» »

Menjava gum

Menjava gum

River0123 ::

Zanima me, po koliko km zamenjate zimske/letne gume. Znamka Fulda in Goodyear. Letno prevozim 30 tisoč km, torej kdaj menjati?
Ne želim menjati gum, ki so še ok, hkrati pa ne želim vozit z iztrošenimi.... 2/3 km naredim na avtocesti.

delavec44 ::

Kaj ima veze koliko km, menda si znaš zmeriti profil. Je malo odvisno od teže avta, načina vožnje, tipa gume, vremena...

Zgodovina sprememb…

TucoX ::

Po šestih letih ne glede na globino profila. Drugače ko je profil manj kot 3mm za zimske in manj kot 1,6mm za letne.

iloveboobz ::

zamenjaš k so stare več k 5-6 let ali ne primejo več dobro na mokrem. Gledat kilometre je izjemno neumno, ker bo 20 različnih voznikov/avtov mel 20 različnih kilometrov, k bojo gume zanič...
smoki

twom ::

TucoX je izjavil:

Po šestih letih ne glede na globino profila. Drugače ko je profil manj kot 3mm za zimske in manj kot 1,6mm za letne.

iloveboobz je izjavil:

zamenjaš k so stare več k 5-6 let ali ne primejo več dobro na mokrem. Gledat kilometre je izjemno neumno, ker bo 20 različnih voznikov/avtov mel 20 različnih kilometrov, k bojo gume zanič...
Zamenjaš, ko je izrabljena (brez profila), ali če postane zanič. Guma še ni zanič samo zato ker je stara par let.

Konkreten primer: Nove Goodyear Eficientgrip so imele slabši oprijem kot stare in izrabljene Bridgestone B303 z 0.5 mm profila in stare 7 let, ki so imele dober oprijem in predvidljivo popuščanje v dinamični vožnji čez ovinke.

In če gledaš ADAC teste gum, imajo nekatere nove gume po testih tako slabe rezultate (meni pomemben faktor zavorna pot in oprijem v mokren, popolnoma nepomemben podatek mi je pa obraba zaradi delanih malo kilometrov) da so za v smeti že nove na polici.

Moje izkušnje so tudi, da je letna guma zaradi oblike profila boljša od katere koli zimske gume v vseh temperaturah, razen v snegu.

In moje mnenje, da vsaka zimska guma vožena poleti na vročini postane zanič za zimo (ne glede na starost). Ker se pregreje in zakali.

p.s. trentno imam gor 17 let stare M+S s 5 mm profila (voženi tudi zadnji dve poletji), pa mi redko kdo sledi čez ovinke, če grem po gasu

Zgodovina sprememb…

• spremenil: twom ()

iloveboobz ::

če se vozis z 17 let starimi gumami, upam da to počnes k nas ni blizu. Lahko trdis karkoli, ampak 17 LET STARA GUMA ni za na cesto, pa ni vazno kaj pise na njej

Guma še ni zanič samo zato ker je stara par let.

Ja je, ker guma nima neomejenga časovnega roka. Z razlogom je gor natisnjen DOT.
smoki

Zgodovina sprememb…

feryz ::

Vse kar je pod 3 mm je nevarno.
Ne glede na letni čas.

mirator ::

Tako kot pri vseh stvareh, ki so nevarne tudi za okolico. Obstajajo standardi, ki so potem zajeti v predpisih. In vsi standardi seveda imajo tudi nekakšen faktor varnosti, na katerega (mislim na faktor varnosti) pa se ne gre zanašati, če v svoje sposobnosti nisi z nekaj letnimi izkušnjami 100% prepričan. Seveda si lahko prepričan vase in se požvižgaš na predpise, vendar če pride do nezgode, pri kateri poškoduješ, ne samo sebe ampak tudi nekoga drugega, potem opravičila ni, ni olajševalnih okoliščin, ni razumevanja prijateljev niti tvojih najbližjih. V bistvu si zajeb. svoje življenje, kar je sicer lahko samotolažba, ki pa je Blažev žegen za oškodovanca in njegove bližnje.
Ne, ne, na mojo srečo ne pišem iz lastnih izkušenj.

joez7 ::

Vedno izberem gumo, ki ma najboljši oprijem v dežju.
Je pa zlo različno kolk ti zdržijo katere - men michelin eco prek 120kkm, dokler se nisem dričal v rondoju8-O. Zdaj gor sava hp2, čez palec bo zdržala nekje 50-60kkm, oprijem pa ma boljši kot meco.
So pa v večini prej km kot pa leta. 205/60 16 92h.
Sem mali provokator, po potrebi diktator, dvomim v vse in nič ne vem.
Marsikdaj se motim, zato prosim me popravi.

