» »

Zakaj so škropiva škodljiva?

Zakaj so škropiva škodljiva?

1
2
3 4

miko 55 ::

ddt proti malariji, uporaba v US- Florida
LP
2 GOOD 2 B 4GOT10
NAJPREPROSTEJŠA RAZLAGA JE NAJVERJETNEJŠA

gzibret ::

No, jaz pa sem bral, da so komarji razvili rezistenco (toleranco) na DDT in da WHO išče številne nove poti za zatiranje te golazni. :\ Sicer je to dobro orožje v boju proti kreacionistom, a slaba novica za zagovornike uporabe škropiv v boju proti malariji.

Še Wiki namenja pojavu resistence kar zajeten del prispevka o DDT in navaja številne vire (poleg škodljivih učinkov DDT na človeški organizem).

V bistvu se rezistenca pojavi že 6 do 7 let po prvi uporabi DDT-ja.
Vse je za neki dobr!

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: gzibret ()

antonija ::

Rezistenca je jeba, ja.... Ko pride do nje. Tega pa ne ves dokler tvoj -cid nima vec enakega ucinka. Samo s tem prides samo do ugotovitve, da bo imleo vsako skropivo relativno omejeno "zivljensko dobo" in bos za uspesno zatiranje skodljivcev rabil vedno nova skropiva, ki ne bojo tako dobro preizkusena kot tista "stara".
Zdej je pa vse odvisno od tega kaj hoces dosect ("You can't have your cake and eat it too"): Ali bos pustil uboge komarje da naprej mirno zivijo in s tem ohranil okolje -cid-free (in verjetno pustil umreti vecjo skupino prebivalcev), ali pa naredis tako kot se recimo v Italiji in na Floridi in zadimis celo drzavo po dolgem in pocez pa reskiras onesnazenje in potencialne zaplete (ampak dokaj ziher kar nekaj ljdui zivi dlje zarad tega). Iskat tisti magicno kompromis kjer umre za 90% manj ljudi in prezivi za 5% komarjev (ki bojo seveda eventuelno razvili resistenco, navsezadnje gre le za verjetnost dogodka; z dovolj casa se bo 100% zgodil) pa IMO v tem primeru ni dobra resitev.
Drugace se pa ze dolgo dela na alternativah skropivom... v mehiki se mi zdi so namesto da bi skropili bombaz (proti enem nadleznem hroscu ki unicuje pridelek) spustili na njive vecjo skupino sterilnih samcev (ti hrosci, oz. njihove bejbe, se parijo le enkrat v zivljenju z enim samim samcem; ce je le-ta sterilen ni podmladka). Baje da je blo to zelo ucinkovito. Ampak tud edini tak primer kolikor vem. Pol so eni izdeloval parazite ki napadajo hrosce, sam za to pa ne vem kako se je koncalo, upam da uspesno :)
Statistically 3 out of 4 involved usually enjoy gang-bang experience.

Thomas ::

Insekti ne bi mogli razviti nobene rezistence proti mehaniki. Torej nastaviš nekam v naselje kamero, računalnik in laser. Ko kamera (ali mikrofon) zazna komarja ki leti, računalnik izračuna njegove koordinate in mu pošlje laser.

Vse poljske škodljivce bi lahko pedenali na ta način.

Rezistenca je nemogoča, ekologi pa presrečni.
Man muss immer generalisieren - Carl Jacobi

jype ::

Thomas> Rezistenca je nemogoča, ekologi pa presrečni.

Se že najde kdo, ki ga moti.

"Pomislite na otroke! Laser jim lahko poškoduje oko!"

Nenadoma nikogar ne bo skrbela toksičnost DDT.

Thomas ::

Najbrž res. Laserji bi nenadoma "močno sevali, tudi ko so ugasnjeni". Ali pa bi bilo "ekološko ravnotežje s tem dokončno porušeno in bi nekatere bolj napredne vsi živele sonaravno". Z malarijo.

Zeleno, kako te imam v žečodcu, Zeleno!
Man muss immer generalisieren - Carl Jacobi

gzibret ::

> "Pomislite na otroke! Laser jim lahko poškoduje oko!"

Way offtopic!

> Drugace se pa ze dolgo dela na alternativah skropivom...

