» »

Privat vs. komercialna raba plačljivega SW

Privat vs. komercialna raba plačljivega SW

1 2
3
4

Grey ::

pa ti to metko poznaš, ali kako veš da ji je povsem dovolj? ker recimo nekatere metke delajo statistične analize v SPSSu - saj bi jih v SASu, pa je predrag, hell tudi SPSSa ji faks ne da, razen med 8 in 19 uro v računalniški učilnici. Da ne govorim o tem, da imajo na faksu vsi računalniki superiorni MSov operacijski sistem s superiornim MSovim officeom, ki pač ne bere inferiornih zapisv OOoja in mora metka tako imeti dostop do MS tehnologij - do pred kratkim je bila na MS tehnologije vezana zaradi SPSSa, sedaj hvala bogu le ta deluje tudi na unix like osih.

predvsem me pa zanima, kaj spada pod privat rabo in kaj pod komercialno? ali je učenje fotošopa zato da si urediš domače fotke komercialna uporaba ali je zasebna? kaj pa če potem, ko se naučiš delat s fotošopom začneš delat v eni firmi - a je pol tisto učnje bilo v komercialne namene ali ni bilo?

Kak pravnik bi se v tožbi znal obešati na to, ker stvar ni jasno definirana. Take stvari imajo najrajši. IMO je to, da ti ta program uporabljaš v službi samo posledica tvojega znanja. Ne služiš neposredno, ampak posredno preko podjetja. Podjetje služi na tvoj račun in te izplačuje. Torej je podjetje z nakupom programa že odplačala tvojo "ilegalo".

To da pa metka uporablja ilegalne programe je kriva fakulteta in ministrstvo za visoko šolstvo. Če ponujajo nek učni program na fakulteti ga morajo izpolnjevati z vsemi normami. Če to pomeni, da morajo imeti vsi posamezni študenti 24/7 dostop do nekega profesionalnega programa je stvar končana - fakulteta to mora zagotavljati. Bodisi preko MSDNAA ali pa kake druge pogodbe.

Zgodovina sprememb…

• spremenilo: Grey ()

PolentoZer ::

nebivedu:
... Se zavedam, da velika večina še vedno uporablja piratske programe in jih čisto razumem - ni jim do tega, da bi plačevali za programe. Ampak počasi bodo morali tudi na to mislit da je to kraja in ne vem, kako bi se jim zdelo, če bi jim recimo jaz odpeljal avto in se vozil z njim - pomoje pa da bi se jim strgal. Če pa malo pogledaš, pa vrednost nekaterih programov celo presega cene rabljenih starejših avtomobilov, tako da u bistvu bi sam naredil manjšo krajo, če nekomu odpeljem avto za 1500 evrov, kot pa če bi uporabljal windows server 2008 z licenco za 50 uporabnikov.

Me pa vsekakor ne bi motilo, če si moj avto z licenco za 5 uporabnikov skopira in se z njim vozi naokoli.:D

Zgodovina sprememb…

Vlady ::

Po drugi strani pa je eni Metki iz FDV-ja ki zna komaj prižgati računalnik čisto dovolj

pa ti to metko poznaš, ali kako veš da ji je povsem dovolj? ker recimo nekatere metke delajo statistične analize v SPSSu - saj bi jih v SASu, pa je predrag, hell tudi SPSSa ji faks ne da, razen med 8 in 19 uro v računalniški učilnici. Da ne govorim o tem, da imajo na faksu vsi računalniki superiorni MSov operacijski sistem s superiornim MSovim officeom, ki pač ne bere inferiornih zapisv OOoja in mora metka tako imeti dostop do MS tehnologij - do pred kratkim je bila na MS tehnologije vezana zaradi SPSSa, sedaj hvala bogu le ta deluje tudi na unix like osih.

predvsem me pa zanima, kaj spada pod privat rabo in kaj pod komercialno? ali je učenje fotošopa zato da si urediš domače fotke komercialna uporaba ali je zasebna? kaj pa če potem, ko se naučiš delat s fotošopom začneš delat v eni firmi - a je pol tisto učnje bilo v komercialne namene ali ni bilo?

