» »

Življenje v Sloveniji

Življenje v Sloveniji

1 2
3
4 5

Brane2 ::

Pravzaprav, ja. Če gledaš kot izhodišče tisto, kar ti ostane v rokah, potem je stvar obdavčena kar nekaj.
On the journey of life, I chose the psycho path.

imagodei ::

@djordjevic@ Ne, temveč zato, ker sem oboje kupil, preizkusil in na podlagi tega podal svoje, sicer subjektivno, mnenje. Morda pa so taiste kumarice iz Avstrije komu bolj všeč. Slava tistemu. Zlasti zato, ker jih uživa za 2,5x nižjo ceno. Gotovo pa se najde tudi kakšen, ki mu ugajajo ravno zaradi cenovne ugodnosti ...

Vsekakor Etine kumarice niso 2,5x boljšega okusa, kot noname iz Lidla. Enako velja za druge izdelke. Jaz se v tem času sicer bolj iz principa, kot pa iz popolne nuje privajam na "Lidlovo kvaliteto" in - ja, nekateri izdelki so res kot žaganje. Teh se pač izogibam, je pa še vedno cela serija solidnih izdelkov, ki so po okusu le nekoliko slabši, kot Slovenski, po ceni pa bistveno cenejši. Lidlov jabolčni sok je že en tak primer: 1,5 litra jabolčnega soka za cca 0,50 EUR, Mercatorjev jabolčni sok 1 L pa 0,66 EUR.

Ja, gurmanstvo res pride skupaj z visoko ceno. Je pa vprašanje, če je pri razmerju današnjih cen s plačami smotrno biti gurman 30 dni na mesec. :\ Ja? OK, večina pač to že opazi na škodo drugih dobrin. Tisti, ki imate plače 2000+ EUR (zdej sem se pa izdal, da je nimam :8) ), tega še ne občutite. Je pa skrajno bedno za nesposobneže in lenuhe obtoževat npr. starše v 5-članski družini: starša skupaj domov prineseta npr 1200 EUR, za tri otroke dobita še nekaj otroških dodatkov. Ob običajnih mesečnih izdatkih za položnice in hrano ter četrtletnih izdatkih za oblačila in obutev, je treba otrokom vsako leto kupiti še šolske potrebščine, plačat za šolske izlete in šole v naravi, plačati trenerja ipd... Kje so šele dopusti na morju...? Bencin za prevoz otrok na razne interesne dejavnosti, popravilo računalnika 2x na leto, ker v bližnji familiji ni računalniškega znalca, ki bi to popravljal zastonj... Pa to je samo delček stroškov, ki mi čisto takole iz glave pade na pamet. Morda mama otroke doma sama striže, da ni treba plačevat še frizerja... ;( Postavite se malo v to kožo, potem pa razpravljajte o gurmanskih užitkih in hvalite kumarice ETA :\
- Hoc est qui sumus -

username ::

(Thomas)>>Tko pač je. Stroški naših panog so veliko večji na enoto proizvoda, kot Avstrijski. Celo z dražjega mleka lahko naredijo cenejši sir. Ob večjih plačah in drugih stroških.

Tole si bi morali vsi prebrati in vtepsti v glavo. Povprečna proizvodnja v Sloveniji je pač tako zahojena, da celo ob nizkih stroških in nizkih plačah vseeno niso sposobni naresti cenejšega izdelka. Premajhna produktivnost.
Kar nima veliko veze s "trudom delavcev". Če kdo po klobasanju o evropskih plačah previdno opozori na problem produktivnosti, namreč takoj zarenči kak Semolič, češ "kako lahko žalite pridnega slovenskega delavca".
Pri čemer pridnost delavca nima veze, lahko se razpoči, pa ne bo dosegel več ob trenutni organizaciji in tehnologiji. Vprašanje je samo, če Semoliči in podobni v takem primeru manipulirajo ali pa res nimajo niti najmanjšega pojma o ekonomiki. Oboje je precej verjetno.