Tudi pri nas v Sloveniji zatirajo lubadarja tako, da nastavijo pasti, v katerih so spolni hormoni. *uka željni samci na te vonjave nasedejo in priletijo direkt v smrt. So pa to ene podolgovate črne škatle, posejane po gozdovih.

Videl sem že tudi, da neka podjetja kot sredstvo za zatiranje listnih uši prodajajo žive pikapolonice ( link).
Vse je za neki dobr!

Thomas ::

> Way offtopic!

Way ON topic! Če "ne maramo kemije", imamo toliko raje mehaniko, ane. Sej tudi škropljenje z eno škrobnasto nestrupeno snovjo je ene sorte mehanika. Muškam se zlepijo krilca in poginejo, preden opravijo svojo vlogo sadnega škodljivca.

"Mehanika" namesto "kemije" je IMHO še kako ON topic. Ker če se kdo res tako zelo sekira zaradi morebitnih stranskih efektov - to je njegova pot ven. Škodljivci zatrti, strupov nobenih.
Man muss immer generalisieren - Carl Jacobi

kekz ::

"Mehanika" namesto "kemije"...


A smo spet pri ročnem nabiranju koloradarjev? :O

gzibret ::

Thomas, poglej, na kateri stavek se nanaša moj stavek: "way offtopic". Debatiranje o uporabi high-tech-robo-pobiralcev koloradskega hrošča je ontopic. Debatiranje o morebitnem bunjenju zelenih zaradi kalpljanja strojnega olja iz sklepov teh robotov na deviška tla je offtopic.
Vse je za neki dobr!

jype ::

gzibret> Debatiranje o morebitnem bunjenju zelenih zaradi kalpljanja strojnega olja iz sklepov teh robotov na deviška tla je offtopic.

Tebe je tudi zaneslo, kot vidim :)

Sicer pa - po moje bi bili za tako delo učinkovitejši biorobotki. Vzameš kar koloradskega hroščka. Vse je že izdelano, samo še pravilno programiran nevrostimulator je treba vgraditi.

kozjakovec ::

Doma sem iz Posavja in kadar kdo umre za rakom, vsi s prstom kažejo na NEK(pa magar so 30 km stran),hkrati pa isti ljudje škropijo svoje vinograde na vsakih 10-14 dni(odvisno od vremena) pri tem pa še za vsak slučaj povečajo koncentracijo škropiva(sodelavec mi je povedal za soseda ki ima faktor 10x!!). Po mojem mnenju vinske sorte,ki prevladujejo v našem okolišu, sploh niso primerne za našo vegetacijo,ker jih sicer ne bi bilo potrebno toliko škropiti(velja tudi za ostale rastline).Pa še na en problem bi opozoril,namreč bolezenske klice so čedalje bolj odporne in je potrebno na vsake toliko časa uporabiti novo škropivo(super za kemično indutrijo)oz. še povečevati koncentracijo(isti začaran krog kot pri antibiotikih).No vsem škropivcem NA ZDRAVJE s kozarčkom vašega rujnega,sam pa bom raje pil jabolčnik iz nešropenih jabolk al pa en glaž šmarnice(res da bom mal zadet pa kaj pol)

Thomas ::

Samo to je prašanje, kaj je bolj škodljivo. Nekaj ostankov pantakana al nekej metilnega alkohola iz šmarnice.

Jaz mislim, da verjetno metanol.

Sicer pa ja. Včasih sem imel podpis "Evolution is smarter than you" - kar je res. Še 1000 let standardne prihodnosti, pa se bomo morali pošteno sfajtat s temile škodljivci. Evolucija jih kuje vsak dan, vsak dan hitreje!

Zato bo treba preit na mehaniko. Na robota, ki pobira koloradarja s tako vehemenco, da ni escape margina za kebrčka. Ker ravno to mu da možnost reevoluiranja. A je kdo reku MRSA?

No sej, to vse bo problem samo, če bomo ostali pri sedanjem stanju stvari. Samo ne bomo.
Man muss immer generalisieren - Carl Jacobi

_marko ::

Thomas:

Tale tvoj robot je nerealn.
Vsaj danes ne obstaja kaj takega - ce ga pa nardis, se pa ne rabis bat zelenih - bos dovolj privat zasluzil :)
The saddest aspect of life right now is that science
gathers knowledge faster than society gathers wisdom.

Luka Percic ::

Tale tvoj robot je nerealn. Vsaj danes ne obstaja kaj takega - ce ga pa nardis, se pa ne rabis bat zelenih - bos dovolj privat zasluzil :)

Misliš ta z laserjem?

