» »

Življenje v Sloveniji

Življenje v Sloveniji

«
1
2 3
...
5

Muks ::

Elektrika gre gor so špekulacije da tudi do 200% trenutne cene... bencin... kazni v primeru prehitre vožnje tudi preko 1000 eu... živila... baje da imamo najdražji kruh v evropi... mleko bo spet šlo za 15 % gor.... Plače, brez komentarja ene najnižjih v evropi... itd itd

Mislim da so pogoji za življenje v Sloveniji, res po domače povedano, zelo v kurcu in počasi se bo treba ozirati po drugih državah ker ta iz dneva v dan bolj gnije ... Kakšno je pa vaše mnenje/mišljenje o vsem tem?

ali3n ::

Pojdi malo v tujino (na zahod),... ni nam hudo.
- "Rozi vidm." "S psom!"
- "A vidš, to je pa že delirij... preveč piješ! Dec nemarn..."

kopernik ::

Moje mnenje je, da pri nas trg ne funkcionira tako, kot bi moral. V drugih državah se hrana ni tako drastično podražila kot pri nas (vsaj kolikor sem uspel slediti tej tematiki lansko leto), zato so izgovori o svetovnih cenah surovin neosnovani. Bi kar rekel, da so dvige svetovnih cen izkoristili za fino navitje lastnih cen.

Glede kruha pa takole : kruhomat ali pekarna, prideš precej ceneje skozi kot pri trgovcih. Elektrika in bencin - tukaj nimaš kaj, razen varčevanja pri sebi (varčni aparati in žarnice, javni prevoz, etc.).

Selitev v tujino je tudi opcija, a vedi, da začneš praktično iz nule in bodo najbrž šele tvoji otroci imeli kaj od tega, če boš trdo delal.

Realist ::

Cena elektrike je cisto normalno da gre gor. Poglej kaksen razcvet so dozivele toplotne crpalke za ogrevanje objektov v zadnjih parih letih. Ljudje masovno prehajajo iz olja na elektriko. Cisto logicno je, da bodo sle cene gor. Elektrike trenutno ni na pretek (zal).

Kazni so prav da so visoke. Se bolje bi bilo da bi bile v stilu x % dohodka +y % vrednosti avtomobila po eurotaxu. Samo primer.
Saj pravila so jasna.

Kako je z ostalo hrano pa ne bom komentiral.. lahko pa probas malce primerjati. recimo nas hofer pa nemski aldi (www.aldi.de)..
pa bos lahko dobil neko oceno.
Recimo vrtec v italiji je cirka 500eur. Pri nas ga vecina placuje precej nizje....
cena goriv http://www.amzs.si/default.asp?podrocje... smo dokaj zadaj s cenami goriv...

Pri primerjavi med drzavami ne mores gledati samo cene hrane pogledati je potrebno sirse.

Mislim da nam ni hudo. To kazejo tudi polni nakupovalni centri.

jrtjtejtt ::

Mislim da nam ni hudo. To kazejo tudi polni nakupovalni centri.

Točno tko. Dokler lahko v enih Slov. Konjicah z okoli 6k prebivalci (cela občina ene 15k) obstajajo Mercator center, Špar center, Tuš, Lidl, Hofer in Eurospin naenkrat pol ni panike.

Thomas ::

Če bodo pa ti centri res neupravičeno višali cene, kot zatrjuje vlada, da jih neupravičeno, potem bodo zabeležili padec prometa, zaradi nakupov preko bivše meje.

Samo se bojim, da teli le prilagajajo cene € območju. Inflacija v Sloveniji je pa tak pojem, kot inflacija v Utahu. Precej umetna kategorija.
Man muss immer generalisieren - Carl Jacobi

arjad ::

Roky, kje si pa to slišal? Saj ti in tvoji vendar ne hodite v trgovine!

jrtjtejtt ::

Roky, kje si pa to slišal? Saj ti in tvoji vendar ne hodite v trgovine!

Ne slišal, videl!

Hodimo v trgovine, sam ne po stvari k jih ne rabmo.

jype ::

Thomas> Samo se bojim, da teli le prilagajajo cene € območju. Inflacija v Sloveniji je pa tak pojem, kot inflacija v Utahu. Precej umetna kategorija.

Umetna? Če se cene dvignejo, je to inflacija (in nič drugega). Ni nič umetna.

En del prebivalstva žal ne uživa v višanju dohodkov, zato jim evropske cene niso po godu. Brez evropske plače so te cene namreč precej previsoke za normalno življenje. Drugim se nam plače višajo hitreje kot cene in posledično nam dvig ne pomeni prav dosti.

Roky> Hodimo v trgovine, sam ne po stvari k jih ne rabmo.

