» »

Francoska policija s prehodom na Linux prihranila 50 milijonov EUR

Francoska policija s prehodom na Linux prihranila 50 milijonov EUR

Ars Technica - Kot poročajo na ArsTechici je francoska policija, ki se je leta 2004 odločila za prehod na Linux prihranila že 50 milijonov EUR.

Prehod so začeli leta 2005 in najprej so MS Office nadomestili z OpenOffice.org. Sledila je zamenjava še ostale programske opreme, vključno z brskalnikom Firefox in odjemalcem e-pošte Thunderbird.

Potem je leta 2006 prišla Vista in francoska policija se je namesto na Visto raje odločila migrirati na Ubuntu. Razlog za migracijo je bila ocena, da jim prehod na Visto ne bo prinesel bistvenih prednosti, poleg tega pa jim je Microsoft povedal, da bi bilo za prehod potrebno izobraževanje uporabnikov.

Francoska policija je tako izvedla testni prehod na Ubuntu. Za začetek so prehod izvedli na 5.000 delovnih postajah, prehod sam pa je bil zelo enostaven. Do konca leta načrtujejo še prehod 15.000 delovnih postaj do leta 2015 pa nameravajo Linux namestiti na vseh 90.000 računalnikih. Ugotavljajo, da ima Linux številne prednosti, med drugim tudi enostavnejšo oddaljeno administracijo in boljše delo z odprtimi standardi.

Po besedah predstavnika francoske žandarmerije Xavierja Guimarda so s prehodom uspeli znižati stroške za 70 odstotkov, oziroma povedano drugače - prihranili so celih 50 milijonov EUR. Ob tem pa niso naleteli na kakšne večje težave. Ali kot je izjavil Guimard: "Prehod iz Xp na Ubuntu se je izkazal za zelo enostavnega. Dve največji razliki sta ikone in igre. Igre niso naša prioriteta.".

Slovenska policija pa še vedno ostaja - slovenska.

543 komentarjev

««
«
1 / 11
»»

PNG ::

Sicer moram reči, da so mi windowsi zelo všeč - celo bolj kot linux kompilacije (heh, nekje se pa vendarle mora videti kam mečemo denar za nove grafične kartice in procesorje!), ampak pozdravljam to odločitev. Linux se mora bolj razširiti.

Teserakt ::

Pametni so tile francoski policaji. Še za naše bi moral organizirat en tečaj osnov OS pa linux na vse mašine.

murmur ::

Ljuba nam teta iz Mirkosoft Slo. bi ob besedi "OpenOffice" najprej petkrat vprasala "Kako ste rekli?", potem pa koncno izjavila svoj "Oprostite, ampak ne slisim dobro".

urban99 ::

50 mio ojrov?! O_o

Če gre slo javna uprava v dveh letih na linux, recesije sploh občutili ne bomo. Če pa skenslamo še 250 občin, ki jih moramo preživljat, bomo pa fenomen z imenom "slovenski tiger". (ravno danes bral o neki mali občini, ki nima niti vodovoda pa mi ne gre iz glave, damnit).

mtosev ::

v SLO bi tak vec denarja porabili kot ce bi ostali na winz. kakih -1Mil eur bi "prihranili" :D
Core i9 10900X, ASUS Prime X299 Edition 30, 32GB 4x8 3600Mhz G.skill, CM H500M,
ASUS ROG Strix RTX 2080 Super, Samsung 970 PRO, UltraSharp UP3017, Win 11 Pro
moj oče darko 1960-2016, moj labradorec max 2002-2013

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: mtosev ()

Zheegec ::

Zaradi enkratnih stroškov že mogoče (čeprav bi morali biti ti stroški še vedno nižji, kot enoletna licenčnina za Windows), samo če narediš statistiko za par let pa je Linux vsekakor cenejši, tudi če te enkratne stroške ob prehodu noro napihneš.
"božja zapoved pravi; <Spoštuj očeta in mater>,
ne govori pa o spoštovanju sodstva."
Janez Janša, 29.04.2014

christooss ::

