» »

Drnovšek in proslava

Drnovšek in proslava

1
2
»

KandazaR ::

Sej so ekonomisti rekli da je to 1x dogodek. Drugače bo gospodarska rast okol 5%. Velika je predvsem na račun gradbeništva. Pa pomaga tudi zmanjšanje davka na plače za 5%, sigurno tud euro.

Balandeque ::

Ja, gradbeništvo. To pa porablja državni (vladni) denar in gradi avtoceste. Ta denar pa prihaja iz enormnih kreditov. Slavljena velika gospodarska rast je torej nekaj takega kot ona risnka Gustav, ki žaga drva na parni žagi in kar nažaga, sproti pokuri.
Involvement and commitment is like an eggs-and-ham:
the chicken was involved - the pig was committed.

kekz ::

To pa porablja državni (vladni) denar in gradi avtoceste.

Infrastruktura je predpogoj za uspešno gospodarstvo.

Slišal sem: ko so v Italiji gradili avtoceste, so računali, da se jim bo investicija posredno vračala 50 let.
Pa so se ušteli. Ugotovili so, da se jim je investicija splačala že v 10 letih.

Krediti niso nekaj slabega. Jaz osebno najemam kredite tudi za stvari, ki bi jih lahko plačal s svojim denarjem. Vendar zakaj bi jih, če je trenutno denar tako poceni?

luli ::

Vpliv gradbeništva je ocenjen na manj kot 2%. Torej odštej gradbeništvo in še vedno dobiš več kot 5%. Če isto narediš pri gospodarski rasti v času vladavine LDS dobiš gospodarsko rast 0%, oziroma obdobje stagnacije.

jype ::

kekz> Infrastruktura je predpogoj za uspešno gospodarstvo.

Absolutno, ampak zapufat se zato da lahko poveš kolk zapravljaš je absurdno, se ti ne zdi?

luli> Če isto narediš pri gospodarski rasti v času vladavine LDS dobiš gospodarsko rast 0%, oziroma obdobje stagnacije.

Tebe pa daje računanje s celimi števili do deset, ali kaj?

Še vedno čakam, da kdo našteje ukrepe trenutne vlade, zaradi katerih se naj bi gospodarska rast tako močno povečala.

potepuhec ::

Tale debata okoli gospodarske rasti je popolnoma nesmiselna. Za kakrsno koli na pol resno debato okoli tega je potrebno vedeti točno na podlagi katerih kriterijev se le ta določa in kako se ti kriteriji vrednotijo.

Splosno znano je, da je sedanja vlada določene med njimi spremenila (beri - priredila), npr. brezposelnost.... Torej bi bilo potrebno vrednotiti gospodarsko rast pod prejsnjo vlado in pod sedanjo po enakih kriterijih.
Določiti bi bilo potrebno tudi časovni vpliv za posamezne kriterije in stvari na katere vlada ne more vplivati. Ce je naprimer gospodarska rast znotraj EU velika se to neposredno odraza tudi pri nas v vecji ali manjsi meri, in ne glede na to kako radi bi nekateri to verjeli, nasa sedanja vlada pri tem gotovo nima prstov zraven. Komisarji EU so nas celo kritizirali, da smo naredili premalo, da bi izkoristili trenutno ugodno gospodarsko stanje v EU (po logiki nekaterih tukaj so to verjetno levičarji, ki ne morejo preboleti prejsnjega sistema >:D ).

Mimogrede: Spremembe in zakoni, ki lahko dvignejo trenutno gospodarsko rast niso nujno dolgoročno učinkoviti oz. so dolgorocno gledano lahko celo skodljivi za gospodarstvo.

Balandeque ::

Luli, Kekz: Pri nas cestnina komaj še zadošča za servisiranje avtocestnih kreditov. Kje je še vzdržavanje obstoječih... Pač gradimo najdražje kilometre in zraven financiramo še blišč SCT, kup drugih prisklednikov, strankarske kampanje itd, itd. Avtoceste se da gradit tudi s koncesijami in pri nas smo prav v ta namen lani decembra sprejeli zakon o javno zasebnem partnerstvu. Ampak pri BOT poslih se ne da tako lepo ribariti v kalnem.

