» »

Zakaj so škropiva škodljiva?

Zakaj so škropiva škodljiva?

1 2
3
4

Pyr0Beast ::

kravjega mleka že dal časa ne pijem, ker ne vidim potrebe po tem

mjah, po moko greš pa v trgovino, druge ni. Sicer se da pa tut pr branjevkah na trgu kaj najti, če iščeš.
Some nanoparticles are more equal than others

Good work: Any notion of sanity and critical thought is off-topic in this place

nevone ::

No, Thomas & co, to je sam začetek vaše "zelene mafije".


Enim pa res vse prov pride.

o+ nevone
Either we will eat the Space or Space will eat us.

gzibret ::

Eh, ni bilo mišljeno zbadljivo. Hotel sem povedati, da je ta knjiga pognala v tek okoljska gibanja. To je bil sam začetek. Prej se na okolje sploh ni gledalo kot na neko dobrino, ki jo je treba ohranjat čisto.
Vse je za neki dobr!

nevone ::

Prej se na okolje sploh ni gledalo kot na neko dobrino, ki jo je treba ohranjat čisto.

Seveda se ni. Ker če bi se, bi jih pomrlo še več oziroma bi jih manj preživelo. Ampak standardi se s časom pač višajo, kar je prav. Je pa še vedno treba vedeti, da kakšno občasno svinjanje je sumasumarum lahko bolj produktivno kot popolna sterilnost.

o+ nevone
Either we will eat the Space or Space will eat us.

gruntfürmich ::

... da kakšno občasno svinjanje je sumasumarum lahko bolj produktivno kot popolna sterilnost.

ja pa ne svinjanje s kemikalijami!
"Namreč, da gre ta družba počasi v norost in da je vse, kar mi gledamo,
visoko organizirana bebavost, do podrobnosti izdelana idiotija."
Psiholog HUBERT POŽARNIK, v Oni, o smiselnosti moderne družbe...

Luka Percic ::

Sej meni se tudi ne dopade. Ampak pred časom je ena gospa razlagala po oddaji kako so oceni al je stvar škodljiva( v hrani recimo). Najprej se določi za človeka škodljiv odmerek, potem se ga deli z faktorjem 100. In tam se postavi meja, ki nesme bit presežena.

Torej ta svinjarija je precej precej varna. Vsaj za nas. Čebele pa znajo prej poginit, ja.

Pyr0Beast ::

In, kaj se zgodi, ko 100x poješ neko stvar ?
Some nanoparticles are more equal than others

Good work: Any notion of sanity and critical thought is off-topic in this place

antonija ::

Dolocanje ADI (Acceptable daily intake) je misceko bolj zapleteno kot pa se ga tukaj razlaga... Tud tale wiki link je zelo zelo poenostavljen primer. Predvsem se pa po dolocitvi ADI stvar se "razredci" za vsaj faktor 10 ko se doloca MRL (Maximum Residue Limit). V tej vrednosti (MRL) je pa vkljucena tudi kolicina zivila ki ga povprecen zemljan poje.
Statistically 3 out of 4 involved usually enjoy gang-bang experience.

Pyr0Beast ::

Seveda se to določa na podlagi akutne zastrupitve, ne kronične in dolgoročne.
Poleg tega se *.cidi ne razporedijo enakomerno po telesu (tlele tisti /kg) in se nabirajo v določenih tkivih, največkrat maščobnih. Ko se začnejo ta tkiva 'razkrajati' pa se učinkovine sprostijo in delujejo sinergetično, kot hormonski regulatorji ali kako drugače onemogočajo delovanje nevrotransmiterjev ter/ali celic. Posledice so definitivna degeneracija, ali potomcev ali osebka samega.

