» »

Kampanja OpenOffice.org proti piratstvu

1 2 3
4
5

roscha ::

@wini

Tista tajnica ve da se kazalo v wordu naredi tko pa tko ... v OOO pa se ji ne sanja.


Ta argument je popolna neumnost. Poglej si Pisarno od Mehkecure verzija dvajurja sedem Beta, pa ti bo vse jasno.

Oziroma vprašanje za Mihija. Kako si predstavlja da bodo ljudje sploh šli na M$O2007, če pa je izgled "kar nekaj"? Veš koliko stane izobraževanje? Pa to nobena resna firma ne bo plačala >:D

Izi ::

sammy73 je sicer močno pretiraval ampak bistva se je vseeno dotaknil.
Office programi so za domačo rabo, za tajnice in šolarje.
Tudi pisateljem pridejo prav za pisanje njihovih knjig.
Potem pa se počasi neha in to tukaj marsikdo pozablja in daje neke primerjave kako neki Office program malo drugače obravnava zapletene formule ali na stotine grafov in slik, kot drugi. Office sploh ni namenjen temu. Jasno je, da bo pri pretvarjanju iz enega v drug format prišlo do odstopanj, če uporabljaš program za stvari za katere ni profesionalno namenjen.
Tukaj štejete OOo v slabo, ker ne zmore do popolnosti konvertirati dokumente med različnimi formati zapisov, vendar pozabljate, da OOo razume in kar precej dobro konvertira med precej različnimi zapisi medtem ko MSO sploh ne zna niti prebrati različnih formatov kaj šele, da bi karkoli konvertiral. Glede tega je OOo svetlobna leta pred MSO.

Za znanstvene dokumente z neskončnimi formulami in podobnimi nerazumljivimi stvarmi za navadne uporabnike se pa uporablja recimo LaTeX, ki ga je že Sammy omenil.

Če hočeš uporabljati stotine slik in grafov pa veliko različnih prelomov strani potem se uporabi programe za namizno založništvo.
Professionalci za izdelavo revij in časopisov si z Office programi nimajo kaj pomagati.
Med bolj znanimi takimi profi programi je recimo Adobe InDesign.

Primerjava Adobe InDesign proti Microsoft Word je podobna kot Adobe Photoshop proti Microsoft Paint, ki je priložen Windows. >:D

Zato primerjajte MSO in OOo v stvareh katerim sta namenjena in sicer pisanju teksta z možnostjo, da se dodak kakšno sliko ali graf pa tudi kakšno enostavno formulo še prebavita, vendar vsak malo po svoje.

3p ::

Ravno LaTeX je zanimiv primer, kako zna tudi FLOSS skupnost biti neučinkovita. Ko ni neke iniciative "naredimo boljši opensource kot ona zlobna firma" tudi ni nekih raziskav in hudih idej, kako bi nekaj boljše naredili. Pač vsi molče prenašajo LaTeX z vsemi njegovimi "fintami" vred (pa ga poleg še hvalijo, kako je to najboljša stvar po izumu kolesa). Denarja pa se kaki firmi v tako malo nišo spet ne splača vlagat...

Microsoft ::

Zakaj so ze piratske verzije MSjeve programske opreme tko slabe? Ker neki je. MS si lasti vse mozne in nemozne previce nad tistim CDjem. Ce se bo odlocu, da bo dopuscal neko stopnjo piratstva, se je sam tako odlocil (btw, lep primer je Vietnam:P).
Tko da, kaj imajo tu za delat drugi?!?! To je MSjeva lastnina in sam se bo odlocil, kako in kaj je in bo z piratstvom njegove programske opreme. Ostali se res nimate kaj vtikat v to, "kako bi moralo biti".


by Miha
s8eqaWrumatu*h-+r5wre3$ev_pheNeyut#VUbraS@e2$u5ESwE67&uhukuCh3pr

Zgodovina sprememb…

roscha ::

Ajde Miha ne klobasaj. Odgovori raje na moje 2x postavljeno vprašanje.

Kako si predstavljaš da bodo ljudje migriral na M$ Off. 2007, ker je uporabniški vmesnik povsem drugačen. Dosedaj je bil to en "globjih" argumentov zakaj ne it na OOo.

Torej?!