MS OS ima preko MSDNAA zastonj, office pa dobi po dokaj normalni ceni. Študij pač ni zastonj in če ji doma ne mroejo dati za en bogi office, pa naj ne študira. Že dolgo časa velja to, da je šolanje za tiste, ki imajo denar.
"Lotereya - naibolee točnyj sposob učeta količestva optimistov"

BigWhale ::

ROFL, dej ne me smejat človek...8ur na dan brez plačila? Never gonna happen in this world.

Seveda ne, zato bos pa recimo osem ur v sluzbi delal tisto kar ti bodo narocili, recimo prenasal fastcikle sem ter tja in praznil kose za smeti, po sluzbi se bos pa lahko sam izobrazeval na sluzbenih racunalnikih. Ali pa bos delal recimo 6 ur, dve uri bos dobil pa podarjene, da se ucis. Morda celo z mentorjem, ce si bos to zasluzil.

Če se gremo popolnoma po pravilih in zakonih je nesmiselno da delodajalec zahteva neko določeno predznanje, ki ga študent po legalni poti ne more dobiti. To pomeni, da delodajalec takoj odseka večinski del ljudi, ki bi se radi zaposlili. Ostanejo torej samo še ljudje, ki so starejši in so prej delali v nekem podjetju na enakem programu.

Po kakih zakonih in pravilih? Kaj sanjas. Nekomu se kot delodajalcu ni treba ukvarjati s tem, kje bodo zaposleni dobili izkusnje. Bemtis no! Se gostinci zahtevajo izkusnje pri opravljanju dela natakarice. Ja kje hudica naj jih pa ena studentka dobi, ce nimajo doma lokala. Dajmo zahtevat od drzave, da vsakmu en tocilni sank in blagajno omogoci. A ne?

Uporabe programov se pač ne uči ByTheBook, ampak ByTheClick.

I beg to differ. Jaz sem se v osnovni soli naucil osnov programiranja iz knjige. Brez racunalnika! Se svoje prve programe sem pisal brez racunalnika. In prav tako se lahko komot izobrazujes iz knjige za katerikoli program. Dobis precej teoreticnega znanja, ki ti v praksi pride se kako prav.

Evo, recimo, da Open Source program...npr. Gimp doseže kvaliteto in zanesljivost Photoshopa. Grem stavit, da se bo takoj nekdo našel zakravatani pezdirek, ki bo spacal standard ISO-Slika1001 in onemogočil uporabo programa, ker "ne ustreza standardu". Ali pa kak zakon oz. določilo, da se ne sme uporabljati OpenSource programja ipd...

Ne bluzi no.

I beg to differ. Jaz sem se v osnovni soli naucil osnov programiranja iz knjige. Brez racunalnika! Se svoje prve programe sem pisal brez racunalnika. In prav tako se lahko komot izobrazujes iz knjige za katerikoli program. Dobis precej teoreticnega znanja, ki ti v praksi pride se kako prav.

Jaz sem se vse s praktičnim klikanjem naučil. Če naprava ne bo ob napačnem pritisku tipke eksplodirala, sploh ne berem manualov. Lažje in hitreje je, če probavaš in se sproti učiš. Itq so vse na isto vižo. Če pa kaj ne gre pa pogledaš v manual pa je.

Ne bluzi no.

To ni bluz, je samo dejanska slika potegnjena iz današnjega sveta ob predpostavki, da bi OpenSource programje doseglo ali preseglo kvaliteto (ki je pač trenutno ne, med drugim je zato piratstvo) programov, ki so vredni nekaj tisoč $.

krneki0001 ::

Jaz sem se vse s praktičnim klikanjem naučil. Če naprava ne bo ob napačnem pritisku tipke eksplodirala, sploh ne berem manualov. Lažje in hitreje je, če probavaš in se sproti učiš. Itq so vse na isto vižo. Če pa kaj ne gre pa pogledaš v manual pa je.

