» »

Kaj Linuxu zavira zavzetje namizja?

klemen22 ::

V nekaterih točkah se strinjam z uporabnikom Microsoftom.
Post na temo, problemi z Linuxom ki so najbolj očitni:
- par programov za eno in isto stvar --> malo univerzalnih in v celoti izpopolnjenih --> za začetnike v linuxu velika težava saj ne vedo kaj je kaj.
- hitrost delovanja sistema --> vsaj v out-of-the-box sistemu --> škrtanje po disku non stop (mimogrede za Fedoro4, personal desktop)--> velika hiba če en prešalta iz winsev ki vsaj na frišno inštalirani drvijo
- neverjetno slaba "grafična" podpora, drajverjev. Morda bi pomagalo kako grozilno pismo na Nvidio in še posebej na ATI --> skratka eden večjih minusov
- ni iger --> dokler ne bo tega ne bo ravno nek razmah userjev
- ni poštnega odjemalca ki se lahko primerja z outlookom (ne express!). To je dejstvo. Tukaj imajo pač še veliko rezerve vendar naj pohitijo kajti tudi outlook bo z naslednjo reinkarnacijo še boljši.
- neskladnost fontov --> vidi se da se razvija kar nekaj počez v veliko primerih
- problem inštalacije nekaterih driverjev, aplikacij, itd. Dokler ne bodo to porihtali vsaj tako kot je v winsih ne bo nič. "Compile" za enega navadnega uporabnika ki ne ve kaj je konzola,lupina itd. odpade! --> velika težava.
- preprostost uporabe --> tukaj linux iz razlićice v različico postaja bolj podoben winsom vendar (na žalost) moč navade naredi svoje.
Pod črto rečeno -> dokler se ne rešijo vsaj teh problemov ni za pričakovati da bi bilo kaj neverjetno več userjev. Nekatere stvari so zelo moteče (pa ne me sedaj takoj popljuvat kajti tudi winsi niso popolni ampak so večji približek tistega kar povprečen uporabnik rabi --> ta tema je o linuxu in tudi zato samo pišem o linuxu in ne bom tukaj winse komentiru).
Motiti se je človeško, odpuščati pa božje. Torej ti odpuščam ;)

BigWhale ::

101 komentar!

----

No, kar se driverjev tice, jaz sem si jih ze popravljal. Ampak ne gre se zato, da bi kar vsak popravljal driverje. Gre se zato, da lahko uporabnik racuna na to, da bo vsaj nekdo lahko popravil kako stvar na njegovem racunalniku. Pri closed sourcu si obsojen na milost in nemilost proizvajalca. Ljudje imajo radi odprte stvari, se hardware imajo radi odprt. Poglej recimo kako so popularni Linksysovi routerji, ki so Linux based. Ravno zato, ker jih lahko vsak modificira in popravlja software gor.

Problem vecine closed source uporabnikov je v tem, da ne vedo kaj so druge moznosti in kaksna je druga izbira. Pri racunalnikih je pac tako, dobis to kar dobis in deluje tako kot pac deluje, ce ne deluje, pac najprej malo jokas, potem stokas, na koncu pa skomignes z rameni in gres naprej. Clovek se vsega privadi. Po doloceni kolicini jokanja in stokanja, se sprijazni z vsem. Tako pac je.

GNU/Linux, pa ali bo kdaj ali pa nikoli ne bo mainstream. Je meni osebno povsem vseeno. Vsakomur svoje, marsikdo bi ga uporabljal, ce bi imel moznost. Kaj je lazje/tezje za uporabo in bolj user friendly je pa stvar debate (pa ne bom spet omenjal knofa za maximiranje, ker bo darko rekel naj grem nek DLL popravljat).

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: BigWhale ()

64202 ::

> Pipy sej tud v Ubuntu maš tud nastavitve skupej zbrane. To se tud v WInsih da naštimat da nadzorno ploščo v menuju prikažeš.

