» »

še mal politke

še mal politke

1
2
3 4

MadMicka ::

Samo neki bi reku glede vojne v Sloveniji, verjetn bi lahko rekl da je bila vojna, če sta se dva naroda spopadla med sabo oz. dve oboroženi sili, organizirani in podpirani s strani dveh narodov (bogve, kaj je definicija vojne, verjetno ena sama sploh ne obstaja, sicer pa naj bi kao najkrajša vojna trajala 2 uri, v tem času je neka angleška topnjača sesula palačo nekega arabskega kneza al kaj in potem so sklenili primirje :) .

Enako ali pa še bolj res pa je naslednje: če bi Slovenija mejila na Srbijo, bi mel glih en tolk mrtvih kokr na Hrvaškem in razrušena mesta. Brez skrbi, da se Srbi ne bi ustrašl Slovencev za razliko od Hrvatov al pa npr. Muslimanov. Še kako nam je šel na roko geografski položaj, kar pa v ničemer ne zmanjušuje vlogo tedanjih prvoborcev..Janša, Bavčar, Kučan..in še zdaleč ne nenazadnje cel Slovenski narod...

pa še to, pogosto se izkaže, da nekdo, ki v izrednih razmerah stori velik dobrga za narod, v normaliziranih razmerah tega ni sposobn..

Thomas ::

Z MadMicko se je nemogoče ne strinjat. V zgornjem postu.

Seveda bi nas Srbi sesuli, če bi mejili na njih. Ker so pa imeli tukaj opravka s TO in milico, ki je imela 2X več pripadnikov, kot je bilo tukaj pripadnikov JLA, vmes pa še (vsaj potencialno) sovražno Hrvaško - niso mogli nič.

Bosanski Muslimani so bili takrat prej na strani Srbov kot Slovencev. Obrnilo se je šele kasneje, ko so jih Srbi obkolili v Sarajevu.

Tisti, ki pa so imeli največje zasluge v 10 dnevni vojni, pa seveda s tem nimajo mandata za oblast, kot ga je "imel tovariš Tito".

V demokraciji so zato vsake toliko volitve.

Man muss immer generalisieren - Carl Jacobi

undefined ::

CCD, ne bom nič rekel, da si obseden z rdečo bravo, ker sploh ne vem kaj si hotel povedati s tem postom. Torej, what the f*** are you talking about? Was für ein Scheiß sagst du da? :D

Thomas ::

Kaj je hotu rečt?

Nič dosti. Samo, da lahko "mujahedini" računajo tudi nanj.

Odkar jim je "Osama dal znamenje" so se milijoni odločili, da je mogoče pravi čas za Revolucijo.

Kaj naj bi prinesla? Ne vedo še. Ne vedo pa tudi - da ne bi radi izvedeli.
Man muss immer generalisieren - Carl Jacobi

Brane2 ::

Thomas:

>Seveda bi nas Srbi sesuli, če bi mejili na njih. Ker so pa imeli >tukaj opravka s TO in milico, ki je imela 2X več >pripadnikov, kot je bilo tukaj pripadnikov JLA, vmes pa še (vsaj potencialno) sovražno Hrvaško - niso mogli nič.

Zelo naivno gledanje na stvar. Dvomim, da bo kdo imel kdaj popolno sliko dogodkov tistih dni, sam bi reku, da je blo v igri le mal vec ko to.

Po Srbiji je med bombardiranji krozu vic ob Drnovkovih angazmajih, ces da so zdej Srbi dokoncno najebal.
Nekaj v stilu-jebesh NATO, da se jim le Slovenci ne bi prdruzil- v prejsnji rundi so nas sesul po 10 dneh...

Kar se nedvoumne "zmage" TOja tice, bi prpomnu tole:

-ce mas kakega soseda v vojski kot casnika, ga povprasaj o stanju, placi itd.
-kokrkol so se kurchili, so morali obdrzat strokovne kadre bivse JLA. Pozanimaj se tko, napol statisticno, ker folk je sel in ker je ostal.

>Tisti, ki pa so imeli največje zasluge v 10 dnevni vojni, pa >seveda s tem nimajo mandata za oblast, kot ga je "imel >tovariš Tito".

IIRC si mi ti svojcas neki ocital pomanjkanje znanja zgodovine...

Sicer se tud sam ne spomnem najboljs a mislim da je tip dal le mal vec skoz od recimo JBTZ, tud ce ne stejemo zapore pred vojno itd...

Tud med vojno se ni tko slabo odrezu. Mogoce ni tko strokovno povezu bombe s Sagemovim GSMom, kot recimo Jelinchicev brat (BTW: Ga je kupu ko Mobislavčka al je sou na drazjo varianto ?:D)
Kljub temu so sesul kr neki vlakov...

>V demokraciji so zato vsake toliko volitve.

Ne palim se tolk na volitve, demokracijo itd, ampak na zadnjih volitvah je Drnovsek kar nekak razturil...



undefined ::

>Nekaj v stilu-jebesh NATO, da se jim le Slovenci ne bi prdruzil- v prejsnji rundi so nas sesul po 10 dneh...

LOL! Hahaha. Pa še res je. Ironično, ni kaj. :D:D

>Ne palim se tolk na volitve, demokracijo itd, ampak na zadnjih volitvah je Drnovsek kar nekak razturil...

Ja itak da je, saj je Kučan tud razturil na vseh volitvah do sedaj. Zakaj? Well, Kučan večino zaradi starih mamc in ljubiteljev rdeče barve, Drnovšek pa le zaradi ljubiteljev rdeče barve.

Brane2 ::

IceMan:

>Ja itak da je, saj je Kučan tud razturil na vseh volitvah do >sedaj. Zakaj? Well, Kučan večino zaradi starih mamc in >ljubiteljev rdeče barve, Drnovšek pa le zaradi ljubiteljev >rdeče barve.

Vcem je fora barve ? Slisu sem ze za chromaterapijo, ampak da se folk tko zene za barvo se mi zdi pa le prevec napihnjeno...

Ce bi blo to res, bi moral Heliosu it bistveno bolj kot mu gre...

Kar se zaslug za vojno tice sem hotu rec, ce je bil Jansa tak frajer, zakaj so zmagal levi ?

Ni bash stvar za v dnevnik, da si razturil komuniste in jih "pregnal preko nasih meja" nakar te "mirno, konstruktivno in dostojanstveno" sesujejo
?!?--NA VOLITVAH--?!?
Prasice rdece nedemokratske...

Kot bi Marshal reku: I posle mene...JA !!! :D

undefined ::

>Vcem je fora barve ? Slisu sem ze za chromaterapijo, ampak da se folk tko zene za barvo se mi zdi pa le prevec napihnjeno...

Ni fora v barvi sami, fora je v komunističnih fanatikih. Baje je njihova barva rdeča, or something.

>Kar se zaslug za vojno tice sem hotu rec, ce je bil Jansa tak frajer, zakaj so zmagal levi ?

Simple - zato ker je v Sloveniji vse preveč Jugo/komunističnih pripadnikov.

>Ni bash stvar za v dnevnik, da si razturil komuniste in jih "pregnal preko nasih meja" nakar te "mirno, konstruktivno in dostojanstveno" sesujejo
?!?--NA VOLITVAH--?!?

Beri zgornji odgovor. Stvar odločitve je v rokah volilcev, in na kateri strani volilci stojijo.

Brane2 ::

IceMan:


Ni fora v barvi sami, fora je v komunističnih fanatikih. Baje je njihova barva rdeča, or something.

Mislis na koga posebej ? Za folk, ki je trenutno gor bi se IMHO dal spekulirat kolk je pokvarjen in kolk od tega gre na racun leve usmerjenosti, ce kaj.
Tezko bi pa reku, da so fanatiki, vsaj jaz ne vidim stvari tko.

Pa se nekaj me zanima, kaj sploh je komunisticna usmerjenost ? Ce je to, kar pise v "pravilu sluzbe", potem ne vidim, kaj je tako pokvarjenga v tem...
Mogoce utopicno, ne pa pokvarjeno.

Ce govorimo o tem, kaj je pocel Stalin med vojno, bi to sicer razumel, ampak Stalin nikol ni bil komunist.
Ker za Stalina pravijo, da je bil zlo enako Hitlerju, bi potem lahko Hicota vzel za model kapitalizma ?

>>Kar se zaslug za vojno tice sem hotu rec, ce je bil >Jansa tak frajer, zakaj so zmagal levi ?

Simple - zato ker je v Sloveniji vse preveč Jugo/komunističnih pripadnikov.

Prevec, glede na kaj?

>Ni bash stvar za v dnevnik, da si razturil komuniste in jih "pregnal preko nasih meja" nakar te "mirno, konstruktivno in dostojanstveno" sesujejo
?!?--NA VOLITVAH--?!?

Beri zgornji odgovor. Stvar odločitve je v rokah >volilcev, in na kateri strani volilci stojijo.

Saj to je bistvo vprasanja. Zmagas v vojni, prezenes se zadnjega YU vojaka, nakar se izkaze, da so mel volilci pravzaprav druge ideje, po 10 letih pa se spet grebes, da bi prsou na BiH, CRO in YU trge ?
:\


OrlyTM ::

Janša s tako politiko kot jo pelje sedaj, nebo nikol prišel na oblast. Ne sme! Ne morš postavlat spomenikov izdajalcem! Ne morš v nedogled mešat drek, da smrdi do neba! Morš bit usmerjen naprej in razlagat kaj boš storu za tiste, katerih usoda je trenutno v tvojih rokah in pol tut nekej nardit!
Janša podlo lobira za glasovi volivcev, potomcev UBOGIH DOMOBRANCEV, ki so se tako srčno borili za SVOJO DOMOVINO, da so še sovražnika "izkoriščal" v svoje namene ... pih ... bolano!

lp
OrlyTM

PS: Janša - s tem mislim cel SDS in ne zgolj njega samega.
--------------------------------------------------
<b>Fear is in The Eye Of The Beholder. Don't let it be You!</b>

gkovac ::

No očitno z apolitičnostjo ni nič narobe, saj tale post ni naredil nič drugega kot ustvaril eno množično zmedo na forumu :D

ampak morm tut jest povedat par stvari:

Kandidati za predsednika? Jelinčič? Drnovšek? Če vprašate mene nebi volil ne za enega ne za drugega, Jelinčič je sicer pravi in sposoben politik, ampak ni primeren za predsednika.

Za Drnovška pa mislim, da sploh ni dvoma da nebi bil izvolje... je pač eden najbolj priljubljenih politkov pri nas... pa nima veze al je zelen, moder, črn, rumen al pa rdeč.

Mogoče bom pa celo jest kandidiral: SuLc for president!

