» »

Lej ga, tramvaj!

Lej ga, tramvaj!

1
2
»

Mercier ::

Jaz sem mislil to bol takrat, ko bodo Domžale Ljubljana. :D

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: Mercier ()

_Mortal_ ::

zzyxz: Pred nekaj dnevi sem gledal odajo o cepelinih in pristanek Hindenburga 1936. Pametni nemci so ga premazal z aluminijem v prah kar je trdo gorivo za Space shuttle. In tud ozemljitev ni bla dobra in zaradi tega se je vžgal in ne zaradi vodika. To je en tip iz NASE 9 let raziskoval in dokazal da ni bil vodik "kriv" za požar
Is reading in the bathroom considered as multi-tasking?

frudi ::

||_^_||, preračunaj si, tako kot LPP, koliko te stane vožnja iz domžal do centra in nazaj z avtomobilom, prištej tistih 100 sit za parkiranje in mogoče boš ugotovil, da ni avtobus nič dražji. bicikl je pa itak poglavje zase.
1ACDoHVj3wn7N4EMpGVU4YGLR9HTfkNhTd... in case I've written something useful :)

b ::

Normalno da ni bil vodik kriv za pozar (ceprav se mi zdi da je v mesanici s kisikom eksploziven), ampak ko je zagorelo pa vodik ni ravno pomagal pri gasenju, kajne?

lp,
Borut.

sketch ::

||_^_||: Ne. Z avtom bi prišel do Zadobrovške ceste ali Šmartinke, kjer bi na končni postaji tramvaja zastonj parkiral avto. Vsedel bi se na tramvaj (za katerega bi na minuto natančno vedel kdaj pride, saj bi bile zamude minimalne) in v mestu bi bil prej kot z avtom. Nato bi sestopil pri Drami ali Nami, naredil 300m do Vegove, dvignil papir in stvar ponovil v obratni smeri.

Ali pa bi se na domžalski ž.p. kar vsedel na regionalno vejo tramvaja, se zapeljal do ljubljanske ŽP kjer bi v 5 min prestopil iz regionalnega na centralni tramvaj in se zapeljal do Name.

Ja? Okej, mogoče malo idealizirano, a vseeno.

Druga varianta - kaj pa, če bi vsi z vegove prišli z avtom v šolo? Kje bi parkirali? Na Prulah?

Avtomobilizmu lahko očitamo veliko več, kot žrtve. (Čeprav nas te najbolj prizadanejo). Kaj pa onesnaženje? Pa ne samo s CO in ostalimi packarijami - s hrupom? Prostorsko onesnažeenje (= parkiranje vsepovsod?) Neizkoriščenost gospodarskih površin - mar ne bi bilo lepše, če bi pred parlamentom namesto parkirišča imeli park? Ali pa podaljšek kongresnega trga čez parkirišče (ki je urbanistični zločin, IMO)? Ali pa nov kompleks KC pri Hrvaškem trgu namesto sedanjega parkirišča? Ali pa karkoli nameto kateregakoli parkirišča?

Ne, meni se zdi, da je veliko ljudi pozabilo, da avto ni pravica - je luksuzna dobrina. Pravico imamo do dobro urejenega, hitrega, točnega in dobro vzdrževanega javnega prevoza.
Ker pa tega nimamo - je tako, kot je. Žal.

lp
s.
Adapt and overcome.

_Mortal_ ::

b: resda ni pomagu gasit>:D , ampak on je gorel samo navpično ko se je cel cepelin včagal. Cel je zgorel v 34 sekundah!
Is reading in the bathroom considered as multi-tasking?

Tomi ::

Mortal, če bi pogledal 17 postov višje, bi videl, da sem že sam napisal, kaj se je zgodilo s Hindenburgom.
Ampak kakor sem zadnjič slučajno ujel, so se spet lotili delanja cepelinov v turistične namene.
metrodusa.blogspot.com

_Mortal_ ::

vem jz sm tud vidu in financira jih ameriška vojska tud za prevažanje tovora
Is reading in the bathroom considered as multi-tasking?

