» »

BSA izdala novo poročilo

««
3 / 14
»»

Gregor P ::

Naše (potrošniške) pravice niso pa nič vredne, ali pa njihovo monopolno izkoriščanje trga, je pa povsem nepomembna reč?!?
The main failure in computers is usually located between keyboard and chair.
You read what you believe and you believe what you read ...
Nisam čit'o, ali osudjujem (nisem bral, a obsojam).

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: Gregor P ()

Mipe ::

Legimitni uporabniki so obravnani kot potencialni zločinci.

PaX_MaN ::

Naše (potrošniške) pravice niso pa nič vredne

Lih tolk, da te stvar, ko jo kupiš, ne fenta.

ali pa njihovo monopolno izkoriščanje trga, je pa povsem nepomembna reč?!?

A to o SAZAS? Je Matthai že dal predlog o spremembi tega - če bodo upoštevali, je pa drugo.

techfreak :) ::

Heh kar naj racunajo koliko imajo izgub. Dokler bojo cene nabijal v visave ne nabavljam ce res ne rabim.

Naprimer kot gledam je konverzija $=€ kar standard, ponekod jim je celo to premalo. Ker mi ne omogocijo nakupa po ceni za katero placujejo v US si bom kar lepo vecino stvari zastonj zrihtal. Si moram stvar res, ampak res zelo zelet da sem pripravljen placat 50% vecjo ceno.

Pa sploh nisem nek barbar zdej, ker sem resno pripravljen placat za CD,DVD ali igro (naprimer imam ze preko 60 iger original, cez 100 CDjev,..) samo se mi pa res neumno zdi podpirat neupraviceno visje cene. Ce imam te dve opcije - 50% vecja cena ali pa zastonj bom izbral zastonj skoraj vedno. Pa naj gledajo in racunajo "izgube".

Ni 50% večja, je manj.

In med to ceno spada tudi transport in prevajanje (če je potrebno). In kaj ti preprečuje nakup igre preko interneta?

49106 ::

ajde masjtore objasni koliko so večje če je 1EUR=1,484 dolarja? 48% vauuuuuuuuuuuuuuu
Kakšen transport? A za azijce je pa transport brezplačen? Prevod tudi?

Misliš da imajo vsi kreditne kartice in da se vsem da čakat do enega meseca?

Ziga Dolhar ::

Gregor P:

Naše (potrošniške) pravice niso pa nič vredne


Prosim za odkaz na eno (da ne zahtevam mnozine, o kateri govoris). Hvala.

-- edit: popravljen sklic na Gregorja.
https://dolhar.si/

Zgodovina sprememb…

pss-m ::

YOU must be the change you want to see in the world! we are the world! when we change - world changes if we don't change, the world can't!

jaz ne downlodam avtorsko zaščitenih del ker se držim zgornjega pregovora.

antonija: ni pomembo kakšna je možnost da te zašijejo, pomembno je da je kazen primerna in vzgojna. za vse kazni, ki si jih omenila dobiš "manjšo" denarno kazen, za fileshare pa brutalno, to je del ki se meni zdi sporen. in za vse omenjene prekrše velja isto - stopnja kršenja je le odraz kulture ljudi: če je nekdo nekulturen bo scal za vsakim vogalom,.. in pol maš poscano bajto ker je en prasec.

in ko smo pri kulturi ljudi angel478: tebe si predstavljam kot "tajkuna", če bi bil na oblasti bi pač kradel vse povprek ker lahko. vseeno ti je, če je legalno ali ne, če te ne zaprejo je ql in bi bil nor če ne bi kradel.

jype:ni potrebe po stokanju, da te je nekdo okradel, ker te ni. če nekdo ni nameraval plačati za izdelek ga pač ne bo plačal. gre pa verjetno avtorjem v nos da nekdo koristi njihovo delo brez da bi plačal - razumljivo. kot avtor se verjetno spoznaš na svoje delo. ampak predvidevam da avtorjem marketing ni lih domač (ni za zamerit, ne more en vsega znat). imamo pa cel kup nezaposlenih novopečenih diplomiranih ekonomistov, ki so študirali te stvari. mislim da je nujno potrebno da ekonomisti in avtorji malo sodelujejo ter ugotovijo kako zadevo najbolje prodati, kako izkoristiti fileshare (močno orodje) za svojo korist. vsak, ki uporablja tvoj izdelek (če ga je plačal ali ne) je potencialna stranka, le pogruntati je treba kako dobiti vn €.
kot je že bilo omenjeno, če ne bi vsi uporabljali nezakoniti fotošhop ga ne bi verjetno noben poznal saj je absolutno predrag da bi ga vsak kupil. ampak podjetja plačajo tudi tako velike vsote ker poznajo izdelek in vedo da je dober. microsoft se tudi prilagaja Office Starter Edition bo zastonj , ker spremljajo trg in vejo da bodo drugače izumrli kot dinozavri.
tak način se mi zdi veliko bolj primeren kot "druženje" z politiki in odvetniki ter prilagajanje zakonov, ki ohranjajo zastarel prodajni model. represija ni način.

poweroff ::

Adobe me bo šel kot končnega uporabnika preganjat? Wanna see that. Pa ne mi o američanih. Bodimo realni. Časovno, kot tud prostorsko. Ko bo adobe dobil sodni nalog za zaplembo mojega računalnika na temelju suma da imam gor nameščen njihov krekan software in mi za to presodil še nekej časa v zaporu (to bi bla civilna tožba btw) potem bi mi blo itak jasno da je svet v qurcu... naprej ne grem, bi bil takoj offtopic.

Kaj naj rečem? Pred kakšnim letom sem enemu odvetniku pomagal ven vleči tipa, ki se mu je zgodilo nekaj podobnega.
Kazalo nam je dobro, med drugim tudi zato, ker je policija pri hišni preiskavi naredila nekaj napak.

Potem je ponovno sojenje zadevo obrnilo na glavo. Pred kratkim sva se pogovarjala in tip že zbira denar in se pripravlja na najem kredita, da bo odplačal kazen in škodo iz civilne tožbe...

Matthai, gre za to, da BSA vidi izgube tam, kjer jih sicer ne bi bilo. Če kdo piratizira recimo MS Office, to še ne pomeni, da bi ga sicer kupili - bi pač raje vzeli OpenOffice.

Naj ga torej vzame sedaj. Ker če ga ne, dela "škodo" odprtokodni skupnosti.

Če dobim nek program ZASTONJ pa tud če je piratiziran in jo odnesem brez posledic potem JASNO da bom to tud naredu. Če NE MOREM DRUGAČ kot da tist program plačam, potem bom DVAKRAT premislu če ga bom kupil ali ne.

Točno to je problem. "Cigani" pač kradejo, ker vedo, da jo bodo odnesli brez posledic. Nimajo moralnih zadržkov glede kraje. Če pa ne bi mogli drugače, bi pa prekleto premislili ali se jim splača krati in iti v zapor, ali morda "zbrati staro železo, ga prodati" in potem tisto stvar kupiti.

A to o SAZAS? Je Matthai že dal predlog o spremembi tega - če bodo upoštevali, je pa drugo.