Ne bluzi no.

To ni bluz, je samo dejanska slika potegnjena iz današnjega sveta ob predpostavki, da bi OpenSource programje doseglo ali preseglo kvaliteto (ki je pač trenutno ne, med drugim je zato piratstvo) programov, ki so vredni nekaj tisoč $.

Tudi jaz sem imel programiranje in digitalno tehniko v srednji šoli in to ne na računalnikih, ampak na roke. Vsi smo pisali programe na roko in jih nismo mogli nikjer sprobati. Programirali smo pa v asemblerju, pascalu in basicu, ter fortranu. Vse je bilo pisanje v zvezke in nič na računalnik. Ampak tako znanje ostane še dolgo časa v glavi.

Tear_DR0P ::

vlady - moja referenca je šla predvsem na to, da si ti pisal, kako FDVjevka ne rabi - še kako rabi.drugo je pa to, da AFAIK fdv ni v msdnaa programu. zdej kako si FDVjevci dobijo svoj softver je men vseeno, ampak fer bi blo, da upoštevajo licence - če jim SPSSova ne diši, imajo tu še vedno R, ki je čez lužo na univerzah razvita odprtokodna alternativa (v bistvu je far superior tool, pa še starejše).

bistvo mojega pisanja je pa še vednov tem, da je komercialana raba softvera vsaka raba softvera - četudi podjetje pozneje plača za licenco, softvera, ki si ga ti za učenje piratsko izkoriščal. gre za to, da v svoje znanje nisi bil pripravljen nič investirat - kdor si ne zmore kupiti photoshop licence za šolanje naj si je pač ne - oziroma kot bi napisal vlady - študij pač ni zastonj - plačajte ga
"Figures don't lie, but liars figure."
Samuel Clemens aka Mark Twain

knesz ::

Učenje s praktičnem klikanjem je dober do neke mere, oz. za domačo uporabo.
Primer s katerim se trenutno ukvarjam je sesutje sharepoint services v neki firmi. "Admin" je s praktičnim klikanjem naredil škode za par ur dela, ko bi se vse skupaj dalo urediti v 5 minutah by the book.

Pa da se vrnem nazaj na temo.
Proizvajalec programske opreme je jasno postavil pravila. Cena je taka kot je, tako za komercionalno kot nekomercionalno uporabo. Čeprav mi niti ni jasno, kaj to drugo sploh je. Tisti pa, ki so mislili na uboge študente brez denarja, so pa pač omogočili uporabo verzij z omejenimi funkcijami (razne express varijante), ali pa so šli v pogodbo z izobraževalnimi ustanovami (MSDNAA).
Kar se pa tiče piratskih verzij, gre pa to na roko samo delodajalcem ki izkoriščajo uboge študente, da za njih kradejo.

lp

Infinity ::

@knesz: Ni mi jasno kako je s klikanjem po Sharepoint sesu SP services, men ni ratalo pa sem se kr orng igrou, poleg tega mi pa ni jasno kaj ti čaraš nekaj ur, SP je postavljen u urci in pou max(predpostavljeno da beckupiraš use sajte, userje,..., če pa tega nisi storil, si pa itak sam kriv da je do tega prišlo).

Drgač pa je zadeva taka d bi licence morale IMHO biti strog ločene na privat in komercialno rabo saj bi tako ljudem omogočili izobraževanje kasneje pa bi že kupili komercialno licenco če bi se s tem ukvarjali.

edit: PS: SP byTheBook je nočna mora vsakega normalnega človeka

Zgodovina sprememb…

• spremenilo: Infinity ()

knesz ::

@knesz: Ni mi jasno kako je s klikanjem po Sharepoint sesu SP services, men ni ratalo pa sem se kr orng igrou, poleg tega mi pa ni jasno kaj ti čaraš nekaj ur, SP je postavljen u urci in pou max(predpostavljeno da beckupiraš use sajte, userje,..., če pa tega nisi storil, si pa itak sam kriv da je do tega prišlo).

