» »

Inflacija in Slo

Inflacija in Slo

«
1
2

Avby ::

Če je inflacja v Slo 5.1 % in tu nekje je tudi gospodarska rast, a to pomeni da naše gospodarstvo stagnira?

dukenukem ::

ma to gre vse skup na dol ,skoz slabše je,revšna nebo nikol propadla ;) čestitke jju za supr vodenje države :P

Avby ::

Ne v bistvu tko čist ekonomsko gledano me zanima.

Ok gospodarko rast imamo. Torej recimo, da proizvedemo več. Gospodarstvo smo povečali - obseg. Potem pa imamo inflacijo. Torej cene se povišajo - vrednost denarja pade.

Torej mene zanima, če potem to pomeni, da smo na istem kot prej če nebi imeli gospodarske rasti in inflacije. Recimo da bi bili obe na 0.

Torej a je inflacija dejansko realni pokazatelj "jalove" gospodarske rasti ali temu ni tako? Se pravi kaj hočem reči je to. A je dejansk se pretiravalo z bom rekel "navideznim" večanje gospodarske rasti in sedaj to korigira inflacija ali pa to niam eno z drugim veze?

Buldožer ::

Ne ne stagnira. Gospodarstvo raste. Gospodarska rast je merjena v stalnih cenah. Se pravi, da je ta rast realna. Kar ni isto, kot če ne bi bilo ne rasti ne inflacije. Inflacija ni vzrok 'navideznega' večanja rasti, pač pa realne rasti in neodgovorne proticiklične fiskalne politike. Rasti in inflacije ne moreš kar odštevati ene od druge, saj sta čisto različni stvari(rast BDP-ja[proizvodnje, storitev] vs. rast ravni cen), čeprav sta med seboj povezani.
Več glav več ve. No, ni nujno!

Ted ::

Inflacija ja pojav ko denar izgublja na vrednosti. V teoriji povečan dotok denarja (in posledično inflacija) do neke razumne mere celo povečuje gospodarsko rast. Glede na to, da neke lastne monetarne politike v Sloveniji več nimamo je edini inštrument za boj proti inflaciji fiskalna politika. Glede na to, da je v zadnjih letih dokaj vzdržna (manj zadolževanja če odštejemo darsovo posojilo, a to zaenkrat nima vpliva na proračunske odlive) bi težko našli vzroke za inflacijo tukaj. Tudi cene, ki jih zaenkrat še kontrolira (oz. ima nanje vpliv) država so enake že nekaj časa, tako da lahko rečemo da so visoke stopnje inflacije predvsem posledica skokovito višjih cen nekaterih živil, ki so v par mescih šla gor tudi za 10-30%. Določen del pade tudi na storitvene dejavnosti kjer cene itak rastejo hitreje (gostilne), gotovo pa je veliko vlogo odigral tudi sprejem evra, cene so šle gor šele po izteku obdobja dvojnih cen. Inflacija letos bo očitno visoka, pričakujem umiritev šele naslednje leto ko bodo cene živil na novo vzpostavljene. Seveda nam jo lahko ponovno zagode nafta...
Mah...

Thomas ::

Traparija je mislit, da se SLO cene ne bodo spravile na nek nivo, ki je normalen za takole regijo v evroprostoru.

Če to pomeni zniževanje ali večanje cen, pa čisto odvisno. Kakor kdaj, kakor za kaj. Če bodo Slovenci kupovali v cenejšem zamejstvu ki je tudi v EU in kjer so cene nižje, bo povpraševanje doma padlo in proizvajalci in trgovci bodo cene znižali.
Man muss immer generalisieren - Carl Jacobi

Barakuda1 ::

Če bodo Slovenci kupovali v cenejšem zamejstvu ki je tudi v EU in kjer so cene nižje, bo povpraševanje doma padlo in proizvajalci in trgovci bodo cene znižali.


Še dober da bo lahko večina slovencev hodla na trge EU kupovat kruh, mleko, meso in druga živila, ter tako uravnotežla cenovno politiko.

Thomas ::

V svobodni državi kupiš jezero mleka čez hrib, kjer je cenejše. Potem ga z dobičkom prodajaš ugodno na to stran hriba.
Man muss immer generalisieren - Carl Jacobi

MEDENA ::

nič ni videti, mercator in ostali centri so skoz polni.....

