» »

Nov zakon o piratsvu v Sloveniji

Nov zakon o piratsvu v Sloveniji

««
8 / 16
»»

Izi ::

Glede lastnika filma... Sem pa brez besed nad tvojo nevednostjo. Očitno si mnenja, da so filmi družbena lastnina, al kaj?

Hehe....
Ti pa si zabaven.
Lastnik si lahko avta ali pa hiše. Lastništvo mora biti nekje zabeleženo z imenom in priimkom.
Filmski DVD pa je potrošna roba, ki nima lastnika. Če že hočeš je edini lastnik tvojega DVD-ja filmski studio, ki ga je izdal.
Bom dal enostavno prispodobo, da bo tudi tebi končno jasno kako je z zadevo:
Filmski DVD je kar se tiče tvojega lastništva isto kot štruca kruha.
Če boš za štruco kruha rekel, da si njen lastnik se ti bodo vsi smejali. Enako je z lastnino filmskega DVD-ja in zato se ti tukaj vsi posmehujejo.

Opeter, jasno je, da se z novim zakonom ne bo nič spremenilo. Saj če spremljaš zadeve, ni trenutni zakon nič kaj dosti blažji od tega novega, samo ljudje zakona sploh ne poznajo.
Spremenilo pa se bo samo v primeru, da bodo dejansko zaprli kakšnih 100 ljudi, brez starostnih in premoženjskih razlik.
Ljudje se ustrašijo samo takrat, ko zapro nekoga, ki so ga dejansko poznali.
Če bo v vsakem razredu manjkal kakšen 18 letnik, ker bo namesto v šoli za naslednjih 5 let sedel v zaporu, je zanesljivo, da nihče od njegovih sošolcev ne bo nikoli več iz interneta posnel enega samega MP3-ja.
Ali pa če bo nekaj ljudi dobilo kazen, ki jo nikakor ne morejo odplačati, se pravi vsaj pol milijona Eurov, potem se bodo hudo zamislili tudi vsi ostali.

Dokler pa ne bomo nekaj 100 mladostnikov poslali v zapor je pa popolnoma nesmiselno sploh pisati te nove zakone, ki se jih nihče ne bo držal.
Doker ne slišim, da so nekajkrat k nekomu povsem naključno domov v kakšen povprečni blok kje na Fužinah uleteli specialci in mu pobrali vse elektronske naprave, ki omogočajo snemanje vključno z vsemi mediji, do takrat ne stavim centa na ta zakon, pa čeprav ga še za 3-krat bolj zaostrijo.

Če bi bilo komu do tega, da se piratstvo izkorenini bi se to že davno naredilo, ampak izgleda ni interesa, ker če smo čisto pošteni je piratstvo v interesu države, ampak tega ne morejo javno priznati in pač samo kimajo tistim pohlepnim antipiratskim združenjem in sprejemajo zakone, ker itak vedo, da jih ne bo nihče kontroliral.

Sedaj pa imamo enako kazen če te dobijo z pol kile Heroina ali pa polnim diskom nelegalne muzike, ampak začudo vsako leto najdejo vsak 10 takih z pol kile Heroina in nobenega z polnim diskom nelegalne muzike.
Človek dobi občutek, da je pri nas torej vsaj 10-krat več malilaških razpečevalcev kot pa računalniških piratov.
Od kje torej izvirajo podatki, da je v Sloveniji več kot 60 % vsega softwarea nelegalnega, če pa so v 10 letih našli komaj 2 ali 3 kršitelje.
Glede na število kršitev avtorskega prava v Sloveniji ni pri nas čisto nobenega nelegalnega uporabnika.
Tole sprenevedanje gre meni že močno na živce.
Naj kaj naredijo ali pa vse prepovedi umaknejo in se bodo vse elektronske vsebine širile med ljudmi po naravni poti z deljenjem kot je to v navadi pri ljudeh že dolga tisočletja.

Zgodovina sprememb…

• spremenil: Izi ()

zee ::

Glede avtorskih del: zelo rad bi jih placeval, vendar se mi zdi, da so cene teh prispevkov bistveno previsoke glede na dejanske stroske reprodukcije in distribucije.

20 EUR za CD, ko stane prazen CD medij 0.1-0.2 EUR?! (kupujem tudi dva do tri originalne CDje letno, za vse ostalo je tu radio)

20 EUR za DVD, ko stane prazen DVD medij ~1 EUR?! (ja, veliko vecino DVDjev imam originalnih, vendar sem jih kupil bodisi s casopisi, bodisi v akciji za 4-5 EUR, kar se mi zdi realna cena).
zee
Linux: Be Root, Windows: Re Boot
Giant Amazon and Google Compute Cloud in the Sky.

Spc ::

Glede avtorskih del: zelo rad bi jih placeval, vendar se mi zdi, da so cene teh prispevkov bistveno previsoke glede na dejanske stroske reprodukcije in distribucije.

Sej jih že plačuješ ob nakupu praznega dvdja.

Hvalabogu...ja...placujem nadomestilo za prazne medije, na katere si delam backup LASTNIH oz. SLUZBENIH podatkov (dokumenti in slike, ki sem jih napisal/poslikal jaz).

Ogabno: DA.

Verjetno bi se stopnja piratiziranja drasticno zmanjsala, ce bi imeli piratizirani izdelki eno spodobno ceno (glej omenjenih 4-5 EUR za nosilce glasbe/zvoka). Za SW je to recimo 10-20 EUR, 50-100 EUR* za profesionalen SW tipa Autocad...).