Tezava je v tem, ker ogromno nastavitev v ubuntuju fali (moje izkusnje iz dveh mesecev konkretne uporabe hoarya). Mislim seveda na funkcionalnost v yastu ali mandrake control centru, kjer se da cist neprimerno vec stvari nastavit v GUI-ju s klikanjem. Recimo, a se da v breezyu v GUI-ju ze narest pppoe povezavo? In jo potem s klikom prekint pa vzpostavit?
I am NaN, I am a free man!

jan01 ::

Kako že gre pregovor če .. ne more na goro, pa pride gora k njem //nekako v tem smislu..
Skratka linux razvijalcem ostane edino, da kar skopirajo uporabniški(grafični!!) vmesnik od windowsa xp.
Za povprečnega uporabnika, ki sploh ne ve kaj je programiranje ali kako zares deluje računalnik, je operacijski sistem le tisto kar klika. Torej za linuxov uspeh je treba narediti linux, ki ygleda čisto isto kot windowsi xp-izgled skoraj do potankosti(samo še čez internet mora zgledati kot windows, pa tudi virusi&co. bodo nemočni:)) .
Tako bi doživel linux velik uspeh. Sčasoma bi se z novejšimi izdajami tak linux lahko postopoma spremenil v samosvojega.
Glede ooo in windows offica: Mislim, da ooo ne rešitev. Treba bi bilo začeti iz niča in po modularnem načinu naredit odprt pisarniški program, ki ima vse funkcije windowsovega- najprej seznam vseh funkcij v windows office, potem pa objavit spisek funkcij,ki jih lahko programerji naredijo za odprto kodo. Evropska unija, ki zmeče veliko denarja bi lahko podprla projekt, da bi bil še profesionalno podprt(nemesto mnogo miljonov za kmete...).
Če razvijalce iger ni mogoče čez noč prepričati, da bodo delali igre za linux(no vsaj v opengl) bi bilo smotrno razvijati kompatibilnostni sistem, torej nekakšen directx za linux ter nekakšen prevajalnik za igre, da bi imele linux za windows.......

Bojim se, da linux brez kakše velike finančne podpore(npr EU) ne bo še kmalu zaživel, microsoft pa še vedno lahko zniža ceno windowsa za fizične osebe na 1$....

bf4ed ::

Edino kaj zavira je to da ni podpore za DX igre! In nič drugega!>:D

christooss ::

Obstaja mislm da gppoeconf Nism zihr


64202 Nism trdil da je Yast slabši Mogoče je boljši trdil sm da je zbrano skupej. Ni trba uporabniku iskat naokol. Res je ni popolno. Ampak zame to zelo ustreza.

Pa še to ne maram KDEja. Nevem zakaj :(

Igrce Hm zdj že veliko igrc dela na Linuxu res pa je da morš bit mal bl napredn uporabnik da znaš vse uštimat. Men je samo važn Da mi JAKE2 pa OPENTTD in Battle of Wesnoth dela :P

Glede pisav je res zajeban k obstajajo aplikacije k so za gtk1neki.neki narjene pa pol ne delujejo v GTK2.

Res je Linux ma še marsikaj za poštimat ampak trenutno je že na nivoju da ga lahko uporablja napredni uporabnik. Nasledn mesec bo migirirala tud moja mtka. Upam :)

K se že glih flejmamo WINDOWS so ZAKON :P

/EDIT: Razvijalci Linux GUIja NE KOPIRAT WINXP al Vista GUIja
Zakaj je nebo modro? Da imamo lahko sladoled Modro Nebo

Zgodovina sprememb…

Microsoft ::

Pa tudi, ce prekopirate cel Office 2003. Kaj pa bo, ko pride Office 12? Bote spet kopiral? Mogoce, samo z zamikom. Office 2003 je star ze 3 leta, pa vam se ni uspelo narediti kopije.
Windows XP je pred kratkim praznoval 4 leta, pa se zaj nimate skopiranega vmesnika. Kje so potem sele funkcije in integracija z ostalimi stvarmi!

In ce vam potem ze rata naredim Offfice kopijo po nekem cudezu, kje je potem integracija in nadomestitev za:
- Business Scorecard Manager
- Live Communications Server
- Project Server
- SharePoint Portal Server
- Content Manager Server
- Exchange Server

Kje imate pol kaka programska orodja, da se bodo razvijali programi na tem? Microsoft ma .NET, s katerim lahka sprogramiras kar ces na katerih kol produktih. Pri tem uporablas en jezik, en vmesnik (IDE). Ker to vsi delajo, si lazje pomagamo med sabo, ker nimamo 1000 IDEjev za razvijanje, 100000 razlicnih programskih jezikov (v vecini sta to VB in C#), nimamo miljon standardnov in podobno.


by Miha
s8eqaWrumatu*h-+r5wre3$ev_pheNeyut#VUbraS@e2$u5ESwE67&uhukuCh3pr

Zgodovina sprememb…

64202 ::

> Windows XP je pred kratkim praznoval 4 leta, pa se zaj nimate skopiranega vmesnika. Kje so potem sele funkcije in integracija z ostalimi stvarmi!