Odlična metoda preprečevanja inflacije.

Thomas ::

> Umetna? Če se cene dvignejo, je to inflacija (in nič drugega). Ni nič umetna.

Če se cene v nekem velemestu dvignejo ... to NI inflacija. To je dvig cen v tistem velemestu.

Slovenija ni nič drugega, kot v eno veliko na vas debelo, razmazano velemesto.

Odkar nima svoje valute in ne svojih mitnic pri vstopu, se razume.

Zanimivo, kako tega ne razumejo naslednji: vlada, opozicija, javnost.
Man muss immer generalisieren - Carl Jacobi

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: Thomas ()

jype ::

Thomas> Če se cene v nekem velemestu dvignejo ... to NI inflacija.

Kaj pa naj bi bila po tvojem inflacija?

Thomas> Slovenija ni nič drugega, kot v eno veliko na vas debelo, razmazano velemesto.

To je zdaj res, ampak efekt tega, da za določen denar dobiš manj, kot si dobil pred določenim časom, se še vedno imenuje inflacija.

Thomas ::

Ne. Inflacijo imamo po celem € območju. Slovenija, Bavarska, Lyon ali vsa naselja na "Y" imajo pa kvečjemu lokalno inflacijo. Ta LI je v Ljubljani drugačna kot v Prekmurju. Ne vem, al nižja al višja, enaka ni.

Povprečenje čez Slovenijo pa, odkar se nam je pred letom penzioniral tolar, nima večjega smisla, kot recimo povprečenje cen čez vsa obalna mesta € območja.
Man muss immer generalisieren - Carl Jacobi

kopernik ::

Samo se bojim, da teli le prilagajajo cene € območju.


Se strinjam, da je najbrž cilj trgovcev spraviti cene na nivo Avstrijskih, samo naj se ne zgovarjajo na svetovne cene surovin. Pač dvignejo kolikor lahko, da se nam še ne bo splačalo hoditi v Avstrijo po nakupih vsak vikend. To razumem, saj firme tipa Mercator, Spar, itd. niso dobrodelne ustanove in želijo maksimizirati prihodke.

Problem je tudi v tem, da so imeli "čudežno" kar naenkrat vsi največji trgovci potrebo po višanju cen hrane, kar po mojem mnenju kaže na nedelovanje trga.

opeter ::

Imam samo eno vprašanje: kaj menite, kdo pride skozi ceneje?
Če v Hoferu oseba A, ki živi v Sloveniji in dobiva plačo 800 EUR in kupi 200 evrski izdelek (ki se slučajno v Sloveniji prodaja v istem času kot v Avstriji) ter oseba B, ki živi v Avstriji in dobiva (prav tako plačo 800 EUR) ter kupi taisti izdelek za 200 evrov.

Namig: Avstrijec. Zakaj? Ker statistika gleda vedno na celoto. Kar pomeni, da je v osnovi BDP v Avstriji višji od Slovenije, vzporedno pa s tem je povprečna plača v Avstriji višja, kar na koncu pomeni, da oseba B (čeprav dobiva isto plačo) živi bolje :D. Statistika pa taka.
Hrabri mišek (od 2015 nova serija!) -> http://tinyurl.com/na7r54l
18. november 2011 - Umrl je Mark Hall, "oče" Hrabrega miška
RTVSLO: http://tinyurl.com/74r9n7j

Tr0n ::

Pa s tem da je placa v Avstriji vsaj 1x visja, ce ne vec.

Thomas ::

> Pa s tem da je placa v Avstriji vsaj 1x visja, ce ne vec.

Plače so rezultat ponudbe in povpraševanja na trgu dela. Cene kruha so rezultat ponudbe in povpraševanja na trgu kruha.

Pozabimo na vse "državne intervencije" in "prizadevanja sindikatov". To je samo dekoracija.
Man muss immer generalisieren - Carl Jacobi

opeter ::

Tr0n, nisi razumel bistva... če oba (torej, tako Slovenec kot Avstrijec) dobita isto plačo, po statistiki gledano je Avstrijec še vedno na boljšem. Statistično gledano. :\
Hrabri mišek (od 2015 nova serija!) -> http://tinyurl.com/na7r54l
18. november 2011 - Umrl je Mark Hall, "oče" Hrabrega miška
RTVSLO: http://tinyurl.com/74r9n7j

Calligulla ::

Plače so rezultat ponudbe in povpraševanja na trgu dela. Cene kruha so rezultat ponudbe in povpraševanja na trgu kruha.

Ja za nekoga, ki ima za ekonomijo znanje iz ucbenika ja.

