» »

Baza NATO v Cerkljah - WTF?

Baza NATO v Cerkljah - WTF?

urban99 ::

Še pomnite besede agitpropa ob vstopu v NATO?

Vojaških baz NATO na ozemlju Slovenije ne potrebuje. Če bi bile potrebne, bi bile v prvi vrsti zaradi varnosti Republike Slovenije ali vsaj njenega neposrednega varnostnega interesa.
Anton Grizold - - vir - 16. januar 2002
...

V luči tega je seveda zgrešena predpostavka, da bo Slovenija kot članica NATO primorana "gostiti Natove vojake in njihove baze"
Dimitrij Rupel vir - 3. januarja 2003
...
Pa še ena netočna trditev, s katero nasprotniki našega vključevanja v Nato nastopajo v javnosti. Pravijo, Nato bo v Sloveniji postavljal svoje vojaške baze. Treba je vedeti, da na ozemlju treh novih članic, Češke, Poljske in Madžarske, Nato ni postavil svojih baz. Če bi bile vojaške baze v Sloveniji, bi bilo to zaradi varnosti naše države in bi najbrž o tem imeli kakšne razprave v parlamentu. Zaenkrat ni tukaj nikakršne obveznosti, oziroma nikakršnega načrta.
Dimitrij Rupel - vir - točen datum ni pripisan
...
Ali bo NATO, če bo Slovenija postala članica, namestil vojaške baze na slovenskem ozemlju?
NATO ne predvideva stalnih vojaških oporišč na ozemlju novih članic, torej tudi na ozemlju Slovenije ne.

nato.gov.si FAQ - januar 2003
...
Prav tako nasprotniki slovenskega vključevanja v NATO trdijo, da bo NATO na slovenskem ozemlju postavil svoje baze in nameščal jedrsko orožje, slovenski fantje in dekleta pa da bodo morali umirati v operacijah NATO v tujini.
...
Naslednja netočna trditev, s katero nasprotniki slovenskega vključevanja v NATO nastopajo v javnosti je, da bo NATO na ozemlju Slovenije postavljal svoje baze. Na ozemlju treh novih članic, Češke, Poljske in Madžarske NATO ni postavil svojih baz. Če bi bile vojaške baze potrebne v Sloveniji, bi bilo to zaradi varnosti naše države ali vsaj njenega neposrednega varnostnega interesa, vendar bi odločitev o tem sprejela suverena Republika Slovenija.

Dimitrij Rupel - vir - točen datum ni pripisan
......

Še zgovoren podatek o javnem mnenju iz tistega obdobja, za vse ljudi z amnezijo:

Na drugi strani pa podpora v javnem mnenju pada. Na Centru za raziskovanje javnega mnenja pri FDV so leta 1997 zabeležili 61% podporo Natu, letos pa bi za vstop glasovala le natanko polovica vprašanih. Zanimiva je tudi anketa, ki jo je včeraj objavil tednik Mladina. Podpora natu je padla pod 50%, velika večina pa se strinja, da je potrebno o tem vprašanju odločati na referendumu. Najbolj zgovoren podatek iz ankete pravi, da se Slovenci otepamo vsakršne odgovornosti, ki bi izhajale iz članstva v Natu, kot na primer postavitev tujih vojaških baz v Sloveniji, prisotnost tujih vojakov in podobno.
Sebastjan Šik - novinar RA Koper - - vir - 27.11.2001

.....................

And now for something completely different... 2007!

- 24 ur - Proti Natovi bazi


Torej - če govorice držijo, so res fajn tile naši dosmrtni zunanji ministri in ostala drhal pri koritu... a bo vsaj kakšna vladna razprava (em... če osvežimo spomin, so bili vsi politiki ZA, pol ljudstva pa PROTI) ali referendum ali pa je tudi to po novem nepotrebno?