Jebesh naše PREprodajalce, osebno začnem denar nosit jodlarjem. Enaki produkti tam pač stanejo manj. Tile Merkatorji, Tuši, nesposobni mlekarji in še kdo pa zaradi mene lahko mirno crknejo.
Točno tako.
Če bi bile te Zveze potrošnikov ipd kaj vredne, bi na internetu dnevno objavljale cene izbrane skupine artiklov v glavnih slovenskih marketih pa še v onih čez mejo v Italiji in Avstriji.
Tako nekako, kot ÖAMTC (avstrijski AMZS) na svojih straneh objavlja trenutne cene goriv skoraj vseh črpalk v državi (tam imajo lahko različne cene).

To bi bila prava skrb za informiranost potrošnikov. Dejansko sem ogoren, da tega že ne počnejo. To je osnova za informiranost.
I've got a solution for the rainforest: napalm the lot. (Jeremy Clarkson)

username ::

Merim predvsem na to, da ne moreš primerjat, recimo, kumaric noname firme iz Avstrije z Etinimi. Pika.
Ne vem. Tudi slovenska roba v večini primerov ni tako super. Morda boljša od poljskih in madžarskih manjvrednih kopij zahodnih znamk. Verjetno tudi kdaj boljša od najcenejših "noname" produktov.
Ali pa tudi ne.
Zdaj pa - če namesto uvoženih zadev v slovenskih trgovinah gledamo robo v avstrijskih in italijanskih marketih, imajo avstrijski in italijanski kupci na voljo precej boljše proizvode: okusnejšo hrano, kakovostnejše pralne praške in vse ostalo (recimo Spar in Billa ter DeSpar, pustimo kak šrot tipa Zielpunkt)
I've got a solution for the rainforest: napalm the lot. (Jeremy Clarkson)

kopernik ::


(Thomas)>>Tko pač je. Stroški naših panog so veliko večji na enoto proizvoda, kot Avstrijski. Celo z dražjega mleka lahko naredijo cenejši sir. Ob večjih plačah in drugih stroških.

Tole si bi morali vsi prebrati in vtepsti v glavo. Povprečna proizvodnja v Sloveniji je pač tako zahojena, da celo ob nizkih stroških in nizkih plačah vseeno niso sposobni naresti cenejšega izdelka. Premajhna produktivnost.
Kar nima veliko veze s "trudom delavcev". Če kdo po klobasanju o evropskih plačah previdno opozori na problem produktivnosti, namreč takoj zarenči kak Semolič, češ "kako lahko žalite pridnega slovenskega delavca".


Saj temu na splošno nihče ne oporeka (če malo razmisli), problem v konkretni situaciji je ta : zakaj dražje surovine na svetovnem trgu pri nas prinesejo bistveno večje zvišanje cen kot npr. na nizozemskem (moja sorodnica ni zaznala v zadnjem letu kakšnih podražitev in nima ne vem kakšne plače ...)?

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: kopernik ()

jype ::

Semolič ima kar prav, ko pravi, da je neproduktivnost slovenskega gospodarstva odgovoren management.

Vsakega delavca, ki ne ustreza potrebam podjetja, bi morala uprava odpustiti. Če tega ne stori dela škodo potencialnemu boljšemu delavcu, ki bi naredil več in bi lahko plačal tudi del socialnega varstva za odpuščenega, kumulativno pa se to prenese v strošek celotne družbe. Na žalost je pri nas odpuščanje delavca še vedno praktično nemogoče, tudi kadar je upravičeno. K sreči se večina delavcev ne zaveda, kakšne pravice imajo, sicer bi še vedno živeli v socialističnem raju.

username ::

trgu pri nas prinesejo bistveno večje zvišanje cen kot npr. na nizozemskem


V razmerah zdrave konkurence višji vhodni stroški prisilijo podjetnike, da sfrizirajo svoje poslovanje in proizvodnjo, uvedejo inovacije,... ker je v bitki za kupce višanje cen zadnje, kar želijo storiti.

Če seveda imajo motivacijo. V razmerah zdrave konkurence jo seveda imajo. V razmerah monopola, oligopola oziroma dogovornega gospodarstva se pa lahko zmenijo, da bodo vsi naenkrat zvišali, pa je. Se jim ni treba truditi in lahko gnojijo naprej.

Slovenija ni Nizozemska...
I've got a solution for the rainforest: napalm the lot. (Jeremy Clarkson)

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: username ()

djordjevic ::

@imagodei, username

Še vedno stojim za tem, da so določeni izdelki, ki so v naših trgovinah dražji od Lidlovih, tudi kvalitetnejši. Govorim o tistih, ki jih preizkusim, ker ne trosim sodb na pamet.

