» »

Prijava policiji...

Prijava policiji...

«
1
2

milc23 ::

Zdravo!

Imam en problem.

Očetu smo kupili zračno puško, ker si jo je želel. Sedaj pa smo dobili obiske policije, ker nas je sosed prijavil, da streljamo priče.
Ptičev na streljamo. Poleg puške smo kupili še polno papirnatih tarč. Iz lesenih plohov smo zbili skupaj 1x1m veliko ploskev, nanjo z žebljički pritiskamo tarče in streljamo.

Kaj lahko ta sosed doseže? Kaj mora imeti kot dokaz, da nas prijavi oz poda predlog na sodišče, saj grozi s sodiščem - češ, da bo šel do konca!

Saj mi imamo čisto vest, ker pričev ne streljamo, ampak sosed je res malo ''lud'' človek in je marsičesa sposoben. Na žalost!

Baje se je šel na policijo pozanimati, da lahko ob privolitvi policije, na naše dvorišče postavi skrito kamero, da nas bo opazoval. Ali je to sploh mogoče? Sploh ne gre za nobeno kaznivo dejanje, nihče ni ogrožen, on pa kar nekaj teži in dreza v nas.

Za kakšen koli ogovor se vam lepo zahvaljujem.

lp

White&Nerdy ::

Ti sam streljaj (tarče, ne priče, oz. ptiče.:D). Pa daj si nekam skrito kamero, tam kjer streljaš, da se bo vrtela 24/7, pa kr dobra slika. Pa če te bo prijavo, maš dokaz da si streljal tarčo. Pa, ali se je že kdaj zameru kateremu človeku, pa ali je zlo sebičen, da bo kdo lahko povedal malo o verodostojnosti te priče...;)

Aja, pa a ma fotr dovoljenje za strelanje z zračno (ne vem ravno če nucaš za zračno.. Za to sem malo pozabil).

;-) ::

Baje se je šel na policijo pozanimati, da lahko ob privolitvi policije, na naše dvorišče postavi skrito kamero, da nas bo opazoval. Ali je to sploh mogoče?


To ni mogoče, sploh ne na vašem dvorišču.

Nič vam nemore, edino to da boste morali dat kako izjavo pa na sodišče, pa še stroške bo mel. Veš kolko folka ma airsoft doma.

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: ;-) ()

Daedalus ::

Baje se je šel na policijo pozanimati, da lahko ob privolitvi policije, na naše dvorišče postavi skrito kamero, da nas bo opazoval. Ali je to sploh mogoče?


Tega ne sme.

Kaj lahko ta sosed doseže? Kaj mora imeti kot dokaz, da nas prijavi oz poda predlog na sodišče, saj grozi s sodiščem - češ, da bo šel do konca!


Dokler ne ogrožaš okolice... dvomim, da lahko karkoli doseže. Relax and ignore. Takole preko palca, za zračno puško ne rabiš posebnega dovoljenja.
Man is condemned to be free; because once thrown into the world,
he is responsible for everything he does.
[J.P.Sartre]

kitewing ::

Snemati tovjega dvorišča ne sme niti iz svojega dvorišča, kaj šele iz tvojega. Če ga dobiš pri snemanju, ga bo doletala visoka kazen. Preveri pri informacijski pooblaščenki...

Pyr0Beast ::

Spet en tepček ki bi rad razgibaval svoje pravice.
Da je za postavitev (BigBrother) kamere na dvorišče dovolj že 'sum' da streljaš ptiče bi bilo rahlo na meji z norostjo.

Povabi ga noter s seboj in mu pokaži kaj delaš, naj se prepriča na lastne oči, potem, ti bo vrjetno dal mir. Če ne, se z njim sploh ne ukvarjaj, samo ugled si kvari. Pred policisti se pa NIKAR nikar ne kregaj.
Some nanoparticles are more equal than others

Good work: Any notion of sanity and critical thought is off-topic in this place

milc23 ::

Zdravo!

Se opravičujem - ptiče ja in ne priče! jaaao, moja napaka! 8-)

Ma ta sosed je skregan že z vsemi in ne ve, kako nagajati! Vsi ga poznajo, poznajo tudi nas... Ne vem, zakaj pol vsi k nam hodijo na kavice, k njemu pa še sestra ne pride več! Že po tem se vidi, kakšen človek je!