Je realen, samo je še predrag.

Ciljat z laserjem znamo(s tem da tukaj ni treba preveč ciljat, lahko sploh nedaš "pravega" laserja, saj gre za relativno kratke razdalje), kamere imamo, sisteme za prepoznavo znamo naredit(sploh če uporabljamo kakšne infra kamere, mogoče v kombinaciji z "sevalnikom"). Imo pa ne znamo naredit tega dovolj poceni (za velika polja zahteva veliko kameric, kablov, ter raznih sitnih kablov).
Stvar bo najbrž zrela za uporabo, ko bo samostojna. Torej ko bo ena mala sončna celica uspela polnit laser, kamero, procesor, pa še kaj, takrat bo to najbrž šele zaživelo. Pa poceni mora bit, tudi v večjih količinah.

Zgodovina sprememb…

kozjakovec ::

No po nekaterih virih v šmarnici ni nič več metanola kot pa v ostalih vinih,vsebovala pa na bi manjšo količino opiatov.
Glede tehnolokega napredka,ta naj bi bil kriv za propad Rimskega cesarstva,namreč vodovodne cevi v starem Rimu so bile iz svinca,posledica pa je bila veliko število degeneriranih in mrtvorojenih otrok ter prezgodaj umrlih odraslih(saj smo mi na isti poti).

Zgodovina sprememb…

gzibret ::

> Glede tehnolokega napredka,ta naj bi bil kriv za propad Rimskega cesarstva,namreč vodovodne cevi v starem Rimu so bile iz svinca,posledica pa je bila veliko število degeneriranih in mrtvorojenih otrok ter prezgodaj umrlih odraslih(saj smo mi na isti poti).

To je ena teorija, ki je kar verjetna. Celo v polarnem ledu imamo v času rimskega imperija znatno povečane koncentracije svinca, kar govori o veliki razsežnosti proizvodnje te kovine v tem obdobju.
Vse je za neki dobr!

perci ::

Glede tehnolokega napredka,ta naj bi bil kriv za propad Rimskega cesarstva,namreč vodovodne cevi v starem Rimu so bile iz svinca,posledica pa je bila veliko število degeneriranih in mrtvorojenih otrok ter prezgodaj umrlih odraslih(saj smo mi na isti poti).
Čaki mal. A te jst prov razumem, da ti trdiš, da je rim propadel zaradi svinčenih cevi? Ta je pa dobra. :)

perci ::

To je ena teorija, ki je kar verjetna. Celo v polarnem ledu imamo v času rimskega imperija znatno povečane koncentracije svinca, kar govori o veliki razsežnosti proizvodnje te kovine v tem obdobju.
Ja in? Zaradi malo svinca je kar cel imperij propadel. Lepo te prosim.

kozjakovec ::

Upoštevati je potrebno centralistično in razredno razdelitev rimske družbe.Svinčene cevi so bile razkošje in jo je imela le vladajoča elita in zastrupitev z svincem je prizadela možgane Rimskega cesarstva.Seveda je to le eden od vzrokov,zakaj so propadli.

gzibret ::

Sej ne gre samo za svinčene cevi. Svinec so uporabljali povsod - svinčeva barvila, pribor, posodo, puder...
Vse je za neki dobr!

kozjakovec ::

Se strinjam

kozjakovec ::

Ker je tema malo zamrla bom dodal novo "cvetko".Verjetno se spomnite ,ko so pred kratkim v hruškah sadjarja iz okolice Krškega našli sledi škropiva ,ki se naj bi uporabljal samo pri pridelavi pšenice.Pogovarjal sem se z enim uporabnikom tega škropiva,ki je povedal da se to škropivo uporablja za te namene vsaj že 5 let in to sajarji,vinogradniki,itd. Zavira rast zelene mase(listje ,veje),na račun tega pa naraste pridelek pa še dela z obrezovanjem je bilo manj. Seveda so za to "skrivnost "vedeli le dobro obveščeni.Torej so hruške le vrh ledene gore,vprašanje pa je tudi,kaj so že tovrstni inovatorji na novo poštudirali oz. kaj sedaj uporabljajo,ker so očitno kar nekaj v prednosti pred inšpektoji.

antonija ::