Uh, KDE sam je vsaj po ficrih samega GUI-ja veliko pred winxp in ugibam, da bo to vsaj delno res tudi pri visti, nisem toliko gledal planov. Zdaj, ce pa mislis aplikacije, potem je win seveda fejst odspredaj...
I am NaN, I am a free man!

64202 ::

> Bote spet kopiral? Mogoce, samo z zamikom.

Mislim, da vecina linux user noce kopiranja...

* bolje receno, "si ne zeli eksplicitno"
I am NaN, I am a free man!

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: 64202 ()

roscha ::

Đimi, s post-a v post dokazuješ da si totalen tepec. Pika.

Če bi kdaj pogledal preko M$ plank ne bi pisal takihle bedarij.

OOo zadostuje večini uporabnikom. Testirano pri nas v firmi. Da bi pa za skakajočo sponko dal 120 jurjev? Saj nisem na glavo padel. Šef pa tudi ne.

Vmesnik na XP? Zlezi že enlkrat iz M$ govna kamor rineš pa vrži oko na KDE recimo. Kup stvari ki jih v XP ni, v Visti pa MOGOČE bodo. ( Več namizij, polprozornost - ok meni osebno neuporabna ampak.. )



.Net? Ne se jebat. Java mogoče? Mono?

64202 ::

> ( Več namizij, polprozornost - ok meni osebno neuporabna ampak.. )

So se tudi precej pametnejse stvari v KDE-ju, da ne bo kdo narobe mislil :))
I am NaN, I am a free man!

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: 64202 ()

Pithlit ::

Jan01: za KDE obstajajo win/win2k/winxp teme. Vključno z ikonami in start knofom. Če se gre za sam izgled... pol je to dost. Sam uporabniški vmesnik je itak na vsaj enakem nivoju. Pa portat teme na gnome tud ne bi smelo bit ne vem komplicirano.

So pa uporabniški vmesniki nekaterih drugih WM-jev tudi boljši/bolj inovativni (Enlightenment - tako 0.16 kot 0.17, xfce...). Ampak je to pa že stvar geekovstva in okusa... So pač le WM-ji in ne DE-ji.
Life is as complicated as we make it...

christooss ::

Enlightenment je že kr skorej DE :)

P.S. Linux developerji prosim ne kopirajte NIČ od Microsofta pustite da Microsoft kopira od vas :P

Kvazi prosojnost mamo tud v GNOMEu :)
Zakaj je nebo modro? Da imamo lahko sladoled Modro Nebo

64202 ::

Ja E17 je "desktop environment", samo njegova dev. platforma je pa neprimerno manjsa od (recimo) KDE, je sam fejst graficno orientiran desktop.

ps.: MS - preden komentiras IDE-je in platformo na linuxu, se vsaj malo pouci o osnovnih dejstvih, se mi ne da odgovarjat, ce se argumenta ne znas postavit (ze to recimo, da linux nima 1000 IDE-jev ranga VS, ampak samo enega al pa dva in v marsicem boljsa kot VS...)
I am NaN, I am a free man!

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: 64202 ()

BigWhale ::

> So se tudi precej pametnejse stvari v KDE-ju,
> da ne bo kdo narobe mislil [:))]

DCOP recimo... ;)

64202 ::

pa kparts (in vse kar to potegne za sabo), khtml, qt, kwallet, kio-slaves, ...
I am NaN, I am a free man!

klemen22 ::

64202: glede idejev ti moram pa oporekati. Linux nima IDEja na nivoju kakršen je VS (sploh 05 verzija) in kar je pri vsem tem pomembno --> nima MSDNja ki je res super stvarca (tukaj ni ekvivalenta toliko podatkov na enem mestu). Seveda to tudi ni čudno saj se vsaka verzija VSja sistematično razvija itd. Kaj te sploh moti pri VSju (sploh 05)? Mogoče se pa glede ekvivalence tudi motim. Če se ti da mi povej keri IDE za Linux je na ravni VSja? Ga grem takoj sprobat.

