» »

Zakon o izbrisanih

Zakon o izbrisanih

««
«
1 / 10
»»

perci ::

Pro et contra!

Torej, da ne bo pomot - zakon ne govori o dodelitvi odskodnin izbrisanim (te so na podlagi dokazovanja protipravnosti ravnanja državnih organov tako in tako že sedaj civilno iztožljive), ampak o ureditvi statusa za nazaj od leta 1992.

Državni svet je izglasoval veto na zakon.

Nekateri menijo, da bo ta zakon močna podlaga (dejanska?) za iztožitev odškodnin, ki bi lahko resno ohromila Slovenijo, vlada in pravni strokovnjaki, pa pravijo, da temu ni tako.

Z argumenti na dan in brez ksenofobnih in nacionalističnih izpadov prosim.

DavidJ ::

Odškodnine bodo izplačane, kar je tudi prav. Ne verjamem pa, da bi to lahko resno ohromilo državo.

Sicer je o tem danes nekaj pravil Simič, a žal nisem bil 100% pri stvari. Bo treba ob četrtkih it prej spat. :D
"Do, or do not. There is no 'try'. "
- Yoda ('The Empire Strikes Back')

perci ::

Odškodnine bodo izplačane, če bo škoda dokazana (na sodišču, ne v paralamentu) - drugače ne.

Govorilo se je o resnih denarcih, ki bi se definitivno poznali na državni blagajni, ne pa o milijardi ali dveh.

Je pa tu se ta vidik, ki ga je tudi Krivic povedal, da se v primeru, če se ugotovi, da je škoda prevelika, da bi jo lahko država brez resnih posledic izplačala, tehta pravice ljudi, ki jim je bila povzročena škoda s pravicami ostalih državljanov. Tako se lahko pride do odškodnine, ki je navadno bistveno nižja od tiste, ki bi načeloma morala biti izplačana na podlagi vrednosti povzročene škode.

DavidJ ::

... tehta pravice ljudi, ki jim je bila povzročena škoda s pravicami ostalih državljanov.

Da dol padeš!

Zanima me, kaj se bo v končni fazi zgodilo z osebki, ki so krivi za nastalo situacijo.
"Do, or do not. There is no 'try'. "
- Yoda ('The Empire Strikes Back')

perci ::

NIČ, čeprav bi bilo edino prav, da bi država proti njim uveljavljala regresne zahtevke - samo sem skor prepričan, da se to ne bo zgodilo.

TESKAn ::

Jaz se samo sprašujem, če ti izbrisani res niso imeli niž pri tem, da so izbrisani? Mislim nekateri ok, niso vedeli ali kaj podobnega, ma IMHO obstaja tudi nekaj takih, ki so takrat špekulirali, se jim ni izšlo, sedaj pa vohajo dobiček. In tako je treba tudi gledat na to dodelitev statusa, seveda, nekateri so upravičeni, vendar dvomim, da so vsi.
Uf! Uf! Je rekel Vinetou in se skril za skalo,
ki jo je prav v ta namen nosil s seboj.

kopernik ::

Jaz problematike ne poznam dobro (predvsem iz pravnega vidika), vseeno me pa zanima, zakaj "izbrisani" jasno ne povejo, čemu si takrat niso usredili statusa. Pošteno in jasno naj se pove, zakaj so si eni lahko uredili svoj status, drugi pa ne. Poznam nekaj primerov, ko so takrat oficirji s svojimi družinami lepo popokali in odšli, nato pa se čez nekaj let spet vrnili... a sem jaz kriv (kot davkoplačevalec), da so takrat špekulirali ? Tudi tisto o necivilizirani državi v trenjih ni nilo lepo. Če mu tukaj ni všeč in smo necivilizirani, naj gre ...

Avenger ::

Sej tud men ni všeč tuki, pa še zmer vztrajam...

Prav, gotovo se najdejo taki, ki so špekulirali in tako ostali na drugi strani, zdej pa jokajo. Kolikor vem, je pa večina primerov takih, ki tistega poziva za ureditev sttatusa niso dobili in so po mojem čist lepo upravičeni do povrnitve storjene škode.

V neizmerno veselje bi mi pa bilo, če bi za to odgovarjali tisti, ki so pač krivi da je do tega prišlo. Nekdo je rekel, da ne verjame, da se bo to zgodilo, jaz pa vem, da je čisto nemogoče, da bi se. Oblast imamo isto (z eno mini izjemo) odkar se spomnimm, torej so nedvomno krivi ljudje v LDS, ZLSD ali simpatizerji in ti se gotovo ne bojo šli lova na čarovnice v lastnih vrstah.
It is better to be hated for what you are than to be loved for something you are not.

kopernik ::


Kolikor vem, je pa večina primerov takih, ki tistega poziva za ureditev sttatusa niso dobili in so po mojem čist lepo upravičeni do povrnitve storjene škode.


