» »

Ali Slovenija potrebuje novo stranko?

Ali Slovenija potrebuje novo stranko?

««
«
1 / 7
»»

hermes ::

Tako čisto pravo liberalno, ki se bo zavzemala za za čimbolj praktično aktivno svobodo posameznika pri izbirah in ustvarjanju:

Klik

Thomas ::

Hjaaa . anonimni ustanovitelji politične stranke .. tako se NE dela.
Man muss immer generalisieren - Carl Jacobi

madmitch ::

Tole spada bolj v Funny links
Nobody is perfect, my name is Nob Ody

Thomas ::

Silly me! Sej je link in niso anonimni. Samo silly me ga ni vidu takoj.

Se opravičuje in nazaj vleče!
Man muss immer generalisieren - Carl Jacobi

Daedalus ::

Slovenija "potrebuje" točno tolko strank, kot bo na voljo zainteresiranih ljudi, da se združijo in oblikujejo stranko... Kolko bojo pa keri uspešni, je pa odvisno nekaj od idej, večinoma pa od njihove sposobnosti, da se promovirajo.
Man is condemned to be free; because once thrown into the world,
he is responsible for everything he does.
[J.P.Sartre]

hermes ::

Promoviranje je močno odvisno od naklonjenosti medijov...iskreno mislim da z liberalnimi idejami v Sloveniji pač nisi pretirano popularen.

pirat ::

Vse je v trženju - to še predvsem velja za politične stranke. Osebno mislim, da Slovenija zelo zelo potrebuje liberalno ali libertarno stranko, saj za našo državo žal še vedno velja, da nam gre trenutno predobro, da bi bili sposobni gledati kaj več kot en korak naprej....

Mislim pa tudi, da kdorkoli bo z liberalno/libertarno stranko začel, se bo moral ogniti Mrkaića (čeprav je trenutno on v SLO glavni zagovornik teh tez) saj bo njegova medijska nerodnost stranki verjetno bolj škodovala kot koristila.

lp

MadMicka ::

hermes, težko je reči, da pri nas niso popularne liberalne ideje. Namreč, vprašanje je, katero področje imamo v mislih. Če govorimo npr. o razumevanju družine, potem po večini nismo naklonjeni poroki istospolnih, če govorimo o gospodarstvu, je pa marsikdo naklonjen nekim novim pogledom na davčni in gospodarski sistem. Ravno iz tega razloga je še toliko težje ločiti stranke na npr. liberalne in konservativne, saj so ene liberalne pri določenih zadevah in pri drugih konservativne in obratno.

Kar se mene osebno tiče, sem bolj naklonjen manjšemu številu političnih strank (govorim o parlamentu) in bi dvignil vstopni prag, tako da bi imeli dva močna pola, kot se spodobi.

hermes ::

MadMicka mislim sem predvsem na gospodarstvo. Težko je dejansko ocenit koliko je liberalizem priljubljen. Danes na vladi obravavajo predlagane reforeme, ki so delen premik k liberalimu. Sindikati, študnetje itd. so že napovedali proteste in iz tega sklepam da liberalizem ni preče priljubljen.

Je pa že pirat objasnil, da nam gre pač predobro da bi bili sposobni dolgoročno gledati na stanje države in kaj bo z našo blaginjo čez 20,30 let.

Se pa strinjam da je pri nas preveč stransk v parlamentu. Pa tudi tiste ki so nimajo zelo jasnih programov. Za LDS se že leta sprašujem kaj dela L v njihovem imenu.

poweroff ::

Še ena stranka? Kaj pa naj bi prinesla novega?

Načeloma ima vsakdo pravico ustanoviti stranko. Ampak kot volilcu se mi večanje števila možnosti ne zdi tudi večanje kvalitete.

Verjamem pa, da bi marsikomu pasalo, da se priklopi na državne jasli in iz proračuna financira svojo stranko.