Jup, žal update: baje bo naša nova leva vlada dala spremembe zakona na hladno. Trenutno je menda ključno vprašanje kdo bo na Urad za intelektualno lastnino uspel inštalirati svojega novega direktorja... Spremembe zakonodaje - kje pa. Vsaj do volitev, ko bo spet treba natrosit par floskul, ne bo nič. Pol pa spet po starem.
sudo poweroff

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: poweroff ()

Dragi ::

Ma dejte me primerjat s ciganom pa tajkunom no.
Mislm, zarad mene lahko, sam to še vedno ne bo nič spremenilo. Jst bom še vedno "kradu" software po vašem, vi boste še vedno nabijali v tri krasne.

Sem lepo povedal svoje stališče. Če mislite it v take ekstreme in nabijat žaljivke, prav.

Meni je na koncu važno, da, kot študent lahko tudi kaj zaslužim.
Po vašem bi moral biti oh in sploh v skladu z zakonom in imet čisto vest ker strošim gore denarja za licenco, medtem ko mi software brez čisto lepo služi.

Jebi ga, rajši vidm da me kličejo tajkun in nevem whatnot else, ter grem z prišparanim denarjem na kaki koncert al pa kej.

Če bi bil program poceni bi ga kupil. Fact. Ker ni, ga ne mislim. Dokler nisem prisiljen preit na freeware pa tud ne bom šel.

Matthai, hočeš reči, da je policija z sodnim nalogom vdrla tipu v hišo, mu zaplenila prenosnik in mu izdala kazen zato ker uporablja, NE RAZPEČUJE ampak UPORABLJA nekaj programov brez licence? Facts or it never happened.

Sam sem dostim s.p. rihtal software ko se jim je sistem sesul ali so rabili nadgradnjo. Tam vedno uporabil opensource oz. se posvetujem z njimi. Za njihove potrebe je kul, še posebno ker nočjo imet dodatnih stroškov. Za moje pač ni.
dodatna skrb je tam tudi inšpekcija, pri meni je ne bo. Če jih dobijo bodo plačali težke denarje zaradi kazni.

Sicer mi je pa hecno kako eni izjavljate pripombe v stilu "avtorji produkta MORAJO posegat po strožjih ukrepih da zaščitijo svojo lastnino", ter "ko ne bo noben kupoval njihovga softwera jim bo že potegnilo". Mislim, a sam meni potegne da je to prodajanje buč al kaj?

Kot da se podjetja ne zavedajo, da je treba spremenit mišljenje in ne nadrkavat z zakoni v eno. Dokler folk LAHKO piratizira BO piratiziral. Zakoni gor al pa dol. Glih tako kot se krade pa tajkunizira pa nevem kaj še vse. Samo da tam bodo posledice neizbežne ker so pač šanse da te dobijo visoke, pri "nelicenciranju" so pa pač majhne.

Ko sem kot dijak v srednji imel na voljo tist MSjev program za čist pocen produkte (ne spomnim se imena) sem takrat plačal tisto, čeprav nisem uporabljal. Zakaj, ker imam piratske winse, piratski office in ostalo ms programje na katerega sem navajen. Z plačilom tiste 1 year meni realne licenčnine 30EUR sem jih podpru in tako vsaj delno opraviču piratski software. Če bi drugi isto delal, potem bi isto naredu tud tam (btw, dostikrat tud doniram preko paypala), ne mislim pa plačevat težke pare za en program ki MENI niti približno ne povrne izkupička.

jype ::

Angel478> Jst bom še vedno "kradu" software po vašem

Sej vemo da boš. Jaz bom pa nehal pisat open source in začel od države zahtevat, da mi povrne 50 milijonov evrov letne izgube zaradi takšnih kot si ti - država ti bo pa ta dnar začela pobirat pri nakupu računalnika.

Vsi vemo, kam to pelje, a si ti daleč preveč objesten, da bi nehal bit pezdé, ki se okorišča s tujim delom. Mi je vseeno, če ne bi kupil softvera - zdaj ga uporabljaš in si se za to dolžan strinjati s pogoji uporabe, med katere spada tudi nadomestilo pravnemu lastniku programja.

Jaz vem, da je tebi vseeno, meni pa pač ni. Nekateri pomagajo starim ženicam čez cesto, drugi jih pa počakajo pred banko in oropajo mizerne pokojnine, nihče pa seveda nikoli nima težav s prepoznavanjem angelov.

Angel478> ne mislim pa plačevat težke pare za en program ki MENI niti približno ne povrne izkupička.

Torej ga NE UPORABLJAJ! Če si tako nesposoben, da se ti uporaba ne povrne - očitno ni zate.

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: jype ()

poweroff ::

Matthai, hočeš reči, da je policija z sodnim nalogom vdrla tipu v hišo, mu zaplenila prenosnik in mu izdala kazen zato ker uporablja, NE RAZPEČUJE ampak UPORABLJA nekaj programov brez licence? Facts or it never happened.


Pri P2P ti zadeve downloadaš, a hkrati tudi daješ na voljo drugim (uploadaš).

Njegov primer je malce drugačen. Kupil je cel kup piratskih CDjev ( filmi), potem pa jih je hotel prodat. Ni jih presnemaval. So pa potem seveda našli še nelegalne kopije softwera.
sudo poweroff

Dragi ::

Lej dj nehi se spravljat v moj vzdevek prav. Če te tako moti reči modu da mi vklopi eno spremembo imena in ga bom spremenu. To sem ti že prej reku. Spravljanje na nek vzdevek kvečemu kaže da si izrabil že vse druge argumente in preprosto nabijaš zato da nabijaš.

Komot. Nehej pisat open source, bom pač naprej piratiziral. Sam ko boš od države zahteval odškodnino zarad izgube se bom spet znajdu in hardware naročal iz tujine kjer je cenejši aka tega davka ne bom rabil plačevat.
Od tega ti potem REALNEGA keša kateri je resnično prišel od mene ti ne boš vidu tud centa ne. Bi blo pa drugače če bi mi omogočil licenčnino po meni dostopnih cenah (beri zgornji post). V tem primeru bi ti ne sam da plačal, še vesel bi bil ker boš ti kot avtor imel kaj od tega.

Če si pač sebična piz*a sem lahko tud jst zajeb**i piz**n in pač ukradem. Če češ zaslužit keš se boš pač moral ti pobrigat kako tržit izdelek, ne jst.

Vsi vemo, kam to pelje, a si ti daleč preveč objesten, da bi nehal bit pezdĂŠ, ki se okorišča s tujim delom.
Se ne. Okoriščal bi se, če bi ga naprej prodajal, pa ga ne. Ga imam za lastno uporabo. Iste rezultate bi dosegel tudi z drugim softwerom, magari če ga začnem sam pisat. Vprašanje tukej je samo v kolikšnem času in z koliko več vloženega truda bi dosegel iste rezultate.

Jaz vem, da je tebi vseeno, meni pa pač ni.
Ti je, ker lajnaš kot opica z banano in ne vidiš kaj ti govorim(o). Dokler se ti gre sam za keš te bodo tud drugi jeb** v glavo in kradli tvoj software, ko pa boš dejansko hotu prispevat skupnosti pa boš tud nazaj dubu. Kdo ve, mogoče še celo od mene kdaj kako donacijo dobiš.