Lol Igre niso njihova prioriteta :)

Kje bodo pa dobili šolanje za reflekse :P
Zakaj je nebo modro? Da imamo lahko sladoled Modro Nebo

BigWhale ::

Lol Igre niso njihova prioriteta :)

Kje bodo pa dobili šolanje za reflekse :P

Sej za to je polno eniih flash iger, ki delajo tudi na linuxu. :>

HAM ::

Lahko zacnejo z xbill-om ;)

Blisk ::

Tudi v naši državni upravi že krepko razmišljajo o linuxih.
Samo problem je, ker nihče nima jajc to nardit. Predvsem zato, ker je večina državnih uslužbencev zaplonkanih do amena in zna uporabljati samo windowse, pa še to samo tistih 5 tipk in 10 ikon, katere so nujne za delo.

Linuxi so za njih znanstvena fantastika.

Matako ::

Mogoče bi pa morali spet poizskusiti na star način: "Brez panike! Ti računalniki... to je kot en pisalni stroj priključen na televizor. Vse kul." Včasih je delalo.
/\/\.K.

Mr.B ::

Problem so programi, ki itak delajo tako tako na Windowsih, in potem daš še linux gor, in imaš zbirko. vsa državna uprava gre na šolanje, ker so drugačne ikonice, in ne ve kje je save in print. Jajc pa nimajo zato, ker nihče prvič ne odgovarja, menjajo se na štiri leta, pa zakaj bi delal, če mi sedaj ni treba, prov fino se imamo.
Kot sem rekel že enkrat nazaj, nekdo bi se moral odpovedati karieri, imeti soglasje vseh v državnem zboru, in tako po papirju, vsakega tretjega označiti kot tehnološki višek, potem pa nalimati linux, noben se ne bo oglasil, da ne zna delati. V vmesnem času pa popraviti programe da delajo na linuxu, in interes bodo imeli vsi, saj če so prej podpirali MS, bodo sedaj podpirali linux, pa še konkretno bodo zaslužili pri prehodu. Lahko pa vse prestavijo na terminalske storitve, pa ne bo potrebe kupovati novega hw-ja. Problem je tudi v tem, da če se za IT ne zapravi letost, naslednje leto ministrstvo dobi toliko manj…
France Rejects Genocide Accusations Against Israel in Gaza,
To accuse the Jewish state of genocide is to cross a moral threshold

jype ::

Blisk> Predvsem zato, ker je večina državnih uslužbencev zaplonkanih do amena in zna uporabljati samo windowse, pa še to samo tistih 5 tipk in 10 ikon, katere so nujne za delo.

Saj enakih 5 tipk in 10 ikon lahko postaviš na zaslon na Linuxu, le precej ugodno kot na konkurenčnih rešitvah.

Mr.B> Problem so programi, ki itak delajo tako tako na Windowsih, in potem daš še linux gor, in imaš zbirko. vsa državna uprava gre na šolanje, ker so drugačne ikonice, in ne ve kje je save in print.

Ne, niso problem. Uporabniški vmesnik prilagoditi, da bo enak(o bedast) kot je zdaj, je trivialno in poceni.

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: jype ()

MacQ ::

Če je treba kje kaj ukrasti, se takoj upajo, ko pa je treba napraviti kaj dobrega za državo, pa ne.
Znižanje stroškov pa bi ja morala biti prioriteta.

WamPIRe- ::

U lepa "tekma" in reklama za odprtokodno družbo! Pozdravljam!

