» »

Inflacija in Slo

Inflacija in Slo

1
2
»

Thomas ::

Standard je samo toliko velik, kolikor se proizvede. Kar je najbolj vprašanje tehnologije in organizacije.

Pri nas in v Avstriji smo mau loleki, kar se tega tiče.
Man muss immer generalisieren - Carl Jacobi

borchi ::

> Hm, bi morda povedal, kaj si s tem mislil?

čakej mal... a se ne pogovarjamo o vplivu inflacije na plače in potem še povratni vpliv?! kako ne veš o čem govorim?
l'jga

username ::

Če so v Avstriji taki loleki, bi bilo fajn biti tak lolek.

Ker pri "zgolj" 1,8x večjih plačah je pomemben podatek, ali gre za mesečni ali letni dohodek. V Avstriji namreč redno dobivajo tudi 13. in 14. plačo, torej se ob mesečni plači, večji od slovenske za faktor 1,8x , poveča letna plača za faktor 2,5x.

Ob tem je pa večina stvari, zlasti tistih nujno življenjsko potrebnih (hrana, najemnina stanovanja itd.) v Avstriji večinoma celo cenejša kot pri nas. Verjtno nimajo toliko monopolov kot pri nas.

1. Malica se ne šteje v delovni čas - pri nas je efektivnega dela 37,5 ur tedensko, pri njih dejanskih 40, za pol ure malice moraš biti v službi pol ure dlje, ponavadi torej 8,5 ur dnevno.
Tudi če je sloh res - pol ure dnevno za 2,5-krat večjo plače se mi ne zdi ravno slab trade-off.

2. Potni stroški niso plačani oz. so plačani z nekim minimalnim pavšalom.
3. Podobno je s plačilom malice.
Plačevanje malice in prevoza na delo se mi zdi pa itak ena taka trapasta anomalija, ki je povsem nenormalna. Sicer je pa tistega tako malo, da še enkrat rečem: mirno se tistemu drobižu odpovem, če mi povečajo plačo za faktor 2,5x.

4. Cene storitev so vsaj toliko višje kot so višje plače.
Ne bi rekel, da so še vedno take razlike, pa tudi pospešeno se naprej zmanjšujejo. Vse ostale cene (dobrin v trgovinah) pa so enake ali celo nižje.
I've got a solution for the rainforest: napalm the lot. (Jeremy Clarkson)

username ::

Borči, ti pa kar lepo konkretno povej kaj si imel v mislih.

Da poskušaš takole peljati debato, je precej nizkotno in prozorno.
Bodi mož in povej kar želiš poveati, potem pa gremo naprej. Takega slepomišennja se pa ne grem, kot si morda ti predstavljaš.
I've got a solution for the rainforest: napalm the lot. (Jeremy Clarkson)

borchi ::

username, jaz sem rekel, da povečanje plač (npr. zaradi inflacije) povzroči pritiske na plače v celem gospodarstvu. no, po tistem si me ti nahitro odpravil kot nevrednega za debato. sej vse piše v temi.

zdej pa dokaži, da lahko obstaja npr. več sektorjev v gospodarstu, ki nimajo vpliva eden na drugega (glede plač). jaz trdim (pa to zato, ker sem prebral kar nekaj gradiva in analiz), da ga imajo. ali direktno zaradi prostega trga dela ali pa posredno preko povratnih vplivov inflacije...
l'jga

username ::

Ampak nikakor ne morejo sektorji eden na drugega vplivati tako močno in tako hitro kot jebena kolektivna pogodba, preko katere se S PREDPISOM zagotovi enake minimalne plače.
Seveda je treba brati gradiva in analize, ampak nobena analiza ti ne pomaga, če nimaš logičnega aparata poštimanega.

Torej, še nič novega glede dogodka v letu 2002, na katerega si namigoval?
I've got a solution for the rainforest: napalm the lot. (Jeremy Clarkson)

borchi ::

> Torej, še nič novega glede dogodka v letu 2002, na katerega si namigoval?

če bi pazljivo bral, bi vedel, da ne gre za dogodek ampak obdobje ca. 5 let (pred uvedbo evra). in ne, nič novega ni glede tega. še vedno so si ekonomisti precej enotni glede tega, da je indeksacija v javnem sektorju bila eden glavnih vzrokov trdovratne inflacije.

