»

Podpisan dogovor o varnosti umetne inteligence

Slo-Tech - Osemnajst držav je podpisalo neobvezujoč dogovor dogovor o varni umetni inteligenci, med katerimi so tudi ZDA, Velika Britanija, Nemčija in Avstralija. Dogovor, ki so ga javnosti predstavili v nedeljo zvečer, je po besedah ZDA prvi mednarodni dogovor o ukrepih, ki bodo obvarovali uporabo umetne inteligence in varnost pred zlonamernimi akterji. Dogovor predvideva ukrepe, ki bodo zagotavljali, da bo umetna inteligenca varna že zaradi samega ustroja (secure by design).

Dvajset strani dolg dogovor predvideva, da bodo podjetja pri izdelavi in uporabi orodij umetne inteligence to počela na način, ki bo varoval uporabnike in javnost pred zlorabami. Gre sicer za neobvezujoče predloge, ki so splošna priporočila o nadzoru sistemov, zaščiti podatkov in preverjanju dobaviteljev. Kljub temu gre za pomemben dokument, ker predstavlja prvi korak pri zagotavljanju varnosti in ker so se podenj podpisale številne države, je dejala Jen Easterly iz ameriške agencije za kibernetsko varnost in...

23 komentarjev

Amazon omejil število knjig za avtorje v samozaložbi

Slo-Tech - Po aferi z lažnimi knjigami o gobarjenju, ki so jih nepridipravi sestavili kar z umetno inteligenco in nato prodajali na Amazonu, ob tem v nevarnost spravljali vse kupce, je Amazon ukrepal. Iz podjetja sporočajo, da so omejili število knjig, ki jih lahko objavi in v samozaložbi prodaja posamezni avtor. Po novem je meja pri treh naslovih na dan.

Amazon je v sporočilu za javnost zapisal, da sicer niso zaznali povečanja števila naslovov, a spremembe uvajajo zaradi preprečevanja zlorab. Prek KDP (Kindle Direct Publishing) je namreč možno knjigo založiti in prodajati na Amazonovih straneh brez kakršnihkoli ovir. Za zdaj bo meja pri treh naslovih na dan, a bodo to mejo še spreminjali, če bo to potrebno.

Ob tem dodajajo, da aktivno spremljajo dogajanje na področju umetne inteligence in njen vpliv na branje, pisanje in objavljanje. Sprememba bo vplivala na zelo majhno število avtorjev, menijo v podjetju. Cilj je seveda preprečiti kopičenje nesmiselnih knjig, ki jih piše umetna...

15 komentarjev

Evropski parlament se je načeloma dogovoril o vsebini zakona o umetni inteligenci

Reuters - Evropski poslanci so se na zasedanju v četrtek dogovorili o kompromisnem predlogu novega zakona o umetni inteligenci (AI Act), ki ga pripravlja Evropska komisija. O besedilu osnutka so se dogovorili poročevalci, naslednji korak pa bo glasovanje na pristojnem odboru 11. maja. Če bo predlog dobil podporo, bi ga lahko parlament na plenarni seji potrdil že junija, nato pa bo sledilo še dogovarjanje s Svetom, torej predstavniki držav članic.

V Evropski komisiji si za oblikovanje in sprejem zakona o umetni inteligenci prizadevajo že od leta 2020. Aprila 2021 so predstavili prvi osnutek, do danes pa je doživel še nekaj predelav. Gre za prvo in najbolj obsežno regulacijo umetne inteligence na svetu, ki bo uvedla številne varovalke in transparentnost pri razvoju in uporabi. Od začetka postopka do danes so vzniknili še veliki jezikovni modeli, kakršen je ChatGPT, in generativna umetna inteligenca na drugih področjih, denimo Midjourney za ustvarjanje slik. Najnovejši popravki osnutka...