Kar se slovenkse JU tiče...
V naslednjih dveh letih dvomim, da se bo kaj prestavilo v naši javni upravi. Za naprej pa sem bolj optimističen. Zaenkrat se še dobijo računalniki z WinXP, ko pa to ne bo več možno pa resnično upam, da se bo opogumilo vsaj eno ministrstvo, zavod... To sklepam iz dejstva, da bodo usužbenci skoraj zagotovo potrebovali izobraževanja s prehodom na Visto oz. Win 7 ter Office 2007. S tem bi bilo popolnoma vseeno, če bi začeli prehajati na opensource in bi s tem prihranili na programski opremi.
Msi Z77 | Intel i7-3770K | Kingston HyperX DDR3 16GB
CM Silent Pro Gold 700W | Asus RTX 2080 | Samsung 850 EVO 250GB
Samsung 850 EVO 500GB | 2x Asus ROG PG279Q

Thomas ::

Cel € na prebivalca Francije bodo prihranili?

Neverjetno.

Če ne bodo s skritimi stroški tega transfera zapravili še kakše € na prebivalca več.
Man muss immer generalisieren - Carl Jacobi

Tear_DR0P ::

MS v sloveniji državnim podjetjem nudi podpodporo, šolanje in helpdesk. za FLOSS pa takega podjetja ni. sicer je država sama financirala COKS, ampak se trenutno še ne zanaša nanje. drug problem je prenašanje dokumentov iz MSO na OOo - pač še ni 100% enako in jih je strah.drugače pa se že kar nekaj časa spogledujejo z odprto kodo, je pa problem, ker slovenske univerze polajo samo MS strokovnjake :)
"Figures don't lie, but liars figure."
Samuel Clemens aka Mark Twain

jype ::

Thomas> Cel € na prebivalca Francije bodo prihranili?

Immediately. V prihodnosti seveda vsako leto vedno več.

Tear_DR0P> MS v sloveniji državnim podjetjem nudi podpodporo, šolanje in helpdesk. za FLOSS pa takega podjetja ni

To ne drži, da takega podjetja ni. Celo več večjih podjetij je, ki se s tem ukvarjajo. Housing iz Ljubljane in Agenda iz Maribora sta prvi, ki mi padeta na pamet, nista pa edini.

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: jype ()

D3m ::

Na Okrožnem sodišču v Ljubljani so že nadomestili MS Office z OpenOffice.org
|HP EliteBook|R5 6650U|

Invictus ::

Prehod na Linux bi naša državna uprava lahko uporabila za filtriranje glupih uslužbencev. Kdor ne zna napisati enega teksta v OpenOffice in ga poslati s Thunderbirdom ali Evolution(seveda prav nastavljenim), dobi knjižico.

To bi bili šele prihranki :)).

Če bi pa končno začeli naročati spletne aplikacije, pol je pa tako al tako vseeno kaj uporabljaš.

LP I.

l0g1t3ch ::

Javna uprava pa je spet naročila in že podpisala pogodbo za izdelavo desktop aplikacije razvite v .NET okolju. Pogoj je sicer bil da se da koda pod GPL licenco, nič pa ni bilo omenjeno orodje.

Toliko o prehodu na linux :)). Pa ne omenjat mono-ta, ker mora bit aplikacija narejena z njim v mislih da bo pravilno delovala.

P.S. Smesno je ker se toliko govori o prehodu na linux aplikacije za JU pa se po večini pišeje v M$ tehnologijah.

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: l0g1t3ch ()

war-dog ::

50 mio so prihranili glede licenc, to pa koliko je prehod dejansko stal pa niso povedali in koliko bo stalo nadaljno izobraževanje kadra in vzdrževanje pa ni všteto.
Object reference not set to an instance of an object.

jype ::

war-dog> 50 mio so prihranili glede licenc, to pa koliko je prehod dejansko stal pa niso povedali in koliko bo stalo nadaljno izobraževanje kadra in vzdrževanje pa ni všteto.

50 mio so prihranili, ker niso prešli na Visto, ampak na Linux. Izobraževanju in vzdrževanju se tudi z Visto ne bi izognili.

war-dog ::

Raje preberem kakšno mnenje tistih, ki delajo zdaj na tistih sistemih, kot pa izjavo nekakšne novinerske hiše ali pa odgovorne osebe za ta prehod. Me zanima kako so oni zadovoljni
Object reference not set to an instance of an object.

nietka ::

Dve največji razliki so ikone in igre ---> Dve največji razliki sta ikone in igre? Nekako sta dve razliki in je raba dvojine na mestu, ali se motim?
Great warrior? Wars not make one great.