3p ::

roscha: To kar vprašuješ, je vprašanje, na katerega bi marsikdo rad imel odgovor. Pa ne to, kako in odkod denar, ampak ali bodo ali ne. Če ne bodo, bo Microsoft lahko počasi začel Office metati za uporabniki ali pa ga deliti zastonj (ali pa bo iz njega naredil OMO (openmicrosoftoffice)). Če ba folk bo migriral, pa bo to velik poraz za OO (in drugo konkurenco), ki bo lahko samo stisnila zobe in prekopirala novosti.

kopernik ::

Mah, roko na srce, uporabniški vmesnik sploh ni ne vem kak argument. Kar se tiče domačih uporabnikov je večinoma argument ta, da zastonj lahko dobijo več, zato se bo tudi MSofiice2007 na veliko piratiziralo in nameščalo v domačih mlinčkih.

Kar se tiče podjetij pa bo zadeva taka kot vedno doslej : čimveč časa bodo ohranjali obstoječe stanje HW in SW(danes lahko vidiš zelo staro kramo po podjetjih), ko pa ne bo druge bodo nabavili nove MS produkte. Zakaj ? Ker je tako najlažje, ker to vsi delajo, etc. Moraš upoštevat da je MS že 15 let dobro "vkopan" pri večini uporabnikov in sploh ne razmišljajo o alternativih, ki "baje" povzročajo probleme, so nezanesljive, ni podpore, itd.

3p ::

kopernik: Ja, predvsem pa je treba priznati, da bo tekma bolj izenačena, če se bo, takrat ko bodo firme začele menjavati, že koliko toliko prijel opendocument zapis...

balocom ::

ki "baje" povzročajo probleme, so nezanesljive, ni podpore, itd.

Take probleme bi treba pri uporabnihih izkoreniniti;(
V svetu brez googla bi bil najbolj uporabljen ukaz v bash-u ukaz man

Pithlit ::

Kopernik: po 15 letih se za MS pojavlja nov problem. Prihaja do menjave generacij, in s tem bolj fleksibilnih uporabnikov. Po 15 letih to sicer še ni tako zelo očitno... se pa vedno bolj kaže.

In še ontopic: Najboljša stvar, ki se lahko zgodi FLOSS-u je popolnoma onemogočeno pirateriziranje programske opreme.

Pa še vsem flejmerjem: eno naj vam postane čimprej jasno... za vsako delo obstaja le eno orodje, ki je lahko najboljše. Naj bo to orodje plačljivo ali ne.
Life is as complicated as we make it...

Microsoft ::

FLOSS se nima kaj vtikat v MSjevo lastnino.


by Miha
s8eqaWrumatu*h-+r5wre3$ev_pheNeyut#VUbraS@e2$u5ESwE67&uhukuCh3pr

Pithlit ::

Saj se ne.
Life is as complicated as we make it...

Poldi112 ::

Če MS ne dovoli kopiranja in ljudje kopirajo to ni samo problem MS-ja.
Tatove preganja predvsem država in ne oškodovanec.
Lahko pa seveda MS da software zastonj - takrat bodo pirati, ki to več niso, samo njegov problem.
Where all think alike, no one thinks very much.
Walter Lippmann, leta 1922, o predpogoju za demokracijo.

MrStein ::

Miha:
FLOSS se nima kaj vtikat v MSjevo lastnino.

???

Razen če to misliš v stilu ko bajker na majco svoje pičke napiše "Property of Buz" ? (torej so firme "last" MS-a in se drugi nimajo kaj vtikati ?)
Motiti se je človeško.
Motiti se pogosto je neumno.
Vztrajati pri zmoti je... oh, pozdravljen!

borchi ::

ja, seveda. ko je tu thomas bedarije trosil kako breplačna programska oprema nima kj delat po pisarnah državne uprave so pa vsi v njegov rog tulili. sedaj pa se OS skupnost ne bi smela borit proti piratstvu???!!! in tega ne bi smela delata samo zato, ker je najbolj piratiran microsoft??? in da naj pol podelimo monopol nad preganjanjem piratstva k microsoftu?

kj bol butastega še nisem slišal.

malo off-topic ampak ker smo že pri brezplačnih stvareh... je kdo od vas vrlih častnih borcev proti komunizmu že pribil na križ bručana? tip je pravkar nabavil "openoffice" v vrednosti POL MILJARDE SIT!!!! resnično, js tega ne razumem!
l'jga

G-man ::

What!!!!

Vir, od kje ti tebi to, borchi?

BigWhale ::

Operacijske mize, ki so bile donirane.