Če ga niso dobili, je to definitivno napaka na strani vlade (oz. ministrstva). To se popolnoma strinjam.

IceIceBaby ::

Moje mnenje. Jaz bi jih nateral iz države čim prej, ne pa odškodnine dal. Takrat je državljanstvo lahko dobil praktično vsak, treba je blo plačat neki malga in si postal državljan republike slovenije tudi če nisi razumel besede slovensko. Časa je blo pa dost za te stvari urejat. To da niso vsi dobil pisnega poziva domov se pa meni sploh ne zdi sporno. Dejansko se je takrat VELIKO govorilo o tem in pomoje ni blo takih ki niso vedeli da je treba državljanstvo pridobit če hočjo tuki ostat.

Uglavnem, meni se zdijo te izbrisani eni veliki špekulantje, zajedalci ubistvu. Tista že omenjena izjava na trenjih ti tudi da mislit.

Men se zdi zlo narobe da bi takšni ljudje sploh lahko dobili državljanstvo in da bi lahko ostali v Sloveniji. To da bi pa kakšne odškodnine dobili je pa kriminal.

Vice ::

Sem za to da izbrisani ostanejo izbrisani

frenk ::

jest tud...to so mrhovinarji, ki nategujejo državo, hivavsko govorijo čez slovenijo in slovence, potem pa se delajo boge:|

...seveda pa se verjetno najde tud kakšen tak, ki ni kriv, da državljanstva ni dobil in takim, bi pa jest državljanstvo dal in izplačal odškodnino...seveda pa odškodnina nebi smela preveč prizadeti države

elson2k ::

Dejstvo je, da je bilo za ureditev statusa casa vec kot dovolj. Dejstvo je tudi, da je bil strosek z ureditvijo minimalen. Obvestil o potrebnih korakih za ureditev statusa vsakdo resda ni dobil v postni nabiralnik; je pa bilo o tem toliko govora, da je bilo prakticno nemogoce to spregledati. In tudi ce ne bi bilo govora o tem, je vsakemu cloveku, ki je (oziroma to postane) v neki drzavi pripadnik druge in ne maticne narodnosti lahko jasno, da je to treba urediti, cimprej. Dejstvo pa je tudi, da so mnogi izmed "izbrisanih" v tistem casu , kot je ze nekdo rekel, stisnili rep med noge in odsli. Ko so koncno ugotovili, da je pa v nasi ljubi Sloveniji vseeno lepse zivljenje (in predvsem boljse,varnejse) kot drugje, so se vrnili, sedaj pa iscejo "pravico" in se opredeljujejo kot patrioti, ljudje ki so zvesti nasi drzavici. Ne dvomim, da so tudi taki, ki so resnicno oskodovani; tem naj se neka odskodnina izplaca. Vendar menim, da je takih le majhen delez med vsemi.

In tudi izjava predstavnika tistih-ki-jih-uradno-ni, da tudi sedaj ne bo zaprosil oziroma vzel drzavljanstva je zame cisti pokazatelj, kaj si ti ljudje dejansko mislijo. Ali je to izrekel v jezi, ali je mislil cisto resno, ne vem, vsekakor pa izjava ni bila na mestu.

Zanimivo pa je tudi da ti isti ljudje, ki so to zadevo vlekli zadnjih nekaj let tako po parlamentu kot po sodiscu (g. Krivic, bivsi sodnik-zagovornik pravicnosti he he, voha denar, ki ga kot sodnik ne bi iztrzil ) so sedaj najvecji zagovorniki tega, da bi tem ljudem povrnili dostojanstvo, ja, pa tudi odskodnino, kar vsemvprek. Zaradi mene lahko, se najbolje iz lastnih zepov. Oni so bili v parlamentu (in sodiscih) , ko se je o teh zadevah odlocalo in ne jaz, tako kot nihce med vami.

But I could be wrong, of course :D

LP

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: elson2k ()

Barakuda1 ::

Moje mnenje. Jaz bi jih nateral iz države čim prej, ne pa odškodnine dal. Takrat je državljanstvo lahko dobil praktično vsak, treba je blo plačat neki malga in si postal državljan republike slovenije tudi če nisi razumel besede slovensko. Časa je blo pa dost za te stvari urejat.



Lep in poučen primer KAKO ZAVAJAMO JAVNOST.

Dopuščam možnost da gre za nevednost ali celo popolno neznanje (zato ne bom dajal moralnih sodb na zgornji citat)

Vendar za resno nadaljevanje te tematike vendarle velja razčistiti osnovne pojme.

Problem "izbrisanih" ni problem pridobitve ali nepridobitve državljanstva, kot se to sedaj poskuša demagoško prikazati predvsem iz vrst nekaterih ksenofobov,

Državljanstvo nima ne pravno in ne dejansko nič skupnega z registrom stalnega prebivastva.