Pri P2P ti zadeve downloadaš, a hkrati tudi daješ na voljo drugim (uploadaš).
Ker je pač protokol tak. nimaš kej. So tudi drugi protokoli kjer tega ni potrebno.

Kupil je cel kup piratskih CDjev ( filmi), potem pa jih je hotel prodat. Ni jih presnemaval. So pa potem seveda našli še nelegalne kopije softwera.
točno. Je hotu prodajat, se pravi okoristit z piratskim softwerom. Če je kupu nelegalno potem mu logika narekuje da se tega naprej ne prodaja. Če ga policija dobi kako prodaja oni ne morjo vedt ali je samo "prodal naprej" ali preprodajal. Njim je isto.

Torej ga NE UPORABLJAJ! Če si tako nesposoben, da se ti uporaba ne povrne - očitno ni zate.
Troll more. Dej mi povej kaki program da si napisal. Ga grem potegnit s travnikov če je gor sam da te razpizdim. Tvoje in tebi podobnim mišljenje mi tako pritisk dvigne...
Sej enkrat ko boš star ti bo potegnilo kaj ti govorim, mogoče. Do takrat pa zahtevaj denar in tolči dva polena skupej pa če deluje ali pa ne.

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: Dragi ()

No Can Do ::

Vsi vemo, kam to pelje, a si ti daleč preveč objesten, da bi nehal bit pezdĂŠ, ki se okorišča s tujim delom.
Se ne. Okoriščal bi se, če bi ga naprej prodajal, pa ga ne.

st bom še vedno "kradu" software po vašem, vi boste še vedno nabijali v tri krasne.
Meni je na koncu važno, da, kot študent lahko tudi kaj zaslužim.


emm, sploh prebereš kaj napišeš? Ti dejansko uporabljaš programsko opremo, za katero nisi plačal licence, za služenje denarja...
This user may use sarcasm and cynicism
in a way you are not accustomed to.
You might suffer severe mental damage.

Dragi ::

Vsi vemo, kam to pelje, a si ti daleč preveč objesten, da bi nehal bit pezdĂŠ, ki se okorišča s tujim delom.
Se ne. Okoriščal bi se, če bi ga naprej prodajal, pa ga ne.

st bom še vedno "kradu" software po vašem, vi boste še vedno nabijali v tri krasne.
Meni je na koncu važno, da, kot študent lahko tudi kaj zaslužim.


emm, sploh prebereš kaj napišeš? Ti dejansko uporabljaš programsko opremo, za katero nisi plačal licence, za služenje denarja...


A veš da delno citiranje ni lepo? Read the whole story please.

PaX_MaN ::

Lej dj nehi se spravljat v moj vzdevek prav. Če te tako moti reči modu da mi vklopi eno spremembo imena in ga bom spremenu. To sem ti že prej reku. Spravljanje na nek vzdevek kvečemu kaže da si izrabil že vse druge argumente in preprosto nabijaš zato da nabijaš.

Ja, pol pa dej ime pa priimek na plano, pa te bomo po njima imenovali, ane?

A veš da delno citiranje ni lepo? Read the whole story please.

Ja, zajeb**i piz**n si in še kradljivec po vrhu.

No Can Do ::

@Angel478, sem prebral. A naj citirav vse tvoje neumnosti ki jih kvasiš? Lepo si napisal da ne misliš plačati nič za avtorske pravice (licence) programov, po drugi strani se pa hvališ da služiš na ta način denar in da si z nakupom avtorskih pravic in licenc ne boš povrnil stroškov. Morda si ti tisti, ki bi se moral naučiti tržiti svoje delo, a?
This user may use sarcasm and cynicism
in a way you are not accustomed to.
You might suffer severe mental damage.

jype ::

Angel478> Dokler se ti gre sam za keš

Ja, če bi šlo "sam za keš", potem bi bilo popolnoma jasno - pa ne gre. Gre za fundamentalne premike na področju avtorskega prava. Tisti, ki se nanj požvižgate, povzročate premike v smereh, ki niso v interesu nikogar med nami - so pa v interesu velikega kapitala.

Adobe ne bo propadel, če mu ne plačaš, avtor filtra za Photoshop, ki ga uporabljaš nelegalno, pa morda bo!

Tudi jaz nisem plačal vseh licenc ko jih nisem zmogel in tudi jaz sem počel kaznive reči - a se nikakor ne strinjam, da samo zato, ker je bilo convenient programje uporabljati nelegalno, nisem nikogar oškodoval, ali pa da nisem nebodigatreba, ki krši zakon.

Ko boš malce odrasel boš razumel, zakaj je tako, predvsem pa ti bo postalo jasno, zakaj ravno nelegalna uporaba programja povzroča, da se reči v avtorski zakonodaji premikajo s slabega na slabše.

Dragi ::

A naj citirav vse tvoje neumnosti ki jih kvasiš?
Ne, prebereš jih pa lahko vsaj.

Lepo si napisal da ne misliš plačati nič za avtorske pravice (licence) programov.
Nisem. Preberi še enkrat. rekel sem da ne mislim plačati bajnih zneskov za licence če jih lahko dobim zastonj piratizirane. Ko mi bodo na voljo po dostopnih cenah bom z veseljem odkašljal denar zanje.

Adobe ne bo propadel, če mu ne plačaš, avtor filtra za Photoshop, ki ga uporabljaš nelegalno, pa morda bo!
Dokler prodaja en filter za 50EUR mu ne bo hudega. Če bi ga prodajal po 5-10EUR bi ga kupil, tako kot sem nekatere.

Ja, pol pa dej ime pa priimek na plano, pa te bomo po njima imenovali, ane?
Iz novice: Ugotavljajo, da v Evropi promet P2P obsega 49 do 89 odstotkov vsega internetnega prometa, medtem ko ponoči ta delež poskoči tudi do 95 odstotkov.
Vzemi telefonski imenik v roke pa si zapisuj imena in priimke. Ne spravljal se na mene. Jaz sam govorim na glas kar se drugim ne da razglabljat.

Ja, če bi šlo "sam za keš", potem bi bilo popolnoma jasno - pa ne gre.
Pa se gre. Ponudi mi software po dostopni ceni in plačal bom za njega. Jst nevem kaj ti ni jasno. Sem večkrat napisal, celo dobesedno da ne rabiš "med vrsticami" brat.

Ko boš malce odrasel boš razumel, zakaj je tako, predvsem pa ti bo postalo jasno, zakaj ravno nelegalna uporaba programja povzroča, da se reči v avtorski zakonodaji premikajo s slabega na slabše.
A se te lahko dotaknem? Ne mi solit pameti kako umsko razvit si. Že dejstvo da mi hočeš na vsak način vsilit da kupim tvoj software brez da bi se mi prilagajal pove dosti o tvoji (bi reku inteligenci sam potem bi prav prosu za prepir) razumnosti.

poweroff ::

Pri P2P ti zadeve downloadaš, a hkrati tudi daješ na voljo drugim (uploadaš).
Ker je pač protokol tak. nimaš kej. So tudi drugi protokoli kjer tega ni potrebno.

Protokol je tak, zakon pa tak. In P2P piratstvo je zato kaznivo (sam downloading pa zgolj prekršek). It is a fact.
sudo poweroff

Dragi ::

Pri P2P ti zadeve downloadaš, a hkrati tudi daješ na voljo drugim (uploadaš).
Ker je pač protokol tak. nimaš kej. So tudi drugi protokoli kjer tega ni potrebno.

