» »

Gospodarska rast

Gospodarska rast

Avby ::

Zanima me če je res to, da je tako velika gospodarska rast, ki jo beleži Slovenija trenutno v večji meri posledica:

-v majnšem delu rasti v trgovskem sektorju
-v večjem delu rast v gradbenem sektorju, ki je dejavnost z nisko dodano vrednostjo. Rast pa je posledica predvsem najem kreditov iz tujine.

Glede na to, da se pa svetovno gospodarstvo sooča z rahlo recesijo in da bo denar se držil, da bo nas to lahko udarilo nazaj v prihodnosti? Oziroma da se bo proračunski primankljaj povečal.
  • spremenil: Avby ()

Thomas ::

Gospod ne ve. Kaj šele smrtnik.

Da pa "godpodarska rast ni na dovolj kvalitetnih temeljih" .. je pa mensezdi Milanova Cviklova izjava. Ne porajtej!
Man muss immer generalisieren - Carl Jacobi

poweroff ::

Pred časom je vlada oznanila, da imamo 7% gospodarsko rast. Md desničarji po forumih je kar završalo.. "ej stari, sedemprocentna rast, a sploh veš kwa je to?".

Seveda je za uspeh zaslužna izključno sedanja vlada. Nekaj mnenj, da je to posledica delovanja preteklih vlad, so hitro "utišali".


Malo za tem se izkaže, da ima Slovenija nenormalno visoko inflacijo. Tišina, ki je vladala s tem v zvezi je bila prav boleča... :D Seveda se tudi samo po sebi razume da je visoka inflacija posledica komunistične zarote in slabega dela prejšnjih vlad...

Čist tko, kot opomba pod črto. Dejansko pa obstajajo utemeljena mnenja, da je slovenska gospodarska rast generirana z zunanjim zadolževajem, kar je na dolgi rok slabo.

Ampak to so spet "komunistična mnenja", ki jih ne velja "rajtati". >:D
sudo poweroff

Thomas ::

Tišino si ti slišal. Tale inflacija je. Pač smo prišli v območje višjih cen.
Man muss immer generalisieren - Carl Jacobi

jype ::

V eurozone, ki močno spodbuja gospodarsko rast, hkrati pa tudi višanje cen. Saj to smo pričakovali tri leta nazaj, ko smo se odločali za to.

Nič nenavadnega se ne dogaja, je pa res, da se ogromno gradi na kredit, ampak to je čisto sprejemljiva naložba, če ni drugih investitorjev.

Ted ::

Matthai:

Potemtakem je bila LDS - SLS katastrofalno slaba vlada, ker je v naslednjem mandatu Slovenija beležila nizko gospodarsko rast, Ropova pa odlična ker imamo danes visoko gospodarsko rast. Delo te vlade pa bomo ocenjevali šele v naslednjem mandatu:D . Skratka, vlada ni odgovorna za visoko gospodarsko rast, je pa kriva za visoko inflacijo (pod Ropom je ta bila tudi 8%) v višini 3,6%.

Če resno pokomentiram lahko rečem, da k ugodni gospodarski klimi prispevajo tako ugodne gospodarske okoliščine v EU (posledično mamo dober izvoz) kot tudi večja domača poraba in investicije v infrastrukturo. Avtoceste smo gradili tudi v prejšnjih mandatih. Poleg tega imamo po zadnjih 10 letih rekordno nizek proračunski primanjkljaj (resda zato ker je kredit vzel Dars in ne Slovenija) in delež javne porabe v BDP prvič v Slovenski zgodovini pada. Prav tako počasi a hitreje kot prej narašča število novih malih podjetij tako da si lahko takega razvoja v prihodnje samo želimo, s tako ali drugačno vlado. Bojim se le, da že ta vlada ni imela dovolj poguma (in politične podpora) za večje reformne posege (denimo davčna zakonodaja), glede na kritike iz opozicije pa lahko ob zmagi levih strank spet pričakujemo ponavljanje stare zgodbe, to je povečevanje javne porabe, nove davke in višje davčne stopnje ipd... Vsaj taka je bila praksa prejšnjih vlad.
Mah...

Sc0ut ::

Fajn bi bila kakšna davčna reforma in seveda neko prehodno obdobje za male, mlade firme. Ne pa da je takoj davkarija zraven in zahteva svoj ogromen del pogače.
1231 v3, Z97 A, 16GB ram 1600mhz, 3070 RTX, HX850

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: Sc0ut ()

jype ::

Ted> Prav tako počasi a hitreje kot prej narašča število novih malih podjetij tako da si lahko takega razvoja v prihodnje samo želimo,

Tole mene vedno blazno zbode - jaz sem zdaj že (so)ustanovitelj tretje firme, pa še vedno se mi zdi, da je masivna izguba časa obvezen del naše državne uprave. Pri majhnih podjetjih se to pozna toliko bolj in strošek izpolnjevanja muh države _ni_ zanemarljiv niti približno. Tale vlada je sicer obljubljala neke izboljšave na tem področju, "san jas jin tak nisn nič verjel", sem pa upal, da bodo malo manj štorasto zavlačevali s spremembami. Zdaj izgleda, vsaj kar se mene tiče, da jim prevelika gospodarska rast hodi narobe, pa jim EU ne dovoli, da bi se premaknili nazaj v čas, ko so državni uradniki bili najmočnejši steber gospodarstva.

dukenukem ::

gospodarka rast .....se nič ne pozna ,mamo najdražji kruh in mleko v evrop, plače pa iz yugoslavije:( a take teme odpirate, da bi jj častil al kaj ?;(

Ziga Dolhar ::

Vprašanje za borchija: so ekonomska naziranja glede (pozitivne) povezanosti gospodarske rasti in inflacije še aktualna, ali že presežena?
https://dolhar.si/

Zgodovina sprememb…

fosil ::

Tukajle so podatki.
Mislim da pregled po dejavnostih in tekst pove vse.
Tako je!

