» »

Ali Slovenija potrebuje novo stranko?

Ali Slovenija potrebuje novo stranko?

Utk ::

_marko, prehitela nas je v rasti GDP, ne pa v GDP. Tudi Kitajska je v tem najbrž dosti pred nami:\

_marko ::

Typo. Eto, popravljeno. Mislim, da smo vsi vedeli zakaj se gre.
The saddest aspect of life right now is that science
gathers knowledge faster than society gathers wisdom.

_marko ::

"Ohranitev nespremenjene ravni neto plač in drugih prejemkov zaposlenih po posameznih tarifnih oziroma plačnih razredih bo ob davčni razbremenitvi omogočila zmanjšanje stroškov dela podjetij in drugih organizacij , kar bo prispevalo k večji konkurenčnosti oziroma učinkovitosti podjetij in drugih organizacij ter posledično k večji gospodarski rasti in zaposlenosti."

Link...
The saddest aspect of life right now is that science
gathers knowledge faster than society gathers wisdom.

MadMicka ::

_mark, davkek na plače lahko razbremeni podjetje, tudi manjši prispevki za ZPIZ, ZZZS in ZRSZ lahko rabremenijo podjetje, vendar o zmanjšanju prispevkov ni bilo govora, saj imajo zavodi tako ali tako nenehno manjko.

hermes, tisto o fiksni neto plači naj bi se nanašlo na tiste, ki so sedaj obdavčeni 17%, vendar če bodo na koncu leta plačali po 20%, bodo še vedno na slabšem. Če ga pa ne bodo, bo pa državna blagajna dobili še malo manj denarja kot sicer. In tako smo zoper pri socialnih trasferih, ki pa se prav dosti ne morejo znižati, saj že sedaj človek zgolj od socialne pomoči ipd. ne more preživeti. Bolj pomembno je, da se poostri NADZOR nad morebitnimi zlorabami socialnih transferjev.

Razbremenitev gospodarstva DA, prerazdelitev dohodka med prebivalstvo NE.

Thomas ::

Mici, a si še tle?

Lej, danes delavci v SLO koštajo za svoj output preveč, zato nismo konkurenčni. Ko pa delavcem ne bo treba plačati tolikere dohodnine, bodo cenejši za podjetja, pri istem zaslužku zase.

Takrat bo Slovenija konkurenčnejša pri privabljanju kapitala v Slovenijo. Tudi iz tega razloga.

A zdej že lahko oddideš?
Man muss immer generalisieren - Carl Jacobi

kopernik ::

MadMicka, naredi naseldnji izračun: jaz zahtevam od mojega delodajalca 350k neto. Koliko ga stanem sedaj in koliko ga bi stal ob 20% eds ?

MadMicka ::

Bruto plača znaša 630.000, neto plača pa 350.000.

Strošek delodajalca je skupaj 781.000, od tega je poleg bruto plače še prispevki 101.000 in davek na izplačane plače 50.000.

ZGOLJ Z UVEDBO EDS-JA JE STROŠEK DELODAJALCA DO TOLARJA ENAK.

Razlika pa je pri delavcu, ki namesto neto 350.000 dobi vn cca. 400.000 SIT.

Ko bo v doglednem roku ukinjen davek na izplačane plače, bo prihranek delodajalca v tem primeru 50.000. Ta davek je bil pred časom uveden zato, da boljši del gospodarstva (kjer so višje plače) financira slabši del (kjer so plače slabše), saj pod 165.000 ni tega davka na izplačane plače. V zameno pa so tedaj vsem delodajcem nekoliko znižali prispevke, ki jih plačuje delodajalec.

p.s.: Thomas, prepričan sem, da lahko izmed svojih znancev najdeš enega, ki ti bo tole pojasnil... :)

Verjetno motijo visoki prispevki za ZPIZ, ZZZS in ZRSZ. Te bi se gotovo dalo nekoliko oklestiti, če bi na zavodih začeli malo bolj šparati. Tudi tako, da se jim za kako leto zamrzne plače.