Nekdo, ki stalno živi v Italiji, je lahko državljan Italije ali pa katerekoli druge države, pa bo še zmeraj zaveden kot oseba s stalnim bivališčem v Italiji.

Stalno bivališče (domicil) nista nujno povezana z državljanstvom.

Torej drugače povedano.

Ti ljudje so bili NEZAKONITO (tako je ugotovilo Ustavno sodišče RS) izbrisani iz registra stalnega prebivalstva

Nikakršnega govora o državljanstvu ni pri tem.

Pridobitve državljanstva zato ni dopustno mešati s pojmom statusa stalnega bivanja.

Posledice tega izbrisa pa so bile od posameznika do posameznika različne.
Nekateri so vsled tega utrpeli škodo(takšno ali drugačno) drugi spet ne.

Odškodninski zahtevki, bodo torej morali biti šele utemeljevani v rednem sodnem postoku in nikakršen avtomatizem ni v naprej vzpostavljen zgolj in samo zato, ker se ljudem, ki jim je bil status nezakonito odvzet, sedaj le-ta vrne.

Nenazadnje govorimo o IZBRISANIH IZ REGISTRA STALNEGA PREBIVALSTVA in ne o Izbrisu iz državljanstva.

Po domače povadano.

Kdor je bil stalno prijavljen na določenem naslovu (imel torej urejn status stalnega bivališča - imel domicil) temu se le ta vrača in priznava od takrat dalje ko mu je bil nezakonito odvzet.

Nenazadnje govorimo o IZBRISANIH IZ REGISTRA STALNEGA PREBIVALSTVA in ne o Izbrisu iz državljanstva.


A je to jasno, al ni?


Če je to jasno, v čem torej nekateri nestrpneži in ksenofobi vidijo tak problem.

Morda v tem, da mora pravna država spoštovati zakone, ki jih je sama sprejela!?!


Barakuda

frenk ::

ja, če je pa temu tako, je pa pač treba spoštovat zakone...ampak zakaj jim pa je država odvzela ta status...al so mogoče držal z okupatorji?:\...verjetno ni bilo brezveze

elson2k ::

Ksenofob nikakor nisem. Res je tudi, da ne poznam pravnih zadev v potankosti, tako da je seveda mogoce, da sem del "zavedene javnosti". Za to se oproscam.

Se pa strinjam s frenkom; zakone MORAMO spostovati, o tem ni dvoma. Se mi pa, tako kot njemu, postavlja vprasanje; ali so bili res vsi ti ljudje izbrisani iz registra brez razloga?

Oh, o pravnosti nase drzave bi se pa dalo razpravljati. Problem izbrisanih je le eden izmed mnogih, le da je ta mnogo bolj izpostavljen kot ostali. In ce bi Slovenija bila res pravna drzava, po zgledu nekaterih evropskih sosed, do tega sploh ne bi bilo prislo. Seveda pa je treba nekje zaceti, in ce je resitev te krivice korak naprej k RESNICNI pravni drzavi, potem to pozdravljam. Ampak to je ze offtopic.

LP

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: elson2k ()

Barakuda1 ::

Frenk, elson2k :)

Vesel sem, da smo si enotni glede temeljne postavke in sicer da je potrebno zakone spoštovati.

Vprašanje razloga (ko gre za kršitev zakona) je pravzaprav irelevantno.

Zato so zakoni, da preprečujejo vsakokratno arbitrarnost glede na potrebe dnevne politike.

Pa vendarle se z vama (in mnogimi ostalimi) strinjam, da si ljudje (vsaj čustveno-zasebno) bolj ali manj opravičeno zastavljajo vprašanje "ali niso ti ljudje morda sodelovali z nasprotno stranjo", ali z njo vsaj simpatizirali.

Ali so ali niso ne vem. Tako kot tega očitno niso vedeli niti tisti, ki so izbris ukazali.

Če bi s temi podatki utemeljeno razpolagali, bodite prepričani, da bi jih v tej politični situaciji razglašali do onemoglosti.

Osebno si sicer težko predstavljam, da so sodelovali recimo otroci stari 10 let ali manj z okupatorjem. (tudi takšni so menda med izbrisanimi).

Po drugi strani pa, tudi to ne bi bila pravna podlaga za izbris iz registra stalnega bivanja, pač pa še kako resen temelj in podlaga, da se takšni osebi zavrne zahteva ali prošnja za pridobitev državljanstva.

Toda, še enkrat poudarjam.

Nimamo v primeru "Izbrisanih" opravka z ne-pridobitvijo državljanstva (kjer bi bili vsi našteti pomisleki še kako na mestu), pač pa o nezakonitem izbrisu iz registra prebivalstva.

Upam, da so sedaj stvari v zvezi z izbrisanimi vsaj malce jasnejše.

Barakuda

Slowenc ::

Mene pa zanima kje vse so ti "izbrisani" živeli preden so postali "izbrisani"? In kako so si sploh pridobili status stalnega prebivališča? Pa sej ne moreš kar tako dobit tega statusa. Sej morš nekaj časa živet v Sloveniji da ga dobiš.
Skiny gate.