Kar se pa tiče priimkov naših ministrov... hehe... res so posrečeni nimaš kej... edin neki mi ni jasno... a je res možno da so ti ljudje tako visoko usposobljeni, da lahko vodijo različna ministrstva???

Strinjam se! politika je kurba in naša prelepa dežela je pod vtisom slabega vodenja... pa fantje moji... da ne bo mogoče utvar... tut če pride SDS na oblast... al pa če spet pride na oblast Komunistična partija e nam ne bo godil nič bolje... vsi bodo tako kot sedaj skrbel za svoje riti in to je to...

jest pravim, da bi bilo treba narest državni udar, na vodilna mesta postavit sposobne strokovnjake (in ne politike k so kvazi strokovnjaki), ki bi potem lahko bolje vodili našo državo.

Kar se pa tiče izseljevanja... tut sam sem pomislil na to varijanto... mogoče nebi bila napačna... ampak problem je pustit vse kar imaš in it kar nekam probat če boš tam lahko bolje živel... velik riziko bi bil tole :D

lp,SuLc
lp,
____________________________________________
"Left to themselves, things tend to go from bad to worse."

burekar ::

IceMan:
Če je kdo fanatik v naši državi, je to Janez J., o katerem je en post višje povedajl Orly.
Primer:
Renovacija enga tanka. So ble ideje, da bi kr renviral en tank, namesto novega kupit. Janša popoln podpiru to akcijo, dal prenovit tank za zelo majhno ceno v primerjavi s ceno novega tanka. Kaj se zgodi čez par let? Janez J. govori, da je bil ta projekt totalna bedarija, neumnost, in se čisto spozabi da je ravno on promoviro isto stvar. Totalna zmešnjava.
Njegova provokacija:
Glejte mal kak zgleda v parlamentu. Jelinčič bi ga že zdavni polomu, če bi ga lahk.
"The last 29 days of the month are the hardest."
- Nikola Tesla

burekar ::

Sulc:
Sej nam ne gre tak slab. Počaki še ene par let, pa boš vidu. Sam v EU se ne bi smel tolk silit, ker nas bodo enostavno zmlel, premajhni smo. Drgač je pa tale država ena izmed najbolj varnih na celem svetu. Pa folk tud ni tok slab, sam neki let za časom je. Slovenija ima ogromne potenciale za dobro državo. Že napovedi za turizem so zelo dobre-Alpe, morje, kmečki turizem in še kej na enem mestu. Malo je takih držav.
"The last 29 days of the month are the hardest."
- Nikola Tesla

Thomas ::

Sam nimam nobenega prednika, ki bil v partizanih, niti nobenega, ki bil pri domobrancih.

Večina Slovencev takrat (maja 1945) ni bila "nikjer".

Nekateri pa so se "opredelili" bodisi za antikomunistično bodisi za antifašistično stran.

Mnoge od njih so "opredelili" s prisilno mobilizacijo. Roko na srce - nobeden od teh nesrečnikov ni veliko vedel o ničemer.

Svoj svetovni nazor je pridobil kar "v jedinici".

In potem se je poglobil tektonski prelom, ki je večino Slovenije razdelil na dvoje.

Na dve plemeni. Kakor so recimo razcepljeni tudi drugi narodi. Ampak ne vem, če kateri tako globoko.

Da še danes potekajo tudi polične ločitve na tej "plemenski" delitvi med bele in rdeče.

Vsi politiki, to nekako izkoriščajo. Tako Kučan kot Janša.

Kar je po mojem mnenju največji problem.

--------------------------------------------------------------

Ampak izven te "plemenske" delitve je zame izbor jasen. Right is right.

Right?
Man muss immer generalisieren - Carl Jacobi

OrlyTM ::

Da še danes potekajo tudi polične ločitve na tej "plemenski" delitvi med bele in rdeče.

Vsi politiki, to nekako izkoriščajo. Tako Kučan kot Janša.

Kar je po mojem mnenju največji problem.


Se precej strinjam!
__________________________________________

Izven te "plemenske" delitve je zame izbor jasen!

Forward..., not left, not right .... FORWARD

Right?

lp
OrlyTM
--------------------------------------------------
<b>Fear is in The Eye Of The Beholder. Don't let it be You!</b>

BC3 ::

-:| athlon x2 5000->phenom fx-5000@3G, vapor-x 4890, aeneon xtune |:-

Thomas ::

Orly

> Forward..., not left, not right .... FORWARD

Mislim, da preveč pričakuješ od politike, če misliš, da bo šla forward.

Jest bi bil zadovoljen, če gre toliko right kot je naprimer francoska ali angleška.

Politika je javni servis - kot komunala.

Ni pričakovati nič drugega od nje, kot dosledno pravno državo in integracijo v EU in NATO.

Ostalo niti ni v njeni pristojnosti.

Poglavitna ovira temu pa so danes t.i. levičarski intelektualci in ZSMS sloj politikov tipa Vika Potočnik, Mladi Forum ZL ipd.

Pa tudi mediji, ki niso uravnoteženi in so skoraj vsi levi.

Pa tudi plemenska delitev Slovenije.

Dobro je pa to, da je "KGB postal podružnica CIE".

To je po moje tudi odločilno. :)
Man muss immer generalisieren - Carl Jacobi

gkovac ::

burekar nevem no... lepo je če si tak optimist kot si ti, ampak poglej... v 10 letih odkar imamo samostojno Slovenijo se na področju turizma ni naredil lih nevem kakšnega napredka (ne rečem pa da se ni naredilo nič) :D ampak vseen bi se lahko naredilo precej precej več... odkrito rečeno... Slovenija kot država lahko živi večinoma od turizma ... ne sicer na tako veliki nogi kot to počnejo Hrvatje (to da so nam ukradli Istro, Krk in morje pustmo) ampak še zmeri bi naš turizem lahko prišel na nek nivo, ki ga držijo recimo Avstrijci (sevede smo mi ena redkih držav k lahko kombinira smučarijo, kmetije in morje pa še vse ostale stvari - naravne znamenitosti)

Kar pa praviš glede EU ti dam pa čist prav... samo kot sem izvedel vedno obstajajo razlogi za in proti... Norvežani niso šli v EU... ampak lahko njima... oni imajo nafto, naravna bogastva taka, da se nam tut sanja ne... Norveška in Nizozemska sta dve državi, kjer bi jest z velikim veseljem živel!

Slovenija (oz. naši politiki) pa res preveč rinejo v EU, za vsako ceno, kar ni prav... in tukaj se jaz strinjam z Jelinčičem... on ima tu prave poglede na zadevo

Thomas: Jest pa mam familijo k so bli v partizanih... stari oče je bil major jugoslovanske vojske, večkrat odlikovah za hrabrost in tko naprej... ampak po vojni je bil preveč pošten in naiven in je zinil nekaj stvari k jih nebi smel... hopa... na Goli Otok ;((

lp,SuLc
lp,
____________________________________________
"Left to themselves, things tend to go from bad to worse."

Thomas ::

Sulc

> ampak po vojni je bil preveč pošten in naiven in je zinil nekaj stvari k jih nebi smel... hopa... na Goli Otok

Evo - to je bistvo komunizma. Tudi idealiste, ki so šli z njim zaradi tega, ker se jim je zdel pravičnejši od starega sistema, so pokončali tako ali drugače.

Kdo? Agresivna frakcija, ki je imela proste roke, kakor hitro je bila demontirana pravna država.

Ciniki tipa Stalin, Tito, Mao ... so takoj po prihodu na oblast odstranili vse potencijalne nasprotnike v lastnih vrstah in se obdali s slepimi privrženci.

Če bi spet dopustili revolucijo in odpravo pravne države, bi se zagotovo v vladajoči garnituri našel kdo, ki bi se lotil fizičnega čiščenja - in prevladal.

Tako je bilo konec koncev tudi v Francoski revoluciji. Teror.

Revolucija je še hujše zlo kot vojna.
Man muss immer generalisieren - Carl Jacobi

Aggressor ::

Samo na hitro dve dejstvi:

-ob usklajeni invaziji JLA ne bi preživeli. Niti pod razno. TO in policija nas ne bi uspeli obraniti. Mimogrede, JLA je bila tu poražena zaradi večih dejavnikov, kot so denimo pestra narodnostna sestava in taktično podcenjevanje. Zadeva je preobširna za sedajle. Če se vrnem, rešili so nas politiki na Brionih. Ter, ironično, nekateri generali JLA, ki so sprevideli, da je nesmiselno širiti vojno tako na sever, ker pri nas ni srbske manjšine.

-MORALI smo izstopiti iz Jugoslavije. Druge možnosti ni bilo. Ni.

Jutri morda več.
en CRISPR na dan odžene zdravnika stran

Thomas ::

Če sem te prov razumu Aggressor, Slovenija ne bi zdržala ofenzive, kakršne JLA ni bila sposobna? :\
Man muss immer generalisieren - Carl Jacobi

Aggressor ::

Ni bila sposobna? Daj, Thomas, malo mi opiši, kaj si predstavljaš pod JLA tistega časa. Tole v Sloveniji sploh ni bila JLA v svoji pravi moči, pač na skupek nizko motiviranih nabornikov in zaspanih oficirjev. To je zgodovinsko dejstvo, tako da hoče Thomas očitno "popravljati" zgodovino.
en CRISPR na dan odžene zdravnika stran

Thomas ::

A ti ne moreš spremljati zadnjih par postov Aggressor?? Recimo vsaj petih? :D
Man muss immer generalisieren - Carl Jacobi

Yuuza ::

Najprej opravičilo vsem, ki ste me pogrešali (predvsem tebi Thomas ;), žal sem bil odsoten, bom pa skušal nadoknadit - upam, da dovolj pregledno. Pa hvala za pohvale seveda ;).

> Thomas : "Strinjanje z nekom po tvoje "nima smisla"? Kako boš to zagovarjal? Odgovori mi lepo na vprašanje. Če moreš ... seveda."
Zmorem, zlahka in za razliko od tebe utemeljeno. Nisem rekel, da strinjanje nima smisla, ampak, da IceMan-ovo odgovarjanje nima smisla, ker tukaj ne glasujemo, ampak debatiramo (naj bi vsaj) in nas torej zanimajo argumenti ter novi oziroma različni pogledi na zadeve ne pa število ljudi, ki se z nečim strinja. Odgovori tipa "jaz tudi" so odveč in predstavljajo smeti. Glede na to, da je IceMan v svojih postih pred mojim (pa tudi kasneje) počel prav to, sem predlagal, da to opusti, ker je nepotrebno in ker smo vsi zapopadli, da ti slepo sledi - ni treba vsakič to povedat. Čeprav verjamem, da taki posti veliko pomenijo tebi, da lahko s čim hraniš svoj ego, so za debato ODVEČNI. Zadovoljen z odgovorom? ;)

Glede vojne ali ne-vojne mislim, da se nima smisla toliko pregrevati. Po mojem je situacija sledeča : realno bi nas JLA lahko porazila, če bi bila pripravljeni vložiti za to potrebne napore in žrtve - na našo srečo ni bila; zasluga naše TO pa je v tem, da se je pripravila in bila sposobna odvrniti napad tak kakršen je bil. Brez TO sigurno ne bi mogli zmagati, vendar pa nismo zmagali zaradi (pre)moči TO in milice, ampak zaradi celotnega spleta okoliščin. Osebno ne vidim toliko ljudi, ki bi se trudili minimizirati zasluge naših ljudi, kolikor vidim ljudi, ki se "šlepajo" na te zasluge in jih pretirano poveličujejo, v odgovor tem pa se seveda najdejo ljudje, ki skušajo zadevo spravit v perspektivo. Začuda jim šleparji (s strešico ali brez) to zamerijo ;).