> Ampak nikakor ne morejo sektorji eden na drugega vplivati tako močno in tako hitro kot jebena kolektivna pogodba, preko katere se S PREDPISOM zagotovi enake minimalne plače.

u just don't get it, do u?! zahteva po novi kolektivni pogodbi JE vpliv enega sektorja na drugega. posredni, direktni je pa na trgu dela.
l'jga

username ::

še vedno so si ekonomisti precej enotni glede tega, da je indeksacija v javnem sektorju bila eden glavnih vzrokov trdovratne inflacije.
Prav gotovo, morda še bolj pa je bil med vzroki tudi slavno "nadzorovano drsenje" tečaja tolarja, katerega cilj je bil "pomoč izvoznikom" - v bistvu precej kretenska strategija IMO.

u just don't get it, do u?! zahteva po novi kolektivni pogodbi JE vpliv enega sektorja na drugega. posredni, direktni je pa na trgu dela.
Hehe, now I get it... začelo se je z debato o razlivanju vpliva povečanja enih plač na celotno gospodarstvo, kar se dogaja seveda tudi v svobodnem tržnem gospodarstvu, ampak počasneje in preko drugačnih mehanizmov kot v dogovornem (ne-svobodnem) gospodarstvu, kakršen je v Sloveniji.
Ostane le še vprašanje, ali sva se narobe razumela, toda oba pravilno govorila vsak o drugi zadevi, ali pa ti mešaš pojme.
I've got a solution for the rainforest: napalm the lot. (Jeremy Clarkson)

MEDENA ::

90% ljudi v SLO ima plačo pod 1000€, ostalih 10% recimo, da uživa...z eno besedo: KATASTROFA. Pa ne morete nas primerjat z Austrijo, ker smo 100 let za njo.

borchi ::

> Prav gotovo, morda še bolj pa je bil med vzroki tudi slavno "nadzorovano drsenje" tečaja tolarja, katerega cilj je bil "pomoč izvoznikom" - v bistvu precej kretenska strategija IMO.

tudi slavno nadzorovanje drsenja tečaja (no, če smo čisto iskreni,ni šlo za nadzorovano depreciacijo, ampak za nadzorovano upočasnjeno apreciacijo) je vplivalo na inflacijo, seveda. seveda bi lahko arhar fiksiral tečaj, lahko bi ga tudi gaspari kasneje. seveda bi lahko izpadla precej večja kretena kot sta po tej varjanti, ki sta jo ubrala. kot nekdo, ki se na ekonomijo spozna veliko bolje kot jaz, mi povej s čim bi branila fiksiran tečaj? devizne rezerve so bile ob osamosvojitvi, če se prav spomnim, enake nič (0).

v eni drugi debati, sem že povedal, da je jazbec (nesojeni guverner BS) s corichellijem(sp?) pokazal, da je takšno vodenje tečaja odločno prispevalo k inflaciji. v debatah z njim pa nikoli nisem dobil občutka, da bi on osebno verjel, da bi lahko takšno politiko opustili dosti prej kot pa pred ERM2. sej ni neumen, ker bi ga sedaj že teplo. namreč, dlje kot bi tičalo slovensko gospodarstvo pod montarnim pokrovom, bolj bi počilo, ko bi pokrov dvignili (vstop v euro). pa v tistem času so se tudi na veliko delale primerjave z ostalimi tranzicijskimi državami. če se prav spomnim je češka bila učbeniški primer, kako se jim bolj drzna politika ni obrestovala. mi luzerski gradualisti smo v euro zoni pred njimi.

> ali pa ti mešaš pojme

katere pojme imaš v mislih?
l'jga

T-h-o-r ::

Pa ne morete nas primerjat z Austrijo

po cenah lahko
Why have a civilization anymore
if we no longer are interested in being civilized?

