» »

Reforme na mizi

Reforme na mizi

««
15 / 17
»»

borchi ::

glej, cca. 22% daš za prispevke, pol odbiješ olajšavo, v tvojo dohodnino daš dohodnino za 1. razred, pol pogledaš za kolk je ta osnova večja (če je) od prvega dohodninskega razreda in na to razliko udariš naslednjo stopnjo po progresivni lestvici in jo prišteješ k dohodnini za prvi razred. NIKAKOR to ne pride 63k sit.

če pa pride kdo mimo, ki ima lestvice pri roki, ti bo pa zračunal. čeprav ne vem zakaj ne bi kr mici-ju verjeli. očitno je zračunal, ane?
l'jga

_marko ::

The saddest aspect of life right now is that science
gathers knowledge faster than society gathers wisdom.

MadMicka ::

_marko, seveda so tvoji izračuni povsem zgrešeni. Programov za izračun plač je veliko, nekateri so celo brezplačno na netu, npr.: http://www.swtools.si/

Razlika v akontaciji dohodnine znaša pri povprečni plači, kot rečeno tri tisočake. Se pravi _marko, tudi tale tvoja ideja, da bi EDS od hudiča vplival vsaj na nova podjetja, ki pridejo na trg, ne drži.

p.s.: z izračunom dohodnine bi ti računal prispevke in davke od bruto plače?!?! Oprosti, tisto, ko sem našteval, kdo ima kaj pojma o teh stvareh in med drugim omenil tudi _marka, vzamem nazaj.

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: MadMicka ()

_marko ::

-> Razlika v akontaciji dohodnine znaša pri povprečni plači, kot rečeno tri tisočake. Se pravi _marko, tudi tale tvoja ideja, da bi EDS od hudiča vplival vsaj na nova podjetja, ki pridejo na trg, ne drži.

NI res! ne podtikaj mi!
Vedno ponavljam, da ne bi vplival na vsa podjetja. Sam to veš.
Če pa izračunaš za delava z 500k na mesec pa že opaziš razliko, ane!


p.s.: Ta del imaš prav, priznam napako.
Prepisal sem si samo bruto plačo, ter vse delal po njej brez razmišljanja.
The saddest aspect of life right now is that science
gathers knowledge faster than society gathers wisdom.

_marko ::

Nam IMO manjkajo predvsem višje tehnološka podjetja z veliko dodano vrednostjo.
In na ta podjetja Mici, bo EDS vplivala.
Talinu je to uspelo.
The saddest aspect of life right now is that science
gathers knowledge faster than society gathers wisdom.

Tear_DR0P ::

ne spada ravno v ta sklop reform, reforma je pa vseeno.
včeraj je bil sprejet zakon o nedeljskem delovanju trgovin - izigral je referendumsko voljo ljudstva, najverjetneje bo pa še res padel na ustavnem sodišču, kot nelojalna konkurenca - da ne govorim o tem, da je zakon butast in da na butast način govori o pomembnih rečeh - poleg tega je bil tudi referendum dokaj butasto zastavljen.
kar se mene tiče, bi bila zadostna omejitev odpiranja trgovin ob nedeljah dodatna trošarnina - za blago, prodano ob nedeljah, bi moral trgovec plačati 20% trošarnine - če bi ceno zaračunal kupcu, je to njegova stvar - po mojem bi bila to veliko bolj elegantna rešitev, poleg tega bi v proračun kapnilo še nekaj denarja
"Figures don't lie, but liars figure."
Samuel Clemens aka Mark Twain

Thomas ::

Zakon je antireformen in antikapitalističen.

Čista zmaga za komuniste od leve strani političnega spektra, do desne.

Privoščim čakanje za kruh v vrsti januarja prihodnje leto, v nedeljo zjutraj, pred štacunami.

Hubert Požarnik, Dušan Semulič, minister Drobnič ... posebej vam!
Man muss immer generalisieren - Carl Jacobi

WarpedGone ::

Zakoj je debilen ker je že sam referendum bil debilen. Edina upravičljiva pot je da si trgovci ob nedeljah izborijo bolje plačane ure. Konec, nobenga intervencionizma s strani države.
Zbogom in hvala za vse ribe

BigWhale ::

Dajte no ne ga srat... dodatni davek, ce delas v nedeljo? Pa kaj se? Ce ima prodajalec obleceno crno uniformo z zelenimi trakci?

Naj delajo takrat, ko jim pase! Ce imajo pa delavci nesposobne sindikaliste, ki si ne morejo izboriti boljsih delovnih pogojev, naj jih pa zamenjajo!