Okej infrastruktura ja, ampak potem je železniška pomembnejša, o tej pa nič? Razen preplačevanja Janševih sindikalnih upnikov iz časa njegove opozicije?
Involvement and commitment is like an eggs-and-ham:
the chicken was involved - the pig was committed.

kekz ::

Še vedno čakam, da kdo našteje ukrepe trenutne vlade, zaradi katerih se naj bi gospodarska rast tako močno povečala.


Čisto iz mojega osebnega vidika:
- zmanjšanje davkov na kapitalske dobičke, oziroma sprememba obdavčitve. Za časa prejšnjih vlad je bilo to obdavčeno v dohodnini do 50%. Zdaj je to samostojni fiksni davek 20% in konec. Zato v našem podjetju v praksi dobimo približno 2x več izplačanega dobička. In tudi jaz kot zelo mali igralec na trgu kapitala, to reinvestiram (in ne potrošim). Kako mora biti šele pri velikih. Spomnimo se, ko je ravno predzadnja vlada še zaostrila točno to zakonodajo, so večji kapitalisti čez noč prelivali sredstva čez mejo.

- posledica preglednejše in še znosne obdavčitve kapitala je tudi ta, da nam ni treba več vlagati veliko truda pri iskanju alternativ, kako čim ceneje do tega denarja. Dodatni čas in vire lahko porabimo za našo osnovno dejavnost. Pred tem je šlo veliko časa in virov za urejanje raznih formalnosti za podjetja v tujini, izračunavanje in poslovanje s transfernimi cenami in brezvezne transferje materiala in denarja med povezanimi podjetji.

- nekaj se bo poznal tudi manjši razkorak pri dohodnini in postopno ukinjanje davka na plačilno listo.

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: kekz ()

jype ::

No, nad temi ukrepi sem tudi sam navdušen, saj so posledice zame podobne.

Težko pa rečem, da je zaradi teh ukrepov gospodarska rast toliko višja - tudi brez teh ukrepov ne bi delal nič manj, le bolj bi godrnjal, kako beden servis dobim za tako drago plačilo.

Pravzaprav se mi zdi, da ta vlada sploh še ni imela časa pokazat rezultatov ukrepov, s katerimi bi zares dvignila gospodarsko rast - žal pa to ne pomeni, da ni zamudila priložnosti, ko bi te ukrepe lahko sprejela (in to za prejšno oblast, ki je čas dejansko imela, velja še toliko bolj).

Double_J ::

Dobičke ni treba pisat v dohodnino ane?

jype ::

Kapitalskih ne - to se obračuna posebej in se tudi dobi posebno odločbo.

username ::

Ker danes računajo drugače, kot so prej, stopnja gospodarske rasti se namreč ni bistveno spremenila.
Ne glede na prvotni predmet razprave oziroma (politični) kontekst me pa res zelo zanima, jype: kakšna je ta sprememba računanja stopnje gospodarske rasti? Lahko malo bolj razložiš, v čem je tehnična ali kaka druga sprememba? Ker toe je pa zame nekaj novega.

kekz> Infrastruktura je predpogoj za uspešno gospodarstvo.

Absolutno, ampak zapufat se zato da lahko poveš kolk zapravljaš je absurdno, se ti ne zdi?
Hja. Včasih se dejansko splača zapufat. Če se zapufaš za pravo stvar seveda. Na podlagi katere imaš potem odskočno desko za rast/napredek vnaprej.
Tako kot se recimo konstantno zapufajo Amerikanci. Sicer potem skoraj vsi ostali kažejo s prstom na njihovo zadolževanje in (škodoželjno) tulijo, da se bo Amerom sistem vsak čas sesul. Ameri pa imajo samo vedno več denarja, ter gospodarsko rast, ki je za razvito državo zelo visoka (hm, ali pa je rast večine ostalih razvitih držav nenormalno nizka?) in se kaj dosti ne sekirajo. Jaz se na njihovem mestu tudi ne bi.
I've got a solution for the rainforest: napalm the lot. (Jeremy Clarkson)

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: username ()

Balandeque ::

Stanislav Kovač, v Financah 20. 6.:

Model izvozne rasti predelovalnih dejavnosti je model dolgoročno stabilne in vzdržne gospodarske rasti, saj temelji na visoki mednarodni konkurenčnosti izvoza. Na drugi strani je model pospešene rasti gradbeništva, ki smo mu priča zlasti od sredine lanskega leta, dolgoročno nevzdržen model rasti, ki se financira pretežno na račun naraščajočega zadolževanja Darsa. Ko bo avtocestni križ v prihodnje dograjen, bo obsežna gradbena operativa čez noč ob polnih zmogljivosti ostala skoraj brez dela.

