» »

Postaviti Gregorju Rožmanu spomenik?

Postaviti Gregorju Rožmanu spomenik?

«
1
2

Oxford ::

Malo so se polegle vroče debate o polpretekli zgodovini Slovenije. Je že kar malo dolgčas, ko ni nobenih zanimivih tem. :D No pa jaz odpiram eno:

Nekdanji beograjski nadškof Franc Perko je v svojem vročem govoru v Kočevskem rogu med drugim dejal, da bi si škof Gregor Rožman zaslužil spomenik v Ljubljani.

Jaz se strinjam!! Spomenik za NAJVEČJEGA KRIVCA za ustanovitev domobranstva in s tem 'državljanske vojne'!;(( FUJ!
  • premaknil iz Loža: Tomi ()

zee ::

državljanska vojna IMO ni treba, da je v navednicah, ker je to dejansko bila.

to ne pomeni, da podpiram katerokoli stran.
zee
Linux: Be Root, Windows: Re Boot
Giant Amazon and Google Compute Cloud in the Sky.

klemen22 ::

Kaj če so državljansko vojno začeli fu*kin partyzani? NI vse tako črnobelo kot si želiš predstavljati veš. V partizanskih vrstah ni bilo vse tako rožnato - od pobojev v svojih vrstah malo za hec...
Se strinjam, spomenik je potreben. Glede na to da imajo/so imeli spomenik vsi "bivši" komunisti na našem ozemlju, ki kot se je izkazalo Sloveniji niso prinesli ničesar dobrega.

Kar hočem povedat je: ta debata je spet brez pomena in najbolje da se zaklene saj je bilo podobnih tem že precej tu gori. Lock, hurry up!:\
Motiti se je človeško, odpuščati pa božje. Torej ti odpuščam ;)

urban99 ::

citat Rožmana:

"Duce! Zvedeli smo z velikim veseljem, da je slovensko ozemlje, zasedeno po italijanski vojski, vključeno v italijansko kraljestvo. Prosimo Vas, da sprejmete najglobljo zahvalo v imenu vse duhovščine tega ozemlja zaradi širokogrudne in skrbne ureditve, ki ste jo poklonili slovenskemu prebivalstvu. Sprejmite tudi, Duce, izraze naše brezpogojne vdanosti in sodelovanja...."

spomenik?! Temle črnosrajčnikom se je definitivno utrgalo...

Oxford ::

Prosimo Vas, da sprejmete najglobljo zahvalo v imenu vse duhovščine tega ozemlja zaradi širokogrudne in skrbne ureditve, ki ste jo poklonili slovenskemu prebivalstvu.

Oh, boy, tale Rožman ne bi mogel bolj lesti Mussoliniju skozi sfinker. :\

veteran ::

Svinjarija! Namesto, da bi se švabobranci (kot so jim takrat rekli) že končno opravičili za sramotno kolaboracijo, bi radi svojim še spomenike postavljali. :\

Oxford ::

Tale Rožmanov spomenik bi bil verjetno kmalu deležen enake usode kot Titov v Kumrovcu - palico dinamita v rit - če bi ga postavili.

Tear_DR0P ::

no po mojem lahko mamo tudi dan metoda trobca ampak to ni tako relevantno
postavljanje kipov je bedarija - v Celju so razril en parkec, zato da bodo postavl kip padlim domobrancem, ker je sramota, da je na istem mestu samo kip padlim borcem, ki pa ga razen vandalov tko nihče več ne vidi

po mojem se sicer kip škofu lahko postavi, pa grdo bi bilo če ga kdo podre - kip je treba postavit marsikomu iz obeh strani - predvsem v opomin, kakšno sranje so pustil za seboj
"Figures don't lie, but liars figure."
Samuel Clemens aka Mark Twain

A. Smith ::

Tukaj se strinjam s Klemnom. JE vprašanje, kdo je začel vojno.

Tisti, ki živite na podeželju, zagotovo poznate zgodbe, kaj je partija počela.

Po vaseh so najprej pobili predstavnike "oblasti": Župana, učitelja, župnika. Teh primerov ni malo. Ljudje so vedeli, da se dogaja vstaja in z njo niso soglašali.