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: MadMicka ()

Phil ::

Razlika pa je pri delavcu, ki namesto neto 350.000 dobi vn cca. 400.000 SIT

Ali pa delavec dobi 350k, delodajalec pa plača manjšo bruto plačo? Saj neto plače naj se ne bi spremenile.
LP

kopernik ::

Razlika pa je pri delavcu, ki namesto neto 350.000 dobi vn cca. 400.000 SIT.


Ne, nisva se razumela. 350 tisoč hočem na svoj račun vsak mesec. Ne briga me, kolikšen je bruto za delodajalca.

Zakaj ves čas govoriš v smislu "sedaj je bruto x tisoč SIT in ob tem brutu bo neto ob EDS večji". Raje govori "sedaj je neto x tisoč SIT in za ta neto bo bruto ob EDS nižji".

MadMicka ::

cman, v zgornjem primeru plača delodajalec enako bruto plačo. Delodajalec na podlagi zakona v imenu in za račun! delavca plača akontacijo dohodnine. Sedaj bi v konkretnem primeru znašala 140.000 SIT, ob uvedbi EDS-ja pa 90.000 SIT in od tukaj je tista razlika 50.000 ki jo delavec profitira.

Madonca no, sigurno je še kdo na forumu, ki tole razume.

Alec999 ::

Glej celotno sliko in ne bit omejen. Kot celotna reforma predvideva neto placa delavcu ostane nespremenjena torej ostane podjetju tistih 50.000 Sit "viska". Ja?

MadMicka ::

NE. PODJETJU OD UVEDBE EDS NE OSTANE NIČ.

Tisto, da bo ostala plača nespremenjena, pa se nanaša na tiste, ki sedaj plačujejo 17% dohodnino, po novem pa bi morali višjo, tj. 20%.

Smešno, da ne rečem žalostno pa je, da nihče tukaj očitno ne razume EDS-ja in potem meni očitajo, da sem preveč omejen. :))

EDS JE ENAKO DOHODNINA.

Če bi npr. podjetje naredilo strokovno napako in bi nekomu, ki ima milijon bruto plače, obračunalo akontacijo le v višini 17%, namesto npr. v višini 40%, ne bi profitiralo podjetje, temveč delavec, ki bi dobil večjo neto plačo. Seveda bi delavec kljub temu na koncu leta dobil od DURS-a, da plača premalo plačano dohodnino.

Sedaj pa namesto teh 17% vstavi 20%, kot to znaša EDS in nadaljevanje je enako.

Razumeš sedaj širšo sliko alec?

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: MadMicka ()

leinad ::

Zakaj pa potem Damjan na veliko razlaga, kako se bo s tem povečal dotok tujega kapitala?

Politik ni. Vsaj zaenrat še ne.

Alec999 ::

Zakaj pol "zastopnik" Gorenja po TV trobezla, da bo ostal pri nespremenjeni NETO placi?

Nisem ekonomist vendar sedaj je davek na dobicek podjetja 25% .. po uvedbi EDS naj bi bil 20% (oziroma koker koli bo EDS).. ze tuki podjetje prispara za nova vlaganja... ali se spet motim?

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: Alec999 ()

Alec999 ::

Micka na televiziji ni noben omenju da bojo samo najsibkejsim zamrznil neto place ampak so rekl med drugim -->
Razlika med slovaškim in slovenskim modelom enotne davčne stopnje je ta, da bi pri nas neto plače ostale nespremenjene.(pika)

upirna ::

Dohodninska lestvica:
1.508.571 17%
1.508.571 3.017.140 256.455 + 35% nad 1.508.571
3.017.140 4.525.713 784.454 + 37% nad 3.017.140
4.525.713 6.034.281 1.342.628 + 40% nad 4.525.713
6.034.281 9.051.422 1.946.057 + 45% nad 6.034.281
9.051.422 3.303.770 + 50% nad 9.051.422


Pa ti razjasnimo 3 stvari:
1. Delavec stane podjetje tolikokor znaša delavčeva bruto plača(če ne verjameš, odpri podjetje, zaposli delavca in se prepričaj).
2.Kje se nahaja največ delovne sile? V drugem razredu(35%) oz. večina je obdavčena s kar precej več kot 20%.
3.Neto plače se po uvdebi po predlogu ne bi spreminjale(torej se bodo spreminjale bruto plače).