p.s.: a se lahko osredotočimo na linux tukaj in pustimo winse na miru (ker majo N-svojih tem)!
Motiti se je človeško, odpuščati pa božje. Torej ti odpuščam ;)

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: klemen22 ()

64202 ::

Eclipse + java, delno tudi eclipse + c++. Sicer ga sam ne uporabljam, ker mi kdevelop deluje hitreje. Vsaj glede na surov ficr list, je VS sele z verzijo 2005 dohitel eclipse... Lahko me pa kdo popravi pa napise kaj konkretnega iz lastnih izkusenj*.

*Recimo kdevelop ima zelo hiter code completion, pa se string (!) completion si lahko vklopis, kar nima niti eclipse niti vs, kolikor vem, zame zelo uporabno... Pa Qt/KDE designer z layouti za GUI widgete tut 0wna. Drugac pa ja, dokumentacija za KDE sux, ampak ravno zdaj (glede na bloge) zelo aktivno delajo na tem. Java pa itak ves kako dokumentacijo ima.
I am NaN, I am a free man!

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: 64202 ()

klemen22 ::

MOgoče res ampak paket kot paket kakršnega ponuja VS 05 se ne dobi nikjer drugje. Kot pravim predvsem MSDN ga oddaljuje od konkurence. Tisto z Javo že mogoče kul samo kaj ko hitrost trpi že da se ti kompajla. Sploh kakšen borlandov Jbuilder, netbeans -> giga rama minimum. Ne vem vsaj za winse VS rox.
Glede linuxa pa mi je povsem všeč kdevelop. Sej pravim ko bo dokumentacija primerljiva (mogari če 50% tolk) z msdnjem bo super!
Motiti se je človeško, odpuščati pa božje. Torej ti odpuščam ;)

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: klemen22 ()

Roadkill ::

Mene samo zanima, kaj bi se zgodilo, če bi se IBM lotil predelave ene distribucije.
Ne bi bilo prvič, da bi se IBM spuščal v OS vode. In vsakič, ko je to naredil, je za seboj OSS pustil kakšen Odličen program.

In glede na to, da IBM že dolgo dela platform independant aplikacije, me ne bi čudilo, če bi "posvojili" kako distribucijo.

Če ne drugega, trenutno IBM recimo razvija OOo, ki bo embedan v IBM Worplace in ko ga končajo, da bodo dali v OS. Strategija podjetja IBM je namreč taka, da vzame kvaliteten OS program, ga dodela in vgradi v svoje (enterprise) aplikacije, v zameno za to, pa v OSS izdajo dopolnjeno verzijo in včasih prispevajo kake denarne donacije določenim OSS skupnostim.

Sem bil na neki IBM predstavitvi in sem slišal precej zanimivih stvari. Kot recimo, da se bo nova verzija WebSphera primarno nalagala na linux inštalacije in bo tako omogočala popoln lockdown na mašino. Kar pomeni, da ti aplikacija onemogoči uporabo katere koli stvari, kot tiste, ki ti jih dovoli websphere administrator. To pa so sanje vsakega project managerja in šefa. :)

IBM že nekaj časa poslovnim partnerjem priporoča uporabo firefoxa (ki bo med drugim -se mi zdi- integriran v nov WSAD) in podobne OS programe.

Moram rečt, da je mene predstavitev IBM Workplaca, ki je resnično odličen (sploh v primerjavi z vsemi generacijami Lotus aplikacij), čisto presenetila in precej spremenila moj pogled na IBM. Po tem smo precej debatirali ravno o IBMovim spogledovanjem z Linuxom in OSS. Važno je vedet, da se IBM ne spreminja v dobrodelno organizacijo. Le ugotovil je, da lahko na ta način veliko pridobi in zasluži, kar pa je zelo dobro z avse uporabnike odprtokodnih programov.

Malo ljudi recimo ve, da je IBM konkretno prispeval recimo pri OpenOffice, Apache in še parih podobnih "paradnih konjih" opensourca.