Da, kolaboracija je obsojanja vredna, je pa po mojem mnenju posledica enako velikih zločinov proti lastnemu narodu.
"Be professional, be polite,
but have a plan to kill everyone you meet".
- General James Mattis

Avalonis ::

A.Smith : Zakaj je pa potem med padlimi partizani tudi precej duhovnikov? Mislim, da so tele vaške zgodbice enako pristranske kot nekatere komunistične herojske bajke med/po drugi svetovni vojni.

Kakšno je pa tvoje mnenje o samem škofu glede na citat, ki je bil objavljen >:D So zopet komunisti krivi za to izjavo?

Thomas ::

To je tisti škof, ki je lezel okupatorjem nekam, ko je pri njih (večkrat uspešno) posredoval za zaprte Slovence, tudi za komunistično svojat.

Zdaj bi mu pa eni radi postavili spomenik, pa komunistična in še kakšna svojat ni navdušena. Zapleteno. >:D
Man muss immer generalisieren - Carl Jacobi

klemen22 ::

Avalonis: sprehodi se do kakšne župnije v kakšno vas na podeželje in si poglej kakšen seznam padlim po vojni. Groza te prime ko vidiš sezname s par sto ljudi, zraven pa piše datum 1945. Nekateri partizani so bili med in po vojni bar*be. To je jasno. Tako da z vztrajanjem da so bili partyzani angelčki je bedarija.:\
Malo se vpraši zakaj so ljudje tako množično bežali od partizanov. Če je bilo nekaj Ribičičev in podobnih podtem ni čudno se ti ne zdi.
Motiti se je človeško, odpuščati pa božje. Torej ti odpuščam ;)

leinad ::

Domobranci=gnoj=komunisti

A ni to jasno?

A. Smith ::

Avalonis. Saj sem ti ja lepo napisal, da je govora o PARTIJI. Partizani sami po sebi niso ljudem nič hoteli. Si kdaj bral Zupanov Menuet za kitaro? Tam je novačenje lepo opisano.
"Be professional, be polite,
but have a plan to kill everyone you meet".
- General James Mattis

A. Smith ::

Aja, za vaškimi zgodbami, ki jih poznam, so imena vasi in oseb.

Kar se pa citata tiče: Na Trenjih je bilo videti, da se ljudem toži po prejšnjem režimu. Dvomim, da je vsem jasno, kaj se je godilo... preveč pravljic?
"Be professional, be polite,
but have a plan to kill everyone you meet".
- General James Mattis

leinad ::

Imate tukaj eni res vrhunsko butasto logiko. Če je prejšnji totalitaristični režim na veliko sral in postavljal spomenike klavcem, pa se moramo spustit na njihov nivo inpostavljat spomenike izdajalcem domovine:|

Oboji so bili povsem isto sranje, samo da so ga srali na drugačne načine. Prej, ko to dojame širna Slovenija, prej bo konec teh nesmiselnih debat partizani vs. kolaboranti.

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: leinad ()

urban99 ::

Herr Rozhman je tole izjavo dal na začetku maja 1941, takoj ob priključitvi dela slovenskega ozemlja Italiji. Pol leta pred ustanovitvijo prvih vaških straž, by the way. Res domoljub, vreden spomenika. Še posebej starejši Primorci bodo zagotovo navdušeni.

Thomas ::

A zdej se bomo pa sekirali zaradi nekaterih starejših Primorcev?

Počemu le? Če jim kaj ne bo pasalo, jim pač ne bo pasalo. Sej spomenik Kidriču še tudi stoji, pa komu ne paše.

Ali pa tisti napis na Sabotinu, tem "starejšim Primorcem" vseeno nekoliko kompenzira, ane?
Man muss immer generalisieren - Carl Jacobi

Thomas ::

Počasi se bo treba navadit, da komunizem je kaput, da bo sčasoma demokracija in bodo razna združenja lahko postavljala spomenike tistim, za katere mislijo, da so vredni spomina.

Sej komunisti so si to pravico že izborili, davno. Zakaj je ne bi nekoliko uporabljali še drugi?
Man muss immer generalisieren - Carl Jacobi

urban99 ::

Ah ja... Thomas, zate itak vemo, da se ne boš sekiral, imaš to že v genih, kot smo izvedeli v eni drugi temi. Glede demokracije se ni treba posebej sprenevedat in jo vlačit v vsako debato kot da je v njenem imenu vse povsem normalno - magari tudi spomenik Hitlerju v Auschwitzu.

