» »

Umiranje čebel ... DNK

Umiranje čebel ... DNK

strani: 1 2 »

Brane2 ::

antonija:

Nisem ravno ziher, da je to 100% dobra primerjava. Pri hieroglifij je tako, da so tako oddajniki kot prejemniki informacij posedovali neko skupno znanje. Ce nis drugega, so delili cloveskost in vsaj neke osnove znanja pisanja, karsnakoli je ze pisava.

Problem se mi zdi podoben kot je denimo problem kompresije podatkov. Koliko lahko stisnes neko datoteko ?

Ce nimas omejitve v zalogi znanja kompresorja/dekompresorja, potem prakticno poljubno. Ce je kompresor zelo "glup" ali preprosto nima znanj v dolocenem kontekstu, potem je stopnja kompresije pac majhna.

Ce pa si na drugem koncu spektra in je zaloga znanja de/kompresorja nemoejena, potem mu samo prisepnes "hotel sem ti poslati datoteko X, pa je ne bom, ker jo imas ze v celoti v tabeli"...

ZAto sprasujem tudi tole. Se komu zdi mozno, da se deli informacije prenasajo ob DNAju s preostankom celice ? Ne neodvisno od samega DNAja, temvec nekako soodvisno v stilu kokos -- jajce.
DNA recimo vsebuje informacije o celici, vendar doloceni njeni deli pri delitvi lahko vplivajo na tolmacenje dolocenih sekvenc in s tem drugacen izid delitve. Ce spremenis nekaj v okolju DNA, pa recimo vplivas na DNA naslednika in obratno- sprememba DNAja lahko sprozi spremembo okolice....

Drugi del vprasanja pa je v bistvu v stilu ali si je kombinacije moc tolmaciti samo na en nacin, tudi ce nic ne ves o principih na ogljiku zasnovanega zivljenja in ustroja celice ? Ce bi recimo bil mashina z neomejeno CPU mocjo in bi ti nekdo vpisal v nek kos RAMa zaporedje ACCGCCTAA....whatever... ali bi sistem, ki nima v bazi znanja nicesar o nasem zivljenju lahko odsimuliral nastanek celice ali vsaj zaslutil, za kaj gre ?

BigWhale ::

Sem premaknil, ker je problem clovestva kar naenkrat postal znanost... ;)

antonija ::

Sej kokr jst vem je v celicah vec vrst DNAja, tko da tista ki ji vsi poznajo je odgovorna za prenasanje "taglavnih" lastnosti, ki se nakoncu izrazijo na osebku. Ni pa edina molekula ki ima vpliv na obnasanje celice. Verjetno te druge molekule sodelujejo z taglavno DNA pri iterpretaciji informacij, ki jih neka celica potrebuje. Tko da pomojem je interpretacija DNAja odvisna od celice k keri ta DNA je.

Primerjava s heroglifi je pa dobra na nivoju nasega poznavanja delovanja te molekule in moznosti "uporabe" DNA. Zaenkrat nam DNA zgleda kot nek hieroglif o kerem nimamo pojma kaj kaksna crka pomeni (to velja za stanje nekaj let nazaj). Mamo pa prednost "crne skrinjice" (za kero ne vemo cist tocno kako ji rata prebirat DNA in iz nje narest kar noter pise), ki nam pokaze rezultat ki se ga dobi iz dolocenega DNAja. In po dostih poskusih bomo poznal cel "jezik" in se naucil pisat v njem. Pol rabmo pa sam se "svincnik in papir" da bomo lahko celici dopovedali kaj hocmo, in je to pol to.

Druga varianta je pa da fiziki pogruntajo kako celica prepoznava zapis DNA in se nanj odziva (sej je to ze znano, sam se ne dost podrobno da bi znal "pisat" svojo DNA), pa iz tega pogruntat "jezik".

Slis se pa nedvomno kul da bi kej takega obstajalo, moznost uporabe so pa prakticno neomejene, tko za dobro clovestva kot za zganjanje vesoljnih pizdarij (kot je blo z vsakim velikim odkritjem).
Statistically 3 out of 4 involved usually enjoy gang-bang experience.

Gaby ::

Sicer nisem sledila celi temi ampak.. Dokazano je, da okolje vpliva na delovanje genov. Torej, ce posplosim.. Vazno je v kaksni celici se tvorijo proteini. Gre za vpliv zunanjega okolja, ki pa se ni cisto pojasnjen. So pa ugotovili, da prihaja do razlik.. Ce povzamem.. Kljuc ni SAMO DNA. Vazni so tudi zunanji vplivi, vplivi okolice.. Pa s tem ne mislim na pojave, ki inducirajo razne mutacije.

antonija ::

To je ziher res da okolje vpliva na ene stvari, ne vrjamem pa da vpliva recimo na barvo las oz. barvo oci ki jih ma en clovek. To ostane od rojstva naprej (razen ko lasje odpadejo al pa osivijo:()
Statistically 3 out of 4 involved usually enjoy gang-bang experience.

Thomas ::

Vsa informacija, ki pride mimo DNA, je malenkostna. Ni bolj pomembna, kot za zgodbo o Robinzonu, kot so bolj svetle ali bolj temne črke.

ČE se pa zgodi, da aktualno življenje res spremeni nekaj v naslednji generaciji, je to mutiralo gen!

Kot bi v knjigi o brodolomcu Robinzonu slučajno nastala smiselna napakica pri prepisu, pa da bi njegov Petek postal Peter. (V prevodu v Slovenščino, recimo.)


> Ce pa si na drugem koncu spektra in je zaloga znanja de/kompresorja nemoejena, potem mu samo prisepnes "hotel sem ti poslati datoteko X, pa je ne bom, ker jo imas ze v celoti v tabeli"...

Štos je, da ne moreš! Vsaj ponavadi ne, razen kadar je kaj poskrbelo, da lahko.

Da ponazorim. Lahko postam svojo slikico na forum. To mi pobere toliko in toliko kB. Lahko pa samo dam link, če obstaja. 100 byteov tops!

Vendar enkrat sem moral postati svojo podobo nekam na en link. Nanj se potem lahko sklicujem, se splača sklicevat, dokler ni teh linkov preveč. Ko ima vsak potencialno možen obraz svoj link, je dobro zakomprimirana slikca isto bitov velika, kot link!

Keyword: "kompleksnost v smislu Kolmogorova".

kompleksnost v smislu Kolmogorova.

ali pa:

English edu o tem.

Brez razumevanja tega ti je vsaka genetika džaba.
Man muss immer generalisieren - Carl Jacobi
strani: 1 2 »


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Gensko spremenjena hrana (strani: 1 2 3 4 5 )

Oddelek: Loža
20211259 (8599) _marko
»

Gensko spremenjena koruza (strani: 1 2 )

Oddelek: Problemi človeštva
523645 (2889) Tear_DR0P
»

Umanotera - eni novi brezvezniki (strani: 1 2 )

Oddelek: Znanost in tehnologija
624056 (3122) Matek
»

Genetsko spremenjena hrana DA ali NE? (strani: 1 2 )

Oddelek: Znanost in tehnologija
594883 (4019) Tito
»

Kloniranje (strani: 1 2 )

Oddelek: Znanost in tehnologija
673850 (3072) Pascal

Več podobnih tem