Daedalus ::

kar se mene tiče, bi bila zadostna omejitev odpiranja trgovin ob nedeljah dodatna trošarnina - za blago, prodano ob nedeljah, bi moral trgovec plačati 20% trošarnine - če bi ceno zaračunal kupcu, je to njegova stvar - po mojem bi bila to veliko bolj elegantna rešitev, poleg tega bi v proračun kapnilo še nekaj denarja

Naj trg pokaže, kolko pa kdaj naj bojo trgovine odprte. Tu pa res ne rabimo državnih predpisov, hvala. Razni Drobniči pa naj nehajo jamrat o bogih trgovkah, pa naj rajši poskrbijo, da bojo učinkovite inšpekcijske službe odkrivale in kaznovale nategovanja zaposlenih ter skrbele za dosledno izvajanje zakonov glede dela in tako napravile red na tem področju. Samo - če bi ta problem predali ustreznim službam, bi se kmal pokazalo, kako neučinkovite so. Tega pa nihče noče, kajne?

p.s. - kak je lepo videt, ko nekoga čisti populizem vseka nazaj po gobcu:D
Man is condemned to be free; because once thrown into the world,
he is responsible for everything he does.
[J.P.Sartre]

MadMicka ::

Thomas pravi, da je zakon glede odpiralnega časa trgovin zmaga za komuniste?!. Mislim kaka butasta izjava. Najprej, kaj točo so komunisti? Tisti, ki se zavzemajo za enopartijski sistem? Katera politična stranka v Sloveniji je to? Je nemara kak posameznik pri nas, ki se zavzema za enopartijski sistem?

In nadalje, ali ni nemara omenjeni zakon zmaga za trgovke, katerim ne bo potrebno več toliko delati ob nedeljah, pa za RKC, ki se je zavzemala za zaprtje trgovin ob nedeljah, ali pa za manjše trgovce, ki bodo tako lažje konkurirali velikim trgovskim centrom?

A to pa ne, pamet od Thomasa najde komuniste!!!, kot tiste, ki so zmagali. Kako naj se človek sploh resno pogovarja s takim osebkom?? To recimo je lep primer, da če človek obvlada določeno področje, to še zdaleč ne pomeni, da obvlada vsa področja. Celo več, lahko da je na drugih področjih njegovo znanje in razumevanje zadev katastrofalno šibko.

pirat ::

Celotno dogajanje, ki danes spominja pravzaprav že na komedijo, saj glavni protagonisti očitno ne vedo, ali pravzaprav so zaprtje ali ne, je moč razložiti relativno preprosto; gre za delovno intenzivno gospodarsko panogo, z zaposlenim dovolj velikim številom delavk in delavcev, ki pa niso najbolje plačani (javne baze podatkov npr. pravijo, da je znašala povprečna bruto plača v panogi G. 52.1 (trgovina na drobno v nespecializiranih prodajalnah) za velika podjetja v letu 2004 dobrih 195 tisočakov. Povprečje za celotno slovensko okolje je precej višje – povprečna bruto plača je v letu 2004 dosegla dobrih 267 tisočakov….

Razlogov za navdušenje nad svojim delom večina prodajalk in prodajalcev s stališča denarnega nadomestila torej nima, kar so sindikati spretno izkoristili za povzročanje hrupa – ukinitev oz. omejitev dela ob nedeljah. Ob tem so jih javno podprle tudi nekatere politične stranke. Nekoliko nerodno je spet to, da so se nekaterim izmed strank, ki so trgovinski referendum podprle in se javno zavzemale za zaprtje trgovin ob nedeljah, saj naj bi s tem pozitivno delovale na družinske vrednote, medtem 'zgodile' volitve in so predstavniki te stranke sedaj v vladi. V vladi, ki skuša (vsaj navzven ali na deklarativni ravni) delovati liberalno, razbremeniti gospodarstvo, olajšati uresničitev podjetniških idej, ustvarjanje novih delovnih mest, itd…. , hkrati pa je sedaj 'zvezana' z referendumsko odločitvijo. Na katero so sami vplivali…

Gledano povsem z osebnega stališča razumem prodajalke, da ob nedeljah načeloma ne želijo delati, sploh ne za podpovprečno plačo. Vprašanje je le, ali je pametno, da se to predpiše z zakonom? Kaj če bi kritično maso za referendum dosegli zaposleni v panogi varovanja in se odločili, da 1 dan v tednu svoje funkcije ne bodo opravljali (konec koncev so plačani še slabše, povprečna plača v sektorju poizvedovalnih dejavnosti in varovanja je v letu 2004 znašala cca. 146 tisoč SIT za velike družbe). Kaj naj storijo zaposleni v reviziji in računovodskih servisih, ki vsaj v času oddaje letnih poročil in izkazov ne delajo samo ob nedeljah dopoldne ampak še zvečer in ponoči….. Jim to prepovemo z zakonom?