Torej, iz tega sledi - če je večina ljudi sedaj obdavčena z več kot 20%, potem podjetja plačujejo večjo bruto plačo kot bi jo v primeru enotne davčne stopnje, ki naj bi bila 20%.

Razumeš?
[to sporočilo bo spremenil upirna, kadar bo to njemu pasalo]

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: upirna ()

MadMicka ::

Sej sm že večkrat zapisal. Podjetja se lahko razbremeni tako, da se zniža davek na dobiček, da se odpravi davek na plače, ali pa da se znižajo prispevki, ki jih plačuje delodajalec različnim zavodom.. Ne more pa se jih razbremeniti z uvedbo EDS namesto progresivne davčne stopnje.

Zdej tale pogruntavščina, da se neto plača ne bo znižala, je dokaj čudna.

Če sedaj delavec plačuje 17% akontacijo dohodnine med letom, mu nakoncu leta ne bo nič potrebno doplačati, niti ne bo nič dobil nazaj, saj pade v 17% dohodninski razred (recimo, da nima drugih prihodkov ali pa kakih olajšav).

Če pa bo sedaj dohodninski razred 20% in bo med letom dobival enako neto plačo, bo dejansko državi plačeval 3% premalo in bo na koncu leta moral doplačati dohodnino. No, ta problem naj bi omilili z dvigom splošne stopnje olajšave. No, to bo seveda državo udarilo po buči, ker bo še toliko manj dobila v blagajno.

Bomo več vidl tekom leta, ko bodo bolj konkretni izračuni dani na mizo s strani vlade.

MadMicka ::

upirna, kot prvo, delavec stane podjetje več, kot znaša njegova bruto plača. To ve vsak računovodja z dokončano srednjo šolo. Ravno zato poznamo tudi izraz bruto bruto plača.
V pogodbi o zaposlitvi je zapisana bruto plača.

kot drugo, bruto plača je določena s pogodbo o zaposlitvi in jo država ne more spreminjati.

Alec999 ::

No sej predlog predvideva tudi ukinitev davka na place.
Med drugim so tudi izjavl ce se ne motm da bodo obdrzal neto place zaposlenih v javni upravi na enaki vrednosti kot pred uvedbo EDS.
V nedrzavnih podjetjih bo pa to itak po lasti presoji, drgac skor nemore bit, tist k pa nebo obdrzu si bo pa itak v lastno skledo pluvu.

Vsaj tko jst razumem celotno stvar kot je bila meni predstavljena.
Drgac bomo pa kokr je MadMicka rekla itak vec vidl tekom leta, ko bojo stvari bolj jasne.

leinad ::

MM ok zdaj pa dolgoveziš, tukaj ne preverjamo kdo pozna več prispevkov na neto plače ampak ali bo EDS znižal stroške podjetjem. Kje si ti sploh čul, da bo to vplivalo samo na one v najnižjih razredih? Damijan nikoli tega ni omenjal.

Država bo z novo davčno zakonodajo posredno "korigirala" plače. Sevedan samo ob uvedbi.

borchi ::

po micini logiki bi blo vseen kak je DDV. tut če je DDV 3000000,69% bi štruca kruha stala enako?!

mici pravi, da se spremenjena davčna stopnja ne pozna pri strošku dela in po drugi strani še kako pozna pri DDVju. mici, a res ne vidiš tega lapsusa al ti kr neki v tri dni?

aja, btw, damijan je ŽE politik. noben ekonomist ne bi takih klanf prijavlau. z EDS bodo prerazporeditve dohodkov. če pravi, da ne bodo, to ni EDS.