Inšpektorji ne obstajajo zato da bi preprečili uporabo nedovoljenih substanc/nepravilno uporabo dovoljenih substanc. Tega se na da preprečit. Inšpekcijski nadzor se uporablja za odkrivanje takih primerov. V vecini primerov je tudi odkrivanje brez kakrsnegakoli suma (torej random nadzor) relativno neučinkovit zaradi velikega števila vzorcev (njiv, rastlin, jagod, ...) in pa zaradi "premetenosti" zlobnezev (ki je roko na srce zgolj zdrava pamet).
Tako smo naprimer imeli afero s kloramfenikolom se preden se je zgodilo kaj hudega. Krog "dobro obvescenih" se je dovolj razsiril da je bila koncentracija kloramfenikola v cisterni mleka (torej mleko iz vec kmetij in se vec zivali) dovolj visoka da so jo trenutne screening motode zaznale.
Pri teh cebelah gre (kot kaze) za substanco, ki je screening metode ne zaznajo dovolj "zgodaj" (pri dovolj nizkih koncentracijah) da bi se lahko izognili zrtvam. V tem primeru so najebale cebele (direktno) in pa ljudej (indirektno - pesticidi so mojstri bioakomulacije).

Pri vsaki dejavnosti se zakone nategne do tocke kjer pocijo, vecina gre se malo cez in upa da bo vseeno zdrzalo. Predpisi o uporabi zdravil in skropiv obstajajo z razlogom in njihova zloraba je samo ena od neumnosti ki jih ljudje pocnemo za zadovoljitev svojih potreb (vecinoma denarnih).
Inspekcijski nadzor bo pa se vedno _poskusal_ odkriti nepravilno uporabo, nikakor pa ne bo mogel/moral tega prepreciti. Tako da ko se kdo naslednjic spravi delat take neumnosti naj upa da ga dobi inspektor preden gre zadeva hudo narobe (tako bo namrec kazen dokaj ljudska).
Statistically 3 out of 4 involved usually enjoy gang-bang experience.

Thompic ::

No, jaz pa sem bral, da so komarji razvili rezistenco (toleranco) na DDT in da WHO išče številne nove poti za zatiranje te golazni. :\ Sicer je to dobro orožje v boju proti kreacionistom, a slaba novica za zagovornike uporabe škropiv v boju proti malariji.

Še Wiki namenja pojavu resistence kar zajeten del prispevka o DDT in navaja številne vire (poleg škodljivih učinkov DDT na človeški organizem).

V bistvu se rezistenca pojavi že 6 do 7 let po prvi uporabi DDT-ja.


Pravzaprav tole ni ravno najboljši argument proti kreacionistom, saj gre le za "over expression" določenega gena in s tem encima, ki ga kodira in ki je odgovoren za pretvorbo tega toksina v netoksičnega. Sicer je sam gen v populaciji že prisoten(že pred uporabo DDT-ja je bil) in variira v izraznosti.

smeskec ::

Malo off
Da smo na jasnem.
Doma se ukvarjamo z sadjarstvo, imamo približno 11Ha nasadov jabolk(integrirana pridelava).
Škropi se enkrat do dvakrat na teden, čist odvisno od bolezni , ki napada(škrlup, pajek itd.)
Torej se letno škropi tam okoli 15krat.

Morem povedat da imamo okoli 3Ha sadovnjaka neposredno zraven
sosedovega čebeljnaka in se ni niti enkrat pritožil, da bi bilo s čebelami karkoli narobe!!
Zraven tega pa če hočeš obdržat licenco integrirane pridelave, se mora jabolka vsake tolko časa
jabolka poslat v analizo,kjer se preverja vsebnost škodljivih snovi (ki jo seveda sami plačamo).

Torej jaz problem vidim predvsem v t.i vrtičkarjih ki ne poznajo šrkopiv niti časa ko je primerno škropit.
Kar pa se tiče čebel, pa sem poslušo odajo na val202 in je reko neki težki ppoznavalec, da so 50% poboja čebel, krivi čebelarji sami(zaradi nepoznavanja biologije čebel).
lp

antonija ::

Vrtickarji uporabljajo tako majhne kolicine skropiv... da se jih v vecini primerov lahko pusti pri miru. Sploh ker vsi ki jih poznam se ukvarjajo z vrtom ravno zato, da bo lahko jedli hrano brez skropiv.