Današnja visoka gospodarska rast, ki v predvolilnem letu vse bolj temelji na megalomanskem zadolževanju Darsa, se bo po končani avtocestni gradnji vrnila kot bumerang - z avtocestno gradnjo napihnjena gospodarska rast bo počila kot balonček, luknja v javnih financah, na katero je pred dnevi opozorila tudi evropska komisija, pa bo postala tragična tudi za našega finančnega ministra.


Stanislav Kovač - upam, da se strinjamo - ni kak novinar leve provenience?
Involvement and commitment is like an eggs-and-ham:
the chicken was involved - the pig was committed.

lufthammer ::

>>>>> Današnja visoka gospodarska rast, ki v predvolilnem letu vse bolj temelji na megalomanskem zadolževanju Darsa, se bo po končani avtocestni gradnji vrnila kot bumerang...

To pomeni, da nam je lagala že prejšnja oblast in sploh nismo imeli rasti ali pa to, da smo začeli graditi ceste v lanskem letu z novo oblastjo?!?

Hecno.

Balandeque ::

Ne stopnja zadloževanja se je zelo povišala. Prej je šlo za AC direktno itz proračuna 160 mio (pod staro oblastjo), zdaj pa le še 25 mio. Zdaj gradimo na kredit, da je proračun bolj vzdržen. Kratkoročno seveda.
Involvement and commitment is like an eggs-and-ham:
the chicken was involved - the pig was committed.

drejc ::

Darsa, se bo po končani avtocestni gradnji vrnila kot bumerang


Tole samo v primeru da vsi nenormalno šparamo, po kejnesianski logiki. V zdravih kapitalizmih, ko ljudje ne varčujejo kaj preveč gotovine ampak zaupajo drugim - borzi, nepremičninam, skladom, sivem trgu delnic - ali ko zapravljajo (denar npr. kaplja od prodajalcov zdravil, do solin) za dobrine in s tem plačujejo davke, ima to celo pozitiven efekt. Glej New deal ali trikratni vzpon Nemčije (po ww1, pred ww2 in po ww2) ipd.

Je pa možen scenarij ja, samo imho malo verjeten.
"Rise above oneself and grasp the world"
- Archimedes of Syracuse

lufthammer ::

"Ljubljana – »Menimo, da je rast zdrava,« pravi Boštjan Vasle, vodja sektorja za makroekonomske analize in ekonomsko politiko v vladnem Uradu za makroekonomske analize in razvoj (Umar) v intervjuju za današnji Delo FT. Kot pozitivno ocenjuje tudi kakovost razvoja.

Tako stališče ima urad kljub močnemu tempu povečevanja zunanje zadolženosti Slovenije v zadnjih dveh letih. Ta se je namreč povečala za 8,5 milijarde evrov oziroma kar za tri četrtine tistega, za kolikor so se podjetja, prebivalstvo in država zadolžili v celem desetletju pred tem. »Za zdaj gre za pričakovan proces. Tak razvoj so na svoji poti doživele tudi nekatere druge države evroobmočja,« pravi Vasle. Kot pojasnjuje, »za zdaj še ni podatkov, ki bi kazali, da je kaj res narobe«.

»Ko bomo ugotovili, da se počasi približujemo bolj zadolženim, bo treba pogledati, kakšni so razlogi, ali je Slovenija v tem specifična ali ne, in potem odreagirati,« razmišlja Vasle. Pravi tudi, da so pogledi Umarja in Banke Slovenije na ta pojav precej podobni, nekoliko pa se instituciji razhajata pri stališču, kakšna naj bi bila reakcija ekonomske politike."

Piše danes v Delu Repovževa mama.

Balandeque ::

Mislim, da avtor meri predvsem v smer, da - če se že zadolžujemo - sredstva porabimo za investicije, ki bi v prihodnosti prinašale denar nazaj. To pa DARS-ova vreča brez dna zagotovo ni. Ivan Zidar je zadnja leta nakupil veliko mašinerije, ki je čez deset let ne bo imel kje uporabiti. Če bi s tem denarjem pitali SMB-je, bi po mojem lahko pričakovali večje povračilo. Nisem ekonomist, sklepam po kmečki logiki. In nisem nikjer rekel, da je bila prejšnja vlada cortig. Samo, da eni kar kupijo, kar jim PM naloži na eni proslavi in kar kot papagaj ponavlja vsakič, ko ga kaj neprijetnega vprašajo, se mi zdi malo hecno.
Involvement and commitment is like an eggs-and-ham:
the chicken was involved - the pig was committed.

lufthammer ::

Poglej, rast je dejstvo, da ji pomaga gradbeništvo, nihče ne zanika. Bi vam bilo pa nekaterim zgleda bolj všeč, če bi bil pred cifro minus.

jype ::

lufthammer> Bi vam bilo pa nekaterim zgleda bolj všeč, če bi bil pred cifro minus.