OChack ::

bol da je nato gor kot da oporisce oz letalisce gnije tam na samem neuporabno.
ostale države članice recimo polska itd majo baze CIE in podobnih obveščevalnih, kar ej še slabše ker razn direktno v državni proračun ne prinašajo nobenega dobička, če pogledamo baze v italiji kjer ma od tega nekaj tudi prebivalstvo (kur*e inclusive... :)
Int€l inside, IDIOT Outside

BigWhale ::

Kaj pa je sedaj na tistem letaliscu? Se kaj dogaja?

Azrael ::

Mnogo raje vidim nekaj ameriških baz v državi, kot Ruse na meji.

Vojska taka kot jo imamo sedaj, je na ravni gasilskega društva. Nekaj dobrih posameznikov, potem pa je kvalitet počasi konec. Zato naj kar bodo NATO baze.
Nekoč je bil Slo-tech.

kixs ::

Nimam nic proti bazi - kot pravijo ne bo taksna, prava kot v Avianu.

Prav lepo bi bilo spet, po dolgem casu, videt kaksne reaktivce v zraku. Vcasih je bilo prav fino gledat kako so leteli in hrumeli :D

lp

Keyser Soze ::

Kur*e inclusive...


Kaj, hočeš reči, da se bo odprlo delovno mesto zate?>:D

Američani, Rusi, Albanci... Isti šmorn. Pa če so na meji ali v bazi. Vsi bodo gledali na svoj interes in na našo izgubo. Butasto bi bilo, če bi delovali nasproti svojim interesom ter striktno nam v prid. Da bomo imeli popolnoma iste interese pa tudi malo morgen. Tako da ne malat stvari bolj svetlih kot v resnici so.

But...
Glavni problem tule jaz vidim v trditvah naših politikov in njihovi propagandi. Hudiča, a se vi vsi smatrate za idiote? Da vam pred tremi leti obljubljajo ne vem koga in kaj, nato pa ukrenejo nekaj čisto drugega. Prosim lepo. V normalni družbi se kaj takega ne bi dogajalo. Če pa imamo družbo bebčkov in imbecilov, ki ne znajo razmišljati sami zase in slepo zaupajo besedam vsakega, ki jih skuša nategnit potem pa prav. Pa imejmo take politike.

Sam sem volil ZA NATO. Ker verjamem, da se da iz tega iztržit še kaj več kot same vojne oz. oborožene spopade. Samo če bi takrat poslušal zagovornike vstopa bi "de-facto" volil proti. Prosim lepo. Če želite, da se iz vas odkrito delajo norce, pa naj bo temu tako.
OM, F, G!

urban99 ::

Točno to sem imel v mislih, Keyser. Agtiprop v polnem zamahu je tole.

@kiks97
Zgleda si premlad, da bi se spomnil reakcij prebivalcev Aviana med posegom NATO v Srbiji. Takrat jih je bilo pošteno strah, ker imajo bazo.

jrtjtejtt ::

V Cerkljah Natove baze ne bo

Vnesite tukajDržavni podsekretar je danes zatrdil, da ameriška administracija ne načrtuje vzpostavitve stalne baze na letališču v Cerkljah. Vseeno od Slovenije pričakuje, da bo letališče v najkrajšem možnem času prilagodila standardom zveze Nato, da ga bodo zavezniki lahko uporabljali.

na strani pop tv je tud to napisan.

jst razumem da gre tle za občasno uporabo, če je potreba. npr. če morjo na kosovu kej narest, al pa kje v bližini.

poweroff ::

Tudi zagovornikom vstopa v NATO postaja očitno, da je politika vstopa v NATO temeljila na laži. Žal par let prepozno...

Glejte - jaz sem bil proti, vendar če bi bila pametna javna debata bi si morda tudi premislil. Predvsem pa bi se mi vstop zdel bistveno bolj legitimen.