Če ga kdo rabi, naj spomenik Rozhmanu lepo postavi v Italiji. V Ljubljani, katere ograditev z bodečo žico je tako ritolizniško pozdravljal, ga ne bo.

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: urban99 ()

klemen22 ::

S Thomasom se popolnoma strinjam.

Poglejte, vsem enakim pravice. Ali vse kipe podreti (vključno s tistim bednim napisom na Sabotinu) ali pa dati pravico da lahko tudi anti-komunisti postavljajo svoje. Rešen problem. Tiste stare komuniste na pripomrskem pa bolje da se jih ne posluša saj še vedno živijo 50 let nazaj.
Motiti se je človeško, odpuščati pa božje. Torej ti odpuščam ;)

Trubadur ::

Angleži imajo Oliverja Cromwella pred parlamentom, samo tako, za razmislek.
Berite Thomasa!

klemen22 ::

Evo za vse fane Titeja, ki jih tu gori ni malo še en link (sicer ga verjetno itak poznate): klikni me Rdeče
Motiti se je človeško, odpuščati pa božje. Torej ti odpuščam ;)

urban99 ::

No no, ne mešat jabolk in hrušk. Je Cromwell kdaj tako odkrito pozdravljal tuje okupatorje, kot Rozhman makaronarje na dan aneksije?!

Oxford ::

Thomas, že spet si pognal svojo zarustano ani-commi lajno - tule se omeji na razpravo o Rožmanu. ;((

Naj me kdo prepriča, da si Rožman zasluži spomenik za zasluge za narod. Po moje si ga ne, ker so njegova dejanja in izjave malo zmešali glavo delu slovenskega prebivalstva (no del je še vedno zmešan >:D ). Le-ta je potem mislil, da so od boga poslani in se morajo pridružiti novi križarski vojni. No zgodovina je pokazala, da križarji vedno potegnejo krajši konec. :|
Mar bi raje rekli duhovščini "f**k you" in se naredili malo nore, kot pa da bi prijeli za puške (v JNA je delovalo).

Matek ::

Rahlo offtopic z moje strani - zakaj morajo spomeniki vedno spominjati na izključno dobre stvari. A živimo v filmih? Tisti NAŠ TITO napis je zgolj spomin na Tita, ki je bil nedvomno pomembna osebnost tudi za slovensko zgodovino, pa naj ga imate za nasilnega diktatorja ali za najboljšega vladarja. Enako bi lahko postavili spomenik komurkoli drugem, dokler na njem ne piše, ali je bil ta človek dober ali ne (s čemer bi se vsililo mnenje o še nerazčiščeni zadevi), ne vidim nobenega problema. Sem tudi za spomenik Hitlerja sredi Berlina - se moramo vedno spomniti samo na pridne strice?
Bolje ispasti glup nego iz aviona.

whatever ::

Da.
Veliko jih je notri, še več jih je pa zunaj.
Bilijarde v šole! - Ivan Kramberger
Abnormal behaviour of abnormal brain makes me normal.

sparklyslo ::

Naj ga postavijo pred oltar, da ga bodo lahko gledali in občudovali vsak teden pri maši.
Itak je preveč teh spomenikov naokoli in le nekaj res potrebnih. Pa ni važno kdo jih je postavil.
Ne motijo me obeležja žrtvam (kakršnega koli nasilja).
Spomeniki Trubar, Prešern, gen. Majster,... so smiselni; za vsakega predsednika odbora čete iz hoste pa res ni potreben.

krneki0001 ::

Za moje pojme bi blo treba še te spomenike, ki so že postavljeni podret. Ne partija ne izdajalci niso za slovence naredl nič dobrega. Oboji so bili slabi in vsi skupaj bi lahko s temi temami že enkrat končal, pa še koga ki bi s tem spet začel nekam poslal. Nej politiki raje denar bolj pametno koritijo, kot pa za spomenike, ki nam niso v ponos. Namreč v celi evropi so svoje domače izdajalce poklali ali postrelili ali pobesili, pri nas jim pa sedaj postavljamo spomenike. Če nismo mi en butast narod, ki še nikol ni vedu kaj hoče. Očitno še vedno velja da se morajo slovenci orenk tepst po hrbtišču, pol so pa tiho in delajo. Za hlapce rojeni, za hlapce vzgojeni - in večno hlapci cerkvi.