Barakuda1 ::

Slowenc Brrraawwwooooo

Verjel ali ne. Vsi ti ljudje so že leta in leta, nekateri celo celo svoje življenje (od rojstva dalje) živeli in v večini tudi delali v RS.

Nenazadnje tega niti nihče od tistih, ki so ukazali izbris ne zanika.

Pa ljudje božji.

A se je res tako težko spoprijazniti z dejstvom, da se je v primeru "izbrisanih" očitno kršil veljaven zakon in da je bil upravni akt o izbrisu iz registra stalnega prebivalstva nezakonit in v nasprotju z veljavno ustavo.

Osebno razumem (ne pa tudi oddobravam) tiste, ki so takrat izdali tak protizakonit in proti ustaven ukaz, da sedaj poskušajo vse, mogoče in nemogoče, da bi vsaj malce zameglili svojo dogovornost.

Težko pa razmem tiste, ki s stvarjo niso prizadeti, da ne vidijo bistvo problema, ki je več kot očiten.

Izbris iz registra stalnega prebivalstva je bil protiustaven in nezakonit.

Sam izbris iz registra in posledično izguba statusa stalnega prebivalca (domicil) pa ni enak statusu državljana.

Barakuda

p.s.

Pa še to.
V interesu vsakega državljana te države bi moralo biti, da se zakoni dosledno spoštuje.

Samo to nam je lahko jamstvo, da se zaradi dnevno političnih potreb posameznikov, jutri ne bo zgodila krivica komerkoli izmed nas.

Upam, da vam je vsaj to jasno

perci ::

Slowenc: Veliko jih je bilo JNA-jevcev, ki so pac imeli tu stalno prebivalisce, ziveli so pa povsod po stari jugi.

Barakuda1 ::

Perci

Procent bivših uslužbencev (delali kot civilisti v JNA) in oficirjev bivš JNA je med izbrisanimi zanemarljiv.

To je tudi razlog da Šter in podobni tega podatka na veliko ne obešajo na zvon, ker bi se pokazala vsa "megla" njihove demagogije.

In zgolj primer ene od izbrisanih (Osebo sicer poznam osebno, ampak ime ni pomembno)

Njen oče (po narodnosti srb) se je v Slovenijo priselil leta 1950. V ljubljani je dokončal strojno fakulteto in na njej tudi prdobil naziv mag.strojništva.

Potem se je poročil (s čist tapravo "ljubljančanko", se zaposlil v enem od slovenskih železarskih gigantov in si ustvaril družinu.

En njegov otrok je bil vpisan v knjigo državljanstva Ljubljani (torej ima od rojstva dalje državljanstvo RS) drug pa iz kaj jaz vem kakšnih razlogov v državljansko knjigo v Beogradu.

Kljub vsemu je cela družina ves čas živela v Ljubljani.

No ta drug (ki je vpisan v državljansko knjigo v Beogradu), je v ljubljani doštudiral pravo in se napotil na podiplomski študij v ZDA.

Dogodki v Yugi so ga pričakali v ZDA, ko pa se je vrnil domov na pogreb svojega očeta, je poleg te tragične novice ugotovil še, da je postal tudi "izbrisan".

Ni kaj. Ta je pa res vsega sam kriv. A ne.

No mimogrede, navedeni osebek sedaj res več niti pod razno ne razmišlja, da bi se vrnil v državo svojega otroštva in svoje mladosti. Vsaj ne v doglednem času (razen kot "turist")

Jaz osebno poznam samo ta primer zelo do podrobnosti. Vrjamem pa da ni povsem osamljen.

Sicer pa, kot sem že rekel. Ko pričnemo razglabljati od primera do primera, smo že nasedli točno na tisto točko, ki si jo izvajalci nezakonitega početja tako srčno želijo.

Zato apeliram, da ostanemo pri problemu kot takem.

Torej o problemu izbrisanih iz vdika prvno moralne nedopustnosti početja države in odprave storjen npravilnosti.

Barakuda

perci ::

Barakuda: Ti si zadevo mal narobe razumel. Seveda je prislo do protipravnih ravnanj, tega nihce ne zanika. Jasno je tudi, da je to krivico treba popraviti. Sam sem za sprejetje tega zakona, nisem pa za pošrek izplacilo odskodnin, do cesar bi lahko prislo, ce si se zadevo sedajle, ko so vroče, jemalo preveč na easy.

Tam kjer je država zajebala, naj krivico tudi popravi.

Procent bivših uslužbencev (delali kot civilisti v JNA) in oficirjev bivš JNA je med izbrisanimi zanemarljiv.


Afaik tole ni res, ampak saj tudi ni bistveno za debato.

drejc ::

Barakuda: serješ ga. Dej mi kako statistiko o izbrisanih(število prebivališč izven slo,ipd), pa se bomo pogovarjal.