Tudi med prodajalkami in prodajalci obstaja del zaposlencev, ki jih delo ob nedeljah iz takšnih ali drugačnih razlogov ne moti, oziroma si ga celo želijo (zaradi bonusa pri plačilu, zaradi osebnih razlogov – ker npr. živijo sami in se z delom zamotijo….), na del zaposlencev pa nedeljsko delo deluje negativno (npr. prodajalke z manjšimi otroki, ipd…). Zakaj se prodajalci namesto v en sindikat, (ki očitno ni enoten), ne razdružijo v dva sindikata, kjer se bo eden pogajal za delavce, ki bodo delali običajen urnik (ponedeljek – petek), drugi sindikat pa za delavce, ki bodo želeli svoje urne obveznosti (40 ur tedensko) 'oddelati' ob sobotah, nedeljah in zato biti prost kakšen drug dan v tednu. Morda bi marsikateri prodajalki, ki zasebno živi s partnerjem, ki je gasilec, policist, varnostnik, ipd….. prav takšna ureditev omogočila preživeti več časa skupaj, pa čeprav morda ob sredah in ne v nedeljo. Se 'družinske vrednote' (skupno kosilo, pogovor, prosti čas, izlet……) ob sredah razlikujejo od tistih v nedeljo?

Če država že mora zakonsko intervenirati, potem naj svojo intervencijo vsaj zmanjša na minimum. Če je že podjetju potrebno 'nekaj' zakonsko predpisati, potem naj gredo v smeri, da se najprej prodajalke in prodajalci izrečejo o tem, kateremu izmed predlaganih sindikatov bi zaupali svoj glas, tako ugotovijo, kakšne so dejanske preference zaposlenih v trgovski dejavnosti in se potem z zakonom vpliva na trgovsko podjetje le v tolikšni meri, da se s strani delodajalca ne pojavi negativna selekcija med zaposlenci , ki želijo delati le med tednom in tistimi, ki jim urnik ni pomemben. Trgovsko podjetje se bo potem v okviru obeh 'poolov' zaposlencev o konkretnem delovnem času že samo dogovorilo z vsakim izmed zaposlenih posebej. In bodo nekateri na lastno željo delali prav vse nedelje, spet drugi pa prav vse srede….

lp, pirat

Thomas ::

Evo pirata! Spet en odličen donesek z njegove strani!
Man muss immer generalisieren - Carl Jacobi

Tear_DR0P ::

sam ful pre na dolgo - drgač je pa point v tem, država nima kej o tem odločat, mogoče občine
"Figures don't lie, but liars figure."
Samuel Clemens aka Mark Twain

TESKAn ::

Ah ja, reforme. Ko spremljam dogodke okrog njih, se sprašujem, če se glavnim akterjem (novopečenemu ministru za reforme, ...) res gre za to, da bi iz slovenije naredili superdržavo, ali pa, da bi si ustvarili ime, ki si ga bodo ljudje zapomnili. Ke meni se zdi, da je čas revolucij minil in da sedaj, ko nam gre dobro (več kot 4% gospodarska rast ni slaba, pa tega predlagatelji reform nekako ne omenjajo - jim gre malo v nos, da tudi brez nekih hudih reform se da imet dobro rast?), nima smisla in je bolj nezaželeno, da bi sistem, ki deluje, šli menjat, namesto da bi obstoječega popravili, kjer je slab. Jaz sem za evolucijo na bolje, kot za revolucijo, za katero sploh ni nujno, da bo tako zelo izboljšala sistem.
Uf! Uf! Je rekel Vinetou in se skril za skalo,
ki jo je prav v ta namen nosil s seboj.

WarpedGone ::

Hja, da nam gre fino povej moji mami kateri so v roku dveh let propadle dve firme. Prvič zaradi cenejše bosanske konkurence (Peko), drugič zaradi obupnih razmer na trgu, ko firmi elektro noče priklopit elektrike v hišo, ker je v tej isti hiši prejšnja firma (čisto ena druga firma, kjer so bili čisto drugi ljudje) nardila ogromno zgubo (Ipoz -> TekPro).

Kot drugo, današnje razmere so posledica dejanj izpred parih let. Današnja dejanja krojijo stanje čez par let. Zanašanje na to da če je danes ok, da bo moralo bit tako tut čez 3 do 5 let je ...