Problem za Rupla in ostale pa je, da bi se ob demokratični javni debatiljudje morda premislili in bili večinsko proti. To je antidemokratična drža! In ti ljudje se imajo za demokrate...
sudo poweroff

Grey ::

********* *********. ************ naj spokajo tile kmetje nazaj za Karpate. To letališče bo propadlo brez podpore NATA. Piloti že tako ali tako zapuščajo vojsko, ker je v totalnem *********. Sedaj, ko hoče NATO investirati v razvoj letališča, so pa vsi proti. Jao truma ******* ljudi. Končno bi spet imel možnost videti reaktivce letati po zraku pa slišat lep zvok turbin, ampak neeee. Kmečka ******* mora vile in lopate pokazat. ;((

EDIT by W1: Dejmo se vzdržat gnojnice prosim.

Zgodovina sprememb…

Icematxyz ::

Rupelj je ****** ********.

O bazi pa premalo vem da bi sodil.

Župan je le rekel da bo v občino pritekel denar ki je občini nujno potreben za razvoj.

Ampak konkretno pa o višini zneska je znal povedati le da ni to velika količina denarja bo pa morda v prihodnosti bolše. To je vsekakor optimistično a ne?

Edit: Ti pa si še največji ... vrjetno ker predvidevaš da vsi komaj čakajo zvok reaktivcev v zraku?

Morda celo postaneš pilot kot v Top gun-u a ne?

Mariboru so tudi hoteli podvaliti neki tovorni promet pa se ni dal. Zdaj pa lepo že prevaža potnike in služi. So pa jebali mariborsko letališče leta in leta. Kdo kje stal v ozadju in hvala bogu samo rečem da ni letališče klonilo!

EDIT by W1: Dejmo se vzdržat gnojnice prosim.

Zgodovina sprememb…

kixs ::

urban99:

mene prav nic ne moti. Baza ne bo taksna kot je v Avianu. Zato ni nekega pretiranega straha za kaksne samomorilske napade.

Tudi star sem dovolj, da se spomnem letal, ki so vzletala/pristajala vcasih v Cerkljah - sem namrec doma v okolici.

Strah za prazen nic!

lp

urban99 ::

ne vem, ne vem... eno je gledati avione, druga je gledati avione na misiji. Pa to sploh ni point - ta ********** je itak načrtno zavajala folk. Saj to je bilo itak jasno, spomnimo se samo legendarnih izjav majorja Laidslava Lipiča, da bodo morale tudi ženske služit vojaški rok, če ne gremo v NATO.

Ampak da o tovrstnih zadevah, kot je odprtje NATOve baze na slovenskih tleh, ni razprave oz. celo referenduma (ki so ga kolikor vem obljubljali), je pa imo višek "demokracije". Pa kaj se grejo ti avtokrati? Za te zadeve nikoli niso prejeli mandata. To je po mojem jasno razvidno tudi iz njihovih izjav, ki sem jih pripopal zgoraj.

EDIT by W1: Dejmo se vzdržat gnojnice prosim.

Zgodovina sprememb…

Tomay ::

Po moje so samo zamenjali Cerklje na gorenjskem s tistim na dolenjskem, kjer pa že je letalska baza.>:D
Voodoo 4Ever

Grey ::

Icematxyz:
Veš, da bi postal. Samo kaj ko so v našem vojaškem letalstvu razmere tako slabe, da vsi bežijo stran v civilno letalstvo. Beri: Premalo so plačani.
JAO u božju mater! Kaka je pa razlika med NATOvimi reaktivci in slovenskimi, ki v prihodnosti definitivno bodo (seveda, če ne bodo prej ukinili letalsko enoto)? Ni je. Kapiš? "Hrup" vseeno bo. Slej ko prej. Sploh pa je to vojaška baza oz. letališče. In kolikor vem je že od nekdaj. Torej naj ne serjejo in se preselijo nekam drugam, če ne morejo prenašati tovrstnega "hrupa".

kixs ::

Res se mi zdi malo idiotsko referendume delat za vsako **********... mandat imajo v parlamentu. So bili izvoljeni s strani volilcev. Torej so na tem mestu, da sprejemajo/delajo namesto nas.

