» »

Genska prehrana, ali kako ZARES ne poslušati strokovnjakov

Genska prehrana, ali kako ZARES ne poslušati strokovnjakov

1 2 3
4
»

gruntfürmich ::

Sicer še vedno vidim, da nisi dojel poante.
V 7 linku lepo piše, kako je IZJEMNO MAJHNA ! doza pesticida in doza protivnetnega sredstva delovala izjemno škodljivo za človeka. Tle ni problem al se že same pesticide meša, saj je že majhna koncentracija njega dovolj da povzroči izjemno škodo, stvar deluje skoraj oz. bolje kot sam katalizator.
-mislim da je ti nisi. ne neke mejne in ekzotične primere SPET postavljat v ospredje in iz njih delat pravila!

Če tebe ne zanima še ne pomeni, da tudi druge ne.
-kake finte maš. verjetno nobeden ne teži ubogemu proizvajalcu kako je seme proizvedeno, razen ti mogoče in 0.01 promila ''ozaveščencev''.

To je bil domači, splošen in potrjen primer.
-ne bluzi. so določeni normativi kako na gosto se lahko sadi bilokaj, da bo use uredu, tudi kvaliteta. če pa tebi paše koruzo sadit 4 metre narazen pa jo daj. samo da boš prepričan da bo najboljša. ampak verjetno bo čisto povprečna.

Jst se nad tabo ne zgražam, ko jo tudi ti menjaš. Sem omenjal avto in zbitga modela, ti privlečeš da je cesta namenjena avtom. Primerjam nesreče avtov z 'napadi' živali na človeka, in kako se VSI takrat bunimo, torej je stvar naenkrat postala problem VSEH.
-ja sj to je problem, ko bi ti kr vse primerja, kar se primerjat ne da. cesta (3-4 metre asfalta, spodaj 0,5 m tampona, ob robu 1m bankine) je namenjena pešcem? a to po novem???

in razen azbesta je imel monsanto povsod prste umes. Zakaj bi kar naenkrat postali 'dobri'? Tako korporacijo zanima le in samo PROFIT, nič drugega. Ustvarjena je bila z denarjem namenjenem KEMIČNEMU vojskovanju. Misliš da so res tako dobri, kot zgledajo, da nič ne skrivajo ? Poglej si malce stanje v Indiji in njihov GS bombaž. Poglej si ta pravo Reklamo, kako genetsko 'bojevanje' sploh izgleda.
-sem ti že rekel da ne priveči amerike in ameriških korporacij v temo. živimo v evropi. tu se bolj prouči stvari. in kot ti je marko povedal, gmo ni big deal. znal bo jo marsigdo nardit!
-pa pusti spet indijo, od kod si jo privlekel. tam so se tudi bunili, ker niso smeli semen zbirat, oz jih rastline niso imele. živimo v sloveniji, kjer se gre po seme v T R G O V I N O.
"Namreč, da gre ta družba počasi v norost in da je vse, kar mi gledamo,
visoko organizirana bebavost, do podrobnosti izdelana idiotija."
Psiholog HUBERT POŽARNIK, v Oni, o smiselnosti moderne družbe...

Gavran ::

Kar se tiče ZAHECovcev, jim ne dajem kakšnih možnosti, ampak GSO pa zaenkrat nasprotujem.

1. Hrane je dovolj in dokler države plačujejo kmetom da NE obdelujejo zemljišč je kakršenkoli argument o "pomanjkanju" in "lakoti" povsem odveč

2. Da smo ugotovili da je DDT (samo primer) "slab", smo potrebovali ogromno časa in ob nastanku nihče ni mogel predvidevati negativnih posledic. Pregledali so ga na takrat znane posledice, kar pa ni bilo dovolj. Ravno tako ne vemo kaj bodo povzročili GSO v naravi, testiramo jih le na danes znane zadeve. V eni od zadnjih revij Življenje in tehnika je prispevek o tem kako je cvetni prah gensko spremenjene (mislim da) koruze škodoval življenju v bližnjem močvirju. Ne pozabimo, vse stvari v naravi so povezane.

3. Patentiranje hrane je ZELO slaba stvar. korporacije danes že dajejo semena poceni, ko pa bo na voljo le GSO, bodo lahko ceno navile do nebes. Plačaj ali crkni.

