» »

BSA izdala novo poročilo

««
11 / 14
»»

Gandalfar ::

Pusti ze zaloznike na miru. To kako imam jaz profit sharing z njimi je stvar mene kot avtorja. Tu je vprasanje zakaj meni kot avtorju odrekas pravico, da sam dolocam pogoje mojih avtorskih del.

Messiah ::

Delni citat:

Kljub temu da zna marsikdo pipo zamenjati sam, je v NY prepovedan nepooblaščen poseg v vodovodno infrastkuro. Kaj pa v tem primeru če nam ne paše? Prenehamo z uporabo vode?

Čakam dan ko nam bodo še zrak začeli zaračunavati. Če se ne strinjaš potem ne dihaj.

Potem pa shraniš datoteko v formatu .eps, ker xcode naprimer podpira samo ta format vektorske grafike.


In zakaj je OpenSource kriv za to, da lastniško programje podpira samo svoje lastne formate, ne pa standardnih? To je tako kot, da bi rekel, da so BMW-jevi motorji škart roba, ker jih ne moreš uporabljati v Mercedesu.NAPAČNA PRIMERJAVA. To je enako kot če bi BMW za svoje avtomobile potreboval drugačno gorivo. Predstavljaj si da bi vsako podjetje uporabljalo drugačno gorivo.

Teh pa je:

Acura
Audi (USA)
BMW of North America
Buick
Cadillac
Chevrolet
Chrysler
Dodge
Eagle
Ferrari
Ford
General Motors Corp.
Global Electric Motorcars, LLC
GMC
Honda
Hummer
Hyundai
Infiniti
Isuzu
Jaguar (USA)
Jeep
Kia Motors America
Lamborghini
Land Rover of North America
Lexus
Lincoln
Lotus
Mazda (USA)
Mercedes-Benz (USA)
Mercury
Mitsubishi Motors USA
Nissan USA
Oldsmobile
Peugeot
Pontiac
Porsche (USA)
Regal (Buick)
Saab
Saturn
Subaru
Suzuki
Toyota (USA)
Volkswagen of America, Inc.
Volvo of North America

In še kakšen bi se našel


Lahko se raztrgate in razletite, vendar bo zakonodaja do piratov čedalje bolj restriktivna. Na škodo poštenih uporabnikov spleta. Kljub takim ali drugačnim propiratskim strankam, ki bodo imele v parlamentih največ enega poslanca.
Razjasnimo pojem pirat. Verjetno vsi vemo od kod izvira beseda. Pirati so nasilno kradli in ropali druge ladje, zlato obdržali zase, blago pa po potrebi prodali.

Pirat razmnožuje in/ali uporablja programsko opremo da s tem zasluži.

Sosedov Janez, Micka, Špela,..... pa tega po vsej verjetnosti ne počnejo. Če pa s tem služi je edino prav da se ga preganja.

Multi-Billion corporation se odloči da bo vse tiste pri katerih se znajde nelicenčna kopija obtožila PIRASTVA. MAR POLICIJA NARKOMANA OBTOŽI ZA PREPRODAJALCA?


Še enkrat bom povedal, da me nebi nekdo citiral. TUDI SAM OBSOJAM PIRATE A OB ENEM ŠE BOLJ OBSOJAM ZALOŽNIKE KER LJUDI OBTOŽUJEJO ZA NEKAJ KAR DEJANSKO NISO.
https://tinyurl.com/y6a33u76

Zgodovina sprememb…

 • spremenilo: Messiah ()

Mipe ::

@Gandalfar: Očitno si tako neuspešen, da gledaš na vsako (ne)prodano kopijo in takoj začneš kriviti piratstvo za svoj neuspeh. Kolikor vem, uspešni avtorji nimajo nobenih problemov. Če se motim, me vsekakor popravi - če pa si res uspešen, zakaj se pritožuješ?

Boriš se proti mlinom na veter, ali kakor bi rekel en znanec, serješ proti vetru. Piratstvo je in bo, ne glede na to, kako glasno ugovarjaš. Tudi sam pišem, sicer za hobi, vendar se povsem dobro zavedam obstoja piratstva.

Spominjaš me na novopečene kmete, ki so posejali za cele njive neavtohtone vrste, pol pa bemtijo ob prvi toči, češ da jim je vse uničila. Toča je vedno bila in bo vedno. Lahko uporabiš mrežo proti toči, lahko investiraš v protitočno obrambo, lahko pa uporabiš drug, bolj vzdržljivi izdelek, ki so ga uporabljali že naši modri dedje, ki so dobro vedeli, kaj uspeva v naših krajih.

Ne izgubi vseh svojih živcev zaradi tega.

kitaj ::


Potem pa shraniš datoteko v formatu .eps, ker xcode naprimer podpira samo ta format vektorske grafike.


In zakaj je OpenSource kriv za to, da lastniško programje podpira samo svoje lastne formate, ne pa standardnih? To je tako kot, da bi rekel, da so BMW-jevi motorji škart roba, ker jih ne moreš uporabljati v Mercedesu.