Stvari se neprestano spreminjajo in če ne moreš vidit tega kar prihaja, te to povozi na prvem prehodu za pešce.
Zbogom in hvala za vse ribe

TESKAn ::

Vidiš, spet me narobe razumeš. Zagovorniki te 'revolucije' nam drugim vedno očitate, da smo za to, da se stanje ne spremeni - ne, smo za to, da se delajo spremembe, ampak malo počasneje, predvsem pa ne tako, da ti skupina 'mojstrov' v enem letu naredi načrt, kako bodo spremenili praktično cel sistem, da ne naredijo (ali pa vsaj nočejo pokazat) nobenih konkretnih številk, raziskav, kaj bodo reforme prinesle, da vseskozi samo lapajo, kako nam je zdej slabo in kako nam bo samo z korenitimi reformami uspelo imeti gospodarsko rast, hkrati pa kritike označujejo za komuniste, ki nočejo napredka. In takim ljudem naj bi verjeli vse in jim pustili, da nam krojijo usodo?
Uf! Uf! Je rekel Vinetou in se skril za skalo,
ki jo je prav v ta namen nosil s seboj.

TESKAn ::

Odgovor upirni: torej tudi sam priznaš, da sindikalisti niso proti vsem reformam:).
Priznam, tako na hitro ne dobim ničesar drugega, kar bi izrecno podpirali. Ne dobim pa tudi nobene njihove izjave, da reform ne sme biti.
Uf! Uf! Je rekel Vinetou in se skril za skalo,
ki jo je prav v ta namen nosil s seboj.

upirna ::

Jaz nič ne priznavam, ker je dejstvo da sindikati spremembe podpirajo - tako vendar pravijo! Vendar nisem zasledil nobnega njihovega predloga, nisem pa zasledil tudi podpore kakšnemu vladnemu ukrepu (razen ukinitvi davka na plače in deloma umiku države iz gospodarstva).

->kako bodo spremenili praktično cel sistem
Še enkrat, ne gre za revulucionarne spremembe. Revolucionarne spremembe so se že zgodile ob osamosvojitvi.

->kako nam je zdej slabo in kako nam bo samo z korenitimi reformami uspelo imeti gospodarsko rast
Ta tvoja trditev je očitna laž. Reformatorji namreč trdijo, da nam sedaj ne gre slabo - a v prihodnosti bi se utegnile razmere zelo poslabšati zaradi zaostrene konkurence na globalnem trgu, staranja prebivalstva... Zato bomo rabimo bolj prožen trg dela, več investicij v izobraževanje, več investicij v izobraževanje, večjo svobodo pri trgovanju...

->da bi sistem, ki deluje, šli menjat
In znova, ne bomo menjali sistema. Sistem smo zamenjali ob nastanku države - sedaj ga bomo samo popravili.

->da ti skupina 'mojstrov' v enem letu naredi načrt
Če bi bil na predstavitvi reform, ki so jih organizirali v vsaki vaški knjižnjici - bi videl, kdo uporablja argumente, kdo pa ne. Sam sem bil na eni izmed predstavitev in g. Maks Tajnikar je argumentu odgovoril približno takole:"Jože, če se bom zaradi tega ukrepa lahko vozil z bmw - te podpiram. Hahahaho..." Takrat sem se prepričal, kdo sedaj koga zaničuje - mladi stare ali stari mlade.
[to sporočilo bo spremenil upirna, kadar bo to njemu pasalo]

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: upirna ()

TESKAn ::

Hehe, nisem imel v mislih revolucije ala komunistična ipd., pač pa revolucije v smislu 'do sedaj se je davek pobiral tako, od danes naprej pa tako' in ga v enem dnevu spremenijo z 10 na 20% in z 50 na 20%...take vrste revolucijo sem imel jaz v mislih.
In ko jih poslušam na televiziji, sami očitno ne vidijo druge poti naprej, kot spremenit sistem. Jaz sem mnenja, da lahko naprej gremo tudi drugače, brez obratov za 180° v npr. davčni politiki, z postopnimi (in preglednimi) spremembami zakonov, predpisov,...skratka po moje nam ni treba jemat reform v paketu, kot neločljivo celoto, pač pa lahko stvari poštimamo eno po eno.
Z 'skupino mojstrov' sem pa mislil predvsem to, da se mi zdi nemogoče, da bi lahko v enem letu skoraj iz nule naredili kompleten načrt, kako spremeniti zakone, predpise itd. in hkrati proučili še vplive, ki jih bodo imele te spremembe na našo državo.
Uf! Uf! Je rekel Vinetou in se skril za skalo,
ki jo je prav v ta namen nosil s seboj.

WarpedGone ::

V vsakem kompleksnem razvijajočem sistemu se slej ko prej pride do točke, ko se z nadaljnjimi malimi spremembami, ki naj bi bile izboljšave, le še bol komplicira in kvari strukturo. Takrat je na daljši rok bolje stvar pogledat malce od daleč, postavit nove smernice in sistem malo bol v globalu spremenit in ne samo limat flik na flike.

To se dogaja sedaj. En kup ljudi iz vseh vetrov se je usedlo za mizo in postavl nove smernice sistema. Kakšni bodo detajli sprememb se bodo pa še zmenli. Vsi ki so 'kao proti' naj raje lepo sodelujejo pri tem in posrbijo da boto ti detajli kolikor se da OK.