Abejžno.

Bolj bi nam bilo všeč, če bi omenili, da je v številko vključeno tudi črpanje izdatnih kreditov, ali pa še bolje, če bi te kredite odšteli ven.

Nič ne bi bilo narobe, če bi se ponašali s številko, pridobljeno po natanko enaki metodi, kot se je uporabljala prej, ko očitno še ni bilo treba pokazat "odličnih rezultatov politike".

leinad ::

drejc kakšne neumnosti pa ti trosiš, ko začneš trobit o zgodovini, o kateri več kot očitno nimaš pojma, pa ni primere. Trikratni vzpon Švabov?! Po WW1 švabi zaradi Versajske pogodbe za jest niso imeli, kaki vzpon neki, posledično je prišel na oblast Dolfe, se do konca zapufal pri Američanih, kreditov itak ni imel niti najmanjšega namena vrnit- če je to za tebe vzpon, potemtakem tudi lahko rečemo kakšen vzpon je doživljala Juga v 70.-ih, ko smo živeli mastno na Zahodnih kreditih. Vzpon my ass.

EDINI pravi vzpon so doživeli po WW2. Pa res se malo pouči o zgodovini preden se začneš na njo sklicevat, ker za razliko od te debate tukaj pri njej ni na voljo prostora za mešanje megle.

Balandeque ::

lufthammer > Bi vam bilo pa nekaterim zgleda bolj všeč, če bi bil pred cifro minus.

Zaradi mene vzemite 200 miljard € kredita, raztalajte folku (najbolje upokojencem) in bo drugo leto gospodarska rast 53%. Kot mladega človeka (predvidevam) bi te pa pomojem moralo malo jezit, da so si stari raztalali stanovanja, vzeli kredite v 70-ih in šli pri 50-ih letih v še kar kul plačano penzijo. Ti boš pa plačeval njihove partizansko-domobranske zdrahe, sanacijo bank zaradi omenjenih kreditov, avtoceste, radodarno denacionalizacijo in svojim otrokom sam sfinanciral faks.

Namesto, da bi dvignili penzije (nakup volilnih glasov) bi se lahko gradilo iz proračuna. Tu ni levih in desnih, tu je zdrava pamet proti poniglavim vernikom, ki kupijo vse, kar jim cajteng, TV in premier poservirata.

Mene v bistvu BK, ker niti ne živim več v SLO (davke še plačujem - da lahko kritiziram ;)), zato mi ne pripisuj prosim, kaj bi mi bilo všeč. Kritiziram pač, kar je tega vredno.

Zaradi mene si volite Rope, Janše, Pukšiče in druge do nezavesti.
Involvement and commitment is like an eggs-and-ham:
the chicken was involved - the pig was committed.

lufthammer ::

>>>>Zaradi mene vzemite 200 miljard € kredita, raztalajte folku (najbolje upokojencem) in bo drugo leto gospodarska rast 53%.

Zakaj bi pa to dvignilo gospodarsko rast? Lahko razložiš?

>>>>da so si stari raztalali stanovanja, vzeli kredite v 70-ih in šli pri 50-ih letih v še kar kul plačano penzijo. Ti boš pa plačeval njihove partizansko-domobranske zdrahe, sanacijo bank zaradi omenjenih kreditov,...

Vse si pomešal. To se je dogajalo v "zlatih časih komunizma". Kaj ima trenutna oblast s tem? Ne razumem te.

To, da bomo plačevali stare grehe vemo že 15 let in eni še vedno podpirajo opcijo, ki je to zakuhala. Nima to veze z Janšo, kar precej pa z Drnovškom in Kučanom.

Iz proračuna gradil ceste? Uf, tega si še Švica ne privošči.

Icematxyz ::

Drnovšek je dokončno pokazal, da se je naveličal služiti za svojo domovino.