Razporejanje učinkovitosti glede vnosa na dan je pa tudi malce za lase privlečeno, saj lahko ješ par različnih kultur, da zadovoljiš svoje prehranske potrebe, in ob tem podvojiš, potrojiš dozo.
Poleg tega večina kmetovalcev meša na -občutek- in raje več kot manj, kar spet ni +
Some nanoparticles are more equal than others

Good work: Any notion of sanity and critical thought is off-topic in this place

antonija ::

Ce ima kaksna skupina substanc dokazan (mogoce celo sum na *, nisem 100% siguren) sinergisticni ucinek se prilagodi ADI in posledicno MRL na worst case scenario. Skratka te stevilke so zasnovane priblizno tako, da bi povprecen odrasel clovek moral pojesti npr. 10kg medu da bi se pojavile tezave zaradi substance ki je bila v tem medu pod MRL vrednostjo. Sej ne recen da obstajajo heroji ki lahko cel dan tankajo med (in to mogoce celo ponavljajo iz dneva v dan), ampak taki extremi bojo vedno obstajali in se jih zabelezi v statistiko kot outlayerji. Velika vecina populacije pa se prehranjuje relativno "normalno" in jih omenjene stevilke lepo zajemajo.

Ce se ne motim obstaja za dolocitev teh vrednosti vsaj nekaj EU dokumetov ki uravnavajo to podrocje. Ce ima kdo prevec casa in volje: http://eur-lex.europa.eu/
Statistically 3 out of 4 involved usually enjoy gang-bang experience.

Pyr0Beast ::

True. Samo učinkovine se pa še vedno kopičijo v telesu in se ne čistijo iz njega, saj ima večina njih večjo afiniteto do olja in maščob kot do vode. Posledično lahko bolezensko stanje pripelje do še hujših obolenj, npr. jeter, ledvic, možganov. Pravtako je nevarna nosečnost, pri kateri imajo 'fake'-hormoni še hujše posledice.

Sicer imajo pa pesticidi samo kratkoročen močan (+) učinek. Po parih letih pa pobijejo oz. iztrebijo še naravne škodljivce in populacija škodljivcev se lahko pred škropljenjem brezskrbno razmnožuje.

Glede outlayerjev. Prav ti predstavljajo kakšno stotinko promila populacije in se lahko uvrstijo med -bolj ogrožene. Sicer o zastrupitvah in akutnih težavah ne poročajo in nikoli niso v velikih šteilkah. Tam do 100 osebkov je ponavadi 'normalno'. Se pa življenje definitivno spremeni za vedno za teh 100 oseb.
Some nanoparticles are more equal than others

Good work: Any notion of sanity and critical thought is off-topic in this place

antonija ::

Substance ki se bioakumulirajo so IMO na seznamu prepovedanih substanc za uporabo pri zivilih, namenjenih prehrani ljudi. Res je da je ta seznam vcasih odvisen tudi od kapitala in politike, ampak odkar je reguliran iz Bruslja (in v vseh moznih komisijah sedijo predstavniki vec drzav) so seznami vedno bolj kvalitetni in strogi. Ubistvu so danes te sezanmi ze tako strogi, da bolj kot za zdravje potrosnikov skrbijo za omejevanje uvoza zivil iz drzav, kjer je cena pridelave smesno nizka. Tako lahko sezigamo kontejnerje piscancev in rakov iz azije in podobno.

Ampak vsi te seznami in zakoni so dobri tocno tolk kot se jih ljudje drzijo. Razne inspekcije in nadzori ne delujejo preventivno (ker pac niso za to ustanovljeni) ampak so bolj kot kontrola zivil ki so ze v prehrambeni verigi.

Najvecji problem je pomojem se vedno pri pridelovalcih zivil, ker bojo brez pomisleka sli uporabit najbolj nevaren *.cid ce so dovolj sigurni da jih inspektor ne bo ujel. In vse to naredijo kljub vec let trajajocim opozorilom, prepovedim, etc. Pa ni slovenija neka izjema pri tem, v celi EU je pri pridelovalcih stanje podobno.

Lahko ti pa se enkrat povem da ce ima neka spojina doloceno MRL vrednost, potem je ta stevilka preracunana tako, da bi se moral clovek res nazirati z necim vec dni ali tednov ali celi mesecev zapored da bi dosegel vsebnost v telesu, ki bi povzrocala nezelene ucinke. Tukaj je pa treba vedeti se, da se toksicnih ucinkov vecinoma ne preucuje na ljudeh. Ze dovoljenje za preucevanje toksicnosti na zivalih je umetnost dobit, za ljudi je v tem trenutno zadeva vise-manje nemogoca. Pa prostovoljci gor al pa dol.
Statistically 3 out of 4 involved usually enjoy gang-bang experience.