36 komentarjev

Netflix za ozadje v risanem filmu uporabil umetno inteligenco

Slo-Tech - Medtem ko se ves svet čudi nad sposobnostmi umetne inteligence, ki je v zadnjih mesecih postala dostopna sleherniku, se je Netflix na Japonskem z njeno uporabo uštel. V novem animeju The Dog & The Boy, kratki triminutni znanstvenofantastični zgodbi o otroku, ki ga med odsotnostjo čaka pes, so za podobe v ozadju uporabili umetno inteligenco. Kot je razbrati iz zaključnih napisov, so ilustratorji pripravili skice, nato pa jih je dokončala umetna inteligenca. Končni izdelek je nato popravil še človek. Kot avtor je podpisan le AI + Human.

Za razliko od splošnega navdušenja nad umetno inteligenco, ki te dni preveva interneta, je bil odziv na Netflixovo bližnjico negativen. Podjetje se je na Twitterju odzvalo s pojasnilom, da je šlo za poizkus, kako se odzvati na pomanjkanje delovne sile na tem področju. To je bralce ujezilo, saj Neflixu očitajo varčevanje na umetnikih, češ da je umetno inteligenco uporabil le za to, da ni plačal človeškega dela. Ključna težava je tudi dejstvo, da so...

30 komentarjev

Evropska unija in ZDA bosta sodelovali pri umetni inteligenci

Slo-Tech - Evropska unija in ZDA sta v petek najavili dogovor o sodelovanju pri razvoju umetne inteligence. Sodelovali bosta na področjih izrednih vremenskih dogodkov in podnebnih napovedi, upravljanja odziva na izredne dogodke, izboljšanja zdravstva, optimizacije električnega omrežja ter kmetijstva. To bo prvi večji dogovor med ZDA in Evropo o področju umetne inteligence, ki jo želi Evropska unija resneje regulirati.

Evropski svet je že decembra lani sprejel tudi osnutek uredbe o določitvi harmoniziranih pravil o umetni inteligenci, s katero želijo urediti, regulirati in na nekaterih področjih tudi omejiti umetno inteligenco. Evropski parlament bo o uredbi glasoval marca letos, veljati pa bo verjetno začela prihodnje leto, čemur bo sledilo 18-mesečno prehodno obdobje. Pripravlja se tudi direktiva o odgovornosti, ki bo opredeljevala odgovornost in zavarovanja za morebitno škodo, ki bi nastala zaradi uporabe umetne inteligence.

Dogovor z ZDA o skupnem razvoju bo predvsem olajšal sodelovanje...

2 komentarja

Glej me med videoklicem

Slo-Tech - Ena opaznih nevšečnosti med videoklici je gledanje mimo sogovornika, saj sodelujoči večinoma zrejo v svoje zaslone in ne v kamere. Rezultat so sogovorniki, ki navidezno gledajo mimo drug drugega. To je problem, ki ga lahko reši umetna inteligenca, v kar je Nvidia vpregla novo funkcijo Eye Contact v okviru Nvidia Broadcast 1.4.

Če jo vključimo, bo umetna inteligenca analizirala sliko in oči popravila tako, da bo človek gledal v kamero. Uporabe so mnogotere. Nvidia na primer navaja, da je to primerno za ljudi, ki želijo brati napisano besedilo z lista ali zaslona in se pri tem posneti. Prav tako je primerna za posnete javne nastope. Nekaj podobnega ima tudi Apple z imenom Eye Contact ter Microsoftov Windows 11.

Iz prvih posnetkov je videti, da tehnologija deluje solidno, za prave sodbe pa bo treba počakati na praktične poizkuse. Proizvajalec obljublja, da tehnologija zadene celo barvo oči in da ne pretirava. Če pogledamo res daleč stran, potem neha popravljati pogled in nam dovoli,...

