Forum » Loža » Domača pica
Domača pica
Aramis ::
Kako vi pripravljate pice doma?
Nikakor mi ne uspe napravit niti približnega testa, kot ga dobiš v piceriji.
sprobal sem že xxx receptov na spletu in ni ok...
Nikakor mi ne uspe napravit niti približnega testa, kot ga dobiš v piceriji.
sprobal sem že xxx receptov na spletu in ni ok...
- zaklenil: bluefish ()
K0l1br1 ::
V piceriji ga dajo v krušno peč, ki dela na temperaturi, pri kateri saje postanejo bele. V peči je cca 1 do 2 minuti in je pečena. V domači pečici ne prideš blizu tega.Z istim testom, kot ga narediš, bi v krušni peči dobil enak rezultat kot v piceriji.
shadeX ::
V piceriji ga dajo v krušno peč
Nimajo vse picerije krušne peči, oz. kar velika večina jih nima.
radmannsdorf ::
ostra moka + kvas + hladna voda + sol.
uspeh zagotovljen. točno tako kot v videu spodaj.
krušna peč ni pogoj za peko dobre pice. nažgi električno do konca in to je to. jaz sem delal v piceriji kjer smo imeli samo električno peč in so si ljudje oblizovali prste. če pa nekdo misli da je krušna peč pogoj za dobro pico, naj se pa najprej nauči narediti dobro testo :)
uspeh zagotovljen. točno tako kot v videu spodaj.
krušna peč ni pogoj za peko dobre pice. nažgi električno do konca in to je to. jaz sem delal v piceriji kjer smo imeli samo električno peč in so si ljudje oblizovali prste. če pa nekdo misli da je krušna peč pogoj za dobro pico, naj se pa najprej nauči narediti dobro testo :)
Zgodovina sprememb…
- spremenilo: radmannsdorf ()
Invictus ::
V piceriji ga dajo v krušno peč
Nimajo vse picerije krušne peči, oz. kar velika večina jih nima.
Vse, kamor je vredno iti, jo imajo...
"Life is hard; it's even harder when you're stupid."
http://goo.gl/2YuS2x
http://goo.gl/2YuS2x
Tomson ::
Sam sem probal kar nekaj receptov za testo, TALE mi je dosedaj najboljši. Po svoje obložiš potem pa obvezno na eno šamotno ploščo v pečico. Šamotno ploščo najprej segreješ na max, recimo 20-30min, daš notri pizzo, potem pa odvisno od pečice, nekje 3-6min pečeš na visoki temperaturi. Ni enaka kot iz krušne peči, je pa zelo zelo blizu! ;)
Asus Prime X470 Pro, AMD Ryzen 9 3900X, Gigabyte GTX 1660 Super
Fractal Design R6, Corsair RM850X PSU, 32GB GSkillF4-3200 RAM
Noctua NHU12s, Corsair MP600 1TB SSD, 2x Dell U2410 monitor
Fractal Design R6, Corsair RM850X PSU, 32GB GSkillF4-3200 RAM
Noctua NHU12s, Corsair MP600 1TB SSD, 2x Dell U2410 monitor
Žiiiga ::
Mihec_ ::
Bistvo je skrito v testu. Sam delam na principu ostra moka + tip400 (20% : 80%), olivno olje, kvasac, voda, sol, sladkor.
Testo vzhaja v hladilniku 24h.
Obvezno peči v max. ogreti pečici in šamotni plošči. Pri meni se peče natanko 4mim10s pri debelini nepečenga testa 0.8mm (po končanem pečenju se testo dvigne vsaj za 100%).
Ravno včeraj sem jo spekel in je bila odlična. Precej boljša od večine picerij v Sloveniji. Je pa res da mi je Neapeljski stil všeč.
Še en ql link: http://www.220stopinjposevno.com/na-kro...
Testo vzhaja v hladilniku 24h.
Obvezno peči v max. ogreti pečici in šamotni plošči. Pri meni se peče natanko 4mim10s pri debelini nepečenga testa 0.8mm (po končanem pečenju se testo dvigne vsaj za 100%).
Ravno včeraj sem jo spekel in je bila odlična. Precej boljša od večine picerij v Sloveniji. Je pa res da mi je Neapeljski stil všeč.