> Elton : "Kar se tiče Slovenije je samo ena izbira -> desnica, če bi živel v Ameriki pa bi bil levičar (demokrati)."
Tale odogovor se mi zdi precej simptomatičen za naše okolje, zato bi ga rad pokomentiral. Žal se mnogi ljudje politično razvrščajo na podlagi nekih refleksov namesto na podlagi idej. Pri nas je 50 let vladal komunizem, ki sodi na levo, zato zdaj, ko smo ugotovili, da je bil nekaj slabega iz refleksa proti temu skočimo na desno. To je popolnoma zgrešeno, kakor je popolnoma zgrešeno enačenje levice in komunizma, česar lahko mislim da obdolžim kar vse "desničarje" v tej debati (širše pa veliko večino). Osebno nisem bil nikoli pristaš komunizma, ga pa tudi ne nameravam vsepovprek demonizirati. Dokler smo še živeli v komunizmu, sem bil, podobno kot Thomas še zdaj, zaljubljen v ZDA in s tem pogojno kapitalizem, vendar sem za razliko od njega prerasel zgodnje najstniško obdobje in uvidel tako imenovani big picture, kar je seveda pomenilo, da je ta ljubezen izginila, kljub temu pa tudi komunizma nisem vzljubil (njegova teorija je po mojem utopična, poskus udejanja te teorije pa je bil hudo ponesrečen). Osebno sodim na levico, pa ne zaradi tega, ker bi to hotel, ampak, ker me moji pogledi tja uvrščajo (prevlada ljudi nad kapitalom in ne kapitala nad ljudmi, socialna pravičnost, resnična ločitev cerkve od države...). Pri mnogih pa opažam obratno, da si namreč zaradi nekega refleksa najprej izberejo stran, potem pa prilagodijo svoje poglede. Zgrešenost tega je več kot očitna, ni pa pojav žal zaradi tega nič manj pogost. To je po mojem tudi razlog za tako pogosta zmerjanja (ta rdeči, ta beli in podobno), saj ljudje branijo stran namesto pogledov in jim na ta način argumenti ne pridejo do živega. Oseba s formiranimi pogledi ne more biti nekje levičar, nekje pa desničar (razen seveda v kakšnih ekstremnih izkrivljenih pogojih, ki pa niso ravno merodajni). Moji pogledi, ki sigurno niso ne fanatični, ne ekstremistični me tako povsod uvrščajo na levo.

Še ena stvar me moti v teh debatah levo-desno, in sicer konstantno podtikanje jugonostalgije (vsej) levici. Kot sem vas že spomnil je za samostojno Slovenijo glasovalo okoli 90% vseh volilcev in glede na to, da je za "levico" na volitvah glasovalo prek 50% se račun ravno ne izide. Ne vidim možnosti, da bi se zdajle tu pojavil nek novi matematični genij, ki bi mi lahko 50% ljudi spravil na 10% (mogoče kak bivši ustavni sodnik? ;). Tudi sam kljub mojemu levičarstvu ne objokujem Jugoslavije in imam našo samostojnost za popolnoma pravilno odločitev - že samo to na kak način je SFRJ razpadla je dovoljšen pokazatelj, da narodi s toliko potlačenega medsebojnega sovraštva ne morejo zdržati skupaj. Za krvoločnost razpada ni kriv primarno totalitarizem (v Sloveniji smo ga odpravili brez večjih problemov - za spomin parlamentarno demokracijo smo imeli pred osamosvojitvijo), ampak napetost med narodi in nerešena ozemeljska vprašanja, ki jih v ČSSR ni bilo.
Naših vrlih "desničarjev" so polna usta demokracije, vendar pa njihov način vodenja debat jasno kaže pomanjkanje le-te pri njih samih. Vse kritike česarkoli njim ljubega takoj okarakterizirajo za jugonostalgike, talibane, anarhiste in podobno, čeprav brez najmanjše upravičenosti za kaj takega. Smisel demokracije je ravno v možnosti izbire, ampak ne med za ali proti, temveč med celo paleto različnih pogledov. Če kritiziram svinjarije, ki jih počnejo američani to nikakor ne pomeni, da se strinjam s svinjarijami talibanov; če kritiziram naše žal neuravnovešene desničarje to nikakor ne pomeni, da hočem spet živeti v (komunistični) Jugoslaviji; če ne maram sistematičnega kršenja človekovih pravic s strani države v imenu česarkoli že, tudi to ne pomeni, da hočem anarhijo, prav tako kot vam je najbrž vsem jasno, da če ne jem zelja to nikakor ne pomeni, da imam rad kaviar. Pri nas pa predvsem desničarji (zadnje čase glede na svetovno dogajanje pa kar večina politikov in ostalih ritolizniških proameričanov) delajo ravno take grozovito neutemeljene zaključke - po 50 letih suše, bi zdaj radi vsaj 50 let poplav, ali si z nami, ali si proti nam. Osebno tak način zavračam in nisem pripravljen izbirati med dvemi zgrešenimi politikami, dvemi fundalizmi, dvemi svinjarijami...


> asPeteR : kolikor razumem tvoje vprašanje in njegovo povezavo s tole temo lahko najbolje odgovorim takole (v vlogi vseveda kajpak ;): imaš mozak, nekdo ti ga ukrade, vendar ne opaziš razlike. Ali ti ga je ukradel?


Strinjam se, da ima Slovenija dober potencial vendar pa je njegovo izkoriščanje le-tega vse prej kot optimalno in prav to je najbolj žalostno. Voditelji (praktično vsi!) ne uvidijo pravega cilja - njim je cilj EU in NATO, kar bi seveda moralo biti le sredstvo do pravega cilja = boljšega življenja za vse Slovence, ki pa vsaj z NATO-m nima dosti skupnega. Glede EU-ja imam pa predvsem eno skrb, in sicer nesposobnost naših politikov; čistit WC-je v najlepšem hotelu ni dosti boljše od čiščenja WC-jev v študentu.

Tako, upam, da sem nadoknadil potrebno, če komu kaj manjka naj me kar spomni, med mojo odsotnostjo ste se kar razpisali (tudi Thomas, ki je tako samozavestno prijavil, da v tej konferenci ne bo debatiral ;) ... aja še tole... "tektonski prepad med Slovenci", če mu hočeš tako reči se je začel precej pred drugo svetovno, npr. zatiranje svobodnjakov s strani klerikalcev (Cankarjevi Hlapci pa to). Sigurno pa ga ne bomo premostili s kriminaliziranjem partizanstva (ponavljam ni to isto kot komunizem) in poveličevanjem belogardizma. Prvo je državotvorno in za Slovence pozitivno, redki kriminalci med partizani tega ne morejo spremeniti, prav tako kot nekateri zavedeni, prisiljeni med belogardiste ne morejo opravičiti belogardizma (izdajstvo naroda) kot takega. Na tej splošni ravni zadeva je in mora ostati kristalno čista, na osebni ravni (krivda posameznikov na obeh straneh) pa po mojem ni stvar splošne debate (pač pa po potrebi sodišč) in jo je treba preseči. Osebno nisem nikoli nikogar vprašal na kateri strani so bili njegovi predniki (neposrednih udeležencev po večini itak ni več med nami), ker to pri mojih odnosih z osebami nima pomena. Kolikor opažam do sedanje Nemčije in Nemcev nihče od nas ne čuti neke zamere, čeprav so bili glavni krivci med vojno - podoben odnos bi po mojem bil na mestu tudi med nami, zavedati se kdo in kaj, ne pa se sprenevedat in spreobračat dejstev, predvsem pa ne vleč in prenašat nekih zamer na/med ljudi, ki se jih to ne tiče.

Thomas ::

Yuzza

> IceMan-ovo odgovarjanje nima smisla, ker tukaj ne glasujemo, ampak debatiramo

> Odgovori tipa "jaz tudi" so odveč in predstavljajo smeti.

> MadMicka večinoma se s tabo strinjam

Ne bodi puritanec, zlasti če se puritanstva ne moreš držati tudi sam.

Toda tudi tole puritanstvo samo - "vsaka reč samo po enkrat" bi bilo neumno pravilo.

> nas torej zanimajo argumenti ter novi oziroma različni pogledi na zadeve

Še bolj nas pa zanima, kateri pogled je (bolj) pravilen. Sodba sama še bolj, kot sam proces. Mar ne?

> Dokler smo še živeli v komunizmu, sem bil, podobno kot Thomas še zdaj, zaljubljen v ZDA in s tem pogojno kapitalizem,

Sem povedal že kar velikokrat, da ne vidim v ZDA vsega rožnato. Da sem jest za sila korenite spremembe je menda jasno - see PROTOKOL. V ZDA sem "zaljubljen" toliko, kot bi bil pred 2000 leti v Rim. Ali pa tudi pred 1500 leti, ko ga ni bilo več. The best so far. Je pa tudi res, da ZDA danes, so precej boljše od Avgustovega Rima.

> vendar sem za razliko od njega prerasel zgodnje najstniško obdobje in uvidel tako imenovani big picture,

Big picture is much wider than you imagine now, my friend!

> njegova [komunizma] teorija je po mojem utopična,

Po moje pa hvala lepa za tako utopijo. Brezposelni z dobro socialno podporo je za Marxa dosegel "utopijo". Dobiva po potrebah daje po sposobnostih.

Jebeš tudi "uresničeni" komunizem.

> poskus udejanja te teorije pa je bil hudo ponesrečen

"Udejanjali" so ga naivci, ki so umrli v prvem krogu Stalinih čistk, če jih ni prej pospravil že Lenin. Šlo je le za refevdalizacijo oblasti s strani Partije in Vodje.

> prevlada ljudi nad kapitalom in ne kapitala nad ljudmi

"Kapitalski zakoni" obvladujejo družbo pomanjkanja in jo pretvarjajo v družbo obilja. Kjer je cena vsega čedalje bližja 0.