Hudič je zmeri v detajlih.
Zbogom in hvala za vse ribe

upirna ::

Progresivnost bo treba v vsakem primeru kar precej zmanjšati.

Si je drugače že kdo pogledal Kranjčev predlog? Njegov predlog predvideva zvišanje najnižje stopnje s 16 na 17 odstotkov, znižanje najvišje stopnje s 50 na 42 odstotkov in le eno vmesno stopnjo v višini 28 odstotkov. Predvidevam da je 95% Slovencev v najnižjem razredu, ker v nasprotnem primeru so po Kranjčevem predlogu pri dohodnini precej na slabšem.

Je pa res da kratkoročno pomeni Kranjčev predlog dvig neto plač. Razen najrevnejšim.
[to sporočilo bo spremenil upirna, kadar bo to njemu pasalo]

Odin ::

Nemci pa niso tako navduseni nad refomami, ki se izvajajo v vzhodni Evropi. Klik...

upirna ::

Te razprave so v Nemčiji že kar nekaj časa pristone. Nekateri menijo, da naj Nemčija izboljša davčni sistem, drugi, naj raje stisnejo revnejše članice. A morda se premalo zavedajo, da se bo kapital, ki gre sedaj na evropski vzhod, preselil na daljni vzhod. Kar pa Evropi ni v interesu...
[to sporočilo bo spremenil upirna, kadar bo to njemu pasalo]

Thomas ::

Stara Evropa je smotana 100 na uro.

Tiho naj bodo. Marshallov plan so koristili, se ob njem razvili, zdej pa ne bi dali reanega odstotka tistim, ki so prišli za njimi?

Se pa pojdimo tako! Nobenih subvencij za Nemške kmete ... ukinimo še ta bogi 1% GDP ja EU za skupno porabo in delujmo vsak po svoje!

Nimam dobrega mnenja ne o Francozih ne o Nemcih! Namesto da bi tudi oni postali učinkovitejši, bolj razviti in s tem pomagali najprej sebi, potem pa drugim! Gnila Nemčija, kot po WWI.

Sicer je pa baje zmenjeno. V naslednji vojni bodo Nemci, ki bodo spet tepeni, jasno, morali obdržati tudi Francijo! Za kazen Nemcem. Za Francoze bo užitek. >:D
Man muss immer generalisieren - Carl Jacobi

klemen22 ::

Nimam dobrega mnenja ne o Francozih ne o Nemcih! Namesto da bi tudi oni postali učinkovitejši, bolj razviti in s tem pomagali najprej sebi, potem pa drugim! Gnila Nemčija, kot po WWI.

Zakaj že bi morali nemci pomagati drugim? Ne razumem re ravno Thomas.
Motiti se je človeško, odpuščati pa božje. Torej ti odpuščam ;)

upirna ::

Klemen, tvoje razmišljanje je zelo ozko. Kaj misliš, da danes velja Nemčija sama v globalnem svetu? Palčka. Kaj pomeni Francija v globalnem svetu? Palčka. Kaj pomeni združena Evropa, enakomerno razvita? Pomemben faktor v globalnem svetu.
[to sporočilo bo spremenil upirna, kadar bo to njemu pasalo]

klemen22 ::

Ja ma ne morš kar zahtevat da ti bodo pomagali drugi. Prov bedaste so te izjave (recmo besedne zveze) nekaj v smislu Nemčija,WW. Enačenje ni pošteno.

Namesto da bi tudi oni postali učinkovitejši, bolj razviti in s tem pomagali najprej sebi, potem pa drugim!

To se pravi, da bi morala vzhodna evropa stati na plečih nemških zaposlenih, ki jim bi te reforme seveda zlo zjebale lajf?

Kaj misliš, da danes velja Nemčija sama v globalnem svetu?

Mislim da nemčija ni ena palčka v globalnem svetu. Zakaj se potem v zunanjem svetu evropo enači le z Nemčijo, Francijo, VB? Vse drugo je pa itak out? Sej vem kaj si misliv povedati, samo tvoja interpretacija je bila na zelo skromnem nivoju.
Motiti se je človeško, odpuščati pa božje. Torej ti odpuščam ;)

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: klemen22 ()

Thomas ::

Ker:

- njim (povzročiteljem WW2, vsekakor pa glavnim bad guys) je Amerika pomagala skoraj s toliko denarja, kot svoji zaveznici Angliji. Zdej se pa "delajo lepe" in tistim, ki so ostali na oni strani železne zavese tudi zaradi sranja, ki ga je Nemčija prvenstveno povzročila - delijo neumne nasvete.