Povsod so zamiki in to tudi casovni. Ti lahko nabijes cene samo raja se vedno nima denarja in casa (ker delajo kot crne zivine), da se se furajo cez mejo po nakupe,.. pa preden sploh dojamejo, da bi to morali in, ko se to zgodi trgovci spe tmalo spustijo cene, da se ta trend sesuje in potem spet udarec,..

Dejstvo je, da zdrav trg takih manipulacij ne dopusca in se akterji prilagodijo preden bi se potrosnik sploh moral totalno defenzivno obnasat. Pri nas je trg izrojen do te mere, da se to pac ne zgodi.

In se ta banana republjik ekscess, da ima dobavitelj v lasti najvecjega trgovca/kupca v drzavi :(

In, da je do tega polozaja prislo pod sponzorstvom in kot podkupnina retardirani vladi :| Fucking retards.

In Bajuk, ki pravi, da so se pri NKBM ucili. Kmet zarukan naj se uci na seminarjih pa na majhnih primerih, ce ze mora.
Ali je clovek izrazito zabit ali pa skorumpiran in je za to potezo nekaj dobil pod mizo in bo itak stegnil v Argentino na koncu.

Slovenija je prijetna dezelca, ki se ji da marsikatero neumnost odpustit. Kratka samostojnost in demokracija in fascinanten vzpon v bistvu ampak ti idiotizmi, ki si jih ta vlada privosci... :( Ti idiotki ne stekajo, da se od vsake nove vlade pricakuje vec in boljse ne, da te opice tekmujejo z prejsnjo v tem katera lahko krade enako in v krajsem obdobju.

Vsem ukinit kakrsnokoli obliko imunitete in vse pred sodisce. Jansa anjprej ni bil na sestanku o dogovoru o prodaji Mercatorja in vse do konca zanikal sedaj pa je ze bil, a je bila kao napaka, ker bogi prasec nima vec kontrole nad njim. Mislim kaki amaterji in teleta.

In potem 10 ljudi v SLO, ki niso totalni idioti te cepce obracajo in si sprivatizirajo pol Slovenije. No ja, se vedno boljse, da ima teh nekaj relativno sposobnih ljudi, ki so pac nagnjeni h kraji nekaj kot pa ti debilcki, ki so do konca nesposobni.

vanmarko88 ::

če avstrijec in slovenec dobita oba 800€
sta preprosto oba v kurcu :D

podbevna ::

Thomas ali ni za to, da lokalna inflacija nima nobenega smisla, poleg skupnega denarnega sistema in odprtega trga, potrebna tudi mobilnost ljudi?

Mogoče je to problem z zornega kota povprečnega Slovenca...

jype ::

podbevna> Mogoče je to problem z zornega kota povprečnega Slovenca...

Preden se povprečen prebivalec Njujorka spoka po nakupih v Filadelfijo, ker je tam ceneje, se cene v Njujorku že toliko dvignejo, da je tudi inflacija precejšnja. Dolar je tam pač vredenj manj, ker so cene višje.

Mogoče se temu ne reče inflacija, ampak glavno je, da vsi vemo, v čem je problem.

podbevna ::

Yupe se strinjam. Ampak to se ne more zgoditi. Če je neko gospodarsko okolje enotno (ala ZDA) znotraj njega prihaja le do manjših odmikov v cenah. Če so v Njujorku cene višje od okolice bodo okoliški trgovci navalili tja. Najprej iz Đersija, če se pa splača pa tudi iz Filija. In bodo zaradi konkurence znižali cene v Njujorku.

Enako je na prihodkovni strani. Ob pogoju popolne mobilnosti ljudi so razlike v prihodkih vezane le na različno produktivnost pogojeno z okoljem (obseg dejavnosti in posledično transakcijski stroški, infrastruktura...). Drugače pa za enako dejavnost dobiš enako plačo, ker tako veli trg (večja ponudba dela - nižji stroški dela, večje povpraševanje, višji stroški dela - in obratno...).

Inflacija kot jo jaz razumem je opis stanja na nivoju sistema, ko povsod pride do spirale višanja cenin devalvacije denarja. Mogoče, pa se motim...

username ::

New York je sicer relativno daleč od Philadelphije. Ene 2x toliko kot Celovec od Ljubljane. S tem da ima povprečen štajerc ali Gorenc precej bližje do Avstrije, povprečen Primorc pa do Italije.

Sicer pa, če Newyorčanu dopizdijo visoke cene in davki v Velikem Jabolku, se ne ubada s šoping izleti drugam, ampak se preseli.
Če ostaja v NYC zaradi poslovnih/poklicnih priložnosti, je pa tam točno zato, ker lahko pač toliko več zasluži kot drugje (če je eden izmed takih stručkotov). In če služiš 500 tisoč letno (ali več) namesto 100-150 tisoč, te toliko ne prizadane na primer 5-10 centov dražja žemljica.
I've got a solution for the rainforest: napalm the lot. (Jeremy Clarkson)

jype ::

username> Sicer pa, če Newyorčanu dopizdijo visoke cene in davki v Velikem Jabolku, se ne ubada s šoping izleti drugam, ampak se preseli.

