» »

We have found a civilization

We have found a civilization

Temo vidijo: vsi
««
15 / 21
»»

DarkSite ::

Kaj pa če ti odkrijejo na Marsu simple life, kako to vpliva na tvojo verjetnost? :)

Če odkrijejo kjerkoli simple life potem smo mi fu***ed.

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: DarkSite ()

DarkSite ::

Meni se pa zdi, da nekateri zelo podcenjujete življenje. Nismo tolk special :)

Gaius ::

BigWhale je izjavil:

Okapi je izjavil:

To bi pomenilo, da je v vidnem vesolju milijon civilizacij (pravzaprav celo dva milijona, glede na trenutne ocene o številu galaksij), ampak so tako na redko posejane, da je kot bi bila vsaka čisto sama.


To je hipoteza h kateri se jaz najbolj nagibam. Moznosti so in tudi ce bi prisli na dve civilizaciji v eni sami galaksiji, je to se vedno tako redko, da lahko recemo, da smo sami.

Lahko dosezemo svetlobno hitrost, pa nam nic ne pomaga. Nasa galaksija meri med 100.000 in 180.000 svetlobnih let.


Če bi to držalo bi bil zelo žalosten. Zato upam, da so civilizacije bolj pogoste.

Kako bi bilo šele super, da bi prišla na obisk ena civilizacija, ki je nekaj tisočletij pred nami in nam prenesla vse znanje.. mokre sanje :) ...

Zakaj mora biti vesolje tako veliko? Ali boljše vprašanje zakaj mi ne moremo potovati dovolj hitro?

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: Gaius ()

energetik ::

Očitno predpostavljaš, da so napredne civilizacije prijazne.

Kaj pa če pridejo npr. Replikatorji? 8-O

Gaius ::

Predpostavljam, da je enih in drugih približno enako število.

Potem je zanimivo tudi vprašanje AI-ja. Lahko, da je to tisti The great filter. Ali uspemo ukrotiti AI al ne.

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: Gaius ()

imagodei ::

DarkSite je izjavil:

Meni se pa zdi, da nekateri zelo podcenjujete življenje. Nismo tolk special :)

To je lepo verjet. Ampak enostavno ne vemo.

Kot vse kaže, so preprosti gradniki nam poznanega življenja (aminokisline, polipeptidi, nekatere dušikove baze) dosti pogoste oz. v primernem okolju (kot je Zemeljsko) hitro nastajajo iz primernih atomov. Vemo, da so se nekatere molekule, ki so gradniki življenja, sposobne samoorganizirat/samosestavljat (lipidni dvosloj, kvartartna struktura beljakovin, RNK/DNK (če imamo recimo samo eno verigo vijačnice, npr. 5' - 3', se ob prisotnosti zadostne količine materiala samodejno sestavi še veriga 3' - 5') in da so sposobne samodejne replikacije (spet: RNK, DNK)... Skratka, določena stopnja samoorganizacije neživih polimerov je že tako ali tako prisotna v naravi. Če smo nekoliko pogumni, lahko špekuliramo, da neživa narava kar nekako gravitira proti temu, da bi se organizirala v nekakšne preproste (celične) avtomate. Kar po drugi strani nekako razblinja mit, da je živa narava nekako posebej drugačna od nežive. Celica, za katero pravimo, da je živa, je zgolj zadosti kompleksen nabor med seboj povezanih neživih gradnikov, ki težijo k samoorganiziranosti in samoreplikaciji.

Ampak, od pojava primitivnih celičnih avtomatov do nečesa, kar bi mi razumeli kot preprost enocelični organizem, je, kot kaže, vendarle potrebnih nebroj poskusov, torej nebroj let. Iz edinega poskusa, ki ga lahko opazujemo, je spet možno sklepat, da od pojava preprostih enoceličnih organizmov do pojava večceličnega življenja mora preteči več milijonov, verjetno več milijard let. Od pojava večceličnega življenja do pojava inteligence spet lahko traja kako milijardo let.

