» »

DIY PIzza...

DIY PIzza...

««
4 / 15
»»

Brane22 ::

V bistvu neredi iz osnovne Napolitane "Napolitano tre quori" :))

RejZoR ::

Evo, pa sem se danes spet mal igral, tokrat kebab pizza in je izpadla fantastično. Vbistvu tolk dobre pice že dolgo nisem naredil niti kjerkoli jedel. Gor sicer niso same sveže sestavine, ker ne vem kako bi sicer dobil kebab meso s pravim okusom ampak ajde... :)

KEBAB PIZZA
Vse navedeno je za en navaden pravokotni pekač. Sam zelo rad delam s polnozrnato moko, lahko uporabite samo belo (skupno 400g na pekač).

Testo:
- 200g bele moke (Tip 500)
- 100g pirine moke
- 100g ržene moke
- 20g kvasa
- 4 male žličke olivnega olja
- 1,5dl mleka
- žlička sladkorja
- ščepec soli

Vse to zmečeš v multipraktik in dobro premiksaš, da se sestavine skoraj na suho premešajo, nato pa počasi dodajaš vodo, da pride ravno pravo testo. Če probaš s prsti se ne sme skoraj nič lepit na prst. Tko se dost lažje razvalja, da še pomokat ni treba ničesar in se ne prijema na lesen valjar. Nato pustiš ene pol ure, da vzhaja.

Na testo sem dal (v tem vrstnem redu):
- 400ml paradižnikove omake iz tetrapaka
- Tuš mešanico sira (Pizza Mix) da na tanko prekriješ paradižnik
- 300g piščančje kebab meso iz Lidla (zamrznjeno, že začinjeno)
- 1 do 1+1/2 velika rdeča paprika narezana na kocke
- (tukaj sam rad potresem še malo sira čez vse skupaj)
- 2 mali čebuli (oz ena velika) narezani na obročke
- 1 paradižnik narezan na koleščke
- jogurtova omaka prelita čez celotno površino

Sestavine jogurtove omake:
- 250ml 3,2% tekočega jogurta
- drobnjak
- peteršilj
- čili
- mala žlička rdeče paprike v prahu
- poper
- ščepec soli

Tle ni nekega specifičnega recepta ampak sem delal čist po občutku. Kar velja tud za čili, kolikor pekoče pač hočeš imet, ne pretiravat s peteršiljem (in drobnjakom), ker ima dost značilen okus. Dobro premešaš in pustiš par minut, da stoji. Osebno sem dal ta jogurtov preliv kar na pico in v pečico, ker naknadno ne bi imelo pravega okusa, sploh ker so bile začimbe vglavnem posušene. Odločitev je bila prava, ker ravno ta omaka naredi prav nor okus.

Vse skupaj se da pečt v predogreto pečico na 250°C za ~23-25 minut. Zadnjih par minut je vseeno fino vizualno čekirat zadevo kako se peče.

Angry Sheep Blog @ www.rejzor.com

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: RejZoR ()

Janac ::

Kakšna fotka? :D

RejZoR ::

Evo, še fotka. Prej me je upload neki zafrkaval. "Mal" je že manjka, ker so se vsi grebli okoli :D
Angry Sheep Blog @ www.rejzor.com

Aston_11 ::

Imaš hud cajt - jaz jo pečem 10 min na 270 ali 11 min na 250 stopinj.

Ganon ::

Preveč obložena in predebelo testo. Nikakršna pica, če mene vprašaš.

RejZoR ::

Kar je zate "nikakršna" je zame dobra. Če hočem imet tanko belo testo s koščkom tega in onega na vsake pol metra si jo lahko naročim. Pač nam je taka všeč.
Angry Sheep Blog @ www.rejzor.com

GGGGG ::

V USA sem jedel chicago style deep dish pico, pa se se odločil, da naredim nekaj podobnega z manjšim twistom.

Testo naredim iz cca. 20% polnozrnate in 80% bele moke. Zgnetem ga precej nahitro, da se malo bolj drobi.

Testo po vzhajanju dam v pekač za muffine in ga s prsti oblikujem.

Za nadev uporabim paradižnik v koščkih in precej na debelo naložim v testo. Čez gre sir, kakšna klobasa ali suha salama in gobe. Trik je v tem, da vse skupaj malo zmešaš, da se plasti malo prepletajo.

Pečem okoli 15 minut na max. Temperaturi.

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: GGGGG ()

fosil ::

RejZoR je izjavil:

Evo, še fotka. Prej me je upload neki zafrkaval. "Mal" je že manjka, ker so se vsi grebli okoli :D

Zgleda odlična, edino peki papir je nepotreben. Sama packarija.
Če naoljiš pekač se testo nič ne prime.
Tako je!