@imagodei

Tudi jaz nimam 2k plače, na srečo pa malo več kot ljudje iz tvojega primera. In kljub temu zbiram prospekte, pregledujem cene in kupim želeni izdelek tam, kjer je najcenejši. Dokler pa mi ne bo treba, na prisilno polnjenje vozičkov Lidla ali Hoferja ali Eurospina pač ne pristanem in bom še naprej kombiniral nakupe. V končni fazi mi ni problem zapravit pol ure, da se odpeljem do večjega nakupovalnega centra, obiščem več trgovin in prišparam tistih 10 evrov na velik nakup, kot bi jih sicer v diskontni trgovini. In nikjer, ama nikjer v mojih postih ne boš zaznal pokroviteljskega odnosa do tistih, ki jih podražitve najbolj prizadenejo. Če bi imel tak odnos, v debatah o vedno dražjem življenju v podalspkem raju sploh ne bi sodeloval.

kopernik ::

@username:
No, potem se strinjava ...

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: kopernik ()

username ::

Jype, za neproduktivnost so krivi managerji, res, ampak tudi Semolič in podobni, ker je problem sistemske narave.
Kar pa si napisal v drugem odstavku, me je pa začudilo (namreč da si to zapisal ravno ti). Ti si pravi liberalni kapitalist, očitno. :))
I've got a solution for the rainforest: napalm the lot. (Jeremy Clarkson)

jype ::

username> Ti si pravi liberalni kapitalist, očitno.

Kar ne izključuje socialne odgovornosti - jaz podpiram štacuno, ki je odprta 365 dni v letu in je 10 minut stran zato, ker mi pride prav. Za to plačam "nadstandardno ceno", ampak če je ne bi, bi jo večji zlahka spodkopali, ker imajo precej več možnosti za optimizacijo. Seveda obstaja meja, kakšno ceno si za tak luksuz pripravljen požreti - velikih žakljev pasje hrane pač ne kupujem tam, priložnostni škrnicelj žemljic si pa z veseljem privoščim. Od tega ima korist tudi ženica, ki vsak dan skoraj 14 ur dela v tej mali štacuni in verjamem, da tudi vsaj en del njene družine. Poštena tržna niša, kar se mene tiče.

roscha ::

Lidl kumarice :D

Zanimivo da so meni precej bolj okusne kot Etine, pa še cenejše so. Aja proizvajajo jih INDIJCI 8-O
Veliko produktov vLidlu (in Hofru) NE kupujem ker so mi zanič, nekateri pa so prav v redu, nekaj pa jih celo pošteno prekaša tako opevane domače produkte.

Še okrog Mercator blagovnih znamk. (Velja tudi za Tuš in Spar). V 90% so tak poden od podna da kar glava peče. Pa še tako preklemano poceni niso.

Ampak kot kaže imajo ljudje še vedno dovolj za zapravljanje. Trgovski centri rastejo kot gobe po dežju, zaprl se ni še noben. Lep primer je Kranj. Ob Mercator centru, novem Intersparu in Lidlu se sedaj gradi še Tuš center. Vse v krogu 1 km.
In nihče ne joka da mu gre slabo.

Podoben hec je v Lendavi. (Sem bil letos na dopustu) Ob glavni cesti je na cca 2km: Spar, Mercator, Tuš, Lidl, Hofer pa mogoče še kaj. Lendava pa "velemesto" z par tisoč prebivalci.. :\ Ampak vsi delajo in kot kaže ne izgube, ker bi drugače štacuno lepo zaprli.

Naši trgovski lopovi imajo pač tako velikanske marže da se jim že splača. Ob podražitvi s strani dobavitelja pa bog ne daj spustit % marže (in še vedno zaslužit enak znesek) ne, kje pa, seveda gredo s podražitvijo marže (v absolutni številki) avtomatsko tudi gor. Nič lepšega kot konec leta se bahat z 10% večjim zaslužkom, brez da bi s prstom mignil.. BRUH.

V resnici se bom začel ponovno vozit preko Ljubelja, tako kot sem se pred 20 leti s starši. Razlika bo le ta da smo takrat hodili kupovat stvari ki jih pri nas enostavno ni bilo, zdaj pa bo treba tja, ker te trgovci manj olupijo.