Read between the lines... :)

poweroff ::

drejc: Mogoče v akademskih logih. SPSS je še vedno the tool, kar se statistike tiče v gospodarstvu imho. Zavarovalnice pa kar lepo zaposlujejo matematike.
SPSS se veliko uporablja tudi v akademskih krogih. Ampak v statističnem smislu je R daleč zmogljivejši. Tudi veliko lepše grafe riše.
sudo poweroff

poweroff ::

Ravno LaTeX je zanimiv primer, kako zna tudi FLOSS skupnost biti neučinkovita. Ko ni neke iniciative "naredimo boljši opensource kot ona zlobna firma" tudi ni nekih raziskav in hudih idej, kako bi nekaj boljše naredili. Pač vsi molče prenašajo LaTeX z vsemi njegovimi "fintami" vred (pa ga poleg še hvalijo, kako je to najboljša stvar po izumu kolesa). Denarja pa se kaki firmi v tako malo nišo spet ne splača vlagat...

Točno to. Konkurenca.

Zakaj se potem eni tako upirate konkurenci Microsoftu?
sudo poweroff

3p ::

Matthai: Ne vem zakaj se upira kdo drug. Mene moti le obravnavanje po različnih merilih, ki ga na slo-techu ne manjka. M$ je po defaultu evil, open source pa najmanj rešitelj sveta. Konkurenca pa uporabnikom seveda koristi.

Roadkill ::

Meni je bilo samo zanimivo tisto vprašanje: "Če je OOo tako kul, zakaj večina še vedno uporablja MSO?"

Naj si avtor malo pogleda statistike uporabe OOo pred petimi/tremi/enim letom in danes. Upa kdo ugibat obliko tega grafa?
Naš Microsoft bo seveda zdaj zmagoslavno napisal, da rast iz 0,1% na 0,5% (povsem izmišljene številke) še vedno ne pomeni nič, ampak če se potegne kaka vzporednica na kak firefox, potem si lahko zamislite kakšna zna biti situacija čez par let.
Je pa res, da ta primerjava rahlo šepa, ker MSO ni tako gnil, kot IE in OOo ni tako dodelan kot firefox.

Moj point je, da je glavno, da se stvari premikajo. Pa če določeni MS fani še tako obsesivno tretirajo uporabnike OOo kot neke heretike in ljudi, ki ne vejo kaj je za njih dobro.

Meni je MSO bolj všeč, ker ima bolj dodelan interface (čeprav mi gre v XP na živce tist "sidebar", tako da bi mi šli MSO 2007 vrjetno le še bolj na živce), ampak uporabljam OOo.
Očitno sem nek bolnik... uporabljam tool, za katerega se zavedam, da je malenkost slabši... kaj za hudiča je narobe zmano?

Po drugi strani so mi všeč tudi BMV M5, MB SLR AMG, Mazda RX8 in Mitsubishi EVO 8, vozim pa Peugeota 106 letnik 97, tko da mam to zgleda že v krvi...
Ü

chaos_AK ::

Nivo debate na ST je res čedalje višje. Prav zanimivo bi bilo zvedeti, kakšna je povprečna starost obiskovalcev, ker mene takšno prerekanje spominja le na vrtec.

Bom poskusil napisati nekaj konstruktivnega, kar se verjetno ne bo dopadlo nobenemu ...

Naprej o smislu oz. namenu Worda (ali openoffice Writer-ja) oz. Office-a:
Word je namenjen pisanju kakšnega pisma, dopisa ali poročila. Ne gre z njim postavljati knjige ali kaj podobnega (veliko bolj primerni programi so InDesign, Quark, PageMaker ...), ne gre z njim pisati naravoslovnih člankov (na žalost tu pride prav samo LaTeX) ali oblikovati kaj bolj grafičnega (v tem primeru je treba uporabiti kakšen CorelDraw, Illustrator ...).

Tudi Excel (oz. Calc in podobni) je uporaben samo za kakšno hitro obdelavo (malega števila) podatkov in izdelavo kakšnega grafikona. Za večje stvari potrebuješ bazo in namenska orodja za analizo.

Torej: cel office ima zelo omejeno uporabnost. Zakaj bi torej ljudje plačevali nevemkoliko deset tisoč tolarjev za tako stvar?
Domači uporabniki iz dveh preprostih razlogov: ker NE plačajo in ker isti program uporabljajo v službi / na fakulteti / kjerkol, in drugega sploh ne poznajo. Kot je že večkrat bilo napisano, če bi morali za čisto vsak program, ki ga imajo ljudje nameščenega, plačati (brez izjeme), močno dvomim, da bi sploh kdo razmišljal o nakupu office-a. Ali photoshopa, ki ga skoraj nihče ne zna izkoristiti do konca, se pa da večino stvari, ki jih ljudje potrebujejo, narediti s kakim zastonjskim ali veliko cenejšim programom. Podobno velja za ostale piratske programe.