Ted ::

Dajte si dopovedat da so cene primerljive samo v trgovinah, zaradi konkurence pač. Takoj ko pa greš v gostilno, na banko, zavarovalnico ali ko, bognedaj greš graditi hišo, pa so cene precej višje kot pri nas. Obrtniki v Avstriji imajo precej višje cene, tudi zato ker so cene dela višje. V splošnem gledano so največji življenjski stroški prav ti, ne pa tistih nekaj evrov, ki jih pustiš v trgovini. Tudi študira ne vsak, večina jih naredi srednjo šolo in potem še kako izobraževanje na delu, to je to.
Mah...

leinad ::

Hm, glede študija ne vem koliko Avstrijcev študira, imam pa dva kolega- Slovenca- ki študirata v Grazu in je šolnina za en semester cca. 300€ pri obeh, ker je Avstrija po večini že na bolonji študij traja 3 leta- torej je končen strošek šolnine 1800€. Za povprečno plačo Avstrijca bi rekel, da zanemarljiv strošek.

username ::

Takoj ko pa greš v gostilno, na banko, zavarovalnico ali ko, bognedaj greš graditi hišo, pa so cene precej višje kot pri nas.
Hm, tole je pa "zelo nenavadno" mnenje. Gostilne so pri nas (še) cenejše, ampak Ljubljana je že letos precej dohitela Dunaj.
Kaj točno je bilo mišljeno z bankami in zavarovalnicami, ne vem - bi bilo treba primerjati stroške kreditov in cene zavarovanj. Nisem prepričan, če so v Avstriji kaj dražje - me ne bi presenetilo, če bi bile celo cenejše.

Ja, storitve so sicer dražje, to verjamem. Od mehanikov, frizerjev do gradbenih in drugih obrtnikov.

Kljub temu se mi zdi, da v Avstriji nakup/gradnja stanovanja/hiše v bistvu sploh ni tak "bohnedej" kot pri nas. Kako si sicer lahko razlagamo, da so na Dunaju najemnine in kupnine za stanovanja (pa ne govorim o "problematičnih" soseskah! temveč v spodobnih predelih mesta, tako rekoč v centru) primerljive oziroma celo občutno nižje kot v Ljubljani?
I've got a solution for the rainforest: napalm the lot. (Jeremy Clarkson)

koyotee ::

Se vidimo 17. u lj na demonstracijah 0:)
Rear DVD collector!
JTD power!
Coming soon: bigger E-penis & new internet friendzzz!

kekz ::

Storitve so na zahodu še vedno precej dražje kot pri nas.
V trgovini te npr. pivo ali kava pride enako ali lahko celo malo ceneje kot pri nas, če ti ga prinesejo za mizo, so cene za naše pojme oderuške.
Postrežena kava lahko doseže ceno do 4-5€, pivo pol litra ravno tako.

Primer Italija, ki včasih ni bila pretirano draga država, je zdaj zelo. Če se usedeš za mizo je lahko samo pogrinjek 2€ po osebi. Ponekod je potem še postrežba do 50% cene naročenega. 5€ je bila pri mojem letošnjem turističnem obisku sploh najmanjša še uporabna enota. Pa ne govorim o Benetkah, kjer je še huje.
Primer Grčije. Ko sem bil pred 10 leti prvič tam, so bile turistične cene približno na polovici naših. Ko sem bil nazadnje, je bilo dosti cen že dvojnih (pivo na Santoriniju 3-4€, kapučin 3€). Pa plače niso pretirano višje kot pri nas.

Nekoč je pisal en naš ekonomist članek v Sobotni prilogi, da po uvedbi evra pričakuje povišano inflacijo, ker se bodo te cene na dolgi rok uskladile z zahodom. To je normalen in pričakovan pojav, drugače ne more biti. Druge vzhone države čaka isto, če imajo zdaj tako velik cenovni razkorak (kar po večini imajo).

Thomas ::

Ja. A to še komu ni jasno?

Moralo bi biti vsem, pa še vladi, ne vem če je.
Man muss immer generalisieren - Carl Jacobi

borchi ::

> Storitve so na zahodu še vedno precej dražje kot pri nas.
> Nekoč je pisal en naš ekonomist članek v Sobotni prilogi, da po uvedbi evra pričakuje povišano inflacijo, ker se bodo te cene na dolgi rok uskladile z zahodom.

al ni čist tk pisalo, tip ni bil ekonomist al pa si si narobe zapomnu.
l'jga

borchi ::

storitve (nemenjalni sektor) se bo uskladil z zahodom šele ko se bomo tudi drugače "uskladili" z zahodom (npr. plače).

vse kar bi bilo drugače bi pomenilo, da trg ne dela na zahodu ali pa pri nas.
l'jga

kekz ::

Cene so veliko bolj usklajene kot plače.
Izdelki in storitve so veliko bolj mobilne kot delovna sila. Plače so tudi v "stari" Evropi precej različne (npr. Portugalska,Grčija : Luksemburg,Nizozemska)

Pri nas je problem že, če mora delavec v službo iz Maribora v Ljubljano.
V eni drugi temi piše, kakšne so ekonomsko administrativne ovire (zainteresiranost delodajalca in povrnitev potnih stroškov),
po drugi strani pa tudi Slovenci ne želimo imeti službe tako daleč. Da bi se kdo preselil zaradi službe, je tudi bolj izjema (na začetku kariere še, v sredini delovne dobe nikakor). Kot zanimivost: nekoč sem zasledil v knjigi rekordov, da ima človek najdlje delovno mesto 3000 km v eno smer, vozi (leti) se skoraj vsak dan).