NAPAČNA PRIMERJAVA. To je enako kot če bi BMW za svoje avtomobile potreboval drugačno gorivo. Predstavljaj si da bi vsako podjetje uporabljalo drugačno gorivo.


Torej bi po tej "logiki" logiki bil škart tisti avto, ki bi delal na standardno gorivo, ki bi ga lahko kupil na vsaki bencinski črpalki. Mercedes, ki bi laufal na posebno gorivo pa bi bil super in oh in sploh.

Primerjava je slaba, ker gre v primeru formatov za izdelek, ne pa potrošnji material.

BigWhale ::

Da to, da ne moreš programa preizkušat 15 dni, ne drži.
Za programe, filme, knjige ... ne velja to določilo o možnosti vrnitve pri nakupu na daljavo, iz preprostega razloga, ker bi pač lahko v 14+30 dneh pogledal film ali prebral knjigo in jo vrnil, program pa namestil in vrnil CD.
O.


Ja, imel sem v mislih bolj to, da ce eno stvar zelis preizkusiti jo bos lahko. V knjigarni lahko knjigo prelistas preden jo kupis. Prav tako lahko poslusas nek CD, za filme imas nebroj 'trailerjev'. Za programe imas demo verzije, sejme na katerih lahko stvari preizkusis in tako naprej.

Ideja o tem, da neke intelektualne lastnine ne mores preizkusiti brez da bi jo kupil, je trapasta. Prakticno vse lahko preizkusis prej.

Messiah ::

Kitajc: Primerjava je na mestu, saj mi format ne koristi mnogo, če ga podpirajo le redki. Pri moji primerjavi bi to pomenilo, da bi gorivo za tvoj avto lahko točil v najboljšem primeru le na pooblaščenih servisih, če pa še teh ni pa v italiji oz. avstriji.

Bigwhale: Ampak si omejen pri tem ko testiraš. V kjigarni lahko obrneš katerokoli stran in prebereš katerikoli odlomek, medtem ko je pri softwaru ponavadi funkcionalnost močno okrnjena.

Že na začetku smo zašli s poti. Nepooblaščen ogled tvojega avtorskega dela je kršitev in nikakor to nemoremo označiti za krajo kot nekateri preradi počnete.
https://tinyurl.com/y6a33u76

Gandalfar ::

@Gandalfar: Očitno si tako neuspešen, da gledaš na vsako (ne)prodano kopijo in takoj začneš kriviti piratstvo za svoj neuspeh. Kolikor vem, uspešni avtorji nimajo nobenih problemov. Če se motim, me vsekakor popravi - če pa si res uspešen, zakaj se pritožuješ?


@Mipe: spet nisi odgovoril na vprasanje. Zakaj meni kot avtorju odrekas pravico, da jaz sam dolocam pravila mojega avtorskega dela?

Okapi ::

In kakšna je razlika - kraja, piratstvo, poneverba, goljufija, zloraba ...? Čisto vseeno je, kako se temu reče, pomembno je, da je z zakonom prepovedano in kaznivo.

O.

PaX_MaN ::

_Kopija_ tvojega dela pa ni vec tvoje delo, ampak kopija.

Pod kreditsi še vedno piše "Author: jype, All rights reserved".

knesz ::

Citat od Messiaha:
Pirat razmnožuje in/ali uporablja programsko opremo da s tem zasluži.

Sosedov Janez, Micka, Špela,..... pa tega po vsej verjetnosti ne počnejo. Če pa s tem služi je edino prav da se ga preganja.

pa še citat Angelčka:
Meni je na koncu važno, da, kot študent lahko tudi kaj zaslužim.
Po vašem bi moral biti oh in sploh v skladu z zakonom in imet čisto vest ker strošim gore denarja za licenco, medtem ko mi software brez čisto lepo služi.

Jebi ga, rajši vidm da me kličejo tajkun in nevem whatnot else, ter grem z prišparanim denarjem na kaki koncert al pa kej.

Če bi bil program poceni bi ga kupil. Fact. Ker ni, ga ne mislim. Dokler nisem prisiljen preit na freeware pa tud ne bom šel.


Messiah, mislim da si ravno definiral brata pirata kot pirata :)

digitalcek ::

@Gandalfar: Očitno si tako neuspešen, da gledaš na vsako (ne)prodano kopijo in takoj začneš kriviti piratstvo za svoj neuspeh. Kolikor vem, uspešni avtorji nimajo nobenih problemov. Če se motim, me vsekakor popravi - če pa si res uspešen, zakaj se pritožuješ?


Ja, v današnjih časih, ko si je zelo smiselno pripraviti zalogo evrov za starost, je pomembna PRAV VSAKA neprodana kopija. Pa naj gre za pol evra, ali 5 evrov.
Neuspešen avtor pač zasluži le 1000 evrov, zelo uspešen pa 100.000 evrov in več. In kje vidite v tem problem?