Pri tebi podobnim se pa situacija spremeni. Vecina se res ravna po navodilih in uposteva nasvete, ampak dovolj je en heroj da spusti v okolje kilograme pesticidov. Za nadzor se jih pa meri v ng/g zivila. Zdej si pa predstavljaj da to naredi samo 1 od slovenskuh sadjarjev samo enkrat na leto... pa grem stavit da ni samo en tak in da tega ne naredi samo enkrat na leto.

Kar se pa poznavanja biologije cebel tice... obcutljive so na insekticide tako kot vecina insektov. _Ce_ bi imeli cebelarji na razpolago zemljevid, kjer bi bilo oznaceno kje/kdaj/koliko -cidov je bilo vnesenih v okolje, potem bi bil tvoj komentar OK. Tako pa tega podatka nimajo in lahko peljejo cebele "na paso" le na slepo in upajo da se vsi kmetje drzijo pravil.
Statistically 3 out of 4 involved usually enjoy gang-bang experience.

gzibret ::

> Vrtickarji uporabljajo tako majhne kolicine skropiv... da se jih v vecini primerov lahko pusti pri miru.

Kakor kateri. Nekateri rastline dobesedno zalijejo s škropivom. Ne vem, kakšna je praksa sedaj, ker rabiš nek izpit, da dobiš škropivo, samo vem, kakšna je (bila?) pri vrtičkarjih praksa.

Glede čebel in gaučota je pa tako, da so francozi na ta problem opozarjali že pred leti. In se nismo iz njihovega primera nič naučili. Sicer pa je glede te problematike bil en dober članek v eni izmed nedavnih sobotnih prilog.
Vse je za neki dobr!

gzibret ::

Pa še ena cvetka....

Pred 10 leti smo imeli glede škropiv v pitni vodi strožje kriterije. Le-te so kasneje dvignili, ker marsikje pitna voda niti pod razno nebi ustrezala standardom. Trenutno stanje (predvsem na Ptujsko-Dravskem polju, pa tudi v Savinjski dolini) je ta, da so koncentracije enkrat presežene, drugič ne, odvisno od intenzivnosti škropljenja kmetov in padavin. Predvsem v Celju morajo načrpano vodo mešati z vodo iz drugih vodovodov.

Problematičen je predvsem herbicid antrazin.
Vse je za neki dobr!

smeskec ::

Za uporabo škropiv pesticidov sem spadajo fungici pa herbicidi, moreš meti tečaj za varno delo z
fitoramacevtskimi sredstvi, zraven tega pa še morejo škropilnici biti izpravne.

Problem pa je ta da se da škropiva nabavit tudi v drugi državah npr. Avstriji. Koliko mi je zanano
te ne vprašajo po nobenem dokazilu verjetno za to, ker nisi državljan njihove države.
Tak da vidim problom tudi tu.

Problem so taki:
Avtor: lipa1
"So pa sedaj omejitve z nabavo škropiva, ker moraš na izobraževanje, pridobiti certifikat o ravnanju z škropivi - za nakup škropiv ali tako nekako. Pri nas smo zadevo rešili tako, da pošljem očeta, ki ima ta certifikat po kakšno večjo količino škropiva (ne samo za eno škropljenje)."

http://www.kulinarika.net/forum/topic.a...

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: smeskec ()

kozjakovec ::

Zagotovo inšpektorji sami ne bodo rešili problema s prekomernim in napačnim ter škodljivim škropljenjem.Verjetno bo potrebno vspostaviti sistem primerljiv z zdravniškim receptom,tako da se ne bo zgodilo ,da bo nekdo kupil sredstvo,ki se uporablja npr. pri pšenici,na svojem zemljišču pa nima enega zrna,mogoče pa tudi enotna evidenca (npr kartica)na katero se bodo beležili vsi nakupi teh sredstev.Najbolj idealno bi pa seveda bilo,če bi ljudje stvari uredili najprej v svoji glavi,ampak kot sem dejal že prej,vedno se bo našlo nekaj brihtnih glav, ki se jim bo po domače j....

noraguta ::