14 komentarjev

Umetna inteligenca gre za odvetnika

Slo-Tech - Umetna inteligenca gre na sodišče, a ne v vlogi obtoženega, temveč v vlogi zagovornika. Februarja bo na sodni obravnavi obdolženca zastopala umetna inteligenca, ki mu bo svetovala, kaj in kdaj reči. To bo prvi primer v zgodovini, ko bo zagovornik umetna inteligenca. Upravljavec ne razkriva lokacije sodišča ali konkretnega postopka, v katerem bo umetna inteligenca udeležena.

Postopek bo seveda zelo enostaven, saj gre za preprost primer globe zaradi prehitre vožnje, zoper katero je kršitelj vložil zahtevo za sodno varstvo. Odvetniške storitve mu bo nudila organizacija DoNotPay, ki že od leta 2015 nudi aplikacijo za pravne bitke, ki stane 12 dolarjev mesečno. Začela se je kot robot (chatbot) za pritoževanje zoper kazni za nepravilno parkiranje, odtlej pa je pridobila še nekaj drugih funkcionalnosti. V ozadju teče IBM Watson, ki se je za pravnika že bil izučil. DoNotPay ima zavidljivo uspešnost, saj je izmed več sto tisoč kazni za nepravilno parkiranje ubranil dobro polovico.

Sedaj...

23 komentarjev

Prvo srečanje AI varilcev v Torek v Muzeju

hey GPT3, write a description for a Homebrew AI club, that brings together a new breed of engineers using natural language to program AI prompts to do useful things, building on current cutting edge AI projects such as you." and ask Google to translate it to Slovene.

vir: Kiberpipa
Računalniški muzej -

Klub domačih AI varilcev je skupnost inženirjev, ki navdušeno uporabljamo naravni jezik za programiranje pozivov (nalog?) AI. Klub se redno srečuje, da bi delil ideje in delal na projektih, katerih cilj je narediti umetno inteligenco bolj uporabno in dostopno vsem. Člani kluba neprestano raziskujejo nove načine uporabe umetne inteligence, da bi naša življenja postala lažja in učinkovitejša, in vedno radi delijo svoje ugotovitve s preostalo skupnostjo. Če želite izvedeti več o tem, kako z umetno inteligenco izboljšati svoje življenje, potem je klub domačih AI varilcev idealen kraj za vas.

... tole je rezultat verige treh dobro odmerjenih "promptov" ali iztočnic za sisteme umetne inteligence, ki so letos dosegli nov nivo kvalitete in popularnosti. Tisoči programerjev po svetu se igrajo z njimi in razvijajo intuicijo za dobre iztočnice za pisanje kode, slikanje slik, animiranje videov.

V torek, 25.10.2022 ob 18:00 vabimo v muzej vse takšne pionirje na spoznavno srečanje, kjer...

0 komentarjev

Avtor strip umetne inteligence registriral kot avtorsko delo

Slo-Tech - Še v začetku tega leta je ameriški Urad za avtorske pravice (US Copyright Office) zavračal registracijo del, ki jih je ustvarila umetna inteligenca, ker ji manjka ključna sestavina za zaščito: človeško avtorstvo. To ne pomeni, da mora biti človek edini avtor, mora pa biti njegov prispevek bistven. Povedano drugače: umetna inteligenca ne more biti nosilec avtorske pravice, to je lahko le človek (spomnimo se na opice).

Vsakršna stvaritev umetne inteligence torej ni a priori izključena, mora pa človek dokazati, kako je sodeloval in zakaj brez njega izdelka ne bi bilo. Ločnica ni enostavna, nedorečenosti pa je še toliko, da tudi Getty Images ne dovoljuje vsebin, ki jih je ustvarila umetna inteligenca, ker ne vedo, kako jih obravnavati.

Umetnik Kris Kashtanova je te dni uspel to dokazati. Urad za avtorske pravice je odobril registracijo stripa Zarya of the Dawn, ki ga je bil Kashtanova ustvaril z orodjem Midjourney. To je komercialno dostopno orodje za ustvarjanje slik. Pri tem je...