V podjetjih je pa stvar malo drugačna. Kot prvo, lahko Office načeloma dobijo dosti cenejše kot domači uporabnik. Kot drugo, se Microsoft trudi v smeri dela v skupini, povezave z drugimi (Microsoftovimi, jasno) programi, in čimmbolj enostavnemu delu. Problem je samo v tem, da veliko podjetij tega sploh ne uporablja, in, kot je nekdo pred mano napisal, bi bil večini ljudi dovolj Office97. Takšni bi tudi brez problemov lahko uporabljali OpenOffice.

Kar se pa tiče nekaj izjav v tej temi:
OO je kopija Pisarne. Večinoma ja, ne pa čisto. Dejstvo je, da Microsoft ni izumil ne urejevalnika besedil ne preglednice, ampak jih je preprosto skopiral (ali pokupil) od drugih.
OfficeXPEX2010 krkol rula ipd. Verjetno je res boljši (odvisno na kaj gledaš), samo ne pozabit, da primerjaš program, ki ga piše več tisoč programerjev (in ki stane kar lep kup denarja), in zastonjski program, ki ga (večinoma) ljudje pišejo zastonj.
Excel za urejanje logov. Ta je pa res dobra. Mogoče bi se moral malo razgledati po alternativah. Na unixih je stvar logična - malo perl-a, ali pa grep|awk|sed|krkol, pa pol v gnuplot če rabiš graf, ali pa preusmeritev v text file. Na windows-ih ... no če že drugega ne, začneš s kakim Ultraedit-om, bo vsaj hitreje delalo ...
Tisti frustriran programer, ki ga motijo OSS programi. Kako lahko primerjaš OSS in zastonj bmw-ja? Pri avtomobilu stane ne samo izdelava, ampak tudi deli. Menda je jasno, da v trenutni ekonomiji ne more biti avto zastonj. Pri programju stane samo čas programerjev, deliš ga lahko zastonj (ker ga zastonj 'kopiraš' - še ena kopija cd-ja te ne stane nič). Drugače je pa tvoje razmišljanje zelo čudno (vendar že večkrat slišano). Ti misliš, da ti OSS programi nekako 'kradejo kruh'. Hja ... potrudi se in napiši program, ki bo boljši (brez zamere, samo to je najmanj kar lahko uporabniki zahtevajo, glede na to, da morajo za tvoj program plačati!).

Sem že preveč naložil ... za konec povem samo še to:
Sam uporabljam tako Windows kot linux, tako Office (v službi) kot OO. Vsaka stvar ima svoj namen. Nobena ni v vseh pogledih nadmočna. Sem se pa že nekaj časa nazaj odločil, da ne bom več uporabljal piratske programske opreme. Tako imam doma samo še (original) WindowsXP in NOD32, vse ostalo je prosta programska oprema. Pa to ni zato, ker bi se bal, da bo BSA s policaji prišla na dom, ampak zato, ker je tako prav, pa če se sliši to smešno ali ne. Edini program, ki bi ga res rabil, je Photoshop. Tega bom slej ko prej kupil (kakšno lite verzijo :) ), ostalih pa niti ne pogrešam. WindowsXP pa so zadnji, za katere sem dal dinar. Naslednji OS bo opensuse linux ...
You must die ... I alone am best!

Roadkill ::

Chaos_AK: Imam feeling, da si vmes odgovarjal na moj komentar (mislim, da sem samo jaz BMWja omenjal).
Anyhow. Ti moraš še enkrat prebrat moj komentar, ali ga moram pa jaz še enrkat napisat, ker si me kompletno narobe razumel. :)
Ü

chaos_AK ::

Roadkill: tisti del se nanaša na 3p-jev komentar na drugi strani, kjer je napisal, da čaka na OSS oz. 'zastonj' bmw-ja. Ja, tudi jaz bi ga imel ... :)
Sem se pa končno spomnil, kdo (med drugimi) ima tudi takšno gledanje na OSS: Bill Gates. Ki je vse podpornike OSS-ja obdolžil, da so komunisti in da 'sovražijo' (al neki podobnega) kapitalizem.

LP!
You must die ... I alone am best!

MasterMind ::

Hmm.. A ni on tut rekel, da so pirati komunisti? Hmm, dej smo pa OSS kar pirati ratal ? (al je glih obratno ?) >:D
Gentoo, KDE uporabnik.

