» »

Torej, začelo se je!

Torej, začelo se je!

««
6 / 6
»
»»

Ikarus ::

"Sem pa vedno mislil, da sem jaz predstavnik tega pogleda."

Ja, bo kar držalo, vsaj do neke mere.

Nisem pisal ad personam ampak bolj na splošno. In v povprečju je res - razlaganja in opravičevanja terorizma je v Sloveniji več, kot bi bilo normalno za neko evropsko državo. V medijih katerekoli vrste skorajda ni mogoče konzumirati več niti ene surove informacije - vse so prepojene z obilno mero sarkazma in cinizma do ZDA. Paradoksalno so trenutno mediji neposredno vpletene države (čeprav tudi pristranski) neprimerno bolj objektivni/pluralni kot denimo naši, ki so glede tega poenoteni. Poenoteni v podpori Talibom in Osami bin Ladnu, ki da jih zatira premočni (je spotika v prebogati?) nasprotnik.

Zato se mi ne zdi napačno vsake toliko časa povedati, da gre za umor 7000 ljudi. Pa racionaliziraj to, če moreš/upaš.

Umberto Eco sicer pravilno ugotavlja, da je glavna prednost Zahodne civilizacije v odprtosti do mnenj o čemerkoli. Vendar nikjer ne pušča niti sence dvoma, da je terorizem lahko še kaj drugega kot absolutno slab.

To bodo že morali vsi sprejeti, da nekatere stvari so črno-bele. Tu ni demokracije. Umor je črn in vsi, ki trdijo, da je malo siv, ne morejo biti beli, kot bi si želeli.

Ps.: Članek je iz The Guardiana, tako da ne bi smelo biti problemov.

MadMicka ::

Ikarus, tole kar bom zdajle povedal, je na splošne in ne povezujte z 11.sept.: umor ni nujno črn, npr. umor v samoobrambi ali umor iz usmiljenja etc.... tako da razn črno bele televizje ne obstaja nič takega kot je črno - belo :D

Sicer pa je jasno nekaj: cilj ne opravičuje sredstva... in od tu dalje se znajdemo pri "umetnosti" tj. iskanju ustrezne mejo med enim in drugim...tehtanje med eno rešitvijo in drugo..

in če se vrnemo k 11. sept.: menim, da odgovor ZDA ni ustrezen; namreč islamskega terorizma tako ne bodo uničili, temveč kvečjemu okrepili, pa še zaradi razjarjenih množic v različnih islamskih državah so spravili v nevarnost vlade, ki so naklonjene ZDA... če bi ZDA likvidirale Osamo brez vsega tega pompa, bi bilo precej bolje - za ZDA - in s tem verjetno za nas vse (mislim tudi na arabce)

Sicer pa, kar sem že enkrat dejal, ne bo miru na tem svetu, dokler bodo razlike med ljudmi (predvsem v ekonomskem pogledu) prevelike. Kako pa to rešiti, je pa drugo vprašanje..

jetam ::

Odlična poanta tole z NATO. Res je NATO ni bil nikoli ustanovljen kot sredstvo za napad na suvereno državo, kar se tu seveda dogaja (heh pa Juga je bilo isto).
In še nekaj pozabljajo ZDA. Ob ustanovitvi te t.i. Antiteroristične koalicije so popolnoma pozabili da eno takšno koalicijo že imajo: OZN; pa so se spretno izognili odločanju in morebitnemu vetu v varnostnem svetu OZN in kar sami s pomočjo članic NATO napadli še enkrat: suvereno državo. Bush je pač uporabil izraz vojna, ampak to je bilo čisto preprosto rečeno teroristično dejanje. Kdaj naj bi potem folk na Severnem Irskem že lahko zahteval da zmečejo na tone bomb na Belfast ko je prava IRA podstavljala bombe v avtomobile in na veliko morila? Ali pa ETA v Španiji? Ali pa ko je bilo pobitih na tisoče Tutsijev recimo. Zgražanja kolikor hočeš, vojaško posredovanje nikakor.

Zahodni svet se skriva za floskulami o človekovih pravicah in miru udejanja in brani pa jih samo takrat ko mu to paše.

Thomas ::

Nekateri kritiki očitajo Zahodu v bistvu le to, da je še premalo zahodnjaški.