Zeberdee ::

Povedati je treba, da partizani niso bili komunisti. Med partizani so bili tudi krščanski socialisti, telovadna gibanja, umetniki...

Komunisti so bili na najvišjih položajih. To kar se je počelo z ene in druge strani spada v slovensko državljansko vojno.

MVAC ali vaške straže so bili kolaboranti. Orožje so dobivali od italijanskih oblastnikov. Plava garda isto. Nemci kolaboracije sprva niso podpirali, šele po kapitulaciji Italije se ustvarijo domobranci. Prvi in drugi se borijo proti komunistom, protirevuluciarno gibanje. Napaka je, da zaveznika poiščejo v Italijanih.

Domobranci pa so vojska okupatorjev, ki so želeli razseliti slovenski narod.

Po vojni je bilo v Franciji pobitih 5 krat več ljudi, kot pri nas. Italijani so Slovencem pokazali, zakaj se uprablja fojbe.

Vse to je dokazano z dejstvi - samo če prebereš učbenike, z datumi po 2000, wikipedio...

Pa se to - nisem komunist, niti levičar - bolj se spogledujem z desnico.

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: Zeberdee ()

Thomas ::

Z Jelinčičem se spogleduješ?
Man muss immer generalisieren - Carl Jacobi

Zeberdee ::

Ne. Slovenija nima konstruktivne desnice, niti levice, ima samo bele in rdeče. Nekateri bi radi na to pozabili.

Thomas ::

Potem ti je všeč Bush? Margareta? Kdo?
Man muss immer generalisieren - Carl Jacobi

Camalotz ::

Tomas spet iz teme padaš...

Kar se tiče spomenika, sej mamo demokracijo, naredmo referendum, denarja je itak tko preveč...
Vedno znova me preseneča, koliko ljudi zna pisati, ne pa tudi brati.

jype ::

Thomas> Potem ti je všeč Bush? Margareta? Kdo?

Niels Bohr bi bil OK, recimo, pa Astrid Lindgren bi tudi postavila reci na pravo mesto. Ampak resni ljudje nimajo casa za politiko.

Spomenik Rozmanu pa naj bo pred kaksno cerkvijo, da ne bo zalil komunisticnih custev.

asgard2.0 ::

Partizani = borci za osvoboditev Slovenije izpod jarma okupatorja

NOB = partizani (mnogi izdani in pobiti od svojih partijskih voditeljev) + komunistična partija ki je hotela izvesti in je izvedla komunistično revolucijo

Plava garda = ostanki uradne vojske Kraljevine SHS ki se je na začetku združila z komunisti ampak so jih kasneje izdali in so ostali sami. Izdajalci so pa bili po mnenju KP ker kdor ni bil z njimi je bil proti njim (kot sedaj Amerika....)

Domobranci (vaške straže) = preprosti ljudje ki so se uprli komunistični partiji in njihovi nasilni novačitvi v njihove vrste ( pridruži se nam ali pa strel v tilnik ). To so bile vaške straže. Domobranstvo pa je bila potem uradna vojska z vsemi oznakami in svetovno priznana kot vojaški stroj, naredili so samo eno napako : prisegli so Hitlerju. Drugače so bili to pač dobri in slabi fantje ki so služili domovini. Imeli so kot NOB-jevci barabe in dobre ljudi.


vse skupaj = medvojno dogajanje v Sloveniji in ex Yugi tako da kaj dosti ne moremo. Dokler ne bodo odprti arhivi z strani KP ne more priti do sprave.


ok mal sem šel oftopic.