Pyr0Beast ::

...za uporabo pri zivilih, namenjenih prehrani ljudi.
Na pa za uporabo kot krma pri živalih, ki so namenjene prehrani ljudi. Bioakumulacija je tukaj velika, velikostni redi koncentracij so pa 10x večji.

Yup. Samo med živalimi pa ljudmi je dokaj velika razlika, saj so se prilagodile na njim ljuba okolja. Tako pri njih kolaps imunskega sistema ne povzroči ravno ista snov in v isti koncentraciji.

Sicer, zakaj pa sploh potrebujemo vrednost ED50, da se oceni koliko ljudi bo umrlo, če so bili vsi izpostavljeni tej substanci ali kakšnim višjim ciljem?
Some nanoparticles are more equal than others

Good work: Any notion of sanity and critical thought is off-topic in this place

antonija ::

Tud krma spada pod iste predpise, v tabelah so tud vrednosti za krmo, pri dodatkih za krmo so predpisane karence, itd.

Za sklairanje iz zivali na ljudi skrbijo strokovnjaki, ne bom se delal da razumem njihovo podrocje. Sklepam pa, da vkolikor jim nihce ni uspel dokazati napak pri njihovem pocetju, se vecina strinja da bo njihovim izsledkom zaupala.

Vrednost LD50 potrebujemo zato, da imamo oceno pri kaksni vsebnosti bo izbrana substanca pokosila 50% organizmov. Stevilka "50%" seveda pripada nekemu statisticnemu modelu, iz katerega lahko potem izracunamo tudi druge stevilke, kot je naprimer 5%, 1%, 0.1%, 0.01%, ... Ko pridemo do neke se razumno sprejemljive stevilke se odlocimo da sprejmemo tveganje in sprejmemo predpis ki regulira to podrocje.
Statistically 3 out of 4 involved usually enjoy gang-bang experience.

Pyr0Beast ::

Mehw, kewl. Hvala za razlago ...
Some nanoparticles are more equal than others

Good work: Any notion of sanity and critical thought is off-topic in this place

gruntfürmich ::

ed50 služi kot nekako povprečje. ker ed100 boš težko dobil brez zares velikega pretiravanja, kar pa je seveda daleč od (povprečne) resnice.
"Namreč, da gre ta družba počasi v norost in da je vse, kar mi gledamo,
visoko organizirana bebavost, do podrobnosti izdelana idiotija."
Psiholog HUBERT POŽARNIK, v Oni, o smiselnosti moderne družbe...

SimonMS ::

lejte...debatirate v nepravo smer!
Kdo od vas, ki mislite, da kmet zastruplja Zemljo kupi hrano pridelano na BIO način? verjetno nihče ker rajši iščete izdelek, ki je za kak cent cenejša...stem se samo še bolj spudbuja intenzivna pridelava. Zdaj zakaj kmet škropiva uporablja? zato ker je enostavno tržno tako primoran. Ravno tako kot nekdo izmed vas ne bo vzel službe, ki je plačana 800€ na mesec, ampak bo raje sprejel službo kjer je plače recimo 100€ več (če je le možnost). Zdaj naslednja zgodba je velik lobij teh FITOdružb....tudi one želijo živeti z dobičkom, kar pa lahko samo tako, da ustvarjajo škropiva, ki so učinkovita, ponavadi pa ima vsaka medalija dve plati, zato lahko ob nekem izrednem pozitivnem delovanju za kmeta, ima tudi kako zelo negativno lastnost, ki pa te družbe seveda ne zanima in je niti nikjer ne objavijo.

Tudi sorte se forsirajo v tako smer, da je iz njih možno čim več iztisnit ob današnjih pridelovalnih razmerah...žal so vse te sorte bolj občutljive na bolezni in škodljivce kot so bile nekatere nekoč! Selekcija izbira sort ki so na sušo bolj odporne, pa verjamite da gre tako pri stroki kot tudi pri kmetu v tako smer, da ob nekih padavinah poseješ tisto kar je za področje najbolj primerno. Roko na srce; enostavno ni neke velike izbire in ni nekih kultur, ki bi nadomestile koruzo, pšenico....
Torej: če kmet ne bi nič škropil, verjamite, da bi zraslo skoraj nič in kaj bi se zgodilo? cena hrane bi skozi noč zrasla tako, da bi preživel dobesedno samo kmet!!! samo pomislite, da je v neki državo eno leto toča ali neurje ali pa naglo večanje populacije in lahko to povzroči tak globalni problem in zvišanje cen prehrambenih surovin!