Da bo to normalno tudi pri nas bo trajalo še par generacij.

Po drugi strani se Britanci in Nizozemci in Belgijci kar pridno selijo v Slovenijo :)

podbevna> In bodo zaradi konkurence znižali cene v Njujorku.

Jah, saj ko se bo začel občuten procent ljudi vozit v Trst, Beljak, Celovec in Gradec po nakupih se bo tudi pri nas. Ampak čas tega feedback loopa je dovolj dolg, da vmes sindikati ene trikrat štrajkajo. Nič ne pravim, da se mi to zdi smiselno, samo da tako zdaj je.

Mati ::

Mislim da so pogoji za življenje v Sloveniji, res po domače povedano, zelo v kurcu in počasi se bo treba ozirati po drugih državah ker ta iz dneva v dan bolj gnije ... Kakšno je pa vaše mnenje/mišljenje o vsem tem?


Ti priporočam Bavarsko. Sem bil zdaj tam pri sorodnikih.

4 x Cuba Libre v dokaj zanemarjenem lokalu - 36 EUR
2 x kavica + 1 x čaj pred kioskom - 8 EUR
4 x vstopnica za kino + pop corn + 2 x Coca Cola - 64 EUR 8-O 8-O
1 liter dizla - 1,33 EUR
Najemnina za 55m2 stanovanje - 650 EUR ogrevano

Zato me ne čudi, da tam folk enostavno ne hodi več ven. Povprečen bavarec pa zasluži okoli 1500 EUR, če je priden in dela od 8 - 12 in od 14 - 18.

>>><<< ::

Pri nas je inflacija nenormalna, poglejte tole stran.

Revalorizirana vrednost zneska 1.000,00 SIT iz dne 1.1.1992 na dan 31.12.2007 znaša 26,14 EUR.
ATI cards are like buses... They're huge, red and have bad drivers.

drejc ::

Trenutno sploh ni tako drago življenje npr. v ZDA, Mehiki in Belizu, če dobivaš evropsko evrsko plačo in živiš tam.
"Rise above oneself and grasp the world"
- Archimedes of Syracuse

jype ::

imagodei ::

No, saj tako je pač to... Če smo ljudje sami idioti, si pa pač zaslužimo visoke cene v trgovinah. IOW, dokler smo pripravljeni po takšnih cenah kupovat... Ekonomski zakoni so znani, Supply & Demand pa to. V bistvu je inflacija, ki se dogaja v naših logih, predvsem pogojena z očitno visoko kupno močjo. Še smo pripravljeni dati toliko, kolikor od nas zahtevajo. Inflacija v naših logih je pa precej specifična. Ne mislim sedaj ugotavljat, kje je vzrok zanjo, v dragih surovinah pa gotovo ne. Smo na 450 milijonskem trgu EU... Ne mi rečt, da kot proizvodno/predelovalno prehrambeno podjetje ne moreš najti tako poceni surovin, kot jih ima konkurenca v Avstriji, Nemčiji, v Italiji?

Res ne? Hja, v normalnem konkurenčnem okolju je potem čas, da takšno nekonkurenčno podjetje propade. Papa Perutnina Ptuj, Ljubljanske mlekarne, Žito Ljubljana... Če ne moreš konkurirat Avstrijskemu mesu, pa: "Zbogom!" Ampak ne, Slovenci smo kao Lokalpatrioti, pa je bistveno bolj fino za liter Slovenskega mleka odštet več, kot pa 1x na mesec se odpeljat čez mejo in kupit dva kartona avstrijskega oz. italijanskega mleka.

Ja, je precej specifična tale inflacija. Ja, je res, da je nekaj tega tudi realnega (v ZDA in ostali EU se tudi draži), ampak glavni dejavnik v Sloveniji je preprosto ljudska neumnost. Tale podivjana inflacija se bo ustavila natanko tedaj, ko bodo cene v življenjski košarici dosegle nek smiseln ekvilibrium s kupno močjo. Ja, točno takrat, ko bo večina prebivalstva tenko piskala in bo izlet v Avstrijo/Italijo 1x mesečno postal tudi za kakega Ljubljančana smiselna ekonomska računica. In pa seveda takrat, ko bomo Slovenci ugotovili, da izdelki na Mercatorjevih in Tuševih policah le niso toliko bolj zdravi, kot izdelki na Hofferjevih in Lidlovih (če ne drugače vsaj v smislu stresa, kar na dolgi rok gotovo ni zanemarljivo).