Kako je do tega prišlo, nisem razlagal, ker to niti ni bil moj namen in ne potreba.
Lahko pa potešim tvojo radovednost, čeprav je offtopic.
Med vikendom je prišlo do izpada električne energije in ena od vmware mašin se ni pravilno izklopila, zaradi česar je prišlo do sesutja IIS/asp.net. Zadeva bi se dala rešiti v 5-10 min z reinstalacijo IIS ter pripetjem sql baz, ki so ostale cele.
Žal pa je dotični admin delal nekaj po svoje, in sedaj sem jaz poklican da rešim kar se rešiti da. Rešiti se pa da vse.
Toliko o tej totalno offtopic temi.
lp

Poldi112 ::

>Ja kje hudica naj jih pa ena studentka dobi, ce nimajo doma lokala.

Lokalne veselice? Večinoma lahko dobiš izkušnje s prostovoljnim delom. Problem je zgolj če kot študent ne delaš nič, takoj po diplomi pa hočeš službo svojih sanj.

>oziroma kot bi napisal vlady - študij pač ni zastonj - plačajte ga

Študij bi se kjer je le mogoče moral izogibati drage programske opreme. Iste stvari kot te učijo na Win, Office, Photoshop, ... te lahko naučijo na Linux, OOo, Gimp,...
Where all think alike, no one thinks very much.
Walter Lippmann, leta 1922, o predpogoju za demokracijo.

opeter ::

Študij bi se kjer je le mogoče moral izogibati drage programske opreme. Iste stvari kot te učijo na Win, Office, Photoshop, ... te lahko naučijo na Linux, OOo, Gimp,...

Se strinjam, da bi se študij moral izogibati drage programske opreme, ampak pred leti (oz. desetlejtem nazaj) enostavno ni bilo nobenih alternativ.

Pri nas smo v prvih treh letnikih delali vse ročno, pozneje pa smo lahko začeli delati na Macih, ker druge uporabne alternative takrat enostavno ni bilo.

Čeprav si Maca takrat od nas ni mogel nihče privoščit, smo se osnovne programe "morali" na njih naučiti (zaradi česar sem seveda zelo hvaležen, da sem spoznal MacOS okolje). Večji problem je bil predvsem v tem, da nas je bilo skupaj 74 študentov in le 6 računalnikov.

Ker si šola tečajev ni mogla privoščiti (že tako so bili problemi ob nakupu računalnikov, čeprav so morali prispevati le malo denarja, saj je večino stroškov pokrivalo ministrstvo za izobraževanje), nam je za učenje programov ostalo edino literatura - katerega ni bilo toliko, kot je recimo danes - redno branje pomoči programa in seveda klikotanje (kot je nekdo že zgoraj omenil).

Dandanes je zadeva seveda drugačna, čeprav je v celoti en majčken problem.
Trenutni profesorji so se namreč "izšolali" na teh programih in zakaj bi sedaj to znanje enostavno "pozabili"? Takoj imamo odgovor, zakaj se morajo dandanes študentje "učiti" na dragih programih. Se pa strinjam, da mora šola poskrbeti za ustrezne licence. To je naloga šole.
Hrabri mišek (od 2015 nova serija!) -> http://tinyurl.com/na7r54l
18. november 2011 - Umrl je Mark Hall, "oče" Hrabrega miška
RTVSLO: http://tinyurl.com/74r9n7j

imagodei ::

Poldi> "Študij bi se kjer je le mogoče moral izogibati drage programske opreme. Iste stvari kot te učijo na Win, Office, Photoshop, ... te lahko naučijo na Linux, OOo, Gimp,..."

In ko prideš v podjetje, kjer še slišati nočejo za OOo? Ker vsi njihovi poslovni partnerji ravno tako uporabljajo Word in imajo težave pri pretvorbi?
- Hoc est qui sumus -

Poldi112 ::

>In ko prideš v podjetje, kjer še slišati nočejo za OOo? Ker vsi njihovi poslovni partnerji ravno tako uporabljajo Word in imajo težave pri pretvorbi?