Piratstvo je in bo, ne glede na to, kako glasno ugovarjaš.


Da, piratstvo je in bo. In zašili bodo samo vsakega 100.000-ega pirata. V Sloveniji mogoče vsakega desettisočega. Ampak ta bo zelo verjetno tako nahebal, da bo moral prodati ne samo avto, ampak verjetno tudi stanovanje. In najbolj smiselno za takega bo, da se bo kar umrl...

V Sloveniji bodo dovolj samo trije taki primeri, da bo stopnja piratizacije softwera padla od 47% na 17%, ali še na manj...

Zadeva je zelo preprosta, kar so napisali že mnogi drugi:
Če nimaš denarja za originalen sowtware, pač ne boš imel računalnika. No, lahko boš inštaliral linux.

In če ne boš imel denarja za avto, se boš pač vozil z avtobusi in vlaki. Če pa ne boš imel denarja niti za to, boš pač šel peš. Magari iz Murske Sobote v Koper.

Zgodovina sprememb…

Mipe ::

Lej, avtor ne bo od pirata dobil niti enega evra, če pa vloži svojo energijo in čas v trženju svojega dela, namesto da bi preganjal mulce z prevezami in groznim slengom, bi lažje poskrbel za svojo jesen.

Zgodovina sprememb…

 • spremenil: Mipe ()

hruske ::

Za tiste ki se še kaj spomnijo zgodovine... Podjetje Rambus je bil super primer upoštevanja intelektualne lastnine. Odkrili so nekaj novega, to zaščitili (patentirali), potem pa naokrog delili licence za uporabo njihovega odkritja. Licenčnino so postavili previsoko, zato se ostali niso odločili uporabit njihove rešitve in so razvili svojo.

Ceno je torej postavilo podjetje in si samo zapečatilo usodo. Ob tem poudarjam, da ostali niso ukradli ideje in jo uporabljali, ampak so z lastnim razvojem prišli do izboljšav v hitrosti RAMa.

Če to preslikam iz strojne opreme na programsko: Zdi se ti, da je Program A od proizvajalca B odločno predrag in zato se odločiš -- da boš spisal svojega, ki te bo stal manj.

In your dreams.

V resnici dobro veš, da sam nisi sposoben razviti takega programa, ne bi imel toliko funkcij, ne bi bil tako stabilen, ne bi znal odpirat tujih formatov, bil bi grozno počasen in neodziven, resnično uporaben pa bi postal šele s 7. različico in to šele po kakih 2-3h letih razvoja.

Pa ne samo znanja, tudi denarja nimaš za tak hec.

Torej: 150h dela na mesec, vsaj 24 mesecev, delo ovrednotimo recimo z neto plačo 1000eur, kar je za računalničarja srednja žalost, bruto bruto pa to v Sloveniji za firmo znese okoli 1650 eur (izracun). Ven dobiš, da si kot firma stran vrgel približno 40000 eur vrednosti na razvijalca v delu, ki bi ga sicer lahko porabil za kaj drugega. Osebno pa si 24000 eur - 820 eur na slabšem, kot bi bil, če bi pač kupil tisti Photoshop in ne bi razvijal svojega.

Ko začneš tako računat koliko tvojih Slovenceljskih plač bo šlo za to, da bi ti plačal 820 eur za svojo kopijo Photoshopa (ali pa Windows/Autocad/itd) je precej enostavneje rečt, da so proizvajalci softvera požeruhi, da se valjajo v dnarjih in da ga npr. Microsoft v banko vozi v kamionih, kot pa videt, da razvoj STANE.

Ob tem pa so nekateri veseli, da je nekdo naredil tako kul orodje kot je Photoshop, zato da si lahko z njim močno olajšajo delo oz. lahko z njim naredijo več kot prej. Zahvalo pa izrazijo tako, da svojo kopijo plačajo.
Rad imam tole državico. <3

Gregor P ::

Eni ste pa res hudi fanatiki8-O

Messiah, mislim da si ravno definiral brata pirata kot pirata :)
Je sicer dosti bliže nevarni meji, ampak še vedno ni pirat ... namreč on ni prav nič kriv, da se je tvoja prva kopija našla brezplačno na spletu brez ustrezne avtorskih pravic in zaščite; niti ne ve, kdo, kje, kako in kdaj je prišlo sploh do tega. Mogoče on sploh ne ve, da ima x-kopijo brez ustreznih pravic itd.;)
The main failure in computers is usually located between keyboard and chair.
You read what you believe and you believe what you read ...
Nisam čit'o, ali osudjujem (nisem bral, a obsojam).

Mipe ::

Tako mimogrede, ne obstaja orodje, ki bi popolnoma nadomestilo Photoshop (ne mi omenjat Gimpa, to ime si povsem zasluži). Ampak če uporabljate različna orodja za vsako nalogo... Paint.NET na primer je zelo hiter, se takoj odpre, pa v njem lahko narediš kar precej stvari. Če hočeš filtre pa to, pa imaš odlični Artweaver. So tudi spletna orodja za oblikovanje in retuširanje grafik!