Pred našim dvoriščem ima njivo, vsako leto jo orje in nagaja tako, da z traktorjem zapelje čisto do naših stopnic (na naše dvorišče) in ko orje z plugom, zanalašč (tako predvidevam) potegne špuro po asfaltu z njim, da ja uničuje... Ampak mi ga pustimo pri miru, ga ne ogovarjamo.

Ima pave (tiste lepe barvne pave), ki so na prvi pogled lepe živalce, ko pa jih spoznaš in ko slišiš njihovo dretje, te mine vse, ampak ok... Ima jih približno 5, če ne več in se prosto šetajo po našem dvrišču. Mami ima rože (njen hobi so rožice) in lej ga zlomka, ko nas ni doma, pavi požrejo vsak vršiček (cvetni popek - preden se roža razcveti) in tako vrtnice ne cvetijo... Sem bila enkrat doma, pa ni vedel, tako da sem ga poklicala in jih je prišel iskat - predvidevam da se je to večkrat zgodilo, ne samo takrat. Smo mu napisali sms, ker drugače se ne da komunicirati z njim, da naj ima pave na svojem dvorišču in lej ga hudička, naslednji dan pri nas policija zaradi prijave streljanja ptičev! >:D

Tudi toliko ni imel jajc, da bi s policaji prišel do nas in povedal, kar ga mori... skratka, je en orng kmet!

Torej to s postavitvijo kamere je vse ena velika laž?!? Vem da je javna korist na koristjo posameznika, ampak da bi si pa policija to dovolila, pa nisem bil prepričan... Bolje se prej pozanimati... :)

Fotru smo pa tud že povedal, naj lepo strelja, če le more, vsak ljubi dan... Tarče naj hrani za dokaz in tako bo še najbolje... Ampak očitno ga tudi policija pozna, ker so nam na intervenciji rekli, da naj ga ne izzivamo.. Ja halo, saj na svojem dvorišču pa res lahko počneš, kar te je volja, ali ne?

Nič ga ne bomo vabili noter, z njim imeti opravka... ne hvala! Tip je absurden in nenormalen... Hodi mimo hiše in vse kar sliši, misli da se pogovarjamo o njem...

Vidi in sliši tisto, kar hoče videti in slišati! Pregovorit pa se ga ne da!

Njegov zadnji sms je bil: ''Razplot bo v tišini! Razprava na sodišču! Čaooo'' Tip grozi vsak dan huje... Saj bi blokirau njegovo cifro ,ampak ko pa so pavi na našem dvorišču, ga pa moram nekako obvestit, naj pride ponje... Pred leti je skoraj vsak dan z metlo in vodo pucal njihove dreke... to je blo ponižanje, ampak ga ni izučilo!

Hvala za odgovore!

lp

;-) ::

Vrjetno nimate ograjene parcele. Če ogradiš parcelo mi ni jasno kak bo vozil in koristil tvoje dvorišče. Niti si ne predstavljam da bi bla tuja žival na mojem dvorišču ker jo iz prve likvidiram pa vržem čez plot (oz likvidiral bi jo moj pes).

KandazaR ::

red našim dvoriščem ima njivo, vsako leto jo orje in nagaja tako, da z traktorjem zapelje čisto do naših stopnic (na naše dvorišče) in ko orje z plugom, zanalašč (tako predvidevam) potegne špuro po asfaltu z njim, da ja uničuje...


Mami ima rože (njen hobi so rožice) in lej ga zlomka, ko nas ni doma, pavi požrejo vsak vršiček (cvetni popek - preden se roža razcveti) in tako vrtnice ne cvetijo...


Na vašem mestu bi začel resno razmišljati o postavitvi ograje.

Daedalus ::

Njegov zadnji sms je bil: ''Razplot bo v tišini! Razprava na sodišču! Čaooo'' Tip grozi vsak dan huje...


Če se take zadeve dogajajo vsak dan, ga prijavi na policijo zaradi nadlegovanja. In seveda, vse SMS-e pridno shranjuj in jih ob prijavi predaj.
Man is condemned to be free; because once thrown into the world,
he is responsible for everything he does.
[J.P.Sartre]

world ::