* - velja za studente; verzija v trgovini ne bi smela biti drasticno vecje od te
zee

Zgodovina sprememb…

• spremenilo: zee ()

BlueRunner ::

@Spc: Če se bi srečala v živo ti bi v obraz lahko rekel bebec. Glede na to, da je to spletni forum, ti lahko samo napišem, da si čisto navaden TROL. Tvoji komentarji so brezvredno nabijanje, ki po najbolj mili razlagi kaže na nezmožnost kakršne koli kritične misli, po naslabši razlagi pa kaže samo na to, da želiš nasprotovati in polemizirati samo zato, ker lahko. V mlinu se vsako stvar pove dvakrat, na žagi trikrat, takšnim, kot si ti, je še enkrat preveč.

Spoštujem mnenje tistih, ki vedo, da so zakoni tukaj in razumejo zakaj so tukaj, čeprav hkrati ne pristajajo na razlago, da je to edini možen način zagotavljanja pravic avtorjev in pričakovanj javnosti (družbe, potrošnikov, ...). To so ljudje, ki imajo potencial nekaj spremeniti. Ne spoštujem pa nabijačev, ki še za sabo ne berejo, kaj šele, da bi uporabljali organ, ki jim ga je narava umestila med obe ušesi. Ti imajo predvsem potencial in pravico biti ignorirani.

@MadnessMat: Ne, ker KZ (Kazenski zakonik) ne govori o temu na kakšen način si nekaj pridobil, temveč govori o temu kaj se ti zgodi, če narediš (reproduciraš) ali razpečaš (distribuiraš, posojaš) toliko kopij določenih vrst avtorskih del, da njihova skupna vrednost presega večjo ali veliko premoženjsko vrednost. Če pomisliš na P2P to pomeni, da si lahko po KZ obtožen, če si več kot X osebam poslal kopijo avtorskega dela. V KZ je navedena samo ena specifična oblika nespoštovanja avtroskih pravic, še zdaleč pa to ni edina oblika kršitve.

Če npr. dobiš inšekcijski pregled, pri katerem se ugotovi, da si nekatera dela pridobil nelegalno, se ti jih zapleni (uniči), plačati moraš globo, lastnik avtorskih pravic pa lahko izterja še odškodnino. Vse v skladu z ZASP, ki velja že kar nekaj časa. Bistvena razlika je, da v primeru KD (kaznivega dejanja) dobiš kazensko ovadbo, lahko greš v zapor, pridobiš kazensko kartoteko vpiše se te v evidenco kaznovanih oseb, veliko naslednjih let ne moreš več dobiti potrdila o nekaznovanosti, kar ti lahko omeji možnosti zaposlitve, ... Skratka čisto drugačna dimenzija kazni. Vendar pa kazni, ki so zapisane v KZ niso edine možne sankcije, kot ti lahko pove vsakdo, ki je že kdaj plačal za prometni prekršek (po ZVCP).

@Spc: Če se bi srečala v živo ti bi v obraz lahko rekel bebec

Jaz bi se ti pa nasmehnil.
:))

mtosev ::

20 EUR za CD, ko stane prazen CD medij 0.1-0.2 EUR?! (kupujem tudi dva do tri originalne CDje letno, za vse ostalo je tu radio)

20 EUR za DVD, ko stane prazen DVD medij ~1 EUR?! (ja, veliko vecino DVDjev imam originalnih, vendar sem jih kupil bodisi s casopisi, bodisi v akciji za 4-5 EUR, kar se mi zdi realna cena).

hehehe. jaz sem za 3disc box set filma placal 104eur. :D
Core i9 10900X, ASUS Prime X299 Edition 30, 32GB 4x8 3600Mhz G.skill, CM H500M,
ASUS ROG Strix RTX 2080 Super, Samsung 970 PRO, UltraSharp UP3017, Win 11 Pro,
Enermax Platimax 1700W | moj oče darko 1960-2016, moj labradorec max 2002-2013

Gandalfar ::

Verjetno bi se stopnja piratiziranja drasticno zmanjsala, ce bi imeli piratizirani izdelki eno spodobno ceno (glej omenjenih 4-5 EUR za nosilce glasbe/zvoka). Za SW je to recimo 10-20 EUR, 50-100 EUR* za profesionalen SW tipa Autocad...).

Zakaj ne dovolite proizvajalcu, da sam doloci ceno? Ce nisi sposoben kupit kladiva si bos pac mogel najt bolj svojim zmoznostim primerno obrt ali pa se zaposlit nekje, kjer je nekdo vzel v obzir da bo avtocad odplaceval 3 leta in bo to primerno zaracunal v svojih storitvah.

Cena pa so visoke zato, ker nihče nihče ničesar več ne kupuje in bodo zaradi tega še vedno višje.
Ampak iztrebljenje piratstva ne bo ničesar spremenilo.
Ljudje dandanes plačujemo po 30 Eurov na mesec in za to dobimo na stotine TV programov in na desetine radijskih programov.
Zakaj bi sploh kupoval muziko ali filme, če pa jih imam na TV toliko, da jih sploh ne morem sproti pogledati, hkrati so na sporedu najmanj trije filmi ali serije vredni ogleda in si moraš še snemati, da lahko pogledaš vse kar te zanima.
Radijskih postaj je tudi toliko, da vsak trenutek najdeš kaj za po svojem okusu.

Torej ?
Dandanes nihče ne bo več kupoval filmov in muzike na ploščah, če pa vse dobimo na dom za mesečno naročnino.
Imamo 50 in več inčne televizorje, kjer je večji užitek gledati film kot pa v kinu, kjer se vse naokoli pogovarjajo in tudi ko te prime na stran ne moreš ustaviti filma in iti tja kamor gre še cesar peš brez da bi motil ostale in zamudil najpomembnejši del filma.

Izgleda, da založbam to ni jasno.
Časi kupovanja filmov in muzike na ploščah so že davno minili.
Sedaj je prišel čas kabelskih operaterjev.

Se eden, ki razume! Bravo.

Video/Voice*-on-Demand.

* - glasba, radio
zee

BigWhale ::

Zakaj ne dovolite proizvajalcu, da sam doloci ceno?