Izven države je težava še jezik. Slovenci smo tu še bolj nemobilni.
Nekoč sem bral statistiko, da se povprečen Anglež v življenju preseli 16x (jaz sem se do zdaj 5x). In da imajo raje, če se selijo dlje.


Nekoč sem sam naletel na tako težavo. Odpiral se nam je nov storitveni projekt na Madžarskem v Budimpešti. Naši podizvajalci (s katerim že delamo skupaj tudi po Balkanu) so rekli, jok na Madžarsko pa ne! Pa je šel posel pod vodo. Sodelavec bi moral hoditi v Bratislavo. 2x je šel, 3. je rekel, da bo dal odpoved, če bo še moral iti.



@borchi: al ni čist tk pisalo, tip ni bil ekonomist al pa si si narobe zapomnu.

Bo kar držalo. Človek pa je skoraj že dr. ekonomije in direktor večjega slovenskega podjetja.

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: kekz ()

borchi ::

> Človek pa je skoraj že dr. ekonomije in direktor večjega slovenskega podjetja.

še vedno dopuščam možnost, da ne ve o čem govori. seveda pa je večja verjetnost, da si ti nisi čisto dobro zapomnil članka.

kr ekonomisti nekak ne verjamejo, da oštirka v rečici ob savinji lahko razloži pauru, da z njeno ceno pira ni nič narobe, ker da je na temple bar-u samo malenkost cenejše... mogoče še kateremu uspe razložit kje je temple bar, samo prepriča pa SIGURNO nobenga ne, da kupi tak pir. kj takega ne prepričaš savinjčana niti ko jih ma že 15 v riti...
l'jga

kekz ::

Pusti ti Savinjčana in oštirko ob Savinji... :D

1. Ko bo ta oštirka videla, da v Portorožu pir že po 4€, ker Italijani ravno tako pijejo...
(Pa ne samo tam, ker se to razleze potem tudi do Povirja ali pa do Pomjana.)
... bo rekla, zakaj pa ne. Pa poizkusimo, tudi če bo prometa pol manj, bo plača še vedno enaka (za pol dela). Jasno, da ne bo večja, saj bodo Savinjčani potem pol bolj trezni >:D.

2. Ko bo Savinjčan videl, koliko bo za pir odštel v temple baru, bo dejal, uh kako je ob Savinji poceni, samo 1,5€. Pa kaj potem, tudi če bi bil 3€ >:D.

3. Počakaj, da se med Angleži razve, kako je pir poceni ob Savinji. Enkrat je bilo po radiu, da vsak dan prileti v Prago 30 letal Angležev, ki v glavnem pridejo skoraj samo na pir :D. Ne verjamem, da imajo oštirji v Pragi že angleškim podobne plače, cene pira pa so že kar zelo blizu. Čehi točno vedo, da se v Pragi na pir ne splača (oz. vedo, kje je še kakšen zahojen sindikalen pajzl samo za njih).

borchi ::

eh, sej sem vedu, da ne smem s primerom razlagat.
l'jga
1
2
»


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Borut Pahor in program SD (strani: 1 2 )

Oddelek: Problemi človeštva
746566 (5151) Thomas
»

Življenje v Sloveniji (strani: 1 2 3 4 5 )

Oddelek: Problemi človeštva
22616235 (9977) Karaya 52
»

Gospodarska rast

Oddelek: Loža
132108 (1818) Avby
»

Reforme na mizi (strani: 1 2 3 414 15 16 17 )

Oddelek: Problemi človeštva
81835496 (22606) Thomas
»

Ali Slovenija potrebuje novo stranko? (strani: 1 2 3 4 5 6 7 )

Oddelek: Problemi človeštva
31018031 (14562) gzibret

Več podobnih tem