4. GSO in neGSO rastlin ne moremo saditi na bližnjih parcelah, ker bo pridelek križan z GSO. po patentni zakonodaji je torej tudi kmet ki je sadil neGSO rastlino pridelal GSO pridelek PROTI LASTNI VOLJI!!! To je POSILJEVANJE!!!
Bodimo strpni do virusov. Tudi virusi gripe, prehlada in AIDSa morajo živeti.

Luka Percic ::

1. Hrane je dovolj in dokler države plačujejo kmetom da NE obdelujejo zemljišč je kakršenkoli argument o "pomanjkanju" in "lakoti" povsem odveč

Hrane ni dovolj. Če bi jo bilo, bi cene padale, ne rasle.
Tako preprosto je to. Z raznimi subvencijami, ter potem subvencijami da se z isto dejavnostjo neha, pa se mi neda ukvarjat. Sram me je da nekatri tudi v mojem imenu izvajajo plansko gospodarstvo.

Patentiranje hrane je ZELO slaba stvar. korporacije danes že dajejo semena poceni, ko pa bo na voljo le GSO, bodo lahko ceno navile do nebes. Plačaj ali crkni.

Vedno lahko vzameš stara nepatentirana semena. In neskrbi, kot drugje, bo tudi tukaj prišlo do opensourcanja. Malce slabše(ali pa niti ne), ampak free razmnoževanje.

GSO in neGSO rastlin ne moremo saditi na bližnjih parcelah, ker bo pridelek križan z GSO. po patentni zakonodaji je torej tudi kmet ki je sadil neGSO rastlino pridelal GSO pridelek PROTI LASTNI VOLJI!!! To je POSILJEVANJE!!!

Kje pa. Križanje se pokaže šele z naslednjo sezono. In neboš verjel; noben kmet ki sadi isti pridelek, nima gensko čiste rastline, pa se sedaj nič ne buni. Ko bo pa prišel grdi grdi GMO(Zakaj že?), pa je to kar naenkrat problem.

Posiljevanje je to, da morajo vsi saditi to kar bo par oseb odločilo.
Če je varno(vse pretestirano), nima kaj bit tega omejevanja.
Ali pa ne živimo v svobodni državi.

Thomas ::

Seveda ne živimo v svobodni državi. Živimo v državi, kjer so interesne skupine celo sestavni del takoimenovanega "državnega sveta", ustavne kategorije.

A vendarle dovolj svobodni, da bomo naredili, kar smo se namenili narediti.
Man muss immer generalisieren - Carl Jacobi

TESKAn ::

Problem bo, če bodo GMO firme tožile soseda GMO kmeta, ker mu je zraslo nekaj z vetrom napihanih GMO rastlin. Baje da so že padale take tožbe. Zato pa naj bodo GMO rastline sterilne in naj bo določeno, da če ti od soseda napiha nekaj GMOjev med tvojo koruzo in ti zraste, nisi ti kriv kakršnegakoli kršenja kakršnihkoli že patentov.
Uf! Uf! Je rekel Vinetou in se skril za skalo,
ki jo je prav v ta namen nosil s seboj.

gruntfürmich ::

garvan je povedal vse lepo in prav, venda bi malce stvari dopolnil.

hrane morda le ni dovolj. recimo v slo ne. pa še to se mi zdi, da bo hrane takrat dovolj, ko bo zare zares poceni, da se nobeden ne bo bunil če jo boš stran metal, ker boš iz nje pridobil bioplin. takrat mislim da bo hrane dovolj.

patentiranje hrane morda ni slaba stvar. da bo ena firma vrgla v raziskave miljone in miljone €, in da bodo potem druge firme lahko samo kopirale te dobre produkte, je pa tudi slaba stvar.

če bo pridelek križan z GMO ne vem, naj to marko pove če je možno. vendar pa lahko tudi stvar obrnemo po tvoji trditvi; tudi gmo pridelek je lahko 'križan' s strani ne-gmo. tudi to je lahko posiljevanje gmo kmeta z ne-gmo rastlinami.
"Namreč, da gre ta družba počasi v norost in da je vse, kar mi gledamo,
visoko organizirana bebavost, do podrobnosti izdelana idiotija."
Psiholog HUBERT POŽARNIK, v Oni, o smiselnosti moderne družbe...