Avby ::

Na hitro preletel:

Tabela: Proizvodna struktura bruto domačega proizvoda, stalne cene, stopnje rasti (%)

2006

2. četrtletje 4,1 %
3. četrtletje 15,3%
4. četrtletje 23,5%


2007

1. četrtletje 28,9%
2. četrtletje 25,7%

Torej zna biti nekaj na tem.

borchi ::

> so ekonomska naziranja glede (pozitivne) povezanosti gospodarske rasti in inflacije še aktualna, ali že presežena?

seveda je aktualna, efekt (oziroma manifestacija efekta) je samo očiščen tečajne komponente, sedaj ko imamo euro. ta učinek ( balassa-samuelsonov efekt) v ekonomiji ponavadi razlagajo preko realnega deviznega tečaja, kar je očitno v euro območju nepotrebno, ker imamo vsi isto valuto (oz. je treba malo več domišljije, da si znamo predstavljat realni devizni tečaj med dvema valutama, ki sta obe enaki :D ).

fora je v tem, da v menjalnem sektorju nemčija in slovenija ne moreta imeti bistveno različni stopnji inflacije. ta efekt o katerem sprašuješ lahko razložii npr. povišanje inflacijske stopnje, če se poveča produktivnost v našem menjalnem sektorju. v vsakem gospodarstvu neko določeno povečanje produktivnosti (relativno povečanje gleda na referenčno gospodarstvo) za sabo povleče povišanje inflacijske stopnje za toliko in toliko odstotne točke. baje je v povprečju tam ca. 0,5 odst. točke na 1% višjo produktivnost.

kaj pa z druge strani, če se inflacija (zaradi povišanj cen v nemenjalnem sektorju) poveča za 1%? hja, menjalni sektor mora še vedno prodajati svoje izdelke po svetovnih cenah. menjalni sektor bo moral nekje "najti" višjo produktivnost, sicer se mu bo domača inflacija zažrla v profit, če notranjih rezerv za povišanje produktivnosti ne bo našel, ga bo vzel vrag. zato ni vseeno ali pumpamo denar samo v gradbenišvo, ker je potem posledično dražje pivo v gostilnah, ker je tako veliko povpraševanje po njem, ker je toliko žejnih gradbincev. ker če pivo pijejo tudi programerji in sedaj le-ti zahtevajo višje plače, da si lahko še vedno privoščijo enako število flaš pira, bo hermes kar naenkrat manj konkurenčen na evropskem trgu...

jaz mislim, da je inflacija posledica povečanega investicijskega povpraševanja in s tem zadolževanja. to se je pričakovalo z dostopom vseh gospodarskih subjektov do cenejših finančnih virov s prevzemom evra. četudi se trenutna vlada rada pohvali, da je zaslužna za trenutno gospodarsko rast, je lepo videt, da v tej (optimistični) varjanti ni imela nobenih zaslug. vprašanje je samo ali so v menjalnem sektorju tudi uspeli investirati toliko kot v nemenjalnem.

to je stvar analize, koliko je s tako inflacijo dejansko ogrožen menjalni sektor. glede na to, da je bil analitsko raziskovalni center banke slovenije obtožen praktično veleizdaje, ko si je bivši guverner drznil nardit kakšno analizo, močno dvomim, da bomo tudi dobili takšno analizo. finančno ministrstvo je pa itak, erm, rajš ne bom izrekel...

edit: prejle nisem videl fosilovega linka. sem malo preletel in sem kar presenečen, da se iz mojega prostega spisa da pojasnit skoraj vse kar piše v fosilovem linku. matr, js bi lahko celo delal kot ekonomist. včasih človek sam sebe preseneti. :))
l'jga

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: borchi ()

Avby ::

Pozabil sem panogo navesti za to tabela še enkrat:

F Gradbeništvo

2006

2. četrtletje 4,1 %
3. četrtletje 15,3%
4. četrtletje 23,5%


2007

1. četrtletje 28,9%
2. četrtletje 25,7%


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

znižanje ddv-ja na pred krizno raven

Oddelek: Loža
476575 (5049) Smurf
»

Inflacija in Slo (strani: 1 2 )

Oddelek: Loža
724686 (4686) borchi
»

Drnovšek in proslava (strani: 1 2 )

Oddelek: Problemi človeštva
966951 (4796) kekz
»

EU vs. USA (strani: 1 2 )

Oddelek: Problemi človeštva
735653 (4229) Tear_DR0P
»

o svetovni ekonomiji - tako vseobsežno - variante, zgodovina, komunistične/kapitalist (strani: 1 2 3 4 5 6 )

Oddelek: Problemi človeštva
25719041 (15824) M-man

Več podobnih tem