» »

Gospodarska rast in stanje na borzi

Gospodarska rast in stanje na borzi

Avby ::

Pradni konj te vlade je gospodarska rast. Sedaj me pa zanima, kako je lahko gospodarska rast še vedno domnevno visoka, če pa že ogled stanja na borzi pokaže da nekaj tu ne štima.

Ne rečem da ni teoretično možno imeti visoke gospodarske rasti in nizke dejavnosti na borzi. V nekem izkrivljenem sistemu. Ampak preprosto če smo realni to ne gre skupaj.

Najbolj v splošnem bi tako trdili, da imamo podjetja, ki so visoko produktivna vrednost pa jim pada?


Če še malo špekuliramo:

Zanima me kdo stoji za to demonstracijo moči?

1.) Država zaradi takšnih ali drugačnih političnih igric

2.) Finančna elita v slo (na podlag dogovora)

Luka Percic ::

Balon je poču.
Na dolgi rok vse štima.

blackbfm ::

Vrednost jim pada na bolj realno raven. Boljše bi bilo če bi rekel, da so prej delnice nenormalno rasle. Pomoje se dogovarjajo med sabo, država itak nima kej preveč vpliva tuki.

Karaya 52 ::

Avby> Zanima me kdo stoji za to demonstracijo moči?

Em, trg? Vrednost delnice in pa uspešnost podjetja sta dve vrednosti, ki plešeta druga okoli druge zato nista neposredno povezani (na kratek rok).

Avby ::

Slovenija in trg? You must be kidding?

Karaya 52 ::

Trg ja, zato komaj čakam da se isto zgodi še z nepremičninami. Saj vem, zloben sem in brez nepremičnine.

Dva balona letita preko puščave in prvi reče drugemu: pazi kaktussssss. in drugi: pa resssss.

Avby ::

sem in brez nepremičnine


Kot večina drugih mladih ljudi. Zato padec cen nepremičnin kmalu resnično ne pričakujem. Ni pa to tema o nepremičninah zato raje se naj govori o borzi in gospodarski rasti.

Bellzmet ::

Cene delnic na slo borzi (pred sedanjim padcem) niso bile odvisne od uspešnosti podjetja ali od gospodarske rasti (kar bi pričakoval) ampak samo od špekulacij, splošnega dobrega trenda na svetu in neizkušenosti slovenskih vlagateljev. Sedaj se iste stvari ponavljajo, samo da v drugo smer. Se bo že zbalansiral, nč bat.

kekz ::

A ni to fino. Luko Koper sem prodajal po 110, zdaj pa jo spet kupujem pod 60 ;)

Avby ::

Da amapak nekaj mora biti hudo narobe če stanje na borzi ne vpliva na gospodarsko rast? Ko so bile delnice 2 krat precenjene in sedaj, ko so večinoma že pod ceno. Gospodarska rast pa je vseskozi rock solid?

Če poenostavim.

Slovenija za normalni ekonomski razvoj borze v bistvu ne potrebuje, saj je neglede na stanje na borzi stanje enako?

Karaya 52 ::

Avby, saj mi je jasno v katerem grmu tiči zajec: ne, Janša ni kriv za dogajanje na borzi. Na gospodarsko rast vpliva recimo produktivnost, vrednost delnice pa ni nujno povezana z uspešnostjo podjetja. Jasno, če pridejo v javnost informacije da je podjetje pred stečajem bo cena delnicam padla, zaradi tega ker jih bodo vsi hoteli čimprej prodati. To je samo primer kako se lahko cena oblikuje.

kekz ::

> Slovenija za normalni ekonomski razvoj borze v bistvu ne potrebuje, saj je neglede na stanje na borzi stanje enako?

Zakaj pa ne? Za lani vem, da je naše podjetje skoraj pol letnega dobička ustvarilo z mešetarjenjem na borzi. Pa to ni naša osnovna dejavnost.
Spomnim se tudi moje prve službe v eni Iskri, ko je na koncu leta tudi bilanca pokazala X dobička iz rednega poslovanja in ravno toliko iz finančnih poslov (sicer tudi ne borznih).

Tudi naše stranke (večja slo. podjetja) že več let izboljšujejo svoj rezultat s plasiranjem denarja na borzo in/ali celo z borznimi prevzemi.

Žal pa je propadla terminska borza, pa je to prav namensko finančni instrument za izogibanje cenovnim nihanjem in tečajnim razlikam. Ampak kot sem govoril s kolegom financarjem v enem večjem podjetju, večina slo. financarjev "še ni jemala", kako se s tem dela.