To so delavci iz bivše juge, ki so delal v slo (imel tut stalno preb, brez državljanstva, oziroma jugoslovanskega), ki so šli po koncu vojne domov, in ko so ugotovil kakšno sranje je šele tam, so šli srat nazaj v slovenijo. Vglavnem SO MIGRANTI.

frenk ::

jest bi vse zelo podrobno preštudiral, potem pa tiste, ki so živeli v slo., hočejo živeti v slo., delajo v slo. itd, dal v register...ostale bi izgnal...pa četudi je to nezakonito...tujci, ki izkoriščajo državo so nezaželjeni...vsi ki pa bi radi postali del slovenije, so pa lepo vabljeni:)

_Tom_ ::

Ne govorit neumnosti, če ne veste o čem je govora.. kolaboranti..???

Najprej primerček: Slovenec gre delat v tujino npr. Nemčijo, tam dela 30 let, poroči se z Nemko, nakar mu nemška država ponudi državljanstvo, katero pač kot zaveden Slovenec ne sprejme.... naslednji dan se zbudi brez stalnega bivališča, delati ne more več, ker nima stalnega bivališča... soc. varnosti tudi ne, čeprav je 30 let plačeval nemške dajatve..policija ga spakira na mejo....itd, itd

btw: Rojen sem v Slo., živel vse življenje v Slo., vsi sorodniki razen očeta/(Hrv). so Slo., dobil nisem nobenega uradnega povabila, vendar bi se znašel med izbrisanimi, če ne bi mati poznala nekoga na občini, ki nas je neuradno poklical, ko je opazil, da nimam slo.državljanstva?????!!!...zato vas lepo prosim...

frenk ::

_tom_:če slovenc, ki gre delat v nemčijo noče nemškega državljanstva si je pa sam kriv...če je tolk ponosn nej pa v slo ostane...kva pa dela v nemčiji:D

elson2k ::

@_Tom_ : poznam cloveka, ki se mu je dejansko primerilo to, kar se je skoraj tebi. Ociten primer, da je pravna drzava zatajila.

In ce citiram perci-ja: Tam kjer je država zajebala, naj krivico tudi popravi.
Se 100% strinjam. Komu je pa dejansko krivica bila storjena, je pa druga stvar.
So se pa (oziroma jih je ustavno sodisce) spomnili, da je tisto, kar so zajebali potrebno popraviti.



LP

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: elson2k ()

_Tom_ ::

@frenk: Če sem te prav razumel, potem je tvoje mnenje, da npr. vse američane, ki delajo v Sloveniji in se ne odpovejo USA državljanstvu v zameno za Slo. državljanstvo, po hitrem postopku zapremo v dom za tujce in nato s prvim letalom deportiramo ??


LP

frenk ::

_tom_: ne lih tako, ampak če jim je ponujeno slo. državljanstvo in če ga nočjo, potem nimajo pravice karkoli klamfat

...sicer imaš pa pomoje lahko več državljanstev

Mercier ::

...sicer imaš pa pomoje lahko več državljanstev
Probaj kakšnega kombinirat s slovenskim, pa poročaj o rezultatih. >:D

Slowenc ::

To da imaš več državljanstev ni nobena posebnost.
Moj stric ima švicarskega, italijanskega in slovenskega.

Skratka, če se vrnemo k temi. Države je zajebala stvar in zdej prelagajo to stvar iz enga na druzga. Noben pa nič kriv.
Skiny gate.

Barakuda1 ::

Barakuda: Ti si zadevo mal narobe razumel. Seveda je prislo do protipravnih ravnanj, tega nihce ne zanika. Jasno je tudi, da je to krivico treba popraviti. Sam sem za sprejetje tega zakona, nisem pa za pošrek izplacilo odskodnin, do cesar bi lahko prislo, ce si se zadevo sedajle, ko so vroče, jemalo preveč na easy.


Perci, kot prvo je napačna terminologija, ki se poskuša vsilit v skoraj vshe polemikah to, da je potrebno popravt krivice.

Potrebno je sanirati zakrivljeno protipravno ravnanje države in nič več in nič manj.

Glede odškodnin (povezanih s saniranjem protipravnega ravnanja) pa naslednje;

Če bi bil bolj natanko prebral moj prvi prispevek bi lahko videl, da s samo sanacijo protipravnega ravnanja ni vzpostavljen avtomatizem za izplačila kakršnih koli odškodnin, kot to sedaj poskušajo prikazati ravno tisti, ki so protipravno ravnanje zagrešili.