Kaj država in politiki - potrošniki smo neumni ko noč! V Italiji gredo štrajkat, stoji cel promet - boli jih k*rac, podobno v Nemčiji. V civilizirani Franciji že leto pa pol zažigajo avtomobile, da se ponoči grejejo (al iz katerega razloga). Pokorni Slovenci pa bomo še naprej kupovali slastne slovenske proizvode in pokorno prenašali podražitve energentov... Way to Go!
- Hoc est qui sumus -

Modri dirkač ::

Hlapec bil, je in ostal ...
Everybody lies!

drejc ::

To je en tak pesek v oči kok smo slovenčki revni...borih 800€ povprečne plače. Starši 9 od 10 kolegov pa imajo po 2 mogoče celo 3 stanovanja, ki so jih v času tranzicije prepisali na polnoletne hčerke/sinove.. za pičlih 10tisoč mark, sedaj pa ali not živijo otroci ali pa jih prodajajo po 100 in več tisoč evrov.

Dajte, vprašajte se malo kako beden standard je v Sloveniji...sam nimam te sreče da so živeli starši ali v veliki hiši ali pa kupili še kako dodatno stanovanje.

Večina, ama res večina ljudi v Sloveniji ima kolikortoliko rešen stanovanjski problem še preden to rata njihov problem. Če imaš stanovanje vredno 150tisoč evrov in 800€ plače...je to malo? Hell no..kaj pa oni ki moramo plačevati 200€ najemnine in nismo ne lastniki stanovanj, ne nevem koliko večje plače nimamo.

Denar v Sloveniji JE...samo ne v plačah.
"Rise above oneself and grasp the world"
- Archimedes of Syracuse

Modri dirkač ::

Ja, več nas je takih ... (takih na najemnini, mislim)
Everybody lies!

Steinkauz ::

Se je vidil, da je še dnarja tlele ob navalu na nkbm. Tisti, ki majo dnar(stanovanje) jim te podražitve niso tak problem. Tisti, ki pa začenjajo(nakup stanovanje, so v najemu) pa jih take ogromne podražitve(na vseh področjih) precej velik problem. Res ne razumem kako so lahko cene evropske, plače pa glih mal nad balkanom :\

Thomas ::

> Res ne razumem kako so lahko cene evropske, plače pa glih mal nad balkanom

Tko je to. Realnost trga, nimaš kej.

Kaj lahko stori država? Opusti takoimenovano "urbanistično planiranje". Če boš lahko hišo postavil sredi "najboljše kmetijske zemlje", bo cena nepremičnin strmoglavila, gradnja se bo pa še povečala.

Samo tega nočete, ane?

No, potem pa mate, kar mate.

Sorry!
Man muss immer generalisieren - Carl Jacobi

jype ::

Thomas> Kaj lahko stori država? Opusti takoimenovano "urbanistično planiranje". Če boš lahko hišo postavil sredi "najboljše kmetijske zemlje", bo cena nepremičnin strmoglavila, gradnja se bo pa še povečala.

To bi bilo pametno, ja.

Ampak najprej bomo okoli Radovljice zgradili Najnovejše Fužine - strnjeno blokovsko naselje.

Realnost trga, nimaš kej - vsi bi radi živeli v idilični predalpski pokrajini in plačali le delček cene stanovanja v Ljubljani.

Če se pa pozida zelene površine po mestu bo pa mesto prima - cene nepremičnin bodo skoraj v minusu, priseljevali se bodo zgolj tisti, ki si lepšega okolja privoščiti ne morejo, čez 20 let pa bo Thomas veličastno naznanil, da je za požgane avtomobile ob izgredih kriva "multikulturnost".

drejc ::

Samo tega nočete, ane?


Dejansko to drži t.i. nepremičninski lobij. Tisti ko so ob tranziciji dosti hitro menjavali v marke, in so prepisali na otroke/sorodnike stanovanja ki so jih dobili po Markovičevo, tisti so sedaj nepremičninarji z veliko nepremičninami. Tem ni fajn da se razpusti trg nepremičnin.

Dočim lahko pa kupimo 60-80m^2 stanovanje 15minut iz Stockholma (vožnja z vlakom) za 40 tisoč €, o čemer že dlje časa razmišljam in bi bilo pametno to modrost celo prodajati naprej.
"Rise above oneself and grasp the world"
- Archimedes of Syracuse

username ::

Ne bom ponavljal zadnjih postov Thomasa in Drejca, ki sta najbolj pravilno in razumno napisala.