Kar se pa tiče Rožmana pa se itak ve od kje je dobival ukaze. Če pa se mu že postavi spomenik bodo verjetno doniral denar verniki RKC tako da ne morejo sateliti starega režima nič kot se je brezveze razburjati nekomu ki ne bo dal nič zraven. Jaz vem da ne bom ker je že nekaj časa odkar sem se distanciral od RKC in politike. Včasih sem pa bil Skinhead in član desne politične stranke. Sedaj pa gledam na to kot na zgodovino in delam da preživim, politika mi dol visi , sem sicer za spravo , ampak za zgodovinsko spravo ne pa za politično spravo kar je nemogoče. Mislim da je najlepše gledat to z zlate sredine in iskati napake na obeh straneh ne samo na eni. Gledati je treba kot zgodovino ki se je zgodila in upajmo nikoli ponovila.


P.S. smo bli enkrat v Idriji na predavanjih o domobranstvu v Slo pa je govoril en zgodovinar z Cerknega ki je bil izredno dobro poučen in se je vidlo da je raziskoval zgodovino in ni vlekel ne na eno in drugo stran. Tako da se je zbralo dosti ljudi z obeh političnih bregov. No in na koncu vstane neki bivši kustus v idrijske muzeju in začne nabijati nekaj kako on zbira kaj so domobranci delali narobe s tem da je še posebej povdaril kako je lepo da je toliko mladih. Prekinil ga je zgodovinar in rekel da plakate na katerih je pisalo da brat brata ubija ni tiskala domobranska stran ampak ljudje ki jih je rajh poslal za propagando v Slo. No ampak on je tupil svoje. Sem mel pa vsega dost ker smo prišli poslušat zgodovinsko predavanje in ne nabijanje nekega rdečkarja in se dvignil roko in vprašal da če toliko zbira dokumentacijo o domobrancih, kje ima pa slike ubitih v povojnih pobojih in slike množičnih grobov. Pa je tip samo zafarbal in rekel , da to pač ni zgodovina. Pa sem mu lepo prbil nazaj da če mogoče zanika povojne poboje. Tip je zafarbal in se vsedel. Ko gre mimo mene v Idriji me tudi pozdravi ne. Očitno sem mu stopil na živec ;)
Šiht, CPU , Hrana, Spanje, Šiht ....

Stajerc ::

Ko hočeš politično vrednotenje zgodovine pač naletiš na odpor. Sistem in stran kateri pripadaš gor ali dol. Če to kaj nekoga navdaja z ponosom drugega pa z odporom in žalitvijo hočeš nekam vsilit bo pač počilo.

Bolj je sporno za nekoga hujše bo.

Da se nebo zadnje čase še ena "državljanska" vojna zgodila v Sloveniji.

Boma pa šli znova in se morda kaj z tega naučili.

Nesmisli nevredni počenega groša.

Samo ko pa določene stvari postanejo dejstvo pač zahtevajo razmišljanje in vrednotenje to pa je res. To pa je tudi vse.

Novo igro Ideology naj naredijo pa bomo tam na bojiščih znova in znova izkazali svojo moč in bo vsak lahko zmagovalec.

Danes jaz jutri pač ti. Pa še uživali bomo zraven.
Have a nice day.

BigWhale ::

Ta tema se je ze zacela kar precej narobe. Pazite.

klemen22 ::

Jest zapuščam debato. Preveč zavednih primorcev:\ tukaj gor, da se lahko temu potem sploh reče debata.
Motiti se je človeško, odpuščati pa božje. Torej ti odpuščam ;)

Stajerc ::

Jaz se sploh nočem v to spuščat in sploh nebom komentiral več samo nekaj mi je v ušesa padlo zdaj pri dnevniku nocij mislim da na Slovenija 1 pa se mi zdi...

Trditev da Domobranci so bili na strani demokracije in da danes živimo v sistemu za katerega so se med vojno prav oni zavzemali z kolaboracijo z nemci če sem prav razumel.

Izključno zgornja trditev mi je padla v uho. Trdil pa je to pripadnik domobrancev.

Sedaj pa ker nisem zgodovinar pa se mi vendar zdi to malo za lase privlečeno me zanima če se tisti ki zagovarjate domobrance in tisti ki ne s tem strinjate. Mnenje obojih me zanima ampak jaz nočem v tem sodelovat in se opredeljevat. Tako da lahko tudi spustite to z jedilnika mirne volje. Mam pa svoje mnenje seveda o tem kot vsak med nami.
Have a nice day.