P. S. Pa ne mi reči, da ste nenadoma razočarani nad Janšo? Vam nisem lepo rekel, da bo Mrkaića lepo izkoristil, nato pa ga bo nekam sunil...?
sudo poweroff

Thomas ::

Ne, niti ni razočaral. Še njegovi ministri ne, vključno s finančnim ne.

Ampak mi bi še rajši ene takele, ki bi komunistom šli še bolj v nos, kot jim grejo recimo (neo)konzervativci. Samo uporabljamo pravico do političnega združevanja.
Man muss immer generalisieren - Carl Jacobi

mkonci ::

Jst bom napisu tkole, kaj jih ni že dovolj, da nategujejo folk?

Tko kot poje mlakar na začetku je luškan mičekn pujsek, pol se pa usmradi, in rate velik usranc(poslanc):8)

Thomas ::

Komunisti šepetajo: NIKAR! Vsi so isti! Še slabši kot mi.

Mislim Mlakarja, ta je komunist, nedvomno.
Man muss immer generalisieren - Carl Jacobi

drejc ::

Tole z notarji pa šolstvom in merkatorjem mi je kr všeč, še enkrat volm za njih (v bistvu me je Janša kr pozitivno presenetu), ampak to je že druga tema.
"Rise above oneself and grasp the world"
- Archimedes of Syracuse

MadMicka ::

drejc glede notarjev se strinjam, sa šolstvo nisem prepričan, kaj imaš v mislih, pri mercatorju pa res ne vem, kaj ti je lahko tako povšeči, kvečjemu obratno.

BigWhale ::

Ce ima nova stranka vas glas, potem lahko to vsaj utemeljite z malo daljsim sestavkom, kot sta dve besedici.

Prosil bi pa vas, da ne obracunavate med seboj.

hermes ::

Drejc Mercator je bil totalna polomija...že to da so kršili koalicijsko pogodbo (ki predvideva trasnsparentno prodajo državnega premoženja alias mednarodni razpis..kar se v primeru Mercatorja ni zgodilo)...tudi Zoki bo letel v parih tednih...ampak gremo se držat teme.

Zakaj bi dobili moj glas...mislim da bi zmanjšali javno upravo (že vrabčki čivkajo da tam nič ne delajo), kar bi pripeljalo tudi do nižjih davkov. Poleg tega bi se država morala umakniti iz gospodarstva, ker je (empirično potrjeno), da je država slab lastnik. In še bi lahko naštevali.

Pa prosim ne me napadat da sem idealist, vendar nekdo v tej državi bo prej ali slej moral potegnit drastične poteze (srčno upam da jih bo Janša, zato je dobil moj glas). Dlje bomo čakali, bolj drastične bodo..kdor mi ne vrjame naj si sprinata tale post, si ga nalepi na steno, pa bomo vidli kdo bo čez 30 let dal za kavo.

Thomas ::

Nekoliko sem zadržan do programa libertacev, tudi.

Tako kot nekoliko tudi do Janše.

Si pa zagotovo ne želim vrnitve komunistov. To pa zagotovo da ne.

--

Ampak kaj je moj spor z libertarci, tudi taiskrenimi, kakršnih je nekaj na tem forumu?

To da nisem libertarec, ki bi verjel, da "je človek vedno najpomembnejši faktor". Ni. Faktor že ne, najpomembnejši je kot sentient, kot dajalec smisla pravzaprav vsemu, celemu Vesolju ... NI pa več edinopomembni faktor napredka in razvoja. Še proizvodnje čevljev ne.

Machines take over. Tudi libertarci so v tem plesu samo bystanderji in njihovi predlogi ne vedno najmodrejši.
Man muss immer generalisieren - Carl Jacobi

MadMicka ::

Komunistov ni na oblasti že več kot 15 let. Enopartijskega sistema ni več že 15 let. Slovenija je vključena kot demokratična država v demokratično EU. In potem se najde nekdo in joka zarad komunistov. Pa nekolk si želi omejit demokracijo, nekako tako, da bi lahko na oblast prišli samo "tapravi". No, to v demokraciji ne gre. Tako so delali komunisti.