Shraniš v doc. Sem prišel v firmo ki je bila dosti odprta da mi je dovolila uporabljati svoja orodja (dokler so pač legalna) in po nekaj letih še nobena stranka ni ugotovila, da doc in xls dokumenti, ki jih pošiljam, niso narejeni z MS orodji.
Ampak to nima veze. Če se učiš principe potem ti je šala mala zamenjati orodje.

>Trenutni profesorji so se namreč "izšolali" na teh programih in zakaj bi sedaj to znanje enostavno "pozabili"?

A se hecaš? Kako potem sploh pričakuješ napredek? Malo pomisli - trenutni učitelji so se izobraževali na dos-u ali čem podobno obskurnem, če sploh čem. In zdaj delajo na modernejših sistemih. Ti zdaj predlagaš da naj oni to učijo naprej?
Where all think alike, no one thinks very much.
Walter Lippmann, leta 1922, o predpogoju za demokracijo.

Zgodovina sprememb…

• spremenil: Poldi112 ()

Poldi,

Lokalne veselice? Večinoma lahko dobiš izkušnje s prostovoljnim delom. Problem je zgolj če kot študent ne delaš nič, takoj po diplomi pa hočeš službo svojih sanj.

Ampak saj si videl, da nekateri ne bi prostovoljno delali samo zato, da bi se nekaj naucili.

---

In ko prideš v podjetje, kjer še slišati nočejo za OOo? Ker vsi njihovi poslovni partnerji ravno tako uporabljajo Word in imajo težave pri pretvorbi?

Ce si se OOo naucil na pamet, potem bos z Wordom tezko delal. Ce si se pa naucil kaj je program za oblikovanje besedil, kaj so pisave, odstavki in kazala, potem se bos pa tudi v Wordu znasel.

Ce se ne, pojdi prodajat burek na bliznji stant, ker si ocitno zgresil poklic. Ali pa si placaj se en tecaj Worda. Oziroma se pritozi tistemu, ki te je ucil.

No, no, BW... Se bom pretvarjal, da to ni name letelo in bom rekel takole: očitno ne delaš direktno z uporabniki.
- Hoc est qui sumus -

Hm, ne ni nate letelo, letelo je na splosno. Pardon, ce si dobil tak vtis, ni blo osebno misljeno. Drugace pa, sem delal z uporabniki in vem kaj jih ucijo v solah (srednjih, osnovnih) in tudi po raznih racunalniskih solah in tecajih.

Stvar je v bistvu katastrofalna.

Povsod ne gre tako, poleg tega pa je veliko SW-ja zastarelega in slabšega na linuxu kot na winsih. Naj ti dam primer kar iz FRI-ja: pri predmetu uporabniški vmesniki se učimo programirati v motifu ki je zastarel kot zemlja in uporabljamo literaturo oz leta 1995! Pri predmetu osnove računalniške grafike, programiramo v golem C-ju in uporabljamo eno staro predpotopno knjižnjico za openGL, literatura je iz leta 1992! A ste normalni?
Danes poznamo, .NET, ki je miljonkrat boljši za izdelavo vmesnikov, kjer je MS postavu najboljše temelje kako je treba narediti okolje, da se da vmesnik narediti hitro in skoraj brez pisanja kode. Nekateri jeziki so to prevzeli (Java,...). Potem danes poznamo XNA, zakaj bi se človek jebal z enim zastarelim jezikom in knjižnjico, ko pa preprosto uporabiš celoten framework, ki je sodoben in uporablja sodobne knjižnjice in je poleg tega še lahek za naučit!
Sorry, linux ne ponuja alternativ, ker mu manjka jezikov/knjižnjic. Če gre za učenje v OO ali gimpu je tu skoraj vseeno, ampak vse ostalo pa je linux neuporaben in zastarel. Poleg tega pa moraš potem pri takih predmetih pozanti še ne vem kake ukaze za prevajanje programov... Čemu in zakaj se učiti toliko, ko pa alternativa (sicer plačljiva) ponuja boljše, močnejše in lažja orodja za naučiti.