- ker imajo polna usta hvalisanja, kako so za EU, hkrati pa skupaj s Francozi pridno kršijo pakt o stabilnosti in rasti, s svojim velikim primankljajem

- ker postavljajo pod vprašaj 1% porabe GDPja za "Zvezo", ki jim je tako ljuba. Baje. Za primer - Federacija v ZDA pobere 20%.

- ker bi bila moderna Nemčija v moderni Evropi dobra za ves Zahod. Oni se pa kot pijanec plota oklepajo starih receptov.

- ker Merklica ne odstopi, če je kaj boljša. Ker se sili s tistimi šrederijanci, meče slabo luč še nase.
Man muss immer generalisieren - Carl Jacobi

upirna ::

->Mislim da nemčija ni ena palčka v globalnem svetu.

Poglej moč ZDA in poglej moč Nemčije pa ti bo menda vse jasno.
[to sporočilo bo spremenil upirna, kadar bo to njemu pasalo]

leinad ::

Klemen komunizmu je odklenkalo, izolacija za evropsko državo ni več opcija(celo naši južni sosedi dajejo svoje nacionalne "heroje" v strahu pred njo ), ali boš igral po ekonomskih pravilih globalizacije ali pa boš odjebal. Simple as that.

Thomas vredno je samo povedati, da so ameri s Marshallovim planom profitirali mnogo več v ekonomskem, da ne govorimo o političnem smislu, kot če bi jih pustili, da shirajo, ali pa jim bohnedaj celo naložili Versajsko pogodbo Ver. 2.0

Marshallov plan je IMO najbolj genialna politična ideja 20.stol.

Tej črno-rdeči švabovski koaliciji dajem max. 2 leti, kolikor vem zadnja takšna še teh ni dočakala.

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: leinad ()

upirna ::

->Marshallov plan je IMO najbolj genialna politična ideja 20.stol.

Od tega so imeli korist Američani in Evropejci. Financiranje EU15 ostlih 10 članic bodo prav tako imeli korist oboji - če bodo seveda porabili denar v koristne namene. :)
[to sporočilo bo spremenil upirna, kadar bo to njemu pasalo]

leinad ::

Ja samo, razlika od EU15 je, da so takšno politiko začeli furat pri sovražnikih oz. poraženkah, namesto, da bi jih kaznovali so jim pomagali, pri tem pa oboji močno profitirali.

Oxford ::

V zadnji Sobotni prilogi Dela (11. februar 2006) piše na drugi strani:

"Kakšno od oblik enotne davčne stopnje - EDS je od skupaj 193 držav uvedlo le 15 držav (Hongkong, tri južnoameriške. ostale pa so bivše komunistične države). Vse pa so jo uvedle zato, ker so bile v obupnih javnofinančnih težavah."

Way to go JJ & J.P. Damjan! Še malo, pa bomo ujeli Bolivijo. >:D

Bistvo reform in ureditev javnih financ je v POCENITVI države. Čeprav se ne strinjam/ne maram Janše in njegovih, pa istočasno obsojam prejšnje LDS-ove in Peterletovo vlado, ki so so dopustile, da se je državni aparat tako razbohotil.
Sinonim za varno službo je postala javna uprava. Ljudje tam delajo malo ali nič, pri tem pa jamrajo, da imajo plače prenizke. Včerajšnja predstavitev vladnega pogleda na kolekivno pogodbo za javni sektor jih je malo zmrazila. Po vladninem predlogu, naj bi v letih 2008 in 2009 javni sektor participiral tudi na realni rasti produktivnosti, tako da bi "postopoma delil usodo z gospodarstvom".
Jaz bi temu dodal še razdelitev plač v javni upravi na fiksni del in na variabilnega, ki bi lahko močno vplival na plačo. Tedaj bi zaposleni na upravnih enotah, ki se ti smejijo v faco, ko čakaš pred okencem, spoznali, da je si je potrebno plačo ZASLUŽITI.

Skratka ... najprej omejiti zaposlovanje v javni upravi, zoptimirati število delavcev in šlo bo brez uvedbe EDS!

MadMicka ::

Hm, Oxford, EDS s ceno države nima nič. EDS pomeni prihodke, cena države pa pomeni odhodke. Dve različni kategoriji. Kar pa se tiče variabilnega dela plače je pa tako, da je to v državni upravi hudo subjektivna zadeva. To pomeni, da je kvantiteta in kvaliteta dela težko objektivno izmerljiva in zato toliko bolj prepuščena dobri volji šefa. Tu pa se že začnejo tisti čisto človeški problemi, kdo je s kom večji prijatelj. Zavedati se moramo, da tovrstne zadeve niso enostavne in predvsem, če želimo optimum, se morajo skozi čas te zadeve spreminjati oz. prilagajati.. Moramo pa tudi vedeti, da manjša ko je država, relativno več stane. Sicer pa, kot sem že zapisal na tem forumu pred letom ali nekaj takega, EDS tak, kot so ga napovedovali, ne bo uveden. Hvala bogu.