In če smo odkriti, je malo podjetji na planetu tako močnih kot je IBM, kar se tiče teoretične konkurence MSju.
Google? :)

link 1
link 2

Mnja... sem se malo raztipkal... grem raje ven na pir. :)

--edit: hem, sem moral popravid vse WSADe v Workplace. Ti dve aplikaciji vedno mešam..
Ü

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: Roadkill ()

bf4ed ::

Ne vem kaj vam bo ta prosojnost, ampak če že kdo želi to met v winxp naj si nabavi nVidia grafiko pa bo mel. Prosojnost in več namizij.>:D

64202 ::

> MOgoče res ampak paket kot paket kakršnega ponuja VS 05 se ne dobi nikjer drugje.

Hja tezko zdaj kaj recem, ker 2005 se nisem mel sans sprobat. Samo vse je odvisno tudi od tvojega nacina dela, recimo MS zgoraj implicira, da moras za uspeh met en (ali dva) jezika. Pozabil pa je povedat, da sta oba totalen krep za skriptanje, brez cesar pa jaz vec ne morem pri programiranju. Lahko mas IDE s pet miljard ficri (ki so tam pogosto zato, da pokrpajo slabosti jezika), ce nimas perl-a ali pythona si itak avtomatsko zgubu pri kopici problemov...
I am NaN, I am a free man!

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: 64202 ()

klemen22 ::

Ja res je. IBM je podjetje, ki da veliko na oss.Seveda je ironično misliti da se spreminjajo v dobrodelno ustanovo. Pač že vohajo zaslužek v prihodnje. In IBM se brez problema lahko primerja z MSjem, čeprav se IBM ukvarja še z ostalimi stvarmi.
Motiti se je človeško, odpuščati pa božje. Torej ti odpuščam ;)

Microsoft ::

64202, ok, en ali dva jezika za objektno programiranje. Happy?


by Miha
s8eqaWrumatu*h-+r5wre3$ev_pheNeyut#VUbraS@e2$u5ESwE67&uhukuCh3pr

Pithlit ::

No, E17 ni Desktop Environment. In močno dvomim da to kdaj bo (vsaj rasterman in večina ostalih developerjev temu nasprotujejo). Vsaj v pravem pomenu besedne zveze. Je pa EFL blazno dober nabor knjižnic. Kar posledično spodbuja developerje k razvoju aplikacij na EFL (laično torej aplikacije za E17), kar seveda močno pripomore k iluziji o E17 kot DE.

DE-ji imajo ponavadi ogromno stvari že inegriranih... E17 recimo niti konfiguracijskih orodij nima integriranih. Pa še kaj se najde kar manjka. Ima pa seveda precej aplikacij ki, zahvaljijoč edje (podobno kot qt pri KDE oz. GTK pri gnome) knjižnici, pripomorejo k enotnemu izgledu in torej integriranemu desktopu.

Res pa zadeve nisem updejtal že kake 3 mesece, tako da se je lahko kaj spremenilo.
Life is as complicated as we make it...

64202 ::

No, in kak je odgovor MS-ja na perl/python? JScript - ne, presvoh. MSH? Hja, za shell je kul, samo za programiranje...
I am NaN, I am a free man!

Roadkill ::

Meni bi bil zelo zanesljiv podatek o tem, ali se v poslovne namene uporablja več MS based aplikacijah, ali IBM based aplikacijah.
Jaz sem bil precej šokiran, ko sem videl, kako ogromen del državnih instritucij uporablja Lotus Notes, ki je precej uporabniku prijazen, rahlo zasterel in neskončno boleč za razvijalce. Tako komaj čakam na splavitel LN 7.0 in pa Worplace, ker veliko obetata. Problem je, ker se bo premalo folka selilo na Workplace in bodo raje ostali na LotusNotes bazah. LN 7 obljublja veliko, ampak imam s prejšnjimi verzijami tako slabe izkušnje, da sem močno v dvomih.
Ü

64202 ::

> neskončno boleč za razvijalce

Sem vesel, da nisem edini s takim mnenjem :D. Sem ze skoraj podvomil v lastno treznost v kopici LN loving ljudi :)
I am NaN, I am a free man!

Roadkill ::

Nisem še srečal dobrega programerja, ki bi mu bil LN všeč.
Nekateri so odlični in v vnjem delajo čudeže, ampak ljubijo ga pa ne.
Sploh, ko jim razkažeš WSAD (=Eclipse) ali RAD (predhodnik WSADa) namenjena a razvoj jave... zato se java širi po naši firmi, kot kuga. :)
Ü

Pithlit ::

Aja, pa še komentar na uno Is Windows ready for desktop? zgodbico.