Zgodovina sprememb…

TESKAn ::

Ni problem toliko v samem patentiranju GMO, kot je problem v možnosti GMO podjetja, da toži kmeta, ki mu je zaneslo na njegovo polje par GMO rastlin s semeni, ki potem vzklijejo in po možnosti lepo obrodijo, zaradi kršenja patenta.
Uf! Uf! Je rekel Vinetou in se skril za skalo,
ki jo je prav v ta namen nosil s seboj.

Gavran ::

Če trdite da hrane ni dovolj - čemu je pa potem namenjen sistem kvot pri določenih prehrambenih artiklih?!? Povečevanju proizvodnje?!? Face it, povečevanje cen ustreza vsem razen končnim potrošnikom. Vsi namreč jemljejo svoje procente, pri višjih zneskih in enakem procentu je pač absolutni znesek večji.

Ne moreš vzeti naravnih ali opensource semen in jih sejati zraven GSO njive, ker so take tožbe o kraji "intelektualne lastnine" že padale. Ravno tako ena sama GSOP njiva onemogoča pridelavo NEGSO hrane na velikem področju, ker veter in cvetni prah pač ne izbirata kam bosta zanesla gene.

Monsanto (in drugi) so v razvoj GSO investirali težke milijarde. Zakaj? Zato da bodo njihova semena cenejša od drugih? Verjamete v dobrodelnost multinacionalk? Samo čakajo, da bo penetreacija GSO dovolj visoka da bodo lahko udarili s patentnimi zahtevami in dvignili cene v nebo. Tako pač funkcionirajo firme. Ustvariti monopol in kasirati visoke licenčnine. Nekoliko podoben primer imamo pri priljubljenem proizvajalcu programske opreme, ki ni preganjal piratstva dokler ni postal popolni monopolist.
Konkurenca na področju GSO? Koliko firm/institucij na svetu je sposobno ustvariti GSO, ga patentirati in potem po sodiščih ugotavljati ali je izdelek dovolj različen od (primer) Monsantovega?
Bodimo strpni do virusov. Tudi virusi gripe, prehlada in AIDSa morajo živeti.

kekz ::

Kvote so namenjene omejevanju kitajskega sindroma (pa ne tistega v smislu jedrske katastrofe).

Namreč, če ne bi bilo kvot, bi bilo vsega preveč, cene bi zelo padle in propadla bi najbrž cela panoga, ker ne bi bila rentabilna (ljudje, ki se z njo ukvarjajo, ne bi zaslužili niti za preživetje).
Ne pozabimo, da gre za panogo, ki ne rabi nobene visoke znanosti, zato je po svetu ogromno proizvajalcev, ki bi to delali za 1 evro/teden. Hkrati pa imamo tudi v EU toliko neukih ljudi, ki se znajo ukvarjati le s kmetijtvom in bi v trenutku postali popolni socialni problem.
Saj tako so tudi, ampak zdaj se jih subvencionira, da malo delajo, potem bi se jih subvencioniralo in ne bi nič delali. S kvotami se vzdržuje nek nivo cen, da njihovo življenje ni subvencionirano čisto 100%.

Luka Percic ::

Ne moreš vzeti naravnih ali opensource semen in jih sejati zraven GSO njive, ker so take tožbe o kraji "intelektualne lastnine" že padale.

Torej naj se ta problem reši v zakonu.
Ni taka reč.

Ravno tako ena sama GSOP njiva onemogoča pridelavo NEGSO hrane na velikem področju, ker veter in cvetni prah pač ne izbirata kam bosta zanesla gene.

Takšno samodejno križanje nesme bit podlaga za "krajo" genov.
Nej firme ki hočejo patentirat gene, poskrbijo da le tej nemorejo samodejno prehajat. Ali pa jim bo lahko legalno vsak patent ukradel tako, da bo posadil rastlino zraven, ter upal na "uspešno" križanje.
Njihov problem(korporacij).

A. Smith ::

GMO me iz etičnega vidika nikakor ne motijo. Malenkost me motijo tehnične težave (prenos genov, itd.), nekoliko bolj pa me moti vpliv velikih družb in razmerje moči.