Veliko je brezplačnih orodij, ki so specializirane za določeno nalogo. Photoshop pač vse to združi v en zajeten program, ki traja celo večnost, da kaj narediš.

Samo mimogrede.

Zgodovina sprememb…

 • spremenil: Mipe ()

hamax ::

Pobrisani, prosim dvignite malo nivo debate.

PaX_MaN ::

namreč on ni prav nič kriv, da se je tvoja prva kopija našla brezplačno na spletu brez ustrezne avtorskih pravic in zaščite;

Ve, da je moja, pa jo vseeno meni nič, tebi nič povleče dol?

niti ne ve, kdo, kje, kako in kdaj je prišlo sploh do tega.

Torej piratje dolvlečejo kar ene programe, za katere niti ne vedo, kaj sploh so?


Mogoče on sploh ne ve, da ima x-kopijo brez ustreznih pravic itd.;)

Seveda ve - najpozneje takrat, ko ga ta x-kopija pobara po serijski številki.

kitaj ::

@Messiah:
Kitajc: Primerjava je na mestu, saj mi format ne koristi mnogo, če ga podpirajo le redki. Pri moji primerjavi bi to pomenilo, da bi gorivo za tvoj avto lahko točil v najboljšem primeru le na pooblaščenih servisih, če pa še teh ni pa v italiji oz. avstriji.


Pa sva spet na začetku. Zakaj torej OpenSource programom šteješ za slabo to, da podpirajo en kup formatov, lastniškemu programju pa mirne duše dopustiš, da ne spoštuje standardov in da te posiljuje s svojimi formati, ki jih noben drug ne more uporabljat, ker so skrivni?
Z OpenSource avtom bi lahko točil povsod, z lastniškim pa samo na pooblaščenih servisih. Kateri avto je potem koristnejši?

Dragi ::

Lej, avtor ne bo od pirata dobil niti enega evra, če pa vloži svojo energijo in čas v trženju svojega dela, namesto da bi preganjal mulce z prevezami in groznim slengom, bi lažje poskrbel za svojo jesen.


Pusti jih če so tupi. Jim Gregor_P in sam govoriva že čez več kot 300 postov pa je še vedno lažje jokat kot pa prebrat in zastopit 3 vrstice.

jype ::

Marsikateri izmed naju je tup, dragi Dragi, ampak to nisem jaz.

Nekateri ste pač ko cigani - koncept zasebne lastnine vam je tuj in nepoznan. Svoje reči bodisi skrivate, bodisi jih ne potrebujete in jih lahko kdorkoli vzame. Fino za vas, da se vam reč izide.

Drugi smo, po drugi strani, del družbe, v kateri veljajo določena pravila, na katerih spoštovanju temelji napredek te družbe. Verjamem, da razlika, ki jo ilustrirajo spodnje fotografije, ni stvar naključja:

Pirati:

[dodaj]Avtorji:

Zgodovina sprememb…

 • zavarovalo slike: jype ()

Dragi ::

In potem svizec zavije čokolado v folijo...

Zarad mene si lahko mantraš da si svetnik primeren za nobelovo nagrado. To še vedno ne spremeni situacije da ste trdi kot cegu.

Kot je že nekdo reku, adopt or die.

Btw, tisto na sliki maš indijce, ne rome. Revščina tam je relativno velika.
Tok o tvojih "primerih". ;)

edit: pozabu rečt, ti kar hodi ven z takimi primeri. Verjamem da marsikoga tukej tvoja tragikomika pošteno nasmeji (v pomilovanja vrednem smislu namreč).

Zgodovina sprememb…

 • spremenil: Dragi ()

Mipe ::

Sicer pa imajo "ta pravi" pirati cele računalniške sisteme, prirejene za ripanje medijev (predvsem filmov), ker je to dolgotrajen postopek, poleg tega pa imajo zavidljivo znanje, ker morajo zlomiti zaščito. Piratstvo ni zgolj kopiranje CDja, ker so malone vsi zaščiteni proti kopiranju. Če mislite, da piratizira kak garažni mulec, se motite. To ni tako enostavno.

Prenašanje piratskih verzij pa ni "pravo" piratstvo. Dokler bodo ti pirati obstajali, bodo te vsebine na voljo na Internetu, dokler bodo na voljo, bodo ljudje presnemavali.

Avtorji pa se nekaj bunijo čez tiste, ki presnemavajo. To je tako, kot da bi en tip mulcu vzel sladoled in ga dal drugemu mulcu, prvi mulec pa bi jokal in pokazal na drugega.

Gandalfar ::

@Mipe: se vedno nisi razlozil kako mislis v tem tvojem svetu, kjer avtorji nimajo pravice razpolagat s svojim delom, sploh kdo zeljo/spodbudo, da kaj ustvarja?