Še en ql link: http://www.220stopinjposevno.com/na-kro...
NikolormousB ::
Testo vzhaja v hladilniku 24h.
Tole. Tudi, če testo vzhaja dlje, ni nič narobe. Na serious eats so naredili test in je 3 do 5 dni optimalno.
Tilen ::
Jaz sploh ne jem pice. V čem je čar? Zakaj bi nekdo naročil pico, namesto prave hrane? Tudi cena se mi ne zdi niti približno ugodna napram ostali hrani, glede na to, da gre za hitro hrano.
413120536c6f76656e696a612c20642e642e
Zgodovina sprememb…
- spremenil: Tilen ()
NikolormousB ::
Tac20, s časom vzhajanja oz. fermentacije pomen gnetenja pada. Če nameravaš testo narediti 1 uro prej, potem je nujno, da ga dobro pregneteš. Sicer se pa se s časom prav tako formira gluten, ki daje testu prožnost.
Dobra je.
V čem je čar?
Dobra je.
49106 ::
NikolormousB je izjavil:
Testo vzhaja v hladilniku 24h.
Tole. Tudi, če testo vzhaja dlje, ni nič narobe. Na serious eats so naredili test in je 3 do 5 dni optimalno.
Optimalno za kaj?
Invictus ::
Jaz sploh ne jem pice. V čem je čar? Zakaj bi nekdo naročil pico, namesto prave hrane? Tudi cena se mi ne zdi niti približno ugodna napram ostali hrani, glede na to, da gre za hitro hrano.
V primerjavi s sranjem, ki ga folk je, je pica še precej optimalna, prava in sveža hrana...
"Life is hard; it's even harder when you're stupid."
http://goo.gl/2YuS2x
http://goo.gl/2YuS2x
gruntfürmich ::
Jaz sploh ne jem pice. V čem je čar? Zakaj bi nekdo naročil pico, namesto prave hrane? Tudi cena se mi ne zdi niti približno ugodna napram ostali hrani, glede na to, da gre za hitro hrano.
ker je v določenih gostilnah to edino nadomestilo za ostalo zmrznjeno-popečeno pocensko hrano, katero se ti pač ne ljubi jesti.
+ včasih tudi tak obložen kruh paše za pojesti...
"Namreč, da gre ta družba počasi v norost in da je vse, kar mi gledamo,
visoko organizirana bebavost, do podrobnosti izdelana idiotija."
Psiholog HUBERT POŽARNIK, v Oni, o smiselnosti moderne družbe...
visoko organizirana bebavost, do podrobnosti izdelana idiotija."
Psiholog HUBERT POŽARNIK, v Oni, o smiselnosti moderne družbe...
maco-maco ::
Mi testo naredimo v aparatu za kruh. 500g moke, ena kocka kvasa, 300ml vode, malo ol olja in soli. Iz tega naredimo 2 pici - štirioglato tanko in malo debelo okroglo. Pečica do konca.
Kaj?
shotalick ::
Moja priprava je taka, in sicer, testo domače (ga naredi žena) ali pa kupim Pečjakove hlebčke (zelo dobri - 5 kom. 1.30€). Sam sem mnenja, da je poleg testa, ključna sestavina pelati. Imava domač kečap, katerega si jaz še začinim in ga pogrejem oz...skoraj zavrem, malo pred vretjem odstavim (začimbe --> česen v prahu, origano, poper, sol, sesekljani pekoči feferoni, pol žličke kisa od feferonov).
Testo razvlečem, namažem s pleati in tako posujem malenkost sira (tolk za malo podlage). Nato pride šunka, gobice, mocarela (narezana na kockice - naredim otočke iz mocarele po celi pici), in na njo spet malo naribanega sira, ne preveč. Kar ostane pelatov, jih še pokapam po pici. Za konec še 2 pekoča feferona (cela). Ob segrevanju pečice, pustim "protvan" v pečici (pečico dam do konca - 280 stopinj). Pico imam na peki papirju in ko je pečica segreta leti na vrel protvan. pečem jo cca. 8 min. Vmes še jajc, če paše :).
lp
Testo razvlečem, namažem s pleati in tako posujem malenkost sira (tolk za malo podlage). Nato pride šunka, gobice, mocarela (narezana na kockice - naredim otočke iz mocarele po celi pici), in na njo spet malo naribanega sira, ne preveč. Kar ostane pelatov, jih še pokapam po pici. Za konec še 2 pekoča feferona (cela). Ob segrevanju pečice, pustim "protvan" v pečici (pečico dam do konca - 280 stopinj). Pico imam na peki papirju in ko je pečica segreta leti na vrel protvan. pečem jo cca. 8 min. Vmes še jajc, če paše :).
lp
mmcmmc ::
Meni je picopek ene izmed priljubljenih picerij v mojem koncu Slovenije rekel, da je skrivnost dobro testo.