Protokol je tak, zakon pa tak. In P2P piratstvo je zato kaznivo (sam downloading pa zgolj prekršek). It is a fact.


Kaj pa če vlečem programje dol preko ftp iz serverja lociranega nekje v maleziji? Kaj pa pol? P2P je samo protokol, uploading je nujno zlo. To sem hotu povedat.

PaX_MaN ::

Ko mi bodo na voljo po dostopnih cenah bom z veseljem odkašljal denar zanje.

Ponudi mi software po dostopni ceni in plačal bom za njega.

Nimaš keša, pa kradeš. Kaj je tle tako globokega za razumet?

Ja, pol pa dej ime pa priimek na plano, pa te bomo po njima imenovali, ane?
Iz novice: Ugotavljajo, da v Evropi promet P2P obsega 49 do 89 odstotkov vsega internetnega prometa, medtem ko ponoči ta delež poskoči tudi do 95 odstotkov.
Vzemi telefonski imenik v roke pa si zapisuj imena in priimke. Ne spravljal se na mene.

Tle samo piše, da je tak in tak delež prometa, nič o deležu uporabnikov.

Jaz sam govorim na glas kar se drugim ne da razglabljat.

Ur doin' it wrong.

Dragi ::

Ko mi bodo na voljo po dostopnih cenah bom z veseljem odkašljal denar zanje.

Ponudi mi software po dostopni ceni in plačal bom za njega.

Nimaš keša, pa kradeš. Kaj je tle tako globokega za razumet?

Ja, pol pa dej ime pa priimek na plano, pa te bomo po njima imenovali, ane?
Iz novice: Ugotavljajo, da v Evropi promet P2P obsega 49 do 89 odstotkov vsega internetnega prometa, medtem ko ponoči ta delež poskoči tudi do 95 odstotkov.
Vzemi telefonski imenik v roke pa si zapisuj imena in priimke. Ne spravljal se na mene.

Tle samo piše, da je tak in tak delež prometa, nič o deležu uporabnikov.

Jaz sam govorim na glas kar se drugim ne da razglabljat.

Ur doin' it wrong.


bod trmast če češ bit. Meni je vseeno :)
Svoje sem povedal, kdor je hotu razumet je razumu, kdor je pa trmast in rine pa naj.
Kdor je pameten bo dubu moj keš, kdor je pa trmast ga pa pač ne bo.

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: Dragi ()

49106 ::

Dej mi majketi razlož kako jaz s tem da uporabljam software oškodujem založnike oz. avtorje? Ne dilam naprej torej ne oškodujem nikogar. Zdej če te moti da program uporabljam za osebne potrebe je pa to navadna fovšarija.

Naštel ti bom igre ki sem kupil oz. ki sem jih preizkusil in definitivno nebom kupil.

NFS Shift: Igra ni vredna 10EUR kaj šele 60 in če bi dejansko zapravil 60EUR za to igro bi se še dolgo tolkel po glavi kako neumen sem.
Risen: Solidna igra, ki pa je zaradi buga nisem mogel končati. Hvala lepa avtorjem da se niti toliko ne potrudijo in izdajo patch.
NBA 2K10: Stane le 20$ kar znese le 13,5EUR. Igro bom kupil zaradi nepožrešnosti avtorjev
PES 2009: Kolega ima original in če bi tudi sam imel konzolo bi igro definitivno kupil.
PES 2010: Če bodo transferji porihtani igro kupim takoj, v nasprotnem primeru jo bodo prijatlji. Licence jim tudi po 7 letih odpustim a glede na to da igra izide pozno oktobra bi lahko vsaj igralci igrali za pravi klub(zaključni rok se konča 31.8-2.9)
FM2010: Igro imam prednaročeno. To pa zato ker se avtorji vedno zelo potrudijo in so vedno na tekočem s skupnostjo. Človek ima občutek da je avtorjem usojeno zadovoljevati fan-e.
AoE ror: na podlagi DEMA sem kupil Aoe gold. Po preigrani igri sem uvidel da ni misije(meni osebno najboljša), ki je bila v demotu. Igro sem zbrisal, naložil pa demo. Na cajte se demo ševedno znajde na disku.
Cod2: Definitivno najboljši nakup. Preigral nad 500 ur(verjetno bližje 1000 ali pa čez)
FF 8: Igro preigral 4-5 in sem ponosen lastnik le te.
ff 7: podobno kot pri ff8
Batman Arkham Asylum: kupil org. vendar zaradi buga nisem mogel napredovati. Igro sem bil prisiljen prodati in pri tem izgubil 30EUR.

Kar hočem povedati je da pri igrah dobiš vrečko presenečnja, 99.9% procentov je ščiš ali zbuganih klonov in si avtorji zaslužijo krepko okoli ušes zaradi nategovanja.

Skratka pri software nimaš NOBENE GARANCIJE da bo stvar delovala kot mora, obstaja le dobra dobra volja razvijalcev da zadevo naknadno popravijo če je to potrebno.

Skratka jaz moram vedeti de ne kupujem mačka v žaklju in je takozvano pirastvo moje zavarovanje.

techfreak :) ::

Skratka pri software nimaš NOBENE GARANCIJE da bo stvar delovala kot mora, obstaja le dobra dobra volja razvijalcev da zadevo naknadno popravijo če je to potrebno.

Ko bi le trial in demo verzije obstajale ...

ajde masjtore objasni koliko so večje če je 1EUR=1,484 dolarja? 48% vauuuuuuuuuuuuuuu
Kakšen transport? A za azijce je pa transport brezplačen? Prevod tudi?

Misliš da imajo vsi kreditne kartice in da se vsem da čakat do enega meseca?

Nekatere programe lahko tudi downloadaš in ni potreben transport. Poleg tega lahko naročeno dobiš v nekaj dneh - pač odvisno od tipa transporta. Viso Electron ima vedno več ljudi.

BigWhale ::

Sicer mi je pa hecno kako eni izjavljate pripombe v stilu "avtorji produkta MORAJO posegat po strožjih ukrepih da zaščitijo svojo lastnino", ter "ko ne bo noben kupoval njihovga softwera jim bo že potegnilo". Mislim, a sam meni potegne da je to prodajanje buč al kaj?

Kot da se podjetja ne zavedajo, da je treba spremenit mišljenje in ne nadrkavat z zakoni v eno. Dokler folk LAHKO piratizira BO piratiziral.


Ne, buce prodajate vi, ki pravite, da je krsenje avtorskih pravic nekaj kar itak vsi pocnejo in bodo se vedno poceli dokler bodo lahko to poceli. In, da je po vrhu vsega to ok. Avtorji so zaradi tega v vedno strozje ukrepe pravzaprav prisiljeni. Ja, ko ne bo nihce uporabljal avtorskih del, ki so predraga in prevec bizarno zascitena, takrat jih bodo avtorji nehali proizvajati.

S krsenjem avtorskih pravic dejansko pljuvate v lastno skledo in v skledo tistih, ki avtorskih pravic ne krsijo. Slednji imajo zaradi krsiteljev otezeno uporabo programske opreme.