Dejstvo je, da večina folka sedi na precej vrednih stanovanjih, ki jih nočejo prodati (mnoga so prazna), hkrati pa jokajo in vijejo roke nad draginjo.

Dejstvo je, da glede na predpraznični šoping-naval ljudstva na trgovske centre očitno ljudje imajo še dovolj (in preveč) denarja.

Dejstvo je, da nihče ne more ljudem "dati evropskih plač", ker mora ta denar najprej nekdo zaslužiti.

Dejstvo je tudi, da mnogi glede na svojo produktivnost (ki nima veze s 'trudom' in 'trpljenjem') dobivajo celo še previsoke plače.

Dejstvo pa je tudi, da bi država morala poskrbeti za višje plače ter za dostopnost stanovanj (za nakup ali najem) vsakomur.
A kako?
Tako, da občutno zniža davke na dohodek, uvede enotno davčno stopnjo, uvede obdavčitev praznih nepremičnin ter občutno olajša/liberalizira možnost gradnje.
Skratka - država naj poskrbi tako, da počne manj.
I've got a solution for the rainforest: napalm the lot. (Jeremy Clarkson)

jype ::

username> Dejstvo je, da večina folka sedi na precej vrednih stanovanjih, ki jih nočejo prodati (mnoga so prazna), hkrati pa jokajo in vijejo roke nad draginjo.

Skratka, nobenega razloga ni, da bi kar pustili zidat vsevprek, da bo še več ljudi sedelo na praznih stanovanjih. Samo dober razlog da se praznega stanovanja človek znebi je treba ustvariti, pa bo stanovanjski problem večine močno omiljen.

Tudi "mi" imamo en kup prostora, ki je neizrabljen - samo zato, ker se "nam" ne ljubi prodat oziroma oddajat. Jaz bi, pa nisem lastnik.

username ::

jype, banana ni modra.

Kdor se nameni zidat novo zgradbo, je najbrž ne namerava zato, da jo bo pustil prazno.

Mnoga prazna stanovanja pa bi ne glede na nove gradnje nedvomno mnogim prišla prav, zlasti v začetnem obdobju.
Sicer s(m)o tudi taki, ki bi radi kaj boljšega kot 20 let in več staro socialistično 50m2 luknjo oziroma nam to ni vrhovni življenjski cilj (še vedno pa bolje kot nič, vsaj za par let).

Ker stare bloke bo čez desetletja verjetno treba rušiti, ker bodo iztrošeni.
I've got a solution for the rainforest: napalm the lot. (Jeremy Clarkson)

jype ::

username> Ker stare bloke bo čez desetletja verjetno treba rušiti, ker bodo iztrošeni.

Resnici na ljubo je zazidljivih zemljišč v Ljubljani in neposredni okolici (z dostopom do infrastrukture) vse polno. Gradi se nonstop in če bi kdo rad gradil, pa mu ne pustijo, naj se čimprej javi županu, ki te reči ureja hitro in učinkovito.

username ::

V bistvu... se človek počasi tudi naveliča ubadati s povprečnimi ovcami in njihovo mentaliteto. Saj so drobna veselja, ko najdeš kopico nelogičnosti in laži, pa napišeš tako kot je v resnici in kot veleva logika, lepo sesuvaš po delih in na koncu še celoto neumnosti (tako si misliš). Ampak se neumnost ne da in si izmišljuje vedno bolj nore nelogične argumente ali neumorno ponavlja stare, čeprav že stokrat poprej logično potolčene.
Na primer, zadnjič na nekem drugem forumu smo se malo preklali o Jugi, socializmu itd in sem na koncu iz izjav nasprotnika lahko izpeljal, kar sem mislil da je zadnji logični udarec: "po tvoji logiki je bila bivša SFRJ bolj demokratična kot Slovenija danes?". Je fant sprevidel, kakšne neumnosti je klatil poprej? Ah kje pa, tip je gladko potrdil "ja, Juga je bila bolj demokratična država."...

Ja kurc, kaj se češ s takimi ukvarjat. Saj je po eni strani dobra vaja osnovne logike, ampak hitro preraseš osnove in bi se rad intelektualno udaril s kakimi "worthy opponents", da bi imelo kaj smisla in intelektualnega užitka.
Če dam eno sočno primerjavo: tele debate s povprečnimi levaki so kot igra, kako boš zapeljal žensko. Saj hitro lahko zanesljivo obvladaš dobivanje poljubov in telefonskih cifer od prisotnih bejb - ampak imajo vse te bejbe zašite pizde, ti bi se pa rad naučil do konca, se pravi kako vsako pripraviti do 'female ejaculation' - hja, z zašito pizdo ne bo šlo. Bo treba v druge kraje z manj pokvečenimi bejbami.