Dobro testo pa dobiš če zmešaš ostro in mehko moko in da testo pustiš da en dan počiva. (Samo komu se da en dan čakati da si naredi pico.)
Dobro testo pa dobiš če zmešaš ostro in mehko moko in da testo pustiš da en dan počiva. (Samo komu se da en dan čakati da si naredi pico.)
Zgodovina sprememb…
- spremenilo: mmcmmc ()
matobeli ::
Men je testo še najlažje nardit dobro. Sej praktično ne moreš zajebat če veš kako mora izgledat.
Težavo imam ko se je v trgovini treba spomnit kater tip sira sem si že določil za najboljšega
Težavo imam ko se je v trgovini treba spomnit kater tip sira sem si že določil za najboljšega
shotalick ::
Jaz sploh ne jem pice. V čem je čar? Zakaj bi nekdo naročil pico, namesto prave hrane? Tudi cena se mi ne zdi niti približno ugodna napram ostali hrani, glede na to, da gre za hitro hrano.
Jaz jo znam jesti 3x tedensko, ker jo enostavno obožujem. Nisem overwieght piggy...če si to misliš :P :).
donvito ::
meni doma narejena boljša, testo ročno gneteno, obvezno pa dodam na tanke rezine narezan česen(strok, nikoli v prahu), origano ... ostalo po želji. Pa ocvrto jajce skoraj vedno, zraven pa coca-cola. Kako diši po česnu, njammm.
Pečem na 200 stopinjah cca 12-15 min na predgreti pečici, pečeno na pladnju, nato razrežem na 4kose.
shotalick ::
meni doma narejena boljša, testo ročno gneteno, obvezno pa dodam na tanke rezine narezan česen(strok, nikoli v prahu), origano ... ostalo po želji. Pa ocvrto jajce skoraj vedno, zraven pa coca-cola. Kako diši po česnu, njammm.
Pečem na 200 stopinjah cca 12-15 min na predgreti pečici, pečeno na pladnju, nato razrežem na 4kose.
rajcaš :)
MonoPattern ::
Če še niste probali poiščite na netu recept za testo iz cvetače. Meni je zelo všeč+ brez glutena je.
shotalick ::
Stari89 ::
Jst sem 3 leta vozu pice v lokalni piceriji in sem točno to vprašanje postavil kuharju.
Hec naj bi bila zelo visoka temperatura (lahko je krušna ali navadna gostilniška "industrijska" peč). Pri krušni peči je dodaten plus vroč kamen, na katerem se pica peče. Pica mora bit pečena v treh minutah, sicer peč še ni dovolj segreta. V domači se peče 20 minut na plehu pri 220°C in ni šans, da bo pica enaka kot iz krušne.
Menim, da recept testa igra manjšo vlogo.
LP
Hec naj bi bila zelo visoka temperatura (lahko je krušna ali navadna gostilniška "industrijska" peč). Pri krušni peči je dodaten plus vroč kamen, na katerem se pica peče. Pica mora bit pečena v treh minutah, sicer peč še ni dovolj segreta. V domači se peče 20 minut na plehu pri 220°C in ni šans, da bo pica enaka kot iz krušne.
Menim, da recept testa igra manjšo vlogo.
LP
Zgodovina sprememb…
- spremenilo: Stari89 ()
matobeli ::
220stC in 20min pečenja je čisto preveč.
Meni na 280 traja cca dobrih 5min. Obvezno samo eno na 1x, razmišljam pa tudi o kamnu.
Kakšno salamo/šunko/meso uporabljate?
Jaz dajem spodaj kuhan/pečen pršut, ali kakšno prešano slanino (odvisno kaj je v akciji), čez sir pa kaj rahlo pikantnega, kulen, kakšna klobasica...