T-h-o-r ::

Traparija je mislit, da se SLO cene ne bodo spravile na nek nivo

samo kdaj se bodo plače
Why have a civilization anymore
if we no longer are interested in being civilized?

Thomas ::

Traparija mislit, da se ne bodo tudi plače. Sej delodajalci v Ravnah jokajo, kako jim vsi pobegnejo delat v Avstrijo, kjer več zaslužijo.

Kapitalizem je two ways street.
Man muss immer generalisieren - Carl Jacobi

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: Thomas ()

T-h-o-r ::

pobegnejo pa zato, ker se AUT kapitalizem razlikuje od Slovenskega, ki je trenutno na ravni angleškega iz 19.st.

fant od moje sestre je šel delat v Avstrijo, isti poklic v gradbeništvu in je tu dobil približno 1000€ v AUT pa dobi 1900€+regres+13. plačo....
Why have a civilization anymore
if we no longer are interested in being civilized?

Thomas ::

Sej.

Konkurenca deluje v vse mogoče smeri ponudbe in povpraševanja. Nič ni svetinja. Ne cene, ne plače, ne profiti.

Trg pač. Embrace it!
Man muss immer generalisieren - Carl Jacobi

cekr ::

V Avstriji prav gotovo ni dobil regresa. To je naš umotvor.
Sinclair ZX Spectrum [Zilog Z80A - 3.5 MHz, 48kB, dvojni kasetofon,
TV-OUT, radirke, Sinclair-Basic], Sinclair ZX-81 [Z80A, 3.25MHZ, 1kB]

borchi ::

traparija je tut mislit, da se moramo sprijaznit kr z vsako inflacijo... da itak se ne da nič nardit...
l'jga

username ::

V Avstriji prav gotovo ni dobil regresa. To je naš umotvor.
Imajo tudi v Avstriji regres, samo da se mu drugače reče.

V svobodni državi kupiš jezero mleka čez hrib, kjer je cenejše. Potem ga z dobičkom prodajaš ugodno na to stran hriba.
Ključna beseda je seveda druga v prvem stavku.
I've got a solution for the rainforest: napalm the lot. (Jeremy Clarkson)

robert512 ::

danes se lahko pomili volji odlocis kje bos delal ...

lahko si kruh sluzis v sloveniji, italiji, avstriji ali dubaju ...

prav tako lahko kjerkoli kupis mleko in natankas bencin ...

ko pa bo slovenija tolk razvita kot povprecna EU drzava, bodo tud place sle gor ... nc prej. In tisto podjetje, ki bo tolk uspesno da si bo lahko privosclo nadpovprecne place pa regrese pa bozicnice pa placano malco bo to placalo, ostala pac ne.

vedno pa so ble in bodo zgodbice v stilu, mami zakaj imajo pri sosedu vsako leto drug avto, pa smucat hodjo v francijo .... mi pa se vozmo v 15 let starem renoju in se drsamo na starem vrhu ?
isto vprasanje lahko preslikas na nivo drzave. ko si tolk uspesen in tolk zasluzis si pac lahko to privoscis.

malo znanja ekonomije ne skodi, to bi bilo potrebno predvsem sindikatom vcepit v butico da se place ne bodo dvignile ko bo sel folk na ulice, AMPAK KO BODO PODJETJA VEC PROIZVEDLA IN DRAZJE PRODALA OZ. VEC ZASLUZILA.

to pa zahteva neki casa, nenazadnje smo se vedno drzava v tranziciji, komaj sedaj se gremo privatizacijo pa odpiranje tujim investicijam .... se kar nekaj vode bo preteklo.

sicer pa se da tudi v slo dobro zasluzit ze z izbiro sluzbe, angaziranostjo, iznajdljivostjo, podjetnistvom ... tko da ni vse tko crno. je pa res da za tekocim trakom vec kot 500€ na mesec ne dobis pa da se tam stegnes ...

kekz ::

je pa res da za tekocim trakom vec kot 500€ na mesec ne dobis pa da se tam stegnes ...

Ko sem bil pred leti v Belgiji, so mi povedali, da tam npr. osnovnošolski učitelji in policaji zaslužijo MANJ kot pri nas.