Ja NE! Ce pa dajo take bizarne cene! Ce en prazn DVD stane 1 EUR oni pa hocjo met za tistga s programom 200 EUR! Pa sta v bistvu cist ista!

Sej jih že plačuješ ob nakupu praznega dvdja.

Urlpls?

Res, hocem vedeti kje si to prebral.

Poglej malo višje da se spet nebom ponavljal tako kot drugi pravijo.

BlueRunner ::

Če koga zanima kaj je tisto "nadomestilo", ki se ga plačuje ob nakupu praznih medijev, je to navedeno v 37. čl. ZASP: "Avtor ima pravico do pravičnega nadomestila za tonsko ali vizualno snemanje in za fotokopiranje svojega dela, ki se izvrši pod pogoji privatne ali druge lastne uporabe iz 50. člena tega zakona."

To pomeni, da se s tem pokrije samo in samo tisto reprodukcijo, ki jo vsem uporabnikom zagotavlja 50. čl. ZASP. To je tisti člen, po katerem lahko vsakdo naredi do tri kopije za lastno uporabo. To nadomestilo ne daje nikakršne pravice do nedovoljene reprodukcije ali celo distribucije replik. Strinjam pa se, da je takšen način zbiranja nadomestil tako "lep", kot je "lepo" pobiranje RTV naročnine od vseh porabnikov el. energije. V bistvu je to zanič sistem, vendar pa zaenkrat v tej državi še nismo izumili bolj poštenega.

Morda pa bi pomagalo, če bi bili tudi "uporabniki" pošteni in bi takšno dovoljeno privatno reprodukcijo sami prijavili in plačali tisti dodatek samo za tiste medije, ki so jih resnično uporabili na ta način. Resnično bi rad videl ta lep novi svet, kjer bi bila večina ljudi tako poštenih.

Ja, Spc misli, da on placuje nadomestilo zato, da lahko s torrenti dol vlaci filme in pr0n.

Tri kopije mojih slik, ki sem jih sam slikal ?

Jaz mislim, da plačujem da lahko slikam in shranim svoje slike.
Drugi pa služijo na račun mene.

Zgodovina sprememb…

• spremenil: Spc ()

Ja, vidis, ko se je pa ta zakon sprejemal, si bil pa tiho. Zakaj pa?

digitalcek ::

Govorite, da so cene visoke.

A cena piva pa ni visoka?
ENO veliko pivo, ki ga vsak lahko požre dva, tri, ali pet, bo v Ljubljani kmalu tisoč bivših tolarjev. To pa ni drago?
Pa cena kv. metra stanovanja v Ljubljani (2500-6000 evrov)?
Laško in Union lahko postavita cene, Zidar tudi, avtor pa pač ne?
Avtor naj dela za 250 evrov mesečno, nižji uslužbenec na ministrstvu pa za 1200 evrov neto (neavtorsko delo-prenašanje papirjev iz pisarne v pisarno)?
Če je prazen plošček pol evra, naj bo plošček s filmom tričetrt evra? Mislite, da je nek film drek, ki se ga naredi v 20-ih minutah, v času, v katerem vi skopirate original?

Po tej vaši logiki naj potem Kreslin z bendom špila za dve pici in eno pivo, ker vse kar je več, bi bilo za vas drago...
Še klošarji na ljubljanskih vogalih zaslužijo dnevno 30-100 evrov DNEVNO. In so jaki avtorji, kajne?

Jao, kera razmišljanja, kera pamet... Upam, da bo medicina toliko napredovala, da vam bo začela menjat (piratske) čipe...

Zgodovina sprememb…

Pivo si privoscim priblizno tako pogosto kot CD oz. DVD (hint: bolj poredko).

Stanovanja v LJ ne mislim kupiti, ker je skoda mojega denarja za luknjo za 3500+ EUR/m^2.

Igranje v zivo ni niti priblizno enako ceni medija z glasbo. Ja?
zee

huelz ::

Mah.
Ce pustimo ob strani nedonosencke, ki stvari ne razumejo (mularija), je pa ja vsem ostalim jasno, da trenuten nacin ne deluje tako kot mora in to folk izkorisca.
Tudi avtorji so si sami krivi, da si niso izborili boljsega sistema pobiranja "nadomestil" za svoja dela. Sploh pa, lepo da se obesamo na to, kako bodo vsi avtorji po vrsti bogi na stara leta in brez penzije, ko pa si tisti redki uspesni ze za casa svoje "slave" ustvarijo lep kupcek denarja in so preskrbljeni do konca zivljenja.
Internet je se vedno podrocje, kjer ni napisanih pravil in je regulacija prakticno nicna.
Sicer se lahko sklicujemo na nevednost in nepoznavanje zakonov, ampak dokler ne bodo dosledno izvajali zakonov in bo tehnicno in prakticno to tudi izvedljivo v praksi, lahko kar sanjate o postenosti in spostovanju taksnih in drugacnih zakonov.
Ce ne bomo pa imeli internetno policijo, ko ti bodo izstavili poloznico za prekrsek, tako kot pri prehitri voznji. Ampak samo in le takrat, ko te bodo ujeli :D

Zee roberto, pozabljaš. da je za igranje v živo treba stovorit kombi opreme, naredit tonsko vajo, itd. In predvsem zreklamirat event.

In pozabljaš, da je za dober CD treba napisati vsaj 6 dobrih pesmi (od dvanajstih). In da je treba potem tri mesece prepričevat lokalne radijske postaje, da ti ga vrtijo, cukat novinarje za rokav za intervjuje, jih vodit na pijačo in se nasploh prostituirat, da te sploh kdo povoha ob tej enormni količini muske, ki je danes.
In da je treba plačevati položnice...

Če ne veš, od muske, ali filma živijo spodobno le redki v Slovceniji. Se ne da. Tudi zaradi takih, kot ste vi.
In kar prav bo, če boste nekateri nekaj let na brezplačnem ričetu...