Skratka - časa, da se planet sterilizira zaradi masovnega trka asteroida, GRB iz zvezdne okolice, ionizirajoče radiacije matične zvezde zaradi zamrtja magnetnega polja (ker se ustavi geološka aktivnost planeta), podivjanega efekta tople grede (Venera?), mega kataklizme, katere izvor je lastni planet (supervulkani ipd), je ogromno. Vsaj kar se res bližnje zvezdne okolice tiče, ima Zemlja očitno mnogo variabel ravno pravšnjih - od velikosti in teže, do nagnjenosti osi (letni časi), do velike lune (plimovanje (prehod večceličnih organizmov iz vode na kopno), zaščita), do plinastih velikanov v zunanjosti osončja... Ko začneš vse to seštevat, verjetnost za pojav inteligentnega življenja na exoplanetih znatno pade. Seveda pa ni nujno, da so naštete variable res tako pomembne, kot jaz tukaj izpostavljam.

Kar mi lahko zares zaznamo iz exoplanetov, je EM valovanje, ki je očitno drugačno, kot random šum iz ozadja. No, pa če bi analizirali atmosfero oddaljenega planeta in odkrili visoko vrednost O2, bi bil to tudi dober indic za življenje. Kisik je namreč precej reaktivna reč in je navadno vezan v okside na kovino, v obliki vode, itd. Če pogledamo random planet in vidimo na njem npr. 15% prostega kisika, potem se očitno obnavlja oz. ima lokalni vir oz. ga nekaj aktivno proizvaja. Na Zemlji ga proizvajajo rastline, kot vemo v procesu fotosinteze.
- Hoc est qui sumus -

BigWhale ::

DarkSite je izjavil:

Kaj pa če ti odkrijejo na Marsu simple life, kako to vpliva na tvojo verjetnost? :)

Če odkrijejo kjerkoli simple life potem smo mi fu***ed.


Nismo. To potem pomeni samo, da je zivljenje bolj pogosto. Big deal. Se vedno ostanemo pri 100.000 svetlobnih letih.

          ::

Okapi je izjavil:

Je pa treba priznati, da bi bilo zanimivo, če bi ulovili kakšno "marsovsko" televizijsko postajo. Sem prepričan, da bi na začetku podrla vse rekorde v gledanosti.;)


Še bolj zanimivo bo bilo, da bi tuja civilizacija ujela Evrovizijo ali kakšne zvezde plešejo. Po moje nas v trenutku zradirajo!

MrStein ::

Ravno gledal film Absolutely anything :D
Motiti se je človeško.
Motiti se pogosto je neumno.
Vztrajati pri zmoti je... oh, pozdravljen!

specing ::

Človeštvo je zelo nasilna civilizacija, zato je popolno uničenje zelo dobra ideja. Še posebej sedaj, ko "vesoljci" še imajo tehnološko prednost.

          ::

Čeprav, po drugi strani: zelo napredna in stara civilizacija bo po moje tudi miroljubna. Če sodim po nas, se bomo verjetno prej požrli med sabo kakor potovali do najbližje zvezde.

specing ::

Miroljubna mogoče, neumna definitivno ne.

link_up ::

fantje, nekaj je gotovo...po tako dolgi naporni poti, bodo lacni in zejni. To je nase okno!
In and Out

specing ::

Dvomim, da se bodo spuščali v atmosfero dokler smo mi še prisotni. Bolj verjetno je, da bodo s kakšno sondo prinesli biološko orožje in nato po nekem času šele prišli s prvo posadko.

          ::

Kakšen smisel ima potem sploh hoditi, če bi planet prej popolnoma "dezinfecirali"? Zaradi naravnih resursov? Ali jih ne bi potem raje pobrali iz kakšnega sterilnega planeta?

specing ::

Ne popolnoma, samo človeštvo. Zato bi tudi preferirali biološko orožje namesto kemičnega, nuklearnega ali pa konvencionalne toče izstrelkov iz orbite.

Naravnih resursov je ogromno že na kamnih v vesolju, se sploh ni potrebno spuščati na planete. Slednje rabiš za drugi dom.

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: specing ()

Okapi ::

Statistično gledano lahko ugibamo, da je v vesolju 1000x več za življenje primernih planetov brez razvite civilizacije. Zakaj bi napredna civilizacija uničevala druge civilizacije, če se lahko naseli na proste planete?