to nam je jasno, ane?

p.s. neto plače ne bodo ostale iste. tisti najbolj sposobni se bodo v dokaj kratkem roku "zažrli" v prihranek podjetja. sj so meli pred časom akrapoviča na tv, ki je jamral, da ne more obdržat najbolj perspektivnega kadra. taki bodo meli sedaj večjo neto plačo, razne akrapoviče bodo pa stali enako kot prej. kar ni nič narobe.

narobe je, če verjameš damijanu, da bodo vsi meli enako neto plačo. to govori damijan - politik. damijan - ekonomist ve, da temu ni tako.
l'jga

upirna ::

borchi se strinjam - amapak podjetje še vedno privarčuje, saj strokovnjaka plača več z manj denarja in tako, kot si rekel, lažje obdrži strokovnjake.

MM - ja podjetje stane delavec več kot je bruto plača - jst sem samo malo poeenostavil, ker ti ali nočeš razmeti ali pa si neumen. Svetujem, da nehaš smetiti forum z neumnostmi.
[to sporočilo bo spremenil upirna, kadar bo to njemu pasalo]

WarpedGone ::

narobe je, če verjameš damijanu, da bodo vsi meli enako neto plačo. to govori damijan - politik. damijan - ekonomist ve, da temu ni tako.


Narobe je, če to jemlješ statično - kot zamrznitev neto plač - tega ni v predlogu.
To je le formula kako iz trenutnega sistema preračunat višino neto plače po novem sistemu. Pač se izhaja iz neto in u rikverc izračuna koliko mora bit bruto al bruto bruto ali whatever.
V javni upravi bodo verjetno stvari kasneje tekle tko kot sedaj, plače bodo rasle glede na inflacijo. V privatnem sektorju pa je vse v rokah lastnikov. V prvem koraku pravijo da bodo ravnali isto - neto nespremenjen. Kako se bodo stvari spreminjale kasneje pa je odvisno le od njih. Zelo verjetno bo dobro plačan kader kasneje postal zelo dobro plačan kader - in to gre sindikatom hudo v nos. Sama foušija jih je.

Ampak ukrepov je 70. EDS je le eden. Noben kritik še ni kritiziral celega paketa kot celoto. Vedno se zapičijo v en ukrep (najljubš je EDS, ker majo Slovaško kot en super kontra primer kako je to slabo) in ga skritizirajo kot da je le ta edini in da bo vse ostalo ostalo enako. Kot da živijo v enem drugem svetu.

200 ljudi je stvari pripravljalo par mesecev. Verjamem da so pretuhtali kar se je le dalo in stvari zastavili tako da bodo špilale. Nobena zakonodaja pa ni statična, tako da se bo tut po tej reformi stvar pilila naprej. Če se kje izkaže da stvar ne šplila, bo pač korekutra.
Zbogom in hvala za vse ribe

MadMicka ::

V predlogi reform je ena sama tabela, ki kaže, da bodo prihodki in odhodki iz državne blagajne izraženi v % BPD padali. Nikjer pa nobene tabele in ta je bistvena! iz katere bi bilo razvidno, kateri prihodki bodo padali in kateri rastli ter kateri odhodki bodo padali in kateri rastli.

Druga stvar: Delavec zasluži za svoje delo plačo, ki je enaka bruto plači. Niti pod razno ne more država vzeti delavcu del bruto plače in jo dati podjetju. Tega očitno ekonomist Damijani in še tistih 200 zraven ne ve.

To so resne stvari.

Tisto, o tem, da je sindikate foušija in da jih skrbi, da bo delavcem šlo predobro, je pa neresna stvar.

Ko smo že pri ekonomistih, pri vsaki resni študiji se napiše, kdo jo je sestavljal in če je obsežna, kdo je sodeloval pri katerem delu. Da ne bo izpadlo kot pri zakonu o RTV, kjer je bilo na delu "milijon" strokovnjakov, po referendumu je pa Grims priznal, da ga je on sestavil.