Dragi ::

@Mipe: se vedno nisi razlozil kako mislis v tem tvojem svetu, kjer avtorji nimajo pravice razpolagat s svojim delom, sploh kdo zeljo/spodbudo, da kaj ustvarja?


Sem ti jst.

Mipe ::

@Mipe: se vedno nisi razlozil kako mislis v tem tvojem svetu, kjer avtorji nimajo pravice razpolagat s svojim delom, sploh kdo zeljo/spodbudo, da kaj ustvarja?


Jaz imam pravico razpolagat s svojim delom. Se pa zavedam, da mi lahko kdo odtuji moje delo, zato se čutim odgovornega zaščititi svoje delo ali pa se potruditi, da bo bolje sprejeto. Ne mislim pa, da je jok in stok o piratstvu sploh produktiven.

Se pravi, da sem se sprijaznil s situacijo, kot se kmet sprijazni s točo. Ti se očitno nisi.

Zgodovina sprememb…

 • spremenil: Mipe ()

knesz ::

@Mipe: se vedno nisi razlozil kako mislis v tem tvojem svetu, kjer avtorji nimajo pravice razpolagat s svojim delom, sploh kdo zeljo/spodbudo, da kaj ustvarja?


Jaz imam pravico razpolagat s svojim delom. Se pa zavedam, da mi lahko kdo odtuji moje delo, zato se čutim odgovornega zaščititi svoje delo ali pa se potruditi, da bo bolje sprejeto. Ne mislim pa, da je jok in stok o piratstvu sploh produktiven.

Se pravi, da sem se sprijaznil s situacijo, kot se kmet sprijazni s točo. Ti se očitno nisi.

Se pravi da je čisto ok, če mi uspe oropati pošto, banko, trgovino?
Zakaj pa ne postavijo boljšega tehničnega in fizičnega varovanja...
Lahko si pa razlagamo tudi tako, da ti, ki samo uporabljaš skrekane programe nisi pirat, nisi ukradel, si pa sostorilec. Tako kot si pri uporabi ukradenega blaga.

jype ::

Dragi> Kot je že nekdo reku, adopt or die.

Kaj pa če sem gej?

Mipe> Se pravi, da sem se sprijaznil s situacijo, kot se kmet sprijazni s točo. Ti se očitno nisi.

Skratka OK je, če država avtorjem zmeče vsaj tolk denarja, kot ga zmeče kmetom? OK je, če moraš za avtorsko delo, ali pač za podatkovne nosilce, papir ali karkoli drugega, na čemer se da delo reproducirati, plačati po višji ceni, da bom jaz potem od države dobil denar tudi za tiste, ki so kradli?

Mipe ::

Jaz ustvarjam, ker hočem in ker rad to počnem, ne zato, ker bi me kdorkoli k temu silil ali zato ker bi s tem na mizo prinesel kruh. Če vas piratstvo tako moti, da bi najraje nehali ustvarjati, pa nehajte, nihče vam ne brani. Gotovo obstaja kaj, kar lahko počnete, ne da bi vas skrbelo za pirate.

Jaz pa bom še naprej ustvarjal, ne glede na nehvaležen odnos trga ter države. Samo zato, ker hočem.

Gandalfar ::

Ti kar ustvarjaj. Vprasanje ostane, kaksno je sporocilo sistema ustvarjalcev, ki jim odvzamemo pravico, da razpolagajo s svojim delom? Te ne skrbi, da v sistemu kjer je avtorsko delo bolj zanicevano kot kopanje jarkov, ni nekega bistvenega napredka v primerjavi s srednjim vekom?

Okapi ::

Če vas piratstvo tako moti, da bi najraje nehali ustvarjati, pa nehajte
Iz zakaj ne bi smeli raje piratov preganjat? Tvoj modri "nasvet" je enak, kot če bi kmetu, ki mu kradejo krompir z njive, svetoval, naj se loti česa drugega, če ga tako motijo tatovi.

O.

Gregor P ::

Pa saj se vi tisti, ki bi se radi vrnili oz. bolje rečeno, ki bi radi nas vrnili nazaj v srednji vek:'(
The main failure in computers is usually located between keyboard and chair.
You read what you believe and you believe what you read ...
Nisam čit'o, ali osudjujem (nisem bral, a obsojam).

Matthai ::

Ne, pirati bi nas radi vrnili v srednji vek. Tja, kjer ne bi nihče nič ustvarjal in bi vsi samo kradli.
All those moments will be lost in time, like tears in rain...
Time to die.

BigWhale ::

Se vedno ni nihce navedel enega samega pametnega razloga zakaj avtor ne bi smel imeti pravice odlocati o tem kdo bo lahko njegovo delo uporabljal na kakrnsenkoli nacin pac ze, od poslusanja, do razmnozevanja, prodajanja in distribuiranja. In zakaj bi ostali kar tako privzeto morali imeti pravico do brezplacne licence za avtorjevo delo.

Res, en pameten razlog bi rad.

