» »

Ali bo Amerika napadla Iran do 20.3.2006???

Ali bo Amerika napadla Iran do 20.3.2006???

1 2
3
4

Mati ::

Odrezi zmaju glavo, spostuj narod, daj mu osnove da bo normalno zazivel in sprejel te bo. Norcuj se iz njih in dobil bos ti. To kar se dogaja sedaj in se bo se naprej. Srapnel v hrbet ali noz pod vrat.



Nekateri tukaj še sedaj niso spredvideli dejstev, ki so na pladnju! Cilj vsakega muzleja je izbris židovske države, ter pokol vseh nevernikov.
Lahko mi njih ujčkamo kolikor želimo. Lahko jim stlačimo v rit kar želijo. Nikoli ne bodo oni nas sprejemli, zato se sprašujem kaj je z nekaterimi ljudmi, da jih tako širokosrčno sprejemajo. Treba je vse muzle, ki se gredo nek džihad na evropskih tleh, lepo pred vrata evrope poslat in naj se oni pol tam v pesku lepo jeb**o in razmišljajo o svojem je*enem Mohamedu ali Alahu. Mi tega tukaj ne rabimo, niti ne želimo, razen nekaterih pacifistov oz. liberalcev, ki pa itak ne štejejo.

Nemčija je pred kakšnimi 8 leti sprejeli zelo dober zakon. Potomce prišlekov, ki so delali sranje v Nemčiji so enostavno deportirali v matično domovino. Potem pa so mladoletni Turki jokali na letališču v Istanbulu in se spraševali zakaj se jim godi takšna krivica. Samo kaj, ko je SPD ta zakon skenslal.
Čez 5 let se bo nemcem zgodilo enako, kot se je francozom v kolikor Merkelca ne bo dala svoje turke na povodce!

root987 ::

Strateške zaloge si pa kar pozabil?
Malenkost off-topic: Sicer ima večina razvitih držav kar zajetne zaloge nafte na svojem ozemlju, a Slovenija ni med njimi.
"Myths which are believed in tend to become true."
--- George Orwell

madviper ::

A Slovenija ima sploh kakršne koli strateške zaloge?
I'd like to do something crazy!

klemen22 ::

Mati: zelo dober odgovor!
Motiti se je človeško, odpuščati pa božje. Torej ti odpuščam ;)

root987 ::

Če je verjet uradnemu listu (str.67), naj bi Slovenija zaradi zahtev EU posedovala 90-dnevne zaloge nafte. Kje dejansko bi naj te cisterne stale, mi ne uspe zguglat.

Če kdo ve kje te cisterne stojijo, bi tudi sam prosil za kakšen podatek. Verjetno 90 dnevne zaloge nafte za celotno Slovenijo ne gredo v vsak hlev... A če se prav spomnem so enkrat na TV govorili, da jih imamo v tujini, kar pa spet ni zelo pametno ko nastopi neka resna kriza.
"Myths which are believed in tend to become true."
--- George Orwell

cryptozaver ::

Nic bat. Bush je izjavil da so zaceli izdatneje vlagati v razvoj alternativnih energetskih virov. Mislim da je to pomembna informacija.

cryptozaver ::

>Nemčija je pred kakšnimi 8 leti sprejeli zelo dober zakon. Potomce prišlekov, ki so delali sranje v Nemčiji so enostavno deportirali

Malo pozno... s tem se bo treba soocat. Nekateri ze na ulicah EU zaradi nekih karikatur pozivajo na vojno. Zajebancije ni vec IMHO.

Jan987 ::

kolkr sm jest gledov po netu imajo vse države zalogo nafte za okol 30 dni (povprečje) tako da bi jih po enem mescu al pa mal več že kr spravl na kolena. Sej nafte nebi zmankal sam cena bi se pa lahko full navila

klemen22 ::

Jest mam pri sebi doma rezerve za 2 meseca. Seveda le za moj avto 8-)
Motiti se je človeško, odpuščati pa božje. Torej ti odpuščam ;)

drejc ::

Mnja, če Iran neha prodaja nafto recimo USA, bojo pač začel črpat svojo nafto na aljaski. Zdej so zeleni glasni, ko jih bo pa usekal po tošlu na orenk, bojo pa na Aljaski drilal da bo veselo, brezposelnost bo zmanjšana, cena nafte bo malo spet padla, naftarji se bojo obogatil, common citizen bo spet vesel in profitiral.