Pa tudi če prostih planetov ni, dovolj napredna civilizacija ne bi kar uničevala drugih. Vsaj če sodimo po nas. Nas skrbi že, da bi okužili morebitno življenjo pod ledom Jupitrove lune Evropa. Najhujše, kar bi se nam utegnilo zgoditi, bi bilo, da nas razorožijo, če bi se komu res zdeli nevarni. Skrajni ukrep za res nevarne civilizacije pa je, da jih naprednejše zaprejo v neprobojno Dysonovo sfero.

thramos ::

Da ne bi druge civilizacije uničile njih.

Kar se skriva pod ledom Evrope ne smatramo za nevarno, medtem ko drugo civilizacijo nedvomno bi. Malo verjetno, da bi bila z druge strani čustva drugačna.

Starodavni ::

glede dysonove sfere kot kletke, a je to sploh smiselna odločitev za razvito civilizacijo da neko malo slabše razvito zapre v dysonovo kletko. Sploh ko je za ta proces potrebno ogromno resurcov in časa, da se jo zgradi v celoti. A potem naj tačas poskrbijo, da ne pobegnejo kakšne sovražne ladje in postavijo kolonijo neznano kje.

Po moje je bolj verjeten scenarij, da pride napredna civilizacija in potem digitalizira manj napredno in jo uploada v nekakšno simulacijo osončja/vesolja in omogoči da se ta civilizacija tam naprej razvija.

Pol pa se lahko vprašamo sami sebe, če nismo tudi mi digitalizirani hehe in živimo življenja v simulaciji.

Izjemne trditve terjajo tudi izjemne dokaze, da se jih dokaže.

Samo jaz mislim da je logično dejstvo, da obsajata 2 smeri.
Civilizacija tipa:

- dysonove sfere, kjer so dosegli svoj maksimum za užitek na polno in jih boli kita za dogajanje okoli drugih svetov, pa tudi niso razvili pogonov ki bi obšli omejitve svetlobne hitrosti in ali pa so izračunali da se ne splača osvajati vesolja, ker bi bilo preveč žrtev in surovin potrošenih. Je bolj smotrno narediti dysonovo sfero in se uploadati tam ter uživati pravi raj.

Druga pa bi bila takšna, ki se ji zdi dysonova sfera prevelika poraba resurcov in raje vlaga v kolonizacijo osončja in ostalih zvezdnih sistemov. Po možnosti uspejo ugotoviti, kako obiti omejitve svetlobne hitrosti.
Takšna civilizacja bi se veliko bolj razširila kot tista z dysonovo sfero. Na tehnološki stopnji pa je civilizacija dysonove sfere veliko višja, saj ima več računske moči na voljo kot tista ki ne zgradi sfere.

Pa vesolje samo je precej negostoljuben prostor in so zemlji podobni planeti preveč narazen, da bi jih dosegli v okviru časa potovanja, ko je še znosno.

Zna pa se zgoditi, da zelo malo civilizacij v galaksijah in vesoljah doseže 2 višji stopnji razvoja:
- civilizacija tipa II, ki izkorišča energijo celotnega osončja
- civilizacija tipa III, ki izkorišča energijo celotne galaksije

Do zdaj niso našli dokazov za tip III, za tip II pa so bili indici, ampak se je izkazalo, da je bila samo motnja.

očitno zelo malo civilizacij doseže tip II, ali pa je na koncu propadla zaradi težav s soncem. Tip III pa bi moral že zdavnaj celo galaksijo kolonizirati in nas ne bi bilo več.

Okapi ::

Tip III pa bi moral že zdavnaj celo galaksijo kolonizirati in nas ne bi bilo več.
Če bi bila v naši galaksiji. Kaj če je ena taka civilizacija na milijon galaksij?

BigWhale ::

Dysonova sfera je zanimiva samo za sci-fi v realnosti je pa to meh... :)

Ce bi hoteli v nasem osoncju narediti dysonovo sfero, ki bi segala mal naprej od Zemlje (recimo na razdaljo 155 mio kilometrov), bi za to porabili materiala za cel Jupiter. Cel Jupiter.