Gregor P ::

Saj se zavedaš, da ima ta tema že 11 strani (+še ostale); predlagam da jo začneš brati od začetka in morda boš našel odgovor, na tvoje večno vprašanje, zakaj ti nisi bog in batina;)
The main failure in computers is usually located between keyboard and chair.
You read what you believe and you believe what you read ...
Nisam čit'o, ali osudjujem (nisem bral, a obsojam).

gokky ::

@Gregor_P: Ti in tisti, ki jih zagovarjaš, bi se morali zavedati, da tudi s tem, da nacionalizirate, si prilaščate, kradete,... (kakorkoli kdo temu reče) programe, skrbite za to, da jih vsi plačujemo dražje.

Pred kakimi 15. leti sem naredil program za širšo množico, ki so ga takoj pokradli, namesto, da bi ga plačali meni (neposredno sem bil ob dobiček). Ker takega nadaljevanja nisem hotel, sem v program vgradil relativno solidno zaščito, za katero sem porabil še enkrat toliko časa, kot za program sam in program prodajal po še enkrat višji ceni. Potem so pa lahko plačali (dokler se ni pojavil AnaDisk, ampak takrat jaz programa nisem več prodajal).

Če bi danes šel v proizvodnjo plačljivega programa za širše množice, bi imel na izbiro dve možnosti (ali kombinacijo): res močno zaščito (za katero bi plačali tisti, ki kupijo program) ali sledenje uporabi in vojsko odvetnikov (za kar bi spet plačali tisti, ki kupijo program) in drakonske tožbe proti piratom (ali kakorkoli že imenuješ kakršnekoli nelegalne uporabnike).

Če potegnem paralele s svojo zgodbo, potem razumem velike firme, da se dela lotevajo, tako kot se. Kar seveda ne pomeni, da se strinjam z njimi, še posebej ne z njihovo politiko cen in omejevanjem uporabe - zato od njih tudi ne kupujem, ko/če imam na voljo drugo alternativo. Moram pa jasno povedati, da se ne strinjam niti s tistimi, ki intelektualno lastnino kradejo (pa kakršenkoli olepševalni izraz že uporabijo za to), pa naj jo uporabljajo za test ali zato, ker so študenti, reveži, Romi,... Ampak, kot sem že napisal: nihče te ne sili uporabljati dragega bagerja, uporabi cenejšo lopato, ali če še zanjo nimaš denarja, svoje roke. MOJ bager pa uporabljaj samo v skladu s pravili (in ceno), ki jih JAZ postavim.

Gregor P ::

Torej na kratko hočeš povedati, da si se pokušal prilagajati razmeram na trgu? In to dokaj neuspešno? Torej vi avtorji tu subjektivno pišete in argumentirate zadeve izključno na podlagi vaših osebnih slabih izkušenj?!? Ki pa so takšne, da vam ni uspelo dobro prodajati vašega produkta in menite, da so zato krivi vsi ostali? Mislim pred 15 leti, to dejansko pomeni leta 1994, je bilo pa izredno malo ljudi, ki bi sploh vedeli, kako priti do tvojega programa po t.i. "nelegalni poti" (in ti so bili dejanski pirati, ki so običajno fizično preprodajali tvoj produkt), kaj šele da bi prišlo do množičnega izkoriščanja te alternativne poti:|
The main failure in computers is usually located between keyboard and chair.
You read what you believe and you believe what you read ...
Nisam čit'o, ali osudjujem (nisem bral, a obsojam).

Zgodovina sprememb…

 • spremenil: Gregor P ()

Matthai ::

Hmm, preberi še enkrat.

Tip je napisal software, kis o ga pokradli. Potem je napisal novo verzijo z zaščito - in tega so kupovali. Se pravi je software bil dober.
All those moments will be lost in time, like tears in rain...
Time to die.

Gregor P ::

Dokler ne napiše za katero programsko opremo je šlo, ki so jo ljudje bojda takrat 1994 množično uporabljali, in kakšen je bil poslovni izkaz pred zaščito in po njej, imam verjetno pravico do dvoma v pravilnost njegovih trditev.

P.S.: ker AnaDisk je očitno že zelo zelo star program.
The main failure in computers is usually located between keyboard and chair.
You read what you believe and you believe what you read ...
Nisam čit'o, ali osudjujem (nisem bral, a obsojam).

Zgodovina sprememb…

 • spremenil: Gregor P ()

gokky ::

@Gregor_P: Pred uvedbo zaščite prodan manj kot 1 program/mesec, po uvedbi zaščite cca. 9-10 programov/mesec. Za tiste čase prodanih relativno veliko: 120 kom (upoštevaj, da je bil program slovenski in namenjen nekemu posebnemu krogu uporabnikov, ki ti ga ne nameravam razkriti).

Še vedno nisi pojasnil, zakaj meniš, da jaz nimam pravice razpolagati s svojim bagerjem, ti pa - namesto, da bi brez stroškov kopal z rokami - da si smeš brez mojega dovoljenja (in morebitnega plačila nadomestila) sposoditi moj bager. Alias: Zakaj meniš da avtor nima VSE pravice, nad svojim programom, in zakaj meniš, da si jo imaš pravico lastiti ti?