Žena ni nikoli uporabljala Windows. Namesto tega res uporablja Gentoo (kot navedeno v primeru) že več kot 2 leti. In ji res (ko gre na bratov komp) res marsikaj ni jasno (popup-i/clippy/in_to_stane_70k_SIT_?!? pa podobne variante). Res... včasih se smejem bolj kot pri Monty Python. Pa una ctrl-c/ctrl-v varianta ji tud ni jasna (za razliko od označi in stisni srednji knof na miški) ji prav tako dela grozne težave. Pa dvojni klik na title bar od okna (kar okno na linux-u shade-a). :D
Life is as complicated as we make it...

MasterBlaster ::

Kje imate pol kaka programska orodja, da se bodo razvijali programi na tem? Microsoft ma .NET, s katerim lahka sprogramiras kar ces na katerih kol produktih. Pri tem uporablas en jezik, en vmesnik (IDE). Ker to vsi delajo, si lazje pomagamo med sabo, ker nimamo 1000 IDEjev za razvijanje, 100000 razlicnih programskih jezikov (v vecini sta to VB in C#), nimamo miljon standardnov in podobno.


Se še vidi, da si še bol "frišen" programer. .Net je star 5 let, realno se da zanj programirati zadnje 3 leta (od VS.net 2002). Delež .Net programov na windowsih je zaenkrat zelo zelo majhen. Uporablja se le za aplikacije, ki so namenjene ozkemu krogu uporabnikov in za spletne aplikacije. Seveda se bo to spremenilo, ko bo narastel tržni delež Viste. Zaenkrat je pa večina programov še vedno pisanih v C++ in Delphi. Pa tudi IDE ni VS edini, popolnoma evivalentni je Borlandov studio (Delphi, C++ in po novim tudi C#). Nasprotno, v marsikaterem pogledu je celo boljši, ima pa tudi precej daljšo tradicijo.

P.S. Imamo pa "mi" Mono, s katerim je mogoče poganjanje .Net aplikacij na linux-u. Tako da bomo sedaj "mi" poganjali tudi "vaše" aplikacije >:D in razlogov proti migraciji bo še manj :D
Tk je pa pika .

Zgodovina sprememb…

Roadkill ::

Jaz se z .NETom še nisem spoznaval, ker odkritorečeno nimam potrebe in ne denarja, da bi si kako orodje za razvijanje nabavil.
Poznam pa javo in pa resne programerje, ki so MS loverji in vseeno priznavajo, da je .NET ripoff jave. Je kaj na tem? :)

Sorry za offtopic.

Microsoft, ti si zadnjič razlagal o tem, da si se s programiranjem srečal pred enim (?) letom, govoriš pa, kot da se je programiranje začelo z .NETom...
Sej pravim, mnogo ljudi bi bilo precej presenečenih, ko bi ugotovili, da skoraj celotna država lavfa na IBM produktih. :)
Ü

MasterBlaster ::

C# je java z malo primesmi Delphi-ja (oba imata istega avtorja). Vse skupaj je pa zapakiramo malo po microsoftovo. M$ ne bi bil M$, če ne bi stvari delal po svoje.
Tk je pa pika .

64202 ::

Nekaj pa res fali na linuxu - ni neke ocitnega ekvivalenta trenutnega VB6. Hoces ali noces, miljone miljard biznis aplikacij je v tem napisano od ljudi, ki se nimajo cajta ubadat s c++, pythonom, javo... Sicer portable direktne kopije VB6 obstajajo, samo me nekaj kljuva, da to se ni to*...

* komponente, miljoni win32 hekov, ki jih bo vista ziher se vedno podpirala...
I am NaN, I am a free man!

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: 64202 ()

Microsoft ::

Roadkill, moras bit en über revez, da si ne mors dol potegnat ~50MB fajla in ga instalirat. Al pa se nisi slisal, da je Express verzija VS 2005 zastonj. Tretja moznost je, da se nisi slisal za MSDNAA (to velja za tebe), kjer lahko dol potegnes VS 2003. Tudi izgovor, da XPji stanje, so slabi (spet MSDNAA).