Avby ::

malo znanja ekonomije ne skodi, to bi bilo potrebno predvsem sindikatom vcepit v butico da se place ne bodo dvignile ko bo sel folk na ulice, AMPAK KO BODO PODJETJA VEC PROIZVEDLA IN DRAZJE PRODALA OZ. VEC ZASLUZILA.


Saj sindikati dobro vejo kaj delajo in resnici na ljubo imajo prav. Zakaj? Zato, ker kdaj se lahko plača dvigne, kot sam z kričanjem ugotavljaš?

Da in te razmere bi naj trenutno vladale v Sloveniji. Se pravi visoka gospodarska rast. Torej podjetja več proizvedejo ali pa dražje prodajo...

Torej zahteva sindikatov po višjih plačah je upravičena. Zanimivo je, da prav razmišljaš ampak le do določene točke. Do točke, kjer bi moral teorijo prenesti na našo situacijo. In trenutno je situacija v Sloveniji takšna. da je gospodarksa rast visoka, zato je zahteva po povišanih plačah upravičena. Saj kot sam ugotavljaš, ko nebo visoke gospodarkse rasti pa lahko zahtevaš koliko hočeš, nebo niti realnih možnosti za tvoje zahteve.

Tomay ::

Saj pa se dvigujejo plače samo ne delavcem. To je pač kapitalizem. Zdaj pa mate kaj pa ste volili JJ.>:D
Voodoo 4Ever

jrtjtejtt ::

Ob upoštevanju rasti cen življenjskih potrebščin je zaposlena oseba v prvih osmih mesecih letošnjega leta zaslužila realno 2,7 % več bruto in 4,9 % več neto kot v enakem obdobju lani.

Sj plače gredo gor, pa še lepo. Kva še hočjo ti sindikalisti.

kekz ::

Zdaj pa mate kaj pa ste volili JJ.>:D

Po ekonomski plati mu očitam edino, ker je bilo sprememb (reform) še dosti premalo. Ampak še vedno bolje od prejšnjih levičarjev.
Bolj mu je za očitati zaradi korupcije. Saj je zelo vidno delovanje: našim vse, vašim nič.
Ampak levičarji niso bili nič drugačni, le bolj prefinjeno so delovali. Tile zdaj pa gazijo kot slon v trgovini s porcelanom. Nekoč sem sicer slišal komentar, da so levičarji imeli 60 let časa lepo počasi nastavljati svoje kadre, oni pa morajo zdaj na hitro na vrat na nos. :O

imagodei ::

robert521@ malo znanja ekonomije ne skodi, to bi bilo potrebno predvsem sindikatom vcepit v butico da se place ne bodo dvignile ko bo sel folk na ulice, AMPAK KO BODO PODJETJA VEC PROIZVEDLA IN DRAZJE PRODALA OZ. VEC ZASLUZILA.

Pol ga ti nimaš? Znanja iz ekonomije, namreč? Ali si pa nadebudni teoretik :\

Cela zadeva je precej bolj kompleksna, kot jo želiš prikazat tukaj. V Sloveniji imamo že kar nekaj let visoko gospodarsko rast (vsaj tako uradni kazalci), realne plače pa za to rastjo konkretno zaostajajo. En velik razlog je menda v tem, ker je plača hudo obdavčena in zato za podjetja delavci predstavljajo velik strošek. Delodajalci nam pred nos tiščijo bruto plačo, ki menda v primerjavi z Avstrijo, Italijo niti ni tako krizno nizka (Yeah, right), neto plača pa... - ja, je*at ga, država pobere dobrih 40% bruto plače, mi nismo krivi.

Po drugi strani pa ni problema v podjetjih, v katerih je država večinski lastnik, izplačat nagrade v 6 mestnih EUR številkah za upravo. Verjetno zato, ker se od teh nagrad v obliki dohodnine državi vrne 50% tega zneska? Hell, od ene delavke iz proizvodnje se lahko izmolze samo 16% akontacije dohodnine... Se pa ja bolj splača izplačevat 100.000 in več EUR nagrad upravam, kot pa delavcem za 20 EUR dvignit minimalno plačo.