Zato forumsko le še včasih kaj priponem, če vidim res preveliko neumnost, zlobo, laž ali manipulacijo oziroma imam ravno 5 minut cajta.

Pa tile forumi so še najmanj od vsega. Samo ko se na trenutke zdi vse rahlo zafurano in vedno bolj se zdi "življenje v Sloveniji" izguba časa in energije.

Drejc se očitno tudi igra z mislijo o preselitvi na Švedsko. Zame je tam malo premraz, ampak se najde tudi kaj drugega.
To leto bo tudi zame v znamenju preučevanja možnosti za odhod. Kar še ne pomeni 100%, ampak vedno manj dobrih razlogov za ostanek je.
I've got a solution for the rainforest: napalm the lot. (Jeremy Clarkson)

jype ::

Don't get ahead of yourselves.

Vlada, ki ste jo izvolili (ker mi, levičarji, ne volimo wannabe desničarjev, temveč liberalce), je skuhala tole. Škoda, da bom zdaj še težje dal delo komu, ki bi ga bil tisti hip vesel. Pa taki desničarji.

username> Ah kje pa, tip je gladko potrdil "ja, Juga je bila bolj demokratična država."...

Pravilno je sklenil. Saj veš, kako je rekel Kardelj: Diktatura proletariata je naša diktatura! Pri tem je bilo pomembno, da si zaimke pravilno interpretiral, sicer si se lahko znašel tudi v zaporu, povsem po pravici.

Ker pa je po malem videti, kot da oporekaš moji trditvi, da se gradi intenzivneje, kot kadarkoli prej, naj postrežem z dejstvi:

Statistični letopis MOL 2006 nam v tabeli na strani 28 zatrjuje, da je bilo v Ljubljani (MOL - torej ne regija, ampak zgolj v mestnih četrtih) v vsakem od zadnjih 5 let (2001-2005) v povprečju zgrajenih 250 novih stanovanjskih enot in malo manj kot 850 poslovnih enot v skupni izmeri prek 480.000 kvadratnih metrov uporabnih površin.

Da ne bomo poslušali, da se reči slabšajo, lahko tudi povemo, da z izjemo leta 2004 (leto vstopa v EU, ko so se predpisi, zakonodaja in standardi prilagajali evropskim) trend jasno kaže na stalen porast gradbenih aktivnosti v MOL, čeravno se odstotek zasebnih stanovanj umika odstotku poslovnih prostorov, kar pa velja v mestni občini komunikacijskega in prometnega središča države pričakovati.

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: jype ()

Ziga Dolhar ::

> zato so izgovori o svetovnih cenah surovin neosnovani.

Zanimivo, zanimivo, tale lokalnoslovenski pojav so očitno opazili tudi pri enem dokaj uglednem časniku. Slovenijo so clo dal na naslovnico.



Uvodnik
Briefing

https://dolhar.si/

Zgodovina sprememb…

  • zavarovalo slike: jype ()

Tr0n ::

LordTado ::

začetek je:)

lufthammer ::

jype>> Resnici na ljubo je zazidljivih zemljišč v Ljubljani in neposredni okolici (z dostopom do infrastrukture) vse polno. Gradi se nonstop in če bi kdo rad gradil, pa mu ne pustijo, naj se čimprej javi županu, ki te reči ureja hitro in učinkovito.

Kaj ti pišeš!!! Sploh poznaš ceno zemljišča v Ljubljani? Npr. slaba parcela v Zg.Šiški: 368 m2 350000€.

Edino če ti ga tebi tako ljubi župan kupi. Cele žlahte sestavljajo kredite za stanovanje v bloku, ti pa predlagaš gradnjo. Ja sej, "če nimajo za kruh, naj pa potice jedo", je rekla in končala pod giljotino.

>> Ker pa je po malem videti, kot da oporekaš moji trditvi, da se gradi intenzivneje, kot kadarkoli prej, naj postrežem z dejstvi:

Žal ni cen v tem tvojem Letopisu. Če si zmožen kupiti stanovanje v Zupančičevi jami, kapo dol. Večina novih stanovanj v Ljubljani je luksuznih in (3800) praznih, ne boš verjel. In tale župan jih ne bo obdavčil, je preveč prijateljev med lastniki.

Zakaj le se na razpisih stepejo za garsonjere, če imajo več denarja?

jype ::

lufthammer> Kaj ti pišeš!!! Sploh poznaš ceno zemljišča v Ljubljani? Npr. slaba parcela v Zg.Šiški: 368 m2 350000€.