Kdaj se lahko uporabi zračno orožje in kdaj orožje s tetivo?
Zračno orožje je v 21. točki 4. člena zakona o orožju opisano kot kratko (pištole) ali dolgocevno orožje (puške), ki pod pritiskom zraka ali plinov izstreljuje zrna, kroglice ali druge izstrelke. Orožje s tetivo pa so loki, samostreli, frače in druge naprave, ki s pomočjo napete tetive, vzmeti ali drugega potisnega sredstva izstreljujejo puščice ali druge izstrelke - 22. točka istega člena zakona. Navedeno orožje pa lahko po 48. členu zakona lahko nabavljajo in imajo v posesti polnoletni posamezniki, pravne osebe in podjetniki lahko brez posebnega dovoljenja. Zračno orožje in orožje s tetivo se lahko nosi in uporablja na strelišču ali tako zavarovanem kraju, da niso ogroženi ljudje ali premoženje. Mladoletne osebe pa ga lahko nosijo in uporabljajo samo pod nadzorstvom polnoletne osebe - 23. člen zakona. Opustitev tega je sankcionirana kot prekršek v 81., 82. in 83. členu zakona.

iz tega člena je razvidno da zračno puško lahko poseduješ brez dovoljenja ali orožnega lista.Seveda pa bi lahko tožil te zaradi predzadnjega odstavka.Kraj mora biti tako zavarovan da niso ogroženi ne ljudje in niti ne premoženje.

Sicer pa si preberi še to:

http://www.uradni-list.si/1/content?id=...

zaradi samega orožja in streljanja na ptiče te ne morejo kazensko preganjati !
You Have Not Lived, Until You've Found Something Worth Dying For!

hruske ::

Kolikor vem, moraš orožje, ki ga je možno predelat v malokalibersko (tudi nekatere zračne), prijavit.
Lahko pa da se motim.
Rad imam tole državico. <3

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: hruske ()

hruske ::

Hej, kam po zgornjem zakonu sodi railgun oz. coilgun?
Rad imam tole državico. <3

Pyr0Beast ::

Vidi in sliši tisto, kar hoče videti in slišati! Pregovorit pa se ga ne da!
Nekako se sliši kot da je to naš fotr >:D
Some nanoparticles are more equal than others

Good work: Any notion of sanity and critical thought is off-topic in this place

world ::

Hej, kam po zgornjem zakonu sodi railgun oz. coilgun?


V tistem link-u,ki sem ga prlepu v prejšnjem postu dobiš!


Glede ograje,pa jo dejte gor po hitrem postopku.Pa tudi tam kjer ima tisti norček njivo jo postavite prav do meje.Če vam jo bo potem z traktorjem popraskal,pa ga lahko tožite zaradi nemarnega ravnanja s tujo lastnino ter zaradi tega ker vam bi jo recimo "poškodoval".
You Have Not Lived, Until You've Found Something Worth Dying For!

hruske ::

Ja, no, še vedno ostaja vprašanje v katero kategorijo pod katero točko spada.
Rad imam tole državico. <3

world ::

tle si ga poišči :


Kategorija A:

1. eksplozivni vojaški izstrelki in lanserji;
2. avtomatsko strelno orožje;
3. orožje, prikrito v druge predmete;
4. strelivo z eksplozivnim ali vnetljivim učinkom in nedelaborirani izstrelki za tako strelivo;
5. strelivo za pištole in revolverje s kroglo, ki ima razširni (ekspanzijski) učinek in krogle za tako strelivo, razen streliva za lovsko ali športno orožje za osebe, ki imajo pravico do tega orožja;
6. vojaško orožje;
7. eksplozivno orožje in njegovi deli;
8. hladno orožje;
9. posebna oprema za orožje;
10. orožje, ki je izdelano ali predelano brez dovoljenja za promet z orožjem, razen orožja iz 4. in 7. točke kategorije D.

Kategorija B:

1. polavtomatsko ali repetirno kratkocevno strelno orožje;
2. enostrelno kratkocevno orožje s centralno udarno iglo;
3. enostrelno kratkocevno orožje za strelivo z robnim vžigom, s skupno dolžino do 28 centimetrov;
4. polavtomatsko dolgocevno strelno orožje z nabojnikom in ležiščem naboja za več kot tri naboje;
5. polavtomatsko dolgocevno strelno orožje z nabojnikom in ležiščem naboja za največ tri naboje, pri katerem je nabojnik snemljiv, oziroma ni gotovo, ali je orožje takšne konstrukcije, da ga je mogoče z običajnim orodjem predelati v več kot tristrelno orožje z enim polnjenjem;
6. repetirno in polavtomatsko dolgocevno strelno orožje z gladko cevjo dolžine do 60 centimetrov;
7. polavtomatsko strelno orožje za civilno uporabo, ki je podobno avtomatskemu strelnemu orožju.