Podjetja ŽE VEČ proizvedejo, ŽE DRAŽJE prodajajo in ŽE VEČ zaslužijo, plače pa ne gredo gor. Pri nas se pač raje vlaga v zidove in v opremo, kot pa v materialno zadovoljstvo delavcev, raje se nagrajuje in sploh drago plačuje (nesposobno) vodstvo, poleg tega moramo podpirati rekordno število zajedalcev v svetovnem merilu (število občin/število prebivalcev) in imamo visoko obdavčene plače.

Above all, je pa pogoltnost nekaterih turbo tycoonov brez primere. Smo pač tak narod, da se pusti nategovat do amena. Poglej samo Telekom in stanje na področju telekomunikacij v Sloveniji. Do pred dveh let smo bili vsi primorani kupovati ISDN, če si hotel imeti ADSL. Prenos številke je Telekom dovolil z zelo težkim srcem. Za brezplačne lokalne klice še nismo slišali, orenk optično hrbtenico bi pa tudi morali začeti polagati že v 2. polovici 90. let ali vsaj leta 2000. Denarja je Telekom nagrabil neomejeno, plače vodstvenih delavcev izjemne, nagrade... Zakaj se ni sredstev namenjalo v razvoj optičnega omrežja? Zato, da danes RKC za polaga optiko in gradi hrbtenico, ki bo v uporabi vsaj naslednjih 50 let?
- Hoc est qui sumus -

Thomas ::

Moram rečt, da ste mau dolgočasni. Jamri na isto vižo. Kako so plače prenizke.

Izvolite, narest podjetje in si navijte plače do neba!

To NI tako enostavno, kot bi si večina rada predstavljala, da je.

Plače so čedalje bolj relikt preteklosti, zato iščite kapitalske dobičke! S tem boste največ naredili zase in za Slovenijo, če vam je tako ljuba.

Je pa res, da država bi morala narest take reforme, da bi bila gonja za dobičkom brez tolikerih birokratskih ovir. Pa predvsem brez davčne progresije.

Ja, Kranjec moj, dobička išči! Prešeren, ki to po eni strani očita, po drugi strani pa pretirava v tem "obtoževanju", vsaj za današnji čas, je wrong tle.

"Superturbokapitalizem" je edina realna opcija. Jamri raznih Drnovšekov - "postavimo človeka pred dobiček" so brezveze. Kot bi rekli, "postavimo človeka pred zrak". Oslarija.

Embrace the market economy!
Man muss immer generalisieren - Carl Jacobi

Ziga Dolhar ::

Thomas,

> Kot bi rekli, "postavimo človeka pred zrak".

boljš bi blo "postavimo zrak pred človeka" :).
https://dolhar.si/

Karaya 52 ::

Tisti, ki očitajo vladi da imamo gospodarsko rast na trlih temeljih, zaradi tega ker temelji na gradnji avtocest v isti sapi kričijo po višjih plačah za VSE. Saj dvig plač je že bil dogovorjen po posameznih panogah! Živilska industrija pač ni trenutno ustvarila te gospodarske rasti in zato si ne moreš privoščit višjih plač v svoji panogi.

Kaj bo pa Semolič naredil če bodo zaprli recimo Pomurske mlekarne? NIČ

Ko se je začela ta zgodba z inflacijo je Semolič izjavil v oddaji Odmevi, da bi višanje plač vodilo v tem trenutku v inflacijsko spiralo. Čez teden dni je že bla zahteva po višjih plačah.

Visoke nagrade, ki si jih izplačujejo v državnih podjetjih pa je še en dokaz da je treba čimprej vse prodat.

borchi ::

> Tisti, ki očitajo vladi da imamo gospodarsko rast na trlih temeljih, zaradi tega ker temelji na gradnji avtocest v isti sapi kričijo po višjih plačah za VSE.

se pravi do višjih plač (uskladitve z inflacijo) so upravičeni samo gradbinci?
l'jga

Thomas ::

Vsak je upravičen, ki ga delodajalec tako nujno rabi, da se mu splača dat dotičnemu višjo plačo. Pa bila pucfrau ali doktor menežmentiranja. Čist vseen.

Če pa nekatera podjetja v Sloveniji TEMELJIJO na poceni delavcih, ne bodo več temeljila, če se delavcem zvečajo plače.