Tako je. Trg je tak. Tudi če narediš zazidljivih par deset hektarov super ali pač malo manj super zemljišč, bo njihova cena temeljito zrastla, ker tako kot zdaj nihče ne želi prodajati nezazidljivih kmetijskih zemljišč pod ceno, tako bo takrat še manj želel prodajati pod ceno zazidljiva zemljišča.

lufthammer> Žal ni cen v tem tvojem Letopisu. Če si zmožen kupiti stanovanje v Zupančičevi jami, kapo dol. Večina novih stanovanj v Ljubljani je luksuznih in (3800) praznih, ne boš verjel

Prazna so? Username namreč pravi, da stanovanj nihče ne gradi z namenom, da bi ostala prazna. Se torej moti? Jaz mislim, da se to pot ne moti. Jaz mislim, da nova stanovanja zelo redko ostanejo prazna, imamo pa ogromno starejših praznih stanovanj. Ne, jaz nimam namena kupovati precenjenega stanovanja v centru. Bom počakal, da država (jaz kot levičarski skrajnež namreč smatram, da morajo nekatere reči biti regulirane) poskrbi, da bodo prazna stanovanja za lastnike breme, ne pa odlična naložba.

lufthammer> Zakaj le se na razpisih stepejo za garsonjere, če imajo več denarja?

Zakaj le investitorji ne gradijo več garsonjer, če bi jih lahko lažje prodajali? Nemara zato, ker z njimi manj zaslužijo? Najbrž. Who cares. Pomembno je, da je vaše natolcevanje o tem kako v Ljubljani primanjkuje zazidljivih zemljišč eno samo mlatenje prazne slame, da je urbanistično planiranje krivo za cene stanovanj je pa itak idiotizem, vreden vsakega prenapihnjenega intelektualnega invalida (in morda še kakšnega, ki to ni in je le zelo slabo obveščen).

Po vaše bi itak moral vse urediti trg - pa naj. Zemljišč je v Ljubljani več kot dovolj zazidljivih in če kdo meni nasprotno naj kar pove točno katero nezazidljivo zemljišče mu gre v nos, da mu razložimo čemu se tam ne sme graditi. Potem pa ga lahko napotimo na zemljišče, ki je zazidljivo, pa naj ga kupi in si tam sezida hišo. Če nima denarja - lahko vedno gre na Švedsko, kjer seveda urbanističnega planiranja ne poznajo in lahko gradiš kjer želiš, karkoli želiš.

drejc ::

No, še eno primerjavo glede bolj toplih krajev...

Za 200$ (130€) na mesec dobiš v najem hišo z bazenom in vrtom v zelo simpatičnem mehiškem univerzitetnem mestu Merida, kjer se raja in pleše vsak vikend na ulicah. Pa deli to na pol in vidiš da za bakšiš ziviš v precej toplem mirnem kraju, kjer imaš namest hrvaške za sosedo Karibske državice!
"Rise above oneself and grasp the world"
- Archimedes of Syracuse

Loki ::

My webpage
urg, si racunal zraventudi blindiran avtomobil in kaksnega varnostnika? po mehiki so namrec razen plesanja po ulici postale popularne tudi ugrabitve (vsaj za glavno mesto vem). sicer te (vas) pa nihce ne sili, da ostanete tukaj, se posebej zdaj, ko je nemcija prevetrila malo pogoje za zaposlitev tujcev in smo v schengnu.
I left my wallet in El Segundo

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: Loki ()

lufthammer ::

>> Tako je. Trg je tak. Tudi če narediš zazidljivih par deset ...

Poglej, kaj čvekaš. Prej si napisal "Resnici na ljubo je zazidljivih zemljišč v Ljubljani ... vse polno."

Kje imaš te parcele? Kar jih je, so strahotno drage.

>> Jaz mislim, da se to pot ne moti. Jaz mislim,...

>> username> Dejstvo je, da večina folka sedi na precej vrednih stanovanjih, ki jih nočejo prodati (mnoga so prazna)

jype, bolje bi bilo, če bi kaj vedel, ne samo mislil.

A ti je dolgčas?
«
1
2 3
...
5


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo

Realna vrednost plače (strani: 1 2 3 4 )

Oddelek: Loža
16821414 (17616) Mavrik
»

Jugoslavija (strani: 1 2 )

Oddelek: Loža
8821987 (16832) Aston_11
»

V Nemčiji pod pragom revščine večji delež ljudi kot v Sloveniji (strani: 1 2 )

Oddelek: Problemi človeštva
509910 (8094) Gozdni Joža
»

Ne čutim solidarnosti do delavcev Preventa, Mure in ostalih (strani: 1 2 3 4 5 )

Oddelek: Loža
22035149 (29428) sidd
»

Inflacija in Slo (strani: 1 2 )

Oddelek: Loža
724674 (4674) borchi

Več podobnih tem