Zagotovo inšpektorji sami ne bodo rešili problema s prekomernim in napačnim ter škodljivim škropljenjem.Verjetno bo potrebno vspostaviti sistem primerljiv z zdravniškim receptom,tako da se ne bo zgodilo ,da bo nekdo kupil sredstvo,ki se uporablja npr. pri pšenici,na svojem zemljišču pa nima enega zrna,mogoče pa tudi enotna evidenca (npr kartica)na katero se bodo beležili vsi nakupi teh sredstev.Najbolj idealno bi pa seveda bilo,če bi ljudje stvari uredili najprej v svoji glavi,ampak kot sem dejal že prej,vedno se bo našlo nekaj brihtnih glav, ki se jim bo po domače j....

pa tak sistem obstaja , čečeš kupit strupe rabiš fitosanitarni izpit in še kasneje se izvaja nadzor koliko in nad čem si uporabljal. tle mestna froca sanja in izumlja toplo vodo.
Pust' ot pobyedy k pobyedye vyedyot!

gruntfürmich ::

če že ne moremo prepovedat škropiv (kar bi morda bilo najbolje, ker folk dobesedno svinja z njimi), bi jih vsaj morali zelo pozorno prodajat, glede na površino, vremenske pogoje itd za vsak kraj posebej.
in pa seveda da inšpekcija redno nadzoruje vso to dejavnost.

--------pa tak sistem obstaja , čečeš kupit strupe rabiš fitosanitarni izpit in še kasneje se izvaja nadzor koliko in nad čem si uporabljal. tle mestna froca sanja in izumlja toplo vodo.
zdaj pa malo negiraš vsa dejstva. se tega sploh zavedaš??? če se tako dobro in pogosto izvaja nadzor, zakaj pa prihaja do takšnega svinjanja z škropivi in nitrati???
"Namreč, da gre ta družba počasi v norost in da je vse, kar mi gledamo,
visoko organizirana bebavost, do podrobnosti izdelana idiotija."
Psiholog HUBERT POŽARNIK, v Oni, o smiselnosti moderne družbe...

Zgodovina sprememb…

noraguta ::

če že ne moremo prepovedat škropiv (kar bi morda bilo najbolje, ker folk dobesedno svinja z njimi), bi jih vsaj morali zelo pozorno prodajat, glede na površino, vremenske pogoje itd za vsak kraj posebej.
in pa seveda da inšpekcija redno nadzoruje vso to dejavnost.

--------pa tak sistem obstaja , čečeš kupit strupe rabiš fitosanitarni izpit in še kasneje se izvaja nadzor koliko in nad čem si uporabljal. tle mestna froca sanja in izumlja toplo vodo.
zdaj pa malo negiraš vsa dejstva. se tega sploh zavedaš??? če se tako dobro in pogosto izvaja nadzor, zakaj pa prihaja do takšnega svinjanja z škropivi in nitrati???
ti se negeraš , nadzor obstaja teb so prodal zgodbo , da če tvoj DREK trosjo po njiv(rečmo da večina nitratov pride od dreka , pusmo fosfate pr ghmah) ljudje grešijo.
Pust' ot pobyedy k pobyedye vyedyot!

Pyr0Beast ::

Kar pa se tiče čebel, pa sem poslušo odajo na val202 in je reko neki težki ppoznavalec, da so 50% poboja čebel, krivi čebelarji sami(zaradi nepoznavanja biologije čebel).
Mjah. .. en teden preden se škropi je potrebno obvestiti čebelarje v okolici ..
Some nanoparticles are more equal than others

Good work: Any notion of sanity and critical thought is off-topic in this place

gruntfürmich ::

ti se negeraš , nadzor obstaja teb so prodal zgodbo , da če tvoj DREK trosjo po njiv(rečmo da večina nitratov pride od dreka , pusmo fosfate pr ghmah) ljudje grešijo.

hehe. vsekakor. pa tudi nadzor obstaja. vsekakor. in ti seveda poznaš stvari tko kot v resnici so. vsekakor.^^
tle si 4 laži povedat, v samo 1 povedi.
"Namreč, da gre ta družba počasi v norost in da je vse, kar mi gledamo,
visoko organizirana bebavost, do podrobnosti izdelana idiotija."
Psiholog HUBERT POŽARNIK, v Oni, o smiselnosti moderne družbe...

Zgodovina sprememb…

antonija ::

Nadzor gor al pa dol, "recpti" isto, ispiti tud... narest cidov v domaci garazi z malo znanja ni noben problem. Prodajat jih tud ni problem, ker kot kaze imamo polno herojev ki bojo zastrupil svojo zemljo zato da bo par let malo vecjo dobicek.