jype ::

Vlady> Naj ti dam primer kar iz FRI-ja: pri predmetu uporabniški vmesniki se učimo programirati v motifu ki je zastarel kot zemlja in uporabljamo literaturo oz leta 1995! Pri predmetu osnove računalniške grafike, programiramo v golem C-ju in uporabljamo eno staro predpotopno knjižnjico za openGL, literatura je iz leta 1992! A ste normalni?

Niste (jaz ne obiskujem tako slabih fakultet). Če bi uporabljali free software (kar Motif, btw, sploh ni), bi uporabljali Qt (ki je GPL in ki je ena boljših sodobnih knjižnic za oblikovanje uporabniških vmesnikov).

Vlady> Danes poznamo, .NET, ki je miljonkrat boljši za izdelavo vmesnikov, kjer je MS postavu najboljše temelje kako je treba narediti okolje, da se da vmesnik narediti hitro in skoraj brez pisanja kode.

Hkrati pa je Microsoft .NET tudi pošteno (p)odprl, tako da dela tudi na Linuxu, kar te nedvomno izjemno veseli (saj nisi vezan na operacijski sistem, na katerem moraš za popravilo napak čakat več let).

Zgodovina sprememb…

• spremenilo: jype ()

Dr_M ::

Za tiste "veleume", ki jim ni jasno, kaj je piratstvo in kaj je kraja :)
The reason why most of society hates conservatives and
loves liberals is because conservatives hurt you with
the truth and liberals comfort you with lies.

Seveda je neke vrste kraja. Z nakupom SW-ja pravzaprav kupiš licenco, ne pa sam SW. Program ostane izključna lastnina avtorja (proizvajalca). On pa končnim kupcem *prodaja licence*.

Se pravi, če kopiraš SW od končnega uporabnika, seveda njega nisi oškodoval oz. ga nisi okradel. Si pa oškodoval avtorja - ukradel si mu licenco.
- Hoc est qui sumus -

Niste (jaz ne obiskujem tako slabih fakultet). Če bi uporabljali free software (kar Motif, btw, sploh ni), bi uporabljali Qt (ki je GPL in ki je ena boljših sodobnih knjižnic za oblikovanje uporabniških vmesnikov).

Hkrati pa je Microsoft .NET tudi pošteno (p)odprl, tako da dela tudi na Linuxu, kar te nedvomno izjemno veseli (saj nisi vezan na operacijski sistem, na katerem moraš za popravilo napak čakat več let).

Pa še Qt ni ravno ne vem kaj. Še posebej se mu stočka iz prenosa grafičnega urejevalnika v kodo. Tist .NET za linux je pa tiak tako zbugan da se sploh čudim, da sploh dela. Ni ne za komercialno rabo ne za učenje... Edino za igračkanje, pa še to si omejen.

vlady jaz sem še vedno mnenja, da superiorne programske opreme, kot je MSjeva, nihče ne sme kradit, plačajo naj za uporabo - ali pa če svoj faks prisilijo, da jim zrhita MSDNAA program - in upam da si dojel, da tudi folk na FDVju potrebuje superiorno programsko opremo, ne samo vi na FRIju. kaj šele kakšni gradbeniki in strojniki

Utk ::

No, kakorkoli, na FRI-ju ti vsaj zarad faksa ni treba piratizirat. Tako bi moralo bit na vseh faksih.

Kenpachi ::

Mja, na FRIju vseeno še vedno ne dajo Offica. No, čeprav to niti ni velik problem zdaj, pred začetkom novega šolskega leta, ko je MS znižal ceno student verziji na "samo" 90€.
Zaraki Kenpachi.

leinad ::

Tear_Drop a na FDVju se ukvarjajo s MSjevimi razvojnimi orodji? Namreč MSDNAA nam ne omogoča Officea.