Over & out.

imagodei ::

username@ Če bi bile te Zveze potrošnikov ipd kaj vredne, bi na internetu dnevno objavljale cene izbrane skupine artiklov v glavnih slovenskih marketih pa še v onih čez mejo v Italiji in Avstriji. Tako nekako, kot ÖAMTC (avstrijski AMZS) na svojih straneh objavlja trenutne cene goriv skoraj vseh črpalk v državi (tam imajo lahko različne cene).

Se popolnoma strinjam. Dajmo ene par mailov na zveze potrošnikov poslat! A je slučajno kakšen zakon v smislu nelojalne konkurence, ki bi to prepovedoval?
- Hoc est qui sumus -

Invictus ::

Da dodam še jaz svoj piskrček :)

Ene 2 meseca nazaj je bilo na TV (ne vem kateri kanal) pogovorna oddaja ravno o podražitvah hrane. Tam je bil tudi šef merkatorja Žiga Debeljak. Sicer nisem gledal ves čas, ampak dovolj da sem slišal cvetko iz njegovih ust, ki sem si jo celo zapomnil do danes:

"Merkatorjev zaslužek na kapital je 38% na leto"

Četudi je to preden ga obdavči država, mislim da je donos še vedno previsok za živilsko trgovino. Primeren donos bi bil nekje od 8 - 12%. Za tak zaslužek sem jaz pripravljen dati vse moje prihranke njim v upravljanje.

Skratka iz tega sledi da je pač hrana draga, ker so marže tako visoke. Vem da imajo v Italiji predpisane marže (ne vem procentov) za osnovna živila, če prodajalec da višjo maržo, država njemu da večje davke.

Toliko v špekulacijo.

LP I.

jype ::

Invictus> Četudi je to preden ga obdavči država, mislim da je donos še vedno previsok za živilsko trgovino.

Še sreča, da imajo tebe, da jim poveš, koliko je dovolj malo, da je še sprejemljivo.

Mercator ni živilska trgovina, kar seveda takoj vidiš, če pogledaš, s čim vsem se ukvarja.

Invictus> Skratka iz tega sledi da je pač hrana draga, ker so marže tako visoke.

Kupuj pri konkurenci, pa bodo prej ali slej prisiljeni cene spustiti.

Keyser Soze ::

Ma, problem Slovenije je njena majhnost. In ene obične tržne zakonitosti tule težko pridejo do izraza, ker vsak pozna vsakogar.

Posledica je bolj ali manj usklajeno višanje cen na vseh področjih.

Plus, ko govorimo o živilih, je IMO malo smotano govorit, da bo tržišče poskrbelo samo zase, ker je pomembno tudi to, da se "spravi v red" v relativno kratkem času. Bi še šlo tole, če bi znali zdržat brez hrane par mesecev. Samo je bolj švoh tole.
OM, F, G!

Manu ::

Posledica je bolj ali manj usklajeno višanje cen na vseh področjih.

Plus, ko govorimo o živilih, je IMO malo smotano govorit, da bo tržišče poskrbelo samo zase, ker je pomembno tudi to, da se "spravi v red" v relativno kratkem času. Bi še šlo tole, če bi znali zdržat brez hrane par mesecev. Samo je bolj švoh tole.


Zelo dober argument.

Ne moreš rečt, kruha zdaj ne bom jedel in ne kupoval, ker je drag in se bodo zato posledično cene spustile.




Bomo zdaj videli koliko ljudi bo šlo po nakupih v tem času razprodaj. Upam, da bodo ljudje bolj doma. Edino hrano bo treba kupovat.

imagodei ::

Seveda bo folk šel na razprodaje... Če je pa vse ceneje. Kaj pa potem, če ne rabim, mogoče bom pa čez pol leta ali eno leto. Takrat sigurno ne bo tako poceni.
- Hoc est qui sumus -

kekz ::

> V resnici se bom začel ponovno vozit preko Ljubelja, tako kot sem se pred 20 leti s starši. Razlika bo le ta da smo takrat hodili kupovat stvari ki jih pri nas enostavno ni bilo, zdaj pa bo treba tja, ker te trgovci manj olupijo.

