» »

Peka pizze

Peka pizze

««
4 / 25
»»

d0rK ::

Jz ze vec let nism jedu nobene pice zarad masti. Zdej me je pa zamikal, da bi sam doma naredu eno low-fat pico.
Recimo brez sira. Je to mozno? Kksna ideja za recept? Gor bi fliknu kksno tuno, tut nc nimam proti zelenjavi in
tako naprej. Skratka, ce ni mastn, gre lahka gor.


Predlogi dobrodosli.

Matek ::

Sir je IMHO skoraj nujna sestavina. Kupi kakega low-fat in ga vrzi gor samo par dek, toliko da bo.
Bolje ispasti glup nego iz aviona.

DimmniBurek ::

Low fat pica:
Testo nardiš brez olja, lahko dodaš 2-3žlice polnozrnate moke.
Paradajz narediš isto(zmiksaš pelate)
Salama->kupi piščančje prsi v ovitku(so skoraj brez maščobe)
Sir-> Evro Spin, kupi Sovany sir(B 36g, OH 1.5g, M 6g) ali kaka light mozzarela, šmarski rok...
gobice so itak skoraj brez kalorij
-zelenjava kar ti paše...
There Is No Stronger Drug Than Reality

d0rK ::

Ahh! Sm vedu da lahka nate racunam. :D


Me fitneserji vemo kako prezivet brez mascob. :P

DimmniBurek ::

V bistvu so v fitnesu maščobe zelo pomembne. Ampak seveda je treba pazit na izbor. Tako da če po pici(nujno čisto na koncu, prej kot začneš konzumirat :D ) poliješ 2 žlici olivnega olja(naj bo hladno stiskano, nerafinirano), si zmagal. Če ti je okus OK. Če ne pa kr na žlico;)
There Is No Stronger Drug Than Reality

d0rK ::

Jao don't go all textbook on my ass. Itak da vem, da so taprave mascobe nujne. Ampak dvomim, da 20dag mastnga sira
predstavlja tip mascob ki nej bi jih zauzil nekdo ki se resno ukvarja s fitnesom. Se posebi, ce misl zadevo narest vec kot
enkrat. Olivno olje jz sicer polivam po solati, medtem ko v usta raj dajem omega3 kapsule ali kksno zlico lanenega olja.

Drgac pa, kje je ta Euro Spin? :o

Alexius Heristalski ::

V LJ na Rudniku.

DimmniBurek ::

Iz lanenega ne dobiš nič koristnega, raje olivno(ali lešnikovo, makadamijevo, mandljevo)

Evrospin je pa pri Leclercu na Rudniku, pa v Postojni je eden.
There Is No Stronger Drug Than Reality

MeGreat ::

Laneno olje drugače je koristno, samo ne iz istega vidika kot ribje olje ki ima epa/dha.(še boljša od olja so zmleta lanena semena) Drugače pa jaz naredim tako pico:
500g polnozrnate moke, 3dcl vode, pol žlice sladkorja, pol žlice soli ter pol kvasa. To naredim v avtomatu za peko kruha. Potem pa razvaljam gor pa dam paradižnikova omako zmešano z olivnim oljem, gor pa sovany sir ter mogoče piščančja prsa ali tuno v lastnem soku. Potem pa pečem na 130-150stopinj, da se olivno ne uniči popolnoma( brez olivnega je sovany sir popolnoma zanič na pici, vsaj zame)

atomc ::

Pozdravljeni, malo sem brskal po forumu pa sem zasledil, da se pogovarjate o pizzi.Napisal vam bom moj recept za pizzo.

1 kg moke W=390 (W pomeni "moč "oziroma "energijo" moke določeno s pomočjo naprave Avleograf, ki določi tudi količnik P/L, ki označuje razmerje med "žilavostjo in raztegljivostjo" moke)
600 ml vode
4 g svežega kvasa
30 g soli
olje extra deviško cca.15g

V multipraktik dam vodo kjer raztopim kvas, dodam polovico količine moke in zgnetem, dodam sol, nato dodajam preostalo moko in olje.Ko se testo loči od posode ga vzamem ven in pustim vzhajat 30 min v zaprti posodi, nato oblikujem hlebčke cca.220-240 g in jih dam v zaprto posodo za 48 ur v hladilnik (T=2-5 °C, testo "zori" ,ne vzhaja).Hlebčke vzamem iz hladilnika cca. 3 ure pred peko.Pečem v krušni peči cca. 3 min.
Tukaj je nekaj fotk.

TribesMan ::

Profič!

To ni fer :P

Drgač pa pice zgledajo hudo oksune, le na tisti z Nutello manjka kakšna banana, orehi, sladoled? :D
Moj kompjuter dela: KVIIIIK ... KVIIIK ... KVIIIK.

