» »

Veliki hadronski trkalnik v starih tirnicah

Veliki hadronski trkalnik v starih tirnicah

Magnetni obroči

The Register - Predvčerajšnjim je znanstvenikom v CERN-u spet zastal dih, saj so imeli ponovno težave z velikim hadronskim trkalnikom (LHC). Napaka ni bila neposredno v delu LHC, marveč je zatajila 18-kilovoltna električna napeljava v Meyrinu, zaradi česar je LHC na videz mrknil. Internetne strani, živi posnetki s kamer in podobno se je izključilo, ko so pognali dizelske agregate, ki pa so zagotavljali dovolj energije, da so magneti ostali primerno ohlajeni. To je zelo pomembno, saj bi morebitno ogrevanje projekt spet poslalo nekaj tednov nazaj.

Sedaj vas lahko razveselimo s podatkom, da so napajanje že vzpostavili in da vse funkcionira po načrtih. Ob 22.15 uri v sredo so prav tako že uspeli utiriti curek protonov, ki veselo šviga po krožnici na švicarsko-francoski meji. Prve zaresne trke, to je z močjo okrog 7 TeV, bomo videli prihodnje leto, do takrat pa bodo skupaj treskali malo manj hitri protoni za umerjanje aparatur.

25 komentarjev

r0ker ::

nekako se zelo veselim dneva, ko bomo izvedeli kak je izgledal veliki pok. ampak kaj pa naslednji dan? kaj bodo potem z LHC? iskali hudiča?

SuperVeloce ::

Glede na to, da ce ponovijo miljone poizkusov, niti dva trka nista enaka.. z enakimi rezultati... bodo se imeli dela =)

Tear_DR0P ::

zanimivo - takšen projekt ima single point of failiure :/ rabiš samo nekaj zagretih greenpissovcev in LHC gre spte za nekaj mesecev na počitnice
"Figures don't lie, but liars figure."
Samuel Clemens aka Mark Twain

vapp ::

Da bi resnično pajasnili veliki pok (teoretična zadeva) bi rabili neskončno energijo...
in to seveda ni cilj LHC-ja...

buneech ::

Oni iščejo Higgsove bozone.

Azrael ::

>zanimivo - takšen projekt ima single point of failiure :/

Uporabnik Fave je tu lepo zapisal:
Iz fotografije na The register je videti, kot, da bi prebil kabelski končnik na srednji napetosti. Točka preboja je točno tam, kjer se pri kablu zaključi polprevodni sloj in je najpogostejše mesto defektov pri kabelskih končnikih. Take okvare so praktično vedno posledica napake pri obdelavi kabla pred montažo kabelskega končnika.


Pa zgodba o ptičku s kruhom, je tudi zanimiva.

Kaže, da se jih je pri LHC, kar precej dobro opomoglo, sama naprava pa je posledično podn od podna, tako po načrtovanju, kot uporabljenem materialu in končni izvedbi.

Mislim, da jim bo ta kolos še večkrat zaribal in dajem vsaj 50:50 možnost, da ga bodo prej poslali v razrez, kot bo dal sploh kakšen odgovor, ki ga še ne poznamo.
Nekoč je bil Slo-tech.

Poldi112 ::

Si ti dejansko pričakoval, da bodo iz prve delovali na polno, kot da gre za ne vem, mikrovalovko?

Najlažje je biti pameten.
Where all think alike, no one thinks very much.
Walter Lippmann, leta 1922, o predpogoju za demokracijo.

Azrael ::

Ti jih kar zagovarjal, take rabijo, da bodo to šarado lahko furali še naprej.

So v zamudi in to ogromni, odpovedujejo pa stvari, ki niso nič posebnega in so že neštetokrat preizkušene, tudi v mnogo težjih okoliščinah.
Nekoč je bil Slo-tech.

Poldi112 ::

In zakaj je tak problem, če en trafo crkne? Bi bilo bolje, če bi investirali 2x več v vse skupaj, da bi bilo malo bolj zanesljivo, in da bi recimo do polne moči prišli teden dni prej? Mesec? Leto? 5x več? 10x več?