Narobe je s prstom kazati na kmeta ker kmet lahko kaže na velike družbe, ki dobesedno ustvarjajo bolezni da lahko prodajajo sredstva, le te firme pa spet drugače prikažujejo resnico. Koneckoncev pa vsak gleda le nase...kmet, družbe ki sredstva proizvajajo, trgovine ki jih prodajajo in na koncu mlinska industrija ki zrnje kupi, pa trgovci ki id mlinske kupijo kruh in na koncu je potrošnik ki išče poceni kvaliteten izdelek! pa naj nekdo pove, kako naj se v trgovini trži zdrav izdelek po nizki ceni, ko pa je vsepovsod prej veliko stroškov da izdelek pride do police?!

Da ne omenjam moje kritike o tem koliko nepotrebnih kilometrov se napravi v današnji družbi in se na tak način onesnažuje okolje in to samo zato ker je potrošnik tako zahteven ker želi imeti še danes tisto kar se spomni, pa čeprav bi lahko brez tega živel do smrti!

Sigurno ni hrana tako zdrava kot če nebi bila škropljena, ampak človeško telo pač prenaša do neke meje....pa saj menda želimo živeti samo do smrti mar ne?...in če pogledaš drugače: boš užival nevem kako zdravo hrano pa te potem lepega dni povozi tovornjak...

Sicer pa: itak gre ceu planet v en ku***

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: SimonMS ()

gzibret ::

SimonMS - se strinjam. Samo nihče ne kaže s prstom na kmeta. On rabi za preživetje in dohodek. Smisel teme pa je dvigniti splošno zavest o tem problemu. Pa s prstom kažemo na razne ljubiteljske vrtičkarje, katerih prihodek ni odvisen od kmetijske dejavnosti. Ti velikokrat ornk pretiravajo. Pa tudi nekateri kmetje....
Vse je za neki dobr!

gruntfürmich ::

----kmet lahko kaže na velike družbe, ki dobesedno ustvarjajo bolezni
??? spet teorija zarote ???

drugače pa: kmetje škropijo, on ravno oni so krivi da je na določenih področjih voda onesnažena z nitrati in je skoraj nepitna.

koliko so pa primorani škropiti, da imamo kaj za jest je pa že drugo vprašanje...
"Namreč, da gre ta družba počasi v norost in da je vse, kar mi gledamo,
visoko organizirana bebavost, do podrobnosti izdelana idiotija."
Psiholog HUBERT POŽARNIK, v Oni, o smiselnosti moderne družbe...

Zgodovina sprememb…

gzibret ::

Nitrati so druga zgodba. Njihova prisotnost v podtalnici je posledica gnojenja.
Vse je za neki dobr!

gruntfürmich ::

Nitrati so druga zgodba. Njihova prisotnost v podtalnici je posledica gnojenja.

whoops.... se pardoniram;((
"Namreč, da gre ta družba počasi v norost in da je vse, kar mi gledamo,
visoko organizirana bebavost, do podrobnosti izdelana idiotija."
Psiholog HUBERT POŽARNIK, v Oni, o smiselnosti moderne družbe...

Pyr0Beast ::

Je pa oboje posledica intezivnega kmetovanja.

Za tisti cent/kg se nisem še nikoli sekiral, raje kupim kvalitetno, dobro sadje inu zelenjavo, kot pa polovico zmečem stran ko pridem domov ali pa naslednji dan, ker je preprosto segnilo.
Some nanoparticles are more equal than others

Good work: Any notion of sanity and critical thought is off-topic in this place

SimonMS ::

hotel sem samo opomnit, da pravzaprav vse škoduje...(ne samo škropiva)...nič ni nedolžno.