Ko ga navijem dela: KVIKKVIKKIVKKVIK. :)

Spajky ::

Tista z Nutello je model "Merdača" :D :D :D in ni glih za diabetike; jest sem moral zmazat tisto najbolj ovalno v nedeljo! Pa v Bendji-jevi peči tudi ajdov kruh pride fenomenalen 8-) ; jah, ST-Labz ekipa se lahko ukvarja tudi z za privat house-žur, kulinariko, le da je tle pol atomc šef, jest pa "poklicni" degustator :D :D :D
"Bluzim na forumu, torej sem !" (še živ ) ...

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: Spajky ()

frenk ::

ja krušna peč definitivno dela čudeže, morm spet kmal na vikend probat mal :)

atomc: a tistih 4g kvasa je napaka al res daš samo tolk? ...sicer če testo zori je vrjetn dost ampak morm priznat da še nism probal s tolk mal kvasa

DimmniBurek ::

Jest sem delal po frenkovem receptu in mislil da bo 500g premalo za en pladenj za 4 osebe, zato sem dal okrog 800g moke. Testa je blo valda za 2×:D
Me je pa malo zmotilo, da tadruga polovica testa ki mi je ostala do drugega dneva je mela vonj in okus po kvasu. Pa ful je vzhajalo čez noč v hladilniku(mi je šlo ven iz sklede:8) )
Ampak drugače pa je bilo res dobro:P
There Is No Stronger Drug Than Reality

kekz ::

Aja, pa zadevi se reče (in napiše) pica in ne pizza!
(pripomba na naslov teme)

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: kekz ()

atomc ::

@Frenk
4g ni napaka, nekateri dajo celo manj.

dela ::

Jz ze vec let nism jedu nobene pice zarad masti. Zdej me je pa zamikal, da bi sam doma naredu eno low-fat pico.
Recimo brez sira. Je to mozno? Kksna ideja za recept? Gor bi fliknu kksno tuno, tut nc nimam proti zelenjavi in
tako naprej. Skratka, ce ni mastn, gre lahka gor.


Predlogi dobrodosli.


Poskusi z originalno napolitano (ponekod ji pravijo marinara), sestavine so v grobem: testo, pasiran paradižnik, olivno olje in bazilika, kaj več ne. Jaz delam vedno originalno margerito, ki je popolnoma enaka, le da ima dodan tudi sir - mozzarelo. Marinaro moram še poskusiti, je še nisem delal (siru se ne morem upreti) :D

Drugače sem pa tudi jaz izpilil svojo tehniko pri testu. Nekaj sem prebral pri Frenku pred nekaj leti, malce modificiral in sem našel pravi postopek za svoj okus:

Za eno pizzo (testo) vzamem (iz glave) nekje 150-200g moke, četrtino kvasa v kocki, jedilno žlico sladkorja, polovico jedilne žlice olivnega olja, polovico čajne žličke soli in mleko, kolikor ga pač potrebujem, da testo dobi željeno gostoto, to vse mešam in gnetem, dokler ne nastane nekaj, kar je podobno testu. :)

Za nadev uporabim: 2/5 - 1/2 male konzerve pelatov (zmiksam in rahlo solim), še nekaj olivnega olja (rahlo od zgoraj namažem testo, preden ga namažem s paradižnikovo omako, na koncu še pokapam po vrhu sira), suho in v sezoni tudi svežo baziliko (slednjo dodam čisto na koncu pečenja ali celo po pečenju) in sir po želji (dork pač to izpusti) - najraje mozzarella (če se držimo originalnega recepta), čeprav navadni edamec za moj okus da prav tako dobre rezultate.

Drugače pa še dva pomembna koraka, ki sta moje pizze najbolj izboljšala:

- Testo od spodaj (in pekač) morata biti dobro pomokana (nikakor ne naoljena) (med njima ne sme biti tekočine - moka jo potegne ven), zato da se dno fino zapeče in postane trdno in nosilno, medtem ko preostanek pizze (ki je bil vlažen) ostane mehak in sočen

- Moje pizze so najboljše takrat, ko jih hitro vzamem iz pečice (takoj, ko se začnejo na robovih kazati najmanjše spremembe barve), ker so moje pizze zelo tanke in jih zelo hitro prepečeš, potem so pa žal trde in izsušene. Če jih dovolj hitro vzamem ven, so (razen dna) fino mehke in odlične.

To je to, krušna, ventilatorska, kakršnakoli peč niti ni tako pomembna, kot sem mislil, postopki so veliko bolj - dobro pizzo je možno narediti ob skoraj vsakem izvoru toplote. V navadni pečici naredim točno takšno pizzo, kot si jo želim, tudi s krušno pečjo ne bi hotel narediti drugačne. Premaga večino okoliških pizzerij, ki imajo krušno peč, vsaj za moj okus.