V osoncju ni toliko trdnih delcev, da bi lahko naredili taksen masiven objekt. :)

Gaius ::

BigWhale je izjavil:

Dysonova sfera je zanimiva samo za sci-fi v realnosti je pa to meh... :)

Ce bi hoteli v nasem osoncju narediti dysonovo sfero, ki bi segala mal naprej od Zemlje (recimo na razdaljo 155 mio kilometrov), bi za to porabili materiala za cel Jupiter. Cel Jupiter.

V osoncju ni toliko trdnih delcev, da bi lahko naredili taksen masiven objekt. :)


Vedno gledate materijo. Mogoče pa se vse to da naredit z primernim valovanjem.

BigWhale ::

Ki ga potegnes iz riti? Ne resno. Dej razlozi mal.

Gaius ::

Namesto da ustvariš Dysonovo sfero iz materiala, ki ga nimamo, bi lahko namesto tega, postavili na obod te sfere (na različnih koncih) mašine, ki bi ustvarjale neko umetno polje (po obodu sfere). To polje bi pač ne bilo iz fizičnega materiala, temveč nekakšnega valovanja, kot hologram naprimer, ki bi bilo sposobno pridobivati sončno energijo. Pač namesto sončnih celic, bi energijo zbiralo valovanje kot tako. S tem prišparaš precej materiala.

Kot recimo Zemljino magnetno polje odbiva, bi ta sfera vpijala.

Sej ne pravim, da je danes to izvedljivo. Samo opisujem mojo fantazijo.

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: Gaius ()

specing ::

Zakaj bi pa tako napredna civilizacija sploh pridobivala energijo na tako low-tech način?

matter-to-energy converter + dE = -dm*c^2 in gas.

WarpedGone ::

Ker karkoli bol naprednega nažene strah v kosti.

Žal je naše dojemanje realnosti omejeno z našimi intelektualnimi zmožnostmi.
Le te so potrebovale 1M let da so od opice prišle na nivo človeka.

1M let predstavlja 1 / 16.000, eno šestnajstisočinko obstoja znanega vesolja.
In samo 1000 let je bilo potrebno da smo iz praktičnega divjaka splezali na nivo avtomatizacije znanja.

Kam to pelje? Nekam, česar si z 2L možganovine nismo zmožni zamislit sploh.

Kakršnokoli šloganje o vesolcih implicitno predpostavlja da vemo vse kar je možno vedet in da ves prihodnji razvoj znanja in obvladovanja materije ne bo prinesel nikakršnega preboja več.

Dysonove sfere zgledajo impresivno, podobno kot opicam zgleda impresivno kakšen nasad banan.
Dysonova sfera je konceptualno na nivoju človeštva 20 stoletja.
Kolk konceptov iz leta 10 je uporabnih danes? Jako malo, splih tistih ki so leta 10 zgledal futuristično.
Zbogom in hvala za vse ribe

MrStein ::

"Zdravnik je na čelu imel ogledalo, ki je odbijalo zle duhove" - opis zdravnika s strani manj izobražene osebe.
Motiti se je človeško.
Motiti se pogosto je neumno.
Vztrajati pri zmoti je... oh, pozdravljen!

blay44 ::

WarpedGone je izjavil:

Ker karkoli bol naprednega nažene strah v kosti.


To pa da misliti.
Najprej si moramo razčistiti zakaj si sploh želimo stika.
Če naredimo analogijo z razvojem človeka na zemlji, pa dodamo še razmišljanje @Starodavnega,
lahko pričakujemo stik z naslednjimi vrstami, glede na njihov razvoj:

dealers
predators
guardians

Upam da so nas varuhi že našli.

BigWhale ::

WarpedGone je izjavil:


Kakršnokoli šloganje o vesolcih implicitno predpostavlja da vemo vse kar je možno vedet in da ves prihodnji razvoj znanja in obvladovanja materije ne bo prinesel nikakršnega preboja več.