Sam pa mislim da se boš na naslednjih volitvah zaradi tega stavka vgriznil v jezik. >:D

jype ::

lufthammer> Zakaj bi pa to dvignilo gospodarsko rast? Lahko razložiš?

Zakaj je pa trenutno zadolževanje dvignilo gospodarsko rast? Lahko razložiš?
(hint: ker je nekdo štel zapravljanje denarja, ki ni naš)

lufthammer> Vse si pomešal. To se je dogajalo v "zlatih časih komunizma". Kaj ima trenutna oblast s tem? Ne razumem te.

Tako kot prejšnja oblast tudi ta oblast očitno rada postreže s podatki, ki jo kažejo v boljši luči, kot to vidijo tujci (ki so nam denar posodili in torej zelo dobro razumejo, da zapravljamo njihovega, ne svojega).

lufthammer> To, da bomo plačevali stare grehe vemo že 15 let in eni še vedno podpirajo opcijo, ki je to zakuhala. Nima to veze z Janšo, kar precej pa z Drnovškom in Kučanom.

Meni se zdi tvoja trditev absurdna. Če prav razumem, ti namiguješ, da sta tako Drnovšek kot Kučan zgradila sistem, ki je potem storil omenjene stare grehe?

lufthammer> Iz proračuna gradil ceste? Uf, tega si še Švica ne privošči.

Mogoče res ne, so pa prejšnje oblasti jemale manj kreditov, predvsem pa prihodkov iz teh kreditov niso prištele v gospodarsko rast. Menda ja ne trdiš, da je narobe kritizirat take poteze samo zato, ker jih izvaja trenutna oblast? Zakaj potem lahko kritiziramo podobno postopanje v primeru prejšnjih oblasti?

Balandeque ::

Stranke, ki sestavljajo to vlado, celo nekateri ljudje se ponavljajo, so tvorili DEMOS in so krivi za:
- denacionalizacijo, kot smo jo izvedli
- praktično neodplačno razdelitev stanovanj
- predčasno upokojevanje, da so umetno zniževali brezposlenost
- neselektivno rehabilitacijo žrtev prejšnjega režima, da je le-ta zajela čimveč narodnih izdajalcev.

Ostalo ti je odgovoril Jure.

Edit: Hotel sem ti pa samo namigniti, da ne verjemu vsemu, kar ti rečejo iz lože in da ne sklepaj iz posamičnega na splošno, kot nekateri v tej temi, ki se jim je položaj iz tega ali onega razloga izboljšal. Itak da gremo naprej, tudi pod Ropom smo šli.
Involvement and commitment is like an eggs-and-ham:
the chicken was involved - the pig was committed.

Zgodovina sprememb…

luli ::

jype : Zgleda, da se prav tako kot se spoznaš na pravo spoznaš tudi na javni dolg. Po moje si sigurno obiskoval FDV! No šalo na stran. Da ti razjasnim par zadev. Najprej se je potrebno vprašati, kako se bo dolg vračal. Če mi dosežemo 7% gospodarsko rast, dolg pa se poveča za 1% je to dobra stvar. Primer če ima država BDP na prebivalca 3000$ in njen dolg na prebivalca znaša 2500$ je to dosti slabše kot če bi imela BDP na prebivalca 30000$, njen dolg na prebivalca pa bi znašal 5000$.

Seveda bi bilo za podrobnejšo analizo potrebno prebrati vsaj kak dokument (recimo http://64.233.183.104/search?q=cache:AD...

In samo kratek izvleček :
Leto : 2003 2004 2005 2006
Dolg: 1.666.316 1.816.724 1.879.018 1.983.321 (miljard SIT)
Dolg 28,7 29,0 28,4 27,8 (v procentih BDP)

Da ne boš klobasal si poglej koliko je bilo ustvarjenega dolga leta 2003 in za koliko se nam je izboljšal BDP.

Saj podatki so na internetu le izbrskati jih moreš, ne pa nakladati tja v 3 dni.

lufthammer ::

>>>>Zakaj je pa trenutno zadolževanje dvignilo gospodarsko rast? Lahko razložiš?

Se opravičujem nisem vedel, da samo DARS dviguje gospodarsko rast. Slabo informiran.

>>>>Tako kot prejšnja oblast tudi ta oblast očitno rada postreže s podatki, ki jo kažejo v boljši luči,...