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: nietka ()

FireSnake ::

je pa problem, ker slovenske univerze polajo samo MS strokovnjake :)


Ah, daj no. Ce ta "strokovnjak" ni zmozen delati na linuxu potem ni vreden, da ga pes poscije!

Problem je drugje; folk, ki je do slizbe prisel po zvezah - in ta folk res nima pojma in jih je strah. Nekdo se bo moral najt, ki bo ta folk zmetal na cesto, kjer jim je mesto!


Po besedah predstavnika francoske žandarmerije...

HAHA, tole mi je pa vsec :D

nietka: ne, ne motis se ;)
Poglej in se nasmej: vicmaher.si

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: FireSnake ()

WamPIRe- ::

war-dog> 50 mio so prihranili glede licenc, to pa koliko je prehod dejansko stal pa niso povedali in koliko bo stalo nadaljno izobraževanje kadra in vzdrževanje pa ni všteto.

50 mio so prihranili, ker niso prešli na Visto, ampak na Linux. Izobraževanju in vzdrževanju se tudi z Visto ne bi izognili.


+1
Msi Z77 | Intel i7-3770K | Kingston HyperX DDR3 16GB
CM Silent Pro Gold 700W | Asus RTX 2080 | Samsung 850 EVO 250GB
Samsung 850 EVO 500GB | 2x Asus ROG PG279Q

McMallar ::

Na tem forumu se pojavlja ena zanimiva stvar:
- če nek strokovnjak (ali "strokovnjak") ne zna delati na linux-u, potem je zanič in ga je potrebno vreči na cesto
- če nek strokovnjak (ali "strokovnjak") za linux ne zna delati na MS platformi, je to itak brezveze in mu prav nič ne fali ampak je vreden zaposlitve kjerkoli

Takšno dvoličnost opažam že nekaj časa.

S tem ne želim kakorkoli nižati vrednosti linux ali MS produktov ampak gre očitek samo na zgoraj omenjeno.
Why can't a programmer tell the difference between Halloween and Christmas?
Because OCT31 = DEC25

Poldi112 ::

In kje je kdo ki ne zna delati na win? Oz. trdi da je to nepotrebno? Ker jaz tega ne opažam, je pa res da mogoče tega ne vidim, ker sem v "tapravem" taboru :)
Where all think alike, no one thinks very much.
Walter Lippmann, leta 1922, o predpogoju za demokracijo.

opeter ::

In kje je kdo ki ne zna delati na win? Oz. trdi da je to nepotrebno? Ker jaz tega ne opažam, je pa res da mogoče tega ne vidim, ker sem v "tapravem" taboru :)


V katerem? V osnovi sem jaz osebno na tretji strani ...

Koliko bi dejansko stala JU v RS, da bi prešla na odprtokodno programje? So že bile kje kakšne kalkulacije? Koliko bi jih stalo šolanje ipd. Koliko se plača na letnem nivoju raznim podjetjem, da šolajo osebe v JU, da se naučijo novega vmesnika Office 2007 ipd.? So kje prikazani ti ipd. stroški?
Hrabri mišek (od 2015 nova serija!) -> http://tinyurl.com/na7r54l
18. november 2011 - Umrl je Mark Hall, "oče" Hrabrega miška
RTVSLO: http://tinyurl.com/74r9n7j

[BISI] ::

Nc se ne premakne. Ja, s komentiranjem na Slo-Techu verjetno res ne. Preden komentirate neke novice, o katerih mislite, da ste vpoklicani komentirati, se vsaj poducite o tematiki. Hvala. :)