Thomas ::

To lahko poveš tudi svoji babici.
Man muss immer generalisieren - Carl Jacobi

Zgodovina sprememb…

  • odbrisal: BigWhale ()

MadMicka ::

Verjamem, da bi prej razumela, kot ti, ki si nekoliko "trd". :)

Zgodovina sprememb…

  • odbrisal: BigWhale ()

upirna ::

Janša me zaenkrat preseneča z izredno pametnim krmarjenjem politke - to, kako je prerepričal koalicijske partnerje v podporo reform je prav neverjetno kakšen politčni manever mu je uspel, če vemo da sta bila SLS in DeSUS ter deloma tudi NSi proti.

Tako upam da bo "obrnil" tudi sindikate, študente in podobne interesne skupine - saj pravzaprav vsi vemo da se kvazi predstavniki teh skupin borijo bolj za lasten žep - v nasprotnem primeru so bolj "tupe" glave.
[to sporočilo bo spremenil upirna, kadar bo to njemu pasalo]

Barakuda1 ::

Thomas & MadMicka :|

Pravzaprav sploh nista več duhovita. Prej pobalinska.

Če se ne mislita umirit, bo očitno potrebno malce pordećit nekatere vajine prispevke.

hermes ::

He he SLS, NSI in Desus NAČELOMA podpirajo reforme, ko pa pride beseda na flat tax in kaj podobnega pa je še Bajuk zadržan, Podobnik & co. pa se sramežljivo skrivajo za izjavami alias "smo za reforme, vendar ne na račun socialno šibkejših" kar pomeni no go radikalnim spremembam...po mojem mnenju Janša v leta 2007 ne bo tvegal uvedb reform brez širšega konsenza, ker ga 08 čakajo volitve. Gre za dobro taktiko: če (slučajno) izpelje reforme je car in zmaga volitve, če jih ne, vso krivdo prevali na sindikate, upokojence, študente in spet zmaga. Zmaga v obeh primerih...Pirova sicer, ampak koga briga oddaljena prihodnost.

Daedalus ::

SLS, Desus in NSi ne bojo tvegale jeze svoje volilne baze. Kdo pa je njihova volilna baza, se pa ve. Tako da JJ glede reform nima veliko manevrskega prostora - v bistvu se lahko ob forsiranju zgodi, da bo običajn trojanec v vladi (SLS) šal stran in pol? Če ne izpelje reform je adijo. Če ne bo skup spacal konkretnega konsenza za reforme - je adijo. Lahko pa da bo pač spelal reforme, pa kaj bo pač bo.
Man is condemned to be free; because once thrown into the world,
he is responsible for everything he does.
[J.P.Sartre]

hermes ::

Poblem bo ratal takrat ko bodo vrli levičarji izsilili referendum na flat tax (ta se mi zdi najbolj vrjeten), na katerem bodo zmagali (čeprav brez konkretnih argumentov, ampak z popoluzmom alias današnje prižiganje sveč pred vlado). Pol bo pa štala še večja.

Daedalus ::

Izsili ne bojo veliko...na žalost je referendum zastavljen tako, da se ga da lepo nucat za politično obračunavanje. Sej ma JJ možnost poštimat to. Sicer pa - kolker jaz razumem - če pade EDS, padejo reforme. Se bojo sprejemale v paketu, pa še EDS je osnova za vse skup. IMO JJ tvega tu rahlo veliko...možnosti pa nima lih dost.
Man is condemned to be free; because once thrown into the world,
he is responsible for everything he does.
[J.P.Sartre]

hermes ::

Ravno za politično obračunavanje (z mislimi pri prohodnjih volitvah) gre. Kolikor poznam LDS in SD bodo z veseljem vrnil JJ za njegov referendum o izbrisanih, sejah o korupciji in klientilizmu itd..