Thomas ::

Mici, ................


Spoštovani uporabnik Thomas


Menim, da je skrajni čas, da prenehate s nepotrebnimi in povsem nekonstruktivnimi provokacijami sogovornikov.

Če tega niste sposobni ali tega nočete, bom žal skladno z moderatorskimi pooblastili, vaše poste s takšno in podobno vsebino (ali delno vsebino), ki nasprotuje pravilom ST tudi v nadljne v celoti brisal.

V kolikor menite, da je prišlo do izbrisa neupravičeno, se lahko zoper mojo odločitev pritoži, v zato ustreznem oddelku.
Man muss immer generalisieren - Carl Jacobi

Zgodovina sprememb…

upirna ::

> Niti pod razno ne more država vzeti delavcu del bruto plače in jo dati podjetju.

Kaj konkretno tu misliš? Da je to tehnično neizvedljivo ali da je to nemogoče v teoriji?
[to sporočilo bo spremenil upirna, kadar bo to njemu pasalo]

MadMicka ::

upirna, to pomeni, da bi zakon, ki bi določal kaj takega, padel pred ustavnim sodiščem.

WarpedGone ::

Glede foušije sindikatov:

Njihova teza se vedno začne: Bogati bojo še bolj bogati, revni pa revnejši. Ko se jim nato pokaže zakaj revni niti ne bojo revnejši, sploh pa ne na daljši rok, so še vedno nezadovoljni. Zakaj? Ker bojo bogati še bogatejši.

Me prav zanima zakaj je nemogoče znižat bruto plače? Omenja se konsenz, ki ga generalno sklenejo sindikati in delodajalci. Noben ne omenja da bo to določal zakon.
Zbogom in hvala za vse ribe

kopernik ::

borchi ::

Druga stvar: Delavec zasluži za svoje delo plačo, ki je enaka bruto plači. Niti pod razno ne more država vzeti delavcu del bruto plače in jo dati podjetju.

ni res. če gledamo vsakega delavca posamezno to sploh ni res. če ne bi blo sindikatov in kolektivnih pogodb in vseh drugih šumov v gospodarstvu, bi popolnoma racionalen in informiran delodajalec resnično dal delavcu kar zasluži. tako pa temu ni tako.

ti se mal prestavlaš s svojih pozicij kakor ti v kakem trenutku paše. enkrat si pri branjenju svojih (zmotnih) idej sindikalist, drugič kapitalist. zato se ti zdi, da to kar pleteničiš ma smisel. pa ga nima.
l'jga

MadMicka ::

kopernik, izračuni so pomembni, ne pa lepe besede in obljube, za katere se na koncu običajno izkaže, da so prazne.

Za moje pojme je človek, ki prejema minimalno plačo, tj. bruto 122.600 oz. neto 88.000,00 SIT reven človek. Takemu se bo dvig cen hrane in pijače ter zravil za 11,5% hudičevo veliko poznalo. Ne moreš takemu človeku trobezljat, da mu bo bolje čez 10 let. Kaj pa naj vmes, naj crkne?

borchi ::

snipet iz kopernikovega linka:

...brezposelnost pa bi se približala trem odstotkom...

thomas bo znoru! :|

janša je reku adijo avtomatizacija. :D
l'jga

MadMicka ::

Glede šparanja vlade:
1. uskladila je rast cen pokojnin z rastjo plač, kar pomeni, da bodo pokojnine hitreje rastle kot dosedaj - HUDO NAROBE - sistem, da pokojnine zaostajajo za plačam je bil sprejet ravna zaradi šparanja pri socialnih transferih
2. plačevali bodo več prispevkov cerkvi, kot dosedaj - HUDO NAROBE - šparati morajo, kjer se da, ne pa zgolj prerazporejati dohodke in odhodke
- lahko gremo po točkah dalje -

_marko ::

->Takemu se bo dvig cen hrane in pijače ter zravil za 11,5% hudičevo veliko poznalo.