Obstaja metodologija računanja GR, ki se jo moraš držat, ker si v Evropi, vsaj mislim, da je tako. Če ni, me prosim razsvetli. Še na POP TV so potrdili pravilnost podatkov, ti pa še kar tumbaš.

>>>>Če prav razumem, ti namiguješ, da sta tako Drnovšek kot Kučan zgradila sistem, ki je potem storil omenjene stare grehe?

A je mogoče kaj vredno, ča tak sistem z vsem srcem do zadnjega podpiraš kot aktivist? Ali po tvoje to ne šteje in je ključavničar za vse kriv.

>>>>predvsem pa prihodkov iz teh kreditov niso prištele v gospodarsko rast.

Spet si bolje informiran, pa tudi če je res, 5% razlike?? Dej no dej.

>>>>- denacionalizacijo, kot smo jo izvedli
- praktično neodplačno razdelitev stanovanj
- predčasno upokojevanje, da so umetno zniževali brezposlenost
- neselektivno rehabilitacijo žrtev prejšnjega režima, da je le-ta zajela čimveč narodnih izdajalcev.

Pozabil si na lustracijo, ki je niso izvedli....

jype ::

luli> Saj podatki so na internetu le izbrskati jih moreš, ne pa nakladati tja v 3 dni.

Saj ravno zato lahko rečem, da je gospodarska rast le za slabi dve desetinki odstotka višja, kot je bila prej, pa še to je kvečjemu slab rezultat, glede na to da bi lahko zdaj gospodarstvo surfalo na vsem, kar prinaša trenutna klima v eurozone. Ostalo je pa javni dolg, ne pa gospodarska rast.

lufthammer> Še na POP TV so potrdili pravilnost podatkov, ti pa še kar tumbaš.

To naj bi bil argument, ali kaj? Na POP TV so povedali že marsikaj. Jaz pravim, da se je _SPREMENILA_ metodologija in da je zato številka bistveno drugačna. Jaz sploh ne pravim, da nam gre slabo, ali pa da gospodarstvo stagnira, jaz samo pravim, da se oblasti malce premalo pošteno hvalijo.

lufthammer> A je mogoče kaj vredno, ča tak sistem z vsem srcem do zadnjega podpiraš kot aktivist? Ali po tvoje to ne šteje in je ključavničar za vse kriv.

Mislim, da sta oba prispevala ogromno k temu kar danes Slovenija je. Tudi kakšnemu drugemu Janezu jaz ne očitam njegovih partijskih udejstvovanj kar tako. Da sta se trudila prejšnji sistem ohraniti, mi pa ni znano - kolikor vem, sta bila oba na strani demokratičnih reform Jugoslavije in sta oba ostro nasprotovala precej nasilni centralizaciji, ki je botrovala razpadu SFRJ. Me tudi nič ne žalosti, da so se reči razpletle tako, kot so se (za Slovenijo, žal mi je za večino preostalih republik, ki so imele manj sreče).

lufthammer> Spet si bolje informiran, pa tudi če je res, 5% razlike?? Dej no dej.

Ne, približno odstotek in pol razlike. Toliko, kot je pri teh podatkih razlika med "mediocre" in "good".

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: jype ()

Balandeque ::

> Pozabil si na lustracijo, ki je niso izvedli....

Ko spušiš z argumeti, pa kličeš dobermana, da ti jih na repu prinese?
BTW, v predpristopnih pogajanjih je bila ena od ocen EK tudi ta, da je bila neizvedba lustracije modra poteza. Pišem po spominu in pisalo je nekako takole, da smo s tem podedovali dokaj operabilno uradništvo, ki je hitro in neboleče izpeljalo osamosvojitev in prehod na nov pravni sistem.
Involvement and commitment is like an eggs-and-ham:
the chicken was involved - the pig was committed.

luli ::

jupe : Jaz pa pravim, da nakladaš. Če bi bilo to res, bi stara garda že davno vrgla ven izračun po stari statistiki.
Ko mi boš našel podatek za izjavo : "aj ravno zato lahko rečem, da je gospodarska rast le za slabi dve desetinki odstotka višja, kot je bila prej," sem pripravljen na forum napisat, da sem se zmotil in da me je Janša s svojo zgodbo prevaral. Dokler pa teh podatkov o dveh desetinkah ne vidim, pa te imam za navadnega lažnjivca!

jype ::

luli> jupe : Jaz pa pravim, da nakladaš. Če bi bilo to res, bi stara garda že davno vrgla ven izračun po stari statistiki.