Kaksno bo pa javno mnenje, bomo pa videli... in to bo tudi znak vladi ali je to dobro ali ne.

Ja, ********, zdej bo pa kar naenkrat konec sveta, ce bodo letalise malo razsirili in posodobili.

Kaj so pa govorili, pa se niti ne spomnem vec... mi tudi ni vazno, ker sem ze od zacetka ZA. In mi je bilo ze takrat edino logicno, da to letalisce naredijo uporabno!

LP

EDIT by W1: Dejmo se vzdržat gnojnice prosim.

Zgodovina sprememb…

Grey ::

Ja itq, kixs97. Jaz sem tudi bil že od začetka ZA in hvalabogu je tako postalo. Se bo vsaj malo zmigalo to naše..."akcijsko društvo" in upam, da nekoč postalo tako kvalitetno kot ameriška vojska. Zdaj jim res preostane samo to, da prodajo Pilatuse in nabavijo 3 ali 4 reaktivce. To bo pritegnilo nov kader, seveda pa morajo nujno povišati plačo za vsaj 3x.

urban99 ::

kixs97, parlament v bistvu nima pravega mandata za to, ker so bile vse parlamentarne stranke ZA in je tako polovica prebivalstva ostala brez svojih predstavnikov v parlamentu. To je bil res en velik twist v slovenski parlamentarni zgodovini.

Ko je (dobra ali slaba) polovica prebivalstva PROTI je v demokratičnih sistemih po mojem pravilno, da se gre - še posebej ob tako pomembnih zadevah - na referendum, oz. se opravi vsaj minimalna javna razprava. Vse ostalo je imo avtokracija.

Grey ::

Zakaj SPLOH potrebujemo referendum? Kolikor vem, bo velik delež tega projekta financiral NATO in ne proračun. Torej kje je sedaj problem?

urban99 ::

Problem je mogoče, da se ljudstvo s samo postavitvijo baze ne strinja? A govorim kitajsko?

kixs ::

Glej, v parlamentu so zastopane vse stranke, ki so presegle volilni prag.

Torej, je v parlamentu zastopanih vsaj 90% vseh volilcev. Vecina je nad 50% tako v parlamentu, kot tudi na referendumu. Tisti, ki niso volili, so izrazili svojo voljo in namesto "njihovih" glasov, sedaj odlocajo drugi. So si cisto sami krivi oz. jim je verjetno cisto vseeno. Se raje ukvarjajo s svojimi problemi.

LP

Grey ::

Ma jaz ne vem več...ta država postaja en kurnk.

urban99 ::

kixs97, tebi očitno nekaj ni jasno... ti pravim - 50% ljudi (!) ni imelo možnosti volit za politično strujo, ki bi bila proti vstopu v NATO, ker je preprosto NI BILO. Verstehn?

Če pa nas ob tem še zgodovinsko nategnejo in nam poturijo nekaj, za kar so skupinsko zagotavljali, da se ne bo zgodilo, potem bi bilo pravilno, demokratično in higienično, da se za tovrstne konkretne korake pridobi javna podpora oz. opravi vsaj javna razprava. Očitno imate raje diktat politike, tudi prav. Jaz pa ne :)

btw: sem velik ljubitelj letalstva s športno letalsko licenco, da se ne boste top-gunerji preveč zaletavali 8-)

Grey ::

Pa se vseeno zaletavamo, ker si proti. Če si velik ljubitelj letalstva, potem bi moral biti na strani izgraditve baze - izdajalec. ;)

urban99 ::

offtopic:
My ass... sem že v eni drugi temi povedal, da je bil imho tisti, ki je prvi narisal kokardo na letalo, zločinec. Berite Clostermanna fantje ;)

kixs ::

Ce vas je res toliko, potem boste ja naredili en velik vik in krik, da se vas bo slisalo in upostevalo. ;)

Kot ze prej receno, ta "baza" ne bo taksna kot je Aviano, ker ni pogojev, ker ni interesa, itd.