Emm, to se teb samo zdi. Operiramo s podatki, ki jih imamo in z dano fiziko, ki jo poznamo. Je mozno, da cesa se nismo odkrili? Seveda.

Je mozno, da bomo nekoc potovali hitreje od svetlobe in poselili se na stotine planetov? Mnja... Nevem, no. Trenutno ni niti teoreticne osnove za kaj taksnega.


WarpedGone je izjavil:

Dysonove sfere zgledajo impresivno, podobno kot opicam zgleda impresivno kakšen nasad banan.
Dysonova sfera je konceptualno na nivoju človeštva 20 stoletja.
Kolk konceptov iz leta 10 je uporabnih danes? Jako malo, splih tistih ki so leta 10 zgledal futuristično.


Dysonova sfera je stvar SciFi romanov in zgodb. Zgleda impresivno, ker bi bila taksna struktura v resnici res impresivna. Ampak totalno butasta.

Pa marsikoga ni strah bolj naprednega.

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: BigWhale ()

thramos ::

BigWhale je izjavil:

Emm, to se teb samo zdi. Operiramo s podatki, ki jih imamo in z dano fiziko, ki jo poznamo. Je mozno, da cesa se nismo odkrili? Seveda.

Je mozno, da bomo nekoc potovali hitreje od svetlobe in poselili se na stotine planetov? Mnja... Nevem, no. Trenutno ni niti teoreticne osnove za kaj taksnega.


Za cel kup zadev, ki jih danes uporabljamo v vsakdanjem življenju, pred relativno kratkim časom ni bilo niti teoretične osnove.

Verjetnos, da smo zdaj v točki časa, ko smo ravnokar spoznali teoretične osnove za omejitve mogočega, je bolj majhna.

MrStein ::

Itak.
Trenutnemu stanju se bodo že čez 100 let smejali, tako kot se zdaj mi smejemo stanju pred 200 leti.
"Ej, to ja niti elektrike niso 'meli, čuj!"
Motiti se je človeško.
Motiti se pogosto je neumno.
Vztrajati pri zmoti je... oh, pozdravljen!

          ::

BigWhale je izjavil:

Je mozno, da bomo nekoc potovali hitreje od svetlobe in poselili se na stotine planetov? Mnja... Nevem, no. Trenutno ni niti teoreticne osnove za kaj taksnega.


Na enak način se lahko vprašamo, če bomo nekoč lahko potovali naprej in nazaj v času, ki je prav tako relativen.

BigWhale ::

Za katero stvar ni bilo niti teoreticne osnove pred relativno kratkim casom?

thramos ::

Recimo vse, kar je osnovano na elektriki? Do pred parimi stoletji, je bilo znanje o elektriki omejeno na jegulje in božanje mačk.

MrStein ::

Pa gorenje, pa pa pa...
A je knjižnica zaprta danes? ;)
Motiti se je človeško.
Motiti se pogosto je neumno.
Vztrajati pri zmoti je... oh, pozdravljen!

BigWhale ::

Ravno bozanje mack in jegulje, pa tudi strele, so tista teoreticna osnova. Ljudi je zanimalo kaj to je in so to raziskovali.

Dandanes pa imamo kaj? Fuzijo za energijo, ukrivljanje vesolja za potovanje in tahione za manipulacijo s casom? :)

Fuzija, ki je neuporabna za pogon v vesolju, ker vse kar generira je toplota. Ukrivljanje prostora, ki je pogojeno z maso oziroma energijo, ki je ne moremo proizvesti in v bistvu niti ne vemo kaj bi se zgodilo, ce bi nam zares uspelo ukriviti prostor/cas. In pa tahioni, ki so nek hipoteticni konstrukt.

MrStein ::

Poanta je, da samo par generacij pred nami o tem niso imeli pojma, tako kot zdaj nimamo pojma o stvareh, ki bodo čez 100 let vsakdanje.

"Da bi predmet težji od zraka letel? Nemogoče!"
Motiti se je človeško.
Motiti se pogosto je neumno.
Vztrajati pri zmoti je... oh, pozdravljen!

thramos ::

BigWhale je izjavil:

Ravno bozanje mack in jegulje, pa tudi strele, so tista teoreticna osnova. Ljudi je zanimalo kaj to je in so to raziskovali.