Avby ::

Saj je bilo mišljeno sarkastično. Seveda je v normalnih razmerah borza pomeben dejavnik.

Jaz se pa sprašujem zakaj se naša gospodarska rast ne odziva na borzno dogajanje.

Zakaj je gospodarska rast s katero nas spravljajo v dobro voljo ista ob dva krat precenjenih delnicah in nato spet ista ob lahko bi rekli že podcenjenih delnicah na borzi?

luli ::

Avby!

Za ene je pač vedno kriv Janša...

jrtjtejtt ::

Dva balona letita preko puščave in prvi reče drugemu: pazi kaktussssss. in drugi: pa resssss.

Drugi del se glasi: Kje ga vidišššššššššššš?:D >:D :D

Avby, saj mi je jasno v katerem grmu tiči zajec

Men je blo jasno kam pes taco moli (:D ) ko sem prebral: "Paradni konj te vlade je..."

dukenukem ::

padte na realna tla, v naši firmi še nkol prej niso ble slabše plače kot zdej ,odkar je jj na oblasti ,tole je podn od podna ,skratka živa groza ,briga me kaj prkazujejo pa lapajo, v resnic je stanje skoz slabše ,da ne omenjam kašnga nesposobnega finančnega ministra mamo :(

kekz ::

Zanimivo, pri nas še nikoli niso bile boljše. No lani nekoliko, ker gremo letos menda v neke mega investicije.

_marko ::

Janez Janša je kriv, da so mi zadnjič na parkirišču popraskali avto.

Ane Avby in dukenukem ...
The saddest aspect of life right now is that science
gathers knowledge faster than society gathers wisdom.

Mr.B ::

Za plače ste si krivi sami. Če trgovci delajo za 400€, pa se ne pritožujejo, zakaj pa ne, še bolj je treba zategniti plače… Po drugi strani, pa odstraniti sindikat, in narediti novega, ker ta itak ne deluje, mogoče za to, ker so gor isti ljudje že 20let….Še dva mandata pa grejo v pokoj…
Realno gledano, denar se na borzi dejansko ne proizvaja, le njegova realna vrednost pada, čeprav vrednost delnice raste. Načeloma se pa vse balansira…
1$ leta 1900 je bil vreden bistveno več kot je vreden danes, samo da je v mes bila gospodarska rast, inflacija, itd… pa je ta dolar danes vreden recimo 100$, kupiš pa lahko enako materialnih dobrin, kot si jih lahko leta 1900 za 1$... Ampak v bilancah in dobičku se pa pozna…

Kar se tiče nepremičnin, pa mislim da je Ameriški balon, končal tudi tranzicijo pri nas. Cene se bodo umirile, in glede na kupno moč prebivalstva začele počasi padati. Kar pa se bo začelo kazati je to, da bodo sedaj stanovanja postala grajena kvalitetnejše, i n ne tako kot sedaj, ko praktično tožiš sklad za 10-20% kupne vrednosti stanovanja zaradi napak, ki jih kao ni bilo videti ko je nekdo dal žig da je vse ok…
France Rejects Genocide Accusations Against Israel in Gaza,
To accuse the Jewish state of genocide is to cross a moral threshold

kixs ::

Avby:

izgleda se bos moral se marsikaj naucit glede borze!

jrtjtejtt ::

Pa še kdo res verjame, da se je tema odprla, da bi se razpravljalo o borzi in gospodarski rasti:\ ...

Thomas ::

A Mr.B. bi se moral učit?

Po moje si ti bolj potreben učenja, Avby.

Tema je pa odprta zarad čistega veselja do šimfanja.
Man muss immer generalisieren - Carl Jacobi

jrtjtejtt ::

Opa, zgleda da je JJ naročil, da je potrebno kupovati...

borchi ::

ni janša kriv.

janša pravi, da sta kriva erjavec in šrot. :D
l'jga

jrtjtejtt ::

Ne, ne, Kahel in Šrot sta bla kriva včeri zgodaj zjutri in par dni pred tem, danes je pa "kriv" izključno general Glanz;)

Karaya 52 ::

borchi> janša pravi, da sta kriva erjavec in šrot.

Čeprav si napisal to kot šalo je vendarle drobec resnice v tem. Vlagatelji so se pripravili na napovedano prodajo Telekoma, ki sta jo pa onemogočila prav ta dva gospoda. Ta Telekom bi naj bil "tipping point".

donfilipo ::

Borza je samo odsev tega kaj menijo kramarji, da bo fabrika proizvedla in katera bo proizvedla več. Neverjetno odvisna od psihologije, naspidirane z dobrim informacijskim sistemom.