Delodajalec, ki mu to ni jasno, kmalu ne bo več delodajalec, ampak bo šel na Zavod.
Man muss immer generalisieren - Carl Jacobi

TESKAn ::

Problem je, Thomas, ker na poceni delavcih temeljijo podjetja, ki se jih izpostavlja kot uspešna. Je pa relativen mir teh poceni delavcev bolj posledica prejšnjega režima, ko si bil vesel, da si imel službo in nisi piskal, samo čakal, da pride dan upokojitve. Tako tudi danes velika večina ljudi razmišlja, službica, pa gremo do penzije. Če pa kakemu takemu predlagaš, da bi jo zamenjal ali pa, bog ne daj, se izučil za kak bolje plačan poklic...to pa ne.
Uf! Uf! Je rekel Vinetou in se skril za skalo,
ki jo je prav v ta namen nosil s seboj.

borchi ::

> Delodajalec, ki mu to ni jasno, kmalu ne bo več delodajalec, ampak bo šel na Zavod.

se strinjam, to je jasno. zato pa naj država skrbi, da ne bo prihajalo do takih šokov v gospodarstvu. pri nas pa janša in bajuk samo skomigneta z rameni, kaj češ, se zgodi...
l'jga

Thomas ::

Bog ni ustvaril ekonomije ne za delavca in ne za kapitalista. Tadva se morata med sabo dogovoriti, kako se jima splača sodelovati. Noben od njiju nima vseh adutov v rokavu. Delavec ne bo dobil ničesar zastonj, delodajalec bo moral plačati vsako vsoto, če za nižjo tega istega dela ne dobi.

Preprosto, logično in edino realno.
Man muss immer generalisieren - Carl Jacobi

kekz ::

Jaz sem kapitalizem že takoj od začetka vzel preveč zares za povprečno slovensko miselnost.
Se spomnim, ko je šel moj prvi (še družbeni) delodajalec v stečaj, so nas na zavodu za zaposlovanje popisovali. Eno od postavljenih vprašanj je bilo tudi: "Ali ste lastnik podjetja?" Potem ti po njihovi (socialistični) miselnosti ne bi pripadala podpora. Meni se je zareklo, da sem lastnik (ker nisem pomislil na posledice). Ko so mi te razložili, sem se zbunil da:
1. Ali nismo vsi lastniki podjetij, saj se je ravno privatiziralo in sem za certifikat dobil Drogine delnice.
2. Od 10 na borzi kupljenih delnic Term Čatež tudi še nisem imel kaj dosti...
3. Od dejansko izključno mojega podjetja, ki sem ga v študentskih časih ustanovil za 2 jurja (saj smo ga vsi, mar ne?) in (še) ni posloval, pa tudi nisem imel nič.
Ženska se je malo zamislila in vpisala, da NISEM lastnik podjetja :\.

Ampak že v socialističnih časih smo imeli DRUŽBENO in ne državno (kot na vzhodu) lastnino. To rej smo bili vsi družbeniki (lastniki) >:D? Potem je država v začetku 90-ih izvedla 2. nacionalizacijo (družbeno lastnino so podržavili). BTW: Kdaj bo denacionalizacija te 2. nacionalizacije :D?

V končni fazi pa je postalo ravno tako kot pravi Thomas. JJ je vsaj za silo zrihtal davke na kapitalske dobičke. To je bila ena boljših potez.
Kako so to delali levičarji? Se spomnim Jankovičeve face, ko bi ga skoraj doletelo, da bi plačal 50% dohodnine na kapital, ki mu ga je celo itak banka posodila 8-O.

robert512 ::

ze res da imamo relativno visoko gospodarsko rast in to je dobro, ampak po BDP-ju na prebivalca se nismo tam kjer je razviti svet. in temu primerno tudi place niso tam (+ se mnozica ostalih pogojev, kot so sobdavcitve, ...).

tudi kitajska je imela lani 11% rast BDP-ja pa se delavci zagotovo ne kopajo v denarju :\

se kakako desetletje vsakoletne gospodarske rasti in se marsikatera reforma bo potrebna, da bodo sle place konkretno gor.

borchi ::

inflacija prizadene (skoraj) enako delavce v slabih kot dobrih firmah. zato imajo vsi delavci dober razlog, da se borijo za povišanje plač. ker oni hodijo v službo zaradi sebe in ne zaradi delodajalca. zato je za delavce slabo, če fiskalna politika zajebe.