Zgodovina sprememb…

In se nekaj, pavsalno placevanje gre, jasno, mnogim v nos. Edini problem pri vsem tem je zgolj in samo dejstvo, da se digitalne vsebine da tako zlahka reproducirat.
RTV prispevek in avtorska nadomestila so najvecje neumnosti, kar jih poznamo pri nas. Placeval bi za zadeve, ki jih sam zelim videti in slisati, ne pa za stvari, ki me ne zanimajo. In ja, video on demand je tocno to, za kar so ljudje pripravljeni placati premium. Tako kot za pivo in stanovanje sredi Ljubljane :))

PaX_MaN ::

Če ne veš, od muske, ali filma živijo spodobno le redki v Slovceniji. Se ne da. Tudi zaradi takih, kot ste vi.

Če so tako nesposobni, da se ne znajo prodati v širno tujino, naj pač nehajo to delat.

digitalcek, ce ti pricakujes, da bodo slovenski avtorji ziveli udobno na racun 2 milijonov ljudi, se hudo motis. Slovenija prvic niti nima toliko kupne moci, da bi vzdrzevala malo vojsko avtorjev (da tujih avtorjev sploh ne omenjam). Jebiga, nas trg je premajhen za kaj takega, ce ste tako dobri, se raje ozrite po tujini.

In pozabljaš, da je za dober CD treba napisati vsaj 6 dobrih pesmi (od dvanajstih).

Sest!? Pri nas? ;) Pri nas je dovolj samo en dober refren. :>

In da je treba potem tri mesece prepričevat lokalne radijske postaje, da ti ga vrtijo, cukat novinarje za rokav za intervjuje, jih vodit na pijačo in se nasploh prostituirat, da te sploh kdo povoha ob tej enormni količini muske, ki je danes.

To je pa zal tako. Familiarnost je prevelika vnasih krajih.

ePaxman, potem pa bo najbolje, da za zapremo radio in TV Slovenijo, prepovemo slovenščino, uvedemo nemščino in izbiramo med Pro 7, in RTL-om...

In ko bo na tvojem delovnem mestu Slovak, ki bo pripravljen delati za 350 evrov, ali Kitajec, ki bo delal za 150, potem bo tudi zate veljalo: pojdi v tujino in si najdi službo za 750 evrov. Smo premajhni, da bi te plačevali 750 e. Vzamemo Kitajca, ti pa se znajdi kakor veš in znaš.

@digitalcek in off: A naj ostanem v krasni Sloveniji in z dobro izobrazbo zivotarim za 350 EUR, ko bi v tujini dobil 750 EUR?? Za koga ze...a ja, za vsakokratnega "ablastnika".

Se opravicujem sodelujocim za OT.
zee

PaX_MaN ::

ePaxman, potem pa bo najbolje, da za zapremo radio in TV Slovenijo, prepovemo slovenščino, uvedemo nemščino in izbiramo med Pro 7, in RTL-om...

In ko bo na tvojem delovnem mestu Slovak, ki bo pripravljen delati za 350 evrov, ali Kitajec, ki bo delal za 150, potem bo tudi zate veljalo: pojdi v tujino in si najdi službo za 750 evrov. Smo premajhni, da bi te plačevali 750 e. Vzamemo Kitajca, ti pa se znajdi kakor veš in znaš.

Malce več bralnega razumevanja ti ne bi škodilo. Napisal sem
prodati v širno tujino

Madonna ne gre snemat v Sibirijo, pa čeprav bi mrzel zrak morda del dobro njeni koži. Ona lepo odpoje svoje, nato pa pusti ostalim, da to naredijo namesto nje.
Tujim glasbenikom to zelo dobro uspeva, očigledno, če noče raja poslušat Kreslina, Predina in podobne, pa so ti domači in kakovostni izvajalci - tako trdi stroka. Namesto tega slišiš na avtobusih trenirkasto razbijanje muzike iz nam južnih držav, hip hopasto gobezdanje west & east sajda in pocukran (bruh) pop Tokijskega hotela. Zakaj? Ker se _znajo prodati_!
Za primer, veliko bolj pogosto vidim reklame takih in drugačnih tipov - TV, radio, tiskani plakati - neke neznane tuje skupine, kot pa recimo Slona & Sadeža. Pobrenkavanje na Metelkovi in zanašanje na gobezdajočo rajo že precej časa ni dovolj. No, morda se je stanje malo popravilo, odkar SAZAS pobira tako imenovana "nadomestila", le da dvomim, da pride ta denar v prave roke...

Zgodovina sprememb…

• spremenilo: PaX_MaN ()

poweroff ::

V sedemdesetih in osemdesetih je velika večina Slovencev vedela, kaj je avtorstvo. Ne samo vedela, avtorstvo je TUDI SPOŠTOVALA. Tudi z obiskom (tudi domačega) filma.

No ja, v resnici je bilo to perdvsem zato, ker ni bilo "domačega kina" - torej računalnika in DVD pekačev na vsakem vogalu.
sudo poweroff

V sedemdesetih in osemdesetih je velika večina Slovencev vedela, kaj je avtorstvo. Ne samo vedela, avtorstvo je TUDI SPOŠTOVALA

Ja koliko si pa ti star ?
Sedemdeseta leta so od leta 1971 do 1979, takrat sploh še nismo vedeli, da se da kakšno stvar presneti in narediti kopijo.
Takrat še nihče ni slišal, da kaj takega kot so avtorske pravice sploh obstaja.
Če se ne motim sem leta 1983 kupil moj prvi računalnik, in to je bil eden prvih osebnih računalnikov v Sloveniji.
Interneta v osedemdestih letih pri nas še ni bilo, uporabljali izključno samo BBS in neposredno povezovanje računalnik z drugim računalnikom preko modemov.
Še okoli leta 1990 so javne radijske postaje zastonj pošiljale najnovejše programe in igre za računalnik preko radijskih valov.
V trgovinah so prodajali skopirane kasete z muziko in računalniškimi programi in skopirane filme na videokasetah.
V videotekah so imeli izključno samo kopije videokaset, sploh nisem vedel, da originali obstajajo.