Ko kramarji menijo, da gre fabriki slabo, ker je direktor zlomil nogo in ga je tožila ljubica, se začne črno obdobje 'zračnega kapitala'. To je kapital, ki se ustvarja z barantanjem. Zanimivo je, da barantanje 'arabish' style, v dobi informatike dobiva nove dimenzije in težo, a na koncu ekonomski ukrepi, dolgoročni lastniki in njihov interes prevladajo nad špekulanti in zadeve se umirijo. Kot cigan na tržnici ne more prodajati žoge nonstop po isti ceni in je včasih drag, drugič sumljivo poceni, za isto žogo. No in ko cigan ugotovi, da so delavci proizvedli kljub zlomu noge direktorja še več žog, cena spet pade in zadeve se umirijo dokončno, ko iste žoge prodaja tudi njegov bratranec:)A zavraga se izkaže, da je teh ciganov mnogo več kot bi si mislili:)Da ne govorim, da so ene žoge baloni!

Slovenska borza je bila 3. po donosu. Jap top 3. Ko grejo zadeve v bad je logično, da se kapital seli drugam in je tudi padec precej drastičen. A čim se splošni trendi umirijo= cena zlata (špekulantom se ne splača vlagati več v zlato=, cena nafte, cene hrane i drugih dobrin, potem se borze spet postavijo v rast in cela igrica se na novo začne. Dobi seveda le tisti, ki ima dvoje. Dovolj kapitala in vsaj eno oko neprestano na krivuljah nihanja cen po celem svetu. Kot bi rekli, eno oko je stalno treba držati na ciganskih cenah. In ko imajo nizke cene kupimo...ko jim žog zmanjka jim jih prodamo nazaj:) Vse ta drastična nihanja, pa imajo zelo malo korelacije, z dejanskimi podatki o proizvodnji in gospodarski rasti v dotični državi. Bolj donosna je borza bolj spekulativna so nihanja. In jasno, danes vsak hoče početi vse sam, pa se zgodi da nima časa neprestano držati oka na cenah ciganov, in ravno takrat se zgodi shit. Ampak princip ostane... Zato sem tudi izdelal čisto solidno delujoč program: kdor ima denar in potrebne informacije, ki jih na hitro prebere rehenšiber, ne more zgubiti. Verjeli ali ne. Nekaj časa sem menil, da bo niz takih programov zadevo naredil nepregledno, (to mi je bilo edino logično ob atomsko hitrem barantanju mašin), a se to zaenkrat še ni zgodilo, saj imajo borze, za to že vgrajene davno vpeljane varnostne mehanizme. Le časa tistim, ki denar imajo, po večini primanjkuje. Upokojeni Krpani in ostali švercerji pa si privoščijo brokerje. Stara šola:)

Naj ponovim, realna gospodarska rast se vendarle meri po tem koliko žog smo proizvedli, bolj kot po tem, po kateri ceni jo trenutno prodajajo cigani. In ko smo že pri teh. Trenutno imajo žog poln kontejner, kupcev pa zelo malo. A so malo muhasti. Pa jih glejte. Veliko jih je in z malo 'psihologije' boste kmalu ugotovili kdaj kupiti in kdaj prodati. Če imate seveda dovolj denarja. Sicer je boljše razpravljati takole med pravo 'gospodo' o neverjetni interesantnosti trpljenja človeštva in nasploh:)