To ni nobena teoretična osnova ampak zgolj vzrok za radovednost.

nevone ::

tako kot zdaj nimamo pojma o stvareh, ki bodo čez 100 let vsakdanje.


Glede znanosti nekje je plafon. Verjetno smo sedaj že kar visoko in vprašanje, če imamo še za 100 let neraziskanega, ampak vseeno lahko ugotovimo še kaj takega, kar nam bo kakšno stvar postavilo na glavo.

o+ nevone
Either we will eat the Space or Space will eat us.

kuall ::

Nekje je plafon? Kako veš? Tudi če je smo zelo daleč od njega. NE razumemo polno stvari, da ne omenjam parih stvari, ki nam sploh niso jasne, lahko se za temi skriva čist drug svet, ki ga mora znanost raziskat. Jaz bi prej rekel, da znanosti nikoli ne bo zmanjkalo dela.

thramos ::

nevone je izjavil:

Glede znanosti nekje je plafon. Verjetno smo sedaj že kar visoko in vprašanje, če imamo še za 100 let neraziskanega, ampak vseeno lahko ugotovimo še kaj takega, kar nam bo kakšno stvar postavilo na glavo.


Res je nekje plafon in ja, z raziskovanjem se mu le bližamo.

Po čem pa sklepate, da smo že kar visoko?

nevone ::

Nekje je plafon? Kako veš? Tudi če je smo zelo daleč od njega.

Kako pa ti veš, da smo ZELO daleč od njega. Pač vsak imava svojo oceno.

NE razumemo polno stvari, da ne omenjam parih stvari, ki nam sploh niso jasne, lahko se za temi skriva čist drug svet, ki ga mora znanost raziskat. Jaz bi prej rekel, da znanosti nikoli ne bo zmanjkalo dela.


Vsi ljudje skupaj razumemo že zelo veliko, je pa res, da pri posameznikih so odstopanja. Je pa tako, da vse kar razumemo še nismo zmožni realizirat. Samo znanje oz. vedenje o delovanju sveta je večje, kot na prvi pogled izgleda naključnemu opazovalcu.

Oči, česa vsega še ne vemo, so pretirano velike, in so ponavadi posledica tega, da ne vemo vsega. Potem se nam zdi, bolj za vsak slučaj, da še ogromno ne vemo. Te velike oči bodo ostale do zadnjega rešenega problema.

o+ nevone
Either we will eat the Space or Space will eat us.

thramos ::

nevone je izjavil:

Kako pa ti veš, da smo ZELO daleč od njega. Pač vsak imava svojo oceno.


Jaz tako sklepam po tem, da smo glede na starost vesolja, zemlje oz. človeštva šele dobro začeli raziskovati.

nevone je izjavil:


Oči, česa vsega še ne vemo, so pretirano velike, in so ponavadi posledica tega, da ne vemo vsega. Potem se nam zdi, bolj za vsak slučaj, da še ogromno ne vemo. Te velike oči bodo ostale do zadnjega rešenega problema.


Zelo podobno (tudi nekateri v tej temi) je tudi nasprotno prepričanje, da skoraj vse že vemo. Pa nam že kratek skok v preteklost pokaže, da smo podobno razmišljali pred kratkim in smo se motili. Zakaj bi bilo danes drugače?

WarpedGone ::

We used to think, but now we know.

Neodvisno od letnice.
Zbogom in hvala za vse ribe

Okapi ::

MrStein je izjavil:

Poanta je, da samo par generacij pred nami o tem niso imeli pojma, tako kot zdaj nimamo pojma o stvareh, ki bodo čez 100 let vsakdanje.

"Da bi predmet težji od zraka letel? Nemogoče!"

Tega v resnici ni nikoli nihče rekel, vsaj ne nihče pameten. Že pračlovek ja vsak dan videl stvari, težje od zraka, ki letijo. Ptice, kamne ... Da je mogoče leteti, so vedeli tudi stari Grki, Dedal je tudi ugotovil, kako to početi, vsaj tako pravi legenda, Ikar pa prvi doživel letalsko nesrečo, zaradi objestnosti.