> socialna pravičnost,

"Pravičnost" je premalo. Maximizacija minimalnega standarda je pomembnejša.

> resnična ločitev cerkve od države...

Tudi resnična ločitev vseh drugih organizacij državljanov od države? Katerih ne?

> Oseba s formiranimi pogledi ne more biti nekje levičar, nekje pa desničar

Z nami ali proti nam. Lenin?

> tudi Thomas, ki je tako samozavestno prijavil, da v tej konferenci ne bo debatiral ;)

Ma ja, me zvleče not tale politična trivia - me.

> tektonski prepad med Slovenci", če mu hočeš tako reči se je začel precej pred drugo svetovno, npr.

POGLOBIL - sem reku!

> ne bomo premostili s kriminaliziranjem partizanstva

> in poveličevanjem belogardizma.

In tudi obratno ne. Nevedni nesrečniki obojni. Ki si danes v glavnem še niso sposobni odmert, kot so si bili japonski in ameriški vojaki na Iwo Jimi skoraj 10 let nazaj.

Mogoče je pa kapitalizem tudi tu blagodejen.

> Kolikor opažam do sedanje Nemčije in Nemcev nihče od nas ne čuti neke zamere, čeprav so bili glavni krivci med vojno - podoben odnos bi po mojem bil na mestu tudi med nami, zavedati se kdo in kaj, ne pa se sprenevedat in spreobračat dejstev, predvsem pa ne vleč in prenašat nekih zamer na/med ljudi, ki se jih to ne tiče.

Se ne morem bolj strinjat.

Man muss immer generalisieren - Carl Jacobi

asPeteR ::

Yuuza: Zakaj odgovarjaš na vprašanja z vprašanji?

Zakaj sem ti postavil tako vprašanje?
Zato, da bi naj odgovoril.

Torej, k stvari.

Hotel sem ti povedati nekaj glede vračanja gozdov cerkvi. Kar je bilo vkradeno je treba vrniti.

Thomas ::

Mogoče pa le nisem bil dost jasen.

Tukaj sta dve sorti ljudi:

Eni pravijo, da bi nas JLA lahko leta 1991 pofaširala - pa nas iz nekega morda človekoljubnega razloga ni.

Drugi pravijo, da so bile slovenske enote toliko močnejše, da so JLA razsule takoj na začetku - in da se je beštija raje povlekla, kot da jo skupi dokončno.

Pol pa ti ljudje branijo vsak svoje gledišče - bolj ali manj dobro.

Potem pa pride Aggressor in salomonsko razsodi, da bi nas JLA lahko zlahka premagala, vendar nas ni mogla.

Nekako kot - Tistale voda bi zlahka pogasila onilei ogenj, če se le ne bi že tako posušila!

Če to ni modrost - res ne vem kaj je. :D
Man muss immer generalisieren - Carl Jacobi

Aggressor ::

Thomas, ne bi ti škodilo, ako prebereš kakšno resno analizo na to temo, torej desetdnevno vojno. Potem bi morda lahko dojel, da so debate o tem prisotne samo še v gostilnah. V vojaških, političnih in akademskih krogih posebnega dvoma ni. Pa se mi ne da razpravljati z nekom, ki nima niti najmanjše podlage, pa bo vseeno v nedogled trdil svoje. Pri čemer se rešuje z besednimi igrami brez smisla. Preberi moj post še enkrat, pa boš videl, da pišeš nesmisle.
en CRISPR na dan odžene zdravnika stran

Ikarus ::

Če dodam še svoj kamenček na po mojem mnenju pravo stran tehtnice.

Veliko je bilo že povedanega in lahko samo ponovim:
1. Politiki so najeti in z našim denarjem plačani, da za nas urejajo nekatere stvari.
2. "Levica" in "desnica" drsita vedno bolj ena k drugi na sredino.
3. Politične stranke že dolgo ne delujejo več tako nizkonivojno, da bi lahko vsebovale kakršnokoli ideologijo. Ta je stvar cerkva, filozofov, civilne družbe ipd. Tako v svetu.

Konkretno je pri nas situacija nekoliko drugačna. Tako "levica" recimo stoji na strani kapitala, kar jo po definiciji uvršča na desno in obratno. Tu se lahko pridružim nekomu, ki je rekel, da je v Sloveniji na desni, v ZDA bi bil pa zmerni levičar.

V naših političnih strankah še vedno lahko prepoznamo ideološke nastavke, ki sploh niso nepomembni, mislim, da celo odločajo o volilnem rezultatu. Simptomatično se zato javna polemika dosledno razplamti ob temah, kot so: odnos cerkev - država, cerkveni gozdovi, AVNOJ, zamolčana grobišča ipd. In veliko manj ali sploh ne ob temah, ki bi morale prevladovati: počasna gradnja cest, pediatrična bolnišnica, zdravstvo in zastarele naprave v splošnem, ob tem daleč najvišja javna poraba med vsemi tranzicijskimi državami (drugje 30-45%, pri nas 55%), počasna gospodarska rast, s katero nikoli ne bomo ujeli razvitih, prevelike razlike med revnimi in bogatimi (2/3 prejemkov okoli 100 000 sit), nakup dragega vladnega letala, polžja privatizacija, za katero vemo, da je gibalo in močan stimulus napredka ipd.

Vse te teme so bolj v ozadju, javno mnenje pa se pretirano osredotoča na recimo pokljuške gozdove, ki so povsem pravno-strokovno vprašanje.

Pomembno vlogo v tej nezreli demokraciji (ki obstaja pravno formalno in tudi v praktičnih ozirih marsikje, vendar še nismo povsem tam) igrajo mediji, ki so zapopadli, da se volilni rezultat ne lomi na bistvenih vprašanjih ampak na nekih atavističnih presodkih/preferencah iz časa 2.sv. vojne in tam okoli. Večinoma so pristranski - nekaj zaradi ideologije, večinoma pa zaradi lenobe, oportunosti, nestrokovnosti in navajenosti na utečene tirnice.

Zato ni slabo to, da je na oblasti tisti, ki je sedaj, ampak to, da praktično nimamo izbire. To je, povprečni volivec, ki večinoma konzumira slovenske medije, dejansko verjame, da se odloča med strokovnjaki, ki so neobremenjeno zazrti v prihodnost in na drugi strani okorelimi, konfliktnimi revanšisti, ki venomer razčiščujejo isto stvar. V resnici gre pa za prebiranje pristranskih novinarjev, ki potem prikažejo situacijo s svoje perspektive.

Priznam, da se zadnje čase zadeve nekoliko obračajo in je celo v Delu mogoče prebrati kakšen objektiven komentar, vendar so še vedno v manjšini. Po moje rabimo še kakšnih deset let.

In še odgovor na vprašanje - moj glas bi trenutno šel nekam med NSi in SDS, ker mislim, da je zadnji čas, da poskusimo staviti še na drugega konja, še posebej, ker je ta preizkušeni marsikje zelo neučinkovit in upehan. Tudi ni dobro, da je neka opcija predolgo na oblasti, to je tako gojišče za korupcijo, kot je agar za povprečno bakterijo.

Se opravičujem - nisem vedel na začetku, da imam tako dolgo mnenje :-).

Yuuza ::

Thomas veseli me, da si se malo bolj potrudil z odgovorom kot ponavadi, me pa zelo moti podel način, ki si ga uporabil za poskus dokazovanja tvojega prav - trganje iz konteksta in spreobračanje mojih misli (razen če jih res tako slabo razumeš, v kar pa dvomim, ker te nimam za bedaka).

Moj predlog IceManu je bil podan na začetku debate, torej, ko se argumenti še zbirajo in konfrontirajo, ne na koncu, ko je vse povedano in bi lahko (ne pa nujno) sledil tudi zaključek v stilu katera misel ima več privržencev. Poleg tega so bili vsi IceMan-ovi posti izključno "jaz tudi", kar pa meni ne moreš podtikat. Niti v tistem delu, ko sem "se strinjam" rekel MadMicki, ker je bil to le uvod v to kar sem hotel povedat, ne pa vse kar sem povedal. Mojemu se strinjam je še marsikaj sledilo, kar si pa seveda priročno spregledal, da si me lahko po krivici nečesa obtožil.

> Še bolj nas pa zanima, kateri pogled je (bolj) pravilen. Sodba sama še bolj, kot sam proces. Mar ne?

Ja, vendar po debati z argumenti, utemeljeno, ne pa kar na slepo, a priori in pa oprosti, če človeka, ki ni sposoben navajanja in/ali zagovarjanja argumentov nimam za primernega za podajanje sodb.

Nikjer nisem rekel, da se ti zdi VSE v ZDA rožnato, ampak, da si vanje zaljubljen, kar je meni in mislim, da večini, ki je kdaj brala tvoje poste več kot očitno. Z mojega vidika pa tudi niso niti slučajno the best so far.

Ko za nekaj rečem, da je utopično, to pomeni, da je neuresničljivo, druge sodbe o stvari s tem nisem dal. Naštevat potem možne sprevržene primere nečesa itak neuresničljivega ne dokazuje ničesar. Mogoče si spet (namerno) spregledal, ko sem zapisal, da sam nisem pristaš komunizma - zgolj načeloma je pa sigurno pravičnejši od kapitalizma.

> "Udejanjali" so ga naivci, ki so umrli v prvem krogu Stalinih čistk, če jih ni prej pospravil že Lenin. Šlo je le za refevdalizacijo oblasti s strani Partije in Vodje.

Če jaz rečem, da je bil poskus uresničitve hudo ponesrečen, je ta tvoj dodatek potreben ker?

Praviš, da kapitalizem producira družbo obilja s čimer se ne morem strinjati - sigurno producira obilje, ampak le za nekatere in na račun drugih. Ko bo teh drugih na tak ali drugačen način zmanjkalo, sistem tak kot je ne bo mogel obstati. Že zdaj trajajoči konflikti to jasno nakazujejo.

> "Pravičnost" je premalo. Maximizacija minimalnega standarda je pomembnejša.

Maximizacija minimalnega standarda je del te socialne pravičnosti, sploh pa kakšen argument proti mojemu zavzemanju za socialno pravičnost je to, da naj bi bila sama po sebi premalo? Kdo pa je rekel, da je to vse kar rabimo?

> Tudi resnična ločitev vseh drugih organizacij državljanov od države? Katerih ne?

Prvič cerkev ni organizacija državljanov, ampak organizacija v katero so vključeni državljani - razlika je v tem kdo kaj vodi. Katero društvo pa država sprašuje po mnenju o stvari, ki se ga direktno ne tiče (če ga že v takih stvareh)? Ali mogoče država vpraša filatelistično društvo Ribnica kaj si misli o šolstvu? Cerkev in država lahko debatirata med sabo le o urejanju položaja cerkve. Glede drugega cerkev nima NIKAKRŠNE pristojnosti.

