» »

Veliki hadronski trkalnik gre na dopust

Veliki hadronski trkalnik gre na dopust

Kvarkadabra - V CERN-u se je za nekaj časa končalo obratovanje velikega hadronskega trkalnika (LHC), ki je bolj ali manj neprekinjeno obratoval tri leta. Zadnje trke so izvedli v četrtek zjutraj, sedaj pa je LHC vstopil v fazo prvega dolgega počitka (LS1, long shutdown). Seveda v tem času inženirji in znanstveniki ne bodo počivali, saj bodo prvi nadgrajevali trkalnik, drugi pa analizirali zbrane podatke.

LHC bo nove trke začel izvajati leta 2015. V vmesnem času bodo opravili nujna vzdrževalna dela in ga pripravili na trke višjih energij. To pomeni, da bomo leta 2015 dočakali prve trke pri najvišji deklarirani energiji, ki jo LHC zmore, to je 7 TeV na žarek. Glavno odkritje, ki ga je v prvi triletki delovanja ponudil LHC, je seveda obstoj Higgsovega bozona, ni pa to še zdaleč edino odkritje.

Zanimive pa so tudi številke, koliko podatkov je dejansko LHC v vsem tem času zbral. Kot so izračunali na Kvarkadabri, je v treh letih delovanja LHC zapisal več kot 100 petabajtov podatkov (oziroma za 700 let filmov v ločljivosti Full HD). Infrastruktura za shranjevanje enega petabajtov podatkov stane okrog 100.000 dolarjev. Seveda pa to niso vsi podatki, ki jih je proizvedel LHC, ampak samo shranjeni. Trki se dogajajo s frekvenco 40 MHz, kar bi zahtevalo hitrost zapisovanja podatkov tam okoli 40 TB/s. V resnici se podatki beležijo s hitrostjo 6 GB/s, tako da velika večina trkov oziroma dogodkov za vedno izgine, a k sreči je velika večina "dolgočasnih". Algoritmi morajo sami pametno odločati, kaj je vredno zapisati, in to se potem shranjuje v dveh kopijah. Med remontom LHC-ja pa bodo tudi izboljšali največjo hitrost zapisovanja podatkov, tako da bo lahko LHC beležil več podatkov naenkrat.

5 komentarjev

pegasus ::

Jep ... teh podatkov je res ogromno in en delež jih prežvekujemo tudi v Sloveniji. Na strani sling lahko na levi vidite, koliko jobov se izvaja na kateri gruči. Ta cern tehnika je kar fascinantna, če je interes, lahko v pipi pripravimo kako predavanje o njej.

Poldi112 ::

Je interes.
Where all think alike, no one thinks very much.
Walter Lippmann, leta 1922, o predpogoju za demokracijo.

Shkorc ::

Kakšni so potem zadnji razultati glede Higgsa? Če so ga našli, zakaj hočejo trkati pri še večjih energijah? Kaj predvidevajo, da bodo našli?

pegasus ::

Najboljša razlaga:

Jst ::

Če vas zanima, kako dobijo podatke iz trkov, poiščite "Sixty Simbols" in eden izmed videov je ravno o tej temi.
Islam is not about "I'm right, you're wrong," but "I'm right, you're dead!"
-Wole Soyinka, Literature Nobelist
|-|-|-|-|Proton decay is a tax on existence.|-|-|-|-|


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

LHC odšel na dveletni oddih

Oddelek: Novice / Znanost in tehnologija
399193 (7223) perci
»

Large Hadron Collider (strani: 1 2 3 449 50 51 52 )

Oddelek: Znanost in tehnologija
2578133973 (54657) Matev
»

LHC stopa v naslednjo fazo delovanja (strani: 1 2 3 )

Oddelek: Novice / Znanost in tehnologija
12516328 (13522) Thomas
»

Objavljena analiza incidenta v CERN-u (strani: 1 2 3 4 5 6 )

Oddelek: Novice / Znanost in tehnologija
25924739 (16199) kitzbrado
»

V CERN-u zagnali LHC! (strani: 1 2 )

Oddelek: Novice / Znanost in tehnologija
8413687 (8471) tomi genius

Več podobnih tem