Po dokaj podobni poti kot francoska zandarmerija se v Sloveniji proti odprti kodi premika sodstvo. V prvi fazi so zamenjali Windows 95 za Windows XP, Internet Explorer (ali Netscape 4.xx) za Firefox, Outlook Express za Thunderbird in dw5 za OpenOffice.org. Ce se pri tem malce ustavimo. Torej, celotna drzavna uprava v Sloveniji definitivno ne uporablja Microsoft Office. Dw5, za tiste, ki morda ne veste, tece v DOSu. Windows 95 je bil na sodiscih v uporabi nekje od izzida pa vse do leta 2005, ce se ne motim. Skratka, v igri so stare konfiguracije, mesane konfiguracije, itd.

Pa pristanemo pri izobrazevanju, ki ga bojda ni za tovrstne resitve. Jah, s taksnimi izmisljotinami lahko prepricujete babice ali morda kaksnega politika (pozor, zadnje case so popularne komisije - tam lahko nasrkate). Vsak usluzbenec je dobil moznost dvodnevnega prakticnega izobrazevanja v novem okolju (delavnice so v Mariboru potekale pri Birostroju), prejel pa je tudi licno spisan prirocnik (Aztec d.o.o.).

V drugi fazi, ki se ni zacela se povsod, pa se izvrsuje selitev na Linux (na obali se je ze delalo v tej smeri pred kaksnim letom). Vecina racunalnikov nima nikakrsnih tezav z zamenjavo operacijskega sistema, tako da so glavni korak (zamenjavo zastarele programske opreme) opravili tako ali tako ze v prvi fazi.

In kot ze velikokrat poudarjeno (tudi Matthaija bi lahko ze tekom let zaceli brati med vrsticami), glavna poanta prehoda ni prihranek sredstev, je pa to vsekakor najbolj populisticna posledica prehoda. Sodisca so vse svoje spise preselila na odprt in standarden datotecni format - to je na dolgi rok neprecenljivo. V koncni fazi bi lahko zaceli uporabljati tudi Microsoftov openXML, a je problem v tem, da je 100% implementiran le v primeru Microsofta, kar bi nekoliko otezilo drugo fazo prehoda.
And then I saw her face... Mozilla Firefox

r0ker ::

problem linuxov ni nič druga kot neumna imena programov ter neumna postavitev programv ter orodij.
mogoče bo kera od 600.000 obstoječih različic linuxa kaj naredla za nivo tajnice.
sam delam v šolstvu in prehajamo na linuxe, različne distribucije, da vidimo katera bolj ustreza pisarniškemu delu in morem rečt... katastrofa. ne verjamem, da je prehod iz win na ubuntu gladek. samo priznat nočejo. vsi majo v mislih prišparane miljončke

jlpktnst ::

Ma "skriti stroški" so tudi pri Microsoftovih rešitvah. Nenehna izobraževanja so povsod.

Razlika je tudi to, da pri nekaterih rešitvah teče denar v ZDA, pri drugih pa ostaja doma, v domačih podtjetjih. Poleg tega da je v odprti kodi možno tudi razvijati lastne rešitve, in kapital vložen tja tudi ostaja doma!

Meni se zdi ta point veliko bolj pomemben. Skupni stroški na koncu niso tako zelo manjši, je pa važno kam teče kapital. Ne mislim hranit že itak predebelih.

poweroff ::

problem linuxov ni nič druga kot neumna imena programov ter neumna postavitev programv ter orodij.
mogoče bo kera od 600.000 obstoječih različic linuxa kaj naredla za nivo tajnice.
sam delam v šolstvu in prehajamo na linuxe, različne distribucije, da vidimo katera bolj ustreza pisarniškemu delu in morem rečt... katastrofa. ne verjamem, da je prehod iz win na ubuntu gladek. samo priznat nočejo. vsi majo v mislih prišparane miljončke


Po moje je pa problem nesposobnost informatikov, ki jih zmede drugačna ikonica ali drugo ime programa.