> jaz prejšnjič :Oseba s formiranimi pogledi ne more biti nekje levičar, nekje pa desničar
>ti : Z nami ali proti nam. Lenin?

Izredno grobo sprevračanje s trganjem iz konteksta. Iz celotnega sestavka, kjer sem to rekel je bilo več kot jasno razvidno, da sem hotel reči sledeče: če si s tvojimi formiranimi pogledi v točki A levičar, potem s temi istimi pogledi ne moreš biti v točki B desničar. Ne pa, da moraš biti ali eno ali drugo oziroma, da morajo biti vsi tvoji pogledi samo eno ali drugo. Tu pričakujem tvoje opravičilo, ker si podtikanja takih svinjarij ne bom dovolil.

> POGLOBIL - sem reku!

Res je. ;)

> In tudi obratno ne. Nevedni nesrečniki obojni. Ki si danes v glavnem še niso sposobni odmert, kot so si bili japonski in ameriški vojaki na Iwo Jimi skoraj 10 let nazaj.

Namerno sem uporabil pojma partizanstvo in belogardizem (domobranstvo) in ne partizani ter domobranci, zato ker sem podajal oceno na načelni ravni gibanj, ki je osebne zamere, problemi oseb v teh gibanjih in podobno ne bi smeli zamegljevati. Partizanstvo predstavlja upor okupatorju, ki se je želel polastiti Slovenije, domobranstvo pa sodelovanje s taistim okupatorjem - ocena obeh pojavov je na tej ravni trivialna in edina, ki mene kot mladega Slovenca zanima, oziroma zadeva. Maloštevilni (glede na veliko število vseh partizanov) kriminalci med partizani in "zavedeni" domobranci tega ne spremenijo, njihove osebne tragedije in siceršnje zgodbe me pa (če sploh) lahko zanimajo le kot med- in povojna trivia.

> Se ne morem bolj strinjat.

Me veseli ;).


asPeteR : če si hotel vprašati glede vračanja gozdov si moral takoj reči, tvoja prispodobna zgodbica namreč ni bila najbolj posrečena. Osebno nimam nič proti vračanju lastnine tistim, ki so do nje upravičeni. Cerkvene zahteve (ne trdim da vse, ker vseh ne poznam) se mi pa zdijo popolnoma neprimerne, ker večino tega kar si hočejo lastit, so z manipulacijami, izsiljevanjem ipd sami nakradli, poleg tega so za del premoženja, ki ga zahtevajo nazaj že zdavnaj dobili "odškodnino". Enako bi rekel tudi za fizično osebo v podobni situaciji, je pa res, da je primer, ko se cerkev, ki se ima za moralni steber poslužuje takih podlosti, še toliko bolj perverzen.

Ikarus je pa poskrbel za eno veliko presenečenje... Po dokaj smiselnem sestavku, s katerim se v dovoljšnji meri strinjam, da se mi ne da polemizirat o nekaterih konkretnih, po mojem zgrešenih, detajlih (samo to bi rekel, da sem jaz govoril o idejah in pogledih, ne pa naših strankah, ki imajo večinoma vse precej podoben odnos do kapitala in jih je na tej ravni težko opredeljevati - za opredeljevanje je pomemben odnos do kapitala, ne posedovanje oz nadziranje le-tega; glede medijev pa to, da se ukvarjajo z naštetimi temami takrat, ko jih obudijo politiki in ne obratno) je pristavil popolnoma neverjeten zaključek - osebno menim da nezdružljiv. Zdi se mi kot bi najprej pravil, da bi morali hladiti, vendar pa ker trenutno to slabo (oziroma slabi) počnemo/jo dajmo poskusit s tistimi, ki bi radi segrevali. Osupljivo ;) Kljub mojemu nezadovoljstvu s trenutmi voditelji (nikoli volil zanje), ne morem zato voliti za nekoga, ki ravno najbolj razpihuje in izkorišča (praktično skoraj samo to) od Ikarusa naštete teme.

Thomas ::

Yuzza:
jaz prejšnjič :Oseba s formiranimi pogledi ne more biti nekje levičar, nekje pa desničar

Thomas:
Z nami ali proti nam. Lenin?

Yuzza:
Izredno grobo sprevračanje s trganjem iz konteksta ...... Tu pričakujem tvoje opravičilo, ker si podtikanja takih svinjarij ne bom dovolil.

Hehe ... zate oseba s formiranimi pogledi mora biti bodisi levičar (s tabo - z vami) bodisi desničar - (proti tebi - proti vam).

In zakaj naj se ti potem opravičim?



Aggressor

> ob usklajeni invaziji JLA ne bi preživeli. Niti pod razno. TO in policija nas ne bi uspeli obranit

> Tole v Sloveniji sploh ni bila JLA v svoji pravi moči, pač na skupek nizko motiviranih nabornikov in zaspanih oficirjev

KATERE JLA smo se morali bati?

Man muss immer generalisieren - Carl Jacobi

Yuuza ::

> Thomas : Hehe ... zate oseba s formiranimi pogledi mora biti bodisi levičar (s tabo - z vami) bodisi desničar - (proti tebi - proti vam).
In zakaj naj se ti potem opravičim?

Thomas še zadnjič: jaz nisem NIKOLI rekel, da oseba s formiranimi pogledi MORA bit levičar ali desničar! Rekel sem, da oseba, s formiranimi pogledi, ki je levičar V TOČKI A, ne more biti s temi istimi pogledi desničar V TOČKI B. Sploh se nisem ukvarjal s tem kaj ta oseba je, s kom ali proti komu je, AMPAK s tem KJE je kaj ta oseba.
Še bolj po kmečko, da boš ja razumel: eskim je eskim, ko je v točki A in ko je v točki B, ne more biti ista oseba v točki A črnec, v točki B pa eskim.
Celo če bi se res ukvarjal s tem KAJ kdo je in ne KJE kdo kaj je (bistvena razlika), pa to še zdaleč ne pomeni, da mora biti v kateremkoli primeru z mano ali proti meni.

To je zadnjič, da ti odgovarjam glede tega in če se tudi po tej razlagi nisi sposoben opravičiti za podtikanje, nimam s tabo več kaj razpravljat, ker lahko to pomeni samo dvoje:
1. res si tako neumen, da ne vidiš razlike med tem kar jaz govorim in tem kar mi ti hočeš podtaknit
2. v obsedenosti, da moraš imeti prav se zatekaš k svinjarijam, ki v zame sprejemljivo debato ne sodijo

Odločitev je tvoja, če spadaš v kateregakoli od teh dveh opisov, bom vedel, da je debata s tabo nesmiselna in se bom temu primerno tudi ravnal.

Thomas ::

Jest recimo sem v točki A (trošenje države - levičar), v točki B "brezpogojne svetosti zasebne lastnine" - tudi levičar. Mislim, da so nekatere reči svetejše od lastnine.

Glede nekaterih drugih reči sem pa desničar.

A sem neformirana osebnost?

Najbrž, da boš tako mislil. Še zlasti ker se ti ne mislim opravičevati, če ti slabo obvladaš logiko.

Ljudi ("formirane") ločuješ na ekskluzivne levičarje in ekskluzivne desničarje.

To logično sledi iz:

> Rekel sem, da oseba, s formiranimi pogledi, ki je levičar V TOČKI A, ne more biti s temi istimi pogledi desničar V TOČKI B

V vseh točkah torej na levi ali na desni - po tvojem.

In zdej nej se ti jest še opravičujem zato!?

Drugače pa - celotna tvoja konstrukcija tukajle je tkole trhla - trust me.
Man muss immer generalisieren - Carl Jacobi

burekar ::

Šala stoletja:
Drugače pa - celotna tvoja konstrukcija tukajle je tkole trhla - trust me.

Dej priznaj že enkrat neki, pa nehi gonit sam enih in istih stvari.
"The last 29 days of the month are the hardest."
- Nikola Tesla

Thomas ::

A ti jim boš misliš lahko kej pomagal burekar?! :\

Po moje da ne. :D
Man muss immer generalisieren - Carl Jacobi

rasta ::

Moram priznat, da se enkrat za spremembo večinoma strinjam s Thomasom. :8)
Yuuza: Prov moriš s temi točkami ... ko da ma človek že ob rojstvu vtetoviran kaj je ... npr. če kdo, ki ni v vladi ne zagovarja vstop Slo v NATO je idiot, če pa je navaden davkoplačevalec, je pa pameten ... Tvoja konstrukcija oz. teorija temelji na zgrešenih predstavah ...
Aggressor: JLA je bila tisti čas "zelo" hud, ampak na žalost samo na papirju ... Kot se je nekdo izrazil, v praksi je bila samo kup zaspanih vojakov in oficirjev ... Njena dejanja povejo vse - ta riba smrdi pri glavi ...

SDS in N.SI v vladi ... :D:D:D
Bajukova vlada pove vse ... stranka, ki se takole "špila" na oblasti tam tudi ne more ostati! Sicer ne maram LDS in vse njene glupe face, ampak moram priznat, da je trenutno edina stranka v Sloveniji, ki ima sploh nekaj, čemur se lahko reče program, čeprav je slab in njeni predstavniki niso klovni (kot npr. Jelinčič).
Ena resna opozicije nam manjka v Sloveniji. Ampak taka, ki ne spi na lovorikah in "rešuje probleme" izpred 50tih let ...

Sicer pa, kaj pa sploh pričakujemo od politike? To ni kakor tržno gospodarstvo, dela samo za preživetje in življenje pod vsako oblastjo je slabše kot bi lahko bilo.

Yuuza ::

Thomas : glede na tvoj zadnji odgovor res verjamem, da gre za nesporazum, čeprav ne vem kako ti je uspelo, zato sem ti pripravljen še 1x razložiti in upam da boš tokrat priznal, da si mi hotel podtakniti nekaj čisto drugega kot sem rekel jaz.

Govoril sem o geografskih!! točkah. O tem, da isti človek ne more biti v GEOGRAFSKI točki A (npr Anglija, da si boš lažje predstavljal) levičar, v GEOGRAFSKI točki B (en drug kraj) pa desničar. Zgolj in samo to sem rekel, ker je nekdo omenjal, da pri nas bi bil eno, v tujini pa drugo, kar po mojem, v kolikor imaš formirane poglede in ne izbiraš strani po nekih drugih refleksih, ni mogoče. Nikjer nisem niti z besedico omenil, da mora biti kdorkoli ali samo eno, ali samo drugo, ali sploh karkoli, celo izrecno sem rekel, da me pri nas moti, ker si mnogi vnaprej izberejo kateri strani bodo pripadali, nato pa prilagajajo svoje poglede. Jaz se nisem odločil, da bom levičar, ampak sem to ugotovil, ko sem za večino (težko bi postavil absolutno trditev, da za vse) svojih pogledov ugotovil, da sovpadajo pretežno z levičarskimi.