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: MadMicka ()

upirna ::

->Hm, Oxford, EDS s ceno države nima nič.

Ima. Govorim na splošno za davke - če to velja za EDS nima veze.

1. Enostaven davek za pobiranje in nadziranje definitivno lahko poceni državo, saj zahteva manj nadzora, manj upravljanja itd.
2. Davek sam lahko vpliva na BDP in če je naravnan tako, da spodbuja gospodarsko rast (ponavadi so to nizki davki), povečuje lahko tudi prihodke v proračun in tako v bistvu poceni državo.
[to sporočilo bo spremenil upirna, kadar bo to njemu pasalo]

Oxford ::

Hm, Oxford, EDS s ceno države nima nič.

Uvedba EDS-a je direktno povezana s porabo države oz. s krpanjem proračunskih lukenj! Reforme, katerih namen je povečati konkurenčnost Slovenije temeljijo na razbremenitvi delodajalcev (v gospodarstvu in ne v javni upravi!!) in s tem spodbuditi zaposlovanje in investiranje tujcev. Če pa hočeš odpraviti progresivno obdavčevanje plač in prispevkov, ter ga zamenjati z EDS, moraš vzeti drugje. To pa je s povečavo davkov na osnovne življenske potrebščine.
Seveda je uvedba variabilnega dela plače zelo tricky zadeva - ker to potegne za seboj subjektivno ocenjevanje. Toda "life sucks"! Točno na istem so ljudje v privatnem sektorju, ki delajo več za veliko manj denarja.

Kako že pravijo: "Če je vojna, je vojna za vse!"

upirna ::

->To pa je s povečavo davkov na osnovne življenske potrebščine.

Verjetno pravilno misliš, samo napačno se izražaš - s povečevevanjem obdavčitve potrošnje je bolj pravilen izraz. To nas v vsakem primeru čaka ob odpravi davka na izplačane plače. Zdej je samo vprašanje, kako to storiti. Ena možnost je EDS, Kranjčev predlog predvideva dvig obeh stopenj DDV, kar se moremo zavedati je, da alternative povišanju DDVja praktično ni.

Zdej je pa samo vprašanje ali je to kratkoročno socialno vzdržno ali je to koristno za slovensko prehrambeno industrijo ali je to koristno za kulturo... Treba je narediti mikroekonomske študije in rezultati bodo povedali več, kot mi vsi skupaj.
[to sporočilo bo spremenil upirna, kadar bo to njemu pasalo]

Oxford ::

osnovne življenske potrebščine

Mišljeno je bilo sarkastično.

drejc ::

mmmmmmmm....Sobotna priloga
:\
"Rise above oneself and grasp the world"
- Archimedes of Syracuse

upirna ::

->Uvedba EDS-a je direktno povezana s porabo države oz. s krpanjem proračunskih lukenj! Reforme, katerih namen je povečati konkurenčnost Slovenije temeljijo na razbremenitvi delodajalcev (v gospodarstvu in ne v javni upravi!!) in s tem spodbuditi zaposlovanje in investiranje tujcev. Če pa hočeš odpraviti progresivno obdavčevanje plač in prispevkov, ter ga zamenjati z EDS, moraš vzeti drugje. To pa je s povečavo davkov na osnovne življenske potrebščine.

Nisi razumel Micke, ki je rekel, da s porabo države davek nima nič. Mici meni, da cesar potrebuje 500 novčičev na leto za upravo države. Cesar jih lahko pobere tako da vsem enako vzame ali pa da naredi sistem, kjer je državljan obdavčen po velikosti svojih prihodkov. Na prvi pogled res ni razlike, vendar je drugi sistem (recimo) zelo kompliciran in zaradi tega potrebuje več delavcev in s tem več novčičev za svojo državo. :)
[to sporočilo bo spremenil upirna, kadar bo to njemu pasalo]

upirna ::

->Mišljeno je bilo sarkastično.

Nižja davčna stopnja za nujne življenske potrebščine skriva zadaj zanimivo vprašanje: Ali je pravično, da bogat človek plača za kaviar enak davek kot reven za pašteto in kilogram kruha?

Zelo zanimivo vprašanje, kajti pri EDS na plače se je pojavilo popolnoma isto vprašanje.
[to sporočilo bo spremenil upirna, kadar bo to njemu pasalo]

DSmidgy ::

Cesar jih lahko pobere tako da vsem enako vzame ali pa da naredi sistem, kjer je državljan obdavčen po velikosti svojih prihodkov.