In v kakšnih okoliščinah so te stvari odpovedovale? Meni ubogi elektro 1x mesečno izpade, pa sem 2 km ven iz LJ. A je to normalno? A se to sploh da primerjati?
Where all think alike, no one thinks very much.
Walter Lippmann, leta 1922, o predpogoju za demokracijo.

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: Poldi112 ()

destroyer2k ::

Poldi112

Se zavedaš da je že cena bila zdaj kar dosti čez 3 miljarde EUR (eni celo pravijo da naj ni bilo celo 6 miljard EUR) in ti bi še rekel za več denarja, ker so oni tak nesposobni da ne znajo prihodnost napovedati?

Malo narobe gledate LHC se že gradi več kot 20 let in večina stvar je že zdavnaj bilo načrtovano (in določena oprema gradila par let) in če bi za vsako novost ko je prišla popravlati nebi projekt nikol se končal.

Pa tudi od kod vam ideja, da če imaš najbolše stvari bo delalo brez napak? .In glede na to da je elektornika še potem a mi lahko kdo od vas garantira, da top model računalnika ne bo nikoli pokvaril proti low end?

jype ::

destroyer2k> Se zavedaš da je že cena bila zdaj kar dosti čez 3 miljarde EUR

Glede na to da je vojna v iraku več kot tisočkrat dražja, pa je kompleten FAIL...

Sem kar naklonjen temu, da naj še naprej kurijo denar za magnete pa štrom.

Brane2 ::

To je treba gledat kot recimo projekte tipa YU lovec "Galeb"- ne samo skozi končni efekt ampak tudi skozi rauzvoj industrije in tehnike, ki je šel s tem.

Stvar je imela maljardo enih dizajnerjev in proizvajalcev in zagonske težave so pravzaprav čisto pričakovane.
Kako je šlo koneckoncev z ISS postajo ? Ravno tako so se kazale posledice, vsaj na začetku.

Nič posebnega...
On the journey of life, I chose the psycho path.

destroyer2k ::

jype

Tisočkrat dražja ne more bit, ker letni poračun za vojsko je 4-5 miljarde $ (večino za razvoj). Drugače tudi jaz podpiram, da naj vlagajo še naprej v to, ampak ne moreš pa delati nelogično, da narediš nekaj potem pa spet nanovo, ker pač je prišel novi kabel (al kaj podobnega), ki je bol zaneslivejši.

To sem napisal za tiste, ki mislijo da LHC je zanič narejeno, kar v resnici ni, ker ne moreš ti čakati na bolšo opremo in na več let zamujati z projektom.

Brane2

Tako kot si rekel, ampak nekateri mislijo da z denarjem (bolšo opremo) lahko vsako napako odpraviš.

jype ::

destroyer2k> Tisočkrat dražja ne more bit

Seveda je lahko. Saj cena vojne ni tolk, kot amerika zmeče za municijo, lepo te prosim!

destroyer2k ::

jype

To itak da ne, samo tudi plačanje vojakov ni tako drago (heh amerikanci v vojski sploh nimajo tako velike plače ima slovenska vojska več misijo plačano kot amerikanci)

Samo dovolj o tem, ker to ne spada tukaj.

Brane2 ::

Te dni sem nekje bral,d a stane amere 1 marinec $1MIO/leto - brutto jasno. Mislim, da je bilo na Foxu ali CNNu...
On the journey of life, I chose the psycho path.

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: Brane2 ()

JanK ::

destroyer2k> Tisočkrat dražja ne more bit

Seveda je lahko. Saj cena vojne ni tolk, kot amerika zmeče za municijo, lepo te prosim!


In moram reci, da v danasnjih casih, ko je Google samo klik stran, resnicno ne razumem ljudi, ki se jim ne ljubi vzeti nekaj sekund da bi svoje trditve o price of war in iraq preverili.

http://www.washingtonpost.com/wp-dyn/co...
But beyond this is the cost to the already sputtering U.S. economy. All told, the bill for the Iraq war is likely to top $3 trillion. And that's a conservative estimate.