Logiko torej slabo obvladaš ti, ker je prvi pogoj zanjo kvalitetno razumevanje jezika in upoštevanje VSEH danih podatkov. Vse tvoje ostale popolnoma zgrešen izpeljave sledijo iz tvojega nerazumevanja. Moja pričakovanja so utemeljena.

Rasta : podobno tebi... najprej dobro preberi in RAZUMI preden se pritožuješ, ker jaz nisem jaz kriv za po tvojem "morenje", če moj sogovornik ne razume in mi po krivem podtika stvari s katerimi se nikakor ne strinjam. Zaradi mene je bilo dovolj (vse) povedano prvič. In še dodatno, še celo, če bi res s točkami mislil poglede oz. ideje in ne geografske točke (pa nisem!!), ne moreš od nikjer povleč, da sem podajal kakršnekoli kvalifikatorje v stilu ta je idiot, drugi pa pameten. Na zgrešenih predstavah temelji torej tvoj odgovor.

Thomas ::

Nesporazum. OK.

Kdo je zanj bolj kriv - nisma smisla razpravljati.

Ampak pejt lepo v sosednji topic pogledat, kaj Ikarus pravi TheJacku. Isto velja zate.

Kar se pa moje logike in inteligence tiče - hvala lepa. Obe sta zelo zdravi in zelo pri močeh.

Je pa res, da sem nekoliko površen pri branju a la Chomsky blodenj, ki jih na tem forumu zavračam le bolj radi reda voljo. Brez prave poglobitve v temo, ker nivo nasprotnika tega niti ne zahteva.

Tvoje teze so marginalistečen pogled nevednih anarhistov.

Spet konzultiraj Ikarusove prispevke v sosednjem topicu - in se loti česa koristnejšega kot je neokumunistična latovščina, ki si nam jo blagovolil servirati.

Man muss immer generalisieren - Carl Jacobi

Ikarus ::

Yuuza

Še enkrat sem prebral svoj post in iskal nejasnost, zaradi katere bi moj zaključek lahko izpadel "presenetljiv". In je nisem našel.

Se mi zdi precej očitno, da gredo simpatije do omenjenega političnega pola na račun sorodnih pogledov na bistvena vprašanja, ki sem jih našteval.

Ideološke usedline, kolikor jih je še v teh strankah, me ne zanimajo in mislim, da tudi njih same vedno manj, če sploh.

Da se preveč ne sprenevedam: točno vem, da si prepričan, da so ideološko obremenjene prav in edinole te stranke in da na račun preteklosti kujejo politični dobiček. To je, priznam, vtis, ki se ga da posneti iz naših medijev. Za kaj več bi se morala pogovarjati o vsebini teh ideologij, kamor pa sam ne grem. Mogoče samo tole: opcija, ki ima oblast in moč dejanj, lahko modro molči in z ne/dejanji pove več in na bolj usoden način, kot opozicija, ki ji po naravi stvari ne preostane nič drugega, kot da v neskončnost razpravlja in opozarja. Problem pa nastane, ko se iz teh pobud in konstruktivnih kritik, izločijo ravno tiste, ki naj utrdijo vtis o taki ali drugačni kvaliteti/slabosti opozicije.

Skratka - prepričanje, da je opozicija neprimerna, ker je izrazito ideološka ob izrazito nevtralni poziciji, se izniči samo po sebi, ko pogledaš to nelogično razmerje v ozadju.

Rasta

pa je po mojem mnenju opisal ravno povprečnega slovenskega volivca. In s tem nefunkcionalno demokracijo, v kateri se večina počuti počuti kot nemočna pasivna opazovalka "v vsakem primeru slabe politike-oblasti". Kot da je oblast nekaj od zunaj danega, nekaj, na kar ne moremo vplivati in kar nas vedno izkorišča, subjekt torej, ki mu služimo in ne skupina javnih delavcev, ki proti plačilu služi nam. Kot da gre za starodavno božanstvo, ki mu je treba občasno podariti na oltar žrtve, čeprav se nam pravzaprav ne sanja, čemu so te žrtve namenjene in kako se uporabijo. (Kam gre ves ta davkoplačevalski denar in kako se porabi? Zakaj lahko Češka živi s tretjino manjšo javno porabo ob večji gospodarski rasti?)

Yuuza ::

Thomas
> Nesporazum. OK. Kdo je zanj bolj kriv - nisma smisla razpravljati.

Res je. Nima. Je namreč kristalno jasno. Krivo je tvoje površno branje (milo rečeno).

> Ampak pejt lepo v sosednji topic pogledat, kaj Ikarus pravi TheJacku. Isto velja zate.

Med tolikim temami katera naj bi bila sosednja?

> Kar se pa moje logike in inteligence tiče - hvala lepa. Obe sta zelo zdravi in zelo pri močeh.

To praviš ti, najbolj nemerodajna oseba za postavljat tako trditev. Brez dokaza je ne moreš prodati. Tebi tako ljubi Talibani zase verjetno pravijo isto ;). O ne najbolj zavidljivi ravni druge lastnosti pri tebi, pa lepo priča tvoj naslednji izliv:

>Je pa res, da sem nekoliko površen pri branju a la Chomsky blodenj, ki jih na tem forumu zavračam le bolj radi reda voljo. Brez prave poglobitve v temo, ker nivo nasprotnika tega niti ne zahteva.

Če bi namreč inteligenca (tvoja) bila kaj višja, bi ne postavljal povezave med Chomskym in blodnjami. Tvoje nerazumevanje njega še zdaleč ne pomeni, da on blodi. Glede na to koliko sem se moral potrudit, da si razumel nekaj izredno preprostega, bi jaz prej rekel, da je tvoj problem sposobnost poglobiti se v temo, kot pa pripravljenost. Tudi, če to ne bi bil le slab izgovor, človek, ki odgovarja na nekaj, kar se mu ne da niti prav prebrat, ne more veljati za ravno cvet inteligence, če pa ob tem še čisto po nepotrebnem, zgolj zaradi futranja lastnega ega, navrže še kakšno žalitev, toliko manj.

> Tvoje teze so marginalistečen pogled nevednih anarhistov.

MargnalistEčen si ti, s tem da so moji pogledi marginalistIčni, pa lahko tudi soglašam, vendar ne vidim v tem negativnega kvalifikatorja - zame in za moje teze. Tvoja protokolarna nebuloza npr je še veliko bolj marginalistična. Neveden anarhist pa mi boš lahko rekel, ko boš zmogel dokazat, da sem res to - torej nikoli. Kar tako na suho brez utemeljitve lahko tako kličeš tvoje bližnje, če jim paše, meni boš najprej dokazal upravičenost tega.

> Spet konzultiraj Ikarusove prispevke v sosednjem topicu - in se loti česa koristnejšega kot je neokumunistična latovščina, ki si nam jo blagovolil servirati.

Spet forum je kar velik, "sosednji topic" ni ravno determinanten opis - lovec na poste pa nisem. Nekaj dokaj koristnega (vsaj za ta forum) sem pa že storil - razkril sem tvojo omejenost (verjetno ne prvi) in upam, da bo to še kdo poleg mene tudi upošteval. V tejle debati si uspel dokazati edinole : pomanjkljivo razumevanje jezika, temu primerno površno ali zgrešeno odgovarjanje, prenapihnjenost, da manipuliraš s trganjem iz konteksta, podtikaš nikoli izrečene misli in da se na koncu, ko kljub vsemu temu ne uspeš zatolči nasprotnika (očitno tvoj edini interes v debati), zatekaš k nesmiselnim in neutemeljenim žalitvam (nevedni anarhist, serviranje neokomunistične latovščine). Res lastnosti velike inteligence in nadvse sposobnega razpravljalca. Le tvojih "ugotovitev" nisi dokazal (nisi niti poskušal in ne vem kako si domišljaš, da imaš avtoriteto, da ti jih ni treba argumentirati). Navajaš jih kot, da gre za aksiome, so pa v najboljšem primeru skrajno vprašljive, pretežno pa zgrešene. Vidim, da zelo slabo prenašaš poraz. Namesto opravičila, da si mi zaradi tvojega zgrešenega razumevanja, hotel podtakniti neizrečene misli, se spraviš name s srednješolca nevrednimi žaljivkami. Pravi možganski hrust.

Ikarus
> Se mi zdi precej očitno, da gredo simpatije do omenjenega političnega pola na račun sorodnih pogledov na bistvena vprašanja, ki sem jih našteval.

S precej navedenimi pogledi (katere so res pomembne teme) v tvojem prejšnjem postu se strinjam, vendar jih v tebi ljubem polu ne opažam (vsaj ne kot prepoznavne), zato si me, ker te od prej ne poznam, z zaključkom presenetil. Teme, ki jih je desni pol vzel najbolj za svoje in se skozi njih skušal promovirati, so bile skoraj izključno ideološke (spomni se samo raznih referendumov).

> Ideološke usedline, kolikor jih je še v teh strankah, me ne zanimajo in mislim, da tudi njih same vedno manj, če sploh.

Tu se pošteno motiš, saj vse stranke ideološke usedline še kako zanimajo - prav po tem se namreč razlikujejo od drugih strank (splošne programske floskule so malodane identične) in na tem skušajo graditi svojo priljubljenost med volilci. Leve stranke so pri tem vendarle po mojem "boljše" (ne dovolj dobre, da bi jih volil), ker so načeloma ideološko liberalnejše in sam imam dopuščanje nečesa s čimer se ne strinjam za manjši problem od prepovedovanja nečesa kar odobravam. Poleg tega je predvsem desnim strankam lastno izkoriščanje preteklosti za sedanje uspehe - pri levih ne vidim koristi od česa takega (komunizem je večinoma sprejet kot nekaj negativnega, partizani niso levi, čeprav jih res desne stranke, ne razumem zakaj, postiskajo levim v naročje... kakšne koristi naj bi torej vlekli iz preteklosti?). To, da ta aspekt tebe ne zanima je po mojem le zatiskanje oči s tvoje strani.

> točno vem, da si prepričan, da so ideološko obremenjene prav in edinole te stranke in da na račun preteklosti kujejo politični dobiček.

Kot je jasno iz prejšnjega odgovora to ni moje prepričanje (vsaj ne glede obremenjenosti) - netočno veš.

> ...to je, priznam, vtis, ki se ga da posneti iz naših medijev. ...opoziciji ne preostane drugega, kot da v neskončnost razpravlja in opozarja. Problem pa nastane, ko se iz teh pobud in konstruktivnih kritik, izločijo ravno tiste, ki naj utrdijo vtis o taki ali drugačni kvaliteti/slabosti opozicije.