Mi mestni froci bomo pa se naprej sanjali o tem da so skropiva skodljiva.

Pa se malo slikovnega materiala da bomo mestni froci lazje sanjali naprej:
klik 1
klik 2

P.S.: Obe zgornji sliki sta posledici pri nas tako priljubljenega
Statistically 3 out of 4 involved usually enjoy gang-bang experience.

gzibret ::

Ja, antonia...

Tale knjiga Silent spring je začetek okoljskega gibanja. Škoda, ki so jo takrat v ZDA povzročili s prekomernim škropljenjem, je bila tako očitna, da je nihče ni mogel negirati.

No, Thomas & co, to je sam začetek vaše "zelene mafije". Namen IMO ni bil slab, če pa je še danes temu tako, pa nisem več prepričan.

Poleg te knjige (BTW je zelo berljiva, napisana za laične množice) priporočam še knjigo The limits to growth. Sicer so jo zelo kritizirali zaradi parih očitnih zagrešenih napak, samo je vseeno zelo poučna.
Vse je za neki dobr!

noraguta ::

antonija ne vem na kaj trkaš z svojimi slikcami , mogoče bi pokazal tudi veliko lakoto na irskem kjer je pomrlo cca. 20% prebivalstva.
Pust' ot pobyedy k pobyedye vyedyot!

antonija ::

Al pa lakoto v indiji kjer jih je umrlo se vec, ampak to tukaj ni poanta.

Skropiva so danes v uporabi in za njihovo uporabo osbtajajo pravila. Ta pravila so kompromis med skodo, ki jo z uporabo skropiv trpi okolje in visjo proizvodnjo hrane, ki jo clovestvo potrebuje.
Ko se pa nekdo odloci da je pametnejsi od pravil in zacne veselo spricat cide po svoji zemlje ("ker je njegova zemlja") se pa zadeva mickeno spremeni...

Dejstvo ostaja da so cidi zelo zelo zelo strupene snovi, da imajo grozne nezelene ucinke in da njihova uporaba mora biti ustrezno nadzorovana, ker so nazalost nujni za trenutno stanje na svetu. In vsak ki se trudi izogibat nadzoru mora IMO bit kaznovan.
Statistically 3 out of 4 involved usually enjoy gang-bang experience.

noraguta ::


Ko se pa nekdo odloci da je pametnejsi od pravil in zacne veselo spricat cide po svoji zemlje ("ker je njegova zemlja") se pa zadeva mickeno spremeni...

Dejstvo ostaja da so cidi zelo zelo zelo strupene snovi, da imajo grozne nezelene ucinke in da njihova uporaba mora biti ustrezno nadzorovana, ker so nazalost nujni za trenutno stanje na svetu. In vsak ki se trudi izogibat nadzoru mora IMO bit kaznovan.

se strinjam z napisanim , se pa ne strinjam z nekim pogromom ki se priložnostno izvaja ker mediji nimajo kaj pisati. sploh pa sovražim apokaliptična izvajanja na to temo , kjer se niti ne upošteva ,da je dan danes stvar precej bolj regulirana kot je bila 20 let nazaj.
Pust' ot pobyedy k pobyedye vyedyot!

kozjakovec ::

pa tak sistem obstaja , čečeš kupit strupe rabiš fitosanitarni izpit in še kasneje se izvaja nadzor koliko in nad čem si uporabljal. tle mestna froca sanja in izumlja toplo vodo.

Tukaj si pa mim pihnu.Zakaj? Po tvoji logiki ne bi bilo prometnih nesreč ter mrtvih,ker cca 98% voznikov ima vozniški izpit pa nadzor tudi obstaja.Pa vsi dobro vemo ,da še daleč ni tako!
V Krškem v polmeru 500 m stojijo 3 trgovine ,v katerih lahko kupiš fitofarmacevtske izdelke(po vseh pravilih),torej 3x količino istočasno.
Nisi mi pa odgovoril ,zakaj lahko sadjar(posebno če ni v kakšnem sistemu posebne kontrole) pa vinogradnik na svojem posestvu uporablja sredstvo ,ki je lahko uporablja samo pri pridelavi pšenice?Sadjar iz Zdol bo pa samo žrtveno jagnje,ker njega pa so pač dobil,ker svoje pridelke prodaja na trgu,ostali ki pa jih prodajajo doma pa bodo verjetno čarali še naprej.Velika večina ljudi pa še vedno misli,kar je kupljeno direktno pri proizvajalcu doma,boljše kvalitete oz.bolj zdravo.