TESKAn ::

Nisem. Preberi še enkrat. rekel sem da ne mislim plačati bajnih zneskov za licence če jih lahko dobim zastonj piratizirane. Ko mi bodo na voljo po dostopnih cenah bom z veseljem odkašljal denar zanje.

Če delaš stvari, ki jih ne moreš naredit s cenejšim (zastonj) programom, potem ti nekaj narobe delaš.

Pa se gre. Ponudi mi software po dostopni ceni in plačal bom za njega. Jst nevem kaj ti ni jasno. Sem večkrat napisal, celo dobesedno da ne rabiš "med vrsticami" brat.

Kaj je zate "dostopna cena"? In kot sem že napisal, če si sposoben, boš denar za program not prinesel z enim projektom. Če pa ne delaš takih projektov, ki bi prinesli dovolj denarja - potem pa ne rabiš profesionalnega programa.
Uf! Uf! Je rekel Vinetou in se skril za skalo,
ki jo je prav v ta namen nosil s seboj.

poweroff ::

Kaj pa če vlečem programje dol preko ftp iz serverja lociranega nekje v maleziji? Kaj pa pol? P2P je samo protokol, uploading je nujno zlo. To sem hotu povedat.

Ja, se strinjam. Uploading je nujno zlo.

Ampak zakona to ne zanima. Policajev tudi ne. Dejansko vem za tri konkretne primere, ko sta dva Slovenca preko P2P vlekla dol porniče... in se je potem izkazalo, da je bil en pornič v resnici pedofilski film.

V tujini so imeli postavljen honeypot... dobili so IP naslove... in opravili hišne preiskave. Obtožba: distribucija (ne zgolj posedovanje) otroške pornografije.

En se je izvlekel, dva ne.
sudo poweroff

knesz ::

Sploh ne vem, zakaj izgubljate čas z Angelčkom.
Glede na to, da mu je upload nujno zlo, verjetno spada med hit and run torrent userje in je celo med brati pirati nezaželen osebek. :)

Mipe ::

Založbe so prepožrešne dandanes. Da izdajo igro, morajo poskrbeti za medije, embalažo, marketing, tehnično podporo, protipiratsko zaščito (ni brezplačne zaščite, licence so drage), ker pa hočejo imeti od vsake prodane igre profit, cene nabijajo v nedogled. Realno gledano, avtorji dobijo zgolj majhen odstotek in bi zaslužili neprimerno več, če bi igro prodajali prek interneta. To mnogi že počnejo - Steam je samo en primer.

Meni osebno gre bolj za kvaliteto igre, ne puha, s katerem jo obložujejo založbe. Dokumentacijo pogledaš samo enkrat, nato jo odvržeš. Na disku si shraniš sliko DVDja, ker se DVDji lahko poškodujejo. Meni se je to že tolikokrat zgodilo, da še vedno ne razumem, zakaj ne prodajajo iger na flash medijih. Da ne omenjam taske na medije, ki dodatno podraži postopek produkcije. Poleg tega pa je protipiratska zaščita bolj nadležna kot ne - mnogi legimitni kupci, vključno z mano, si na Gamecopyworld nabavimo no-cd za legalne igre, ker nočemo imeti DVDja v enoti, ki bi pol vibrirala kot igračka v Šerbi.

Z veseljem podpiram igre, kjer se avtorji in založniki potrudijo za nas porabnike. Izpostavil bi Stardock (Galactic Civilizations), kvaliteta nad marketinškim nategom. Veliko ljudi je kupilo GC samo zato, da bi podprli te ljudi, ki serjejo proti vetru. Že res, da je bilo veliko kopij GC piratiziranih, vendar so jih veliko prodali prav na račun tega. Rabiš namreš originalen ključ, da ustvariš račun za meta-igranje.

Čedalje več manjših razvijalcev se zaveda, kaj se splača, in ravnajo po vzoru Stardocka. Dokler bodo velike založbe po nepotrebnem nategovale lastne kupce, posiljevale avtorje in jih silile v prezgodnjo izdajo, kar pomeni na tone hroščev, včasih pa celo popravkov ne dovolijo, čeprav bi jih avtorji radi izdali (primer: Lucas Arts in KOTOR2; pravkar so šele ljubitelji igre izdali mod, ki popravi večino bugov ter uvede mankajočo vsebino).

Sam tudi razvijam igre, zaenkrat še ne v produkcijski kvaliteti, vendar že zdaj vem, da je stanje neznosno. Čeprav prodaja raste na račun naivnih frocov ter nevednih staršev, pa zelo upada med rednimi igričarji, ki čedalje bolj bojkotirajo nepravične založbe. Založbe, ki se ne bodo prilagodile, bodo videle precejšen upad prometa; predvsem zato, ker se pojavljajo ugodnejše založbe, ki prodajajo prek spleta in nudijo popolno podporo.

Kolikokrat smo že brali o tem, da je kaka firma šla po gobe in s sabo potegnila strežnike za aktivacijo igre? Ljudje, ki morajo ponovno aktivirati zaradi reformata ali kaj takega, pa v jok. Edina možnost ostane no-cd.

Slepite se, kolikor hočete, vendar je tako. Če porabnik čuti, da ga izkoriščajo oz. nepravično obravnavajo, se bo obrnil na petah.

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: Mipe ()

Dragi ::

Ne, buce prodajate vi, ki pravite, da je krsenje avtorskih pravic nekaj kar itak vsi pocnejo in bodo se vedno poceli dokler bodo lahko to poceli. In, da je po vrhu vsega to ok. Avtorji so zaradi tega v vedno strozje ukrepe pravzaprav prisiljeni. Ja, ko ne bo nihce uporabljal avtorskih del, ki so predraga in prevec bizarno zascitena, takrat jih bodo avtorji nehali proizvajati.

Nop, ne bojo. Vsaj po vsej verjetnosti ne. Spremenila se bo ideologija. a) marketing, distribucija in cena se bodo drastično spremenil b) vse skupaj počepne in gre v opensource.

Likely a)

Če delaš stvari, ki jih ne moreš naredit s cenejšim (zastonj) programom, potem ti nekaj narobe delaš.
Je fino trollat ane? Preberi si moje ostale poste.

Sploh ne vem, zakaj izgubljate čas z Angelčkom.
Glede na to, da mu je upload nujno zlo, verjetno spada med hit and run torrent userje in je celo med brati pirati nezaželen osebek.

Edino to lahko izdaviš? Jype, bigwhale in drugi imajo vsaj kaj pametnega za povedat. Ti samo bluziš.
Fyi lepo seedam nazaj kar potegnem dol.

Kaj je zate "dostopna cena"? In kot sem že napisal, če si sposoben, boš denar za program not prinesel z enim projektom. Če pa ne delaš takih projektov, ki bi prinesli dovolj denarja - potem pa ne rabiš profesionalnega programa.
Ti mene zezaš ali res nisi prebral skor nobenga mojga posta? Sem vse napisal, tud po večkrat.

BlaY0 ::

BigWhale: S krsenjem avtorskih pravic dejansko pljuvate v lastno skledo in v skledo tistih, ki avtorskih pravic ne krsijo. Slednji imajo zaradi krsiteljev otezeno uporabo programske opreme.