19 komentarjev

Mednarodna delavnica in okrogla miza: "Soobstoj z umetno inteligenco"

Max Pixel/CC0

Slo-Tech - Zavod 14 organizira 21. novembra v ljubljanskem Poligonu mednarodno delavnico in okroglo mizo "Soobstoj z umetno inteligenco: vizija Družbe 5.0". Z uglednimi strokovnjaki, govorci in zainteresiranim občinstvom bodo tokrat iskali konkretne rešitve o prihodnosti razvoja algoritmov, umetne inteligence, kibernetike, kognitivnih sistemov in kibernetske varnosti, tudi iz socialno-etičnega vidika, nagovorili kakšna bi morala biti vloga EU na področju umetne inteligence z namenom, da bi dosegli cilj največ koristi za oblikovalce politike, gospodarstvo EU, državljane in družbo na splošno.



Program omizja
17.00 – 17.10 Pozdravni nagovor
dr. Aleksander Aristovnik | Direktor, Zavod 14
Goran Neralić | Član upravnega odbora ELF
Zdravko Počivalšek | Minister za gospodarski razvoj in tehnologijo
17.10 – 17.30 Predstavitev sklepov delavnice na temo sobivanja z umetno inteligenco
dr. Aljaž Košmerlj | IJS |strokovnjak na področju umetne inteligence
17:30 – 19:30 Panel: Sobivanje z umetno...

74 komentarjev

Gromozanski čip za umetno inteligenco

Wired News - Da bo umetna inteligenca bo v prvi polovici 21. stoletja ključna, so prepričana že številna podjetja, a močno se razlikujejo načini, kako do tja. Mlado podjetje Cerebras meni, da jo bomo najhitreje ustvarili z namenskimi čipi. Predstavili so najnovejši čip, namenjen prav umetni inteligenci, ki meri gigantskih 22 x 22 centimetrov. Običajni mikroprocesorji so stokrat manjši.

V ogromen kos silicija s površino 462 cm2 so stlačili 1,2 bilijona tranzistorjev, medtem ko največji grafični čip na svetu meri 8 kvadratnih centimetrov in ima 21,1 milijarde tranzistorjev. Tako ogromen čip, kot ga je izdelal Cerebras, je izziv že s proizvodnega vidika. Silicijeve rezine imajo dandanes premer 300 milimetrov in imajo na koncu na sebi več kot sto čipov. Nekateri med njimi so...

29 komentarjev

Evropska komisija pripravila etične smernice za umetno inteligenco

Slo-Tech - Medtem ko je moral Google zaradi ponesrečene izbire članov ter upora znotraj podjetja in negodovanja zunaj po tednu dni ukiniti svet za etiko pri umetni inteligenci, je Evropska komisija danes objavila osnutek smernic za razvoj in uporabo umetne inteligence. Skupina 52 strokovnjakov je predstavila sedem ključnih elementov, ki so potrebni za umetno inteligenco, ki ji lahko zaupamo. To pomeni, da mora umetna inteligenca poleg vseh zakonov upoštevati še:
  • človekovo delovanje in nadzor,
  • robustnost in varnost,
  • zasebnost in upravljanje podatkov,
  • preglednost,
  • raznolikost, nediskriminacijo in pravičnost,
  • družbeno in okoljsko blaginjo ter
  • odgovornost.
Zato bodo poleti začeli pilotni projekt, v katerega bodo vključeni industrija, raziskovalne inštitucije in javni organi. V okviru projekta bodo preizkušali nova pravila...

16 komentarjev

AI startupi, ki to v resnici niso

vir: Flickr

vir: MMCVentures
MMCVentures - Umetna inteligenca je trenutno ena najpopularnejših krilatic, zaradi česar je pogosto prilepljena k izdelkom in storitvam, ki z njo nimajo prav veliko zveze.