MasterBlaster, sej ni tolko vazna sintaksa. Ce sploh. Vazno je, kaj bos lahko s tisto "sintakso" dosegel!


by Miha
s8eqaWrumatu*h-+r5wre3$ev_pheNeyut#VUbraS@e2$u5ESwE67&uhukuCh3pr

Zgodovina sprememb…

OwcA ::

MasterBlaster, sej ni tolko vazna sintaksa. Ce sploh. Vazno je, kaj bos lahko s tisto "sintakso" dosegel!

Do neke mere tudi sintaksa upliva na produktivnost. Zelo pa upliva semantika.

Menim, da bo v letu ali dveh MS zelo teplo, da nima v svojih paketih tudi enega sodobnega "skriptnega" jezika kot je recimo Python ali Ruby.
Otroška radovednost - gonilo napredka.

klemen22 ::

Morda pa božiček prinese Mython:)
Motiti se je človeško, odpuščati pa božje. Torej ti odpuščam ;)

Roadkill ::

Microsoft: V tistih časih, ko sem začel programirat sem bil brez interneta, potem par let na dial-upu.
In ja, tudi MSDNAA nisem imel. Vem, da je to slab izgovor za nepoznavanje .NETa, ampak je bil pa VS (4?) takrat in sem si raje naložil najprej TurboPascal in potem Delphi. Potem je sledilo mirc skriptanje ;) temu c in potem java. Da bi pa z jave šaltal na .NET se mi pa zdi potrata časa, ker java, ko jo enkrat spoznaš praktično nima omejitev. Vsaj za moje želje ne.

Bolj ej torej poudarek na tem, da ne čutim potrebe po .NETu, kot kaj drugega. Tisto z denarjem sem dal tako.. da izzivam. Cel moj point je bil pa na tem, da ti (Microsoft) zveniš, kot da je .NET _edini_ programski jezik. Bog i batina.
Ü

krho ::

Roadkill in ostali: Men pa java in .net smrdita do neba.
Moram priznati, da sem dolgo časa prisegal na VB tam do začetka leta 2003.
Takrat pa sem za poizkušino instaliral Delphi. No od takrat ne grem z njega.

V službi sicer furam PHP, faks pa me nekaj posiljuje s Javo. Kam za vraga so šli časi starega pascala, zakaj za vraga so to upgrejdali na javo namesto na Delphi?
si.Mail odprto-kodni odjemalec elektronske pošte. - http://www.simail.si
Uredite si svojo zbirko filmov, serij in iger - http://xcollect.sf.net

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: krho ()

WhiteAngel ::

theD3viL-:
> Microsoft - 60 000 developerjev
> Ubuntu - nekaj 100 (mogoče nekaj 1000)
> Slackware - 1.

Samo Linux jedro ima 2 milijona aktivnih razvijalcev s testerji vred. Taki sloni, kukr so OOo, KDE/GNOME in Mozz pa doprineseta še drugih 2M. Zakaj tolk velik ljudi? Jah, na kolk platform je Linux kernel portan? Kolk gonilnikov že samo jedro vsebuje? Kolk še drugih tehnologij doprinaša v primerjavi z Windows jedrom? Da so take stvari dovršene in stestirane, nucač dobro organizacijo in kup ljudi (plačanih ali nedeljskih).

64202 ::

krho: Fax je za to, da ti raztegne mozgane, na fri-uni-po se to dela s prologom. Iz tega vidika so java/delphi/php/... vse isti jajc :D
I am NaN, I am a free man!

64202 ::

> Morda pa božiček prinese Mython:)

V tej temi sem dal ene zanimive linke v zvezi s C# in python: Slo-Tech | Skripte
malo za smeh :D

Aha, ce se ne veste: IronPython - A fast Python implementation for .NET and Mono, avtor je zaposlen pri MSju
I am NaN, I am a free man!

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: 64202 ()

OwcA ::

Tvoja IronPython stran je stara, izšel je že 0.9.5.
Otroška radovednost - gonilo napredka.

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: OwcA ()

M.B. ::

Linux is not Windows in upam, da nikoli ne bo. Všeč mi je Linuxov način dela, da imam 100 programov, da installiram nove programe, ko mi paše. Da imam 4 namizja tudi z ATIjevo kartico, da se lahko ssh-jam na računalnik.

Kdaj bo windows omogočal to, da ti prikaže odprta okna na vseh namizij: Expose

Tisti štirje kvadratki, so 4 namizja in tega Windows nima, vsaj ne da bi vedel. Slika.