Se ne strinjam :D

Ups, a nisem zgoraj napisanega že nekje videl :P

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: BlaY0 ()

Gregor P ::

Že to mi je smešno oz. bolje rečeno žalostno, da v imenu avtorskih pravic, omejujejo mojo svobodo in mi vsiljujejo neke zaščite (včasih celo brez ustreznega opozorila), ki mi običajno predvsem otežujejo, ne pa olajšajo delo s produktom. Medtem, ko nelegalne verzije (brez avtorskih pravic) delujejo brezhibno brez teh zaščit. In še mnogo je tega; nekaj je naštetega v tej temi (dragi Ziga D. ki očitno ne bereš v celoti naših komentarjev).
The main failure in computers is usually located between keyboard and chair.
You read what you believe and you believe what you read ...
Nisam čit'o, ali osudjujem (nisem bral, a obsojam).

Gandalfar ::

A gremo se enkrat .. :)

@Mipe in ostali: zakaj ste mnenja, da imate pravico krsit moje zelje kot proizvajalca avtorske lastnine?

Gregor P ::

Lahko se gremo drugače; zakaj misliš, da imaš ti neko nadčloveško pravico, da bi spoštovali tvoje želje oz. da nam jih ti vsiljuješ?:|
The main failure in computers is usually located between keyboard and chair.
You read what you believe and you believe what you read ...
Nisam čit'o, ali osudjujem (nisem bral, a obsojam).

l0g1t3ch ::

Em zato ker je on AVTOR.

On je nekaj naredil in on hoče imeti nekaj od tega. Če se ti s tem ne strinjaš kršiš zakonodajo.

Se strinjam da je zakonodaja glupa in založbe prepožrešne, ampak piratiziranje ne rešuje problema.

EDIT: Javno hvaljenje da piratiziraš na veliko ni ravno pametno.

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: l0g1t3ch ()

thramos ::

Avtor je v tem primeru ustvaril neko stvar katere kopiranje je trivialno, zaradi tega je priznavanje in uveljavljanje avtorskih pravic drugačno (stvar zakonodaje) kot pri običajnih, materialnih izdelkih.

poweroff ::

Lahko se gremo drugače; zakaj misliš, da imaš ti neko nadčloveško pravico, da bi spoštovali tvoje želje oz. da nam jih ti vsiljuješ?:|


Preprosto. Jaz napišem knjigo.

Po mojem prepričanju s knjigo lahko naredim karkoli. Lahko jo izdam, lahko jo prodajam, lahko jo prosto objavim na internetu, lahko jo pa tudi zažgem in ne objavim. Lahko je celo ne napišem.

Kdo si ti, da mi boš zapovedoval, da moram napisati knjigo in da ti jo moram dati zastonj???
sudo poweroff

Mipe ::

A gremo se enkrat .. :)

@Mipe in ostali: zakaj ste mnenja, da imate pravico krsit moje zelje kot proizvajalca avtorske lastnine?

Če bom rabil tvojo storitev, bom plačal zanjo. Če pa moram pri tem izpolnjevati vse mogoče papirje in plačevati razne takse, da ne omenjam klavzule, s katero avtor in posrednik zavračata kakršnokoli odgovornost za škodo oz. nedelovanje, potem pa bom raje spoštoval lastne pravice potrošnika in pogledal za alternativo.

Preveč je namreč nekvalitetnih izdelkov ter storitev, da bi zanje kar naprej zapravljal. Nagrajujem kvaliteto, zavračam škart.

To je trg. Prilagodi se in delaj kvalitetno, pa te bodo potrošniki ljubili, če boš ravnal krneki in stranke nategoval, pa te bo imel rad zgolj domači ljubljenček, pa še ta samo zato, ker nima izbire.

Skratka, svoje pravice postavljam nad tvoje pravice. Dokler bodo moje pravice spoštovane, bom spoštoval tudi druge.

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: Mipe ()

Gregor P ::

On je nekaj naredil in on hoče imeti nekaj od tega. Če se ti s tem ne strinjaš kršiš zakonodajo.

In? Kdo mu preprečuje, da bi uspešno prodajal njegove programe, ki jih lahko zaradi sodobne tehnologije prodaja v neskončnost? No odgovor se verjetno skriva kar v založnikih oz. monopolistih samih, ki so začeli tako hudo izkoriščati trg in nas potrošnike, da smo bili dobesedno prisiljeni v uporabo inteligentnih alternativ. Torej, kdo največ škodi avtorjem? Ne uporabniki P2P ipd. ampak kar založniki & Co sami;)

Kdaj je torej avtor (založba idr.) zaslužil dovolj s prodajo produkta ad infinitum? Pri milijardi evrov, desetih milijardah? Potrošniki mu zagotovo ne omejujemo takšnih zaslužkov; morda pa ne bi bilo slabo, da bi storili tudi kaj na to temo v zakonodaji8-)

Kdo si ti, da mi boš zapovedoval, da moram napisati knjigo in da ti jo moram dati zastonj???
Ti morda ne, lahko mi jo pa tvoj prijatelj da zastonj. In kdo sedaj komu kaj zapoveduje? Morda trg? Ta je očitno v tvojih rokah.
The main failure in computers is usually located between keyboard and chair.
You read what you believe and you believe what you read ...
Nisam čit'o, ali osudjujem (nisem bral, a obsojam).

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: Gregor P ()

Mipe ::

@Matthai: mar nimamo potrošniki svobodo izbire? Mar ne izbiramo sami, če bomo določeno stvar oz. storitev kupili? Zakaj pričakuješ, da bomo kupili tvojo knjigo, čim jo napišeš? Je to morda obvezno branje?

Tvojo knjigo bomo kupili, če nam bo to odgovarjalo, ne pa samo zato, ker si jo napisal in si vsemogočen avtor.

Zato pa je J.K. Rowling bogata - Harryja Potterja vsi radi beremo, zadovoljni smo z njeno storitvijo. Zato pa razni fakultetni prfoksi jokajo, češ da vsi nekaj piratiziramo obvezno gradivo, ki ga tiska lastna knjigarna. Koliko študentov fotokopira to gradivo, ker je predrago?

Pogoj pri enem od predmetov, ki sem ga obiskoval, je bil nakup ene teh pregrešno dragih knjig. Napisal jo je seveda profesor sam, če nisi imel originalne knjige, se ti je poznalo na oceni in osebnem odnosu.

Kje so naše pravice tu?

TESKAn ::

If it's better and payable, I'll steal it.

Tko gre svet. Bil bi njok če mi je plačljiv program brezplačno na razpolago, jst se pa drkam z eno zastonj alternativo.

V današnjih cajtih se gre "za performance". Vse ostalo je balast.

Torej ker ne znaš delat z alternativo, ti je dovoljeno krast?

Ja, freeware/opensource je kul za male potrebe (pa dejmo izvzet tukej linux/openoffice mkay?, govorim na splošno. Linux/openoffice sta opensource PROGRAMA in ne cel kur**vi opensource kot pojem.), sam ko rabiš en težki produkt boš ali plačal ali pa piratiziral. Vsak ki misli/pravi nasprotno ali nabija v tri krasne da daje kontra mojemu in (podobnimi) mnenju ali pa pač ni še nikoli rabil takega programja.

