» »

logistika (partizanske) vojske

logistika (partizanske) vojske

Thomas ::

Gverilci Vietkonga so se oskrbovali pa Hošiminhovi poti, z zalogami, ki so jih Sovjeti dobavljali preko morja in Kitajci po kopnem.

Cela Kitajska je bila zaledje Severne Koreje med Korejsko vojno.

CIA je oskrbovala antisovjetske enote v Afganistanu iz Pakistana in ob pomoči vlade sosednje države.

Ker potrebuješ pač ogromno streliva, da se lahko spustiš v kakršnokoli resnejšo bitko in onesposobiš veliko število sovražnih vojakov.

Zdej pa mene zanima, če kdo ve, kje so slovenski partizani dobivali orožje in strelivo med Drugo svetovno vojno, saj so bili obkroženi s samimi zaveznicami Hitlerja. Italijo, Nemčijo, Madžarsko in Hrvaško.

Kakšen zračni most je to bil, da se je obdržalo Osvobojeno ozemlje? So nemara na njem imeli oboroževalno industrijo, ki je okupator ni mogel uničiti?

Od kod partizanom v SLoveniji milijon ton oborožitve in streliva, da so imeli 1/9 uspeha vietnamskih gverilcev, sodeč po ubitih vojakih tuje vojske, ki jih je kot vemo, bilo 6300 po naši uradni zgodovini, ki ji v TEJ temi ne bomo oporekali, da koga ne bo še kapč.

Sovjeti so v Afganistanu ob vsej pomoči vojske Pakistana, CIAe, Saudijskih milijard itd., zgubili 15 tisoč vojakov. To je glede na prebivalstvo toliko, kot bi v Sloveniji padlo samo 1000 Nemcev celo vojno, glede na število prebivalstva. Pa zdaj vemo, da jih je več.

OK, partizanom ni pomagala nobena sosednja država, Angloameričani so morali prepeljat po zraku ta material in ga odvreči še na neznanih lokacijah. Govorimo o stotisočih poletov za letala tedanjega časa, jasno.

------------------
p.s.

Hehe ... a si upate zaklent temo in mi podeliti naziv, bwanstvo? >:D
Man muss immer generalisieren - Carl Jacobi
  • spremenil: Thomas ()

Trubadur ::

Sovjeti so v Afganistanu ob vsej pomoči vojske Pakistana, CIAe, Saudijskih milijard itd., pobili 15 tisoč sovjetskih vojakov

Tole ne gre skupaj ;)
Berite Thomasa!

Thomas ::

Silly me!

Afganistanci so pobili toliko Sovjetov.

Bom popravil še v originalu.
Man muss immer generalisieren - Carl Jacobi

gzibret ::

Na Pohorju so imeli eno točko, kamor so zavezniki metali municijo.

Torej - greš na Roglo, štartaš po tekaški progi (3, 5 ali 15 km) in se kaka 2 kilometra pred koncem pelješ po enem travniku. Prostor je označen s tablo (ne moreš falit).
Vse je za neki dobr!

Thomas ::

A, pol je vse jasno.
Man muss immer generalisieren - Carl Jacobi

OwcA ::

Velja upoštevati tudi, da niso bili odrezani celo vojno ampak samo prvi 2 leti upora, ko so bili tudi še relativno maloštevilčni.

Lahko daš link od kod si pobral oceno porabljene mase orožja vietnamskih gverilcev. Si prepričan, da je številka primerljiva, glede na to, da je imel Severni Vietnam svoje letatalstvo in težko orožje?
Otroška radovednost - gonilo napredka.

ali3n ::

Večina transporta je šla skozi Belo krajino oz. skozi tamkajšnja "letališča"; ranjenci ven, orožje not... oz. s tovornimi padali; po kapitulaciji Italije pa itak... pred kakim letom sem bral knjižico o tem (izdana v samozaložbi); sicer je bla slabo napisana (težjo jo je blo brat, ker je se veliko stvari ponavljalo), a sem izvedel nekaj novega; morda jo najdem...
- "Rozi vidm." "S psom!"
- "A vidš, to je pa že delirij... preveč piješ! Dec nemarn..."

motorc ::

Offtopic:

Thomas, a si mogoce revijo Radar prebiral?

gzibret ::

Pa tam okoli Vinice (ne vem čisto točno, kje) je tudi ob cesti razstavljen en avion (zavezniški), s katerim so fural zadeve. Pa v enem krilu je en gromozanski osit, tak, da ne trkat po avionu, če bote šli kdaj tja.
Vse je za neki dobr!