Splošno mišljenje in praksa okoli 1990 je bilo, da ena firma uvozi origimal česarkoli že, nato naredi kakšnih 100 kopij in te kopije prodaja v trgovini.
To se je vsem zdelo povsem normalno, danes pa se zdi že kar smešno.
Tam okoli 1992 se je prvič začelo nekaj govoriti o tem, da se kopij ne bi smelo prodajati in z njimi služiti.
Do okoli 1995 so se kopije umaknile iz trgovin in videotek in šele takrat so se pojavili prvi pirati.
Časopisi so bili vse do leta 2000 polni oglasov, kjer so pirati prodajali diskete in plošče z muziko, filmi in računalniškimi programi.
Po letu 2000 pa se je to preselilo na internet in smo vsi po malem postali pirati.

Invictus ::

Piratstva se ne bo nikoli izkoreninilo. To je utopija, kot npr. nič prometnih nesreč.

Avtorji vedno samo stokajo, kako jih piratstvo uničuje. Ampak jaz še nisem snel nobenega slovenskega komada z interneta, preprosto zato ker so zanič. Niso vredni niti mojega download linka. Dobri avtorji tako večino zaslužijo na koncertih.

Sploh je pa tukaj precej sive cone. Ali si dolžan kupiti CD, če si že lastnik kasete istega albuma. V bistvu si si že z nakupom kasete plačal pravico da to vrtiš (v svoje privatne namene seveda) do onemoglosti. Zakaj bi še enkrat plačeval lastniške pravice za isti album. da bi bil dvojni lastnik ???? To je zdaj še bolj očitno, ko imaš tudi Audio DVD (ne vem imena standarda) in pa nakupe preko interneta. En album si lahko kupiš (če si starejša oseba in avtor obvlada vse medije) kar 4x. Zakaj že ?????

Programska oprema je pa seveda čisto druga tema. Kupiš licenco in si lastnik. Glede na same pogoje, ki jih je avtor določil, si moraš nove verzije kupovat ali pa tudi ne. Enako bi morali uvesti še za glasbenike in pa filme. Kupiš licenco za osebno predvajanje. Če kupiš npr. film na drugem mediju, ne plačaš avtorskih pravic, ampak samo stroške medija + razvojne stroške.

LP I.

lufthammer ::

imago pravi:
Povej, kaj ti pravzaprav ni jasno?

Ni mi jasno, kako lahko pišeš o stvareh, ki jih, ali nisi dovolj natančno prebral, ali jih ne razumeš.
Samo to. In če ti hočem povedati, da se v argumentaciji motiš, "dlakocepim" in "smetim", več ne zmoreš.
Pa se ne mislim več prepirati s teboj. Živi še naprej v prepričanju, da dedku ne smeš podariti DVDja, ki si ga legalno kupil.

Še nekaj za Digitalčka, ki piše takele:

.... In da od tega čaranja poskuša živeti. KOT AVTOR.

A ti ločiš med avtorstvom in lastništvom? V avtorski pogodbi imaš običajno člen, od katerega je vse odvisno.

Iz pogodbe AA za Slovenijo:

10. Avtor obdrži na delu moralne avtorske pravice, prenese pa na naročnika materialne avtorske pravice, kot sledi:

-vrsta pravice oz. dogovorjena oblika izkoriščanja dela:
-obseg prenesenih pravic:
-ali se prenaša tudi pravica do predelave:
-časovne omejitve:
-teritorialne omejitve:
-ali je prenos ekskluziven ali neekskluziven
-ali naročnik lahko pridobljene pravice prenaša naprej:
-drugo:

Skratka, naročnik oz. lastnik lahko tvoje avtorsko delo vrže v predal in pozabi nanj, ali pa ga z dobičkom prodaja.

Avtor naj dela za 250 evrov mesečno, nižji uslužbenec na ministrstvu pa za 1200 evrov neto...

Vse je odvisno od tega, kakšen "avtor" si. Žal jih je pri nas kar nekaj, ki si domišljajo, kakšni blazni avtorji da so. (tudi Murko je avtor!!! pa še posluha nima revež)

Da bo razumljivo: če si kot npr. pesnik nezanimiv rimar, boš za svoje avtorsko delo dobil veliko nulo in te nihče ne bo kopiral, za preživetje boš moral početi kaj drugega. V nasprotnem bomo imeli pesnikov kot listja. In vsi naj bodo bolje plačani, kot "nižji uslužbenec"?

Eno je ščitenje avtorjev in njihovih pravic, drugo pa plačevanje "avtorjev" po nevemkakšnih kriterijih, kar počne SAZAS in to bi se moralo nehat.

imagodei ::

lufthammer> "Ni mi jasno, kako lahko pišeš o stvareh, ki jih, ali nisi dovolj natančno prebral, ali jih ne razumeš. Samo to. In če ti hočem povedati, da se v argumentaciji motiš, "dlakocepim" in "smetim", več ne zmoreš. Pa se ne mislim več prepirati s teboj. Živi še naprej v prepričanju, da dedku ne smeš podariti DVDja, ki si ga legalno kupil."

lufthammer, ti si zagamano teslo. Kje, o kje sem zapisal (pusti ironične namenjene izjave osebku Spc), da dedku ne smeš podarit DVD-ja?

Obračaj, kot želiš, dejstvo ostaja, da ne znaš brat kaj pišem, obešaš se pa na ironične izjave in na besede, iztrgane iz konteksta. Če sem 10x povedal, da si legalno kupljen film lako pogledaš s prijatelji, da so licence še vedno predmet zakonodaje posamezne države (več o tem je povedal BlueRunner - in JA, jasno je zapisano, da lahko DVD, katerega lastnik si, prodaš naprej!!!), potem se kulturen sogovornik ne bi spuščal na tako nizek nivo, kot se ti.