Na sploh se velikokrat podcenjuje, kaj so včasih vedeli. Ni recimo res, da so včasih kar vsi po vrsti mislili, da je Zemlja ploščata. Vse od starih Grkov naprej so dovolj izobraženi ljudje vedeli, da je Zemlja okrogla. Celo precej dobro so vedeli, kako velika je.

MrStein ::

Ja, ampak elektri... BAGDADSKA BATERIJA!

;)
Motiti se je človeško.
Motiti se pogosto je neumno.
Vztrajati pri zmoti je... oh, pozdravljen!

imagodei ::

nevone je izjavil:


Oči, česa vsega še ne vemo, so pretirano velike, in so ponavadi posledica tega, da ne vemo vsega. Potem se nam zdi, bolj za vsak slučaj, da še ogromno ne vemo. Te velike oči bodo ostale do zadnjega rešenega problema.

o+ nevone

Lord Kelvin, cca 1900
There is nothing new to be discovered in physics now. All that remains is more and more precise measurement.
- Hoc est qui sumus -

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: imagodei ()

BigWhale ::

Saj tle nihce ne trdi, da ni nicesar vec kar bi se lahko raziskali. :)

thramos je izjavil:

BigWhale je izjavil:

Ravno bozanje mack in jegulje, pa tudi strele, so tista teoreticna osnova. Ljudi je zanimalo kaj to je in so to raziskovali.


To ni nobena teoretična osnova ampak zgolj vzrok za radovednost.


Seveda je. To je indikator, da nekaj neraziskanega se obstaja. Takrat je bilo teh stvari se polno. Sedaj jih je precej manj. Dark mater, dark energy, kvantna polja, potem smo pa ze kar hitro pri koncu.

Morda se odpre kaj bistveno novega in drugacnega, ko kaksno izmed teh stvari razresimo, ampak nekih indicev za to pa enostavno ni. Pojavov, ki jih opazujemo in jih ne znamo niti priblizno razloziti ni prav dosti. Vcasih jih je bilo pa polno.

specing ::

@imagodei not so fast

William Thomson, 1st Baron Kelvin @ Wikipedia

The statement "There is nothing new to be discovered in physics now. All that remains is more and more precise measurement" has been widely misattributed to Kelvin since the 1980s, either without citation or stating that it was made in an address to the British Association for the Advancement of Science (1900).[75] There is no evidence that Kelvin said this,[76][77] and the quote is instead a paraphrase of Albert A. Michelson, who in 1894 stated: "... it seems probable that most of the grand underlying principles have been firmly established ... An eminent physicist remarked that the future truths of physical science are to be looked for in the sixth place of decimals."[77] Similar statements were given earlier by others, such as Philipp von Jolly.[78] The attribution to Kelvin giving an address in 1900 is presumably a confusion with his "Two clouds" speech, delivered to the Royal Institution in 1900 (see above), and which on the contrary pointed out areas that would subsequently see revolutions.

WarpedGone ::

Dark mater, dark energy, kvantna polja, potem smo pa ze kar hitro pri koncu.


Samo što nije?



Naši modeli razložijo celih 4% opazovanj, 96% to go. To bomo res hitro pr konc!
Zbogom in hvala za vse ribe
««
15 / 21
»»


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Obeta se nam največje iskanje Nezemljanov v zgodovini (strani: 1 2 3 4 5 6 )

Oddelek: Novice / Znanost in tehnologija
28665532 (53588) garamond
»

Kepler odkril prek 700 planetov

Oddelek: Znanost in tehnologija
295213 (4149) noraguta
»

Kepler najdu planet podoben zemlji! (strani: 1 2 3 4 )

Oddelek: Znanost in tehnologija
16529888 (23548) Jst

We come in peace... (strani: 1 2 3 4 5 )

Oddelek: Loža
24241462 (35066) Gandalfar
»

fizikalni zakoni vesolja niso povsod enaki (strani: 1 2 3 4 5 )

Oddelek: Znanost in tehnologija
24935890 (31011) sprasujem

Več podobnih tem