MMC, londonsko podjetje tveganega kapitala je zato opravilo raziskavo, ki je zajela 2.830 zagonskih podjetij iz trinajstih držav članic EU, pri čemer so preverjali bistvo njihove dejavnosti, aktivnosti in vire financiranja. V 40 odstotkih niso našli nobene sledi umetne inteligence, kar po mnenju MMC pomeni, da startupi, ki se razglašajo za AI podjetja, to čisto lahko tudi niso.

Drži pa tudi, da pogosto ne gre za zavajanje s strani samih podjetij, pač pa je napačna klasifikacija posledica analiz nekoga tretjega....

13 komentarjev

EA gradi z umetno inteligenco podprto razvojno platformo

Slo-Tech - Pri Electronic Artsu so razkrili Project Atlas, napredno platformo za razvoj iger v oblaku, podprto s strojno inteligenco.

Kljub temu, da je pojem umetne inteligence skozi obnašanje entitet v navideznih svetovih že dolgo neločljiv del igričarske industrije, pa se na videz zdi, da so igre od novodobnih prebojev v strojnem učenju zaenkrat odnesle bolj malo - vsaj v primerjavi s prepoznavo govora in slik, avtonomno vožnjo in podobnim. Kdor igričarstvo spremlja natančneje, bo znal povedati, da na akademskem področju delo teče neprenehoma, omenil nekatere najnovejše možnosti v razvojnih orodjih in naštel kupček obskurnih špilov z napredno umetno pametjo. Toda velika imena industrije so bila glede strojnega učenja doslej bolj tiho in so tovrstna...

8 komentarjev

Na evropske meje prihaja umetna inteligenca

Slo-Tech - V okviru evropskega projekta iBorderCtrl se začenja šestmesečna pilotna faza, v kateri bodo na štirih mejnih prehodih na Madžarskem, v Latviji in Grčiji preverili nov sistem preverjanja potnikov z umetno inteligenco. Gre za 4,5 milijona evrov vreden evropski raziskovalni projekt (v okviru sheme Obzorje 2020), v katerem sodelujejo raziskovalne inštitucije in zasebni partnerji iz Grčije, Cipra, Velike Britanije, Poljske, Španije, Madžarske, Nemčije in Latvije pod luksemburško koordinacijo. Projekt, ki se je začel septembra 2016, se bo zaključil prihodnjega avgusta.

V projektu želijo razviti animiranega virtualnega mejnega agenta z umetno inteligenco, ki bo preverjal potnike. Z umetno inteligenco bo...

94 komentarjev

Svetovni gospodarski forum: umetna inteligenca bo destabilizirala finančni sistem

Slo-Tech - Minili so časi, ko so na borzah trgovali v glavnem ljudje, banke pa so bile hranilnice in posojilnice. Danes finančni sistem sestavlja na stotine kompleksnih finančnih produktov, ki so več nivojev odstranjeni od fundamentov in katerih vrednosti vse pogosteje preračunavajo algoritmi. Trgovanje na borzi pa tako ali tako večinoma opravljajo visokofrekvenčni algoritmi. Vse to je danes realnost, pa čeprav smo z umetno inteligenco prišli le do vrha ledene gore. Kaj nam bo prinesla prava umetna inteligenca? Svetovni gospodarski forum (WEF) pravi, da nič dobrega.

WEF v najnovejšem poročilu svari, da utegne umetna inteligenca popolnoma predrugačiti finančni svet in destabilizirati svetovne finance. Povzetek intervjujev z več deset vodilnimi svetovnimi finančnimi...