Stepni Volk ::

Bila je tudi lastna proizvodnja. Izdelava smodnika je stvar srednješolske kemije, ulivanje svinca prav tako ni "rocket science". Sicer bi podal povezavo, a je to zakonsko prepovedano.
Osebno, seveda čisto subjektivno, se mi zdi ponarejanje dokumentov prekleto težje, kot zgoraj omenjeno.
Glede nato, da to počno tudi lovci, razne militantne sekte v ZDA, tudi gverilcem širom po svetu ni tako težko.

Težko orožje je druga pesem.

Trubadur ::

Okoli Vinice ni ničesar, bi že vedel, če bi bilo ;)
Berite Thomasa!

gzibret ::

Ne vem točno, kje, je pa recimo v rangu 15 km.
Vse je za neki dobr!

upirna ::

Pri nas (sv. Trojica - 15 km iz Domžal) je "pristalo za vse večne čase" eno zavezniško letalo. :)
[to sporočilo bo spremenil upirna, kadar bo to njemu pasalo]

Trubadur ::

Hmmm v rangu 15 km je samo en spomenik napadu na neko italijansko patruljo. Moral bi vedeti za to letalo, ker sem 1/2 viničan ;)
Berite Thomasa!

OwcA ::

Kaj ni tisto letališče bolj pri Podzemlju?
Otroška radovednost - gonilo napredka.

gzibret ::

Ja, no, sem zguglal slike za vas.... Ni glih pri Vinici, je bolj pri Metliki ali pa pri Podzemlju. Sam res nisem vedel točno, kje smo se takrat vozili (spali smo pa v Vinici, ja).



vir slike: http://www2.arnes.si/~pbutal1/slike/metlika4.html
Vse je za neki dobr!

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: gzibret ()

gzibret ::

Vse je za neki dobr!

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: gzibret ()

cybermedo ::

Kolikor se spomnem, se tisto letalo nahaja nekje blizu Črnomlja, nisem pa sigurn (če se prav spomnem gre za DC3), ampak letalo kot tako v Beli Krajini definitivno obstaja, o čemer pričajo moji otroški spomni in prenekatera fotografija. LP

/edit: me je gzibret prehitel... sem ravno hotel fotografijo pastat...

Zgodovina sprememb…

jype ::

Thomas> Kakšen zračni most je to bil, da se je obdržalo Osvobojeno ozemlje? So nemara na njem imeli oboroževalno industrijo, ki je okupator ni mogel uničiti?

Ce bi poznal "osvobojena ozemlja" bi vedel, da so to obmocja, v katerih okupator ni imel vojske. Praviloma sploh niso bila branjena, ker je bila premoc prevelika in bi bile zrtve ob frontalnem vojskovanju izgubljene brez smiselnega ucinka.

So pa na takih ozemljih izvajali "priprave na mir" in "samoupravljanje" ter imeli tam bolnisnice, sole in podobno. Ampak ce se je okupator odlocil narediti ofenzivo, so se umaknili in po koncu ofenzive obicajno spet prisli nazaj. To spet ne pomeni (kot bos zagotovo z veseljem sklepal) da ni bil izstreljen noben naboj, temvec zgolj to, da ni prihajalo do spopadov vecjih razseznosti. Sem in tja kaksna zaseda, kaksna diverzija, da se je lahko glavnina ljudi umaknila, ko je sovraznik sklepal obroc, sem in tja kaksen hud poraz in predvsem zelo dolgi gozdni sprehodi.

Vecino orozja in oblek (ki ga obicajno ni bilo dovolj za opremit vsakega partizana) je partizanska vojska dobila od okupatorja, vse do malo pred koncem vojne (konec 44), ko je prvic prisla v vecjih kolicinah tudi pomoc zaveznikov.