Dejansko mi podtikaš izjave, ki jih nisem dajal, ali pa so bile izrečene ironično (kar bi vedel, če bi si zares vzel tiste 30sek časa in prebral kako moje drugo sporočilo).

Ko sem na začetku te teme jamral nad licenčno politiko oz. kar nad zastarelim modelom preprodaje licenc, ki ga zganjajo založbe, se nisi nič oglašal. Ko sem kritiziral visoke cene SW-ja in povedal, da se lahko vživim v obe situaciji ter da po svoje razumem piratiziranje, tudi nisi imel pripomb. Ko sem povedal, da piratstva ne bomo ustavili z zakoni in brezveznim razvojem protipiratskih zaščit, ti je moje izvajanje povsem sedlo.

Zdaj, ko pa govorim, da je intelektualno lastnino ter zakonodajo vseeno treba spoštovat, mi boš pa v usta polagal stvari, ki jih nisem rekel?!!

To kaže izključno na to, da sploh ne veš, čigava sporočila kdaj bereš in da na gumb pošlji pritiskaš takoj, ko v nekem sporočilu najdeš en stavek, ki te moti. Kontekst se ti ne zdi pomemben, avtor še manj. Ja, maš prav - s takšnim teslom res nimam kaj debatirat.
- Hoc est qui sumus -

zee> "Povsem podpisem sporocilo od uporabnika Grey! Brez 100+ vmesnih clenov."

Tudi jaz zagovarjam nekaj takšnega, že precej časa. Žal se je treba zavedat, da je piratstvo vseeno kršitev zakonov. Jaz ne delam propagande za piratstvo, čeprav čist razumem ljudi, da gusarijo.

Pravzaprav me ne zanima, kaj posamezniki počnejo. Za firme sem sicer hud nasprotnik piratstva - če delaš profit, kupi orodja. Glede fizičnih oseb pa ne kažem s prstom. Tudi sam nisem povsem "čist" (se pa trudim :8)), pa zato ne pozivam k piratstvu. Treba je razlikovat med osebnim prepričanjem oz. željami, ter zakonodajo oz. realnostjo.

Seveda pa upam, da bodo založniki in ostale avtorske bwane kmalu pogruntale, da je bedno prodajat intelektualno lastnino (oz. licence zanjo) preko nekih zastarelih, okorelih modelov, ki so nastajali v 17. stoletju in pri tem zaračunavat toliko, kot za knjige v srednjem veku, ko so jih menihi v samostanih na roke prepisovali...
- Hoc est qui sumus -

Podobno je tudi v kinu: dobiš vstopnico, s katero dobiš pravico do ogleda filma. Ne postaneš pa lastnik filma. Sicer je v primeru kina vseeno malo drugače, kot pri DVD-ju, ker pri kinu dobiš pač pravico do enkratnega ogleda filma, v primeru DVD-ja pa dobiš permanentno pravico gledat film. Ampak samo ti.

Dejmo še enkrat, kot v mlinu.

Če je gornji citat ironija, se ti globoko opravičujem za žaljenje čustev. Imaš pa čuden smisel za humor, to pa.

Spet dlakocepim, ane.

Zgodovina sprememb…

Saj pravim, dlakocepiš, brez veze.

Primerjava je bila med kinom in DVD-jem. Kino pač dobi licenco za predvajanje množicam, pri DVD-ju pa kupiš licenco samo ti.

Valjda to ne pomeni, da se tvoj dedi ne more usesti poleg tebe in s tabo gledat filma. Človek, ki želi kulturno debatirat, se pač ne bi obešal na takšne malenkosti, še posebej po tem, ko sem že po tem citatu vsaj 3x jasno povedal, da dedi lahko gleda film s tabo. Če pa res hočeš interpretacijo izjave, pa - samo za tebe: licenco dobiš samo ti, ne pomeni pa to, da se lahko obnašaš kot kino in jo deliš z 10.000 "prijatelji" na P2P omrežjih. Lahko pa s svojim dedijem. Še celo v trajno last mu lahko podariš film. Ali pa, če mu ga nočeš podarit, mu lahko DVD prodaš. Celo z dobičkom.

Je zdaj jasno?
- Hoc est qui sumus -

imagodei je ze 10x povedal (in nekaj nas tudi) kako je s stvarmi. Tisti stavek je pa napisan mal hecn ja. Ampak je v precejsnji meri resnicen, ce ga preberes s kanckom razuma.

Ti se pa vedno znova obesas na tale stavek, ceprav smo stvari ze ene 30x razlozili.

Torej, jaz sem pripravljen na nov krog. Da spet razlozimo stvari, potem bos pa ti spet en stavek iz treh strani nazaj al kolk ze potegnil in ga sem limal in se drl: 'lejte kaj ste povedal!!!'

Zgodovina sprememb…

• spremenil: BigWhale ()

...Lahko pa s svojim dedijem. Še celo v trajno last mu lahko podariš film. Ali pa, če mu ga nočeš podarit, mu lahko DVD prodaš. Celo z dobičkom.

Je zdaj jasno?

ON

Kaj pa, če nimam dedija?

OFF

Torej, jaz sem pripravljen na nov krog.

Ni treba nobenega kroga. Hotel sem povedati le to, da je treba biti pri zakonodaji precizen. Zaradi takšnih tolmačenj padajo zadeve na sodiščih. A prideš skozi z izjavo:
Tisti stavek je pa napisan mal hecn ja. Ampak je v precejsnji meri resnicen, ce ga preberes s kanckom razuma.

Mislim, da ne.