In ne, to ni izjava nekega pussy anti-war hipija, temvec gre za nobelovca Josepha Stiglitza.

destroyer2k ::

Brane2

Ah to so malo raztegnili, ker so vklučili celotni razvoj opreme že zraven. Drugače tak letos so amerikanci dobili na kosovem okoli 2000$ (nekaj majn je bilo samo dobro zaokroženo je toliko), slovenec pa 3500EUR. za info še, če koga zanima madžarska, ukrajina je pa dobila 400 do max 600EUR na misiji, pa so bli še srečni LOL.

JanK

Hehe striček google pa je povedal, da amerikanci imajo vse skupaj 6 biljonov $ (upam da sem prav napisal v angleščini je trilijon), zanimivo da je irak koštal polovico njihove ekonomije. Glej saj ne rečem, da je bila zelo draga vojna, ampak amerikanci imajo to grdo navado, da še štejejo razvoj nove opreme v vojno.

PS. Sem malo še google vprašal in več različnih poračunov eni so za polovico majn. Pa tudi jaz nisem rekel da ne more presežit LHC, ampak samo sem dejal da tisočkrat ne more biti dražje, tako da ne me napadat zaradi tega.

Zgodovina sprememb…

Brane2 ::

Brane2

Ah to so malo raztegnili, ker so vklučili celotni razvoj opreme že zraven.


Čaki mal, niso vsi stroški vojaka samo plača. To so stroški, ki jih imajo USA z marincem za eno leto, vključno s poletom tja in povratkom, šolanjem, zavarovanjem, infrastrukturo itd.
On the journey of life, I chose the psycho path.

JanK ::

Vojno se gredo na kredit (ki si jim ga odobrili Kitajci). Od 2000 do sedaj se je vsota kreditov povecala za 3 biljone - znana stevilka....

Ampak res, ce bomo s tem nadaljevali, gremo v drugo temo. Kar se mene tice, sem koncal.

[Dodal]

Samo se tole. Tudi pri LHC niso sli tisti 3 GEUR samo za place, kaj ne? Ce ze primerjamo, moramo pac primerjati med seboj primerljive reci.

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: JanK ()

destroyer2k ::

Brane2

Sedaj sem preveril vse podatke 112 tisoč dolarjev (letno) pride na vojaka (z vsem dodatkim). Irak vojna je do zdaj ih stala $915.1 miljard. Ker se mi zdela nekam zelo prevelika cifra.

Pa dovolj o tem.

Zgodovina sprememb…

jype ::

OK, razen razlike med vrednostjo dolarja in evra sem torej očitno precej dobro zadel faktor tisoč. Meni se to zdi super cena, glede na to da v LHC delajo fiziki s praktično celega sveta.

destroyer2k ::

jype

Ah za približno 80% si se zmotil. Dejanska cena LHC projekta je zelo malo proti tem kar lahko mi navadni ljudje dobimo iz tega projekta (dosti medicinskih pripomočkov)

Brane2 ::

Brane2

Sedaj sem preveril vse podatke 112 tisoč dolarjev (letno) pride na vojaka (z vsem dodatkim). Irak vojna je do zdaj ih stala $915.1 miljard. Ker se mi zdela nekam zelo prevelika cifra.

Pa dovolj o tem.


To je samo za njegovo plačo + zavarovanje + neke osnovne stroške. Kje so stroški orožja, vozil, infrastrukture ( stavb itd)?
On the journey of life, I chose the psycho path.

jype ::

destroyer2k> Ah za približno 80% si se zmotil.

3 trillion vs. 3 billion?


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Large Hadron Collider (strani: 1 2 3 449 50 51 52 )

Oddelek: Znanost in tehnologija
2578133983 (54667) Matev
»

LHC stopa v naslednjo fazo delovanja (strani: 1 2 3 )

Oddelek: Novice / Znanost in tehnologija
12516329 (13523) Thomas
»

Objavljena analiza incidenta v CERN-u (strani: 1 2 3 4 5 6 )

Oddelek: Novice / Znanost in tehnologija
25924746 (16206) kitzbrado
»

V CERN-u zagnali LHC! (strani: 1 2 )

Oddelek: Novice / Znanost in tehnologija
8413687 (8471) tomi genius
»

Hekerski napad na generator črnih lukenj (strani: 1 2 3 )

Oddelek: Novice / Omrežja / internet
11515581 (10527) schurda

Več podobnih tem