S tem ne mislim reči, da s protipravnim ravnanjem v nekaterih primerih tudi dejansko ni prišlo v posledici do tega, da je posameznik utrpel škodo.
Vendar, tudi če je škodo utrpel mora le to najprej dokazati (dokazati mora vzročno zvezo med protipravnim izbrisom in nastalo posledico - škodo)
Mnogi med izbrisanimi naprimer tudi dejansko niso utrpeli nobene škode (razen morda nematerialne).
Vso napihovanje te fame glede odškodnin je tako samo "dimna bomba demagogije", ki naj prikrije prave krivce (bolje - odgovorne) za protipravno ravnanje državnih institucij)

Še enkrat povdarjam.

Gre za IZBRIS IZ REGISTRA STALNEGA PREBIVALSTVA in ne za IZGUBO DRŽAVLJANSTVA

Posledice izbrisa so bile različne od primera do primera.
Vsi zadržki in pomisleki, ki jih sedaj navajajo nekateri se pravzaprav lahko upravičeno nanašajo le na posledice, ne pa na dejstvo, da so bili izbrisani.

Država Slovenija ima (in mora imeti) vsekakor pravico presoje ali bo nekomu podelila državljanstvo ali ne.
Če oceni, da oseba ni primerna, da državljanstvo pridobi, potem je prav, da takšno zahtevo zavrne.

Ne more pa se vzpostavit stanje (kar se je v primeru izbrisanih dejansko zgodilo), da nekdo zaradi formalnih razlogov (ker nima dovolj dolgega statusa stalnega bivanja) preprosto za državljanstvo sploh ne more zaprosit, tudi če hoče.

Seznam možnih posledic izgube statusa stalnega prebivalca (ne državljana) je dolg in se sedaj ne bi zamujal z njim. V nobenem primeru, pa to še ne pomeni nikakršnega avtomatizma za izplačila kakršnih koli odškodnin.

In da bom povsem jasen.

Sem proti izplačilu kakršnih koli odškodnin zaradi izgube statusa stalnega prebivališča, ne da bi zainteresirani posamezniki tako škodo kot vzročno posledično zvezo med škodo in protipravnim ravnanjem države prej dokazali.

Absolutno samo po sebi umevno pa se mi zdi, da država sanira protipravno ravnanje svojih institucij.

Če kdo meni drugače, lahko le
ugotovim, da se zavzema za državo, ki ji zakonitost in pravnost, ter z ustavo zajamčene pravice ne pomenijo nič, oziroma manj kot nič.


Upam, da je takšnih malo, ali pa se morda motim :(

Barakuda


p.s.

Pa še glede bivših oficirjev JNA med izbrisanimi.

Izračunaj si procent perci sam. Saj ni tako težko. ;)

Vzameš samo število vseh oficirjev, ki so službovali in stalno prebivali v RS in število izbrisanih.

Za lažje delo nekaj napotkov.

Število aktivnih oficirjev v JNA je bilo približno 5 % na celotno vojsko (tako kot tudi v drugih armadah po svetu) Od tega jih je bilo približno maximalno 15 % v RS ostalo pa po drugih predelih YU.

Torej kakšen % so lahko predstavljali oficirji (med njimi kar precejšnje število tudi onih, ki so bili celo državljani RS in tako niso padli v skupino izbrisanih) nasproti cca 18.000 izbrisnim. ;)

Kaj sem torej narobe razumel :\

Barakuda1 ::

drejc :)

Ali nepazljivo bereš kar napišem, ali pa želiš men podtaknit "svoje sranje" ne vem.

Ampak preden meni nekaj pripišeš, bod tolk pa vsaj približno zadevo utemelji s podatki (vsaj do iste stopnje kot sem jo jaz ;)

Pa brez zamere

Barakuda

Maria ::

Najprej pohvala:

Barakuda1, ob branju tvojega utemeljevanja sem dobila občutek, kot da berem zapisane besede bivšega ustavnega sodnika, katerega utemeljitve se mi tudi zdijo povsem na mestu. V vsakem primeru je na ta način kvaliteta foruma samo pridobila.

In vprašanje:

Zakaj se ta problem rešuje šele v letu 2003? Nisem namreč najbolj informirana o zgodovini reševanja problema.

Maria

perci ::

Barakuda: Dej preberi moje poste od zacetka, pa bos videl, da nisem govoril o nikakrsnem avtomatizmu dajanja odškodnin, rekel pa sem, da je potrebno biti previden, mišljeno je bilo, da bi zadeva lahko pripeljala do dejanskega višjega izplačila odškodnin ravno zaradi demagogije, ki bi lahko vplivala na sodnike.

Sem kar mal užaljen, da odgovarjas na poste, ki jih sploh prebral nisi.

Glede oficirjev: Tudi, če niso dejansko živeli v SLO so lahko imeli stalno prebivališče v SLO, to pa si upam trditi, da jih je bilo precej več kot 15%.

Saša: Kolega ima Slovensko in Srbsko državljanstvo - to sam tko za zanimivost - ne povezujem tega z debato, da ne bo spet kdo česa narobe dojel, zaradi površnega branja.