Kategorija C:

1. repetirno dolgocevno strelno orožje, ki ni zajeto v 6. točki kategorije B;
2. dolgocevno orožje z eno ali več enostrelnimi risanimi cevmi;
3. polavtomatsko dolgocevno strelno orožje, ki ni zajeto v točkah 4 do 7 kategorije B;
4. enostrelno kratkocevno orožje za strelivo z robnim vžigom in s skupno dolžino nad 28 centimetrov.

Kategorija D:

1. enostrelno dolgocevno orožje z eno ali več gladkimi cevmi,
2. plinsko orožje,
3. reprodukcije strelnega orožja, pri katerem se ne uporablja enovitega naboja,
4. možnarji,
5. staro orožje,
6. zračno orožje,
7. orožje s tetivo,
8. električni paralizatorji,
9. razpršilci.
Orožje iz prejšnjega odstavka se glede pravic in obveznosti posameznikov, pravnih oseb in podjetnikov razvršča:
– iz kategorije A in iz kategorije B 7. točka v prepovedano orožje;
– iz kategorije B 1. točka do vključno 6. točke ter iz kategorije C in iz kategorije D 1. točka v dovoljeno orožje, za katerega je potrebno predhodno dovoljenje;
– iz kategorije D 2. točka do vključno 5. točke v dovoljeno orožje, ki ga je potrebno prijaviti;
– iz kategorije D 6. točka do vključno 9. točke v drugo dovoljeno orožje, za katero ni potrebno posebno dovoljenje.
Za orožje se šteje tudi strelivo, deli streliva in deli orožja, če ni s tem zakonom drugače določeno.
Ne šteje se za orožje po tem zakonu:
1. dekorativno orožje;
2. imitacije orožja;
3. orožje, ki je trajno onesposobljeno za uporabo s tehničnimi postopki, ki jih določi pristojno ministrstvo, za to orožje se smiselno uporablja tretji odstavek 8. člena in 24. člen tega zakona;
4. orožje, ki je namenjeno za alarm, signaliziranje, reševanje življenj, omamljanje in klanje živali, lov s harpuno, v industrijske ali tehnične namene, kratkocevno orožje kalibra 6 mm za izstreljevanje pirotehničnih izdelkov in strelivo za takšne vrste orožja;
5. strelivo za orožje iz 6. in 7. točke kategorije D, sam izstrelek (krogle, šibre) in tulec brez n
You Have Not Lived, Until You've Found Something Worth Dying For!

White&Nerdy ::

Jst bi na tvojem metu na njega škife poklical. Če vse to kar si napisal(a?), pol ne moreš nič zgubit.
Mi smo meli enkrat takega soseda, sem enkrat z bmxem skakal po doma narejeni rampi, pa si je un zmislu da sem kanale gor odkrival pa preko njih skakal, pa not plezil. JAOO!! Sicer sem se nekako izmazal, ker so vsi sosedi rekli da si na veliko zmišljuje, pa dere po soseski...
Aja, pa še očetov prijatelj dela na policiji.:D


P.S. Je star nad 60 let?

connel ::

Zdi se mi, da ima skoraj vsak kakega *norega* soseda, tudi pri meni je en "malo" moten :D Le kje se najdejo,... Mja, verjetno je res starejši, takrat se jim kako kolesce narobe obrne v glavi :D

milc23 ::

hehe... vmes je punca vskočila in napisala par besed, zato enkrat v Ž in drugič v M spolu :)

Sosed je star max 45 let... Saj ga sploh ne poznam dosti osebno, le kadar se kregamo je on tisti, ki začne kreg... Mu rečeš, da ima pave na našem dvorišču, on pa že misli, da ga ne vem kako sovražimo in da ga obtožujemo.

Je pa samski, ne vem, če je kdaj mel kako žensko (to vem po govoricah ostalih, čeprav govorice so govorice... vsak si jo malo priredi), sej katera bi ga pa marala... Vsaka je rajš sama, kot pa da ma tazga debila, ne znam druzga rečt... No ima pa še brata, ki pa je mogoče 2 leta starejši od njega in poglej poglej, tud samski! Se vam kaj svita!??! >:D Njegov starejši brat pa ni nič boljši od njega... Pred leti je njegov starejši brat imel prometno nesrečo (v nasprotnem avtu je bil njegov kolega), vendar je bil kolega kriv in namesto, da bi se lepo pogovorila in sama rešila težavo, ga je šel tožit in stožil toliko, da je kolega moral prodati svoj tovornjak, drugače bi mu hišo vzeli (nekako tako)... Sosed si je s tem denarjem kupil nek hud avto, ki ga pa je kmalu za tem razbil - totalka! Se vidi, da je res nekdo nad nami in nas čuva - VSE SE VRAČA, VSE SE PLAČA!