Meni na 280 traja cca dobrih 5min. Obvezno samo eno na 1x, razmišljam pa tudi o kamnu.
Kakšno salamo/šunko/meso uporabljate?
Jaz dajem spodaj kuhan/pečen pršut, ali kakšno prešano slanino (odvisno kaj je v akciji), čez sir pa kaj rahlo pikantnega, kulen, kakšna klobasica...
Tilen ::
Jaz sploh ne jem pice.
Škoda, ker ne veš kaj zamujaš :)
Kolikor berem gre za obilico cenenih predelanih mesnin v kombinacji z veliko OH. ;)
413120536c6f76656e696a612c20642e642e
shotalick ::
Jaz sploh ne jem pice.
Škoda, ker ne veš kaj zamujaš :)
Kolikor berem gre za obilico cenenih predelanih mesnin v kombinacji z veliko OH. ;)
Odvisno s čim si jo pripraviš ;). Tako kot predhodnik pravi, kakšna prešana slaninca, pečen pršut... mmmmm :). Ja, obvezno peči samo eno naenkrat. Kot sem rekel, cca. 8 min. odvisno kako je obložena. Aja, olive sm pozabu, nujno na pici :), sicer jih lahko na žlico jem :P. Imam pa rad izredno pikantno hrano, tako, da ko jem pico, si brišem čelo :). Zraven obcezno coca-cola ali konkretno mrzu pir.
Je pa nekaj, ko tole zmažem in popijem, se lahko samo prevrnem :D.
shadeX ::
K0l1br1 ::
nekikr ::
Nikakor mi ne uspe napravit niti približnega testa, kot ga dobiš v piceriji.
Seveda, da ti uspe, saj ni znanost, če so štiri sestavine. Problem imaš drugje. Pečico navij do konca, pri lokalnem pečarju pa naroči šamotni kamen ali nekaj podobnega za v pečico, lahko tudi naročiš preko spleta, pa je nekaj dražje (uporabiš potem tudi za kruh, žemlje in vse ostalo kar je kruhastega). Vem, ker sem imel isti problem, pa sem potem na kamnu začel peči. Kamen segreješ do koder pač gre in v parih minutah je potem pica pečena. Ker uporabiš kamen, ki akumulira veliko toplote, je testo tako kot iz krušne peči. Če pečeš v pečici brez kamna, sploh na 220°C, potem se zgoraj kuha, od spodaj pa ni dovolj toplote, da bi na hitro speklo testo in imaš ali izsušeno, preveč hrustljavo testo ali pa čisti kruh. Mora biti pa nekaj vmes :)
Sharkb1te ::
Gre tudi v domači pečici z narobe obrnjenim pekačem. Imam pa pečico, ki gre do 275 in je v 5 minutah pečena. Delam pa po receptu v linku. Je pa to tako debela, kot je v pizzerijah in ne tako, kot imajo nekateri 1,5 cm debelo testo. Treba je testo samo lepo na tanko razvleči, ne sme se ga pa valjati.
http://www.easy-recepti.com/2017/03/dom...
http://www.easy-recepti.com/2017/03/dom...
Zgodovina sprememb…
- spremenil: Sharkb1te ()
ginekk ::
Jaz sploh ne jem pice. V čem je čar? Zakaj bi nekdo naročil pico, namesto prave hrane? Tudi cena se mi ne zdi niti približno ugodna napram ostali hrani, glede na to, da gre za hitro hrano.
V primerjavi s sranjem, ki ga folk je, je pica še precej optimalna, prava in sveža hrana...
Okus je subjektivna stvar, drugače pa to slednje ja, še najbolj "sveže" pripravljeno je.
filip007 ::
Pri nas je vsako drugo nedeljo, mami naredi testo za dva pladnja.
Gor gre ponavadi paradižnik, kuhan pršut, sir, slani fileti, gobe, olive, jaz dam še narezane kumarice po dolgem.
Brat, da pa še Gorgonzolo in mogoče še zrolano mortadelo zrezano na vrhu.
Peče se okoli 15 minut, najprej na manj potem pa več in je to to.
Gor gre ponavadi paradižnik, kuhan pršut, sir, slani fileti, gobe, olive, jaz dam še narezane kumarice po dolgem.