Edit: malo jasneje zastavljeno vprašanje

Zgodovina sprememb…

 • spremenil: gokky ()

Gregor P ::

Zato ker bi jaz že takrat verjetno rajši kupil konkurenčni AnaDisk, ki je bil že dodobra uveljavljen na trgu8-)

Sem pa vsekakor vesel, da si našel trg in specifične kupce za tvoj program (ki je upam da upošteval vse avtorske in patentne pravice pri svojem nastanku) ter jim ga uspel prodajati še dražje.:)
The main failure in computers is usually located between keyboard and chair.
You read what you believe and you believe what you read ...
Nisam čit'o, ali osudjujem (nisem bral, a obsojam).

Zgodovina sprememb…

 • spremenil: Gregor P ()

jype ::

Gregor P> Zato ker bi jaz že takrat verjetno rajši kupil konkurenčni AnaDisk, ki je bil že dodobra uveljavljen na trgu

In čemu si torej ukradel in uporabljal še njegov program, če "bi verjetno rajši" kupil konkurenčnega?

Gregor P ::

Ukradel? To je pa kar zelo huda obtožba. In kako naj bi to točno storil (takrat leta 1994)? :| Zagotovo nisem! Mene bolj zanima, če si je slovenski avtor sploh pridobil vse ustrezne pravice, da je lahko takrat prodajal ta prirejen in preveden program podjetjem; ker če ni, jih je spravil v hude pravne težave.
The main failure in computers is usually located between keyboard and chair.
You read what you believe and you believe what you read ...
Nisam čit'o, ali osudjujem (nisem bral, a obsojam).

Zgodovina sprememb…

 • spremenil: Gregor P ()

jype ::

Gregor P> Mene bolj zanima, če si je slovenski avtor sploh pridobil vse ustrezne pravice, da je lahko takrat prodajal ta program podjetjem; ker če ni, jih je spravil v hude pravne težave.

O kakšnih pravicah pa govoriš, človek božji? Te pravice so mu zagotovljene z ustavo.

gokky ::

@Gregor_P: Clipperja (razvojnega orodja) NISEM imel kupljenega in SEM s tem kršil mednarodno (ne pa tudi takrat še neobstoječega slovenskega) avtorsko pravo. Skratka sem tudi jaz bil pirat in sem kradel. To pa ne pomeni, da vmes nisem uspel razumeti razlike in dojeti vsaj nekaj malega zakonodaje, kar enim očitno še ni uspelo.

Z zgodbo pa nisem hotel povedati, da se mi je godila krivica, ampak, da obstaja vzročna povezava med neupravičeno uporabo in tem, da nosilec materialne avtorske pravice "kaznuje" tiste, ki niso nič krivi (ki kupijo program), ker ne more tistih, ki kradejo. Posledično bi se moral žolč tistih, ki trdijo/trdite, da so avtorski programi predragi, zliti (tudi) na tiste, ki jih neupravičeno uporabljajo/uporabljate.

Gregor P ::

Da, ti si resnično bil pirat kar nek običajen P2P, torrent etc. uporabnik pač ni. To je točno ta razlika na katero nekateri tu opozarjamo že ves čas!
The main failure in computers is usually located between keyboard and chair.
You read what you believe and you believe what you read ...
Nisam čit'o, ali osudjujem (nisem bral, a obsojam).

Zgodovina sprememb…

 • spremenil: Gregor P ()

Matthai ::

Običajen P2P uporabnik je pirat in to celo prav zavržen. Če je pa gokky spiratiziral Clipper pa to ne pomeni, da smejo drugi spiratizirati njegov program. Poleg tega - takrat je bilo to zakonito, P2P pa danes ni.

Analogija z morilcem. Ker je nekdo ubil človeka, neki tretji osebi to še ne daje pravice, da (nekaznovano) ubije morilca!
All those moments will be lost in time, like tears in rain...
Time to die.

gokky ::

Kot je nekdo v preteklih postih omenil, so pirati tisti, ki tudi nelegalno distribuirajo vsebino. Ker pri P2P nujno tudi distribuiraš,...

Sam sem ukradel Clipper (razvojno orodje), vendar ga (orodja namreč) nisem širil naprej. Skratka sem ga imel samo zase. Po trditvah nekaterih s stvarmi, ki jih uporabim samo zase, tudi danes ne bi bil pirat (včasih pa to pri nas ni bilo nezakonito). Clipper sem uporabil za test, zato, ker sem hotel nekaj malega zraven zaslužiti s svojim lastnim avtorskim delom, pa še študent sem bil (eden od preteklih postov se je skliceval na to). Ali ti moj odstavek ne diši po izgovorih, ki ste jih zagovorniki nelegalne uporabe avtorskih vsebin natrosili v teh 11. straneh?