RejZoR ::

Mi je skor bolj enostavno not vržt peki papir pa je stvar rešena. Mogoče res ne izgleda najlepše, sploh ko se reže in se strga ampak je pa pekač praktično povsem čist, še masten ni praktično nič. Itaq je bilo pečeno za domače, tko da je praktičnost pred izgledom :P
Angry Sheep Blog @ www.rejzor.com

Rias Gremory ::

@RejZoR
Zgleda zelo dobro. Dobiš še plus točke za čili v omaki.
Bi defenitivno poskusil.
Mirno gledamo, kako naš svet propada,
saj za časa našega življenja ne bo popolnoma propadel.

zrataj4201 ::

Sem preletel temo in zasledil, da nikjer ne piše zelo pomembnega podatka o moki.Za italjansko pico se uporabljajo moke, ki vpijejo več vode kot običajno. Moko je potrebno najprej prezračiti (presejati), kar je zelo pomembno. Uporabi se najlažje moko Fari*a univerzalna, ali pa mešanico moke ostre in mehke in sicer razmerje 60-70% ostre in 40-30% mehke.Na 1 kg moke, 1 suhi ali svež kvas, žlička soli,2-3 žlice olivnega olja, okoli 330 ml mlačnega mleka, ali vode ali piva.Tekočine najprej dajte malo manj in jo kasneje dodajajte po potrebi.
Vse vstaviš v aparat za peko kruha in na začetku slediš,za trdoto testa, saj mere tekočin niso vedno popolnoma enake.Nastaviš program za izdelavo testa.Dobljeno testo razdelim na 4-5 delov jih pomokam in dam v plastične posode z pokrovom in jih dam v hladilnik.Najbolje če tam ostanejo vsaj 2 uri.
Vzamem iz hladilnika( ne premesim, ker potem mora zopet počivati) in takoj razvaljam na željeno velikost, obložim in speše. Torej po avtomatu ne vhajam več.Tako pripravljeno testo mi vedno uspe, sem se pa mučil nekaj let, preden sem uspel vsakič.

Amerikanskih pic z pecilni praški ne izdelujem.

RejZoR ::

Mene prav zanima koliko ima to sejanje moke dejansko vpliva na karkoli in ni zgolj neki pekovski mit... Različni tipi moke, vsekakor, sejanje česarkoli, močno dvomim...
Angry Sheep Blog @ www.rejzor.com

zrataj4201 ::

Res ne vem zakaj se čudiš, še zlasti ker vidim da jih veliko delaš. Naredi pico iz bele mehke moke, nato pa še iz Fari*a univerzalne moke, pa boš videl razlike. Zelo enostaven test, ali ne? Vsem, katerim sem osebno predlagal, so zadovoljni. Če pa misliš, da je neumnost, pa me ignoriraj.Vseeno pa nekdo, ki ima težave lahko poskusi. Še olivno olje ni obvezno, je pa priporočljivo.

Sejanje moke ima vpliv verjemi.Ne tako drastičnega kot tip moke, pa vseeno.Če je moka stala nekaj časa je razlika tudi za vsa kvašena peciva.
LP

Zgodovina sprememb…

Magic1 ::

V Intersparu imajo od Mlinotesta že pripravljeno 1kg mešanico mok za pico. Stane okoli 1.3€ in je testo kar opaznejše mehkejše, kot če uporabiš navadno tipa 500.
Magic

zrataj4201 ::

Res je.To je bil moj prvi uspeh s to moko, kasneje pa sem v tujini zasledil nekaj koristnih člankov in po poskušanju ugotovili za Fari*a univerzalno moko, sedaj pa uporabljamo mešanico ostre in mehke(večji del ostre).Je ceneje.

RejZoR :: danes, 12:20:15citiraj
Se opravičujem, ker sem prehitro prebral tvoj odgovor in sem odgovoril za tip moke.