To mi je pravzaprav všeč.
Man muss immer generalisieren - Carl Jacobi

undefined ::

Edino kar mi ni všeč pri Zahodu, so fanatični (ampak res dobesedno) pro-USA posamezniki. Ti so še dosti hujši, kot ti pro-Islam fanatiki, vsaj po mojem mnenju... Pa ne govorim on nobenemu (pro-USA) posamezniku na tem forumu (saj tu sploh ne obstajajo), temveč drugih tujih forumih in IRC-u... No ja, pro-fanatiki obeh strani sux, period. 8-)

Aggressor ::

Ikarus, naši mediji niso nikoli dajali kakršnekoli moralne podpore Talibom. Vsaj jaz takih mnenj nisem zasledil. Zdi se, kot da govorim v prazno, ko venomer znova ponavljam, da kritika ZDA ni enako podpora teroristom. Naši mediji so veliko bolj objektivni, kot pa skoraj katerikoli drug medij držav, ki so kandidatke za EU, kateri so imeli prve strani preplavljene s komentarji eminentnih ameriških politikov o tem, kako je bil napaden civiliziran svet (saj je bil, ampak ne samo). In zopet ponavljam, seveda je napad krut, zločinski in neopravičljiv umor šest do sedem tisoč ljudi. Tega nisem nikoli zanikal. In naši mediji tudi ne. Ampak, za božjo voljo, stvari niso črno-bele in sarkazem je kvečjemu dobrodošel, če hočemo opozoriti na očitne napake Zahoda. Drugače se nam slabo piše.
en CRISPR na dan odžene zdravnika stran

Thomas ::

IceMan

Jest tistih prozahodnih fanatikov ne poznam. Vsi fundamentalisti na Zahodu so v dobršni meri antizahodni. Kakšni naciji recimo - so zagledani v poganske kulte tipa Odin ali Thor - ki so iz Zahodne civilizacije izpadli že davno.

Mislim ljudi tipa Matthai, TheJack in podobni, kateri mislijo, da Zahod ni iskren v svojih deklaracijah. Drugega mu niti ne očitajo. Ameriška Ustava je za njih (kakor tudi zame) nekaj veličastnega.

Razlika med njimi in mano ni majhna - a izhaja le iz tega, ker jest vidim, da se tista Ustava uresničuje - oni pa vidijo da se tepta. Če že ne v Ameriki se pa drugje.

Levičarje moti kapitalizem - demokracija niti ne (več).

Ampak prav kapitalizem je demokracijo omogočil, tega pa nočejo videti. Ker imajo slabo naravoslovno predstavo? Mogoče.
Man muss immer generalisieren - Carl Jacobi

burekar ::

Thomas:
Ampak prav kapitalizem je demokracijo omogočil, tega pa nočejo videti. Ker imajo slabo naravoslovno predstavo? Mogoče.

?
Ravno zaradi kapitalizma ne more biti prave demokracije. Zakaj? Kolikor se gre za $$$ in materialne dobrine, takoj se v preprostem človeku pojavijo slabe stvari. Teptanje drugih v lasten prid ni ravno demokracija.
Demokracija ne pomeni samo vladanje ljudstva, pomeni še marsikaj drugega. Pomeni še dosti
dobrih stvari, in kapitalizem to uničuje.
Zarad materializma je vedno bilo samo sranje in tudi bo, dokler ne bo ljudem nekaj jasno. To, da je samo ena stvar v tem vesolju njihova-oni sami. In NIČ drugega ni naše, samo lastniki sebe smo, samo tega.


««
6 / 6
»
»»


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Osama bin Laden dead! (strani: 1 2 3 412 13 14 15 )

Oddelek: Problemi človeštva
707150003 (14686) FoxKnox
»

Zasliševanja in mučenja v ZDA (strani: 1 2 3 4 )

Oddelek: Problemi človeštva
17246963 (44203) jype

Ponovitev 11. septembra? (strani: 1 2 )

Oddelek: Loža
614790 (4006) Thomas

Kaj za božjo voljo se dogaja? (strani: 1 2 3 4 5 6 )

Oddelek: Loža
28114934 (11561) TheJack
»

Diskriminacija kot posledica (strani: 1 2 )

Oddelek: Loža
905331 (4354) Thomas

Več podobnih tem