Sam se trudim svoje mnenje pretežno tvoriti na podlagi informacij, ki jih katerakoli stran posreduje sama preko lastnih kanalov. Nobenemu mediju a priori ne zaupam, moram pa reči, da kar sem imel možnost primerjati med "pristnimi" in preko medijev posredovanimi informacijami, nisem opazil načrtne manipulacije, sploh pa ne v obsegu, ki bi lahko pomembno skrivil pravo sliko (nerezane nastope v živo mislim, da ne boš uvrstil med manipulirane prispevke). Dejstvo je, da desnica venomer znova odpira vprašljive teme, kar tudi to, da se ukvarja še s čim drugim ne more spremeniti. Opozicija (katerakoli) ima načeloma lažje delo pri pridobivanju točk med volilci - vse kar mora storiti je opozarjati na dejanske napake pozicije in odpirati smiselna vprašanja, ker pa je "le" opozicija nima nobenih odgovornosti. Bolj mora paziti, da česa ne naredi, kar je definitivno lažje kot pri poziciji, ki mora vedno kaj narediti in je odgovorna za vse. Problem naše opozicije je, da je v svoji želji po prevzemu oblasti preveč zaletava in zato vedno znova pogreva teme, zgolj v želji diskreditirati nasprotnika. Preveč očitno je, da je njihov primarni cilj prevzem oblasti in ne boljše razmere. Iz podobnega razloga mi tudi naša pozicija ni všeč, saj si tudi ta zelo prizadeva obdržati oblast in jo izkoriščati v svojo korist.
Izgovor glede pristranskih medijev se mi zdi zelo poceni in prevečkrat zlorabljen. Levi in desni blok na volitvah dobita okoli polovico glasov, mediji naj bi bili skoraj vsi levičarski, desni bralci bi jih pa vseeno kupovali in brali laži o njihovi opciji, desne medije pa zanemarjali do te mere, da propadajo en za drugim? Malo verjetno, brez resnih dokazov pa sploh. Problem pri nas je, da so vsi občutljivi samo za lastne kritike in svoje mnenje o medijih ustvarjajo le na podlagi teh, da je še kdo drug kritiziran pa ne zaznajo.

> Skratka - prepričanje, da je opozicija neprimerna, ker je izrazito ideološka ob izrazito nevtralni poziciji, se izniči samo po sebi, ko pogledaš to nelogično razmerje v ozadju.

Tega prepričanja pri meni ni, zato se tudi ne more izničiti in je tvoja izpeljava popolnoma zgrešena. Po mojem sta neprimerni obe, pozicija ne kaže dobrih rezultatov, opozicija pa se obnaša, kot da komaj čaka, kdaj bo v lastno dobro lahko nadoknadila čas, ko ni bila na oblasti, kar spet nikakor ne more prinesti izboljšav. Nelogično razmerje v ozadju je tvoja percepcija, ne pa nujno tudi dejstvo.

Glede na mojo debato s Thomasom bi rad še dodal, da me veseli, da se vendarle najdejo tudi kultivirane razprave kot Ikarusove, ne glede na različnost pogledov.

P.S. upam, da bo Rasta sam poskrbel za njemu pritikajoči odgovor, ker sem mnenja, da si v njem rahlo zaplaval.

Thomas ::

Da bi se jest nevemkako trudil z argumentiranjem ljudem, ki imajo skrajna stališča - se ne bom. Bolj mi gre za to, da se sliši še kaj drugega kot levičarski jamr, ki nam že vsem preseda. Vsaj vsem tistim, ki nismo pristaši anarho levičarskih naziranj.

Potem naj pa ljudje sami presodijo, kaj jim je bolj všeč - ali pesimistično marxistično obupavanje nad krivičnostjo sveta - ali pa bolj realistični in optimistični pogledi.

Naprimer, tista lajna o umiranju ljudi od lakote v tretjem svetu bojda zaradi kar znosnih razmer v razvitem svetu. Da nimajo kaj jesti, ker jih razviti tako izkoriščajo.

To ponavljajo že do onemoglosti. Da bi vcepili nekakšen občutek krivde - ali kaj - v vsakega, ki ima vsaj jesti.

Protagonist tega mazohizma je prav Chomsky. Ki ga potem skrajni levičarji tako ponosno navajajo.

Toda vse to je v bistvu ena velika neumnost. Če bi se Severna Amerika, Evropa, Avstralija z NZ in Japonska potopile v morje - v Afriki ne bi bilo čisto nič bolje. Še mnogo slabše.

Ko sem omenil ta mit - in bolj trezno razlago - da imajo pač vse živali več mladičev kot jih lahko preživi - torej tudi ljudje tako - TheJacku ... in ko sem rekel, da je iz tega prekletstva zaenkrat ubežal le t.i. Zahod - je TheJack izjavil le, da "ima on pak drugačno mnenje".

Kje so tukaj kakšni argumenti?

Kje je tu njemu lastno dlakoceplenje?

Da bi torej skrajne marxiste kaj prepričeval - se mi ne ljubi.

Ampak dam pa vsem drugim v razmislek:



  • A) ljudje v tretjem svetu umirajo od lakote, ker mi preveč jemo


  • B) ljudje v tretjem svetu umirajo od lakote, ker ne morejo pridelati dovolj hrane za za hitro rastoče prebivalstvo. Kontrolo rojstev pa odklanjajo iz verskih in tradicionalnih razlogov. Westernizacija in modernizacija sta v mnogih deželah to rešili.




Tako - vsak naj argumentira in presodi sam - če A ali B.

Da bi pa jest Yuzetu prav veliko dokazoval - mi pa ne diši.

:)
Man muss immer generalisieren - Carl Jacobi

undefined ::

>A) ljudje v tretjem svetu umirajo od lakote, ker mi preveč jemo

Jasno, da vsak poje le to, kar pridela na svoji zemlji! Nihče ne leze iz Amerike v Afganistan, Afriko, ali katerekoli druge tretje dežele sveta po hrano. To mišljenje je tako butasto, da se ga sploh ne splača nadalje komentirati.

>B) ljudje v tretjem svetu umirajo od lakote, ker ne morejo pridelati dovolj hrane za za hitro rastoče prebivalstvo. Kontrolo rojstev pa odklanjajo iz verskih in tradicionalnih razlogov.

Točno to je razlog, in vsak z vsaj minimalno inteligenco prvošolčka lahko to jasno razvidi.

Thomas ::

IceMan.

Ja, ja - prvošolček že.

Ampak cele horde t.i. "okorelih marxistov" - TheJack spada zraven, pa naj Ikarus iz vljudnosti reče kar če - stalno tulijo, da zaradi "zahodnega izkoriščanja" umirajo milijoni v tretjem svetu.

Danes sem zjutraj jedu sendvič s tuno - zvečer pa špagete z gorgonzolo, solato in popil par deci vina.

Zdej mi pa govorijo, da zaradi meni podobnih v Afriki stradajo.

V Afriki stradajo, ker tradicionalno sejejo le proso. Potem pa če ga je dovolj - prav - če pa ne pa lakota. Nekateri Evropejci misionarijo tam in jih učijo živeti bolje.

Potem se poislamijo in podivjajo - kot v Nigeriji ali Obali slonove kosti naprimer.

Nizozemska kompanija poišče nafto, zvrta vrtino in preskrbi evropske delavce, ki naredijo vse - lokalni šejki pa kasirajo po litru nafte toliko, kot nizozemski kmet po litru mleka, ki priteče iz krave, če lepo skrbi zanjo.

Pol so pa Arabci izkoriščani.

Give me a break! :D
Man muss immer generalisieren - Carl Jacobi

Ikarus ::

Yuuza

Moj skupni vtis je, da ti tako kot meni ni všeč vodenje našega državnega podjetja. Sedaj moraš samo še ugotoviti, na kateri strani v resnici si. Izhod v pasivnost - ne voliti nobenega - je po moje najslabša izbira in utrjuje stanje, ki sem ga opisal Rastu.

Thomas

Ampak cele horde t.i. "okorelih marxistov" - TheJack spada zraven, pa naj Ikarus iz vljudnosti reče kar če

:-)

Pusti človeku vljudnost, če jo že hoče imeti.:)

Thomas ::

Ikarus

Včasih sem res "oblasten" čez vse meje.

Je pa zato dobro, da nisem politik. Da me politika v resnici niti ne zanima.

:)

Man muss immer generalisieren - Carl Jacobi

undefined ::

Tudi mene politika ne zanima, in sem zelo zadovoljen, da z njo nimam nobenega opravka. :)

Yuuza ::

Thomas
Ti si popolnoma nesposoben voditi koherentno debato. Tukaj je tema je politika (slovenska), ti pa se v poskusih, da bi končno uspel utišati nasprotnika (tvoj edini cilj v debati, konfrontacija argumentov, odkrivanje novih pogledov očitno ne), zatekaš k raznoraznim manipulacijam in potem, ko preko nekaterih mojih argumentov očitno ne moreš, to zanemariš in preprosto odpreš neka popolnoma druga vprašanja, celo o meni nepoznanem TheJacku (kaj ima zveze s to debato, kako sta se vidva dajala o polnoma drugi temi?!). Nisem imel več namena sodelovati v tej tvoji farsi, vendar si tokrat sproduciral par tako krepkih, da jih ne morem zanemariti.

> Da bi se jest nevemkako trudil z argumentiranjem ljudem, ki imajo skrajna stališča - se ne bom. Bolj mi gre za to, da se sliši še kaj drugega kot levičarski jamr, ki nam že vsem preseda. Vsaj vsem tistim, ki nismo pristaši anarho levičarskih naziranj.

Če hočeš koga, ki ni slepo zaverovan vate kot IceMan, v kaj prepričat moraš zadeve dokazat, na slepo ti bodo verjeli samo tepci, verjamem pa, da to zate predstavlja prevelik napor - argumentiranja si popolnoma nesposoben (rade volje ti bom priznal nasprotno, ko boš to dokazal). Moji pogledi niso ne skrajni (tvoji so MNOGO bolj) ne anarho-levičarski, je pa tovrstno etiketiranje seveda edini tebi znan način (edini, ki si ga sposoben morda), kajpada popolnoma brezvsebinski, da ovržeš moja stališča. Na enak način bi lahko jaz tebi rekel nacist in se ne ukvarjal z vsebino (resda šibko in vprašljivo) tvojih stavkov, saj kot nacist itak ne moreš povedati nič pametnega.

> ... bolj realistični in optimistični pogledi.