Ti si torej tak "težak maher", ki dela tako komplicirane stvari, da jih ne more naredit v OSS?
In bale denarja? Študentska verzija stane 350 + 299 + 199 + 229 = 1077 $
"navadna" verzija 999 + 699 + 399 + 449 = 2546$
To ni _nič_, če zadevo rabiš zato, da narediš nek produkt. In če se ti investicija par tisoč € v opremo nikoli ne povrne - kaj naj rečem jaz, ki bi kot elektronik rabil:
- osciloskop, najmanj 2.000€ za nekaj spodobnega
- napajalnik, ~500€, če ni ravno kitajsko sranje in ima še kako zaščito
- spajkalnik, vsaj 500€, če hočeš imet kvalitetnega
da ne omenjam, da me vsaka revizija vezja stane ~200€ samo, da naredim zadevo.

Tako da ne nakladaj o strašnih stroških profesionalnih programov. Če jih pa potrebuješ samo za hobi - hja, definicija hobija je, da boš zanj zapravil kup denarja.
Uf! Uf! Je rekel Vinetou in se skril za skalo,
ki jo je prav v ta namen nosil s seboj.

Gregor P ::

Univerze so pa sploh sprevržen primer. Profesorji so dobri plačani, a vendar se jim ne zdi prav nič sporno, da zaslužijo od študentov še malo postrani s knjigami, skriptami ipd. Včasih je bilo morda težko razdeliti toliko knjig in skript vsem zastonj (tudi organizatorsko), zato smo poleg ostalega organizirali knjižnice etc.; danes pa ni nobenega opravičila več, da niso prav vsa ta obvezna študijska čtiva študentom (pa tudi družbi na splošno; saj davkoplačevalci konec koncev prispevajo za šolstvo) zastonj na internetu (kjer se pa tema že povezuje s temo o e-bralnikih ipd.).
The main failure in computers is usually located between keyboard and chair.
You read what you believe and you believe what you read ...
Nisam čit'o, ali osudjujem (nisem bral, a obsojam).

Keyser Soze ::

Lahko bi rekli, da imajo ljudje pravico "piratizirat" avtorski material v kolikor to počnejo "nekomercialno". Zakaj? Ne vem no... Dokler se plačuje pavšal na vse naprave, ki omogočajo kopiranje/shranjevanje podatkov ne bi imel jajc tako velehementno trdit, da se mi (kot avtorju) povzroča škoda.

Bolj sem mnenja, da se meni (kot potrošniku) povzroča veliko večja škoda kot avtorju. Sam sem namreč prisiljen plačevati "pavšal", ki nikakor ni v mojem interesu, avtorje pa ščiti zakonodja.
OM, F, G!

Zgodovina sprememb…

Gregor P ::

Recimo edem izmed argumentov, zakaj sam rad kupim originalno programsko opremo (da napišem še kaj pozitivnega za avtorje), je tudi dobra podpora, če gre kaj narobe, ali pa pomoč, če kaj ne znam pravilno uporabljati. Pa tudi določeno pravno varstvo imam lahko, če gre kaj zares narobe. Tega vsega nekdo z nelegalno različico pač nima oz. povedano drugače z nelegalno opremo ima lahko uporabnik še ogromno dodatne škode in stroškov.
The main failure in computers is usually located between keyboard and chair.
You read what you believe and you believe what you read ...
Nisam čit'o, ali osudjujem (nisem bral, a obsojam).

poweroff ::

@Matthai: mar nimamo potrošniki svobodo izbire? Mar ne izbiramo sami, če bomo določeno stvar oz. storitev kupili? Zakaj pričakuješ, da bomo kupili tvojo knjigo, čim jo napišeš? Je to morda obvezno branje?

Pogoj pri enem od predmetov, ki sem ga obiskoval, je bil nakup ene teh pregrešno dragih knjig. Napisal jo je seveda profesor sam, če nisi imel originalne knjige, se ti je poznalo na oceni in osebnem odnosu.

Kje so naše pravice tu?

To je seveda narobe. Zato sem jaz zagovornik ideje, da bi moralo biti študijsko gradivo brezplačno na spletu.

Ampak mi ne govorimo o tem. Govorimo o tem, da ima Rowlingova (ali pa jaz) pravico, da določi pod kakšnimi pogoji se bo smela uporabljat njena (moja) knjiga.

In ne razumem kako lahko "potrošniki" pričakujete, da vam bo Rowlingova (ali pa jaz) zastonj napisala knjigo. Kje je vaša pravica, da jo kopirate?
sudo poweroff

Gregor P ::

In zopet? Kje je težava? Ona ima pač svoje interese in želje, si lahko zamisli raznovrstne pogoje, jaz kot potrošnik imam zopet svoje, in s pomočjo družbene tehnologije (morda bi se tu našla neka družbena pravica ali pa samo del nje do njenega dela) je z dobro idejo uspela priti do ogromno denarja (in vesel sem za to, še toliko bolj ker so dejali, da je bila prej revna); vse njene knjige pa so od vsega začetka bile tudi brezplačno brez avtorskih pravic na spletu. Torej njeno pisanje ni bilo "zastonj", bi pa lahko bilo, če bi njena knjiga bila slaba oz. slabo sprejeta. Nobeden ji ni naročil, ali pa zahteval od nje, da naj napiše knjigo; sploh pa ne brezplačno. Storila je, ker si je to sama želela. Vse v najlepšem redu. Očitno se lahko dober produkt brez težav prodaja. Ali je morda zaslužila premalo?
The main failure in computers is usually located between keyboard and chair.
You read what you believe and you believe what you read ...
Nisam čit'o, ali osudjujem (nisem bral, a obsojam).

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: Gregor P ()

Mipe ::

Ko kupim knjigo, igro, glasbo, film, kakorkoli že, s tem prevzemam lastništvo te kopije. Zakaj ne smem kopirati tega za osebne namene? Sploh če ne namarevam deliti tega z drugimi, vendar je očitno zločin delati varnostne kopije. Raje bi videli, da še enkrat plačam za izdelek.

Če pa misliš kopiranje brez aktualnega nakupa, no, to je pa druga stvar. Moja filozofija je taka, da izdelek sprobam, preden vložim neko vrednost. Tega se tudi držim; prenesem torrente, preizkusim, če me izdelek fascinira še po eni uri, ga kupim, da lahko koristim vse povezane storitve - popravki, online play itd. Če mi ne ustreza, če je preveč hroščat, če sploh ne dela na mojem računalniku, sem si pravkar prihranil denar.

Zdaj pa bi rad nekaj poudaril - pri avtorskih delih, ki imajo elektronsko končno obliko, ne gre za unikatna dela, pri katerih v vsak izdelek posebej avtor vloži enako količino časa in dela. To ni kot kiparstvo, ne slikarstvo; pri glasbi in literaturi avtor vloži čas in trud zgolj enkrat, nato pa služi na račun kopij. Seveda vemo, da pisanje in skladanje ni tako enostavno, vendar je to preveč omamen trg za lenobe (kot sem jaz).