SavoKovac ::

Partizani na območju republike Slovenije so na začetku NOB-ja uporabljali pretežno orožje iz starojugoslovanske vojske, potem je blo nekaj lovcev, puškarjev...
Dosti orožja je izviralo še iz avstroogrskih časov. Med samo vojno so večino otožja zaplenili belogardistom, italijanom. Po kapitulaciji Italije 1943 je dosti italijanskega orožja prešlo k partizanom.

Tipi orožja. koliko se spomnim:
- manliherce iz časov avstroogerske
- francoske "fižolarke" na 3 metke
- italijanske karabinke
- bombe: kragujevke, paradajzarce(italijanske ofenzivne ročne bombe)
- (puško)mitraljezi: zbrojevke, brede

Nemškega orožje je bilo dokaj malo, bilo pa je dokaj cenjeno, predvsem "šmajser" in navadni šarec.

Sicer je so v Jugi posneli zanimiv "partizanski" film. Partizani so orožje dobivali tako, da so zajeli večjo enoto domobrancev, jim pojemali opremo ter jih spustili - da so naslednjič spet kaj k njim prinesli. >:D

madmitch ::

Sicer je so v Jugi posneli zanimiv "partizanski" film. Partizani so orožje dobivali tako, da so zajeli večjo enoto domobrancev, jim pojemali opremo ter jih spustili - da so naslednjič spet kaj k njim prinesli.

Pretanjena partizanska borba, ni kaj.
Nobody is perfect, my name is Nob Ody

IgorGrozni ::

Preden padete v ˝Thomastrans...˝ računanje:

1. Gverila v partizanski obliki je čisto nekaj drugega po logistični plati, kot je gverila v VC ali Talibanski obliki.
2. Doktrina logistike se je zaradi zmage zaveznikov, predvsem Američanov, po WW2 spremenila v smer ˝materialschlaht˝.
3. Obedve, Vietnam in Afganistan vojni, sta imeli tudi drugačno vojaško doktrino. Ameriška ˝Nevihta˝z vodenimi raketami in hi-tech je vrhunec take doktrine.

Logistično, ubiti Američana v F-4 ali Rusa v Mig - 25 ali v helikopterju, v ˝zraku˝, kjer so v večini bili, je povsem nekaj drugega, kot ubiti Nemca v Stalingradu, El Alameinu ali v Ljubljani.

[moderator: odstranjen offtopic neargumentiran del]

Preračunavanje nemških izgub v SLO WW2, na podlagi porabe materiala v Vietnamu in Afganistanu so spet ...˝božanska in pomembna razmerja med stranicami Keopsove piramide˝:| .
Zgodovina so dejstva, ne teoretični izračuni, temelječi na pomankljivem znanju. Rezultati, ki izvirajo iz takšnih izračunov, so najbolj očiten hoax, kar ga je. Belo je lahko črno...ali sivo ali ....modro... nikoli pa belo.


Lp.IgorGrozni

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: perci ()

IgorGrozni ::

galemir:film : ˝V gori raste zelen bor˝...ali tako nekako.

SavoKovac ::

Ja, men se zdi da je ta film. :D

klemen22 ::

Partizani so bili itak od Boga poslani tko da niso rabili logistike /sklopi sarkazem:\
Motiti se je človeško, odpuščati pa božje. Torej ti odpuščam ;)

perci ::

Če kdo misli, da na prefinjena izzivanja, ne bomo odgovorili, se moti. Sem vam jasno povedal v prejšnji temi pod kakšnimi pogoji se bomo pogovarjali o partizanskih/nemških žrtvah. Če pa kdo misli, da je imun na nazive, naj pa stopi na realna tla.

Thomas ::

> v Ljubljani, na ˝tleh˝, kjer so v WW2 večinoma bili.

Kako so dobili toliko orožja v Ljubljano, če smem (tako) vprašat? A ni bila pod žico?