Zame osebno je bil prehod iz Win na Ubuntu zelo gladek. Par dni, pa mi je bilo vse jasno. Enako velja za mojo ženo, ki o računalnikih nima pojma.

V pol ure sem ji pokazal kako sistem deluje in sedaj normalno piše tekste, ureja preglednice, brska po spletu, pošilja e-pošto, gleda TV, DVDje, itd. No problem at all.

Če pa imaš ti težave, se raje vprašaj o svojem nivoju znanja, da ne rečem še česa drugega.
sudo poweroff

FireSnake ::

jlpktnst: bi se strinjal!
Poglej in se nasmej: vicmaher.si

gruntfürmich ::

čudno čudno... vedno se čudim tem skritim stroškom... mislim da so nepotrebni in jih pravzaprav ni. je samo čisti profit z računico: +licenčnina.
"Namreč, da gre ta družba počasi v norost in da je vse, kar mi gledamo,
visoko organizirana bebavost, do podrobnosti izdelana idiotija."
Psiholog HUBERT POŽARNIK, v Oni, o smiselnosti moderne družbe...

carot ::

Koncno so prisli k pameti, saj vse Windows rabimo samo mi gamerji za igrat igrice, drugace bi lahko sli vsi na linux ali karkli drugega in je res neumno, da folk placuje za tak gnil sistem, ki ga res ne potrebuje.

Mr.B ::

PRoblem je v tem, da imamo ti. sistemce na nekaterih organih, katerih funkcija je ena stvar, in to je to. Primer ene stvari je to, da preveri ali so se naredili backupi, kot da ne deluje obveščanje, in če niso pokliče zunanje izvajalce. To bi lahko delala tajnica, če dobi mail subject backup failed, pokliči izvajalca. In takih je ogromno, in zakaj bi nekod hotel nekaj uvajati, če pa bi potem moral delati.
France Rejects Genocide Accusations Against Israel in Gaza,
To accuse the Jewish state of genocide is to cross a moral threshold

Gemm ::

Nekaj takega zadnjic prebral na eni podobni temi: ko delas prehod na linux, se da veliko veliko vecino stvari spraviti na odprtokodne resitve. Ampak, vecinoma pa sem in tja ostane kaksen Navision ali podobnega, ki je seveda kriticna aplikacija za velike bwane, pa tudi zamenjava je precej netrivialna (pa tudi z excelom je precej testno zvezan). Torej, firma hopla na linux, ampak direktorjem pa ni treba, da lahko se dalje uporabljajo iste analiticne aplikacije. Potem se pa srednji management pocuti manjvredno, ker ne morjo v Ubuntu tistih fajn tabelc gledat in hocejo nazaj winse. Itd, vse do dna hierarhije, na konc si pa lahk vesel da je vsaj kaksn server kje se, ki ni windows.

Icematxyz ::

Na Okrožnem sodišču v Ljubljani so že nadomestili MS Office z OpenOffice.org


Koliko je meni poznano sodišča uporabljajo open office. Nevem pa če vsa.

Drugače pa kot sem že v eni drugi temi napisal. V Sloveniji nočemo biti prvi in čakamo kaj bodo pač drugi naredili pa potem sledili. Smo pa svetilnik? Vem pa da je nek naš minister podpisoval neke dogovore z Microsoftom pred časom? In močno dvomim da ti dogovori zajemajo kakšne ugodnosti ob prehodu na kak drug programski paket...

D3m ::

Z OpenOffice so imeli inštrukcije že lansko leto. Pred kratkim so dobili nove računalnike. Zdej pa nalagajo OpenOffice še preostalim upravam (sodišča), ki jih še nimajo.
|HP EliteBook|R5 6650U|

l0g1t3ch ::

Kot že nekajkrat povedano in velikokrat ignorirano. Zavzemat bi se moral za uporabo odprtih standardov in pri naročilih programske opreme bi bilo treba zahtevati da je ta zgrajena na odprtih tehnologija in standardih in da je prenosljiva.

orbter ::

Me zanima, če bi vsi ti, ki zagovarjajo MS rešitve, bili pripravljeni plačati za vsak program, ki ga uporabljaj na Windowsih, na Linuxu pa obstaja brezplačna alternativa. Ni res, da je prehod na Linux dražji, še manj pa kompliciran. Povprečno mašino imaš v pol ure popolnoma pripravljeno za delo z vsemi popravki in programjem, ki ga uporablja večina. Lahko kdo v istem času naloži Win, programe, popravke in prilagodi vse kar rabi?