15 komentarjev

Disneyjevi robotski kaskaderji so tu

Slo-Tech - Ko razmišljamo o prihodnosti kaskaderjev in posebnih učinkov v filmih, največkrat pomislimo na računalniško grafiko (CGI). Pričakovali bi, da bo CGI v prihodnosti skrbel za vse več in za čedalje bolj nore prizore, a to ni edina pot. Disneyjev raziskovalni oddelek je za TechCrunch pokazal svoje robote-kaskaderje, ki so jih razvili v okviru projekta Stuntronics. Roboti, ki letijo po zraku v popolnih superjunaških pozah, za zdaj še ne bodo zamenjali filmskih igralcev ali njihovih kaskaderskih dvojnikov, saj bodo prvo zaposlitev našli v zabaviščnih parkih, kakršen je Disneyland. Jih bodo pa morda v prihodnosti.

Kot je pojasnil Tony Dohi, glavni raziskovalec v oddelku Walt Disney...

1 komentar

Adobe bo s strojim učenjem razkrinkaval goljufive podobe

vir: CNET
CNET - Moč lažnih novic, katerih pomemben del so lahko tudi obdelane fotografije, že nekaj časa zbuja zaskrbljenost, zlasti, ker se te s pomočjo družabnih medijev lahko razširijo kot požar. Še huje je, če se pomotoma ali celo namenoma znajdejo na straneh resnih medijev, kot se je v preteklosti tudi že kdaj primerilo.

Adobe je eno tistih podjetij, ki sicer mastno služi z orodji za spreminjanje fotorealnosti, a nedavno so se s pomočjo strokovnjakov Univerze v Marylandu vendarle lotili protiorožja, ki s pomočjo umetne pameti razkrinka tako početje. In to precej hitreje kot človeški forenziki.

Najpogostejše zvijače, ki se jih poslužujejo mojstri obdelave slik, so združevanje delov več različnih podob, pa kloniranje, kjer določen del slike preprosto večkrat...

11 komentarjev

Novodobna popglasba tudi objektivno slabša

Slo-Tech - Očitke o slabši kakovosti sodobne glasbe v primerjavi s starejšimi uspešnicami so stare malodane toliko kot glasba sama. Čeprav so se že v 30. letih pritoževali nad džezom, v 50. letih nad rokenrolom in kasneje nad beatli, so bile vse te ocene subjektivne. Z današnjo tehnologijo pa lahko analiziramo in objektivno ugotovimo, kako drugače zveni glasba današnjih dni. Na BBC so si pogledali prav to. Ugotovili so, da današnja glasba res ni presežek.

Ocena, ali je nova glasba boljša ali slabša, je subjektivna, lahko pa izluščimo nekaj objektivnih resnic. Glasba dandanes je pogosteje napisana v molu in ima počasnejši ritem. Zmanjšuje se raznolikost in melodična kompleksnost, po drugi strani pa je glasba čedalje glasnejša. Zanimivi so rezultati stiskanja z algoritmom...

142 komentarjev

Razvijalci umetne inteligence za prepoved avtonomnih orožij

Slo-Tech - Vodje in ustanovitelji podjetij na področju umetne inteligence so na Združene narode naslovili odprto pismo, v katerem se zavzemajo za popolno prepoved avtonomnih orožij, popularno imenovanih ubijalski roboti. Med 116 podpisniki so tudi ustanovitelj Tesle in SpaceXa Elon Musk, vodja razvoja aplikativne umetne inteligence pri Googlovem DeepMindu Mustafa Suleyman, ustanovitelj Universal Robotics Esben Østergaard in številni drugi. Podjetja, ki jih predstavljajo, zaposlujejo več deset tisoč raziskovalcev po vsem svetu in ustvarjajo milijarde dolarjev. Podobno pismo je leta 2015 podpisalo več tisoč raziskovalcev z univerz in raziskovalnih laboratorijev po celem svetu, podprli pa so ga tudi...

55 komentarjev

Microsoftova umetna inteligenca blesti v Ms. Pac-Manu

Slo-Tech - Microsoftova umetna inteligenca je ne le premagala ljudi v igri Ms. Pac-Man, temveč tudi dosegla vse možne točke. Ms. Pac-Man je igra, ki je bila v 80. letih prejšnjega stoletja ena izmed najpopularnejših arkadnih videoiger. V primerjavi z originalnim Pac Manom je bila nova verzija precej težavnejša in namenoma napisana tako, da je nepredvidljiva.