Bodi dovolj - z moje strani.

telexdell ::

Malo sem preletel poste in vidim, da se cela debata vrti okrog dveh, treh členov in nekaj željami zagovornikov in nasprotnikov piratstva. Za nov zagon debate bi bilo smotrno pogledati tudi druge vidike, kot npr. oseba do dopolnjenega 14. leta ni kazensko odgovorna, za kaznivo dejanje mora obstajati naklep (ali z uporabo p2p programa razširjam datoteko jaz ali avtor programa) in dokazljivost (sem preko p2p razširjal datoteko jaz ali se je kdo priključil na moj wireless)
Potem so tu še drugi aspekti, kot npr. kako je z zakonom o varstvu osebnih podatkov (podatki se lahko zbirajo izključno za določen namen in ne za potrebe, "če jih bomo kdaj rabili"), zaščito potrošnika (preko internetne trgovine naročim film, si ga ogledam in ga lahko vrnem v 15 dneh brez pojasnila ali programska oprema ne izpolnjuje mojih pričakovanj...)
Moje mišlenje je, da je tukaj toliko pravnih možnosti in nejasnosti, da si nihče ne upa ugrizniti v to kislo jabolko. Po nekaterih anketah pa prav "piratstvo" povečuje popularnost in prihodke avtorjev in medijev preko reklam in obiskov kinodvoran ter koncertov.

Moje mišlenje je, da je tukaj toliko pravnih možnosti in nejasnosti, da si nihče ne upa ugrizniti v to kislo jabolko. Po nekaterih anketah pa prav "piratstvo" povečuje popularnost in prihodke avtorjev in medijev preko reklam in obiskov kinodvoran ter koncertov.

Tega se v bistvu nekateri precej dobro zavedamo. Ampak vemo, da vse skupaj ne opravicuje piratstva. :) Tisto o popularnosti zaradi piratstva je pa bolj tako tako.

opeter ::

Zanimivo branje:

Pirati so krivi za visoke cene

V Sloveniji je veliko spletnih piratov. Toda ti se ne zavedajo, da s svojim početjem dejansko pljuvajo v lastno skledo. Prav zaradi njih so cene glasbe, filmov, iger in programov višje kot bi sicer bile.

Minuli teden objavljen članek o kaznih, ki jih za piratstvo predvideva Kazenski zakonik, je močno razburkal domačo spletno sceno. Kar kaže na to, da je nelegalno »dolvlečenje« avtorsko zaščitenih vsebin že kar slovenski nacionalni šport.

Za spletne pirate bi malce nesramno lahko dejali, da so navadni ušivi egoisti, ki jih zanima le trenutna lastna korist. Ob tem pa se ne zavedajo, da so prav oni tisti, ki so zaslužni za visoke cene glasbe, filmov, iger in računalniških programov. Ne verjamete?

Vzemimo primer iz računalniškega sveta, kjer obstajajo številne brezplačne programske alternative, a jih uporablja majhen krog ljudi. Večina ostalih raje poseže po piratskih kopijah sicer dragih računalniških programov. Toda šele če bi se domači uporabniki odrekli piratiziranju, bi se cena dragih programov lahko spustila na sprejemljivo raven. Kajti s tem, ko bi ljudje posegali po brezplačnih alternativah, bi zniževali tržni delež proizvajalcev plačljive programske opreme. Ti bi bili zato prisiljeni občutno znižati cene, če bi želeli ostati v igri.

Pirati ne škodijo le založnikom in proizvajalcem programske opreme. So rak rana sodobnega gospodarstva, saj povzročajo anomalije na trgu. Zaradi njih cene računalniških programov, iger, glasbe in filmov ne določa presek krivulj ponudbe in povpraševanja, kajti »tam nekje« obstaja tudi neskončna ponudba po najnižji možni ceni.

Šele če bi trg res deloval oziroma ne bi bilo več piratov, bi se pokazala dejanska vrednost avtorskih vsebin. Tako pa imamo sedaj neko čudno stanje, v katerem ima nek računalniški program lahko ogromen tržni delež, čeprav je bilo prodanih razmeroma malo licenc.

Naj se sliši še tako nesmiselno, toda boj proti piratom bi morala biti želja nas vseh. Če bi stopnjo piratstva uspeli zmanjšati na neko minimalno raven, bi največjo korist od tega imeli prav uporabniki. Založbe in proizvajalci programske opreme bi bili primorani spustiti cene, mnogi pa bi tudi posegali po legalnih brezplačnih alternativah, kar bi le še spodbudilo njihov razvoj.

Ko boste prihodnjič s spleta prenesli skladbo, film ali program, pomislite, da s tem pljuvate v lastno skledo. Morda se zdaj sprašujete, kakšne so možne alternative. Ena je seveda ta, da avtorsko vsebino kupite, drugo pa predstavljajo brezplačni programi ter glasba in filmi izdani pod licenco Creative Commons.

Nihče vas ne sili, da poslušate Britney Spears, gledate holywoodske filme ter uporabljate plačljivo programsko opremo. Enako kot vas nihče ne sili, da ukradete svoj sanjski avtomobil, če nimate dovolj denarja, da bi ga kupili.

Zato nehajte krasti. Pa ne zaradi strahu pred kaznijo. Temveč zato, ker s piratiziranjem najbolj škodite lastnim interesom.

Vir: dna.enaa.com

Priporočam še, da preberete komentarje...
Hrabri mišek (od 2015 nova serija!) -> http://tinyurl.com/na7r54l
18. november 2011 - Umrl je Mark Hall, "oče" Hrabrega miška
RTVSLO: http://tinyurl.com/74r9n7j

podbevna ::

P2P bo s 1.11 formalno dekriminaliziran.

Izmenjava ne bo izpolnjevala znakov nobenega od kaznivih dejanj in NE BO KAZNIVA. Ta članek je čisto nasproten vsebini zakona, kar bo jasno vsakemu, ki zakon prebere.