Brat, da pa še Gorgonzolo in mogoče še zrolano mortadelo zrezano na vrhu.
Peče se okoli 15 minut, najprej na manj potem pa več in je to to.
Trevor Philips Industries
Zgodovina sprememb…
- spremenil: filip007 ()
NikolormousB ::
NikolormousB je izjavil:
Testo vzhaja v hladilniku 24h.
Tole. Tudi, če testo vzhaja dlje, ni nič narobe. Na serious eats so naredili test in je 3 do 5 dni optimalno.
Optimalno za kaj?
Počasna, hladna fermentacija manj obremeni kvasovke, kar pomeni manj neželenih priokusov -> počasi vzhajano testo je bolj okusno. Tekstura je boljša. Če testu pustiš več časa je struktura glutena boljša, testo je bolj elastično. Hkrati co2 pri nižjih temperaturah izhaja počasneje, testo v teh pogojih zajame več mehurčkov, manj ga uide, posledično je bolj rahlo, manj "zateglo".
nekikr ::
Pri nas je vsako drugo nedeljo, mami naredi testo za dva pladnja.
Gor gre ponavadi paradižnik, kuhan pršut, sir, slani fileti, gobe, olive, jaz dam še narezane kumarice po dolgem.
Brat, da pa še Gorgonzolo in mogoče še zrolano mortadelo zrezano na vrhu.
Peče se okoli 15 minut, najprej na manj potem pa več in je to to.
Ampak to ni tista klasična pica potem, pri 15 minutah pečenja kruh naraste v en tak kruhast biskvit. Če je tanko testo potem je pa precej trdo.
NikolormousB ::
Jaz sploh ne jem pice.
Škoda, ker ne veš kaj zamujaš :)
Kolikor berem gre za obilico cenenih predelanih mesnin v kombinacji z veliko OH. ;)
Slabo bereš. Nobenih cenenih predelanih mesnin ne rabiš. Lahko uporabiš domačo salamo, original buffalo mocarelo in paradižnikovo omako ter začimbe iz lastnega vrta.
Če ti paše lahko celo povsem spustiš predelane mesnine in celo sir in ješ pizzo marinara, ki je ena od bolj popularnih jedi v Neaplju.
OHjev je pa res precej, ampak v tem ni nič slabega.
mancini ::
Za pico je zaželjena čim višja temperatura
Dobre pečice imajo možnosti 280 ali 300 stopinj, je čist drugo kot če je pečena na 220
Dobre pečice imajo možnosti 280 ali 300 stopinj, je čist drugo kot če je pečena na 220
qwertyy ::
Tudi sam sem imel isti problem in po 100 poskusih in spremembah sem prišel do pice, ki je skoraj boljša kot v gostilni.
Testo kupim v Mercatorju, prav za pico, zvito je v rolo in imajo ga v hladilniku. Potem od Muttija paradižnik za pizzo.Gor pizza šunka in malo kuhanega pršuta. Ne smeš pretiravat, ker se potem vse skuha. Čez nariban Edamec in mozarella. Sam dam vedno tudi gorgonzolo, ki je na pici božanska! Včasih pade gor tudi kakšen jajček.
Zraven obvezno tržaška omaka.
Slika: https://imgur.com/a/M6Fiz
Testo kupim v Mercatorju, prav za pico, zvito je v rolo in imajo ga v hladilniku. Potem od Muttija paradižnik za pizzo.Gor pizza šunka in malo kuhanega pršuta. Ne smeš pretiravat, ker se potem vse skuha. Čez nariban Edamec in mozarella. Sam dam vedno tudi gorgonzolo, ki je na pici božanska! Včasih pade gor tudi kakšen jajček.
Zraven obvezno tržaška omaka.
Slika: https://imgur.com/a/M6Fiz
Zgodovina sprememb…
- spremenilo: qwertyy ()
PacificBlue ::
Original recept oz. osnova pice je testo+pelati+sir. Vsi ostali dodatki so prisli na vrsto kasneje in pol ni vec pica to kar naj bi bila.:)
Tudi ce ne bi bil vegetarijanec, bi bil mnenja da meso na pico nekako ne sodi, ker ima prevec izrazit okus in prevlada nad ostalimi.