Je pa res če pade EDS padejo reforme, kaj pa potem? Je blo več kot leto truda čisto zaman?

borchi ::

EDS vsebinsko ne pomeni nič! to so levica in sindikati spremenili v najmočnejše orožje janše.

to bojo spoznali, ko bo prepozno. upam!
l'jga

Daedalus ::

Jah, samo tole maščevanje...sam za škodo bo, nič dobrega iz tega. Reforme pa...če gre EDS se bojo pač iskali novi kompromisi, po možnosti še z novo vlado. Država bo pa pomalem tonila. Kruha bo zmer manj, iger pa bo zadost.
Man is condemned to be free; because once thrown into the world,
he is responsible for everything he does.
[J.P.Sartre]

hermes ::

Vrjetno bo drugo leto medijsko zelo "obarvano" z EDS. Kar precej je bilo o tem že povedanega, čeprav je bilo (če govorimo samo o ekonomistični stroki) čutit predvsem boj med mladimi in starimi ekonomsiti, kdo bo tisti, ki bo odločal o prihodnji ekonomski politiki države...no upam da Mencinger ne.

JJ pa je pred kratkim že pričel priprave na medijsko kampanijo. Mislim da prodaja Mercatorja Laškemu (Laško največji posamični lasntik Dela), prihod Slivnika v upravo najbolj branega slovenskega dnevnika, zakon o RTV niso bili ravno naklučje.

Daedalus ::

Stari ekonomisti naj kr lepo v penzijo spakirajo. Če do zdaj niso mogli urediti določenih stvari, jim naprej ni potrebno "urejati" ničesar. Še najmanj pa kakemu Mencingerju...

Glede medijev se pa strinjam. Samo kaj, ko tega ne moreš šteti JJ v dobro, prej v slabo.
Man is condemned to be free; because once thrown into the world,
he is responsible for everything he does.
[J.P.Sartre]

MadMicka ::

Deadalus, zdej te pa čist dobr ne razumem. Zakaj naj bi stari, izkušeni ekonomisti, ki vejo, kako se stvarem streže, spokali v penzijo? Kaj bi ti zaupal neko ogromno podjetje mlademu ekonomistu, ki nima nikakršnih tovrstnih izkušenj??

In še Deadalus, kaj ti morda misliš, da v Sloveniji slabo živiš? Kaj točno sploh pričakuješ od reform? Boljše življenje? Zate? Za vse? In v kakšnem smislu boljše?

Mislim, hudo, kako nekateri, ki nimajo nobenega ekonomskega znanja, kot papige ponavljajo, kako bo EDS prinesla gospodarski čudež. Sploh ne vejo, da EDS nima nobene veze z gospodarstvom.

Thomas ::

> Zakaj naj bi stari, izkušeni ekonomisti, ki vejo, kako se stvarem streže, spokali v penzijo?

LOL! Hehe ...
Man muss immer generalisieren - Carl Jacobi

kopernik ::

Zakaj naj bi stari, izkušeni ekonomisti, ki vejo, kako se stvarem streže, spokali v penzijo?


Morda zato, ker so večinoma stregli v rahlo nevzpodbudnem okolju ?

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: kopernik ()

hermes ::

Mislim da se je čas starih ekonomsitov že iztekel. Ekonomisti, ki som (skoraj) celo življenje predavali temelje marksizma (in zavračali kapitališni sistem) nemorajo več odločati o ekonomski politiki v času ko je edina stalnica spremembe!

poweroff ::

Se kar strinjam. Lahko pa predavajo kakšno zgodovino ekonomije... 8-)

Ampak novi - naj se mojstri najprej dokažejo. Zaenkrat razen par kolumen in obljub nimajo kaj dosti pokazati...
sudo poweroff

Daedalus ::

In še Deadalus, kaj ti morda misliš, da v Sloveniji slabo živiš? Kaj točno sploh pričakuješ od reform? Boljše življenje? Zate? Za vse? In v kakšnem smislu boljše?