Pyr0Beast ::

Ja ampak ene stvari škodujejo manj oz. praktično nič, to je razlika.
Če se boš pa overdosal z *cidi je pa itq tvoja stvar.
Some nanoparticles are more equal than others

Good work: Any notion of sanity and critical thought is off-topic in this place

antonija ::

Paracelsus, the father of toxicology, once wrote: "Everything is poison, there is poison in everything. Only the dose makes a thing not a poison."

Nobena stvar ne skoduje "prakticno nic".
Statistically 3 out of 4 involved usually enjoy gang-bang experience.

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: antonija ()

Pyr0Beast ::

Še vedno pa moraš neki jest ..
Some nanoparticles are more equal than others

Good work: Any notion of sanity and critical thought is off-topic in this place

kozjakovec ::

Ker je tema zaspala bo napisal zanimivo misel nekega pridelovalca grozdja,ki sem jo slišal te dni:Če hočeš imeti ZDRAVO grozdje,moraš 2-3x prekoračiti koncentracijo škropiva,kot je v navodilih.Pa na zdravje s kozarčom rujnega.

gruntfürmich ::

Ker je tema zaspala bo napisal zanimivo misel nekega pridelovalca grozdja,ki sem jo slišal te dni:Če hočeš imeti ZDRAVO grozdje,moraš 2-3x prekoračiti koncentracijo škropiva,kot je v navodilih.Pa na zdravje s kozarčom rujnega.

zato pa jst najraje pijem sosedovega, ki mi zagotavlja, da škropi minimalno (upam).;)
nimam pa rad zelo škropljeno vino - ponavadi je to od tistega folka, ki pač škropi 'ker drugače nič ne pridelaš', ali pa ne vedo koliko preveč škropijo, in pa rujenga domačega: 'nič ni škropljeno, je mešano; šmarnica, jurka, izabela...' :D:))
"Namreč, da gre ta družba počasi v norost in da je vse, kar mi gledamo,
visoko organizirana bebavost, do podrobnosti izdelana idiotija."
Psiholog HUBERT POŽARNIK, v Oni, o smiselnosti moderne družbe...

Daniel ::

Pretiravajo, mi prvič škropimo z normalno koncentracijo takrat, ko ostali ponavadi že tretjič, prej pa sploh ne, ne vidim potrebe po dodatnem zastrupljanju, pa nam vsako leto uspe pridelati dobro vino.

Je pa zanimivo, sosed v vinogradu, sicer hrvaški državljan je svojčas gojil tudi domačo peso med vrstami v vinogradu, pa je kontrolor integrirane pridelave, ko je jemal vzorce za kontrolo v našem vinogradu, tudi pri nas odkril majhne sledi škropiva za peso.

Karaya 52 ::

Ne razumem kaj ima kvaliteta vina s škropljenjem. Škropiš proti pršicam, pegavosti... kvaliteta pa je odvisna od obremenitve, trte, lege, zemlje, vremena...

O gensko spremenjenih rastlinah, ki bi bile odporne proti omenjeni nesnagi pa zeleni nočejo niti slišat.

innerspace ::

Ne razumem..

O gensko spremenjenih rastlinah, ki bi bile odporne proti omenjeni nesnagi pa zeleni nočejo niti slišat.

Zeleni verjetno vec razumejo, zato so proti gso.
Ce pa ne razumes, pomisli da grozdje stiskajo, za naredit vino.
V Sloveniji je bila opravljena raziskava o prisotnosti pesticidov v vinu, rezultati so pa bili nevarni za objavo, saj bi imeli velik vpliv na trzisce...zato jih niso javno objavili, saj je bil pritisk prevelik, tudi s tozbami so enim grozili.

A. Smith ::

Kemiki, ki poznajo škodljivost pesticidov, ter biologi, ki poznajo zgradbo živih bitij, v veliki meri zagovarjajo GSO.

Neizobraženci, ki se bojijo neznanega, pa so seveda proti.
"Be professional, be polite,
but have a plan to kill everyone you meet".
- General James Mattis

kozjakovec ::

Če se motim je bila raziskava narejena za celotno ES.Bistvo rezultatov pa je:Če je faktor 1 meja pri katerih se začnejo kemikalije v vinu(od gnojil,škropiv ter kletarjenja)negativno vplivati na človekovo zdravje,je bil v večini vzorcev vina določen faktor 70-90 .Vzorci iz Slovenije so bili med najbolj kontaminiranimi.Nisem noben ekofanatik,ampak kaj se ni to za vprašati(kot pridelovalci in potrošniki)!