Takole človek kar bruhne ven vse občutke in se izkašlja, mi kr malo pomaga, ...:D Če že njemu ne morem, ker me itak neb pustil do besede... 8-O

Skratka... Hvala za vse odgovore in vaša mnenja... Saj bi postavili ograjo, ampak trenutna kriza (beri recesija) nam tega ne dopušča... Žal!

Ste nas pa pomirili, vsaj glede sodišča... Hvala!

Smsje pa hranimo, če bojo kdaj dokazno sredstvo. ;) Upam, da ne bo potrebno...

Ker sem zadnje dneve veliko presedel za compom in stikal za raznimi zakoni, jih bral in analiziral, sem našel stran z vsemi linki zakonov, vam jo posredujem:

http://www.policija.si/index.php/zakono...

Še enkrat hvala!

lp

Pyr0Beast ::

Saj velikokrat se da narediti ogromno s preprostim pogovorom, če sta vpleteni osebi kolkor tolikor razumni seveda.

Se pa zagotovo najdejo ljudje ki vrtijo tisto svojo lajno non-stop. In da imajo taki še otroke, ojoj ..
Some nanoparticles are more equal than others

Good work: Any notion of sanity and critical thought is off-topic in this place

milc23 ::

Ne, sej otrok pa nimata... ne eden ne drugi! :P
Hvala bogu!

Mipe ::

Veliko denarja bo šlo za medsebojno tožarjenje, odvetniki bodo veseli.

Sploh pa imamo tudi mi zračno puško, oče sodeluje v strelskih tekmovanjih, kar dobro cilja. Včasih tudi ptiče strelja, samo tiste, ki nam delajo škodo (se vsiljujejo v kurnik, čeprav imamo ptičjo hišico z namenskim krmilom, rabutajo vrt, uničujejo jajca itd.). V naravi je dovolj hrane za ptiče, pač branimo svoj teritorij. Do zdaj še nobena ptica ni crknila zaradi tega.

Za vsak primer pa skrijem puško, če se ga foter napije...

world ::

Mi imamo v vasi tudi približno podoben primer.Namreč tisti gospod je precej star okoli 75 let ima.Pa je malo zmešan.Ko Luna ni prava ga malo trkne in zapelje avtomobile sred ceste,tako da je vhod v vas z ene strani popolnoma zablokiran.

Seveda pa mu nihče nič ne reče,ker nas je strah(nevaren človek je).Pol pa ko Luna malo popusti jih umakne.Ampak lahko traja to tudi več ur.Posledica tega pa je da moramo narediti 6km da pridemo v vas z druge strani.Policiji ga za čuda nihče ne prijavi,zakaj je tako ne vem.Ampak bi bil skrajni čas da ga nekdo prijavi.

Vse avtomobile,ki jih ima in en traktor pa še en kombi ima parkirane na dvorišču.Registrirano ni popolnoma nobeno izmed teh vozil.Najhujše pa se godi njegovi sosedi,ker sta še onadva medsebojno malo skregana,pol ji pa zapelje kombi pred vhod na njeno dvorišče.Tako da boga gospa ne more ne ven ne not.

Jaz osebno,ga sploh ne mislim prijavit,ker me osebno nič ne ovira.Sem namreč na tisti strani vasi,kjer njega ni zato si niti ne kratim časa z razmišljanjem o prijavi ali tožbi proti njemu.Ampak kaj naj.Na žalost je na tem svetu tudi nekaj "bolnih" osebkov.

T.
You Have Not Lived, Until You've Found Something Worth Dying For!

Pyr0Beast ::

Policijo zaradi namernega oviranja prometa. Če vozila niso registrirana in na cesti pa lepo odvem le teh ter avkcija ali preša.
Some nanoparticles are more equal than others

Good work: Any notion of sanity and critical thought is off-topic in this place

milc23 ::

Vidim oz vem, da nisi problemi samo pri nas... Vsapovsod se najde kakšen posebnež, da greni življenje drugim, ker svojega ima že tko al tko uničenega... 8-O

Bistvo mojega pisanja je bila njegovo izsiljevanje s tožbo in postavitvijo kamere na naše dvorišče...