Zeberdee ::

No med drugim, kako se je razvijalo vse v Sloveniji (in njeni okolici), bi lahko vedeli, da so bili v Sloveniji (na slovenskem etničnem ozemlju) sproženi zadnji spopadi v Evropi. Še Angleže je treba vprašati, zakaj so jih vrnili.
Vem, da so bile nepravilnosti, sam spomenik pa - če ga postavi RKC (čeprav dam tudi jaz nekaj zraven kot davkoplačevalec) - naj ga imajo če ga hočejo.
Ni mi pa všeč sam odnos cerkve do vojnega dogajanja, stalnih provokacij...

Pa še nekaj za Thomasa:
Kdo mi je všeč? Sem samovšečen in ne iščem vzornikov - vsaj ne v politiki.

Thomas ::

To, da so se Domobranci borili za demokracijo, je oslarija. Borili so se za bel socializem, v nasprotju z rdečim socializmom.

Treba vedet, da 90+% ljudi tedabje dobe je hotelo neko "socialno pravičnost", "demokratičnost" jim je bila pa figo mar.
Man muss immer generalisieren - Carl Jacobi

Thomas ::

> Sem samovšečen in ne iščem vzornikov - vsaj ne v politiki.

Domišljavost primerljiva kvečjemu še z mojo. Ti maš nove, od tradicije neodvisne politične ideje?

Dej ga biksat!
Man muss immer generalisieren - Carl Jacobi

Z-lot ::

Ok, kaj misli Z-lot [Pesimistična verzija]?
Vse je ena sama velika žalost. Bolj kot človek posluša in gleda ljudi, ko tema pogovora nanese na prvo slovensko državljansko vojno (kar je dejansko bila), bolj mi je jasno naslednje: če bi iz kakršnegakoli vzroka prišlo do podobne situacije, bi se scenarij PONOVIL, po možnoasti do pike enako. Prav pomilovanja vredno je, kako se je lahko ta črno-beli pogled preprosto rečeno skopiral iz ene generacije na drugo in nato še na naslednjo... res je da, je bil ta copy+paste dokaj verjeten še v 80. letih, toda prosim, t.i. samostojna demokratična republika Slovenija obstaja že 15 let, in prav NIČ ne kaže, da bi se ekstremna polarnost utegnila spremeniti.
Vse, kar bosta na koncu dosegla oba pola, bo zgolj eliminacija tistih, ki nočejo igrati nesmiselne črno-bele igre.. in si s tem podaljšala svojo življenjsko dobo še za par generacij.

Flame me.

Daedalus ::

Itak da bi se scenarij ponovil. Samo druge roke bi držale nože pa puške, pa izgovor bi bil rahlo drugačen.

Sicer pa itak je vse skup en velik bulšit, z ex vladajočimi, sedaj vladajočimi pa RKC sceno na čelu. Se pač dajejo, zmišljujejo vsak svojo (bedno) apologijo svojega (bednega) početja. Obenem se pa pojavljajo predlogi, da bi mogli froce (kot nekoč v Jugi) furat na razne spominske slovesnosti, da bi se jih ja dalo indoktrinirat po volji vsakič vladajočih Butalcev, izvoljenih s strani še hujših Butalcev. Najboljše bi blo spisat priročnik z naslovom:

Politika ala Slovenija - Priročnik, kako z miti in pravljicami o polpretekli zgodovini razmejit politični prostor in nato vladat razmejenim bedakom.

Politiki veselo posiljujejo zgodovino, vsak v svojo smer. Farji veselo mečejo na plan neke Kristus like primerjave. Razni Stanovniki opravičujejo in na vse pretege zagovarjajo obtožene zločinov nad lastnim ljudstvom. Zgodovinarji ne ločijo komunizma od rasizma. Spod njiv pa se kotalijo kosti, ki se rade zatikajo v grlih enih in drugih. Za ene jih je premalo, za druge preveč. Spomenik temu, pa onemu, pa kaj za boga bi napisali, da bi blo vsem prav, hum hum? Pa penzije za ex borce, po drugi strani pa kr za vse, magari SS prostovoljce. Lepo lepo, Janez, kr tako naprej. Od laži, do laži do nove zgodovine, ki nas bo vse osvobodila . Al pa ne, who cares. Sam da se ma folk o čem za menit. Baroke prehrana naroda.