mirator je izjavil:

Tako kot pri vseh stvareh, ki so nevarne tudi za okolico. Obstajajo standardi, ki so potem zajeti v predpisih. In vsi standardi seveda imajo tudi nekakšen faktor varnosti, na katerega (mislim na faktor varnosti) pa se ne gre zanašati, če v svoje sposobnosti nisi z nekaj letnimi izkušnjami 100% prepričan. Seveda si lahko prepričan vase in se požvižgaš na predpise, vendar če pride do nezgode, pri kateri poškoduješ, ne samo sebe ampak tudi nekoga drugega, potem opravičila ni, ni olajševalnih okoliščin, ni razumevanja prijateljev niti tvojih najbližjih. V bistvu si zajeb. svoje življenje, kar je sicer lahko samotolažba, ki pa je Blažev žegen za oškodovanca in njegove bližnje.

Ampak predpisi omenjajo samo minimalni profil. Nikjer starosti gume. Ali, še bolj pomembno, kvalitete in skladiščenja.

mtošev ::

Če menjaš gume samo po predpisih in ne po tem kako se pnevmatika obnaša si nevaren za sebe in ostale na cesti.

mirator ::

delavec44 je izjavil:

mirator je izjavil:

Ampak predpisi omenjajo samo minimalni profil. Nikjer starosti gume. Ali, še bolj pomembno, kvalitete in skladiščenja.

Res je. Vendar so tudi priporočila strokovnih inštitucij.
Pa saj je podobno kot pri omejetvi hitrosti. Nekdo lahko vozi z enimi in istimi gumami dest let, drugi vozi po AC brez problema,kadar ima prostor, tudi 200+km/h itd brez kakršne koli nezgode. Zopet pa bo nekdo z letnimi gumami v pozni jeseni nekoga povozil, čeprav je bil profil ustrezen. Ali pa bo nekdo povzročil na AC nesrečo, čeprav bo vozil samo 110 km/h itd.

bemfa ::

Inštruktorji varne vožnje učijo 3x4: 4 leta, 40.000km (kar je prej) in zamenjat vse 4 gume. Je pa seveda odvisno od načina vožnje, če divjaš po ovinkih so lahko že po 10.000 zanič.

WizzardOfOZ ::

Na vsake 4 sezone menjam gume. torej na 2 leti, ker vozim celoletne.
Milčinski je napisal butalce kot prispodobo in ne kot priročnik!!!
Svuda u svijetu ima budala ali je izgleda kod nas centrala!!!

gruntfürmich ::

4 leta stare gume so po mojih iskušnjah že kar na zelo slabi strani; profil gor ali dol...
"Namreč, da gre ta družba počasi v norost in da je vse, kar mi gledamo,
visoko organizirana bebavost, do podrobnosti izdelana idiotija."
Psiholog HUBERT POŽARNIK, v Oni, o smiselnosti moderne družbe...

Zgodovina sprememb…

sbawe64 ::

Ne pozabile menjati novega avta vsaki 2 leti !
2020 is new 1984
Corona World order

Mam že dva polnoletna, pa še vedno krneki:D, pa enzga 10letnika, 265. 240. 210.kkm vrednost proti 0, kolkor so vredne gume:D. Pa v vicah kaj kupit druzga:)

WizzardOfOZ ::

sbawe64 je izjavil:

Razlog?
Če maš znucane gume, še ni treba avta zato zamenjat. 30k na leto je 60k v dveh letih. To so 4 sezone. Dobre gume prav dost več ne zdržijo, večina pa kar konkretno manj.
Milčinski je napisal butalce kot prispodobo in ne kot priročnik!!!
Svuda u svijetu ima budala ali je izgleda kod nas centrala!!!

WizzardOfOZ je izjavil:

sbawe64 je izjavil:

Razlog?
Če maš znucane gume, še ni treba avta zato zamenjat. 30k na leto je 60k v dveh letih. To so 4 sezone. Dobre gume prav dost več ne zdržijo, večina pa kar konkretno manj.

Mam soseda, ko je treba gume menjat - zamenja avto. Vozi se 4-6let, vmes samo nujen servis, pol pa 10k doplačila za novega. Pravi če zamudiš, si pol oženjen s starim. Ma po svoje prav.

Ženo tudi menja na 5 let?

delavec44 je izjavil:

Ženo tudi menja na 5 let?

To ga bi preveč stalo8-).

GenZNPC ::

River0123 je izjavil:

Zanima me, po koliko km zamenjate zimske/letne gume. Znamka Fulda in Goodyear. Letno prevozim 30 tisoč km, torej kdaj menjati?
Ne želim menjati gum, ki so še ok, hkrati pa ne želim vozit z iztrošenimi.... 2/3 km naredim na avtocesti.