LP

Keyser Soze ::

Če lokalnim ljudem ta zamisel ni všeč, jim pač ni všeč. In pika. Če jim je bilo obljubljeno, da tam ne bo takšnega letališča naj ga pač ne bo, dokler se ne doseže nek konsenz.

Ja hvala bogu, da je tak kurnik tale Slovenija. Ker če ne bi bil tak kurnik bi imeli vi pred domačim pragom morda prašičjerejo ali pa eno gromozansko deponijo. Ampak, hej. Saj vi ste za naš razvoj. Smeti je treba nekam odlagat, pujse je pa tudi treba redit. Torej...

Rad bi videl junaka, ki reče, da bi mu bilo to popolnoma OK. In potem mu lahko organiziramo 14 dnevni dopust poleg nekega takega objekta. Šotor pa sam priskrbim, in spalno vrečo. Da nam dokaže koliko velja njegova beseda. Tud z očitom al pa mami se bomo zmenili, da vas pustita za toliko časa od doma.
OM, F, G!

Azrael ::

Referendumski rezultati

Na referendumsko vprašanje:
"Ali se strinjate, da Republika Slovenija postane članica Organizacije Severnoatlantske pogodbe (NATO)?"

je z besedo "ZA" odgovorilo 637.882 volivcev ali 66,08% od veljavnih glasovnic oziroma z besedo "PROTI" 327.463 volivcev ali 33,92% od veljavnih glasovnic.


Ne vem odkod tebi da 50% volilnih upravičencev ni imelo možnosti glasovati? Če ni prišel njegov problem. Glede reklam, bogi revčki, ki jim verjamejo. Jaz sem lepo ignoriral nakladancijo za in proti NATO, saj sem prepričan, da SLO sodi v n NATO.

Ampak pustimo to. Takih in podobnih zdrah je v SLO ogabno preveč, pa naj gre za letališče v Lescah ali avtoceste ali odlagališče jedrskih odpadkov. Skupni imenovalec nekaj prisklednikov, bi si rado nagrabilo še več denarja, "volja ljudstva" je samo pripravno sredstvo, dokler služi njihovim interesom. Isto s*anje kot za časa Slobota v Srbiji. Srbija je na tak način prišla res globoko.
Nekoč je bil Slo-tech.

WarpedGone ::

Vsak naslednji post z smrdljivimi besedami bo brisan. Brez gnojnice prosim.
Zbogom in hvala za vse ribe

urban99 ::

@azrael

To, kar si navedel so pač končni rezultati, temu ne oporekam, čeprav je bila udeležba na referendumu porazna, ampak tako je pač bilo. Med samo kampanjo pa je bila zadeva zelo fifty:fifty - tu mislim, da se ne motim kaj preveč. V skladu z meritvami javnega mnenja je naraščala tudi pro-nato-propaganda, ki je eskalirala prek tiste 'genialne' izjave, ki jo je nekdo od politikov načelniku generalštaba porinil na papir.Ampak po toči zvoniti je prepozno in tudi sam sem rezultat povsem normalno sprejel.

Ampak anyway, ponavljam - če bodo ti naši gumpci (tako levi kot desni, da ne bo pomote) res delali NATO bazo, kljub temu, da so volivce na široko nategnili, da se to ne bo zgodilo (in to je takrat imho precej odločilno vplivalo na javno mnenje), bi po mojem morali opraviti javno razpravo in izprašati volilno telo, če to odločitev zares podpira. To so vendar obljubljali in po mojem se tako tudi dela. Ne gre namreč samo za "popoldansko dejavnost" nekega letališča bogu za hrbtom, gre za precej širše vprašanje, saj to je po mojem jasno.

Še s tem povezan citat iz enega od govorov dosmrtnega ministra (tistega, katerega žena kupuje metle z državnimi avtomobili) :

Če bi bile vojaške baze v Sloveniji, bi bilo to zaradi varnosti naše države in bi najbrž o tem imeli kakšne razprave v parlamentu. Zaenkrat ni tukaj nikakršne obveznosti, oziroma nikakršnega načrta.