Igranje videoiger je že dlje časa eno izmed standardnih meril pameti umetne inteligence, zato je tudi Googlov DeepMind leta 2015 ponosno objavil, da je njihova umetna inteligenca dokončala 49 iger za Atari, ne da bi imela pri tem kakšno pomoč ali navodila. Ms. Pac-Man je ves čas ostajal eden izmed najtrših orehov. O težavnosti igre priča dejstvo, da je najboljši človek dosegel 266.330 točk.

...

26 komentarjev

Ameriški zdravstveni regulatorji blagoslovili "operacijski sistem" za možgane

Slo-Tech - Povezovanje navidezne resničnosti in nevroznanosti bo omogočalo hitrejše zdravljenje možganov ljudi, ki so doživeli možgansko kap. Vsaj tako trdi švicarsko podjetje MindMaze, ki je dobilo blagoslov ameriškega zdravstvenega regulatorja Food and Drug Administration za svojo nevro-rehabilitacijsko platfromo poimenovano MindMotion. Ta uporablja 3D kamere in senzorje za koordinacijo gibanja in možganskih funkcij, na podlagi zbranih podatkov pa zdravnikom pomaga oblikovati čim učinkovitejši način zdravljenja. V MindMazeu svoji tehnologiji pravijo kar operacijski sistem za možgane.

Blagoslovitev MindMazea s strani FDA je pomembna predvsem iz vidika implementacijo sodobne tehnologije v obstoječe zdravstvene procese. Švicarsko podjetje je le eno izmed mnogih, ki...

0 komentarjev

Novo podjetje vsak teden: o razcvetu umetne inteligence v Veliki Britaniji

theguardian.com - Največja svetovna tehnološka podjetja so v zadnjih letih zapravila stotine milijonov za prevzeme britanskih podjetij s področja umetne inteligence. Google je tako za DeepMind leta 2015 odštel 400 milijonov dolarjev, SwiftKey je postal del Microsofta v zameno za 250 milijonov, Twitter pa je za Magic Pony odštel 150 milijonov dolarjev. Večina prevzetih podjetij je bila še v fazi startupov in posledično so novi bogataši v sektor umetne inteligence privabili tisoče novih podjetnikov, ki upajo, da bodo tudi sami obogateli. Ali spremenili svet na bolje.

In rezultat? V zadnjih treh letih se v Veliki Britaniji v povprečju skoraj vsak teden odpre novo podjetje, ki želi uspeti v svetu umetne inteligence.

Da umetna inteligenca postaja pomemben del...

3 komentarji

Filmi, slike in glasba: Ko se srečata umetna inteligenca in umetnost

vir: Salon
futurism - Umetnost je najnovejše področje, na katerega želijo prodreti podjetja, ki se ukvarjajo z umetno inteligenco. Že danes najdemo umetniška dela, katerih avtor je umetna inteligenca. Zato smo pogledali, kaj se dogaja na posameznih področjih umetnosti iz vidika razvoja umetne inteligence. Odpira pa pohod AI v svet umetnosti tudi zanimiva vprašanja, kot recimo, kdo je sploh lastnik teh del?

Slikarstvo

Najbolj v ospredju javnosti na področju slikarstva je Google Deep Dream, ki se uči razpoznati objekte s skeniranjem pikslov milijonih fotografij. Najprej se je program naučil, kako prepoznati...

9 komentarjev

Izgubili smo še v pokru

Slo-Tech - Na 20-dnevnem turnirju BrainsVsAI, ki je potekal v Rivers Casinoju v Pittsburghu, je človeštvo moralo priznati še eno zmago umetni inteligenci. Po več kot 120.000 odigranih partijah pokra heads-up no-limit Texas Hold'em je umetna inteligenca po imenu Libratus, ki jo je razvila Carneige Mellon University, prepričljivo premagala štiri človeške velemojstre. Podoben turnir je potekal tudi leta 2015, ko so bili ljudje še boljši od računalnika.