V Iranu pa...?
"Rise above oneself and grasp the world"
- Archimedes of Syracuse

_marko ::

Enako sledi v Canadi (bituemski peskovi)...
Tam je imajo več kot v Iranu.
The saddest aspect of life right now is that science
gathers knowledge faster than society gathers wisdom.

Alexius Heristalski ::

Če je verjet uradnemu listu (str.67), naj bi Slovenija zaradi zahtev EU posedovala 90-dnevne zaloge nafte. Kje dejansko bi naj te cisterne stale, mi ne uspe zguglat.

Če kdo ve kje te cisterne stojijo, bi tudi sam prosil za kakšen podatek. Verjetno 90 dnevne zaloge nafte za celotno Slovenijo ne gredo v vsak hlev... A če se prav spomnem so enkrat na TV govorili, da jih imamo v tujini, kar pa spet ni zelo pametno ko nastopi neka resna kriza.

klik
klikn
klikni

Citat iz ene povezave:
Zavod RS za obvezne rezerve nafte in njenih derivatov je javni gospodarski zavod, ki izvaja dejavnost oblikovanja obveznih rezerv nafte in naftnih derivatov, tako da se do leta 2005 doseže količina rezerv, ki ustreza devetdesetdnevni povprečni porabi v preteklem letu.

Za skladišče v Ortneku vem, ker živim tam blizu, sicer pa so skladišča še v Lendavi, Račah, Celju, Ljubljani in Serminu.
fantje, ni blo slabo, samo dajte še v herbicidščini

Zgodovina sprememb…

Double_J ::

V čem je tak problem zbombandirat te sajte? Zakaj vsi s Pentagonom vred pravijo, da študije kažejo, da je to neizvedljivo? Slepilni manever?:)

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: Double_J ()

Fizikalko ::

Hmmm, Američani pa nimajo bombe al kaj?

Thomas ::

> Zakaj vsi s Pentagonom vred pravijo, da študije kažejo, da je to neizvedljivo? Slepilni manever?

Ma nimajo podatkov, kje je kej. To je, žal.
Man muss immer generalisieren - Carl Jacobi

Double_J ::

To bi pomenilo, da nimajo niti enega svojega nekje pri vrhu tega režima. Ali pa en kup svojih nekje nižje. Močno dvomim no.:\

Maria ::

Mislim, da je zgodba z Irakom in Iranom le strateška priprava na delitev sveta po soočenju s Kitajsko (ne nujno vojaško, prej ekonomsko). Zahodni svet mora prevzeti Bližnji vzhod preden to stori Kitajska.

Maria

Thomas ::

> Zahodni svet mora prevzeti Bližnji vzhod preden to stori Kitajska.

Mislim, da ni tako. Bljižnjevzhodci so pain in the ass, sebi in drugim. Tudi Kitajcem. Nadloga, velika. Samo to je.
Man muss immer generalisieren - Carl Jacobi

Maria ::

V osnovi gre za to, kateri sistem vrednot bo dolgoročno zmagal. Ker to prinaša največ.

Maria

Zgodovina sprememb…

  • spremenila: Maria ()

Thomas ::

Sej se ni kaj dosti ne strinjat s tistim, kar trdiš, Maria!

Vendar Indija ima večjo gospodarsko rast od Kitajske, po prebivalstvu jih pa dohiteva. Zato se mi zdi USA-India partnerstvo zelo zanimiva reč in sem bil zadnjič navdušen, ko je Bush v Indiji sklenil deal.

Kar se Kitajcev tiče, se pa (tako kot Indijci) počasi raztapljajo v Zahodu. Napredujejo.

Samo, hotel sem reči - oboji skupaj in celo vsaka država od teh dveh posamezno, sta ene parkrat pomembnejši od zaostajajočih in nazadujočih Arabcev (skupaj z njihovimi "zavezniki" vred).

ME in Afrika ... sta ... četrtorazredni del sveta.
Man muss immer generalisieren - Carl Jacobi

Maria ::

Indija (-ijci) v svojem vrednostnem sistemu nimajo vgrajenega pricipa želje po vladanju. Kitajci imajo. To je ključna razlika. ZDA igra v dogovorih z Indijo na znano logiko deli in vladaj, pač v skladu s svojimi interesi.

ME je s stališča globalne ureditve še nedifiran/v napačno smer degeneriran prostor, ki ga je potrebno zasesti. Kdor ga bo prej, bo imel strateško geopolitično prednost. Enako je z Afriko, ki pa še potrebuje veliko časa.