Pozor - vmes je beseda "najbrž". Fajn a ne? No, tako velik utopik, da bi pričakoval, da bo kdo od naših agitprop herojev odgovarjal za nategovanje ljudstva, kaj šele odstopil, seveda tudi nisem. "Smo še nezrela demokracija" pravijo... ampak bi bilo pa pošteno, mar ne?

Ejsi_Disi ::

@Tomaj: Po moje so samo zamenjali Cerklje na gorenjskem s tistim na dolenjskem, kjer pa že je letalska baza.>:D

Cerklje na Gorenjskem pa Brnik, saj se tako ali tako skupaj držita. :)
Rock n' roll ain't noise pollution!

TESKAn ::

Več kot 60% volilnih upravičencev, če se prav spomnim, po moje ni porazna udeležba.
Uf! Uf! Je rekel Vinetou in se skril za skalo,
ki jo je prav v ta namen nosil s seboj.

urban99 ::

Za referendum na katerem se odloča tako glede vstopa v NATO in EU? Po mojem porazno nizka, ja.

TESKAn ::

Potem so tudi volitve v parlament porazne in nas ne bi smeli zastopat, saj so odločitve, ki jih tam sprejemajo, tudi še pomembnejše od nata in eu?
Uf! Uf! Je rekel Vinetou in se skril za skalo,
ki jo je prav v ta namen nosil s seboj.

urban99 ::

a ti se namerno sprenevedaš al je kaj drugega? Eno je izbrat par lokalnih bimbotov za naslednja 4 leta, drugo pa je izbrat (na istem referendumu btw) vstop v dve integraciji z zelo dolgoročnimi zavezami in posledicami. Zadeva bo definitivno vplivala na ohoho generacij. Ne mi rečt, da ti moram naštet npr. kakšna spremeba gospodarske, varnostne itd. politike je to za eno državo in za koliko časa?

TESKAn ::

In koliko, po tvojem mnenju, bi moglo it slovencev na ta referendum, da bi bil zate merodajen? Ker kar se zakona tiče, je zadeva jasna.
In ja, se zavedam, da je velika zaveza, članstvo v nato in eu. Ampak sem bil in sem še zmeraj mnenja, da je bolje, da smo noter, kot da se gremo outsajderstvo. Obnese se švici, ampak oni imajo nekaj, da jim to omogoča. Mi pač ne in se moremo povezovat. In zato sem na tem referendumu obkrožil za eu in za nato.

Tisti 'bimboti' v parlamentu pa imajo štiri leta precej moči, da lahko marsikaj zašuštrajo.
Uf! Uf! Je rekel Vinetou in se skril za skalo,
ki jo je prav v ta namen nosil s seboj.

urban99 ::

No, saj je jasno kaj sem mislil - pri tako pomebnih zadevah je 60% pač precej borna udeležba.

Koliko bi moralo biti po mojem? Ne bi se rad zapletal v dlakocepljenje, ampak ja - 60% bi morala biti spodnja meja za merodajnost pri tovrstni odločitvi. By the way - bi bil pa cel hec, če bi glasovali ločeno za EU in Nato, to seveda vsi vemo, ampak to je pač zgodovina :)


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Komisija za preprečevanje korupcije izdala mnenje glede ravnanja MJU v postopku nabav

Oddelek: Novice / NWO
3911361 (9898) poweroff
»

Histerija v DZ in medijih (strani: 1 2 3 4 5 )

Oddelek: Problemi človeštva
20812698 (8783) Vajenc
»

Podpirate vstop Slovenije v EU in NATO? (strani: 1 2 3 47 8 9 10 )

Oddelek: Loža
48021513 (16986) Vlady
»

NATO pro et contra (strani: 1 2 3 4 5 6 7 )

Oddelek: Loža
34314801 (10755) rh^
»

NATO-pro,contra (strani: 1 2 3 )

Oddelek: Loža
1117919 (6460) freserovski

Več podobnih tem