3p ::

Ja, chaos, seveda je razlika med SW in BMWjem, ampak ne taka, kot ti verjameš. Ko je enkrat izdelek razvit, kaj misliš, koliko stane izdelava enega BMWja? 10-20% prodajne cene. Vse ostalo so "avtorke pravice". Ki jih ljudje z veseljem pogoltnejo, ker dobijo poleg kup pleha, ne pa samo bitvo in bajtov. Kaj misliš, bi mi BMW naštancal eno sedmico, če jim prinesem malo pleha, pa plastike.
Drugače pa meni OS ne odžira kruha. Me pa čudi v današnji družbi sama filozofija dajanja nečesa zastonj (pa tu ne mislim firme, ki to podpirajo in sponzorirajo iz čisto tuzemskih interesov, ampak na ludeke, ki delajo), kar bi lahko prodal. Na nek način znižuje vrednost "ceha". No, mogoče pa bojo nekega dne na tržnici zaradi dobre karme dobili open paradajz.
Drugače pa nisem opensourcarjev označeval za komuniste (niti mi ne zveni slabšalno). Nimajo veze s tem. "Dam zastonj, česar ne morem prodati" ni komunizem.
Aja, mastermind. Pirati da bi bili komunisti. Bahaha. Pa kaj še. Prostovoljno se poneumljajo z zahodnjaško kapitalistično dekadenco. Komunisti pa taki. :>

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: 3p ()

MasterMind ::

3p. Ne tega men govort. Reči to Bill Gatesu :).

Drugače pa. Mogoče OSS znižuje vrednost programov. Ampak istočasno tudi zvišujejo kvaliteto! (mišljeno na KDE, OOo, Firefox in še kej se najde, ki so kar solidni konkurenti M$ in drugim firmam...)
Gentoo, KDE uporabnik.

chaos_AK ::

Drugače pa nisem opensourcarjev označeval za komuniste (niti mi ne zveni slabšalno). Nimajo veze s tem. "Dam zastonj, česar ne morem prodati" ni komunizem.


Torej misliš, da je vse, kar je OSS, tako slabo, da itak ne bi mogel tega prodati?

Seveda so tudi projekti, ki niso vredni pol piskra hladne vode. A so na obeh straneh, tako 'plačljivi' kot 'zastonjski'. Jaz nasprotno mislim, da je dosti OSS stvari vrednih veliko več kot njihove plačljive različice.

Za vsem skupaj je pa seveda denar. Ne gre drugače. Razume se, da IBM in podobni ne podpirajo OSS-ja zato, ker so dobre dušice, ampak ker v tem vidijo profit. Pa še malo lahko Microsoftu nagajajo, da mu vrnejo za pretekle stvari. Vendar pa, ker imamo od tega vsi ljudje nekaj (ker so podjetja prisiljena svoje popravke, programe ipd. deliti z vsemi), bolj podpiram OSS kot zaprtokodne, plačljive različice.
Sej RMS ma včasih res čudne, v eni stvari ga pa podpiram: 'Information should be free. Access to information should be free.'. Znanje in izumi bi morali biti dostopni vsem ljudem ...

Drugače sem pa sam tudi (trenutno!) programer zaprtokodnih programov ... Kaj češ .. kruh je kruh ... :)
You must die ... I alone am best!

Roadkill ::

3p: Me pa čudi v današnji družbi sama filozofija dajanja nečesa zastonj (pa tu ne mislim firme, ki to podpirajo in sponzorirajo iz čisto tuzemskih interesov, ampak na ludeke, ki delajo), kar bi lahko prodal. Na nek način znižuje vrednost "ceha".

Se pravi so tudi kmetje, ki svoj krompir prodajajo ceneje kot ti "čudaki" in "izdajalci", ker tvojemu krompirju nižajo ceno. To sam kaže na to, da je tvoj krompir predrag in the first place.
Predvsem pa tole boleče kaže na to, da služiš (boš služil?) denar s programiranjem. Ampak nisi edini. :)
Ü

3p ::

Chaos_AK: Ne, ne mislim, da so vsi OS programi tako zanič, da jih ne bi mogli prodati... Jih pa večinoma vežejo licence, zaradi katerih je zadeva free (ok, tudi če nekdo različico prodaja). Na začetku, ko so nastali in priveli licenco a-la GPL se ne bi mogli prodajati (običajno zadeva ni bila dovolj dodelana). Glej recimo pot OpenOffica. Staroffice se je prodajal. Niso krepnili prostovoljno.
Res pa, bi rekel skoraj večini, manjka tisti zaključni lak (dober uporabniški priročnik, prijazen in konsistenten non-geekish UI...). Nekako nas programerjev tiste bedarije na koncu, ko vse bistveno že špila, ne zabavajo tako, ne?
Sicer se strinjam, da bi znanje in izumi morali biti free (patenti, sploh SW so mi čisto mimo). Ne razumem pa tega kot softver bi moral biti zastonj (ali pa filmi, ali pa knjige). Seveda pa nikumur ne branim, da svojo delo deli zastonj. Ampak to še ne pomeni, da je moj roman, če ga delim zastonj, zdaj kaj boljši ali pomembnejši, kot en, katerega avtor hoče zanj, ne boste verjeli (kaj takega - kapitalist pokvarjeni), denar.