Aham, torej podjetje z manjšimi stroški nebo sposobno izdati cenejših izdelkov?!
Z povečano gospodarsko rastjo bo tudi najrevnejšemu kmaulu boljše.
Pa sej to ni tako težko za razumet...
The saddest aspect of life right now is that science
gathers knowledge faster than society gathers wisdom.

MadMicka ::

_marko,

glede cenejše hrane:
- podjetje z manjšimi stroški lahko izdela cenejšo hrano, vendar je drugo, če bo tudi prodajala ceneje
- že danes lahko uvozimo in kupujemo cenejšo hrano od tujih proizvajalcev
glede gospodarske rasti:
. gospodarsko rast imamo že danes, pa se to revnim na uč kaj malo pozna.

Sploh so pa to same napol politične folsukule. Pri tako globalnih reformah je potrebno dati na mizo natančne številke, ne pa samo leporečiti. Ali je to tako hudičevo težko razumeti?

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: MadMicka ()

kopernik ::

Ne moreš takemu človeku trobezljat, da mu bo bolje čez 10 let. Kaj pa naj vmes, naj crkne?


Zakaj bi pa crknil ? Najrevejši bodo oproščeni plačila dohodnine, kolikor sem razumel. Zakaj bi torej crkovali, če bodo manj obremenjeni kot sedaj ?

In ja, potrebno je gledati tudi 10,20 let naprej. Ali bi ti rad gledal za tri leta naprej, po tem pa naj vsi pocrkajo, češ saj bodo itak drugi na oblasti in važno da zvozimo do volitev.

Thomas ::

> thomas bo znoru! :|

> janša je reku adijo avtomatizacija. :D

Thomas kapira zadeve tako, kot recimo Dani Eder.

Tkole.

Kar pa za ekonomiste in politike "ni zanimivo". Na srečo za Thomasa tudi politika in ekonomija nista zelo zanimivi temi, tako da se ne sekira prav preveč.

The singularity will arrive when 90% of the population consists of artists, priests and whores.;=)
Man muss immer generalisieren - Carl Jacobi

WarpedGone ::

Zaradi od oka 5k SIT več stroškov za hrano na mesec bodo ljudje nenadoma crkovali. Ne, to pa ni floskula. To je pa kr dejstvo?

- podjetje z manjšimi stroški lahko izdela cenejšo hrano, vendar je drugo, če bo tudi prodajala ceneje

NewsFlash: pri nas obstaja konkurenca in trg. Prvi interes trgovca je, da svojo robo proda. Najlažje jo proda tako, da je cenejši kot konkurenca. Tako poceni, kot si sploh še privošči da ne propade. Če bodo stroški nižji, bo lahko cenejši kot sedaj.

- že danes lahko uvozimo in kupujemo cenejšo hrano od tujih proizvajalcev

Nekaj je nabavna cena, nekaj pa strošek poslovanja. In ta se bo znižal. Torej je možnost znižanja cen ob enakem profitu. Ali ti gre v nos u bistvu to, da bodo profiti večji - bogati zaslužili še več?

glede gospodarske rasti:
. gospodarsko rast imamo že danes, pa se to revnim na uč kaj malo pozna.

Recimo da bi meli stagnacijo namesto rasti. Bi bili revni na istem al še na slabšem? Oz. bi bilo revih več ali manj?
Zbogom in hvala za vse ribe

Thomas ::

Dejansko je "relativna revščina" tisto, kar gre sindikalistom in socialistom nasploh, najbolj v nos.

Raje imajo družbo, kjer imajo najrevnejši 80 tisoč na mesec, najbogatejši pa 160 tisoč, kot pa družbo, v kateri imajo najrevnejši 100 tisoč, najbogatejši pa 300 tisoč. Pri istih procentih revnih in bogatih.
Man muss immer generalisieren - Carl Jacobi

Alec999 ::

->Takemu se bo dvig cen hrane in pijače ter zravil za 11,5% hudičevo veliko poznalo.