In zakaj bi rabu glih MS Office?

leinad ::

Saj ga ne. Sklepam pa, da bi Office enemu s FDV-ja še najbolj koristil. Mogoče, da tudi tam kaj razvijajo, zato pa sprašujem.

CrniE> Tako bi moralo bit na vseh faksih.

Jaz nisem navdušen nad tem da država moj denar zapravlja za to da bodoče kadre indoktrinira v uporabi lastniške programske opreme, brez nakupa katere bodo potem manj produktivni.

Naj se v javnih šolah priučijo orodij, ki so prosto dostopna, zasebno pa zarad mene lahko tudi plačajo za "študentski word".

Vlady> Tist .NET za linux je pa tiak tako zbugan da se sploh čudim, da sploh dela.

Tako pravi Vlady. Microsoft pa pravi, da je Mono odličen. Težko se je kregat z avtoriteto na tem področju.

Zgodovina sprememb…

• spremenilo: jype ()

jype> Jaz nisem navdušen nad tem da država moj denar zapravlja za to da bodoče kadre indoktrinira v uporabi lastniške programske opreme, brez nakupa katere bodo potem manj produktivni.

Naj se v javnih šolah priučijo orodij, ki so prosto dostopna, zasebno pa zarad mene lahko tudi plačajo za "študentski word".

Amm...dokler v podjetjih uporabljajo licenčne programe in OpenSource programje v uporabi ni popolnoma enako licenčnemu, naj kar "zapravljajo" in "indoktrinirajo" bodoče kadre za lastniško programsko opremo.

Grey> Amm...dokler v podjetjih uporabljajo licenčne programe in OpenSource programje v uporabi ni popolnoma enako licenčnemu, naj kar "zapravljajo" in "indoktrinirajo" bodoče kadre za lastniško programsko opremo.

Ne.

Naj kar naučijo študente uporabljat prosto programje. Potem ga bodo lahko tudi v podjetjih, kjer ga zdaj ne morejo, ker indoktrinacija pač vsebuje zgolj programje tistih proizvajalcev, ki imajo s čim podmazati fakultete.

jype, se strinjam. Sej ne pravim, da mora faks kupovat licence, lahko tudi zastonjske uporablja. Samo ne sme se dogajat, da mora nekdo nevem kako obvladat nek program, ki stane 1000 evrov, če ne more drugač prit do njega kot s krajo.

CrniE> Sej ne pravim, da mora faks kupovat licence, lahko tudi zastonjske uporablja.

MSDNAA seveda še zdaleč ni zastonj (pa bi moral biti - v bistvu bi morale fakultete računat Microsoftu, da njihovim študentom šenka licenco, ker je glavni interes, da se to dogaja, pravzaprav Microsoftov).

Se pa strinjam, da ni nič narobe, če se študente uči uporabljati kakršnokoli sodobno programsko opremo, ki jo utegnejo študentje potrebovati pri delu kasneje - če to ne pomeni, da se davkoplačevalski denar meče stran.

... če to ne pomeni, da se davkoplačevalski denar meče stran.

Kar seveda velja še naprej.

kulSMS ::

davkoplačevalski denar se meče stran tudi še kaj drugega.
na faksih recimo kupujejo nove računalnike, lcd monitorje,..., ko pa bi lahko normalno delali na starih računalnikih (ranga 1.5GHz).

na faksih recimo kupujejo nove računalnike, lcd monitorje,..., ko pa bi lahko normalno delali na starih računalnikih (ranga 1.5GHz).

Ja sam programirat pa še vedno ne moreš na 15" monitorju! še moj prenosnik ima večji monitor kot jih imamo na faxu.

Vlady> Ja sam programirat pa še vedno ne moreš na 15" monitorju! še moj prenosnik ima večji monitor kot jih imamo na faxu.

Programira se na A4 listu, s svinčnikom in radirko.