MasterMind ::

3p. Kar se tiče UI in dokumentacije. To pri velikem številu projektov manjka. Ker pač programer ponavad tega ne dela (oz. ne naredi dobro). Seveda je pa KDE, ena od izjem, ki to kar uspešno popravlja.
Gentoo, KDE uporabnik.

3p ::

Roadkill: Se pravi so tudi kmetje, ki svoj krompir prodajajo ceneje kot ti "čudaki" in "izdajalci", ker tvojemu krompirju nižajo ceno. To sam kaže na to, da je tvoj krompir predrag in the first place. Predvsem pa tole boleče kaže na to, da služiš (boš služil?) denar s programiranjem. Ampak nisi edini. :)
---
Dvakrat da.
Kmetje ne gredo krompirja prodajat pod ceno. Prodali ga bojo kvečjemu dražje (kolikor se le da). Večina fohov ima ceh, kjer se lepo pomenijo do kod se gre. V tistem dolgem spisu ko sem nekaj filozofiral sem ravno poskušal dregniti v pravnike (a ni Matthai pravnik), kjer bojo začeli open source free ponujati usluge. Seveda ne bodo. Celo lepo so zmenjeni koliko kaj stane.
A mislite, da bi mi prišel kdo od keramičarjev ploščice zastonj open source položit, če mu dam lepilo in ploščice? Ne. Zato pa pravim, če bo šel SW bizniv v 3 p.m. (pa ne bo zaradi opensourcanja, prej zaradi offsourcanja) bom pač "ploščice polagal". Brez računa, closed source. (aja, poleg bom pa programiral - za hobi - open source)

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: 3p ()

chaos_AK ::

_should_ be ni isto kot _must_ be. Jaz osebno ne zagovarjam tega, da bi kar počez ves software moral biti zastonj. Jaz mislim, da je prostor za oboje - tako OSS kot zaprtokodne, plačljive programe. So stvari, pri katerih morajo sodelovati strokovnjaki, ki jih mogoče v OSS skupnosti ni najti. Taki programi si lahko privoščijo računati velike denarje, sploh če ciljajo na majhno publiko. Drugače se pa slejkoprej najde kakšen OSS približek, ki lahko (ni pa nujno) ujame in prehiti plačljivo različico.

Glede dokumentacije: res je veliko stvari slabo dokumentiranih, vendar v povprečju OSS glede tega gladko zmaga. Toliko kot je recimo za linux in njegove daemone, programe ipd. dokumentacije, jo najdeš malo kje. Jaz sem se recimo ob slackware linuxu naučil vse, kar danes vem o vseh mrežnih servisih. Takega znanja na windowsih (kjer klikneš na nekaj gumbov in narediš npr. novo domeno) ni mogoče dobiti, ker preprosto tega od tebe ne zahtevajo. Na slacku gre pa to takole (slack je ekstremen primer, ker sploh nima _nobenih_ orodij za nastavljanje česarkoli, vse moraš urediti 'na roke'): hočem dns, kaj naj zdaj - aha tukaj je nek tekstovni config fajl, kaj naj zdaj v not napišem? Kaj pomeni to pa to? In te preprosto prisili, da greš brat kaj je dns in kako deluje. In seveda, kako se to 'naštima'.

Malo sem šel offtopic ... pa vseeno ...

LP!
You must die ... I alone am best!

MrStein ::

Zastonj BMW-ji bodo takrat, ko nekdo pogrunta, kak narediš en taki avto, ne da bi porabil omembe vredne količine energije, materiala in denarja.
Do takrat pa sanjajte le 8 ur na dan ;-)
Motiti se je človeško.
Motiti se pogosto je neumno.
Vztrajati pri zmoti je... oh, pozdravljen!

Nejc Pintar ::

Programerji večjih OSS projektov ne programirajo 4free. Plača jih IBM, Sun, Google, ...
Lahko je biti prvi, če si edini!

