Forum » Programska oprema » "Copyright" pri programih
"Copyright" pri programih
pirx ::
Pozdrav!
Preden bom pisal založniku, še raje vprašam tukaj :)
Torej, če imam program za izdelavo grafov in ga uporabim pri izdelavi statističnega poročila, ki pa je dobavljivo samo ljudem, ki so donirali denar, postali člani internetne strani in si s tem pridobili možnost downloadanja tega poročila - ali s tem kršim kakšen copyright ali ne? Ali so ti copyrighti za vsak produkt specifični ali pa če si lastiš program, lahko pač ustvarjaš in prodajaš tovrstne izdelke po želji? To me res ful zanima :) Ker dvomim, da tisti, ki delajo kakšne Excel grafe ali PowerPoint izdelke in jih proti plačilu ponudijo javnosti, dejansko vprašajo Microsoft, če lahko to počnejo... Ali pa če uporabiš Photoshop in daš narejeno sliko naprodaj...
Še en primer - kaj pa če bi od tukaj skopiral graf in ga nalimal na poročilo, ki je prav tako dobavljivo samo proti plaču - se s tem zopet kaj krši ali pa ne?
No, upam, da se kdo bolj razume v te stvari, kot pa jaz in malo razloži situacijo :)
L.p.!
Preden bom pisal založniku, še raje vprašam tukaj :)
Torej, če imam program za izdelavo grafov in ga uporabim pri izdelavi statističnega poročila, ki pa je dobavljivo samo ljudem, ki so donirali denar, postali člani internetne strani in si s tem pridobili možnost downloadanja tega poročila - ali s tem kršim kakšen copyright ali ne? Ali so ti copyrighti za vsak produkt specifični ali pa če si lastiš program, lahko pač ustvarjaš in prodajaš tovrstne izdelke po želji? To me res ful zanima :) Ker dvomim, da tisti, ki delajo kakšne Excel grafe ali PowerPoint izdelke in jih proti plačilu ponudijo javnosti, dejansko vprašajo Microsoft, če lahko to počnejo... Ali pa če uporabiš Photoshop in daš narejeno sliko naprodaj...
Še en primer - kaj pa če bi od tukaj skopiral graf in ga nalimal na poročilo, ki je prav tako dobavljivo samo proti plaču - se s tem zopet kaj krši ali pa ne?
No, upam, da se kdo bolj razume v te stvari, kot pa jaz in malo razloži situacijo :)
L.p.!
opeter ::
Halo? Če sem že kupil 1500 EUR vredno programsko opremo, bom valjda lahko prodajal izdelke, ki sem jih naredil z njim. Zakaj sprašuješ take?
Seveda pa je drugo vprašanje, če imaš originalno (kupljeno) licenco za dotični program ali ne. Da, zna se zgoditi, da, če nimaš originalne licence in na veliko prodajaš svoje "digitalne" izdelke, da te bodo kaznovali, saj se pri shranjevanju dokumentov v sam dokument zapišejo tvoji podatki, serijska in verzija programske opreme. Po teh podatkih te lahko izsledijo
Seveda pa je drugo vprašanje, če imaš originalno (kupljeno) licenco za dotični program ali ne. Da, zna se zgoditi, da, če nimaš originalne licence in na veliko prodajaš svoje "digitalne" izdelke, da te bodo kaznovali, saj se pri shranjevanju dokumentov v sam dokument zapišejo tvoji podatki, serijska in verzija programske opreme. Po teh podatkih te lahko izsledijo
Hrabri mišek (od 2015 nova serija!) -> http://tinyurl.com/na7r54l
18. november 2011 - Umrl je Mark Hall, "oče" Hrabrega miška
RTVSLO: http://tinyurl.com/74r9n7j
18. november 2011 - Umrl je Mark Hall, "oče" Hrabrega miška
RTVSLO: http://tinyurl.com/74r9n7j
Lincence imam, tako, da ni blema :) No, potem pa super!
Sicer pa na nekaterih produktih piše, da se lahko uporablja samo za osebno uporabo... Mislim, da je eden takšnih MetaStock od Equisa.
No, hvala za odgovor!
Sicer pa na nekaterih produktih piše, da se lahko uporablja samo za osebno uporabo... Mislim, da je eden takšnih MetaStock od Equisa.
No, hvala za odgovor!
Zgodovina sprememb…
- spremenil: pirx ()
SasoS ::
Pri odprti kodi načeloma velja da za izdelek ki ga s programom narediš ne velja licenca programa (torej ne velja GPL, izdelek lahko prosto licenciraš kot želiš) razen če program v poteku izdelave v izdelek kopira del samega sebe (recimo kak kompajler, ampak tu GPL že upošteva izjeme). Mislim da je podobno tudi za plačljive programe...če je izdelek neodvisen, potem je tudi licenca neodvisna, pri kakšnih kompajlerjih pa so že lahko omejitve (mislim da z recimo MS Express produkti ne moreš delati komercialnih programov)
btw, kar se tistega grafa tiče, spodaj piše "By accessing the Yahoo! site, you agree not to redistribute the information found therein." Torej grafa ne smeš vključiti.
btw, kar se tistega grafa tiče, spodaj piše "By accessing the Yahoo! site, you agree not to redistribute the information found therein." Torej grafa ne smeš vključiti.
Zgodovina sprememb…
- spremenilo: SasoS ()
Jap, tu imaš prav. Poleg "express" različic imaš tudi "school" različice ipd. Za Photoshop vem, da je obstajala celo ena verzija, ki je bila samo za osebno rabo. Mislim, da je bila "Limited Edition" ali nekaj podobnega...
Drugače pa sem vprašal založnike programov, ki jih želim uporabljati in načeloma ni težav, edino pri programu za grafe moram napisati "Charts made with MetaStock" ali nekaj podobnega.
Hvala za odgovore.
Drugače pa sem vprašal založnike programov, ki jih želim uporabljati in načeloma ni težav, edino pri programu za grafe moram napisati "Charts made with MetaStock" ali nekaj podobnega.
Hvala za odgovore.
Vredno ogleda ...
Tema | Ogledi | Zadnje sporočilo | |
---|---|---|---|
Tema | Ogledi | Zadnje sporočilo | |
» | Francoska policija s prehodom na Linux prihranila 50 milijonov EUR (strani: 1 2 3 4 … 8 9 10 11 )Oddelek: Novice / Ostala programska oprema | 68477 (57441) | Icematxyz |
» | BSA izdala novo poročilo (strani: 1 2 3 4 … 11 12 13 14 )Oddelek: Novice / Avtorsko pravo | 26502 (19897) | Staripalček |
» | Kampanja OpenOffice.org proti piratstvu (strani: 1 2 3 4 5 )Oddelek: Novice / Pisarniški paketi | 17626 (12252) | Gavran |
» | Kaj Linuxu zavira zavzetje namizja? (strani: 1 2 3 4 5 6 7 )Oddelek: Novice / Ostala programska oprema | 22505 (17153) | CaqKa |
» | Piratstvo (strani: 1 2 3 4 5 )Oddelek: Loža | 11385 (8301) | Ziga Dolhar |