Gandalfar ::

Poskusite z medom namesto belega sladkorja. Meni se zdi da se dodatno izboljsa okus pice.

frenk ::

atomc ::

Oblikovanje hlebčka za pizzo.

neboben ::

dobicek pica kos na dom
pri nas te fore še ni
ampak pride kmalu tud pica kos na dom
večji profit ..

me zanima, če jih pri naših dostavljačih tudi tko pečejo al je v krušni spečeno hmm


hehe :))

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: neboben ()

DimmniBurek ::

Kak kamen mora bit za pečt pico gor? Sem slišal da če daš to "opeko" v navadno pečico, in ga fejst segreješ že prej, da je pica boljša kot v pekaču. Je to šamot kot se izdeluje krušne peči, al je po "tleh" kak drug kamen?
There Is No Stronger Drug Than Reality

dela ::

Kak kamen mora bit za pečt pico gor? Sem slišal da če daš to "opeko" v navadno pečico, in ga fejst segreješ že prej, da je pica boljša kot v pekaču. Je to šamot kot se izdeluje krušne peči, al je po "tleh" kak drug kamen?

Jaz sem eksperimentiral z eno debelo (in precej težko) ploščo iz rostfraja v navadni ventilatorski pečici. Zadevo sem segrel na polno, res dolgo sem jo imel noter in potem ugasnil pečico in vrgel pizzo gor. Neke izboljšave nisem ravno dosegel.

Ta efekt, da toplota prihaja od spodaj, se da najbolje emulirati z moko (sem že zgoraj napisal). Ko se pizza peče, mora praktično stati na moki, da ima suho dno (in se tudi zaradi tega tudi ne prime). Tako se na zgornjem delu pizze toplota še porablja za izparevanje tekočin, na spodnjem delu se pa lepo zapeče, ker je že suha. Takšna je vsaj moja teorija in se mi zdi, da precej dobro deluje.

Nekdo je prej še spraševal za robove: jaz pizzo razvaljam na večjo velikost, kot jo potrebujem, potem pa po celotnem obodu zapognem testo (lahko tudi večkrat zaporedoma) od spodaj gor. Kašnih 5 cm polmera pizze zapognem okoli in okoli, tako dobim rob.

DimmniBurek ::

More bit kamen;)
There Is No Stronger Drug Than Reality

ceecee ::

jaz imam poseben kamen za v pečico, podoben opeki, vendar ni...sem ga pa da naročit posebej k mojemu modelu pečice. Je odličen!!! naredi spodaj odlično skorjico tako za pico kot kruh. V Nemčiji sem ga pa kupila - backstein.

DimmniBurek ::

Še nekaj bi vprašal tiste ki pečete v obični pečici.
Temperaturo daste na max, pečete na sredi brez vžganega ventilatorja?
Jaz sem enkrat pekel piščančje meso v pečici in na koncu vžgal ogrevan ventilator. Meso se je skor zažgalo od zgoraj, pa v samo 3-5min.
There Is No Stronger Drug Than Reality

Steinkauz ::

Jst nikol z ventilatorjem, ker sm enkrat probu pa ni to to...

hamax ::

js pecem v navadni pecici na cca 200C.
proti koncu pizgem se zgornji infra grelec, da se lepo zapece.

Aston_11 ::

Kaj je fora, ko vrtijo testo za pico. Moje testo, če bi ga hotel vrteti, bi se takoj strgalo. Tem picajolotom pa se kar vrti in se jim ne strže. Je fora v moki ali čemu?

PacificBlue ::

Namest navadnega olja dodaj olivno olje, pa lahk tud mal več,no odvisno po želji:)
|AMD Ryzen 7800X3D|Phantom Spirit 120|ASUS ROG Strix B650E-E|Samsung 990 Pro|
|64GB G.Skill Trident Z5|ASUS TUF Gaming GeForce RTX 4090 OC|
|Seasonic Vertex GX-1200|Thermaltake CERES 500|Dell Alienware AW3423DWF|

ZaOstali ::

Testo mora biti bolj tekoče. Testo za pico se dela dan ali dva prej(ponavadi).
Za krušno peč, pa je najbolje, da jo naredi en, ki jo zna. Sam je takih ljudi zelo zelo malo.

;-) ::

Jaz sem obupal z peko pice doma, grem lepo na družinsko in pivo zraven stane 12EUR, nerabim kuhat, nerabim elektrike kurit, nerabim čakat ko mutec, pol pa še dobra je.

__Devil__ ::

Samo pomoje nebi dal 12EUR, če bi si jo sam spekel. Manj bi te prišlo. Je pa res, da si lahko komot :D.