EDS spada pod drugo točko zgornjega odstavka (državljan je obdvčen po velikosti svojega prihodka - linearna odvisnost). Pod prvo točko bi spadalo recimo plačilo prispevka za zdravstveno zavarovanje. Na žlost veliko ljudi misli, da bodo pri EDSu plačevali isto kot bogataši. EDS je kompromis med finančno pravičnim (neglede koliko zaslužiš, državo enako staneš (to je koristiš njene storitve), zato naj vsak plača enak absolutni znesek) in socialistično naravnanim sistemom. EDS ni skrajni primer obdavčevanja.

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: DSmidgy ()

upirna ::

DSmidgy, se popolnoma strinjam. Ni bila poanta tistega posta ali je EDS progresiven ali ne. Poanta je bila razložiti nekaterim da pobiranje davkov stane. Enostavnejši kot je sistem, manj denarja pobere. :)
[to sporočilo bo spremenil upirna, kadar bo to njemu pasalo]

Oxford ::

Enostavnejši kot je sistem, manj denarja pobere

Tole bo verjetno kar držalo. V teoriji bi potreboval le zelo dober softver, ki bi naenkrat "popucal" del državnega aparata (gospe na davčni upravi) - ki te pokroviteljsko gleda, ko 31. marca pritečeš ob 17:55 pred njihov šalter.


@drejc: mmmmmmmm....Sobotna priloga

Imaš probleme s tem? Te skrbi relavantnost naštetih dejstev v "rdečem" časopisu? Dejstvo je, da EDS uporabljajo pač le naštete države - in mi se bomo pridružili temu društvu "najbolj naprednih držav".

upirna ::

Oxford - večini teh držav se je uvedba EDS splačala. Če so te države med najrazvitejšimi ali ne, pravzaprav ni pomembno.
[to sporočilo bo spremenil upirna, kadar bo to njemu pasalo]

Daedalus ::

In kaki so blo makroekonomski kazalci v času uvedbe EDS pri njih? Kaki so pri nas?

IMO do uvedbe EDS pri nas ne bo prišlo. Ob vseh opozorilih, tudi s strani EU in splošnem nestrinjanju z uvedbo - bi bila to zelo neumna poteza. Če hočeš, da se nek zakon izvaja, mora imeti širšo podporo, drugače v praksi nikoli ne zaživi. Obenem bi takole z glavo skozi zid rinjenje pomenilo politični samomor. Tako da pomoje se bo zgodil plan B - uvedba nekega kompromisnega modela.
Man is condemned to be free; because once thrown into the world,
he is responsible for everything he does.
[J.P.Sartre]

upirna ::

Daedalus - moje osebno mnenje je, da v Sloveniji nikoli ni bil mišljen EDS v popolni obliki. Do sedaj se je šlo večinoma za zavzemanje pozicij pred pogajanji s socialnimi partnerji, študenti in podobnimi interesnimi skupinami, ki imajo v Sloveniji prevelik vpliv.
[to sporočilo bo spremenil upirna, kadar bo to njemu pasalo]

drejc ::


"Kakšno od oblik enotne davčne stopnje - EDS je od skupaj 193 držav uvedlo le 15 držav (Hongkong, tri južnoameriške. ostale pa so bivše komunistične države). Vse pa so jo uvedle zato, ker so bile v obupnih javnofinančnih težavah."

Way to go JJ & J.P. Damjan! Še malo, pa bomo ujeli Bolivijo.


Kje ti najdeš povezave in to kakšne 8-O ...no, zato je men Sobotna priloga gravž, ker vrjetn take razmisleke polaga na usta svojih "vernikov dekadence zahodnih kapitalističnih držav".
"Rise above oneself and grasp the world"
- Archimedes of Syracuse

WarpedGone ::

Deadalus:
Če hočeš, da se nek zakon izvaja, mora imeti širšo podporo, drugače v praksi nikoli ne zaživi.


Tegale v primeru davčnih zakonov seveda ne moreš mislit resno. Ko je zakon v državnem zboru sprejet, ga DURS mora izvajat pa če se širša javnost po trepalnicah meče.
Zbogom in hvala za vse ribe
««
15 / 17
»»


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Slovenia vs. Češka (strani: 1 2 )

Oddelek: Problemi človeštva
9130748 (28598) jype
»

Osnovnošolska matematika (strani: 1 2 )

Oddelek: Problemi človeštva
526035 (4820) klemen22
»

Odstop ministra za razvoj - Jože-ta P. Damijana (strani: 1 2 )

Oddelek: Problemi človeštva
625578 (4276) Daedalus
»

Ali Slovenija potrebuje novo stranko? (strani: 1 2 3 4 5 6 7 )

Oddelek: Problemi človeštva
31018046 (14577) gzibret
»

Davčna merca (strani: 1 2 3 4 )

Oddelek: Problemi človeštva
15811318 (8571) Thomas

Več podobnih tem