Karaya 52 ::

innerspace> Zeleni verjetno vec razumejo, zato so proti gso.

Zgleda da bolj malo razumejo. Če lahko spremijo trto do te mere, da je odporna proti določenim plesnim - potem ni več razloga za škropljenje. Evropsko trto so gensko spremenili s cepljenjem na ameriško, naša pa je s tem postala odporna na neko uš, ki je uničila večino vinogradov. Zgleda da ti gradiva za učenje še ne bo tako kmalu zmanjkalo.

Pyr0Beast ::

Uvožena uš ki je v Si takrat še ni bilo tako tudi rastline niso bile odporne, posledično je večina okuženih nasadov propadla. Zadeva se je pojavila z uvozom drugih trt.
Some nanoparticles are more equal than others

Good work: Any notion of sanity and critical thought is off-topic in this place

innerspace ::

K.> Zgleda da ti gradiva za učenje še ne bo tako kmalu zmanjkalo.

Gradiva za ucenje nikoli ne zmanjka.
Nebi debatiral o razlogih za koristnost in skodljivost gso, ker nisem biolog, nekaj pa le razumem...
Najvecji problem pri gsojih je trzenje in patentiranje, ter vsi birokratski mehanizmi, ki pridejo s tem skupaj.

Zgleda da bolj malo razumejo.

Zeleni so tudi med biologi, kemiki in ekologi, niso pa tako glasni, ker jih nobeden ne placuje za to. Pa ne rect da bolj malo razumejo, ker zagotovo veliko vec od vecine nas.

Okapi ::

Zeleni so tudi med biologi, kemiki in ekologi,
Takih, ki so proti GSO, bore malo. Takih, ki so proti pesticidom je pa več, drži.

niso pa tako glasni, ker jih nobeden ne placuje za to.
Kdo plačuje vse te "zelene" ludiste, ki so proti GSO? Ker bolj glasni, kot so ti, ni nihče.

O.

innerspace ::

Kdo plačuje vse te "zelene" ludiste, ki so proti GSO?

Tega ne vem...mogoce pa jih dobro placajo, da so tako glasni.
Dvomim da jih kdo placuje, ponekod ze mogoce, vecinoma pa ne.
Ljudje se le odzivajo na provokacije in odmaknjenost od moznosti odlocanja o pomembnih stvareh...
Obcutek nategovanja je premocen in obstaja z razlogom.

gzibret ::

Sej, če bi tele GSO delali odgovorno, potem ni razloga za negodovanje. Po drugi strani pa mečejo notri vse mogoče gene, vključno z geni za razne rzlične toksine.

Kaj je recimo industrija zmožna narediti, vemo že iz številnih primerov pri industriji hrane (kaj so že na Kitajskem dodajali mleku... pred kratkim...).

Zato malo skepse ni ravno odveč.
Vse je za neki dobr!

TESKAn ::

Sej, če bi tele GSO delali odgovorno, potem ni razloga za negodovanje. Po drugi strani pa mečejo notri vse mogoče gene, vključno z geni za razne rzlične toksine.

Kaj je recimo industrija zmožna narediti, vemo že iz številnih primerov pri industriji hrane (kaj so že na Kitajskem dodajali mleku... pred kratkim...).

Zato malo skepse ni ravno odveč.

Brezglavo metanje noter vseh mogočih genov je klasično križanje, kjer samo upaš, da zraven željenega ni prišlo še n škodljivih genov. Pri GSO pa veš, kaj daješ novega rastlini.
Uf! Uf! Je rekel Vinetou in se skril za skalo,
ki jo je prav v ta namen nosil s seboj.

gzibret ::

Ja, šur.... V celice na petrijevki pod visokim pritiskom streljaš notri sekvence DNK ali pa RNK.

Že, če zadaneš jedro in se celica začne množit, si vesel.... Toliko o tem "da veš, kaj dodajaš rastlini".
Vse je za neki dobr!