Fotr bo streljau tako kot je do sedaj, če pa bo zopet prijava ali tožba... Kaj naj potem? Predvidevam, da če gre nekaj tožit, da rabi odvetnik nek utemeljen dokaz... Sicer pa po moje zanj je vsak primer dobrodošel, ker najbrž tud njih recesija udajra... :(

Je pa mal mučno (beri psihično), če imaš takega soseda za vratom...

lp

Pyr0Beast ::

Lahko te tolažim samo s tem, da nisi edini.

Tožbe verjetno ne bo vložil. Če pa bo pa nima kakih trdnih dokazov za kaj takega + da ga cela vas ima za norca.
Some nanoparticles are more equal than others

Good work: Any notion of sanity and critical thought is off-topic in this place

Tear_DR0P ::

hmmm

če japke s sosedovega drevesa na tvoj vrt padajo, jih lahko poješ - a kuro ki po tvojem brska tudi lahko?

pa tko skoraj resno sprašujem
"Figures don't lie, but liars figure."
Samuel Clemens aka Mark Twain

Ziga Dolhar ::

Ne.
https://dolhar.si/

Gapi ::

Jaz sem pa mnenja da lahko. Kura sama nič kriva, kriv je lastnik ki ni zavaroval da kura nebi šla k sosedu. Ampak zakon pravi drugače....

Tear_DR0P ::

ziga, hvala
"Figures don't lie, but liars figure."
Samuel Clemens aka Mark Twain

imagodei ::

Če ne kršite zakona, se nimate česa bati. Policija je sicer dolžna raziskat zadevo, če dobi prijavo, tako da vas lahko čaka kak obisk. Če iz tega ne bo nič, vam je sosed kvečjemu malo ponagajal.

Mogoče se bo to še kdaj ponovilo, potem bo pa tudi sosed lepo opozorjen, da je lažna prijava ravno tako kaznivo dejanje. Če bo torej brez veze povzročal delo policiji in tebe ovajal, se lahko ustreli v koleno (pun intended).
- Hoc est qui sumus -

Mipe ::

Torej če neurje odpihne sosedovo streho in pol pohištva na naše dvorišče, si lahko prilastim vsega tega?

To je nesmisel, tako kot tisto o kuri.

MeGreat ::

Glede ograje mislim, da mora itak dati sosed dovoljenje da se naredi ograja. Sicer možno, da je to z višino pogojeno, ampak nisem prepričan.

Ziga Dolhar ::

Za pridobitev lastninske pravice je potreben zadosten pravni naslov. Če takšnega naslova ni, se lastninska pravica ne prenese oz. ne pridobi. Tipični naslovi so pravni posel (kupoprodajna pogodba), zakon (priposestvovanje, nastanek plodov), odločba organa, dedovanje.

Glede plodov -

Plodovi, ki padejo na sosednjo nepremičnino

82. člen

Na plodovih, ki padejo na sosednjo nepremičnino, pridobi lastnik te nepremičnine lastninsko pravico v trenutku ločitve plodov od glavne stvari.


Stvarnopravni zakonik. (Tega člena ne preveč natančno brat, ker je hecen in mojemu razumevanju nedosegljiv.)

Glede kure, ki pogumno zakorači onkraj svojega domovanja - bo tisti, ki pravi, da je kura sedaj "njegova", moral pokazati na ustrezen pravni naslov, na podlagi katerega je pridobil lastninsko pravico na kuri. Če takšnega naslova ne uspe dokazati, bo kura ostala od prejšnjega (in trenutnega) lastnika. Jaz za kak tak pravni naslov ne vem - in se veselim, da mi ga kdo pokaže, da se naučim kaj novega :).

Sedaj pa ... čakam :-).
https://dolhar.si/

BlueRunner ::

Malo za šalo, malo zares: torej če padejo na sosedovo prikolico, so še vedno moja :D

Kar se pa tiče "primerkov", pa velja, da kdor grozi s policijo in sodišči so ga običajno samo polna usta groženj. Tisti, ki misli resno, ne opleta z jezikom, temveč to stori. Še najmanj pa opozarja storilca, da bo zadeva romala na policijo/sodišče. Zakaj bi mu dajal priložnost, da vse ali vsaj večino dokazov uniči še preden pridejo poklicni popisovalci stanja.

Če pa kakšna tečnoba v vasi/naselju/ulici neprestano klicari policijo, se jo kaj hitro zapiše v neuradno evidenco nebodjihtreba in se ji z zelo nedvoumnimi besedami pojasni, naj s svojim početjem preneha, sicer... Policija se pač mora na vsak klic odzvati. Če pa jo nekdo po nepotrebnem in neprestano klicari, pa policisti ponavadi že najdejo način kako poplavo takšnih klicev omejiti, če že ne ustaviti.