...:TOMI:... ::

Sejanje odstrani morebitne iztrebke glodalcev in kake nezaželene dodatke pa tudi zdrobi morebitne kepice.
Tomi

RejZoR ::

Iztrebke glodalcev? Kje zaboga pa vi hranite moko oz bolje, kje zaboga jo kupujete, da imate not iztrebke mišk in hrčkov... Tud če se vam moka zbija v neke hude kepe, bi jo lahko dali na en bolj suh plac...
Angry Sheep Blog @ www.rejzor.com

...:TOMI:... ::

Ti si pa res iz drugega planeta. Vsak mlin ima kakšno miš kot tudi vsako skladišče žit. Ni 100 % kontrole, kot tudi ni 100 %, da je brez neželenih primesi. Tudi, če moko prineseš direktno iz trgovine, mlina... Jo je treba presjati. In ne, za kepice ni kriva vlaga. To niso kepe, so male kepice sem ter tja. Glej, praksa kaže, da je bolje sejati iz večih razlogov, saj tebi ni treba, lahko ščiješ proti vetru, kdo ti brani? Kot, da ti presajanje vzame res veliko časa in denarja...
Tomi

echo ::

Ne seje se zaradi primesi, ker na situ načeloma nič ne ostane (dobr, ziher je ziher).
Seje se zaradi grudic oz sprijemljin (boljši stik, večja površina) in posledično boljše zračnosti.
Sol se v testo da proti koncu oz nekje na sredini delanja testa (boljše za kvasovke).
Poleg tega je dobro, da testo odstoji v hladilniku vsaj nekaj ur, če že ne čez noč - tako se poveča elastičnost (zaradi boljšega izločanja lepka). Zelo zelo važna je tudi vlažnost testa, ta pomembno vpliva na luknjičavost pečenega testa, ko vlaga med pečenjem hlapi in se širi.

...:TOMI:... ::

Seje se primarno zato, da je testo rahlo.
Tomi

Aston_11 ::

zrataj4201 je izjavil:

Na 1 kg moke, 1 suhi ali svež kvas, žlička soli,2-3 žlice olivnega olja, okoli 330 ml mlačnega mleka, ali vode ali piva.

330 ml je nekam malo. Cca 6 5-6 dcl na to količino moke, razen če je finta kje drugje. Sploh, če praviš, da bolj vpija. Recimo, da bolj upija, sem opazil za polnozrnato doma mleto moko. Ta kar papca vodo.

zrataj4201 ::

Že nekaj časa nisem delal sam, mi je testo pripravil oče, ko sem bil v službi.Morda je količine za 1kg res premalo, ampak to je še najlažje popraviti zposkušanjem.Bom čez kakšen teden zakuril krušno peč in povedal natačno količino tekočine.
LP

Brane22 ::

jaz sem prišel do tega, da rabim na kg moke 6.+ dcl tekočine in tako dobim malo čez 1.6kg testa.

3dcl je veliko premalo.

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: Brane22 ()

Magic1 ::

Za normalno tanko pico dam 1.2dl mleka, moko dodajam na uč dokler ni masa prava. 1kg moke ponucam za pet pic.
Fajn je, če dodaš malo sveže bazilike v testo.
Magic

zrataj4201 ::

Če je tako, potem je 1/2 kg moke in 330ml piva (ali vode).

IQ42 ::

Nekje sem zasledil, da se dobi zmrznjeno, že pripravljeno testo za pico.

A kdo ve kaj več o tem?
I have learned from my mistakes
and I am sure I can repeat them exactly.

Venomus ::

V zadnjem letu sem se resno lotil raziskovanja pice in cilj mi je bil priti čim dlje tistemu, kar se dobi v piceriji s krušno pečjo, vsaj na izgled, ker doma pač nimam take peči. Pred tem sem delal predebelo in pre-kruhasto.

Na izgled je ista, včasih mi paše malo bolj debela, večino časa jo pa naredim kar tanko. Mislim da se lahko zaposlim v piceriji :))

Edini problem jo je speči, ker v navadni pečici pri 220-250°C pač ni isto kot v pravi peči... bo treba postaviti peč doma.

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: Venomus ()

Brane22 ::

V bistvu je ključno hitro gretje in visoke temperature, kar je v navadni pečici neizvedljivo.

Edini low-cost combo, ki pride blizu optimuma je zame kombinacija električne ponve in gretja na vroč zrak.

Aja, pa two-stage pečenje.

V prvem šusu testo samo "šokiram" v minuti, mogoče dveh.

V tem času se plini/voda v njem uparijo in razširijo in dodatno naraste. Poleg tega se strdi skorja toliko, da jo potem lahko brez problema v miru naložim s čemerkoli, ne da bi testo bistveno upadlo.

V nasslednji verziji bom šunko probal prej zapeči posebej, preden jo dam gor, tako da je hrustljava, ne da bi cela pizza dobila "krematorij" videz.

Pa olive je fajn prej namočit v olivnem olju in dat gor minuto-dve pred koncem.

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: Brane22 ()

...:TOMI:... ::

Visoke temperature doma lahko dosežeš s pečico, ki ima pirolizo, vendar takrat ne moreš odpreti vrat, dokler ni čiščenje končano.