Kljub crashu borz to ne pomeni, da se je proizvodnja kaj zmanjšala na sploh. Dobrin je vseh sort vedno več, ciganske veščine, (posojanje tujega denarja in krvavo zaračunavanje obresti) pa vsake toliko pogrnejo, in zahtevajo trdo in včasih pravo nežno roko na vseh ciganskih in delavskih glavah in zadeve gredo spet utečeno pot. Tisti ki imajo veliko, dobijo še več, ostali jim to omogočijo:) A ker se, ko jim gre slabo, cigani derejo bolj kot delavci, se to tudi bolj pozna:) Vse dokler seveda nečesa zares ne zmanjka. Takrat je pa čas za resno skrb. Ampak gospoda kljub vsem psihozam, ki so prizadele tudi mene (verjetno bolj kot vas:), poglejmo realno. A bo nafte zmanjkalo? Ne še! A bo hrane zmanjkalo? Ne še! Ali znajo centralne banke natipkati par nul v konto ponoči, medtem ko so jih odpisali nečaki podnevi. Pa nije džabe bio Tito!:) Ali je cel sistem narejen, da stalno nekje nekaj manjka (pa čeprav Berlusconiju las na glavi:) in imajo dobrine ravno zaradi tega ceno? JA! That is the name of the game. Zdaj je ravno pravi čas, da če imate kakih 10.000EUR začnete gledati v krivulje. Ne bo vam žal. Najprej par mesecev le glejte in potem začnite kupovati. Zadeva je zelo enostavna in neverjetno donosna. Preveč ciganska, da bi ji sam pripisoval kako večjo vrednost, čeravno se dejansko vse blesti v res lepih ženkah, dobrih avtomobilih in pušljih evrov, ko zaškripa pa (BEŽI!) Ker sem vzgojen napačno, mi je patološko všeč tovarna žog in samoupravljanje--- dobr s primesmi anarhije:)A sem se že sprijaznil z usodo.

Resne grožnje gospodarski rasti in tudi dolgoročnim cenam delnic so: visoke cene energentov in nekaterih dobrin, predvsem hrane! A to barantanja na borzah ne bo večno zaustavilo. Le precej mu je v zadnjem času zmanjšalo splošno ljudsko donosnost. Bila so obdobja (apr-sep 2007), ko je babica brez da bi videla cigana, kupila paket žog in jih septembra spet prodala, in zaslužila 30%. Ej! In kdaj spet. Morda ravno zdej ...enkrat...no ker ste prvi val zamudili pa morda drug teden? Ha... a ste mislili da bom povedal a!.... Znate gledanje u budučnost je mnogo skupa tehnologija. A i trebam, znate imam grbu i kamenac na zubima, pa i plastična operacija dobro bi mi došla:)
In times of Universal Deceit, telling the truth
becomes revolutionary act. Orwell

Avby ::

A sem kjerkoli v temi omenil karkoli v zvezi z Janezom Janšo? Morda je to bilo narobe interpretirano in bi moral namesto vladni paradni konj uporaviti besedo državni paradni konj?

Janezo Janšo lahko odprem popolnoma drugo temo in ga tam "šimfam" če želim. Dejstvo je da ga volil nebi pa če na oblast pridejo črnci iz indije koromandije in prav tako ne Nsi. Ampak a sem rekel kjerkoli v temi da je za stanje kriv Janez Janša?

Nevem kdo zavaja? Zakaj domnevate da pripisujem to avtomatsko Janezu Janši? A potem to pomeni da ima inštitut, ki meri gospodarsko rast v rokah Janez Janša? Druge razlage ne najdem?

Sem postavil 2 tezi:

1.) Politične igrice (kjer niti slučajno nisem ispostavil Janeza Janše) ker če bi ga potem zagotovo bi tako napisla da bi se vedelo da na njega leti. Ampak sem postavil tezo odprto za vse političn opcije. In preprost prelet dogajanja v zadnjem času ti pove da Janez Janša niti slučajno nima takšne moči v rokah da bi bistveno bolj kot drugi lahko potvarjal resnice.

2.) Kapitalska elita (kjer spet nima popolnoma dobene veze z Janezom Janšo) razen morda v postavki da so se zarotili proti njemu. Če bi hotel kdo razmišljati v to smer sploh.

Na očitek nekoga da pa o borzi ne vem popolnoma nič pa bi rad razlago, kako lahko dotična oseba ve kaj jaz vem o borzi? In drugo če dotična oseba meni, da v naši državi delujejo kapitalski trgi tako kot bi naj, kako se potem lahko smatra ta dotična oseba za neko avtoriteto na tem področju da sodi kdo ve kaj o borzi in kdo ne?

kekz ::

> Vse ta drastična nihanja, pa imajo zelo malo korelacije, z dejanskimi podatki o proizvodnji in gospodarski rasti v dotični državi.

Da le proizvodnja povzroča gospodarsko rast? Mogoče to drži za pred >100 leti.
Pred nekaj leti sem bral zelo poenostavljen prikaz razmerja dohodkov ameriške države:
* 1/3 prihodkov naredijo borzniki
* 1/3 odvetniki
* 1/3 realno gospodarstvo (ki pa tudi ni samo proizvodnja)

Na zahodu je vedno manj proizvodnje (kar pobrskajte po artiklih doma, kaj je sploh še narejeno v Evropi), pa imamo kljub temu gospodarsko rast.
Ali kot se je pelo včasih: Japanci rade za nas :D (ok, danes pač drugi poševnookci)

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: kekz ()

Avby ::

Recimo me je ravno prehitel ko sem pisal če ne bi omenil kar v prvem odgovoru.