Okapi ::

Toliko o tem "da veš, kaj dodajaš rastlini".
Pač ne poznaš postopka. Za začetek v rastlino ne streljaš kaj vsevprek, ampak po en gen. In po streljanju pogledaš, kaj se je zgodilo, kam je prišel tisti gen in če ni vse OK, vržeš petrijevko v peč.

Naprej razmožuješ samo tiste rastline, v katerih je pravi gen na pravem mestu, vse drugo se uniči že v laboratoriju. Popolnoma nobene nevarnosti ni.

O.

innerspace ::

Problem pri vstavljenih genih nastane takrat ko se celice mnozijo.
Ni majhna verjetnost, da vstavljeni gen mutira(prej kot ostali) v nekaj neraziskanega.

kozjakovec ::

Pustimo gensko spremenjeno hrano,čeprav je ob prihodu krompirja,paradižnika in koruze v Evropo, bil podoben ali celo večji šok za avtohtone rastline in za ljudi,kot je pri gensko spremenjeni hrani.Grem nazaj na škropiva,največji problem pri škropivih je v tem ,da s prekomernim škropljenjem(ali drugačnim tretmanom)rastlino zavijemo v vato in se ji ni potrebno boriti z boleznijo,posledica pa je popolnoma neodporna rastlina.Mislim ,da je potrebno rastlini pomagati z povečano odpornostjo(mogoče na podoben način,kot je ceplenje pri ljudeh ali živalih ,seveda prilagojen ),predvsem pa izbira raslinskih sort prilagojenih za določeno rastišče,podnebje ter splošno okolje,ki jih obkroža.Vsaj za vinsko trto trdim,da vsaj polovica sort ne bi zdržala vseh treh parametrov,zato pa je tako kot je.

Zgodovina sprememb…

innerspace ::

Imas prav.
Pravzaprav vecina rastlin ni "namenjena" mnozicni rasti in mnozicnem izkoriscanju, zato clovek balansira nivo zajedavcev in bolezni s skropljenjem.
Kaksne so posledice za rastlino, je znano.
Kaksne so posledice za cloveka, pa se ne sme vedet...ker je boljse tako.
Yeah right.

TESKAn ::

Problem pri vstavljenih genih nastane takrat ko se celice mnozijo.
Ni majhna verjetnost, da vstavljeni gen mutira(prej kot ostali) v nekaj neraziskanega.

Pravi kdo?
Uf! Uf! Je rekel Vinetou in se skril za skalo,
ki jo je prav v ta namen nosil s seboj.

innerspace ::

Ne vem tocno, bil sem na seminarju, pa so govorili o teh raziskavah.
Eden od predavateljev je bil Komat.
Pa zdej reci, da je zelen, da itak ne ve nic... 8-)

Okapi ::

Komat je zelen in itak ne ve nič. Naprej prodaja proti-gso propagando, ki z resno znanostjo nima čisto nič.

O.

innerspace ::

Pa zdej reci, da je zelen, da itak ne ve nic...

Komat je zelen in itak ne ve nič. Naprej prodaja proti-gso propagando, ki z resno znanostjo nima čisto nič.

Bravo, cestitke! Mislim da si s tem povedal cisto vse kar je treba vedet.:|
Res, genij.

Okapi ::

Ja, tako pač je, nisem jaz kriv.

O.
1 2
3
4


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Monsanto mora bolniku z rakom plačati 289 milijonov dolarjev odškodnine zaradi glifos (strani: 1 2 3 )

Oddelek: Novice / Znanost in tehnologija
12325477 (19788) Markoff
»

Svet, Kot Ga Razume Monsanto (GSO) (strani: 1 2 3 415 16 17 18 )

Oddelek: Problemi človeštva
877111136 (67885) jype
»

Čebelomor: Znanstveniki uspeli povezati pesticide iz skupine neonikotinoidov s sindro (strani: 1 2 3 4 )

Oddelek: Novice / Znanost in tehnologija
17938753 (31315) A. Smith
»

Genska prehrana, ali kako ZARES ne poslušati strokovnjakov (strani: 1 2 3 4 )

Oddelek: Problemi človeštva
17213190 (9837) Pyr0Beast
»

Umiranje čebel ... DNK (strani: 1 2 )

Oddelek: Znanost in tehnologija
556147 (5623) Thomas

Več podobnih tem