They did.

lufthammer ::

>>>>>Ko spušiš z argumeti, pa kličeš dobermana, da ti jih na repu prinese?

Poglej, lahko grem od točke do točke in ti napišem, za kaj je bilo kaj dobro, pa ne vidim smisla, ker je zate vse slabo. Verjetno doma niste dobili nič ukradenega nazaj....

Pa ne mi spet z izdajalci, kolk si pa star.

luli ::

Ja? In zakaj mi ne poveš, kje bi lahko to prebral? Mogoče zato, ker je stran hostana na webs.si? Imam občutek, da ne moreš podkrepiti svojih trditev.

jype ::

Občasno berem vijoličasti tisk. Saj kot vir ga je podal že Balandeque.

Pa ne skrbi me kredibilnost vira.

luli ::

Prosil bi, da mi daš link od tega "vijoličnega tiska".

drejc ::

drejc kakšne neumnosti pa ti trosiš, ko začneš trobit o zgodovini, o kateri več kot očitno nimaš pojma, pa ni primere. Trikratni vzpon Švabov?! Po WW1 švabi zaradi Versajske pogodbe za jest niso imeli, kaki vzpon neki, posledično je prišel na oblast Dolfe, se do konca zapufal pri Američanih, kreditov itak ni imel niti najmanjšega namena vrnit- če je to za tebe vzpon, potemtakem tudi lahko rečemo kakšen vzpon je doživljala Juga v 70.-ih, ko smo živeli mastno na Zahodnih kreditih. Vzpon my ass.


Vedno se je Nemčija (ekonomsko) pobrala z neizmernimi pufi, to je biu moj point. Pa ne samo Nemčija, da smo si na jasnem. Je samo dober primer kako se lahko celo đabe avtoceste (državni puf) izplačajo posredno preko posledičnega dviga trošenja prebivalstva in dviga cen.

Sej ne rečem da boš zapopadel, ampak tele idiotizmi da je državni puf bumerang direkt v čelo, lahko pustite za levičarska srečanja.
"Rise above oneself and grasp the world"
- Archimedes of Syracuse

Looooooka ::

a ni vazn sam to da so umetno dvignl zaposlenost, uvedl vec novih davkov...presaltal na kompletno neucinkovit sistem zdravstvenega zavarovanja, ki je povsod drugje propadel, potihoma zacel sprejemat zakone, ki nam vsak dan kradejo vec pravic po moznosti v imenu proti teroristicnih zahtev bogve kere unije, na komunisticen nacin brez da bi koga prasal preimenoval letalisce po cloveku, ki je po naklucju sluzil stranki na vrhu ... zacel vec nepotrebnih otrocjih incidentov, ki nam v svetu cist nc ne koristijo in spet se naprej tko kot vse vlade "uspesno" vodili politiko kleceplazenja pred hrvasko in prepricevanja javnosti da nam bo nebeska evropska unija resila vse probleme.Pa se tm smo kokr sm vidu vcer zgubil veliko moznost vpliva zarad ene drzave, ki bo se 200 let tko k izraelci zlorabljala svoje izkusnje v drugi svetovni vojni.
drnovsek pa jansa se vsak dan bols zastopita....funkcije predsednika bojo kmalu zmanjsane na mahanje in lepe nasmehe na proslavah, vse tajne in javne sluzbe, ki smo jih leta in leta sovrazili bojo zaprli in zamenjali z novimi...,ki jih bomo nedvomno vzljubili v prihajajocih letih.Cene izdelkov so se podvojile...place so zaenkrat se kr iste, vsi upokojenci bojo mogl se par 10 let delat vec da se jih ponuca predn se stegnejo.Mladi ne bojo nezaposleni, ker bojo mogl kmal delat ze pr 18ih da si bojo placal fax.Jap situacija v Sloveniji je enkratna.
Se sploh ne cudm da predsenik noce sodelovat v tej farsi.Ta proslava nima nc s to vlado, ta vlada nima nc s to proslavo in ljudi, ki jih folk vneto blati po internetu samo zato ker tko pravi Herr Jansa je iz dneva v dan vec.Ocitno so pac vsi pozabl kdo je dejansko kj v casu osvoboditve kj delu in kdo je vneto prodaju orozje v Jugoslavijo.
Letos bi lahko ta praznik kr lepo skippal ce ne bi blo hvala bogu se par ljudi v Sloveniji, ki vejo da ne glede na to kerga plesastga vosla dajo kot govornika gor, ta praznik ni njihov ampak od vseh.
In grem stavt da bi tud Drnovsek reku da praznuje doma tko kot ostali drzavljani.Po stevilu ljudi, ki so bli pred maximarketom zadnjic nekak ne morm trdit da se je cela Ljubljana udelezla dogodka.Tko da mu nima noben kj ocitat...razn uni, ki so bli tm mogoce.No pa njegov mrtu pes, ki je sledil edini neumnosti tega cloveka...vegeterjanstvu.