Ne vem, če se izplača delati peč doma, samo zato, da spečeš pico. Mogoče zunaj, kolega ima peč/kamin, in pravi, da je dobro tudi za pice, samo plato mora dati v kurišče. Za noter je pa to prevroče in preveliko.
Tomi

Brane22 ::

Mel sem v mislih samograditeljski projekt z alu ploščo, ki ima na spodnji strani nanešen grelec.

Stvar bi imela fenomenalno nizko toplotno vztrajnost in visok izkoristek.

fosil ::

IQ42 je izjavil:

Nekje sem zasledil, da se dobi zmrznjeno, že pripravljeno testo za pico.
A kdo ve kaj več o tem?

V eurospinu imajo že narejeno testo v hladilniku.
Tako je!

...:TOMI:... ::

Brane, potem je bolje ena litoželezna velika ponev in močna indukcija. Iz zgornje strani pa steklokeramika, pa imaš gretje iz obeh strani, mali prostor-hitro segreto in pečeno. Kaj meniš?
Tomi

Brane22 ::

IR je sicer fajn, mislim pa da je topel zrak, sploh pri teh temperaturah boljši.

Litoželezna ponev je sicer fajn, ima pa veliko toplotno vztrajnost. Da segreješ parstotgramov pizze moraš segreti veliko več železa.

Okapi ::

V bistvu je ključno hitro gretje in visoke temperature, kar je v navadni pečici neizvedljivo.
Kakšno temperaturo pa bi potreboval?

O.

Brane22 ::

350°C, s tem sistemom z vročim zrakom pa nekje med 250 in 300°C

Pa pomembna je hitrost temperaturnega porasta. Ta dvigne testo.

Iz klasične pečice dobiš bolj pito kot pizzo.

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: Brane22 ()

Okapi ::

Se pravi, kot je Tomi že omenil, rabiš pečico s pirolizo in bi moralo biti ravno OK. Če se jo da nastavit na ustrezno malo minut, oziroma po želji izključit.

O.

Brane22 ::

Ne da se mi zapravljat tega denarja in nimam tega placa na razpolago.

Tudi ne bi grel cele pečice za eno ubogo pizzo. Tudi ne verjamem, da doseže tako strm porast temperature.

Okapi ::

Ogreješ jo lahko na 200 stopinj že prej, daš notri pizzo in poženeš pirolizo. Lahko pa si na balkonu postaviš električno peč za žganje keramike.;)

O.

Brane22 ::

Lahko, ampak to še vedno ne reši problema:

- potrebe nabave nove pečice
- potrebe po prostoru, ki ga ta zavzema
- ogromne porabe energije za eno ubogo pizzo
- problem z odvajanjem vse te toplote v poletnih dnevih

Aston_11 ::

Pri meni jo na 270 stopinj pečem 10 minut. Prej sem jo v podobni pečici na 250 pekel 11 minut.

Ko sem si na hitro postavil na vrtu krušno peč (res na hitro, 2 uri in pol) in polne opeke z vezivom ilovico, sem jo spekel v minuti do dveh. Kar pomeni, da sem začel peči takrat, ko so saje zgorele, to pa je okrog 600 stopinj. Ker sem uspel peč narediti na direktnem soncu, v senci pa je bilo svojih 30 stopinj, je bilo no-go predolgo čačkati na soncu ob razveljeni peči.

Sedaj imam v delu DIY projekt v kleti iz stare italijanske opeke vseh možnih oblik in dimenzij.

Poleti ni prave želje po picah pri nas. Začne se enkrat, ko zunaj nastopi mraz. Peč kuri štrom tisto uro do dve in gre max 4 kWh. Pa jih verjetno ne gre. Energijsko ne gre skozi skuriti karjolo ali dve drvi za par pic, ker bi z isto količino grel hišo en teden. Po drugi strani pa ta karjola drvi tudi ni noben strošek.

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: Aston_11 ()

RejZoR ::

Okapi je izjavil:

Ogreješ jo lahko na 200 stopinj že prej, daš notri pizzo in poženeš pirolizo. Lahko pa si na balkonu postaviš električno peč za žganje keramike.;)

O.