Maria

Thomas ::

Če je svet mesto, potem je Afrika slum, ME pa slum brez vode.
Man muss immer generalisieren - Carl Jacobi

svit ::

In kaj je tako grozno, če ima Iran A-bombo? A mislite, da bodo potem kar metali Izrael v zrak? Saj niso otroci obsedeni z igricami, kot velika večina tukaj. Kar nekaj. Iran ni evil evil, sposoben samo grozodejstev. Tisti ki to trdi je en velik manipulator in hujskač vojne.

Kaj se bo zgodilo, če Iran dobi A-bombo:

- nenadoma Ameri ne bodo tako bojeviti in imeli želje po kontroliranju naftnih polj v Iranu, ker se bodo zavedali, da lahko dobijo porcijo (A-Bomba) na lastnem dvorišču.
- nenadoma se bo ublažil sovražni/hujskaški govor Amerov in se bo vsa stvar pomirila. Ahmedinežad bo lahko tudi ublažil svojo govorico. On govori na tak način zato, ker je stisnjen v kot in zato grozi.
- ravnanje Irana je racionalno. Ima velikega čefurja (Ameri) pred vrati in je tudi videl kako je čefur pretepel/posilil soseda. A naj si zato kar sam pripravi vazelin in mu nastavi rit?

Kakšno drugo strategijo pri preprečevanju napada Amerov pa sploh ima Iran? Kupovanje tankov, letal, topništva? Nimajo šans, če pride do vojne podobne prvi zalivski vojni. Ameri bi jih postrelili kot zajce. Torej je treba za obrambo uporabiti kaj drugega. In to je A-Bomba. Iran ima lep primer, kam pripelje uklanjanje države vsem zahtevam Amerov. Irak, ki se je pred drugo zalivsko vojno praktično sam razrožil in je takorekoč sam padel v ameriške roke. Torej?
Demokratizacija bo potem nekdo rekel. Pa res? Kaj nima Iran že parlamenta? Ali nimajo volitev vsakih pet let? Ali niso imeli reformističnega voditelja na oblasti, ki je potem zaradi razmer oziroma groženj v svetu (napad na Afganistan, vojna v Iraku - sosedi Irana), izgubil volitve proti skrajnežu?

Kako to da je zmagal na volitvah skrajnež Ahmendinežad? Kako to da je zmagal Hamas v Gazi? Vse to je poenotenje naroda okoli voditeljev v času velike grožnje.

In zakaj ne bi dopustili Iranu razvijanje jedrske tehnologije v civilne namene? A je tako težko podpisati sporazum v katerem bi določili, da objekt nadzoruje mednarodna agencija za atomsko energijo ali kar je že? Ne bi to bila bolj pametna rešitev od kategoričnega NE?

V glavnem je smer v katero zdaj tečejo pogajanja, smer v vojno. Amerika potrebuje samo eno pizdarijo na svojem ozemlju. Če bi Iran lahko nadzoroval vse teroristične skupine (Al Kaida), bi čisto drugače govoril. Pa jih ne. In zato ga je na smrt strah, da se ne ponovi 9/11, ker ve da bo najebal. In zato išče pot kako obvarovati svoje bogastvo - nafto.
Ni ideje

Thomas ::

Imajo pa favele in njihovi gang bossi simpatizerje po vsem mestu. Žal.

Amerika je good, Iran je evil. Čisto enostavno.
Man muss immer generalisieren - Carl Jacobi

jype ::

Ce bi bil Thomas malo bolj brihten, bi ga mogoce vzeli med rjavosrajcnike. Pa je premalo indoktriniran, ker vcasih tudi kritizira ZDA, kljub temu, da ze skoraj bolestno verjame v njihovo "demokracijo".

Amerika je danes raj za ljudi, ki se jim fucka za vse. S takimi ljudmi demokracija ne more obstajat.

Amerika je evil. Iran je oaza miru, strpnosti in spostovanja clovekovih pravic. Cisto enostavno, in popolnoma enako narobe, kot katerakoli tvoja trditev v tej temi, Thomas.

Jaz mislim, da ZDA ne bodo napadle Irana, dokler ne bo to nujno potrebno v naslednji volilni kampanji (remember Clinton?)