Mercier ::

A od enga stric, pa od drugega kolega imata več državljanstev? Pol pa OK.

Če zaprosiš za slovensko državljanstvo, moraš predložit papir, da si drugje rekel, da se ne greš več.

Thomas ::

Ko država nastane, ni preveč čudno, če sprašuje kdo bi bil njen državljan, kdo tujec, kdo begunec ... itd. Če potem zbriše iz svojih evidenc neopredeljene - a je to tako čudno? :\
Man muss immer generalisieren - Carl Jacobi

Mercier ::

No, ni. Sam nimam nobenih pripomb glede tega. Pohvale. Malo čudno se mi pa le zdi, da se ne ve, kdo ima stalno bivališče.

Barakuda1 ::

perci :)

Najina "užaljenost je lahko kvećjemu obojestranska.

Če bi bil ti prebral moje poste (jaz tvoje sem) bi ne repliciral tako kot si. Jaz pa sem ti repliciral na točno določen del tvoje replike.

In še enkrat glde oficirjev JNA (čeprav veze nimaji s samim problemom)

Daj me no razveseli s kakšnim konkretno podprtim podatkom, ki me bo negiral ;)

Sicer pa ostajam pri zapisanem.

Problematika "izbrisanih" ni problematika pridobitve ali nepridobitve državljanstva RS, kot se to sedaj poskuša demagoško prikazati.

Problem "izbrisanih" je nezakonit IZBRIS IZ REGISTRA STALNIH PREBIVALCEV

Torej, nehajmo pod "krinko" upravičenosti pridobitve državljanstva "pometati pod preprogo" očitne nepravilnosti, oziroma pravilno očitno pritizakonita in protiustavna dejanja posameznih državnih institucij in nosilcev javnih pooblastil

Barakuda

Barakuda1 ::

Thomas :)

Tvoje vprašanje ima med drugim tudi to "lepotno napako", da do "izbrisa" ni prišlo "ko je džava komaj nastajala ali nastala", pač pa potem ko so bile že dokončno vspostavljene vse institucije države in vsi potrebni spremljajoči zakoni in ostalo.

Skratka, do nezakonitosti je prišlo takrat, ko ni bilo več govora o kakšnem ustvarjanju države, ker je ta že delovala (dejansko in formalno)

Barakuda

Barakuda1 ::

Maria

S tabo v celoti delim "grenko vprašanje"; Zakaj se problem rešuje šele sedaj.

No podrobnosti mi sicer niso povsem znane, nekaj okoliščin (povsem pravno formalnih, pa sklepam da je naslednjih)

Izbris kot tak, predstavlja s pravnotehničnega vidika Upravno odločbo.
Nanjo so dopustna pravna sredstva, ki celo morajo biti najprej izčrpana preden se prizadeti sploh lahko obrne na reševanje svojega problema na Ustavno sodišče RS.

No potem nekaj časa traja zadeva tud na Ustavnem sodišču.
V četrtek smo lahko slišali, da je zadevo kot sodnik poročevalec (gre za gospoda M. Krivica)pripravljal za predložitev v obravnavo, kjer naj bi se zadeva končno reševala, pripravljal kar polna 4 (štiti) leta.

Zakaj tako, ni pojasnil; pač pa je zatrjeval, da temu ni kriv on, da pa ne sme pojasnit ozadja, ker ga veže poklicna molčečnost.
Menda bo pojasnil tud to, če ga bo sodišče te molčečnosti odvezalo. (Komaj čakam da tud to slišim :| )

No potem je sodišče končno vendarle sprejelo odločitev s katero je Državnemo zboru naložilo, da zadevo sanira.

Ostalo je sedaj že stvbar te debate.

Kaj bolj konkretno pa tudi jaz ne poznam.

Barakuda

kopernik ::

Ne bi škodilo, če bi gospod Krivic kazal tako vnemo pri ščitenju ustave tudi, ko se gre za kakšno drugo vprašanje. Ravno on je nekoč po TV na vsa usta razlagal, kako je moč "zaobiti" odločbo ustavnega sodišča. Njegova zagnanost me pri tem vprašanju malce bega ...

elson2k ::

Tudi meni se zdi g. Krivic blago receno, "sporen" v tej zadevi. Me pa prav zanima, kaj bo povedal ko (ce) ga sodisce odveze molcecnosti. Komaj cakam.

LP

Barakuda1 ::

Na tej točki se z vama strinjam

Tudi meni je v konkretni zadevi gospod Krivic malce "sporen" (ker preprosto ne najdem drugega ustreznega izraza)

Ampak s samim problemom kot problemom pa to nima ravno veliko skupnega. Vsaj jaz tako mislim.

elson2k ::

S samim problemom kot problemom (kot recimo vzrok tega) verjetno nima kaj veliko skupnega; ima pa veliko skupnega z (ne)resevanjem tega problema. Zaradi tega je meni "sporen". Za nic narediti je 4 leta dolga doba.