3p ::

Nejc: Tudi to, ja. In ker jim ti OS produkti le pomagajo tržiti njihove druge izdelke (in so celo free samo za tistega, ki ne kupi cele storitve), morajo biti kriteriji pri ocenjevanju enaki, ne pa za enega "grd je, ampak je pa naš" drugi pa "product of evil empire".
---
Stein: Ja, točno to misli folk. Energijo rabiš. Seveda. Pa material. Hint: Energijo rabiš tudi za SW (sicer manj). Material tudi (samo manj). Delovna intenzivnost (kar je navsezadnje glavni strošek) pa je podobna (če ne višja pri SW). In če jim prineseš energijo in material, ti nikakor ne bojo dali BMWja free (o tem govorim). Ker je 80% njihovega izdelka "closed source" avtorski material. Nič oprijemljivega, materialnega. Da pa rabiš za BMWja poleg surovin in energije še kup denarja, pa je neke vrste vic dneva, a ne? >:D

poweroff ::

a ni Matthai pravnik
Ne, ni.

kjer bojo začeli open source free ponujati usluge. Seveda ne bodo. Celo lepo so zmenjeni koliko kaj stane. A mislite, da bi mi prišel kdo od keramičarjev ploščice zastonj open source položit, če mu dam lepilo in ploščice?
Dejansko nekateri dobri odvetniki včasih koga vzamejo tudi zastonj. Čeferin je že tak primer. Kar tako, iz veselja. Ali pa iz kakšnhih drugih motivov.

In tudi kolega mi je prišel zastonj betonirat. Should be ni isto kot must be.
sudo poweroff

64202 ::

3p: Za distribucijo* OSS so stroški za programerja nula: sf.net, berlios.de, ...

* je enako kot proizvodnja & transport za avtomobile
I am NaN, I am a free man!

64202 ::

Pravzaprav ti sf.net in drugi nudijo celo nekatere resurse za razvoj zastonj: CVS/SVN in ostalo.
I am NaN, I am a free man!

borchi ::

>Ko je enkrat izdelek razvit, kaj misliš, koliko stane izdelava enega BMWja? 10-20% prodajne cene.

na avte se čist nič ne spoznam. ampak a res razvoj enga BMWja stane 10-100 miljard evrov*?!

na evre se sicer le malenkost bolje spoznam kot na avte, ampak za razvoj BMW trojke se mi zdi to VELIKO preveč.

* pri predpostavkah je čist možno, da sem se zmotil za 10x
l'jga

MrStein ::

Mojbog, kaj je treba narisati ?

OK, še enkrat :
- da bobiš en BMW, rabiš :
- tono pleha in plastike
- več ur kvalitetnega dela
- "štrom", da uporabljene stroje goni
- plus še vse kar je potrebno za kontrolo kakovosti

- da dobiš novo kopijo Paint-a rabiš :
- nekaj atomov materijala, ki se mogoče obrabijo med postopkom
- par mikrovatnih ur energije
- sekundo plačanega časa trenirane opice, da ENTER stisne

A je kaj bolj jasno ?

Oziroma: bom jaz milijon izvodov enega programa naredil do jutri, ti pa naredi milijon izvodov avta (lahko tudi bicikla, da se ne boš preveč mat). No kaj misliš komu bo uspelo ?
Motiti se je človeško.
Motiti se pogosto je neumno.
Vztrajati pri zmoti je... oh, pozdravljen!

borchi ::

my point exactly!

sicer sem js to bol off-topic in napol za hec spraševal, ker se mi zdi zanimivo kako nekateri kar tako na pamet opetajo s številkami...
l'jga

3p ::

Stein: Mi je že žal, da sem začel s to primerjavo. Ni vprašanje, zakaj BMW ni zastonj (ker izdelava replike stane miljon ali dva), kopija Painta pa je (ker izdelava replike stane 1 stotin), ampak zakaj ne stane BMW milijon ali dva, če stane OS kopija painta 0. Stvar poslovne politike, jasno. Ampak zanimivo, da se vsem zdi samo po sebi umevno, da izvod BMWja stane 10 milijonov. In pravim, da tistih 8 milijonov nikoli ne bo "freeware", čeprav gre pri tej razliki v ceni od cene pleha in energije samo za avtorske pravice. Ampak pustimo zdaj to...
Aja, pa še nekaj: 64202: Seveda so stroški distribucije praktično 0. Stroški izdelave niso. Zanima nas skupna cena izdelka, ne distribucija.
Pa pustimo zdaj to, ker smo že daleč odbljuzili.

