam na vesti, period."
Tale tema zahteva svoj prostor - odprto. Škoda da se neke osnove morale, etike in logike ne doda kot obvezni predmet v srednji šoli.

"Da, svet je egocentričen in ignoranten, vsaj velika večina..."
V redu - potem, prosim izpeljuj na osnovi te predpostavke - konec mešanja z idealizimi.

"Beri točko 7. Preberi jo še enkrat. Pa še dvakrat...Še ducatkrat preberi točke 2 in 7."
Ockej - že odprta tema.

Tudi, če najdejo WMD, ni nujno, da pride do napada, saj bi potem takšno orožje uničili.

To bi bilo zelo resno kršenje resolucije 1441, ta predvideva hude posledice - trikrat ugibaj kaj bi naredili Američani.

Zgodovina sprememb…

Luka Percic ::

Pa a je treba res nujno najjdet? Ve se da ga ima (drugače bi takoj z dokazi mahali)..
Ne najdete dobrega argumenta? Meni se ze samo ta da je diktator zdi zadostn.. , pa samo spomnite se kako nočejo Iračanski civilisti govorit o politiki v Iraqu..
In ne.. Tudi sam nočem da Amerika enostransko napade Iraq- hotel bi da mu pri tem pomaga vsaj se NATO..
In MADMANMICKA; če najdejo WMD pomeni da nas je Iraq dosedaj zajebaval- torej mu ne nomores potemtakem nikoli več verjet.. Tudi da je to edino WMD ki so ga imeli..
No vaše predloge pa se zmeraj čakam.
In čakam.
In čakam.
In čakam.
In čakam..
|O

Na svetu je še približno 50 diktatorjev, ZDA ne bo napadla Iraka zaradi tega - ne rečem pa da napad ni upravičen.

Zgodovina sprememb…

[MYTiX] ::

Sm se šele zdaj prdružu debati in je nism bral iz začetka. V glavnem se strinjam da je treba diktatorja spravt. Sam se ne strinjam z vojno. Še manj pa se strinjam s tem da se ne bi ZDA zmenile za ZN, stem bi namreč ZDA dale vedeti da jih mnenja drugih ne zanimajo in pokazale ,zelo očitno, željo zavladati svetu. S takim posegom (torej brez privolitve ZN) bi se ZNju zmanjšala avtoriteta (ki je itak že majhna) in bi vsaka država delala po svoje, torej bi teoretično neka država lahko napadla sosednjo državo zaradi nekih svojih interesov.
Zgovarjala bi se lahko, da je pač branila svoje interese. Na tak način pa bi v Svetu zavladala najmočnejša vojaška sila->ZDA. Slednje mi je še najmanj všeč.

P.S.:Lahko da boste mojo razlago razumeli narobe, ker se ne znam dobro izražat.

Thomas ::

Nimajo alternativnega predloga, Luka. Samo jim je nerodno priznati.

:D
Man muss immer generalisieren - Carl Jacobi

smash ::

tud če ni alternativnega predloga Thomas, še ne pomen, da je treba ameriški sick predlog izvest:\

Sick je "predlog" mirovnikov, da se pusti vse skupaj pri miru. Da se ignorira kje je VX, da se ignorira razmere v Iraku ...

Ameriški je precej boljši.

:)

bom drgač povedu: če je sick predlog edini predlog, še ne pomen, da ga je treba izvest:D

Kaj če ne bi izvedli mirovniškega predloga, ki je sploh sick?

Ja! Odlična ideja! Ne poslušajmo predloga mirovnikov.

8-)

MYTX, na svetu je vedno velesila, ali dve - če sta dve je drek (hladna vojna), če je ena, je dobro, če ima podobo kulturo kot ti, saj te potem bolje obravnava kot druge. To je pa ZDA.

Zgodovina sprememb…

Čas ene velesile je čas miru.

Za časa Pax Romana, ko je bil Rim edina velesila na svetu, je bil razcvet in mir 150 let.

Ko so Rim oslabili in potem zrušili, so bile same vojne 1500 let.

Zdaj je čas za Pax Americana. Ne smemo dopustiti barbarom, da ta imperij zrušijo.

Sploh mi, ki bi lahko živeli znotraj njegove vplivne sfere. NATO.

Ampak ne, nekateri bi raje srednji vek spet. Ker se jim zdi, da so "Rimljani preošabni".

Neumnost.

Usaka velesila enkrat pade (al pa vsaj oslabi). In isto bo z USA. In kdo bo pol nas ščitu. A ni bolš da se ne obnašaš do drugih izkoriščevano - ker se pomoje to ne pozabi kar tako. Eni samo za par dni naprej gledate. Kaj bo pa čez 50+ let?

Se strinjam. Če si Američan je logično najboljš da je tvoja država vodilna v svetu, saj boš imel najboljše pogoje za uživatko življenje. Sam če ti ne živiš v taki državi ni vse tako lepo. Na nas gledajo Američani večinoma kot manjvredne. Američani si bi/bodo, če bi le zmogli, poplnoma podjarmili Evropo za katero pa bodo dokaj dobro skrbeli le če bomo delali kar bodo hoteli. To pa si Evropejci, vsaj jast, ne želimo.

Pa še to: Demokracija ni dober sistem, je pa najboljši kar jih poznamo.

DavidJ ::

Bomo šli takrat Ičo vprašat.
Do takrat pa bi raje bil z ZDA.

:\
"Do, or do not. There is no 'try'. "
- Yoda ('The Empire Strikes Back')

Da bo "Amerika padla", so zaenkrat zelo pobožne želje.