Poglejte si kaj je napisal v temo @donfilipo.

Nikjer ne piše da se mora kdo strinjati z njim in nikjer ni omenil Janeza Janše. Kako to? Če pa sem jaz tako očitno namigoval da je za vse kriv Janez Janša?

Ampak vidi se da je temo vzel resno in je napisal to kaj misli z svojo glavo. Ni pa se prvič delal pametnega, ker češ kako je nekdo drug neumen in ni omenjal Janeza Janše. Kako le je to spregledal če pa je tema namenjena šimfanju JJ?

donfilipo ::

kekz to sicer povsem drži, a dokler borzniki in odvetniki znajo svoj posel ni razloga za kakršenkoli preplah. Le veliki val se je malo polegel. In kdor ni gledal ves čas znakov je lahko veliko izgubil. Verjemi pa da to ni nič tako presunljivega. Le čorave bodo zamenjali tisti bolj pozorni in informacijsko hitri. In tudi volitve bodo kmalu. Pri nas in v ZDA.
In times of Universal Deceit, telling the truth
becomes revolutionary act. Orwell

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: donfilipo ()

Avby ::

S tem se vse strinjam in razmišljam podobno. Ampak zmanjšanje dejavnosti na kapitalskih trgih v sodobnem gospodarstvo bi po moji oceni moralo se odraziti tudi v nižji stopnji gospodarske rasti.

donfilipo ::

Avby>>Kako le je to spregledal če pa je tema namenjena šimfanju JJ?

Ups sory. Janez Janša. Ja on je kriv. Sej je že navajen:)
In times of Universal Deceit, telling the truth
becomes revolutionary act. Orwell

Avby ::

Če že govorimo o Janezu Janši naj še dodam le to. Vrjetno sem na tem forumu in še kje se izjasnil da Janeza Janše ne bom volil dovolj krat, da tega več ne rabim ponavljati.

In ne rabim odpirati tem ki bi ga diskreditirale, saj naj se vsak sam odloči koga bo volil po svoji vesti in gre na volitve in odda svoj glas. Jaz ga zagotovo nebom prepričal kaj naj počne in koga naj voli z temo na slo-techu.

Jaz vem da letos bom volil. In vem koga ne bom volil. To pa še ne pomeni, da trdim da je nekdo za vse kriv. In to ne pomeni da če spet zmaga Janša da se bom pretirano sekiral.

Naj bo tako kot hoče večina. Ko bo pa situacija tako kritična, če bo kdaj sploh, da jaz ne bom mogel sprejeti ene politične opcije za dobeno ceno potem pa tako bog nam pomagaj vsem skupaj, ker takrat se pa ne bomo pogovarjali in natolcevali ampak se bomo klali.

djordjevic ::

Eh, Avby. Ni panike, raje se preseliš. Jaz imam vedno v rezervi Irsko al pa Nemčijo. :)

donfilipo ::