delodajalce inflacija prizadene, pa če imajo slabo firmo ali pa dobro (na kratek rok mogoče kakšen sektor ubeži direktnim učinkom, na dolgi pa ne). zato je za delodajalce slabo, če fiskalna politika zajebe.
l'jga

username ::

Zanimivo, v nekaterih postih je mogoče najti nekaj zelo dobrih ugovitev, na primer:

Visoke nagrade, ki si jih izplačujejo v državnih podjetjih pa je še en dokaz da je treba čimprej vse prodat.
(opomba: s tem se zamuja vsaj 15 let, VSE bi morali že takrat dati naprodaj, pa magari tujim vlagateljem; moram pa tudi pobrskati, da si osvežim spomin, kaj točno je takrat predlagal Jeffrey Sachs, ki so ga potem naši brcnili v rit - čedalje bolj slutim, da bi morali poslušati vsaj nekatere njegove nasvete)

se kakako desetletje vsakoletne gospodarske rasti in se marsikatera reforma bo potrebna, da bodo sle place konkretno gor.
(še ena pravilna ugotovitev, pa tisto o reformah bi bilo treba dodatno podčrtati)


So pa eni, kot je recimo "imagodei" 31.10.2007 ob 23:26:28, ki še vedno po malem goni socialistično/solidarnostne mantre, a mu je hkrati nekaj stvari že jasno in ima zelo prav, ko na primer zapiše:

realne plače pa za to rastjo konkretno zaostajajo. En velik razlog je menda v tem, ker je plača hudo obdavčena in zato za podjetja delavci predstavljajo velik strošek. Delodajalci nam pred nos tiščijo bruto plačo, ki menda v primerjavi z Avstrijo, Italijo niti ni tako krizno nizka (Yeah, right), neto plača pa... - ja, je*at ga, država pobere dobrih 40% bruto plače, mi nismo krivi.
- pravilna ugotovitev o previsoki obdavčitvi in primerjav z Italijo ni treba takoj odpraviti z "yeah right", ker dejansko je nekaj na tem.
Pa še nekaj se pozablja - poleg davkov prispevkov, ki jih vidimo na plačnih listkih in nam jih odbijejo od bruto plače (potem pa je neto izplačilo precej borno), je za delodajalca dodaten strošek še davek na plačilno listo. Dvig neto plače delavca za 20 EUR pomeni zelo grobo 40-50 EUR dodatnega stroška za delodjalca. Za izobražen kader (ki je v bistvu najbolj naj*bal) je zaradi strahotne davčne progresije zadeva še težja, čeprav so tovrstni zaposleni ključni za dolgoročno perspektivo podjetij in bi jih morali motivirati (pa gredo mnogi od teh raje v tujino).
I've got a solution for the rainforest: napalm the lot. (Jeremy Clarkson)

username ::

inflacija prizadene (skoraj) enako delavce v slabih kot dobrih firmah.
Ampak "cost-pushed" inflacija ima vzrok ravno v tem, da se plače povečujejo kar povprek, ne glede na različno uspešnost posameznih firm. Kot nekekšna uravnilovka, kjer koristi boljšega poslovanja nekaterih firm poberejo tudi delavci slabših firm. Zaposleni v boljših firmah so zaradi tega v bistvu oškodovani, ker ne dobijo tolikšne povišice kot bi jo v pogojih svobodnega podjetništva.
Potem pa so še drugič dodatno oškodovani, ker uravnilovka-style povečanje plač povzroči inflacijo - ta pa jim še od tistega zmanjšanega povečanja dodatno pobere nekaj vrednosti.

A še kdo ne vidi, da je "dogovorna ekonomija" slaba?
I've got a solution for the rainforest: napalm the lot. (Jeremy Clarkson)

borchi ::

> Ampak "cost-pushed" inflacija ima vzrok ravno v tem, da se plače povečujejo kar povprek, ne glede na različno uspešnost posameznih firm.

ja, tegale nikol nisem razumel. zakaj bi v tržnem gospodarstvu imela čistilka v stc-ju drugačno plačo kot ona na bežigrajski gimnaziji? če pa opravita isto delo.
l'jga

borchi ::

> Visoke nagrade, ki si jih izplačujejo v državnih podjetjih pa je še en dokaz da je treba čimprej vse prodat.

očitno je še ena taka stvar je, ki je ne razumem. zakaj so visoke nagrade v državnih podjetjih apriori nedopustne. a samo v zasebnem sektorju je lahko dobro delo ustrezno nagrajeno?
l'jga

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: borchi ()

WarpedGone ::

V zasebnem sektorju nekdo po lastni presoji plača nekoga drugega iz svojega žepa. Stvar dveh.