To s pirolizo sem tud sam študiral, da bi se dalo naredit. Samo mora imet opcij izklopa , sem gledal in ene Gorenjeve zaklenejo vrata pečice, ko deluje piroliza, kar ni fajn, ker pol ne moreš vzet ven...
Angry Sheep Blog @ www.rejzor.com

GGGGG ::

Jaz sem jo zadnič spekel v vrtnem žaru s pokrovom. Not sem res dobro zakuril in na rešetko dal 4cm debelo granitno ploščo. Po cca. 20 minutah ogrevanja je termometer pokazal čez 300 stopinj. Po cca. 5 minutah je bila pizza odlična, boljša kot v marsikateri pizzeriji. Bal sem se, da bo okus preveč po dimu, pa sploh ni bilo problema.

Je pa res, da zadeva ni najbolj ekonomična. Porabiš celo vrečo oglja pa dobre pol ure za pripravo.

Mipe ::

Brane22 je izjavil:

VIAGRA_1


wat

Sicer pa kar tako naprej, zelo zanimivo. Bom še sam kaj probal, imamo pečico na drva, tako da bi lahko dal zraven vzhajat :)

zrataj4201 ::

Aston_11 je izjavil:


Energijsko ne gre skozi skuriti karjolo ali dve drvi za par pic, ker bi z isto količino grel hišo en teden. Po drugi strani pa ta karjola drvi tudi ni noben strošek.


Jaz porabim par tresk in 3 polena (30cm) in je za 2 pici več kot dovolj. Je pa peč izolirana in primerno majhna, notranji premer 85cm.Pečem pri zaprti peči. Stroški so zanemarljivi, za zadovoljstvo.
Cenovno z vsem računanjem pa je zagotovo najceneje "halo pica na dom".

Zgodovina sprememb…

Aston_11 ::

he he, primerno majhna, 85 cm - to je kar spodobna pečka - jaz jo delam 90 cm, pa se mi ne zdi ravno majhna. No, velika tudi ni. Izoliral sem jo spodaj, torej dno, okrog pa jo bom poizoliral, ko jo stestiram in vidim, da se nič ne kadi skozi kakšne špranje. Sedaj se še suši. Vseeno je kar masa, po celotnem obodu je 12 cm opeke v širino. Tri polena, praviš, da je dovolj? To je slišati obetavno.

zrataj4201 ::

Glede na debelino oboda, verjetno to ne bo dovolj, saj je moj obod debel le 5-6 cm.Nato 15cm kamene volne in na koncu 6-8cm apnene malte.Na koncu pa je še vse okrasno oblečeno z opeko.
Ko dobim večjo družbo in takrat peč dobro zakurim in vse zgori nekje okrog 17 ure, običajno spečem okrog 10-12 pic.Kruh pa lahko začnem peči šele zjutraj okrog 7-8 ure, drugače je peč še prevroča.
Notranjost peči je iz ognjeodpornega betona, zato je tudi debelina lahko tako tanka.

xxx ::

Sicer se mi ni dalo brati vsega, samo ker sem ravno opazil olivno olje: nikoli nič peči z njim, tudi razno praženje čebule itd. Ce se olje zazge dobis ven kup škodljivih snovi. Pri kateremkoli. Vendar je olivno olje zelo neodporno na visoke temperatura (tukaj je dalec najboljse kokosovo olje/mast in seveda nam vsem znano sončnično olje) in je kakrsnakoli peka na njem ze dalec preveč (ali npr. polivanje po pici preden se jo da pečt). Vedno se ga uporablja na koncu kuhanja, doda se ga mrzlega ali rahlo pogretega.
Pa pa...

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: xxx ()

Looooooka ::

To 100% drzi zaa ekstra devisko olivno olje.
Pri procesiranem ni take panike(za cebulo).
Za cvrtje pa lepo soncnicno. Kokosovega jaz ne bi, ker pusca zelo znacilen okus in ga sam uporabljam samo za sladice in piscanca...pa se to samo ce ga pecem zase.
Ni glih lepo ce fases nekoga, ki mu ta okus ni vsec :)

RejZoR ::

Mi tud sladice delamo z olivnim, pa se popolnoma nič ne čuti. Sončničnega že več let nismo kupili...
Angry Sheep Blog @ www.rejzor.com
««
4 / 15
»»


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Peka pizze (strani: 1 2 3 422 23 24 25 )

Oddelek: Loža
1227204995 (4445) Eduardo
»

Vprašanje za pripravo kruha (strani: 1 2 )

Oddelek: Loža
5514243 (1437) Tody
»

pekač za pizzo (strani: 1 2 3 4 )

Oddelek: Loža
15145507 (8713) MArkusPrimus

Domača pica (strani: 1 2 3 4 5 )

Oddelek: Loža
22451847 (31720) bluefish
»

Katera zmrznjena pica? (strani: 1 2 3 )

Oddelek: Loža
12531180 (17353) joze67

Več podobnih tem