Toda dve leti sta dolga doba in to pot Dong Kim, Jason Les, Jimmy Chou in Daniel McAulay niso bili kos Libratusu. Ob tem je treba priznati, da je imel slednji nekaj prednosti, saj je delal dan in noč. Podnevi je igral poker, ponoči pa je preračunal igre in se učil na podlagi odigranih partij, tako da je...

56 komentarjev

IBM Watson izdelal napovednik za film

IBM - Niso več daleč časi, ko bo umetna inteligenca sposobna ustvarjati umetnost, na kateri ne bo nič umetnega. Junija smo si lahko ogledali kratek film Sunspring, za katerega je scenarij v celoti napisala umetna inteligenca. Kakšen presežek ta film sicer ni, a po drugi strani tudi ni popolna katastrofa. Na filmskem festivalu bi ga zlahka podtaknili kot eksperimentalni film novodobnega režiserja.

Korak naprej, ki se morda na prvi pogled zdi kakor korak nazaj, je priprava napovednika (trailer) za film. Napovedniki so namreč zelo zahteven kos produkcije, saj vzame veliki skupini ljudi tudi več kot mesec dni za pripravo. Umetna inteligenca na strojnem učenju pa je izvrstno opremljena za analizo podatkov in pripravo izvlečkov, kamor z...

46 komentarjev

Googlova umetna inteligenca na lov za očesnimi bolezni

Technology Review - Oddelek za umetno inteligenco DeepMind v Googlu ne igra le goja, temveč se bo lotil tudi zelo praktične naloge. V sodelovanju s kliniko za očesne bolezni Moorfields v Londonu se bo umetna inteligenca iz posnetkov očesa naučil prepoznavati bolezni oči. Petletni projekt bo zajemal posnetke oči milijona bolnikov iz Moorfieldsa, podatki pa bodo popolnoma anonimizirani.

Na številne bolezni, ki ogrožajo vid, lahko izkušen zdravnik posumi iz pregled posnetka očesa, na primer na diabetično retinopatijo (bolezen očesne mrežnice zaradi povečane koncentracije sladkorja v krvi) ali starostno degeneracijo rumene pege. DeepMind se želi z analizo milijona posnetkov naučiti prepoznavanja začetnih stadijev teh in podobnih bolezni, kar bi lahko rešilo vid več tisoč ljudem. DeepMind bo analiziral tako...

6 komentarjev

Umetna inteligenca

Slashdot - V računalništvu srečujemo tudi besedo "umetna inteligenca", ki jo največkrat srečamo v raznih igrah. Ko igramo npr. Unreal Tournament, ki naj bi bila ena izmed streljačin z najboljšo umetno inteligenco smo vsi paf, ko vidimo, kako nas kup pikslov sesuje kot za šalo. Vendar to, kar mi imenujemo umetna inteligenca je še vedno svetlobna leta daleč od prave inteligence. Ti piksli v UT, ki predstavljajo pametne nasprotnike, so še vedno liki, ki ne znajo misliti, ampak se gibljejo po vnaprej določenih poteh in izvršujejo ukaze, ki so jim jih zapovedali programerji. Sicer nisem izvedenec za UI, ampak vsaj po mojem mnenju se neka stvar smatra za inteligentno, ko se zaveda samega sebe. O umetni inteligenci si lahko preberete tudi zanimiv članek, ki ga boste našli tukaj. V njem obravnavajo projekt Cyc, ki naj bi kazal zametke inteligence, vendar so ti še vedno precej na nivoju prej omenjenih "pikslov" v UT, saj je Cyc ena velika baza podatkov, ki vsebuje ogromno pojmov in še več definicij...

3 komentarji