Tehnični problemi se bodo v bodoče vsekakor rešili. Pravzaprav privoščim vsem, tudi sebi hrano, ki je bila pridelana brez škropiv. Zagovarjanje bio-kmetijstva tu ne zaleže, saj tako pridelane hrane nikoli ne bo dovolj za vse sloje populacije (za nižje sloje bo pač predraga), sploh pa na bio način ne moreš pridelat dovolj hrane.

Vpliv in monopol teh družb je definitivno problem. Ne vem, če je ta link na Kvarkadabri že kdo prilepil, ga je pa zavoljo širše perspektive v debati treba omeniti.
"Be professional, be polite,
but have a plan to kill everyone you meet".
- General James Mattis

Gavran ::

Bio hrana bo dražja, drži. Vprašanje pa je drugje. Kako zagotoviti, da bo pridelava NEGSO hrane sploh mogoča? Testiranja niso poceni. In ena sama GSO koruza lahko uniči ves trud biopridelovalca. in kar se zakonodaje tiče - na sodiščih bo zmagal tisti, ki ima boljše advokate. In če multinacionalka toži nekega kmeta s 15 hektarji zemlje se vnaprej ve, kdo bo zmagal...

Ja, kvote zagotavljajo da proizvodnja ni prevelika oziroma z drugo besedo da cene ne padejo... Pomanjkanje??? Nikakor!
Bodimo strpni do virusov. Tudi virusi gripe, prehlada in AIDSa morajo živeti.

gruntfürmich ::

---Konkurenca na področju GSO? Koliko firm/institucij na svetu je sposobno ustvariti GSO, ga patentirati in potem po sodiščih ugotavljati ali je izdelek dovolj različen od (primer) Monsantovega?
mislim da bi si lahko vsaka univerza ali pa večje prehrambeno podjetje privoščilo razvoj gmo semen. misliš da je to tako težavno?

---na sodiščih bo zmagal tisti, ki ima boljše advokate. In če multinacionalka toži nekega kmeta s 15 hektarji zemlje se vnaprej ve, kdo bo zmagal...
pusti zdaj te 'ameriške' primere ob strani. tam imajo s kmeti malo drugače povezave kot pri nas. tam so menda prav 'najeli' kmete in njihove njive. če bo v evropi tko da bo kmet šel v trgovino in enostavno izbiral med gmo in ne-gmo semeni je ves tvoj strah in obup odveč.
"Namreč, da gre ta družba počasi v norost in da je vse, kar mi gledamo,
visoko organizirana bebavost, do podrobnosti izdelana idiotija."
Psiholog HUBERT POŽARNIK, v Oni, o smiselnosti moderne družbe...

Luka Percic ::

Bio hrana bo dražja, drži. Vprašanje pa je drugje. Kako zagotoviti, da bo pridelava NEGSO hrane sploh mogoča?


Zakaj bi že to morali zagotoviti?
Maš kakšen dokaz da je negso hrana v kakršnemkoli smislu boljša?
Seveda nimaš.

Poleg tega pa zagotovit že zdaj ni problema. Le semena se vzame vsako leto iz semenarne, pa je.
Če že kdo izrecno to hoče.

Gavran ::

Ljudje imamo pravico do izbire oziroma do NEposiljevanja z GSO. In ne, nimam dokazov da je NEGSO hrana boljša. Ali imaš ti dokaze, da je GSO hrana v vseh ozirih boljša in varnejša med drugim tudi naravovarstvenih - saj veš, biotska raznolikost, vplivi na okolje (preberi sestavek iz zadnje revije Življenje in tehnika )

Tisto kar jemo (koruza, riž,)... so semena in če hočeš da seme zraste mora priti do oploditve - če cvet neGSO rastline opraši GSO pelod, ima rezultat - zrno riža GSO gene.
Bodimo strpni do virusov. Tudi virusi gripe, prehlada in AIDSa morajo živeti.

Thomas ::

> Ljudje imamo pravico do izbire oziroma do NEposiljevanja z GSO.

Imamo tudi pravico do "neposiljevanja s hrano podvrženo kmečki selekciji"?

Zakaj ne bi imeli pravice, da jemo same divje krave? Take, kakršne so bile nekdaj. Pa ovce, še divje, koze in prašiče ki niso videli hleva, pač pa le naravne zelene livade?