Se pravi, da ima neko avtorsko delo majhno vrednost (če jo merimo v količini vloženega dela in časa), ki se umetno množi s številom kopij. Zato imamo toliko založb - literatura, glasba, filmi, animacije, oglasi itd., trg je tako rekoč nasičen, pa še kar rastejo kot gobe po dežju, ker lahko množijo končni izdelek po mili volji. Samo tržiti ga je treba.

Si avtor res zasluži plačilo? Jaz trdim: VSEKAKOR. Vendar za dejansko delo, ne za kopije. Pri avtorju bom z veseljem kupil knjigo, ki me zanima - ker vem, da ga neposredno podpiram. Vendar dandanes tega odnosa ni več - avtor je zgolj uboga entiteta, ki se skriva v kotu, moleč odprto dlan, medtem ko je dvorana polna posrednikov, ki tulijo čez drug drugega, zahtevajoč provizijo in bemteč čez piratsvo.

Hočem podpirati avtorja, ne pa požrešnih založb. Menim, da nas (večina) meni podobno, ni osebnega odnosa, zato kopiramo. To je tako rekoč javna lastnina, tako kot klop v parku, na katero se usedemo, ne da bi sploh pomislili na vložen trud stvaritelja klopi. Za to, da se imamo možnost odpočiti v udobju, ta stvaritelj je dobil samo enkrat plačano, zdaj pa morda čaka v vrsti pred zavodi za zaposlovanje.

Načelen človek sem, verjamem, da mora biti človek nagrajen za svoj trud. Ampak ne takole. Založbe tržijo na račun kopij enega avtorskega dela, avtor pa dobi mizerno vsoto, če ne gre za uspešno delo. Za mesece dela dobi tako rekoč drobiž, če ni uspešen. To je zgrešen sistem, ki temelji na ŠTEVILU KOPIJ.

poweroff ::

In zopet? Kje je težava? Ona ima pač svoje interese in želje, si lahko zamisli raznovrstne pogoje, jaz kot potrošnik imam zopet svoje

Ne razumeš. Recimo, da ona napiše novo knjigo, potem pa se odloči, da jo bo zažgala, ker so prejšnje toliko piratizirali.

Imate potrošniki pravico, da od nje zahtevate, naj knjigo vseeno objavi?
sudo poweroff

Gregor P ::

Vprašanje, če jo je naredila z našim oz. davkoplačevalskim denarjem, potem zagotovo.

P.S.: sicer pa ne vem, zakaj bi šel nekdo zažigat nekaj kar mu nosi ogromno denarja, ne glede na neke spletne različice brez avtorskih pravic?
The main failure in computers is usually located between keyboard and chair.
You read what you believe and you believe what you read ...
Nisam čit'o, ali osudjujem (nisem bral, a obsojam).

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: Gregor P ()

Dragi ::

Ti si torej tak "težak maher", ki dela tako komplicirane stvari, da jih ne more naredit v OSS?
Ti si pa ena mona ker ne bereš mojih postov. Sem ti reku da jih preber.
Ne mislim se ponavljat.


In bale denarja? Študentska verzija stane 350 + 299 + 199 + 229 = 1077 $
"navadna" verzija 999 + 699 + 399 + 449 = 2546$
Študentska verzija česa? Jst sm dal photoshop suite samo kot primer. Ne bit picajzlast tukej. Programov ki jih rabim je dosti več.

To ni _nič_, če zadevo rabiš zato, da narediš nek produkt. In če se ti investicija par tisoč EUR v opremo nikoli ne povrne - kaj naj rečem jaz, ki bi kot elektronik rabil:
- osciloskop, najmanj 2.000EUR za nekaj spodobnega
- napajalnik, ~500EUR, če ni ravno kitajsko sranje in ima še kako zaščito
- spajkalnik, vsaj 500EUR, če hočeš imet kvalitetnega
da ne omenjam, da me vsaka revizija vezja stane ~200EUR samo, da naredim zadevo.


Me ne zanima. Ti delaš to v poklicu, jst delam za dodatni cvenk da med študijem mal lepše živim. Nimam časa tega delat v polnem delovnem času. Če je zate 1kEUR malo, zame ni in preprosto nisem pripravljen investirat 1kEUR samo zato da je "legalno", medtem ko če bi blo vse skupej mogoče 200EUR, potem bi.

Tako da ne nakladaj o strašnih stroških profesionalnih programov.
Če jih pa potrebuješ samo za hobi - hja, definicija hobija je, da boš zanj zapravil kup denarja.

Preberi zgorej. Je v istem postu, s tem ne bi smel imet problemov.

Sam vi očitno res ne zastopite. Imam nameščen TescanWhale((C)) software ki mi služi za video obdelavo. Produkt lepo deluje en teden, nakar preneha delovat. Licenčnina je 1kEUR. Imam na izbiro a) kupit program, b)grem na freeware, c)piratiziram.
Zdej mi pa povejte kaka je razlika za samega AVTORJA (ne govorim o principu) pri dohodku med b) in c). Je ni. Licenčnina je predraga. Izdelka ne mislim kupit. Šaltam na freeware ali piratiziram. Od mene avtor ne bo dobil nobenga keša ker si tega ne morem privoščit. Če potem avtor na vsak način vztraja da sem blabla pirat in da hoče keš in mi težil z kaznijo, potem bom pač šel na freeware. Keša še vedno ne bo dobil, bo pa pokazal kako frdamano objesten je, nekaj v stilu: "omg u tuk mah lolipop?! I WANT PICE! or ELSE!!".
Bi bla pa celotna situacija drugačna če bi mi omogočil licenčno programsko opremo po MENI in MOJIM PRIHODKOM za STATUS ki ga imam primernih cenah.

To je seveda narobe. Zato sem jaz zagovornik ideje, da bi moralo biti študijsko gradivo brezplačno na spletu.
Ne rabi bit brezplačno. Lahko je plačljivo, ampak toliko da pokrije stroške in ima rahlo dvignjeno ceno, da ima avtor dobiček. Ne pa nabit ceno za eno bogo knjigo na 100EUR. Jasno da bo fotokopirana pol. Objestnost vodi v objestnost, začne se pa pri viru.

In ne razumem kako lahko "potrošniki" pričakujete, da vam bo Rowlingova (ali pa jaz) zastonj napisala knjigo. Kje je vaša pravica, da jo kopirate?
Ponovno, ne pričakujemo. Hudo dobra knjiga po dostopni ceni. Kolk je bla takrat? 7 jurjev al neki tazga. Še ena boga enciklopedija ki jo boš pogledal 5x v življenju stane več. Jasno da boš kupil knjigo. Če bi bla 20jurjev je ne bi.
««
3 / 14
»»


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

BSA poroča, mi pa na drevo

Oddelek: Novice / Industrijska lastnina
104237 (2812) [D]emon
»

Piratstva v Sloveniji sicer malo manj, a BSA ni najbolj zadovoljna

Oddelek: Novice / Avtorsko pravo
4113422 (9510) technolog
»

BSA še vedno domišljijsko vrednoti piratstvo

Oddelek: Novice / Avtorsko pravo
359872 (8095) Gregor P
»

BSA izdala letno poročilo (strani: 1 2 3 )

Oddelek: Novice / Avtorsko pravo
12712914 (9932) opeter
»

BSA obvešča (strani: 1 2 )

Oddelek: Novice / Avtorsko pravo
9812177 (8793) Tody

Več podobnih tem