Ja sam programirat pa še vedno ne moreš na 15" monitorju! še moj prenosnik ima večji monitor kot jih imamo na faxu.

Na 15" monitor spravis vsa stiri 80x25 konzole eno zraven druge! Ce s tem ne znas potem programirat si luzr. Za tisto kar se na faksih dela je cist dost.

Zgodovina sprememb…

• spremenil: BigWhale ()

Na 15" monitor spravis vsa stiri 80x25 konzole eno zraven druge! Ce s tem ne znas potem programirat si luzr. Za tisto kar se na faksih dela je cist dost.

Ne Vlady za programiranje rabi 2x30" LCD-je, morda še bolje kaj takega:

http://www.digitaltigers.com/zenview.asp
http://www.digitaltigers.com/zenview-ho...

Ti kar, vidim da si sadomazohist >:D

no ja na FDVju se tudi kdaj kaj sprogramira - sam tisto je bolj za hec :) vsaj kar študentje naredijo - ampakwinse pa vseeno rabiš, da word poganjaš za seminarske pisat - pa fensy predstavitve

Tear_DR0P> ampakwinse pa vseeno rabiš, da word poganjaš za seminarske pisat - pa fensy predstavitve

Moja deklica je diplomo napisala v profesionalnem programu, ki obvlada marsikaj, česar Microsoft Word še vedno ne. Pa je ta profesionalen program prost. Zastonj. Brezplačen. Se ne sesuva. In še PDF je lahko izvozila, ne da bi morala za to plačati ekstra.

Vse skupaj s profesionalno predstavitvijo vred, se razume.

Tako da očitno winsov vseeno ne rabiš za reči, ki si jih omenil.

Mavrik ::

In še PDF je lahko izvozila, ne da bi morala za to plačati ekstra.

Če se že kurčiš, vsaj neresnic ne širi.
The truth is rarely pure and never simple.

bluefish ::

če se prav spomnim Oo omogoča izvoz v PDF.

zee ::

@Mavrik: OpenOffice (ce je bil tu misljen ta) nativno podpira izvazanje dokumentov v format PDF. Ne obstaja samo Adobe Acrobat za delanje PDFjev. jype neresnic ne siri sploh.
zee
Linux: Be Root, Windows: Re Boot
Giant Amazon and Google Compute Cloud in the Sky.

Mavrik ::

@Mavrik: OpenOffice (ce je bil tu misljen ta) nativno podpira izvazanje dokumentov v format PDF. Ne obstaja samo Adobe Acrobat za delanje PDFjev. jype neresnic ne siri sploh.

Njegov stavek namiguje da moraš v Officeu plačati ekstra za možnost eksporta v PDF. To ni res.
The truth is rarely pure and never simple.

kriko1 ::

Napisal je samo da ni nič doplačala za to, mavrik obrača stavke!

Bi rekel, da ni pisala v OOo... :)

Jah, je. OOo ni od muh.

Rly? Cool.
1 2
3
4

Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Adobe kaže pot v prihodnost: naročnina na programsko opremo (strani: 1 2 3 4 5 )

Oddelek: Novice / Pisarniški paketi
21050737 (43930) Nummy
»

Francoska policija s prehodom na Linux prihranila 50 milijonov EUR (strani: 1 2 3 48 9 10 11 )

Oddelek: Novice / Ostala programska oprema
54369084 (58048) Icematxyz
»

BSA izdala letno poročilo (strani: 1 2 3 )

Oddelek: Novice / Avtorsko pravo
12713513 (10531) opeter
»

Nekateri slovenski poslanci predlagajo prehod na odprto kodo (strani: 1 2 3 4 5 6 7 8 )

Oddelek: Novice / Ostala programska oprema
38830134 (21830) Matevžk
»

MSI: uporabniki nočejo Linuxa na netbookih (strani: 1 2 3 )

Oddelek: Novice / Operacijski sistemi
14014215 (9178) Daedalus

Več podobnih tem