Tomi ::

Pa še eno zasebno ameriško podjetje jih ima nad Las Vegasom, in sicer svetlobne, pa še eno angleško in nemško, ki naj bi naredili sahari s cepelini.
metrodusa.blogspot.com

sifu ::

ko govoris o pravici do javnega vozila bi lahko rekel da je pravica do osebnega vozila za nekatere se bolj pomembna....recimo za tiste, ki se jim je neudobno voziti z drugimi osebki v javnem prometu...taki imajo pravico do osebnega vozila da jih pripelje do centra mesta..recimo da gre za socialne fobike...ti bi jih najrajs vrgu nekje v domzalah na bus ali vlak pa nej vse do centra trpijo pa se nazaj pol.....

jype ::

Zelo tezko je nekoga ki se rad vozi s komolcem cez okno s hitrostjo vec kot 60 kilometrov na uro skozi urbano naselje oznaciti za socialnega fobika. Poleg tega nikjer nismo resnicno trdili da je treba avtomobile prepovedati, ampak da morate vi, ki imate avtomobile, malo bolj uporabljati glavo.

Danes bi me en LJ P4-nekaj siv hyundaj skoraj umoril (pa sem na sreco izkusen kolesar in vem da debilom znotraj plocevinastih skatel pac ni pomoci). V povezavi z ogrozanjem mene je storil tudi dva prometna prekrska, zaradi katerih bi v razvitem svetu bil ob voznisko dovoljenje in avtomobil. V mojem mestu je pac lahko normalno vozil naprej, kljub temu da je dogajanje opazoval policist.

Cosmo ::

Zanimivo, da za turistične in ostale nove cepeline uporabljajo le se helij in nikakor ne vodika. Zanimivo:D
I am Pentium of Borg. Division is futile. You will be approximated.

sketch ::

Sifu, najlepša hvala za vse besede, katere si mi položil v usta. Svojih namreč nikakor nimam zadosti. -_-

Kar se pa tiče socianih fobikov - so pač prizadeti ljudje. In njih ne bi, tako kot ne invalide, silil na javni promet.

Zanimivo, kako nekateri ljudje znajo včasih misli brat po samo par napisanih vrsticah.... not.

lp
s.
Adapt and overcome.

Jure2k ::

verjetn nimam pojma, ampak kokr sm jest do zdej mislu je z vodikom tkole:
2H2 + O2 ---> 2H2O sprosti se pa OGROMNA količina energije!

in ne vem, zakaj stvar nebi delovala, ker je v atmosferi 21% kisika. V primeru, da se avto zaleti je pa omogočen tudu vžig (samo iskra je že dovolj, za vžig mešanice vodika s kisikom).
zato bi morala biti škatlica/rezervoar/baterija, karkoli že izredno zaščitena pred toploto, pred vstopanjem plinov,... se pravi, da bi morala biti absolutno varna in izdelave te celice nebi stala malo. Ne vem tudi, kako bi bilo z reciklažo teh celic, saj ne verjamem, da bi jo enostavno napolnili, kot naprimer jeklenko s plinom, zaradi zgoraj navedenih problemov.
Jaz osebno mislim, da vodik še ni ravno zrel za uporabo v civilnih transportnih sredstvih.

Avtobuse pa bi se morali poceniti, ker je prevoz po mestu predrag, pomoje bi z znižanjem cene vozovnic in nakupom nekaj novih avtobusov (kjer so potrebni) dosegli dosti boljši učinek, kot ga dosegajo zdaj, ko bredejo v rdečih številkah. Osebno sem si zaradi cene mesečnih vozovnic kupil bicikl. in v enem letu prišparal za še pa še $.

LP, Jure

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: Jure2k ()

Jure2k ::

Tako, kot je že nekdo rekel namesto vodika se lahko uporabi plin Helij (He), ki je izredno stabilen (nereaktiven) po drugih lastnostih pa dosti podoben vodiku. Helij se lahko uporablja za zračna plovila, kot je naprimer cepelin, ni pa uporaben kot gorivo, ker je v tem primeru potrebna reakcija v kateri se sprošča dovolj energije bodisi toplotne, kinetične,...