Ali pa brskanje po disku z zavihki:

Konqueror 3.4.1.

In pa prozornost, ki pride šele v Visti: Xorg.

Ali pa speelchecking na msn

Mogoče 14 sec boot time.

Zagon namizja sicer traja 1 minuto, zaradi sessiona, ki zažene ~20 programov.

V windowsih je vse skupaj trajalo 6 minut, zaradi velikega števila nameščenih programov (~300), ampak to mene kot končnega uporabnika ne zanima.

Vse slike so namizje KDE na Gentoo.

Ne pravim, da je Windows vsemogočen ali da je Linux vsemogočen, marsikaj ima Linux boljše urejeno (npr /home/), marsikaj Windows(S finančno injekcijo zagotovljene dobre driverje).

Ne briga me koliko ljudi ima Linux. Ampak morate pa priznati, da se vedno bolj izboljšuje, in če se DRM prime, in ne bo več piratskih Windowsow, v kar sicer dvomim ampak vseeno, se Linuxu obeta lepa prihodnost.

Linux je tudi za n00be, sam sem bil totalen n00b, ko sem si namestil Pingo, sledila je Fedora in Ubuntu, ki me je preveč utesnjeval, je odlična distribucija za začetnike, ampak za kaj več pa ne, sedaj pa je na računalniku Gentoo, ki je najhitrejši od vseh.

In vse sem delal s pomočjo Googla in HOWTOjev. Samo pripravljen se je biti učit.
Everyone started out as a newbie.
Sadly only a handful ever progress past that point.

Roadkill ::

M.B.: Bom prehitel Microsofta in ti napisal, da Winsi vse to že majo.
No vsaj kar se različnih desktopov tiče. Ni narejeno popolno, ampak služi namenu: klik Ima tudi "expose".

Transparenco so podpiral že winsi 2k, čeprav ne vem, če za poljubna okna..
itd.. :)

edit: razen 14sec boota. Impressive. :)
Ü

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: Roadkill ()

64202 ::

Daj puste to prozornost no, mislim da je ze win2k imel alfa parameter za windowe, pa tut ce aplikacije tega v glavnem na izkoriscajo.
I am NaN, I am a free man!

para! ::

Spellchecking na msn :)

LOL !

A useless feature.

lp
Death before dishonor!

64202 ::

Ja, spellchecking je prvo kar izklopim na gaimu/kopeteju :D
I am NaN, I am a free man!

darkolord ::

Kdaj bo windows omogočal to, da ti prikaže odprta okna na vseh namizij

To omogoča program z več namizji

Ali pa brskanje po disku z zavihki

Recimo total commander

In pa prozornost, ki pride šele v Visti

Prozornost je že dolgo časa, samo progi rabiš, ki ti jo vklopi za vse programe

Ali pa speelchecking na msn

Imam. V MSN messengerju.

Mogoče 14 sec boot time.

Brez namizja? Nic posebnega.

para! ::

Ne, lej, dejte bit pri opisu funkcij malo bolj realni no.

Alpha transparency ni nič uporabnega. Spell checking v MSNju (!!!) še manj.

Brskanje po disku zavihki? Zakaj je to tako kul, če imamo že v ubogem Windows Explorerju na levi strani drevesno strukturo.

In pa, M.B., čist resno te vprašam, zakaj ti je všeč, da imaš 100 programov na disku, namesto, da imaš na disku tiste programe, ki jih rabiš? Oziroma, zakaj ti je všeč imet več različnih istonamenskih programov, namesto enega?

lp
Death before dishonor!


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Išče se informacija o nepodprti strojni opremi za Linux (strani: 1 2 3 )

Oddelek: Novice / Ostala programska oprema
1387415 (7415) Matevžk
»

Dell naj bi izbral Ubuntu (strani: 1 2 )

Oddelek: Novice / Operacijski sistemi
5710392 (8844) MrStein
»

Opera 8 Beta je tu

Oddelek: Novice / Brskalniki
162486 (2473) Tic
»

PCLinuxOS 8

Oddelek: Novice / Ostala programska oprema
412902 (2902) Matev
»

UserLinux izdal prvo javno različico

Oddelek: Novice / Ostala programska oprema
51937 (1937) Yohan del Sud

Več podobnih tem