Pa tak fižol, ki mu ni zemlje rahljal motorni kultivator, pač pa le lesena motika?
Man muss immer generalisieren - Carl Jacobi

kekz ::

Točno tako.
Menda so origini citrusi samo trije: mandarina, pomelo in citrona.
Vse ostalo so medsebojni hibridi. Bi kdo pomarančo?

jype ::

Bi mandarino, ampak brez pešk in zelo sladko!

kekz ::

Klementino? Drevo klementine je povsem podobno drevesu mandarine, a je cepljeno na grenki pomaranči...

Pyr0Beast ::

Prave mandarine so prav super za jest.

-sem ti že rekel da ne priveči amerike in ameriških korporacij v temo. živimo v evropi. tu se bolj prouči stvari. in kot ti je marko povedal, gmo ni big deal. znal bo jo marsigdo nardit!
Kdo pa bo 'delal' oz. dela GS seme, Krka, Lek ?

Hrane ni dovolj. Če bi jo bilo, bi cene padale, ne rasle.
Sej padajo, a ne vidš, kakšne akcije ma Špar pa Merkator :D

Vedno lahko vzameš stara nepatentirana semena. In neskrbi, kot drugje, bo tudi tukaj prišlo do opensourcanja. Malce slabše(ali pa niti ne), ampak free razmnoževanje.
Od kod?
Aja, a zdej pa ni opensource? Btw, je GS kvečjemu closed-source.

Zakaj ne bi imeli pravice, da jemo same divje krave? Take, kakršne so bile nekdaj. Pa ovce, še divje, koze in prašiče ki niso videli hleva, pač pa le naravne zelene livade?
... zakaj pa ne bi živali imele pravice da napadajo ljudi ?
Some nanoparticles are more equal than others

Good work: Any notion of sanity and critical thought is off-topic in this place

Thomas ::

Tehle starokopitnežev vas je dost, ja. Ampak nekateri razmišljamo drugače:

Vanity Fair: And do you want all animals to become vegans, too?


David Pearce: Fanciful as it sounds, yes – though this switch would require massive genetic rewrites and ecosystem redesign. In terms of Nature, I’m not a great one for romanticizing wildlife - which is often pretty brutal. We’re inconsistent.


Hehe ...
Man muss immer generalisieren - Carl Jacobi

Thomas ::

massive genetic rewrites and ecosystem redesign - to je MINIMALNI cilj, ki ga zasledujemo. Tale GE, kar ga je doslej, je samo prva lopata pri prekopavanju celega pogorja, da se milo izrazim.

Hvalabogu Zaresu in Republikancem v US in vsem drugim političnim strankam po svetu, to ne potegne in še nekaj časa ne bo potegnilo. To bi bla panika. Oziroma, se čutijo tako "varne", kot se čutim jaz varnega pred morebitnim napadom Jedi vitezov.
Man muss immer generalisieren - Carl Jacobi

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: Thomas ()

Pyr0Beast ::

Vsak ma pravico do svojega mnenja ..
Btw, hočeš, da so tvoji otroci vegani ?
Some nanoparticles are more equal than others

Good work: Any notion of sanity and critical thought is off-topic in this place

Zgodovina sprememb…

1 2 3
4
»


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Primer gensko spremenjene hrane: Čim manj vemo, tem bolj smo prepričani (strani: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 )

Oddelek: Novice / Znanost in tehnologija
44578411 (66718) blay44
»

"Označite hrano z DNK!" (strani: 1 2 3 4 5 6 7 )

Oddelek: Novice / Znanost in tehnologija
320113149 (102840) phuntaox
»

Svet, Kot Ga Razume Monsanto (GSO) (strani: 1 2 3 415 16 17 18 )

Oddelek: Problemi človeštva
877110983 (67732) jype
»

GSO in varnost? (strani: 1 2 3 )

Oddelek: Problemi človeštva
14931256 (28391) thramos
»

Belgijski protestniki uničili eksperiment z gensko modificiranim krompirjem (strani: 1 2 3 4 5 6 )

Oddelek: Novice / Znanost in tehnologija
27949057 (43388) imagodei

Več podobnih tem