;)
Man muss immer generalisieren - Carl Jacobi

madmitch ::

Thomas, koliko orožja je zate toliko?
Nekaj ga je prišlo pod ritjo mojega očeta (večinoma municija). Vsekakor ga ni DHL dostavil, ne boš verjel. Ljudje so imeli pač bujno domišlijo, bili so domačini in so zaradi tega vedno našli način, da so kaj prešvercali čez žico.
In ja, bilo je tudi nekaj mrtvih italianov in nemcev. Sicer je bilo pa število pobitih le teh bolj malo pomembno, sploh pa bi bilo pobijanje takrat zelo kontraproduktivno.

Moj dedek je bil DJ na radiju Kričač
Nobody is perfect, my name is Nob Ody

Genetic ::

V otroskih vozickih, pod dojencki, kaj pa mislis, zakaj je se toliko zivecih partizanov, starih okrog 65 let?

IgorGrozni ::

Thomas: Za enega ubitega Nemca (pešadija večinoma)v Ljubljani (.. ne samo metaforično za Slovenijo :\ ) bi /si potreboval :
1. Luger (vkraden) 1 kos
2. Metek 6,65 1 kos
3. ˝morilskega˝Slovana 1 kos
-----------------------------------------
˝dober Nemec˝ 1 kos

Za enega mrtvega Američana/Rusa ( ne več pešadija večinoma, IMO) v oklepniku/helikopterju/F-4/ Mig 25:
1. Ročni lanser/ Bofors protiletalsko baterijo/ipd.
(težko vkradeš, ne ležijo ravno okoli) 1 kos
2. Municijo za Bofors/ lanser 3000 kosov/2 raketi
3. ˝morilskega Charli-ja/talibana˝ 1 kos
-----------------------------------------------------------------------------------------------
˝dober Rus/Američan˝.........................................1 kos

Razlika v teži je očitna......

Lp.IgorGrozni

Res ne vem od kod ti ideja, da je tvoja ˝demistifikacija˝ nekaj prepovedanega, revolucionarnega, ipd..:\
Vztrajno zahtevanje kazni ( zaklep, naziv,...) za takšne nedolžne trditve, ob očitnem bluzenju, je ... ne vem no... že malo perverzno:D

Tear_DR0P ::

v osnovni šoli smo bral eno otroško knjižico o partizanih in se nikakor ne spomnim več ne kdo jo je napisal, ne naqslova - bila pa je taka otroška slikanica. in tam not je lepo pisalo, da so bili prvi partizani v glavnem mladi fantje, ki so pobegnal v hosto, da jih niso novačili. s seboj so vzeli malico za en dan in kakšen kos orožja ali posode - večinoma je šlo za nož, ponev, sekiro ali vile - kjer so doma imeli še kakšno strelno orožje so vzeli tudi to. tako so bili prvi paetizani oboroženi s predpotopnimi kremenjačami, puškami iz prve svetovne vojne nekaj pa jih je celo imelo lovske puške. Ko pa je kapitulirala izalija, so zasedli veliko vojaške opreme, ki so jo imeli itsalijani in šele tako so dobili potrebno orožje, vozila in uniforme - pred tem so bili zgolj gomila neorganiziranih kmetov, potem pa so postali oborožena in organizirana armada, ki je slovanska ljudsta lahko osvobodila fašističnega jarma in jih popeljala v komunistično svobodo :)

pri vozilih je bil narisan kabrio terenec, poslikan v svetlih zeleno rjavih odtenkih, značilnih za italijane
"Figures don't lie, but liars figure."
Samuel Clemens aka Mark Twain


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Število mrtvih nemcev v drugi svetovni vojni (na slovenskem ozemlju) (strani: 1 2 3 417 18 19 20 )

Oddelek: Problemi človeštva
99360260 (2402) kow

Sodelovanje z okupatorjem je državljanska dolžnost (strani: 1 2 3 410 11 12 13 )

Oddelek: Problemi človeštva
63531175 (24693) Primoz
»

Postaviti Gregorju Rožmanu spomenik? (strani: 1 2 )

Oddelek: Problemi človeštva
996373 (4366) Thomas

Opravicevanje kolaboracije z okupatorjem je nesmiselno. (strani: 1 2 3 412 13 14 15 )

Oddelek: Problemi človeštva
71532849 (19271) IgorGrozni

Več podobnih tem