Zgodovina sprememb…

smeskec ::

Tu neke pametujete vsi, ko pa pridete v trgovino pa ja gledate da je paradižnik, solata itd. brez pikice.!
Dvojna morala.

antonija ::

Jst sm samo vesel da imam mama vrt in da pridelga tolko zelenjave da je nikoli ne manjka... pa se seznam vsega kar je bilo dodanega mi je na voljo :)

Drugace pa moram reci da mi grejo sadje in zelenjava v trgovinah zelo na zivce... paradajzi se odbijajo od mize ce ga spustis nanjo, jagode isto. Jabolka so bolj spolirana kot pa sosedov audi (in ga vsak dan polira), okus je pa... ja. Je prav uzitek it v kako bolj revno drzavo kjer imajo "originalne" produkte (take kot so bili ko smo bli se majhni), ne pa nekih zelenjavnih fotomodelov ki so (enako kot cloveski fotomodeli) uporabni predvsem za fotografijo in nic drugega.
Statistically 3 out of 4 involved usually enjoy gang-bang experience.

kozjakovec ::

Tudi je res. Je pravil šofer,ki se ja peljal skozi Belgijo mimo polja s paradižnikom,je bil paradajz še čisto zelen,drugi dan,ko se je peljal nazaj,pa je bila njiva čisto rdeča.

smeskec ::

To tebi tvoja mama samo reče;) v resnici pa kupi tričetrt zelenjave v trgovini.
Da ma taki vrt da pridela vse kar rabi, pa bogme živite skromno življenje.

Pyr0Beast ::

Ta pravila so kompromis med skodo, ki jo z uporabo skropiv trpi okolje in visjo proizvodnjo hrane, ki jo clovestvo potrebuje.
Resnica je 'kompromis' med ceno škropiva in ceno izdelka ...

Da ma taki vrt da pridela vse kar rabi, pa bogme živite skromno življenje.
Na 10x10 metrih se da pridelati veliko zelenjave.
IMO imaš lahko v 2h večjih teglih vsa zelišča, ki jih potrebuješ.
Some nanoparticles are more equal than others

Good work: Any notion of sanity and critical thought is off-topic in this place

antonija ::

Jah ne zivim od zelenjave... amapk bolj od diete fast fooda, alkohola in cim manj vadbe. That's what keeps me in shape^^

Takrat ko pa ze kaj kuham doma pa vecinoma uporabim sezonsko zelenjavo "iz maminega vrta" (to bi lahko bila celo trgovska znamka...).

"kompromis" je med vsemi udelezenemi in njihovo mocjo... pridelovalci, proizvajalci, zeleni, politiki,...
Statistically 3 out of 4 involved usually enjoy gang-bang experience.

kozjakovec ::

No še ena cvetka z našga konca.En večjih pridelovalcev zelenjave svojih pridelkov ne uporablja,ampak jih dobi pri svoji tašči,ki prideluje na star način.Me prav zanima zakaj.

smeskec ::

Pyr0Beast!
se da pridelat kar neke ja, ke pa krave maš tudi na vrtu, al maš pipo za mleko doma?
Verjamem tudi da si moke za kruh tudi nje glih na vrtu pridelaš..!
1
2
3 4


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Monsanto mora bolniku z rakom plačati 289 milijonov dolarjev odškodnine zaradi glifos (strani: 1 2 3 )

Oddelek: Novice / Znanost in tehnologija
12325472 (19783) Markoff
»

Svet, Kot Ga Razume Monsanto (GSO) (strani: 1 2 3 415 16 17 18 )

Oddelek: Problemi človeštva
877111104 (67853) jype
»

Čebelomor: Znanstveniki uspeli povezati pesticide iz skupine neonikotinoidov s sindro (strani: 1 2 3 4 )

Oddelek: Novice / Znanost in tehnologija
17938751 (31313) A. Smith
»

Genska prehrana, ali kako ZARES ne poslušati strokovnjakov (strani: 1 2 3 4 )

Oddelek: Problemi človeštva
17213190 (9837) Pyr0Beast
»

Umiranje čebel ... DNK (strani: 1 2 )

Oddelek: Znanost in tehnologija
556147 (5623) Thomas

Več podobnih tem