Tomi ::

Jure2k: helij je kot ostali žlahtni plini (razen ksenona) inerten, in je dokaj poceni, pa majhno gostoto ima, to pa so tudi karakteristike dobrega plina za zračna plovila, ki temeljijo na vzgonu.
Kar pa se tiče mestnega prometa, je pa za slovenske razmere urejen prav zgledno. Šolska mesečna je poceni, pokritost je relativno dobra (spet na slovenske razmere). Da pa bi morali imeti več novih avtobusov, je pa tudi res.
Če bi kdaj živeli izven Ljubljane, po moje sploh ne bi kritizirali javnega prevoza, ker recimo pri meni doma je panika, in če ne bi bilo ljudi, ki ustavljajo štoparjem/imel kolesa, bi zaradi tega, ker nimam avta, tanke piskal.
Ko pa si že omenil kolo, danes sem si ravno nabavil kolo za 5 let mesečnih po 3.300:D Samo seveda ne ostane v Ljubljani.
Pa še nekaj, kar se tiče kolesa za po Ljubljani. Sicer vem, da sem zahteven, samo na kolo za manj kot 70.000 se ne bom niti usedel. Takega kolesa pa ni ravno puščati na javnim mestih, ker se prej ali slej znajde v Fuđinah.
metrodusa.blogspot.com

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: Tomi ()

TESKAn ::

Jure2k: vodik se že uporablja za pogon na avtobusih. Mislim, da ga imajo nekje v Nemčiji. In za shranjevanje pač rabiš jeklenko - tako, kot jo imajo za varjenje. Je pa večji problem teža take jeklenke in njena velikost, kot izdelava in ponovno polnjenje.
Uf! Uf! Je rekel Vinetou in se skril za skalo,
ki jo je prav v ta namen nosil s seboj.

Jure2k ::

Tomi, se strinjam s tabo popolnoma, saj sem povedal, da je helij idealen za zrakoplovna prevozna sredstva:)) in strinjam se, da vsak bicikl, katerega vrednost presega 5000 tolarjev bržkone konča na fuđinama, ampak jaz sem si kupil super nadmočno ključavnico, ki bi se jo mladi Fuđinac mogel s flexarco lotit, ker se drugače nebi bil sposoben oskrbeti z novim biciklom (Bicikle priklenite na kovinske drogove, ali kaj podobnega, da vam ga ne odnesejo na ramenih, kot so ga kolegu>:D ).

tESKAN, vem, da je vodik mogoče uporabljati, poleg tega bo to izredno čisto gorivo, saj bo namesto zdajšnjih zasvinjanih izpušnih plinov izpuščal samo vodo. Vendar je vseeno uporaba v avtobusih nekaj popolnoma drugega kot v osebnih avtomobilih, ker so nasplošno avtobusi dosti bolj varni kot avtomobili (v primeru nesreče, je zelo majhna verjetnost, da bi rezervoar/celico z vodikom zmaličilo ali poškodovalo do te mere, da nebi več opravljala svoje funkcije).

jype ::

So much about tramvaj :)

Ocitno se bomo po ljubljani vozili s cepelini. Tisti ki zdaj nabijajo muziko v avtih z vodikovimi, ostali pa s takimi na helij :)

sketch ::

Jah, tako je to... MightyMorphin' Slo-Tech Topics... ^_^

lp
s.
Adapt and overcome.
1
2
»


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Rešitev za slovenski javni prevoz (strani: 1 2 3 4 5 6 7 8 )

Oddelek: Problemi človeštva
35572264 (61673) starfotr
»

Hitra železniška povezava LJ - KR (strani: 1 2 3 4 5 6 7 8 )

Oddelek: Problemi človeštva
37740247 (29625) jest10
»

Po vzoru Londona 'obdavčiti' vožnjo z avtomobilom po centru Ljubljane (strani: 1 2 3 4 5 6 )

Oddelek: Na cesti
28819108 (14029) noraguta
»

Vlada napoveduje velike omejitve prometa v mestih (strani: 1 2 3 4 )

Oddelek: Loža
18210574 (10574) kekz

Več podobnih tem