64202 ::

3p: No, kaj pa če rečem, da je 90% razvoja šlo za to, da je "čista" produkcija (materjal & štrom & ...) samo 20%*. Se mi zdi bolj realno kot tvoje cifre, ki hočejo povedat, da so avtomobili praktično abstrakten izdelek.

* edit: delež se malo neumno sliši tukaj, bolje: 2 milijona
I am NaN, I am a free man!

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: 64202 ()

Pithlit ::

Sam tko, da se ne bo kdo preveč zarekel.

Z nakupom avta (bilokaterega) dobiš tudi njegovo "izvorno kodo" (je treba sicer mal pod havbo pogledat, ampak tud vsak uporabnik OSS ne gleda kode...), kar za določen SW ne moremo trditi. S tega vidika BMW _je_ OS. Nekatere OSS projekte je potrebno prav tako plačati.

Poanta tega posta? Nehajte primerjat software z avti. Se ne poklapa.
Life is as complicated as we make it...

BigWhale ::

Takrat, ko bo nekdo naredil Star Trek replikator, takrat bomo imeli tudi open source avtomobile, racunalnike, traktorje, motike, krampe, lopate, vse...

darkolord ::

je treba sicer mal pod havbo pogledat

mnja, pol je ves softver OS... ga pogledaš v disassemblerju in je

Gavran ::

Bistveni del cene BMW je načrtovanje in postavitev proizvodne linije ter izdelava vseh potrebnih orodij za proizvodnjo - kot bi za SW potrebovali za vsako verzijo svojo linijo za štancanje ploščkov in svojo tiskarno za tiskanje priročnikov za uporabo. Zato je zahteva po OS avtu popolnoma nesmiselna. (da o stroških prevoza avta iz proizvodnje do kupca v primerjavi s ceno pretočenih bitov na drug konec sveta sploh ne razpravljamo).
Verjamem pa, da M$ ni ravno navdušen nad tako pomočjo v boju proti piratom.
Kar se mene tiče, uporabljam večinoma OS rešitve - OOo, GIMP,...

gumby ::

>>mnja, pol je ves softver OS... ga pogledaš v disassemblerju in je

kolk vem, je to prepovedano v EULA
my brain hurts

Pithlit ::

">>mnja, pol je ves softver OS... ga pogledaš v disassemblerju in je

kolk vem, je to prepovedano v EULA"

Točno. Ampak se takim cvetkam ne čudim ker itak EULA-o prebere _mogoče_ 0.1% folka.

Gledat pod havbo avta ti pa noben nikjer ne prepoveduje. Niti ti noben ne prepoveduje avta razstavit, zamenjat kak kos s takim ki tebi bolj "sede". Dejansko lahko ti z avtom počneš karkoli te je volja. Z zaprtokodnimi izdelki pač ne.

Kdor je kdaj prebral MS-ovo EULA-o, mu je jasno da je kupil le pravico do uporabe programja (nekako tko kt leasing avta). In si MS celo pridržuje pravico do ukinitve te pogodbe kadarkoli, zaradi kateregakoli razloga (ali pa kar brez razloga). Pridržuje si pravico do spremembe pogodbenih pogojev (ki bodo veljali celo za nazaj!). Bi bilo prijetno ko bi dajalec leasinga po parih mescih prišel k vam na dom, pa odpeljal avto... s tem da bi bili vi primorani plačevati leasing do konca (recimo nadaljnih 5 let)? IMHO, kdor seprejme to EULA-o je, en lep angleški izraz, "mentaly impaired". Ampak kot že rečeno, izredno malo ljudi prebere s čim se dejansko strinjajo. Poznam tudi ljudi ki trdijo da njihova kopija (legalna seveda) ni imela EULA-e. Talk about stupid, huh?

BTW: primerjava še vedno ne klapa...
Life is as complicated as we make it...
1 2 3
4
5


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Izšel OpenOffice.org 2.2

Oddelek: Novice / Pisarniški paketi
245419 (2558) marvin42
»

Izšel OpenOffice.org 2.1 (strani: 1 2 )

Oddelek: Novice / Pisarniški paketi
6411365 (8997) Jst
»

Izšel OpenOffice.org 2.0.1, na voljo tudi poslovenjen paket

Oddelek: Novice / Pisarniški paketi
154734 (3687) krjul
»

Stanje (psihofizično) OOoCon 2005

Oddelek: Novice / --Nerazporejeno--
173001 (2287) mathjazz
»

Knjiga 'Hitri vodnik po OpenOffice.org' na voljo pod licenco GNU/FDL

Oddelek: Novice / Pisarniški paketi
163368 (3368) dr.J

Več podobnih tem