Izmerim profil. Pri letnih se ne sekiram, ko imajo se 2mm so se dobre za kako hitro rundo za ogulit.
Zimske pa menjam malce prej, da se lahk hitreje peljem kot drugi.

feryz je izjavil:

Ne glede na letni čas.

Eh, potem boljse da ti ne pokazem gume s katerimi sem prisel dol z zadnje runde na Nordschleife. Polovica gume je bila blizje 0mm kot pa 1mm :)
skibidi

Zgodovina sprememb…

• spremenil: GenZNPC ()

brbr21 ::

twom je izjavil:

Zamenjaš, ko je izrabljena (brez profila), ali če postane zanič. Guma še ni zanič samo zato ker je stara par let.

Konkreten primer: Nove Goodyear Eficientgrip so imele slabši oprijem kot stare in izrabljene Bridgestone B303 z 0.5 mm profila in stare 7 let, ki so imele dober oprijem in predvidljivo popuščanje v dinamični vožnji čez ovinke.

In če gledaš ADAC teste gum, imajo nekatere nove gume po testih tako slabe rezultate (meni pomemben faktor zavorna pot in oprijem v mokren, popolnoma nepomemben podatek mi je pa obraba zaradi delanih malo kilometrov) da so za v smeti že nove na polici.

Moje izkušnje so tudi, da je letna guma zaradi oblike profila boljša od katere koli zimske gume v vseh temperaturah, razen v snegu.

In moje mnenje, da vsaka zimska guma vožena poleti na vročini postane zanič za zimo (ne glede na starost). Ker se pregreje in zakali.

p.s. trentno imam gor 17 let stare M+S s 5 mm profila (voženi tudi zadnji dve poletji), pa mi redko kdo sledi čez ovinke, če grem po gasu

NE PAMETUJTE O STVAREH O KATERIH NIMATE POJMA!!!!!!!!!!!
Gume SE starajo in s starostjo, ter uporabo, izgubljajo zaželene lastnosti. Predvsem je problem da postane guma z leti trša oz. izgublja elastičnost, kar se pozna predvsem pri zavorni poti in oprijemu v zavoju.
Seveda je razlika ali je guma 5 let v skladišču, ali pa 5 let na soncu, 5 let vožena po jajcih ali pa vožena tako, da je bila pogosto pregreta. Ravno segrevanje gume najbolj znižuje elastičnost in s tem oprijem. Če se potrudiš lahko gumo uničiš v parih urah (ali minutah), čeprav bo na njej še skoraj celoten profil. Iztrošenost gum se ne meri po mm profila, temveč z shoremetrom (poguglej če ti ni jasno kaj to je).

Že tako 95+% ljudi ne zna bremzat (zato se vgrajujejo razni BAS sistemi in ACCji), potem pa s starimi/postaranimi gumami še dodatno povečujejo zavorno pot. Zato ne šparejte do iznemoglosti in ne lovite zadnjega mm profila (takrat je ponavadi že zdavnaj za v smeti), ali pa še za povrhu kupujte rabljenih gum. To je edina stična točka med cesto in avtom in tu šparati.... očitno je nekdo šparal tudi pri tvojem medušesnem materialu!

feryz je izjavil:

Ne glede na letni čas.

... za dež oz sneg, da ne pride do aquaplaninga. Trdota je tista ki odloča kdaj se boš ustavil!
Jaz sem precej prevozil z natanko 0mm profila, ko ne pada dež (pa tudi takrat kak krog ali precej več), pa zaradi tega ni prav nič nevarno. Ravno obratno.

Spet en bistroumni.

Zgodovina sprememb…

• spremenil: brbr21 ()

feryz ::

Zaradi aquaplanninga, ja. Razen če se nikoli ne vozite v dežju ali se vozite ekstremno počasi. V tem primeru ste itak stoječa nevarnost za ostale.

Tudi ni res, da so zlizane gume še vedno dobre.
Jaz sem lani zamenjal zimske za zimske, ker sem jih hotel ponucati do kraja in so zdržale celo poletje.
Razlika med znucano, ki ima načeloma več naležne površine kot nova, in novo, popolnoma enako, je ogromna. Govorim v suhem, seveda, v dežju itak ni popolnoma nobene primerjave.
Zlizana je spodrsavala cel čas, pri speljevanju, v ovinkih. Kot sem jih zamenjal, je kot bi sedel v drug avto. Brutalno držijo in grabijo.
S starimi je bilo vse skupaj nekako mehko in nesigurno. Z novimi pa popolnoma drugače.

brbr21 je izjavil:

...vsaj 3mm profila... za dež oz sneg, da ne pride do aquaplaninga. Trdota je tista ki odloča kdaj se boš ustavil!
Jaz sem precej prevozil z natanko 0mm profila, ko ne pada dež (pa tudi takrat kak krog ali precej več), pa zaradi tega ni prav nič nevarno. Ravno obratno.
ti verjetno govoriš za dirkališče?