Najbolj je pa vazno testo in tudi temperatura. Original neapeljska pica se spece v manj kot minuti na okoli 450 stopinjah.
Tudi ce ne bi bil vegetarijanec, bi bil mnenja da meso na pico nekako ne sodi, ker ima prevec izrazit okus in prevlada nad ostalimi.
Najbolj je pa vazno testo in tudi temperatura. Original neapeljska pica se spece v manj kot minuti na okoli 450 stopinjah.
I’m out.
:3
:3
Aquinas ::
PacificBlue je izjavil:
Original recept oz. osnova pice je testo+pelati+sir. Vsi ostali dodatki so prisli na vrsto kasneje in pol ni vec pica to kar naj bi bila.:)
O originalnih receptih nima smisla razpravljati, oziroma če že, potem dajmo dlakocepit do konca: na originalno neapeljsko pico sodijo samo pelati San Marzano izpod vulkana Vezuv in bivolja mozarela iz Kampanije ali Lazia. Takšna pica se mora peči v krušni peči 60-90 sekund pri 485 stopinj C.
Aja in to na hrastova drva.
Zgodovina sprememb…
- spremenil: Aquinas ()
NikolormousB ::
"Originalna neapeljska pizza" ni pogojena s toppingi. Marinara je tako originalna, da si težko bolj originalen, pa nima sira.
Pizza marinara @ Wikipedia
Sicer se pa strinjam, da je brezveze razpravljati o tem kaj je originalno in kaj ne. Testo z različnimi oblogami ljudje pečejo že več 1000 let.
Če imaš možnost kupi jekleno ploščo. Ima veliko večjo toplotno kapaciteto in boljšo prevodnost.
Pizza marinara @ Wikipedia
Sicer se pa strinjam, da je brezveze razpravljati o tem kaj je originalno in kaj ne. Testo z različnimi oblogami ljudje pečejo že več 1000 let.
Šamotna ali glinena plosca? Kje kupiti?
Če imaš možnost kupi jekleno ploščo. Ima veliko večjo toplotno kapaciteto in boljšo prevodnost.
Zgodovina sprememb…
- spremenilo: NikolormousB ()
crazyLIKEme ::
Jaz naredim testo po tem receptu in pride odlično testo. Edino v testo dodam še domača sušena provanska zelišča, poleti pa sveža zelišča.Pride ga za dva pleha. Ponavadi ga naredim kar več in ga dam zamrzniti v skrinjo.
Iz skrinje ga vzamem eno noč prej in ga odtajam v hladilniku, tako da je naslednji dan idealen za na pizzo.
Od pelatov sem ugotovila, da so navadni Mutti tavelika piksna glih prav. Potem, ko jih namažem na testo jih še začinim: sol, zelišča, česen v prahu ali svež. Pol pa 3/4 mozzarelle, dodatki, kot mi zapašejo in nanje ostanek mozzarelle.
Iz skrinje ga vzamem eno noč prej in ga odtajam v hladilniku, tako da je naslednji dan idealen za na pizzo.
Od pelatov sem ugotovila, da so navadni Mutti tavelika piksna glih prav. Potem, ko jih namažem na testo jih še začinim: sol, zelišča, česen v prahu ali svež. Pol pa 3/4 mozzarelle, dodatki, kot mi zapašejo in nanje ostanek mozzarelle.
http://crazyl1keme.deviantart.com/
Vredno ogleda ...
Tema | Ogledi | Zadnje sporočilo | |
---|---|---|---|
Tema | Ogledi | Zadnje sporočilo | |
» | Peka pizze (strani: 1 2 3 4 … 23 24 25 26 )Oddelek: Loža | 234039 (613) | alekskac |
» | pekač za pizzo (strani: 1 2 3 4 )Oddelek: Loža | 48444 (11650) | MArkusPrimus |
» | DIY PIzza... (strani: 1 2 3 4 … 12 13 14 15 )Oddelek: Loža | 148487 (68992) | mailer |
» | Picerije z najboljšimi picami pri nas (strani: 1 2 3 4 5 6 )Oddelek: Loža | 95101 (78191) | korenje3 |
» | "Najboljša" paradižnikova omaka za pico (strani: 1 2 )Oddelek: Loža | 26466 (24214) | Vajenc |