TwoEyes ::

In zakaj ne bi dopustili Iranu razvijanje jedrske tehnologije v civilne namene? A je tako težko podpisati sporazum v katerem bi določili, da objekt nadzoruje mednarodna agencija za atomsko energijo ali kar je že? Ne bi to bila bolj pametna rešitev od kategoričnega NE?


Povej to Ahmadinejadu. On ima ponavadi takele kategorične, medtem ko se bo IAEA na pol pretrgala, da bi zadeve rešili lepo diplomatsko.
Kolikor vem, Iran nima namena dovoliti popolnega nadzora nad svojimi jedrskimi objekti. Kaj bi skrivali, če so samo za civilne namene?

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: TwoEyes ()

Thomas ::

jype & Co. so rajtam foušljivi, ker EU ni Amerika. Sej sem jest tud foušljiv. Samo je treba športno prenesti 2. mesto. Če si drugi, ni razloga, da bi se obnašal iracionalno.
Man muss immer generalisieren - Carl Jacobi

jype ::

Ja, saj zato je pa bedasto biti vojni hujskac. Ce bi bil nek redneck bi bilo to normalno, tako je pa patolosko.

Jaz mislim, da ni nic narobe, ce ZDA uporabijo svoja natancna orozja in s tem preprecijo proizvodnjo kaksnih zelo strupenih in za izdelavo jedrskega orozja pripravnih snovi, ker Iran ocitno ne bo dovolil nadzora nad svojim jedrskim programom. Ampak dokler nismo izcrpali vseh diplomatskih moznosti se pac ne bomo sli streljat. Saj nismo debili, da bi lastna nacela poteptali zato, ker nam nek mali Iran sitnari.

Koliko muslimanov bo popenilo pri napadu ali pa diplomatski resitvi, je pa odvisno kako bedasto bodo nasi predstavniki in za njimi tudi nasi mediji o tem porocali. Bush nikoli ne zmerja muslimanov, pa po moje je celo dovolj dobro vzgojen, da se mu ne zdijo nic manj vredni kot njegovi soverniki. Gre za spostovanje do drugacnih, nic drugega. Ce tega spostovanja ne premoremo, hja, potem pa nismo noben zahod. Kvecjemu rusevine tistega, kar je nekoc stalo na zahodu.

Hardstyle ::

R33D3M33R ti to res misliš? Kaj ZDA pa lahko imajo vsa orožja, ki jih človeštvo premore? Američani hočejo na vse načine popraviti primenkljaj v proračunu. In s tem, da bi postali vodilna sila na področjo orožje in podobnih stvari bi jim zagotovo uspelo! Američani in njihov Bushman lahko samo čakajo dokler se nebo ponovil 11. september! Južna koreja je že sama po sebi strah in trepet. Zakaj? Zato, ker lahko zravnajo ZDA kdaj hočejo in to ve celi svet in to je tudi razlog, da američani ne ukrepajo proti njim, ker vedo da nimajo možnosti! Napad na Iran ali Južno korejo je samomor za ZDA!

Vsi pišete, da ste proti temu da ima Iran tako močno orožje - kaj pa so američani? Ne pozabite, da zaradi njih raste cena goriva in da ste vi na škodi! Oni pa si manejo roke, ker bo cena $ rastla!

Zgodovina sprememb…

root987 ::

Antrax`: In južna koreja je problem za ZDA ker... ?
"Myths which are believed in tend to become true."
--- George Orwell

Samsung06 ::

root987: Antrax`: In južna koreja je problem za ZDA ker... ?

Jah ne vem kje zivis da ga to sprasujes. A ne ves da mojo Juzno Korejci super Lcd zaslone k so ne varni za folk ce bi jih metal! >:D

svit ::

TwoEyes: Seveda... če imam kopirni stroj doma, že ponarejam denar...

Atomsko bombo ni tako lahko narediti. Še posebej pa ne če imaš jedrsko tehnologijo za civilne namene. Potem bi bila po tvoji logiki tudi Slovenija sposobna izdelati atomsko bombo v kratkem času, saj imamo celo dva jedrska reaktorja v državi. Eden v Krškem, drugi pa je raziskovalni reaktor TRIGA v Podgorici.