Pyr0Beast ::

Na plodovih, ki padejo na sosednjo nepremičnino, pridobi lastnik te nepremičnine lastninsko pravico v trenutku ločitve plodov od glavne stvari.
Torej, če kura znese jajce je potem tvoje ? :D
Some nanoparticles are more equal than others

Good work: Any notion of sanity and critical thought is off-topic in this place

ta_ki_tke ::

Morda bi o kuri odprli posebno temo? Eno je, če sosedovi kuri zavije vrat kdo, ki svojih kur nima, drugo pa, če to stori nekdo, ki ima na dvorišču že svojih 50 kur. Ne enemu ne drugemu pa ne bo mogoče dokazati, kaj ima v loncu, če se bo pametno takoj znebil glave, krempljev in perja, kakor svetuje Steinbeck v Ulici ribjih konzerv, kajti brez tega ni mogoče prepoznati nobene kure. O jajcih sosedovih kur pa dobimo dobre nasvete istega pisatelja v Polentarski polici: ne le da ni treba postavljati ograj, kvečjemu je treba v že postavljenih narediti par lukenj in poskrbeti, da bo naše dvorišče lepo zaraščeno s koprivami, tako da bo sosedovim kuram na njem prijetno in bodo rade tam nesle.
Če smo že pri branju, pa še med domače klasike: V Finžgarjevi Verigi najdemo vse tole kar na kupu: hruško, ki ji nekaj vej visi čez sosedov plot, tako da se jezni sosed ne zadovolji samo s plodovi, ampak ji omenjene veje poseka, petelina, v katerega sosedov mulec zabriše poleno, tožarjenje po sodiščih. Konča se slabo za advokate: soseda se pobotata brez njih.

BlueRunner ::

+1 :D

marko7 ::

Pomoje ma kaki pav šibro v riti.

jini ::

Plodovi, ki padejo na sosednjo nepremičnino

82. člen

Na plodovih, ki padejo na sosednjo nepremičnino, pridobi lastnik te nepremičnine lastninsko pravico v trenutku ločitve plodov od glavne stvari.


nadvse zanimivo. torej če pade jabolko z drevesa, ki ima veje nad cesto, na moj avto, mi bo avto v bistvu poškodovalo moje jabolko.

Utk ::

Ja, če je tvoj avto nepremičnina :)

Ziga Dolhar ::

Najprej bo treba razčistit, čigavo sploh je jabolko. Ker ni padlo na tvojo nepremičnino ... ups?

(Da ne bo pomote - razumevanje te zakonske določbe mi dela težavo že 3 leta. Morda pa zgolj preveč kompliciram ...)
https://dolhar.si/

jini ::

hudiča, torej mi bo na avto padlo državno jabolko.

ali obstaja mehanizem, da od države zahtevam, da prepreči, da bi jabolka, ki bodo jeseni prešla v njeno lastništvo, padla na moj avto?

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: jini ()

BlueRunner ::

Ah to je pa čisto preprosto. Jabolko pade na prikolico. Ker ni padlo na nepremičnino, je še vedno v lasti lastnika drevesa. Zato si ga iz prikolice ne smeš prilastiti. Lahko pa vsebino prikolice zvrneš na svoja tla, s čemer bodo jabolka postala tvoja lastnina. :))

Je pa res problem, če pade na streho avtomobila, ti jo poškoduje, nato pa pade še na tla in s tem postane tvoja lastnina. Vendar pa, ker je postala tvoja lastnina za nazaj (menda s trenutkom ločitve od drevesa), je tehnično gledano tvoje lastno jabolko poškodovalo tvoj lasten avto. Če imaš to srečo, da ostane na strehi, pa verjetno še lahko nekako vlečeš soseda na sodišče.

Še bolj zabavno pa je v hribih, kjer jabolko pade na tla, ki so v lasti istega lastnika, kot je drevo, nato pa se odkotalijo na sosedov travnik. Če ni drugega predpisa, potem mu moraš ta jabolka vrniti, saj so verjetno še vedno v lasti lastnika drevesa.