Žal se je treba voziti dlje kot včasih. Na oni strani meje je zdaj vse zapuščeno, ker jim pač blagajn ne polnimo več.
Prve spodobne štacune so tako šele v Celovcu in za silo v Borovljah.

Za mejo nič več. Včasih so bili tam slavni Mali, Šparovec, kasneje celo večji market N&F. Niti v Celovcu ni več sledu od slavnega KGMa...
Najbrž se njim še bolj kolca za našim socializmom kot nekaterim našim nostalgikom. >:D

Luka Percic ::

Ne moreš rečt, kruha zdaj ne bom jedel in ne kupoval, ker je drag in se bodo zato posledično cene spustile.

Seveda lahko. Saj maš krompir.
Neboš verjel kaj se vse da z njim pripravit!

opeter ::

Seveda lahko. Saj maš krompir. Neboš verjel kaj se vse da z njim pripravit!


Se strinjam. Veliko ljudi je 2. sv. vojno preűivelo ravno zaradi krompirja.
Hrabri mišek (od 2015 nova serija!) -> http://tinyurl.com/na7r54l
18. november 2011 - Umrl je Mark Hall, "oče" Hrabrega miška
RTVSLO: http://tinyurl.com/74r9n7j

Manu ::

Nisem mislil samo na kruh, ampak na splošno na hrano. Hrana se vedno kupuje. A zato, ker hrano vedno kupujemo bo dražja in dražja zaradi povpraševanja?

Ali gre za kartelne dogovore ali pa res surovine postajajo dražje. Nekaj mora biti.

Ne razumem, zakaj bi šle cene surovine navzgor. Jo mogoče primanjkuje? Ali pa bi tudi kmeti radi postali milijonarji ...

PacificBlue ::

Hm..mal offtopic..ampak vseeno..zadnje čase se vse draži..od materialnih dobrin do živil in tako naprej..vzroki so predvsem v dviganju cene energije(nafta, elektrika..) s tem pa avtomatično dvigovanje cen prevoza in storitev, ostali vzroki so še podnebne spremembe, inflacija itd...
V glavnem zelo me skrbi tale rast evra napram dolarju..nekaj se že šušlja namreč da bojo namesto trgovanja z nafto namesto dolarjev uvedli evro..Si sploh predstavljate, kaj bi to pomenilo za ameriško gospodarstvo? S tem pa resne in velike posledice za ves svet??Mislim, da je svet prišel do enega roba,kjer bo treba postaviti neke nove mostove..sicer bomo vsi padli v prepad..

Keyser Soze ::

Seveda lahko. Saj maš krompir. Neboš verjel kaj se vse da z njim pripravit!

Se strinjam. Veliko ljudi je 2. sv. vojno preűivelo ravno zaradi krompirja.


OK, OK. Al se vidva delata debila iz sebe al pa iz ostalih. :|

A se hočemo pirmerjat z 2. sv. vojno? A hočeš rečt, da je zgolj in samo krompir zadovoljiva oz. polnovredna prehrana? Prosim lepo. Današnji tempo življenja zahteva od človeka precej energije. In če želiš kolikor toliko obdržati svoje zdravje na nekem nivoju si primoran tudi jesti malček bolj raznovrstno prehrano kot je samo krompir.

Oni pa tu o preživetju ob krompirju. Lepo vedeti, da so zadeve eskalirale do te mere, da se moramo poslužiti ukrepov za preživetje iz 2. sv. vojne.

P.S.: Upam, da vama bo uspelo priti vsaj do začetka 21. stoletja v prihodnjih 10 letih. Držim pesti.:\
OM, F, G!

Karaya 52 ::

Ljudje so se že odrekli določenim artiklom, prodaja živil je padla. Če bo šlo tako naprej (upam) bodo primorani spustiti cene.

Gandalfar ::

Mas kaksen link?

_marko ::

Kaj pa če bi ljudje začeli sami peči doma kruh?
Sej v bistvu se samo masa kupi in da v stroj...

Nevem pa kakšne so cene (no stroj za peko kruha je 50€).

V bistvu se tukaj ne gre za obstanek kot v WW2, ampak za kvaliteto in luksuz...
The saddest aspect of life right now is that science
gathers knowledge faster than society gathers wisdom.

jype ::

_marko> Nevem pa kakšne so cene (no stroj za peko kruha je 50€).