Tvoji pogledi v katerih upoštevaš striktno samo dejstva, ki ti pašejo, naj bi bili bolj realistični?! In to, da si ljudje kljub preobilici hrane in zaradi nedolžnih bolezni zaslužijo umirati, pa seveda superiornost ameriškega modela naj bi bil optimizem?! Meni je najbolj všeč in sem izbral, da smo vsi zdravi, brez vsakršnih problemov in da jih tudi v prihodnosti ne bomo imeli, ali je potem to tudi res? Žal ne. Tu ni kaj izbirati, gre le za oceno stanja.

> "briljantne" izpeljave o hrani in tretjem svetu

Ne vem zakaj tak odmik od teme, dokazal pa si v tem samo strahotno nehumanost in totalen menefregizem, pa seveda nezmožnost pravilnih izpeljav. V stilu, sami so si krivi bedaki, da so se rodili na napačni geografski širini in dolžini, naj kar umirajo, čeprav je hrane dovolj za vse, mene se to ne tiče, saj imam več kot dovolj vsega. Način izpeljevanja je pa sploh prava cvetka. Če bi matematiki uporabljali takšne metode, bi lahko dokazali, da je 2+3 = -13.4, astronomi pa, da je Sonce v bistvu v središču Zemlje, žareča krogla, ki jo vidimo na nebu, pa le njegova projekcija skozi lečo, ki ji pravimo morje.
V nekontroliranem in večkrat tudi za človeka škodljivem izkoriščanju narave, to opravičuješ z njegovo nadrejenostjo zaradi razuma, tu pa iščeš opravičilo za tvojo neskrb v zakonih narave, ki veljajo za primitivnejše oblike življenja brez razuma (reducirati ljudi na to raven je poniževalno). Že ta dvojna merila so zadosten pokazatelj neprimernosti izpeljave, še večji problem pa je, da si popolnoma narobe uporabil naravni zakon o velikem številu mladičev. Živali ob pomanjkanju hrane nimajo veliko potomcev ampak ravno obratno, ker bi s tem škodile same sebi. Preživetje z velikim številom mladičev si zagotavljajo samo nekatere vrste živali (pretežno tiste nižje na evolucijski in prehrambeni lestvici), ki jih ogrožajo plenilci in/ali drugi zunanji pogoji. Večina sesalcev in še marsikatera druga vrsta, pa zagotavlja preživetje s tem, da dolgo skrbi za svoje mladiče in jim tako omogoči odraščanje. Kot vidiš jaz nimam pač drugega mnenja, ampak DOKAZ o zgrešenosti tvoje izpeljave. A in B primera sta tako grobo zreducirana, da nimata več prav dosti podlage v resničnosti in tako skrajno zavajujoča (za tepce seveda, ki nasedajo takim demagoškim prijemom). Tvoj način prikazovanja danes sem pojedel to pa to in zato noben ni bolj lačen, je zgrešen, ker iz celote izločiš fragment in njegov zanemarljiv vpliv posplošiš na celoto. Po tem takem se Sonce (navidezno) ne premika, ker med uro 14:30:32,65 in uro 14:30:32,66 ne opazimo, da bi se kaj premaknilo, med 14:30:32,66 in 14:30:32,67 tudi ne in tako naprej kolikor hočeš, torej je Sonce skozi na istem mestu. Vsi pa vemo, da temu ni tako. Tvoja izpeljava gre v stilu, če jaz zlijem skodelico kavo v reko se ne zgodi nič, torej zlivanje kave v reko nima posledic. Sicer pa itak ni problem v tem, da mi jemo (demagoško zavajanje lahko vodljivih), ampak v razporejenosti hrane, ki je je dovolj, vendar, ker je presežke ceneje uničiti, ne pride do vseh.
Glede naftnih vrtin in Nizozemcev pa tole: tudi lopovi vse naredijo sami, naučijo se "obrti", preštudirajo tarčo, naredijo priprave in izvedejo načrt - a jim torej plen zaradi vloženega dela legitimno pripada? Mislim, da so Nizozemci in drugi nagrajeni z velikim zaslužkom za opravljeno delo, ali bi morali biti zdaj po tvojem rudarji lastniki premoga ipd?

> Da bi pa jest Yuzetu prav veliko dokazoval - mi pa ne diši.

btw sklanja se Yuuzi, sicer pa verjamem, da ti to česar očitno nisi sposoben ne diši.
Verjetno je res lepo živeti v Thomaslandu, kjer to, da tebi nič ne manjka dokazuje pravilnost pogledov, pokazatelji nasprotnega so pa le napake v percepciji ali še raje nesramne manipulacije nadležnežev, ki ne prenesejo, da bi kdo užival v svoji samozaverovanosti. Upam le, da streznitev, ki ti jo privoščim, vendarle ne bo pregroba.


IceMan
A ti slučajno uživaš v vlogi klo(v)na, ki na vsak gospodarjev prdec pristavi "joj kako lepo diši"? Tako nesamostojno mislečega človeka mislim, da še nisem srečal, tvoja servilnost napram Thomasu je zaprepaščujoča.

Ikarus
>Moj skupni vtis je, da ti tako kot meni ni všeč vodenje našega državnega podjetja. Sedaj moraš samo še ugotoviti, na kateri strani v resnici si. Izhod v pasivnost - ne voliti nobenega - je po moje najslabša izbira in utrjuje stanje, ki sem ga opisal Rastu.

Tvoj skupni vtis, da mi ni všeč vodenje države, bo kar pravi, saj sem to večkrat tudi izrecno povedal. Ni mi treba pa nič ugotavljati na kateri strani sem - na strani optimalnega izboljševanja stanja za vse. To, da trenutni voditelji tega niso sposobni, ni nikakor argument za opozicijo, samo protiargument poziciji. Ne voliti ni izhod v pasivnost, ampak legitimna izbira s katero pokažem, da nobena od ponujenih opcij ne zadovoljuje mojih standardov. Mislim, da sem že z vključitvijo v to debato, predvsem pa tokom nje dokazal, da nisem pasiven - če bi bil, bi me stanje sploh ne brigalo in ne bi o njem nič vedel ter nič razmišljal. Na kraj pameti mi ne pade, da bi dal glas nekomu, ki ga imam za slabega, samo zato, ker so drugi še slabši - prav s tem, ko mu dam svoj glas namreč legitimiram njegov način delovanja. Moj glas dobi tisti, ki predstavi zame sprejemljiva programska načela in ki mu lahko zaupam, da jih bo uspešno in korektno tudi izpeljal. Trenutno takega pri nas ne vidim, žal.

rasta ::

Ikarus: če bi res s točkami mislil poglede oz. ideje in ne geografske točke (pa nisem!!),
V geografskih točkah sploh ni fora ... kdor je na vzhodu napreden je na zahodu nazadnjaški ... vse je odvisno od idej, od mentalitete ljudi, ki živijo tam. Sicer pa je meja med desnico in levico sploh danes zaprisana, ko vsi silijo na sredino in je od države do države odvisno od stanja. In tudi politike samih zahodnih držav se zelo razlikujejo ...


Nizozemska kompanija poišče nafto, zvrta vrtino in preskrbi evropske delavce, ki naredijo vse - lokalni šejki pa kasirajo po litru nafte toliko, kot nizozemski kmet po litru mleka, ki priteče iz krave, če lepo skrbi zanjo.
Res je, da bi večina ljudi v revnih državah rada dobro živela in nič delala, se pravi, da bi jih vzdrževal zahod. Ampak tudi "Nizozemska kompanija" je kriva za samo stanje, ker izkorišča lokalno prebivalstvo. Ampak to je kapitalizem, noben ne bo za drugega delal. Za stanje, kakršno je v tretjem svetu, pa so še najbolj krivi ljudje sami, ki živijo tam, ker to dopustijo. Sicer pa še tako predobro živijo, glede na to, kar je od njih ...

undefined ::

>A ti slučajno uživaš v vlogi klo(v)na, ki na vsak gospodarjev prdec pristavi "joj kako lepo diši"? Tako nesamostojno mislečega človeka mislim, da še nisem srečal, tvoja servilnost napram Thomasu je zaprepaščujoča.

A je to mogoče že tvoj drugi al tretji poskus osebnega žaljenja? Sorry, doesn't work. Anyway, jaz znam zase zelo lepo sam misliti, in vse kar izrečem na tem forumu, izhaja iz mojega lastnega mišljenja, ne pa oponašanja nekoga drugega. Če pa ti misliš, de je vsak posameznik, ki se strinja z nekom drugim (imata pač podobno mišljenje o stvari) klovn, potem imaš en hud mentalen problem, in ti resno svetujem obisk psihiatra, da ti mal razčisti to zadevo.

Thomas ::

IceMan ima o nekaterih rečeh drugačno mnenje kot jest.

Si še prezelen na tem forumu, da bi to vedel - Yuuza

Ampak kar se pa tiče političnih zadev, oba (z Icemanom - da ne bo pomote) odlično obvladava abecedo, ki naj bi jo vsaj za silo vsak.

Naj bi. Pa je še študentje in profesorji FDV ne. Oni povečini še zlasti ne.


Kar se tiče rente, ki jo dobivajo Arabci za nafto - naj jo kar imajo. Samo naj nehajo govorit o tem, da so izkoriščani.

Z veseljem so "izkoriščani". Etiopcev pa ne "izkorišča" nihče - pa jim gre še najslabše.

Zato je res traparija goniti tole "izkoriščanje".

Problem je v tem, ker so največji reveži premalo (ali bolje nič) izkoriščani.


Zdaj pa k tvoji trditvi, da se "višje živali" ne razmnožujejo bolj, kot to omogočajo razmere v okolju.

To je ena sila neumna trditev, ki je brez vsake osnove. Največ kar je, se nekatere živali v gneči razmnožujejo manj, kot kadar "gneče" ni.

Toda VEDNO se razmnožujejo tako hitro, da le plenilci, lakota in bolezni zmanjšajo njihovo število.

Rast vsake biološke populacije je eksponentna. Oziroma bi bila, če bi večina mladičev preživela.

No, Yuuza - dokler tega ne dojameš - se jest ne bom pogovarjal naprej s tabo.

To je osnovno - to zapopadi (ali ovrzi). Prej so vse tvoje trditve brezpredmetne.
Man muss immer generalisieren - Carl Jacobi
1
2
3 4


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Washington Post o Sloveniji (strani: 1 2 3 )

Oddelek: Loža
1305893 (4355) Keyser Soze
»

Kam gre ta naš svet (strani: 1 2 3 )

Oddelek: Loža
1176081 (4273) Aggressor

Predsednik za telebane (strani: 1 2 3 4 5 )

Oddelek: Loža
24310862 (8244) TheJack

Kaj za božjo voljo se dogaja? (strani: 1 2 3 4 5 6 )

Oddelek: Loža
28115116 (11743) TheJack
»

Torej, začelo se je! (strani: 1 2 3 4 5 6 )

Oddelek: Loža
25772281 (69162) burekar

Več podobnih tem