PacificBlue ::

feryz je izjavil:

Zaradi aquaplanninga, ja. Razen če se nikoli ne vozite v dežju ali se vozite ekstremno počasi. V tem primeru ste itak stoječa nevarnost za ostale.

Tudi ni res, da so zlizane gume še vedno dobre.
Jaz sem lani zamenjal zimske za zimske, ker sem jih hotel ponucati do kraja in so zdržale celo poletje.
Razlika med znucano, ki ima načeloma več naležne površine kot nova, in novo, popolnoma enako, je ogromna. Govorim v suhem, seveda, v dežju itak ni popolnoma nobene primerjave.
Zlizana je spodrsavala cel čas, pri speljevanju, v ovinkih. Kot sem jih zamenjal, je kot bi sedel v drug avto. Brutalno držijo in grabijo.
S starimi je bilo vse skupaj nekako mehko in nesigurno. Z novimi pa popolnoma drugače.

Največji problem je ker se zavorna pot konkretno podaljša. Sem pred leti enako hotel ponucati zimsko do konca in sem poleti na avtocesti pri enih 150km/h šel na izvoz Žalec in sem se skoraj zaletel šleparju v rit, ki je stal v križišču.

mugen999 ::

V slabih 6 letih, narejenih slabih 100k km, bom zdaj kupil nov zimski in letni komplet gum.

urosz ::

27 marca imam planirano menjavo na letno. Kaj pravite, a bo sneg še Aprila? Prestavim?

Prekmurje in Stajerska

Zgodovina sprememb…

• spremenil: urosz ()

karafeka ::

Na pohorju zna bit.

prestavi na celoletne.

urosz ::

Nimam celoletnih, zgolj zimske in letne. Po Pohorju pa se ne vozim

DamijanD ::

gruntfürmich je izjavil:

prestavi na celoletne.

Znanec ima celoletne, pa je to zimo, ko je bil edini sneg moral menjati iz celoletnih na zimske...

asdf_jklc ::

Nehal sem uporabljati zimske in letne gume ker je to brezveze. Tista dva dni ko je sneg je avto pač parkiran oz splužijo in potem so najbolje ocenjene celoletne gume povsem dovolj, da se povsod pripeljem - ja tudi smučat smo šli, pa je nazaj in tja snežilo pa smo prišli brez težavm nekateri so obstal.

Gume menjam na najkasneje na 4 leta, pač odvisno kdaj se obrabijo. S celoletnimi narediš do 60.000 km - odvisno od načina vožnje. Prej sem pa metal letne z dovolj profila v smeti ampak so bile trde, zimskih nikoli znucal do konca, 2x letno transportiral kolese sem ter tja, prenašal. Komu na čast. Zdej k nabavim, zapele enkrat pa je mir.

DamijanD je izjavil:

gruntfürmich je izjavil:

prestavi na celoletne.

Znanec ima celoletne, pa je to zimo, ko je bil edini sneg moral menjati iz celoletnih na zimske...

katere pa ima in živi v bregih sta glavna vprašanja.
mene ne prepričaš več, neodvisni testi pa tudi potrjujejo moji tezi.

bm1973 ::

Plus, kako stare celoletne ima...

Sam delam cirka 25kkm letno, pa imam celoletne.

Zdaj jih imam 2 zimi, če bo naslednjo zimo malo nesigurno, jih bom šel menjat. Ampak ne v gužvi, ampak kak mesec kasneje...
Hlapci! Za hlapce rojeni, za hlapce vzgojeni, ustvarjeni za hlapčevanje.
Gospodar se menja, bič pa ostane, in bo ostal za vekomaj; zato, ker je hrbet
skrivljen, biča vajen in željan! [Ivan Cankar]

Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Katere zimske gume? (strani: 1 2 3 466 67 68 69 )

Oddelek: Na cesti
3436688220 (28979) gruntfürmich
»

Celoletne gume (strani: 1 2 3 416 17 18 19 )

945134560 (20978) gruntfürmich
»

Letne gume (strani: 1 2 3 47 8 9 10 )

49398857 (13911) Buggy
»

Zimske vs. poletne gume (strani: 1 2 3 4 )

16843956 (38853) GenZNPC
»

Zimske gum poleti ??? (strani: 1 2 3 4 5 )

23854309 (48028) oemdzi

Več podobnih tem