Ko ti osrednja dnevnopolitična tema ratajo dogodki 60+ let stari...pač rata jasno, da je s to državo nekaj hudo narobe. Sploh z dnevno politiko in njenimi akterji. In vsemi, ki zaradi kakršnegakoli razloga pač že lansirajo v javnost popolnoma pavšalne izjave brez premisleka, ki itak delajo samo škodo in tisto fantomsko spravo tiščijo še dlje.
Man is condemned to be free; because once thrown into the world,
he is responsible for everything he does.
[J.P.Sartre]

lymph ::

Vidim, da je glavni problem, da večina ljudi veselo generalizira in gleda na zgodovino, kot da so bili v vojni good pa bad guys. NI vse črno belo in partizani niso sami odrešniki, prav tako pa domobranci niso same svinje.
Niti približno ni tako.
"Belief is immune to counter example."

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: lymph ()

Oxford ::

Vidim, da je glavni problem, da večina ljudi veselo generalizira in gleda na zgodovino, kot da so bili v vojni good pa bad guys. NI vse črno belo in partizani niso sami odrešniki, prav tako pa domobranci niso same svinje.

Že res, toda eni so bili na PRAVI strani, drugi pa na njihovo žalost na NAPAČNI - to je dejstvo.

Škof Rožman je bil žal na slednji, pa če je komu prav ali ne. Ne vem, zakaj bi mu zato postavljali spomenik. Tudi če želi trenutna oblast omiliti njegove napačne poteze, ni storil nič takega, kar bi lahko opravičevalo kup brona sredi Ljubljane.

Thomas ::

Tele "PRAVE" in "NAPAČNE" strani mam že poln kufer, kakor se lepo reče.

Obe strani sta bili nepravi. Žal.

To so bili v glavnem nevedni kmečki mladeniči, ki so zastavljali svoja življenja za neuresničljive ideale, s katerimi so jih futrali poveljniki, tudi sami kanonfuter.

Jih pa zaradi tega ni treba niti obsojati več. Prej obsodbo zaslužijo mladeniči na tem forumu, ki so skoraj ravno tako trapasti, kot uni tastari dedi. Sem rekel, da njih ni vredno niti jemati resno, niti ostro soditi. Mladince, ki so v glavi kot eni Skojevci iz leta 1945 - pa vsekakor.

Škof, ki je bil pet let v komunističnem zaporu zaradi nedolžnega vica, zdaj je pa nadvse gorak komunistom, ne zasluži kakšne graje. Mladenič, ki pa po njem nekritično povzema "borbo Domobrancev za demokracijo", je pa potreben leskove masti enako, kot zgoraj navedeni Skojevec.
Man muss immer generalisieren - Carl Jacobi

Oxford ::

Tele "PRAVE" in "NAPAČNE" strani mam že poln kufer, kakor se lepo reče.

Thomas, vedno tako kuješ v oblake 'American way', toda ravno oni so bili med tistimi, ki so definirali "PRAVE" in "NAPAČNE". Dokaz? Njihovi podrepniki Angleži so poslali v smrt 12.000 ljudi, ki so končali v Rogu, ker so bili po njihovem prepričanju - "NAPAČNI". Fact!

Daedalus ::

Obe strani sta bili nepravi. Žal.

Redkokdaj se s Thomasom strinjam...ampak s tole izjavo je definitivno zadel v polno.
Man is condemned to be free; because once thrown into the world,
he is responsible for everything he does.
[J.P.Sartre]
«
1
2


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo

Brez priznanja ne bo sprave (strani: 1 2 )

Oddelek: Problemi človeštva
586463 (5408) imagodei
»

Se je vsem odpeljalo?

Oddelek: Problemi človeštva
492432 (1101) Yohan del Sud

Sodelovanje z okupatorjem je državljanska dolžnost (strani: 1 2 3 410 11 12 13 )

Oddelek: Problemi človeštva
63531174 (24692) Primoz

Opravicevanje kolaboracije z okupatorjem je nesmiselno. (strani: 1 2 3 412 13 14 15 )

Oddelek: Problemi človeštva
71532839 (19261) IgorGrozni

Več podobnih tem