Naj svetujem resno. Čisto brez realne gospodarske podlage bodo nove roke vodnice, spet prinesle nove pozitivne energije in optimizem. Odvetniki, borzniki in tovarnarji bodo počeli pretežno isto. Denar, ki so ga sedaj izgubili mali vlagatelji so pravočasno potegnili borzno pismeni. Izjeme potrdijo pravilo, da je lahko tudi mali vlagatelj borzno bolj jasnoviden od velekapitala. Tragedija malih izgub, pomeni manj vložene informacijske moči. A včasih je že malo zadosti, za pametno ravnanje. Povedal sem, da so banke posodile veliko denarja, ki ga niso imele. In to...ko pride na dan, ta virtualni trg preplaši in domine začnejo padati. Janša ali Bush s tem nima prav veliko. Isto se lahko zgodi tudi levičarjem...Pahorju ali Obami. Ampak novi obrazi, pa res, posebej če govori poetično kot Obama, prinesejo nove energije,nove zagnane ljudi, nove investicije. Za nekaj časa. Potem pridejo nove nepravilnosti na dan. In če smo že pri tem. Pretirano kreditiranje, brez varnih kritij je bolj odlika kakega Tita kot Busha, bi mislil na prvi pogled. Ampak 'pogruntali' so tudi njega, čeravno je pravi vajenec in nedolžen v konkretnih rečeh. Tito je vsaj ukazal ugodne kredite, vsaj tako pravi legenda:)Bush in Janša se težko pohvalita z izrednimi rastmi indeksov leta 2007..tako da ju ne moremo niti kriviti osebno za padec. Faktorji so kompleksnejši in en enostaven...kdor ima veliko denarja vlaga tja, kjer misli da se bo najbolj oplodil. Naj so to tovarne na Kitajskem, ali borza v Ljubljani ('hey is slovenia a real country or is it just a hoax...and ukraine are they both formal soviet republics?). In bolj oprijemljiva je vrednost v tovarnah. Ampak verjemite mnogo več dela in znanja. Tako da...ne se bati. Borze bodo še cvetele. Predvsem, ker se je pokazalo, da vaš denar v borze po svetu vlagajo tudi banke. Le pravilno morajo izračunati tveganje. Kolikor vem denar investirajo vsi skladi in fondi...od državnih do Rockefelerjevih. Ampak pazite! Banka ni vredna toliko, kolikor ima denarja v računalniku! Ta denar ni njihov! In to zadeve zapleta. Ker vsi ne poznajo vseh številk, so možna cenkanja. In cenkanja so odvisna od psihologije in informacij. In ker so informacije nepopolne je mogoča tudi špekulacija. In na borzah je špekulacija sredica dogajanja. The fun of the game. Predvideti potezo nasprotnika. To pa je spet gledanje u budučnost...ja jako skupa tehnologija:)

Ja in volitve pri nas? Ne vem če bom šel. Janša če se bo oženil, bo pokazal, da se je pripravljen za babe tudi življensko žrtvovati, a je rahlo obnorel:), Pahor mi je res kot barbika, Zares pa gledam, gledam in gledam. Moti me Golubič. Ne morem se prepričati, da je dober človek. Pa pojma nimam zakaj! Toliko, da ne boste rekli da nismo nič šimfali. Aja in Bajuk? Tako na prvi pogled se mi zdi, da ga je že enkrat nekdo s kladivom po tintari, pa se bojim, da ga bo spet:) Saj bo še dovolj prilike, za pametne predstavitve programov strank. Kaj nameravajo spremeniti in novinarjem polagam na dušo, naj zatrejo prazna blebetanja in poizvedo o realnih spremembah in izboljšavah.
In times of Universal Deceit, telling the truth
becomes revolutionary act. Orwell

username ::

donfilipo> Borza je samo odsev tega kaj menijo kramarji, da bo fabrika proizvedla in katera bo proizvedla več. Neverjetno odvisna od psihologije, naspidirane z dobrim informacijskim sistemom.
Na žalost nimam časa in sem nadaljni donfilipov tekst samo preletel, ampak zgornji stavek se mi zdi zelo dobro (na preprost kmečki način) opisano bistvo borze.
I've got a solution for the rainforest: napalm the lot. (Jeremy Clarkson)

Avby ::

V bistvu funkcija borze me niti ne zanima v dotični temi.

Bolj me zanima to, kaj se na borzi dogaja in kako to vpliva na gospodarsko rast.

In zakaj velika odstopanja v eno ali drugo skrajnost nimajo v slo vpliva na gospodarsko rast.

Bom rekel tako: kaj je narobe, da nimajo.

kekz ::

Zato, ker je slo borza en mali vrtiček.
Bral sem nekje, da je celoletni promet vseh papirjev na lj. borzi enak samo tri dnevnemu prometu z eno samo delnico (Alianz) v Frankfurtu.

Na lj borzi sem že jaz osebno nekoč prikrojeval tečaje po mojih željah, pa zato sploh nisem porabil bohve koliko denarja. In to ne ravno pri kakšni levi delnici, ampak na takoimenovanem blue čipu iz A kotacije.


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Finančna kriza na Kitajskem (strani: 1 2 3 )

Oddelek: Problemi človeštva
12135817 (30242) GregiB
»

Vdor v Twitter in lažna vest povzročila paniko na borzi (strani: 1 2 )

Oddelek: Novice / Znanost in tehnologija
5014562 (10817) nekikr
»

Med Evropo in ZDA bodo položili nov podmorski kabel (strani: 1 2 )

Oddelek: Novice / Znanost in tehnologija
6421327 (17998) nekikr
»

Politični projekt

Oddelek: Problemi človeštva
212017 (1564) username
»

Drnovšek in proslava (strani: 1 2 )

Oddelek: Problemi človeštva
966951 (4796) kekz

Več podobnih tem