;-) ::

Zanimiva tema, bi se dalo razpravljat:D

Aston_11 ::

Da obudim temo za 12 EUR, katera moka je najbolj primerna za testo? V tej temi se omenja ostra, pa za vlečeno testo, pa...

c3p0 ::

Stroškovno domača itak zmaga, tu ni debate. Po okusu pa pač, koliko si sposoben :) Sam jo zunaj jem le še silom prilike.

c3p0 ::

Dobi se tudi namenska moka za pizzo, neke hude razlike pa proti navadni beli nisem opazil.

blackbfm ::

Če imaš sestavine že doma se splača, drugače pa niti ne..sploh če nisi dober pek pol pa vse vržeš v kanto :P

hunter01 ::

Jaz si jo naredim iz polnozrnate moke za kruh (mislim, da je od mlinotesta) in mi je osebno super :D. Pa rad jo doma delam, da namečem vsega gor kaj mi ustreza.

Jem pa tudi zunaj občasno oz. si jo največkrat prinesem domov. Odvisno od časa, za denarne razlike pa se ne sekiram in ni nikdar vzrok ali jo bom pekel ali kupil.

;-) ::

Kako je z kvasom? Ga uporabljate ali ne?

Meni vedno testo kipne preveč ali pa je trdi in zbito.

aja ps.: Doma nimam krušne peči, zato raje jem zunaj ker ni pica če ni iz kuršne peči =)

Aston_11 ::

Gnetenje - ga je lahko preveč? Ker najbolj enostavno je dati v Boscha in da on lepo meša, 10, 15 minut, ti pa lepo doziraš zraven, da pride ravno prav vlažno in lepljivo...

hunter01 ::

Jaz uporabljam kvas kar suhi od Dr.Oetker ali kateri koli suhi kvas. je trajen bolj, ga imam vedno na zalogi. Za dve pice ga dam pa kar polovico tistega suhega, pa 20-25 minut pustim vzhajat :P
Za pekač sm pa v Leclercu kupil okroglega za pico z lukncah (3-4EUR stane) in se dost lepše speče kot v navadnih pekačih.

Za gnetenje imo komot uporabiš kak aparat za to ;)

Na koncu malo še na roke, da vidiš, če je testo primerno, čeprav bo sedaj kdo k je bolj profi v tem, reku, da more to bit na roke gneteno. Čeprav tudi na roke ni problem, sam začet je mogoče težje, pa bolj je packasto :D

gomboss ::

Frenk - svaka čast. Probal tvoj recept za testo in je odlično. :D

redbull165 ::

Vsaj jaz imam zelo rad precej tanko testo ,bolj italijansko uporabljam pa sestavine kot so.
20dag Kuhanega pršuta(Kras)
Mozzarela
Paradižnik(Mutti)
Olivno olje ter origano.
Ker naša moka ni več dobra kupim moko v Avstriji tam je še cenejša ter prav moko samo za pico, preverjeno deluje.
Testo pa pustim tam okoli 2 uri vzhajat saj je tako najboljše!

Zgodovina sprememb…

seu_ ::

Obvezno na alu foliji ali pekopapirju - se najbolje speče v primeru, če nimaš kamnite plošče za peko.

gzibret ::

Neee te teme obujat... Sem še na šihtu, pa skoraj nič še nisem danes jedel... ;)
Vse je za neki dobr!

Venomus ::

Moj recept za testo, ki mi vedno uspe:
- V manjšo skledo nadrobim kvas
- dodam 5-6 žlic mlačnega mleka
- manjšo žlico sladkorja
- 5 žlic moke

To vzhaja kakšnih 15 minut, poveča se kakšnih 3x v volumnu in potem to strestem v posodo z moko, oljem in soljo (ob strani).

Obliko pice naredim pa tako kot take kuhar v tem videu, govorim o robu in obliki (enkrat sem že kazal ta video tukaj :)) )

Janac ::

evo taka pizzo pa jaz jem:

Zgodovina sprememb…

  • zavaroval slike: Gandalfar ()

Lion29 ::

ma dejte no....

pismo

jaz butec pa grem to brat
Founder and CTO @ Article-Fatctory.ai

Janac ::

kaj je narobe?
««
4 / 25
»»


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

pekač za pizzo (strani: 1 2 3 4 )

Oddelek: Loža
15145410 (8616) MArkusPrimus
»

DIY PIzza... (strani: 1 2 3 412 13 14 15 )

Oddelek: Loža
742137020 (57525) mailer

Domača pica (strani: 1 2 3 4 5 )

Oddelek: Loža
22451752 (31625) bluefish
»

Katera zmrznjena pica? (strani: 1 2 3 )

Oddelek: Loža
12531123 (17296) joze67
»

Picerije z najboljšimi picami pri nas (strani: 1 2 3 4 5 6 )

Oddelek: Loža
25490196 (73286) korenje3

Več podobnih tem