Jest si želim da ne bi, ker potem bodo Evropci (spet) podivjali.

Leonid Iljič Chirac je to že pokazal. On misli, da smo pariška provinca. Američani nas imajo pa še zmeraj za country.

Se mi pa zdi zanimivo, kako so v Sloveniji glede tega padle pregrade med političnimi strankami. Samo po IQ se še pozna delitev. Kakor tudi tukaj na forumu.

Kar je res, je res.

Sej če imaš visok IQ še ne pomeni da ne moreš bit smotan.

ja ... pa Bushu je videt, da ima zelo visok IQ :D

Kaj pa njegovi strategi? :\

BorisJ: MYTX, na svetu je vedno velesila, ali dve - če sta dve je drek (hladna vojna), če je ena, je dobro, če ima podobo kulturo kot ti, saj te potem bolje obravnava kot druge. To je pa ZDA.

To pa ni ZDA, ker ZDA nima nobene kulture.

Ne razumem zakaj naj bi bila Amerika Ultimativno zlo- Kaj pa nam je tako hudega storila?
Kokr vem sta Francija in Nemška država bolj nastrojena proti nam..
DSmidgy; izkoriščevalno? Dej razloži malo to..
MYTX; ZN je ze izgubil svojo avtoriteto.

Seveda imajo kulturo - mešanico vseh kultur iz katerih so se priselili.

Sej nemški strategi so bli tud dobri (so bili militaristično usmerjeni - in po tvojem je to kriterij za visok IQ). Pa to ne pomen da so dobra dela delal med 2.s.v. Še bush začne sam vojaške načrte risat pa lahko vzporednice ulečemo med veste kom pa bušom.

Bush ni tok neumen.:\

smash- pomoje jo imajo vec kot Slovenci..

Izkoriščevalno: V Afriki je več držav kjer ljudje slabše živijo kot v Iraku in imajo hujše režime. Pa jim USA ne pomaga ker nimajo nafte. Zakaj ne posreduje prvo tam, kjer je res potrebno.

BorisJ: zdej si to tko povedu k da, če pa bush ni "tok" naumen...je pa bl mau:D ...kar pomen da je neumen

Ameriški strategi so bili pa še boljši.

Že 100 let so!

Hja ZDA skrbi predvsem za svoj blagor - zato ne posredujejo v Afriki.

Če inšpektorji najdejo bio-kemično orožje in ga lahko uničiju v razumnem roku, potem seveda ni razloga, da bi Irak napadlli.

Ni cilj OZN napad na Irak, temveč uničenje orožja bio-kenmičnega orožja. In to z najmilejšim možnim sredstvom.

Če pa bi Irak uničenju nasprotoval (kar je malo verjetno, če je tam doli že toliko vojske) potem pa ne bi bilo nobenih zadržkov več s strani VS OZN.

Luka Veliki: seveda več..sploh pa kulturo vmešavanj v tuje zadeve ter največjo kulturo obračunov med seboj...potem zelo veliko kulturo prehranjevanja ter odprtosti svetu...kulturo oboroževanja, večjo kulturo pismenosti kot v slo, kulturo rasizma...in še druge pestre kulture

Večina tistih, ki se naslajajo nad domnevno Bushevo neumnostjo - je v resnici neumnejša od njega.

Ne si delat preveč iluzij!

:))

Micka; če najdejo nekaj WMD ne pomeni da so našli vsega - cilj ZDA pa je zasesti Irak, zato ga tudi bodo.

Pa ne moreš rečt da je država zlo. Zlo so (nakateri) politiki. Tud Nemci med 2.s.v. neki bli tko sovražno nastrojeni, če nebi blo take politike da bi jih v to smer usmerjala. Tko k kle niso krivi Američani ampak njihovi politiki. Mislim da je edina rešitev, da je država lahko demokratična to, da ima dober šolski sistem. Bolj ko si izobražen (to je da lahko gledaš na stvari iz različnih kotov) lažje se pravilno odločiš. In kako je z izobrazbo v USA. Koliko jih sploh ve kje je Irak. Mogoče mislijo da so res v dosegu iraških raket, k jim politiki skos tolk lažejo da je Irak grožnja USA.

Večina tistih, ki se naslajajo nad domnevno Bushevo neumnostjo - je v resnici neumnejša od njega.

Sej usi vemo da je buš lutka. Pač dela tako kot mu financerji njegovo stranke svetujejo/govorijo.

undefined ::

> Ne razumem zakaj naj bi bila Amerika Ultimativno zlo- Kaj pa nam je tako hudega storila?

Oglej si film Bowling For Columbine, ti zna razsvetliti um. :)

Američani sploh niso idioti, kot ste nekateri prepričani - sem bil tam pa so vsi čist normalni (in debeli)>:D :D >:D
««
27 / 44
»»

Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Napad ZDA na IRAN (strani: 1 2 3 4 5 6 )

Oddelek: Problemi človeštva
27724658 (17254) drvo
»

Vojna v Iraku (strani: 1 2 3 433 34 35 36 )

Oddelek: Loža
175352851 (33413) gfighter
»

AMERIČANI mrzlično iščejo IRAŠKO orožje, torej pomagajmo jim! (strani: 1 2 3 410 11 12 13 )

60029546 (21965) MadMicka
»

Washington se zahvaljuje Ljubljani za podporo vojni v Iraku (strani: 1 2 3 4 )

1509306 (8150) nevone
»

Napad na Irak (strani: 1 2 3 4 )

17611388 (9077) Thomas

Več podobnih tem