Kaj pričakujem od reform, hmm. Recimo, da se bo dalo pod nekimi normalnimi pogoji delat part-time za več podjetij naenkrat, ustanovit lastno firmo, ki ne bo takoj obremenjena z miljon davki, davčno razbremenitev plač, moje al pa tistih, ki bi jih dal svojim delavcem, manj dela z birokracijo pri ustanavljanju in poslovanju firme, preglednejši davčni sistem... In trenutno ne živim lih slabo, bi si pa želel zgoraj naštete stvari. Mam raje rahlo manj "varnosti" pri zaposlitvi, kot pa da sem brez zaposlitve. Kar se pa tiče raznih papirjev in kolobocij pri ustanavljanju podjetja - pa poznam ene par ljudi, ki firme majo in niso nad trenutnim sistemom kaj dosti navdušeni. Sploh razna dovoljenja so zanimiva stvar. Ni me pa strah reform - bo že nekak - če človek hoče delat, bo delo tud našo. Če bo pa slabše, bo pa kdo drug popravlal stvari za to vlado. Tako kot je to povsod praksa.

Kar se pa tiče old school ekonomistov - sej so do zdaj meli možnost kaj konkretnega spremenit. In so to delali? Niti od daleč, zato pričakujem, da se bojo zdaj umaknili in dali možnost da se dokaže, še komu drugemu. In ja, nimam dosti pojma o ekonomiji, vsega skup ene par osnov iz srednje šole in faksa, vem pa, da če ma prek firmo/reforme/državo folk brez nekih idej - je to slabo.
Man is condemned to be free; because once thrown into the world,
he is responsible for everything he does.
[J.P.Sartre]

Thomas ::

"Naj se najprej dokažejo!"

Ja, samo da se reforme odložijo. Tačas ko "naj se dokazujejo", "bomo poslušali še tastare", ki nas bodo z nekaj sreče pripeljali nazaj v socializem.

Prozorna taktika, Matthai.
Man muss immer generalisieren - Carl Jacobi

poweroff ::

Ne, Thomas. V bistvu je najbolje da eksperimentirajo pa se na živem primeru učijo.

Jaz grem tudi brez problemov h kirurgu, ki nima nobenih delovnih izkušenj. Če ima le prepričljiv nastop...
sudo poweroff

pirat ::

Thomas,

ena od bistvenih lastnosti človeka, ki je potrebna zato, da ti zaupajo takšen projekt, kot so predlagane reforme je kredibilnost. Sam sem vsebinsko pravzaprav na strani mladih ekonomistov, tudi po profilu bi verjetno tako po dohodku, izobrazbi, starosti ipd. verjetno moral zelo soditi med libertarce, vendar.......

Spremljam ideje Damijana, Mrkaića, itd.... Slišijo se fajn. Obljubljajo boljše življenje na dolgi rok..., kar je pohvalno, vsaj nekdo v SLO da razmišlja nekoliko bolj dolgoročno. Vendar manjka kredibilnost. Manjka konkretnih izračunov in analiz, ki bi prepričale tudi bolj skeptične. Vse ostaja na ravni govorjenja na pamet. Enotna davčna stopnja (EDS) ob hkratni ideji o zamrznitvi neto plač. Smo res prepričani, da vsi vemo, kaj to konkretno pomeni v 'real-life'?

Mislim, Thomas, dajmo vsi skupaj pristopit k temu malo bolj analitično.

borchi ::

ne, naj se dokažejo!

naj mrkaić ne bo kot mala užaljena pupa. naj dela v mejah svojega intelekta in politike. kot vsi drugi neakademski ekonomisti.

naj janša da čimprej nekomu ministrstvo za reforme. najbolš damijanu. naj se dokazujejo.
l'jga

Thomas ::

> Enotna davčna stopnja (EDS) ob hkratni ideji o zamrznitvi neto plač.

Kdor govori o "zamrznitvi neto plač", že ni dovolj dobro razumu zadeve, da bi ga jest smatral za kredibilnega sogovornika O TEJ temi.