S strojem v enem letu prihraniš ne-vem-kok-že, ampak za človeka, ki nima prav dosti, kar precej evrov.

Jaz imam sicer raje pošten ržen ali pa čebulni hlebec, spečen v pečici. Je sicer z njim kakšno uro dela, ampak potem vsaj zgleda kot kruh :)



Sestavine za oba hlebca (2.5 kg kruha):
Moka (če ni domača) 1€
Kvas 0.11€
Voda, sol, elektrika skupaj pribl. 0.2€
1 ura dela: 200€ :)

Se kar splača.

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: jype ()

Karaya 52 ::

Na tem naslovu v videu na desni strani (ko govori ekonomist).

dzinks63 ::

:)) Za peko kruha ne rabiš stroja, je čist ok normalna pečiča, katero ima praktično vsak štedilnik. In ja , doma se zelo splača pečt kruh, pa še boljši je od kupljenega v trgovini.

krneki0001 ::

V trgovinah, kjer je tv zraven kruha na polici, ne kupujem ne hrane in ne tehnike, ker tam je hrana za prašiče, pa še tem nebi upal dajat te svinjarije. Na splošno pa izdelkov ki nimajo slovenske specifikacije in ki imajo napise v drugačnem jeziku kot slovenskem ali zahodno ali severno evropskem ne kupujem, ker so slabše kvalitete in to preverjeno!!!

Primerjali smo jogurta z istim imenom in ista znamka (kao) iz špara in lidla, kupljena isti dan in z istim datumom poteka - v lidlu je voden in brez okusa ter brez slovenske specifikacije, v šparu je gost z okusom in s slovensko specifikacijo(piše gor po slovensko in ne v grabljicah). Razlika v ceni je pa minimalna, vendar če v enega šparovega zliješ vodo in dobiš ven za 2 lidlova jogurta vsebine, ima še vedno več okusa šparov jogurt.


Če pa kdo ne verjame, pa naj gre sam preverit.

opeter ::

jype: 1 ura dela: 200€ :)

200 €? Kaj je tukaj dvesto evrov? Ali imaš urno postavko nastavljeno na 200 €? :D
Hrabri mišek (od 2015 nova serija!) -> http://tinyurl.com/na7r54l
18. november 2011 - Umrl je Mark Hall, "oče" Hrabrega miška
RTVSLO: http://tinyurl.com/74r9n7j

jype ::

Ja.

Za manj se mi pa res ne splača delat, saj vidite, kako se vse draži :)

Luka Percic ::

OK, OK. Al se vidva delata debila iz sebe al pa iz ostalih.


Kruha nerabimo nujno.
Ni ne zdrav kaj posebej, ne raznolik. Če se kruh največ draži, lahko preskočimo na druge.
Mamo še riž, pa mašince za doma delat kruh so šekar poceni.
Tako da debil si ti, ki ne razumeš kaj ti hoče človek povedat.

Jaz imam sicer raje pošten ržen ali pa čebulni hlebec, spečen v pečici. Je sicer z njim kakšno uro dela, ampak potem vsaj zgleda kot kruh :)


Sej nerečem, za lastno veselje- super stvar!
Vseeno so pa druge alternative manj časovno potratne. Mašina za peko kruha (nastaviš sestavine in pozabiš), riž, več testenin, krompir ki ga praktično ni treba lupit(5 min dela, za ga razrezat in nakoncu poskusit če je že narejen).

Od teh je krompir pač še najcenejši.
Zato ga priporočam. Kot nadomestilo za večino kruha, da me nebo kdo zdej še enkrat obesil da pozivam naj ljudje samo krompir jedo!

kekz ::

Zanimivo, ko zahodnjaki (npr. Nizozemci) pridejo živet v Slovenijo, pravijo, da se tukaj super živi.
Da je pri njih veliko večja norišnica in draginja...