V javnem sektorju pa nekdo po lastni presoji nekoga drugega plača s tujim denarjem, večinoma denarjem, ki je pobran preko davkov od vseh ostalih v zasebnem sektorju. Stvar vseh nas, ker gre ta denar tudi iz naših žepov.
Zbogom in hvala za vse ribe

borchi ::

> Stvar vseh nas, ker gre ta denar tudi iz naših žepov.

in zato, ker je stvar nas vseh, mora biti narejena zanič, ker ne smemo plačat sposobnega strokovnjaka?

briljantno!
l'jga

Thomas ::

Privatizacija all the way.
Man muss immer generalisieren - Carl Jacobi

WarpedGone ::

Enačenje denarja in kvalitete vodi v to, da na nimaš ne denarja in ne kvalitete.
Zbogom in hvala za vse ribe

borchi ::

tosserja :D
l'jga

username ::

ja, tegale nikol nisem razumel. zakaj bi v tržnem gospodarstvu imela čistilka v stc-ju drugačno plačo kot ona na bežigrajski gimnaziji? če pa opravita isto delo.
Preden se sploh lotimo tega, je treba razčistiti: seveda to ni povsem enako delo. Enako delo je delo tadruge čistilke v gimnaziji.

BTW, kaj pa je "stc" - a si mislil BTC? (ne zajebavam, resno sprašujem)


Sicer pa: če ni možnosti, da različne firme načeloma enaka delovna mesta plačajo različno, je pecej manj možnosti za konkurenco. Dobre firme plačajo več. Najprej, ker zmorejo, potem pa še zato, da ostanejo dobre. Zato morajo najeti najboljše kadre, ti pa stanejo malo več. In dobri delavci so v svobodnem sistemu na boljšem.

Tako da kapitalizem in "gonja za dobičkom" ter s tem povezana konkurenca in razlika v plačilih je zelo koristna tudi za delavce. Neprimerljivo bolj kot vsi sindikati in "socialna država" skupaj.

Iz tega je logičen sklep, da kdor zaupa vase in svoje sposobnosti in želi pošteno igro, bo navdušen nad možnostmi kapitalizma in bo zavračal socializem. Ker slednji je izjemno nepošten do sposobnih, jih ne nagradi ustrezno. Sposobni pa seveda niso neumni, zato ne dajo vsega od sebe* ali pa se preprosto odselijo**. Na koncu izgubi celotna družba.

Socializem/komunizem (pa tudi vsako prekomerno vtikanje države v posel) pa je torej privlačen za tiste, ki niso (ali se ne čutijo) sposobni ali pa bi radi živeli na račun drugih - z drugimi besedami: kradli.
Torej je navdušenje za socializem (v kolikor ni osnovano na pomanjkanju znanja/vedenja o njem, recimo pri idealistični mladini) pravzaprav utemeljeno na zločinskih nemoralnih vzgibih in/ali hudem kompleksu manjvrednosti.



opombe:
* primer: nekdo je sposoben in bi lahko z veliko truda naredil veliko koristnega - zaradi uravnilovke pa ne dobi dosti več plačila od nesposobneža ali pa mu večino povečanja plače požre progresivna davčna stopnja (oboje je pravzaprav isto)
** odselijo se seveda, če se morejo - nekatere države, kot recimo DDR, so iz tega razloga (preprečevanje odseljevanja) ukazale streljati na vsakogar, ki je želel pobegniti iz "delavskega raja". Sicer bi se DDR najbrž praktično izpraznila.
I've got a solution for the rainforest: napalm the lot. (Jeremy Clarkson)

borchi ::

> Preden se sploh lotimo tega, je treba razčistiti: seveda to ni povsem enako delo. Enako delo je delo tadruge čistilke v gimnaziji.

ista figa. ni važno za debato. sem mislu, da boš pogruntal, da se pritiski na plače razlijejo čez celo gospodarstvo, če imaš seveda svobodno tržno gospodarstvo.

pa ne men verjet na besedo, mal poglej kaj je bil zadnjih ca. 5 let pred evrom eden glavnih problemov pri slovenski inflaciji.
l'jga

jype ::

username> Iz tega je logičen sklep, da kdor zaupa vase in svoje sposobnosti in želi pošteno igro

Iz tega pa sledi krut in logičen sklep, da Slovenija lahko pričakuje kapitalizem čez kakih 40-50 let, ker prej zgornji pogoj očitno ne bo izpolnjen.