Nobene "zamrznitve neto plač" se ne predvideva. Le povečanje davčnih olajšav toliko, da se nevtralizira njihovo morebitno zmanjšanje.

"Zamrznitev plač" je iz nekega drugega sistema.
Man muss immer generalisieren - Carl Jacobi

Thomas ::

> V bistvu je najbolje da eksperimentirajo pa se na živem primeru učijo.

"Neeksperimentiranje", kot se ga gredo Nemci in Francozi ... to je šele "eksperimentiranje"!
Man muss immer generalisieren - Carl Jacobi

pirat ::

Thomas,
ne glede na tvoj oster analitični um, si v nekaterih temah, ki se tako ali drugače dotikajo ekonomije že dokazal, da stvari poglobljeno ne poznaš.
Na tvojem mestu ne bi delil diskvalifikacij na levo in desno.

Thomas ::

Lahko se rekvalificiraš! Na dva načina.

Pripoznaš zmoto, ali pa pokažeš, kje v programu je zamrznitev plač.
Man muss immer generalisieren - Carl Jacobi

MadMicka ::

Zamrznitev plač seveda je možna. In sicer v državni upravi in tistih organih, kjer se plače izplačujejo iz državne blagajne. To je en način šparanja države. Nekja let pač plače ne dvigujejo kljub inflaciji.

gzibret ::

Politika neeksperimentiranja vodi v prvi vrsti v stagnacijo, v drugi vrsti pa dobesedno nazaj v kameno dobo.
Vse je za neki dobr!

MadMicka ::

Daedalus, večino tistega, kar ti naštevaš, nima veze z predlaganimi reformami. Kar pa se tiče manjše obremenitve plač, bi že lahko ukinili davek na izplačane plače, vendar mora Bajuk nekje najti nadomestilo. Že samo to je tak problem, da menca in odlaga. Če pa bomo ves sistem postavili na novo, bodo pa ratale velike sive cone in lahko se zgodi, da bo v državni blagajni zmanjkalo denarja, kar ima lahko presneto resne posledice tudi za gospodarstvo in tako za celotno Slovenijo. Jasno je tudi, da se bo dohodek na novo prerazporedil, v korist bogatih seveda.

Že sedaj lahko delaš part time job za več podjetij. Strinjam se, ustanavljanje podjetij se lahko še poenostavi, vendar že sedaj lahko na novo odpreš d.o.o. prej kot v 1 mesecu za cca 20.000,00 SIT, podobno velja za s.p.. Davčni sistem bi lahko bil tudi nekoliko bolj enostaven, vendar vsaj kar se tiče dohodninske napovedi, je stvar dokaj enostavna. EDS z gospodarstvom nima nobene veze. Torej nikakor nisem za radikalne reforme v utečenem gospodarstvu.

Naj delajo reforme po malem, tako kot dosedaj. Če se ukine davek na plače, bo to precej razbremenilo podjetja. Seveda bo potrebno deloma najti vir dohodka drugje. Npr. v večji obdavčitvi nepremičnin nad določeno kvadraturo, v večji kontroli nad delom na črno ipd., deloma pa mora država šparati še bolj, kot dosedaj..

MadMicka ::

gizbet, v Sloveniji se vseskozi odvijajo pomalem reforme. Vseskozi se sistem po malem spreminja. NIČ NE STAGNIRA.
««
«
1 / 7
»»


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Izracun place

Oddelek: Problemi človeštva
434914 (3812) drejc
»

Slovenia vs. Češka (strani: 1 2 )

Oddelek: Problemi človeštva
9130679 (28529) jype
»

Reforme na mizi (strani: 1 2 3 414 15 16 17 )

Oddelek: Problemi človeštva
81835245 (22355) Thomas
»

Odstop ministra za razvoj - Jože-ta P. Damijana (strani: 1 2 )

Oddelek: Problemi človeštva
625515 (4213) Daedalus
»

Davčna merca (strani: 1 2 3 4 )

Oddelek: Problemi človeštva
15811225 (8478) Thomas

Več podobnih tem