Glede na to, da je sodnija slovenski narodni šport, so se verjetno tudi že takšni primeri pojavljali na naših sodiščih... Odvetnike to zagotovo ne moti, OR pa so verjetno pisali samo odvetniki. Če ga bi tipični slovenci, potem bi notri zagotovo pisalo, da lahko sosedu požagaš drevo, če ti na dvorišče padajo njegova jabolka.:D

Zgodovina sprememb…

tsh2 ::

to, da je jabolko tvoje, če pade na tvojo zemljo iz sosedovega drevesa, je čisto logično in je prav da je tako. sosed je sam kriv da ima taka drevesa, ki imajo veje nad tvojo zemljo. pa tudi nima pravice hoditi po tvoji zemlji samo zato, ker ima drevesa, katera imajo veje nad tvojo zemljo.

to pa da ti sosedovo jabolko pade na tvoj avto je pa tvoja krivda, ker si sploh avto parkiral pod drevo, iz katerega padajo jabolka. pameten človek tega ne bi naredil. boljše vprašnje bi bilo, ali imaš pravico od soseda zahtevati, da naj poreže veje, ki visijo nad tvojo zemljo?

oboje ima veze z zdravo pametjo. kdor tega ne vidi je tipičen slovenc, ki se hoče samo kregat. :D

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: tsh2 ()

fireice ::

Kar se tice zahtevka za rezanje veje, poglej 83. clen, na tistem linku za stvarnopravni zakonik. 84. clen pa pove kako je s kokosmi, ki zatavajo na tvojo parcelo.

Pravica odstraniti veje

83. člen

(1) Lastnik nepremičnine ima pravico odstraniti in si prilastiti veje sosedovega drevesa, ki segajo v zračni prostor njegove nepremičnine in korenine, ki rastejo v njegovo nepremičnino, če ga motijo in če tega na njegov poziv ne stori lastnik sosednje nepremičnine.
(2) Če je lastniku sosednje nepremičnine s posebnim predpisom prepovedano ravnanje iz prejšnjega odstavka, ima pravico do odškodnine.
(3) Določila prvega odstavka tega člena se ne uporabljajo v primerih, kadar je meja nepremičnin v gozdu.
(4) Plodovi z vej, ki segajo v zračni prostor sosednje nepremičnine, postanejo z ločitvijo lastnina lastnika te nepremičnine.


Zasledovanje živali

84. člen

(1) Domače in udomačene živali sme lastnik zasledovati na tuji nepremičnini.
(2) Lastnik ali posestnik lahko lastniku živali prepove dostop na nepremičnino le, če žival brez odlašanja sam izroči lastniku.

CaqKa ::

Na plodovih, ki padejo na sosednjo nepremičnino, pridobi lastnik te nepremičnine lastninsko pravico v trenutku ločitve plodov od glavne stvari.
Torej, če kura znese jajce je potem tvoje ? :D

pa če se kura posere na tvojem dvorišču, je potem to tvoj drek?
zanimivo je ker s kure lahko pade plod... :)

Mr.B ::

V glavnem se ne sekirat. Kot je bilo rečeno da če pes laja ne grize, torej kaj več od prijave ne bo. Pa če pes to naredi večkrat, postane ta pes malo manj verodostojen, itd... Tak pes postane problematičen, če se združi z več sosedi, do takrat pa lahko mirne duše strela, pa če tudi kdaj kak metek zaide na pravega goloba, ki je ravno priletel pred tarčo, pač si kreativen. Pazi le, da ne zadane sosedove hruške, ker potem lahko postane kreativen.
France Rejects Genocide Accusations Against Israel in Gaza,
To accuse the Jewish state of genocide is to cross a moral threshold

jini ::

državna uprava mi je odgovorila, da so jabolka premajhna, da bi naredila škodo na mojem avtu, da pa bodo kljub temu pozvali lastnika jablane, da jo odstrani, ker imajo domnevno preveč dela s čiščenjem cestišča, dasiravno še nikoli nisem videl koga, ki bi tam čistil. zanimiv način, kako človeku ne dati prav, pa vseeno narediti tisto, kar od tebe pričakuje.
«
1
2


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Posest orožja (strani: 1 2 3 451 52 53 54 )

Oddelek: Problemi človeštva
2678486250 (8014) fikus_
»

Imate orožje (strani: 1 2 3 414 15 16 17 )

Oddelek: Loža
820203450 (18765) gruntfürmich
»

napad v Las Vegasu (strani: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 )

Oddelek: Loža
41992550 (84374) Grey
»

Kaj storiti v tem primeru...

Oddelek: Problemi človeštva
439098 (7459) Bellatrix
»

Prepoved vstopa na zemljišče!? (strani: 1 2 )

Oddelek: Loža
5716503 (14978) Okapi

Več podobnih tem