Cena hrane se v nobenem primeru ne bo za koncnega kupca zvisala za 11,5% ! ;((
Takim izjavam se smeji celotna Ekonomska fakulteta, ker so navadno zavajanje javnosti in vzbujanja strahu pred spremembami.
Izjave in izracuni so pokazali, da se bo hrana (ne me drzat za besedo pisem iz spomina) za najvec okoli 2,5% zdej kolk jih bo zrd tega umrl je pa drugo? Veliko jih bo denar prisparalo, ko bo novi protikadilski zakon ;)

IgorGrozni ::

Pri EDS: Revni bodo na enakem, bogatejši na boljšem, država na enakem. Ok.
DDV :Tisto, kar bo država zgubila pri dohodnini, bo prdobila pri DDV. Okoli 60 milja.. Ok.

Vprašanje :
Kdo bo preko višjega DDV-ja vplačal manjko prihodkov v predračun, če bodo revni na enakem( cca. 19 % revnih), bogatejši (cca.15 %) pa bodo plačevali manj (to je tudi cilj EDS ali ne ? -stimulirati kapital) ?
Ali drugače, kdo bo ˝izplačal˝˝stimulacije˝ bogatim ?
Odvetnikom, notarjem, zdravnikom, Gantarju, Horvatiču,...

Težko najdem drugačen odgovor, kot: jaz, vi, mi vsi skupaj... Srednji razred, 66 % ostalih. Ne dovolj bogati, da bi pridobili, ne dovolj revni, da bi lahko prosjačili državno birokracijo za milošćino ( olajšave).
Raziskovalci, mladi izobraženci, podjetniki na začetku kariere, ...you name it.
Ker(za bogate) v razvoj vlagajo že njihova podjetja (to delajo podjetja..), bomo stimulirali pač ...potrošnjo teh bogatih.

Budalaština !


Da ne omenjam, da že ideja da mora biti davek od različnih, zelo različnih kategorij prihodkov pri gospodarjenju enak, ideja, ki je ˝conditio sine qua non˝.. reforme, otročja bedastoča.

Da ne omenjam,jebote, ...da se že pol leta pogovarjamo o reformi brez, da bi videli eno samo relevantno simulacijo, ekonometrični model, številke,karkoli .(borchi !), po čemer bi sploh lahko sodili o reformi ...
Da mirno uporabljamo kot primer uspešnosti ;.. Burundi(Estonija), kjer je skotitev dveh koz namesto ene 50 porast BDP-ja, da...

Skratka, še ena hipoteza brez trohice trdnih dokazov, katere rezultat v negotovi prihodnosti bo poskrbel za sedanjost. ( ...mhm, me spominja na G-točko transhumanistov in ...glej, glej, celo isti ljudje so verniki tudi novih reform..).
In kot se G-točka transhumanistov prestavlja v prihodnost, tako je tudi prihodnost ˝gospodarske rasti, raja˝ nekako čez dve leti (pet, deset, nikoli....)


Ne, ne, v ekonomiji , ki je bolj primerna za avtopsijo preteklih dogodkov, kot pa za zdravljenje, krmarjenje in napovedovanje prihodnosti (.. bi prosil za enega ekonomista,... šolo, teorijo , ki je kolikor toliko uspešno napovedal/a prihodnja gibanja gospodarstva in jih uspešno krmilila!!) so našli demagoškega predsednika vlade, par bolestno ambicioznih ekonomistov, ki z gospodarstvom nimajo skupnega nič drugega, kot da je predmet njihove sholastike in to tudi dokazujejo vsakič, ko odprejo usta...., da jim verjamejo na besedo.

So pa prišli na plano vsi tisti nekritični produkti deset na petdeset podlage, ki še vedno ne zmorejo brez ˝avtoritete˝, ˝nezmotljivih vodij˝, mesij raznih sort in ver, tisti, ki potem v mraku zgodovine še vedno lovijo ˝vampirje˝ (..kot je naš Thomas, ki lovi komuniste..), ki jih ni več, če so kdaj sploh bili ?