Ko smo začenjali s PCi, sem si moral sam napisati urejevalnik teksta v BASICA, ker na našem trgu enostavno ni bilo mogoče kupiti ničesar (Juga) in tudi sicer programske opreme ni bilo mogoče uvažati. Takrat nam je še nemški partner posojal polne diskete (tudi pri njih zakonodaja še ni bila urejena in je kraja res bila samo fizična kraja).

V današnjem času pa trdim, da je povsem mogoče preživeti brez kršenja avtorskih pravic, če si ob tem uspeš priznati, da ne moreš vsega kopati z bagerjem, ker si enostavno ne moreš privoščiti njegovega najema in za tisto manjše opravilo pač uporabiš kramp in lopato (ja vem, bo trajalo dlje ali pa bo treba več lopat, pa morda bodo žulji,...).

Gregor P ::

Nekateri ste že sami priznali, da niste pravni strokovnjaki, zato tudi ne morete razumeti, kaj pravzaprav pomeni biti "pirat" ter nadalje, kaj sploh pomeni "kraja" v pravnem smislu ipd.

Umor (nedolžnega) se je v civilizirani kulturni družbi (pa tudi prej) vedno smatral kot družbeno zavrženo in nesprejemljivo dejanje ne glede na aktualno zakonodajo.

Kar nadalje pomeni, da čeprav si avtorji skupaj z založbami v vaši gonji po virtualnem zaslužku želite, da bi navadnega nedolžnega človeka, ki nikoli ni ničesar v življenju ukradel, prisili, da vam izplača nek denar, ki ga sicer nikoli zares ne bi zaslužili oz. bi ga radi povsem neupravičeno prekvalificirali v "pirata" in vam to uspe celo dejansko uzakoniti, še ne pomeni, da je tako tudi prav oz. da se ti zakoni kasneje ne bodo popravljali oz. izpodbijali, ker so pravno nevzdržni.

Ugotovili smo celo, da ste avtorji v želji po hitrem dobičku sami kršili vse mogoče pravice in patente ter naivnim potrošnikom uspešno prodajali te produkte; nekateri jih bojda začuda celo niso hoteli kupiti;(( ... in prav ti isti ljudje imajo sedaj polna usta o kršenju avtorskih pravic ipd. ... očitno ste za uresničitev vaših ciljev pripravljeni poseči po vseh sredstvih; kje se boste torej ustavili?
The main failure in computers is usually located between keyboard and chair.
You read what you believe and you believe what you read ...
Nisam čit'o, ali osudjujem (nisem bral, a obsojam).

Zgodovina sprememb…

 • spremenil: Gregor P ()

PaX_MaN ::

Umor (nedolžnega) se je v civilizirani kulturni družbi (pa tudi prej) vedno smatral kot družbeno zavrženo in nesprejemljivo dejanje ne glede na aktualno zakonodajo.

Mhm. In Grki so imeli internet. No, wait...

Kar nadalje pomeni, da čeprav si avtorji skupaj z založbami v vaši gonji

Jebemti, že spet ta floskula o neki gonji.

da bi navadnega nedolžnega človeka, ki nikoli ni ničesar v življenju ukradel,

Nimaš računa? KRADLJIVEC!

prisili, da vam izplača nek denar, ki ga sicer nikoli zares ne bi zaslužili

Uporabljaš moj program, zato hočem, da ga plačaš. Kaj bi bilo če bi bilo, me ne zanima.

oz. bi ga radi povsem neupravičeno prekvalificirali v "pirata" in vam to uspe celo dejansko uzakoniti, še ne pomeni, da je tako tudi prav oz. da se ti zakoni kasneje ne bodo popravljali oz. izpodbijali, ker so pravno nevzdržni.

Če ne uporabljaš orodij demokratične ureditve, ne jamraj, da je vse narobe.

kje se boste torej ustavili?

Pred šusom v glavo.

Zgodovina sprememb…

 • spremenilo: PaX_MaN ()

Gregor P ::

Pred šusom v glavo
... mislim da komentar ni potreben.:'(
The main failure in computers is usually located between keyboard and chair.
You read what you believe and you believe what you read ...
Nisam čit'o, ali osudjujem (nisem bral, a obsojam).

Zgodovina sprememb…

 • spremenil: Gregor P ()
««
11 / 14
»»


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

BSA poroča, mi pa na drevo

Oddelek: Novice / Industrijska lastnina
103359 (1934) [D]emon
»

Piratstva v Sloveniji sicer malo manj, a BSA ni najbolj zadovoljna

Oddelek: Novice / Avtorsko pravo
4110662 (6750) technolog
»

BSA še vedno domišljijsko vrednoti piratstvo

Oddelek: Novice / Avtorsko pravo
357826 (6049) Gregor P
»

BSA izdala letno poročilo (strani: 1 2 3 )

Oddelek: Novice / Avtorsko pravo
12710170 (7188) opeter
»

BSA obvešča (strani: 1 2 )

Oddelek: Novice / Avtorsko pravo
9810093 (6709) Tody

Več podobnih tem