Slovenci smo pa vsi strašno nezadovoljni in nesrečni. Kot mi je omenil nekoč en tujec, najbrž zato, ker vidimo, da ima sosed več od nas.
Po besedah (tujega) kolega, Slovenci na splošno vidimo, da imajo Avstrijci, Italijani, Nemci,... več od nas (samo prihodkov, odhodkov nihče ne ocenjuje, produkcije še manj) in smo nesrečni. Vsak posameznik pa potem še direktno vidi, da ima sosed v ulici več od njega (enakosti na srečo ni več!) in je zato nezadovoljen.
Kako se že temu reče, a ja zavist. Zelo slovenska lastnost. Naslednja stopnja pa potem škodoželjnost in nazadnje privoščljivost. >:D
Zanimivo, ampak tudi tujci že to opažajo... (čeprav ponavadi do njih nismo toliko taki)

jype ::

Luka Veliki> Kruha nerabimo nujno. Ni ne zdrav kaj posebej, ne raznolik.

Pa ja. Krompir je pa izjemno raznolik, ka-li?

Luka Veliki> Vseeno so pa druge alternative manj časovno potratne.

Se strinjam - dva taka hlebca sta itak dovolj za več kot cel teden, ker vmes pač ješ vse živo. Če si lahko privoščiš (pa ni drago, zgolj časovno potratno).

Luka Veliki> Zato ga priporočam. Kot nadomestilo za večino kruha, da me nebo kdo zdej še enkrat obesil da pozivam naj ljudje samo krompir jedo!

Problem krompirja je seveda ta, da je to le kuhan škrob. V krompirju je daleč najmanj vlaknin in kot tak predstavlja bolj zanikrno dieto za dolgoročno zdravje. Če je kriza je prima, sicer pa... Jaz krompir jem manj kot enkrat tedensko. Riž ni več tako poceni, a se tudi pretirano ne draži, vsaj ne tako hitro kot druga žita, vse skupaj je pa še vedno daleč ceneje od "hitre prehrane". Če ne ješ hrenovk, pleskavic, kebabov, ocvrtih medaljonov in kar je še te "hitro pripravljene hrane" prihraniš ogromno, ne le denarja, tudi dolgoročno se izboljša zdravje. Žal si vsi ne morejo privoščiti, da bi se naučili pripravljati kvalitetno hitro hrano iz zelenjave in žit, praktično brez mesa (ki tudi ne vzame več kot 15 minut, terja pa precej več spretnosti, da se pripravi tako, da ni nagravžnega okusa).

Kot vedno sem prepričan, da je rešitev problema lahko le ustrezno izobraževanje :)

jrtjtejtt ::

V današnjem poslovnem dnevniku je en članek Mastena o podražitvah hrane. Vreden za prebrat.

jype se podpišem pod tvoj predzadnji odstavek, pa tudi zadnji

ronaldo ::

Pred enim letom sem dal za en kruh manj kot 1 euro, sedaj ta isti kruh stane kar 1.5eura. To govorim o pekarni, v katero ne hodim ze 1 mesec, ker si doma delam kruh. Meni se splaca in upam da bo veliko ljudi naredilo enako.
Cene so nazalost ponorele, place pa so enake, tle govorim za vecino ljudi z nizko plato, ker taki bodo najvec trpeli, bogati pa bodo se bogatejsi...

Gandalfar ::

Ce se ti da probi natancno zracunat kaksna je cenovna razlika.

Thomas ::

Lahko. Ampak jaz on topic trdim, da prav državno organizirano raziskovanje in razvoj lahko podražita kruh.

Ko so dovolj časa organizirano raziskovali ekologijo, so predpisali obvezno praho in kvote pšenice.

Neumni kmetje bi jo sejali dokler bi se jim splačalo in zaradi večje ponudbe, bi bila njena cena nižja.
Man muss immer generalisieren - Carl Jacobi

jype ::

Thomas> Ko so dovolj časa organizirano raziskovali ekologijo, so predpisali obvezno praho in kvote pšenice.

To ni elementarna raziskava in ta, se strinjam, ima povsem zadostno motivacijo v zasebnem sektorju. Če ti uspe boš imel goro denarja. Pri elementarnih raziskavah ti pa uspe, pa lahko šele začneš gruntat, kaj bi se iz tega dalo uporabnega narediti.

Thomas> Neumni kmetje bi jo sejali dokler bi se jim splačalo in zaradi večje ponudbe, bi bila njena cena nižja.

No, s tem pa res ne more biti nič narobe, ne? Bi pač pametni kmetje sejali kaj drugega in v tekmi zmagali. Saj niso edina panoga, v kateri smo to do zdaj videli.