drejc ::

lahko pustite za levičarska srečanja.


...in sore-looser pamflete Looookata.
"Rise above oneself and grasp the world"
- Archimedes of Syracuse

dukenukem ::

Looooooka :čestitam super napisano

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: dukenukem ()

lufthammer ::

>>>>Looooooka :čestitam super napisano

Samo ne vem o kateri državi to on govori? Ali pa ne opazim tega, ker malo iz mesta živim. Na podeželju.

perci ::

Jst ne vem zakaj se tako kot normalne drzave pri gradnji avtocest ne posluzujemo raje BOT financiranja

Luka Percic ::

Imo bi se dalo strinjat, da sedaj to ni smiselno, saj so komercialno najzanimivejše smeri narejene.

Bi pa blo fajn nazačetku/nasredini.

A se motim?

username ::

Nič ne bi bilo narobe, če bi se ponašali s številko, pridobljeno po natanko enaki metodi, kot se je uporabljala prej
Jupe, še vedno mi nisi odgovoril, kakšna je ta nova metoda oziroma v čem se je spremenila od prejšnje:

Čakam.
I've got a solution for the rainforest: napalm the lot. (Jeremy Clarkson)

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: username ()

perci ::

Luka: Ja, avtocestni križ je takorekoč narejen, tako da sedaj nekega posebnega smisla nima. Ne vem pa zakaj nismo tega že prej naredili. Pa recimo za železnico bi se lahko šli kaj podobnega. Pa za pediatrično kliniko, konec koncev. Sej ni zadeva na ceste omejena.

Balandeque ::

Saj sem že jaz gor napisal, da je manj možnosti za ribarjenje v kalnem. Ker je to koncesijski posel, nosi večji del tveganja koncesionar. Pri javnem naročilu pa koncedent.

In tako potem Ivanu Zidarju ne bi mogli več plačevati za razne vdore vode, težavne terene in pobirati provizij v obliki pozidanih vil od njega.
Involvement and commitment is like an eggs-and-ham:
the chicken was involved - the pig was committed.

kekz ::

Jst ne vem zakaj se tako kot normalne drzave pri gradnji avtocest ne posluzujemo raje BOT financiranja

Imam občutek, da pri nas ljudje še nikoli niso slišali za to.
Pred leti je bila na radiu oddaja, kjer so ljudi spraševali, kako financirati avtoceste. Na izbiro so dali: iz generalnega proračuna, iz namenskega proračuna (bencinski tolar, ali kako so že imenovali), s posojili. Ob tem še, ali naj se to naredi hitro (večji prispevki, davki, posojila) ali počasi (po plačilni zmožnosti).
Jaz sem dobil občutek, da je bila oddaja nekoliko hujskaška, saj so najraje slišali brez zadolževanja, bilo je ravno po neki odobritvi zadolževanja.
Za kakšne koncesije, privat financiranje itd. sploh ni bilo govora.
Jaz sem le malo poslušal in preklinjal čez novinarsko kratkovidnost. ;(
1
2
»


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Cerar ni več predsednik vlade! (strani: 1 2 3 4 5 )

Oddelek: Loža
22840963 (34204) Jupito
»

Gospodarska rast in stanje na borzi

Oddelek: Problemi človeštva
382566 (1800) kekz
»

predsedniška razprava (strani: 1 2 3 420 21 22 23 )

Oddelek: Problemi človeštva
112823906 (23906) dzinks63
»

Ali Slovenija potrebuje novo stranko? (strani: 1 2 3 4 5 6 7 )

Oddelek: Problemi človeštva
31017918 (14449) gzibret

Še en način kje uporabiti WD 40 (strani: 1 2 3 48 9 10 11 )

Oddelek: Problemi človeštva
54824105 (16154) Caligula

Več podobnih tem