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: elson2k ()

perci ::

Nekaj morte vedt, Ustavno sodišče ni zakonodajalec, ustavno sodišče lahko razveljavi zakon ali posamezno zakonsko določbo, vendar parlament ima se vedno moznost, da spremeni ustavo in na ta način negira odločbo ustavnega sodišča.

V zadevi o večinskem volilnem sistemu pa je slo za drug problem: tu je bil uporabljen predhodni referendum, ki per se ne more bit učinkovit, če ni taka tudi volja poslancev.

Kot zakonodajalni je lahko učinkovit le potrditveni(naknadni) referendum, predhodni pa le kot posvetovalni, razen glede dejstva, da parlament v določenem roku ne sme sprejeti odločitve, ki bi bila v nasprotju z referendumsko odločitvijo. To pa ne pomeni, da parlament mora sprejeti tisto, kar je v skladu z voljo izrazeno na referendumu. Parlament lahko preprosto ne sprejme nič.

Barakuda1 ::

To zdaj je sicer izven naslovne teme, mislim pa da bo koristno za razumevanje tudi te teme.

Tako kot je že perci pojasnil Ustavno sodišče ni najvišji zakonodajni organ.
Ustavno sodišče ima tako povsem druga pooblastila in drugo funkcijo.

Da se da ustavne odločbe obiti (bolje rečeno zaobiti) vsaj med strokovno javnostjo ni nič posebno novega.

Pri nas se je to že nakajkrat zgodilo.

Da lahko do tega pride je nemalokrat krivo kar Ustavno sodišče samo s preohlapno odločbo.

Ustavna odločba, ki parlamentu samo nalaga, da mora neko protipravno normo odpraviti ali neko protipravno stanje sanirati in pri tem ne določi roka in sankcij, je lahko (včasih) tudi problematična.

Tak primer smo naprimer imeli v zvezi z določbo ZKP, ki je odrejala pogoje za odreditev pripora.

Sodišče je državnemu zboru naložilo, da očitano protiustavnost odpravi v sicer točno določenem roku, ni pa se opredelilo do tega, kaj če Državni zbor tega ne bo storil.

Državni zbor dolgo po določenem roku ni storil ničesar in tako se je protiustavno stanje nadaljevalo.

V tistem obdobju je o tem problemu veliko pisal (in kritiziral takšno prakso) profesor dr. B.M. Zupančič.

Podobno se lahko zgodi praktično skoraj z vsako Ustavno določbo, ki ni dovolj jasna (glede sankcij).
Potrebno pa je vendarle priznati, da so takšni "pojavi" velika redkost in samo zaradi tega ustvnost ni ravno pod vprašajem.

Kar se konkretnega problema tiče (Izbrisanih) pa nisem posebaj preverjal ali gre za podobno nedoslednost ali ne, tako da ustavne odločbe v tej smeri tudi ne bom komentiral (vsaj za zdaj)


Barakuda

Dr_M ::

nevem zakaj toliko panike glede teh izbrisanih.
tej ljudje si NE zasluzijo nikakrsne odskodnine. v tistem casu so bili tako ali tako ilegalno v sloveniji.
pa se zdej bi jih mogl izgnat iz drzave.
folk vidi lahek zasluzek.to je to.
The reason why most of society hates conservatives and
loves liberals is because conservatives hurt you with
the truth and liberals comfort you with lies.

perci ::

Dr_M: Od kje ti to, da so bili ilegalno v Sloveniji?

Dr_M ::

perci: ok...nevem ce cist ilegalno, ampak velika vecina od njih ni mela SLO drzavljanstva.
v casu 10 dnevne vojne v slo so sli nazaj v svojo drzavo, po koncu, pa nazaj v slovenijo, kjer so pa ugotovil da so jih "zbrisal"
The reason why most of society hates conservatives and
loves liberals is because conservatives hurt you with
the truth and liberals comfort you with lies.
««
«
1 / 10
»»


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

ESČP: Slovenija je kršila 8. in 13. člen konvencije o človekovih pravicah (strani: 1 2 3 4 5 6 7 8 )

Oddelek: Problemi človeštva
36679342 (43427) PaX_MaN
»

Izbrisani Todorović dobil odškodninsko tožbo proti državi (strani: 1 2 3 48 9 10 11 )

Oddelek: Problemi človeštva
52129591 (18986) Zheegec
»

Najprej so ga izbrisali, nato izgnali, potem je bil ubit (strani: 1 2 3 )

Oddelek: Problemi človeštva
1138699 (7180) Keyser Soze
»

Izbrisani na Evropsko sodisce v Strasbourg! (strani: 1 2 3 4 5 )

Oddelek: Problemi človeštva
20614306 (11291) Daedalus
»

Referendum 4. aprila (strani: 1 2 3 )

Oddelek: Problemi človeštva
1038426 (6336) ali3n

Več podobnih tem