Več o znanosti in nje financiranju v [fork]investicije v razvoj, tu pa naprej jamrajmo kako nam gre slabo.

wooted ::

če bo šlo tako naprej bomo čez štiri leta za rojstni dan dobili liter mleka in bomo srečni kot še nikoli:\

Manu ::

Tu sem našel zanimiv pogovor na temo "Kam gremo" o tržni ekonomiji, znanosti, marketing itd... in se paše v to temo življenje v Sloveniji:

prvi del

drugi del

V-i-p ::

Sicer nisem bral čisto cele teme, ampak replay samo na tole spodnje:

Če v Hoferu oseba A, ki živi v Sloveniji in dobiva plačo 800 EUR in kupi 200 evrski izdelek (ki se slučajno v Sloveniji prodaja v istem času kot v Avstriji) ter oseba B, ki živi v Avstriji in dobiva (prav tako plačo 800 EUR) ter kupi taisti izdelek za 200 evrov.

To se ne more zgoditi. Zakaj? Zato, ker v Avstriji 800€ znaša (!!!) denarna socialna pomoč.
Kar lahko storiš danes, ne odlašaj na jutri. Raje reci, da si naredil že včeraj!

V-i-p ::

V Sloveniji nam ni slabo? Hja...











Tisti ki pravi, da nam gre dobro naj se zapelje malo višje pogledat...
Kar lahko storiš danes, ne odlašaj na jutri. Raje reci, da si naredil že včeraj!

Zgodovina sprememb…

  • zavaroval slike: Gandalfar ()

Barakuda1 ::

Žal si vsi ne morejo privoščiti, da bi se naučili pripravljati kvalitetno hitro hrano iz zelenjave in žit, praktično brez mesa (ki tudi ne vzame več kot 15 minut, terja pa precej več spretnosti, da se pripravi tako, da ni nagravžnega okusa).


Pa ni sam v tem problem. če moraš za en družinski obrok vse sestavine kupiti na tržnici (ali pri "dobrem sosedu"), zna bit cela stvar tud precej draga.
Če pa imaš doma vrt in ti je delo v njem še svojevrstna sprostitev, je pa to že druga zadeva.

jype ::

Barakuda1> Pa ni sam v tem problem. če moraš za en družinski obrok vse sestavine kupiti na tržnici (ali pri "dobrem sosedu"), zna bit cela stvar tud precej draga.

Dražja od "hitre" hrane? Dvomim - nekako še vedno stane polpripravljena hrana precej več kot osnovne surovine.

Barakuda1 ::

Dražja od "hitre" hrane? Dvomim


Odvisno od tega kaj šteješ za "hitro" hrano.

Če misliš na pol pripravljeno, potem se strinja, sicer ne.

Lahko greva takopj računat.;)

_marko ::

VIP... jezi se ti raje na socializem in ne primerjaj Slovenije z Avstrijo, ker nimata enake zgodovine.
Čudno, da nisi primerjal Luksemburga.

Primerjaj vse to z Hravaško, Srbijo, Makedonijo, Črno goro, itd...

Jebi ga, Tito naenkrat ni več taki car, ane :)
The saddest aspect of life right now is that science
gathers knowledge faster than society gathers wisdom.

Ziga Dolhar ::

Slovenija je bila lep čas del Avstroogrske. (Tudi v takelih statistikah :P)

Potem pa neki časa ne več. Zanimivo, v katero smer smo divergirali ...
https://dolhar.si/
1 2
3
4 5


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo

Realna vrednost plače (strani: 1 2 3 4 )

Oddelek: Loža
16821476 (17678) Mavrik
»

Jugoslavija (strani: 1 2 )

Oddelek: Loža
8822031 (16876) Aston_11
»

V Nemčiji pod pragom revščine večji delež ljudi kot v Sloveniji (strani: 1 2 )

Oddelek: Problemi človeštva
509941 (8125) Gozdni Joža
»

Ne čutim solidarnosti do delavcev Preventa, Mure in ostalih (strani: 1 2 3 4 5 )

Oddelek: Loža
22035220 (29499) sidd
»

Inflacija in Slo (strani: 1 2 )

Oddelek: Loža
724688 (4688) borchi

Več podobnih tem