Kdo jih pa danes flanca, pa niti ne opazijo, vidijo pač samo idole, ki jim lahko ploskajo.

In jim gre v nos skeptični Mencinger,...da parafraziram njegovo izjavo.... ki že celo življenje proučuje ekonomijo, da bi nekaj vedel o njej, a tukaj ga pa pisatelji, matematiki, politologi ..(vstavi potrebno) in ostali prepričujejo, da več vedo....

(..če se prav spomnim, je to del odstopne izjave Mencingerja, edinega človeka/ politika(gospodarskega ministra, podpredsednika vlade..), ki je odstopil zaradi nestrinjanja z politiko, ki je bila v nasprotju z njegovim mnenjem ...)

Patetično !


LP.IgorGrozni

Thomas ::

Grozni!

Ti lahko razumeš, da 5% gospodarska rast v enem letu to vse več kot zaflika?

:\
Man muss immer generalisieren - Carl Jacobi

bili_39 ::

Grozni ima zaskrbljujoče prav.

Phil ::

Da mirno uporabljamo kot primer uspešnosti ;.. Burundi(Estonija), kjer je skotitev dveh koz namesto ene 50 porast BDP-ja, da...

Pretiravaš. GDP (PPP) na prebivalca imajo $16,461 za razliko od našega $21,567 (vir: wikipedia). Ni tako velika razliika, da bi opravičila tvojo vzvišenost. Kmalu nas znajo prehiteti.
LP

MadMicka ::

cman, če ma npr. Estonija npr. gospodarsko rast 5%, mi pa 3%, kdaj nas bodo ujel?

IgorGrozni ::

hm, če je Estonija imela v l.2002 , 10.600,00 EUR, koliko je imela stopnjo rasti v letih 2003 in 2004, da ima sedaj (kdaj ?) 16,641,00 USD ?

Link, če bi bil tako prijazen ..;)

Thomas ::

> ki je odstopil zaradi nestrinjanja z politiko, ki je bila v nasprotju z njegovim mnenjem ...)

Ki je bil proti uvedbi tolarja in vsem resnim korakom, ki bi vodili v osamosvojitev Slovenije.

Misliš tega Mencingerja in tisti odstop?
Man muss immer generalisieren - Carl Jacobi

kopernik ::

Estonia : $14 300

Slovenija : $19 600

Podatki za 2004.

MadMicka ::

cman, praviš, da nas bo Estonija kmalu ujela. Mene pa zanima, kaj ti smatraš pod pojmom "kmalu"?

Potrebne podatke imaš na linkih, ki jih je objavil kopernik, pa prikaži vso zadevo še malo matematično...

kopernik ::


Težko najdem drugačen odgovor, kot: jaz, vi, mi vsi skupaj... Srednji razred, 66 % ostalih. Ne dovolj bogati, da bi pridobili, ne dovolj revni, da bi lahko prosjačili državno birokracijo za milošćino ( olajšave).
Raziskovalci, mladi izobraženci, podjetniki na začetku kariere, ...you name it.
Ker(za bogate) v razvoj vlagajo že njihova podjetja (to delajo podjetja..), bomo stimulirali pač ...potrošnjo teh bogatih.

Budalaština !


Aha, zdaj ste zamenjali ploščo. Niso več revni tisti ta bogi, temveč srednji sloj.


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Izracun place

Oddelek: Problemi človeštva
434914 (3812) drejc
»

Slovenia vs. Češka (strani: 1 2 )

Oddelek: Problemi človeštva
9130679 (28529) jype
»

Reforme na mizi (strani: 1 2 3 414 15 16 17 )

Oddelek: Problemi človeštva
81835245 (22355) Thomas
»

Odstop ministra za razvoj - Jože-ta P. Damijana (strani: 1 2 )

Oddelek: Problemi človeštva
625515 (4213) Daedalus
»

Davčna merca (strani: 1 2 3 4 )

Oddelek: Problemi človeštva
15811225 (8478) Thomas

Več podobnih tem