Jaz še vedno imam sošolce iz srednje šole, ki jim starši tumbajo, da se ne sme iskati boljše službe, ampak je treba biti hvaležen poljubnemu superbitju za to, da službo sploh imaš (in se je moraš torej oklepati do smrti/penzije, kar pač prej pride).

Dokler so ljudje taki, se je nesmiselno igrati ekonomske reforme, ampak je najprej treba izvajati reformo izobraževanja in ljudem razložiti, kako realnost funkcionira.

username ::

ista figa. ni važno za debato. sem mislu, da boš pogruntal, da se pritiski na plače razlijejo čez celo gospodarstvo, če imaš seveda svobodno tržno gospodarstvo.

pa ne men verjet na besedo, mal poglej kaj je bil zadnjih ca. 5 let pred evrom eden glavnih problemov pri slovenski inflaciji.
Tale zadnji post je povsem irelevanten, ker enači Slovenijo pred 5 leti in do danes s pojmom "svobodno tržno gospodarstvo" - to pa Slovenija enostavno NI, daleč od tega. In osnovni predpogoj za kakrenkoli relevanten ekonomski diskurz je ta, da je vsem sodelujočim v debati jasna ta osnovna okoliščina. Če kdo teh osnovnih pojmov nima, je celotna debata samo mlatenje slame in izguba časa.
I've got a solution for the rainforest: napalm the lot. (Jeremy Clarkson)

borchi ::

> Tale zadnji post je povsem irelevanten, ker enači Slovenijo pred 5 leti in do danes s pojmom "svobodno tržno gospodarstvo"

princip o katerem govorim deluje še bolje v svobodnem tržnem gospodarstvu. pa je že pred 5 leti deloval tako lepo, da je kar nekaj ljudi bolela glava.

a zdej je debata možna? no, potem pa kar na delo, ker moraš ene par doktorjev in magistrov osmešit.
l'jga

username ::

pa je že pred 5 leti deloval tako lepo, da je kar nekaj ljudi bolela glava.
Hm, bi morda povedal, kaj si s tem mislil? Kaj natančno se je zgodilo pred 5 leti, koga je bolela glava in zakaj?
I've got a solution for the rainforest: napalm the lot. (Jeremy Clarkson)

Ted ::

Glede dela v Avstriji (in večine držav EU):

Plače so cca. 1,8 x višje, po posameznih panogah tudi več, odvisno od ponudbe/povpraševanja. Ampak pozor:

1. Malica se ne šteje v delovni čas - pri nas je efektivnega dela 37,5 ur tedensko, pri njih dejanskih 40, za pol ure malice moraš biti v službi pol ure dlje, ponavadi torej 8,5 ur dnevno.
2. Potni stroški niso plačani oz. so plačani z nekim minimalnim pavšalom.
3. Podobno je s plačilom malice.
4. Cene storitev so vsaj toliko višje kot so višje plače.

Ugotovitev je torej ta, da je Avstrija sicer zelo razvita in da so plače visoke, ni pa standard toliko višji kolikor se to da sklepat zgolj iz všjih plač.
Mah...
«
1
2


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Borut Pahor in program SD (strani: 1 2 )

Oddelek: Problemi človeštva
746554 (5139) Thomas
»

Življenje v Sloveniji (strani: 1 2 3 4 5 )

Oddelek: Problemi človeštva
22616221 (9963) Karaya 52
»

Gospodarska rast

Oddelek: Loža
132104 (1814) Avby
»

Reforme na mizi (strani: 1 2 3 414 15 16 17 )

Oddelek: Problemi človeštva
81835481 (22591) Thomas
»

Ali Slovenija potrebuje novo stranko? (strani: 1 2 3 4 5 6 7 )

Oddelek: Problemi človeštva
31018020 (14551) gzibret

Več podobnih tem