V naši firmi smo šaltali na OpenOffice, ko je bila še verzija 1.xx. Brez izobraževanj, samo nekaj osnovnih navodil. Sledili so še prehodi na Firefox, Thunderbird, VLC in tako naprej, tako, da je na sedanjih mašinah edina komercialna zadeva Windows. Če in ko bomo prešaltali na Linux, bodo ljudje itak poznali programe, ki so isti kot na Win tako, da si res ne predstavljam, da bi s tem morali imeti kakšna posebna izobraževanja. Ikono za zagon klikneš na vseh OS-ih. Ostalo je isto.

Še mati v penziji, ki se je na Windowsih zgubljala, je vsa srečna odkar sem ji dal Ubuntu. Končno najde vse kar rabi in cel orazume za kaj gre :-)

Tomay ::

To pišem na pravkar postavljeni mašini p3 866Mhz 256MB rama. Debian 5 + LXDE. Namestitev približno pol ure z netinstall cd-jem.

Ni ravno čudež hitrosti, dela pa dosti bolje in hitreje kot xp na isti mašini. O visti niti ne sanjam. Večina programja je tudi v linuxu prevedena v Slovenščino tako, da tudi tu ne vidim težave. Če pa povprečnega uporabnika posadim pred to mašino verjetno niti opazil ne bo, da niso windowsi.
Voodoo 4Ever

morbo ::

Samo res, nekateri pišejo kot da bi bil Linux monstrum iz Andromedine galaksije z enodimenzionalnimi ikonami in obrnjenimi osmi miške... OMG, kje je c:/?!! Penguins ate my harddisk!

cryptozaver ::

Pričakovano se razvija debata pro et contra in nič kaj novega ni prebrati.

Veseli pa me, da ne govorimo več na pamet, ampak so tu konkretne številke. Vedno se namreč pojavijo pomisleki glede prihrankov. Očitno prehod na OpenSource dolgoročno vendarle prinese prihranke...

BigWhale ::

Zalostno je to, da smo o tem nekateri govorili ze vec kot pet let nazaj. Ampak pri nas so se vse studije delale za prekratek rok.

gruntfürmich ::

Ampak pri nas so se vse studije delale za prekratek rok.

kaj pa zajemajo študije na kratek rok, da so zaključki dražji kot windosw?
"Namreč, da gre ta družba počasi v norost in da je vse, kar mi gledamo,
visoko organizirana bebavost, do podrobnosti izdelana idiotija."
Psiholog HUBERT POŽARNIK, v Oni, o smiselnosti moderne družbe...

jype ::

gruntfürmich> kaj pa zajemajo študije na kratek rok, da so zaključki dražji kot windosw?

_Prehod_ na linux in nadaljna uporaba Windows XP.

Ko delaš _prehod_ na Windows Vista, je seveda ta prehod dražji.
««
«
1 / 11
»»


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Barcelona gre na Linux (strani: 1 2 )

Oddelek: Novice / Ostale najave
7917531 (13491) noraguta
»

Tegobe münchenske migracije na Linux in končni triumf (strani: 1 2 3 )

Oddelek: Novice / Ostala programska oprema
10322668 (20187) Daedalus
»

Francozi in Švedi s prehodom na odprto kodo nižajo IT stroške (strani: 1 2 3 4 5 )

Oddelek: Novice / Ostala programska oprema
20018048 (14942) hruske

Več podobnih tem