Kot sem že večkrat napisal je to tudi prav. Sistem intelektualne "lastnine" ki se skuša uveljaviti zdaj je popolnoma nasproten deklariranim ciljem.

darkolord ::

Vir: dna.enaa.com

Zlo enoplastno razmišljanje.

Zgodovina sprememb…

• spremenilo: darkolord ()

poweroff ::

podbevna: nakladaš. Pojma nimaš o avtorsko pravni zakonodaji.
sudo poweroff

CoolBits ::

Js malo dvomim, da bi bil windows kjer je brez piratstva... tko do bo kar držalo da je tud reklama to... za igre isto velja... tolko jih jo pobere na travniku... nekaj drugih jo pa zarad tega kupi, ko pač nimajo dovolj velike pipice al pa bi igrali večigralsko...
Glede glasbe pa... vsaj vidiš da se ne splača kupit cel CD :D
Moje mnenje.

Ne razumem zakaj ni prisotno vsesplošno veselje, ker je kaznivo dejanje le še kršitev avtorskih pravic z namenom prodaje.

P2P je po novem legalen po slovenskem (in evropskem) pravu. Navali narod!

CoolBits ::

P2P ni bil nikol nelegalen... nelegalno je deljenje avtorsko zaščitenih del...

Pyr0Beast ::

Če bi stopnjo piratstva uspeli zmanjšati na neko minimalno raven, bi največjo korist od tega imeli prav uporabniki.
Ja zihr. Uporabniki bi imeli samo strošek, največjo korist pa bi imeli zlobni kapitalisti™
Some nanoparticles are more equal than others

Good work: Any notion of sanity and critical thought is off-topic in this place

Matthai nič ne nakladam.

Novi 148. člen določa, da gre za kršitev materialne avtorske pravice zgolj v primeru, kadar je kršena z namenom prodaje. Če torej ne boste (pre)prodajali zaščitenih avtorskih del oz. z drugimi besedami z njimi zaslužili, potem ne boste storili kaznivega dejanja.

149. člen določa kršitev sorodne pravice (ta člen v novem KZ-1 sploh ne razlikuje od starega 160. člena). Sorodne pravice niso isto kot avtorske pravice (avtor dela ali kupec materialne avtorke pravice ima avtorsko pravico, izvajalec pa sorodno pravico). So podobna avtorski, ker je npr. pevec skladbi tudi dodal nekaj svojega, ni pa njen avtor. Zato ima on v tem pogledu nasproti drugim varovano samo svojo izvedbo, ne pa dela kot takega. 149. člen zato izrecno govori o "izvedbi" in je namenjen preprečevanju zlorab izvajalcev avtorskih del z javnim predvajanjem.

Torej novi KZ-1 ne inkriminira P2P. Razlaga pomena 149. člena s strani ostalih pa je enostavno napačna. Ta člen je namenjen sorodnim pravicam. V konkretnem takem primeru bi sodišče moralo ugotavljati, čigave sorodne pravice ste prekršili. Poleg tega bi ugotovilo, da sankcija P2P po 149 ni smiselna, saj je dejansko dekriminalizirana taka kršitev materialne avtorske pravice. Po logiki stvari kršitev sorodne pravice ne more biti hujša kot kršitev avtorske pravice, niti se ne more kršitev sorodne pravice enostavno prenesti na avtorsko. Če ste pa paranoiki in ne zaupate v logiko sodišč, pa nehajte snemati izvedbe avtorskih del, med tem ko so avtorska dela na katerih ni sorodnih pravic fair game.

Tudi Evropa stoji na stališču, da naj p2p ne bo inkriminiran kot kaznivo dejanje, če ne gre za prenašanje datotek, ki so v nasprotju z moralo in javnim redom. Povzetek evropske interpretacije je: P2P NI "javna objava".

Torej: trenutno veljavni KZ v 159. členu določa, da je kazniva že 'neupravičena uporaba' avtorskega dela, kar je izredno široka definicija. Po novem je kazniva le prodaja avtorskega dela. Tudi dejanja do 1.11. bodo dekriminalizirana, ker je novi KZ milejši in posledično retroaktiven.

Navali narod!

Bellzmet ::

@imagodei: primeru DVD-ja pa dobiš permanentno pravico gledat film. Ampak samo ti.

Tole vsi isto beremo, nič ne dlakocepimo in pač tukaj si zasral. Tukaj piše, da ima samo tisti, ki je kupil DVD pravico gledat film. To je jasno. Ne sedaj težit, da smo butasti, ker drugače razumemo. Tukaj to tako piše.

Potem zadevo probaš zanikati in zopet skozi govoriš, da lahko dedek zraven gleda DVD. Kaj to že spet pomeni, da pa sam ne sme? Ali, da ne smem posoditi DVD-ja prijatelju?

Vem, da boš sedaj že spet čist ven padel kakšni imbecili smo, ampak zgleda, da ne znaš drugače začeti posta.

Zgodovina sprememb…

• spremenilo: Bellzmet ()
««
8 / 16
»»

Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Evropsko sodišče o nadomestilih za zasebno reproduciranje avtorskih vsebin (strani: 1 2 3 4 )

Oddelek: Novice / Industrijska lastnina
15339203 (36666) MrStein
»

Mininova zmanjšuje obseg ponudbe, postaja legalna (strani: 1 2 3 4 5 6 )

Oddelek: Novice / Avtorsko pravo
28020393 (15152) Okapi
»

Francija pripravlja ostrejšo protipiratsko zakonodajo (strani: 1 2 3 )

13916991 (12303) redo
»

220.000 dolarjev za 24 pesmi (strani: 1 2 3 4 5 )

21221940 (16734) Brane2
»

Avtorske pravice 2 - konkretni primeri kršitev (strani: 1 2 3 )

Oddelek: Problemi človeštva
13913696 (11679) jype

Več podobnih tem