Iran počne to, kar bi počela vsaka normalna država, ki ima nekaj, kar si druge države želijo. Hoče minimalizirati možnost "roparskega napada" (to je vojne) nanjo. Irak oziroma Husein je verjel, da ga bo zaščitil OZN oziroma mednarodna skupnost, pa se je grdo opekel. Zakaj bi zdaj Iran polagal upe v neko imaginarno skupnost brez vpliva? Edina gotova obramba pred napadom je, da si zagotovi atomsko bombo. To je legitimen in legalen cilj države, pa lahko pri tem kščanski fundamentalisti in skrajneži še tako kričijo in demonizirajo nasprotnika.

Kar se pa tiče naftne borze v evrih, pa sam menim, da ne bo imela tako usodnih posledic na ameriško gospodarstvo. Vpliv pa bo zagotovo imela. Tudi to je legitimna in legalna strategija države, ki je nenehno v nasprotju z ZDA. Zakaj bi potem ta država poslovala v valuti nasprotnika?

Zakaj ne Evropa sprejme podobne strategije na področju energije, kot jo je Švedska? Čez deset let bodo take krize in prerivanja samo še odsev nesmiselnosti in neumnosti držav, ter kratkoročnega gledanja na energetski problem.
Ni ideje

iration ::

Antraks se je sam diskvalificiral iz debate ven :D
Tudi jaz bi imel kakšno pravico rad v življenju. Npr. pravico do tega, da delam
12 ur na dan in sem za to nagrajen s strani delujočega ekonomskega prostora, ne
pa kaznovan s strani Salmoneličevih gremlinov. - NavadniNimda

Daedalus ::

Edina gotova obramba pred napadom je, da si zagotovi atomsko bombo. To je legitimen in legalen cilj države, pa lahko pri tem kščanski fundamentalisti in skrajneži še tako kričijo in demonizirajo nasprotnika.

Ni se samo Antraks diskvalificiral iz debate...svit se je tud:\

Daj mi povej nekaj svit - kaj ti garantira, bo Iran jedrsko orožje (ne)uporabljal odgovorno? Ti bi zaupal A-bombo diktaturi verskih voditeljev?
Man is condemned to be free; because once thrown into the world,
he is responsible for everything he does.
[J.P.Sartre]

TwoEyes ::

Atomsko bombo ni tako lahko narediti. Še posebej pa ne če imaš jedrsko tehnologijo za civilne namene.


Jest ne vem, kako lahko ali težko je Iranu priti do A-bombe. Oni trdijo, da imajo jedrsko tehnologijo izključno za civilne namene, in ti jim to seveda lahko verjameš.
Jest jim pač ne.
Še posebej ne zaradi odkritih pozivov k anihilaciji neke države, pozivanju k boju proti zahodni nevarnosti in ostalih cvetk, ki ob praktično vsaki priložnosti priletijo na dan. Opravičevanje, da je to le retorika za domačo publiko, mene ne prepriča.

Da bi pa Iran izključno zaradi nekega ponosa in užaljenosti tvegal sankcije ali celo vojaški napad, se mi pa ne zdi dosti verjetno. Čeprav, tudi ne bi bil preveč presenečen.

drejc ::


Zakaj bi zdaj Iran polagal upe v neko imaginarno skupnost brez vpliva? Edina gotova obramba pred napadom je, da si zagotovi atomsko bombo. To je legitimen in legalen cilj države, pa lahko pri tem kščanski fundamentalisti in skrajneži še tako kričijo in demonizirajo nasprotnika.


Tis patetičen. Nedemokratična družba, ki kamenja ženske in jih tretira kot drugorazredne državljane, ter amputira ude svobodnogovorečim si res zasluži tvoje sočustvovanje da ima pravico do A-bombe.

Sick man, sick!
"Rise above oneself and grasp the world"
- Archimedes of Syracuse

svit ::

Dedalus: kaj pa Iranu zagotavlja, da ga Amerika ne bo napadla? Vse okoliščine kažejo na to, da ga bo prej ali slej. Od znamenitega govora Busha o državah osi zla (Axis of evil) do dejanj (napad na Irak), do ponavljanja enakih dogodkov (nevarnost za "svobodni" svet, ki bi ga predstavljala atomska bobma v rokah Iraka...ehm Irana...), do ustanavljanja raznih komisij za "Liberalizacijo Irana"... No kdo tukaj koga napada? Boš zdaj rekel da Iran napada Ameriko ali je stvar obratna?
Vprašanje zate: Kaj misliš, da bo Iran naredil z A-bombo? Jo odvrgel na Izrael in pri tem tvegal totalno uničenje svoje države s strani izraelskih A-bomb?
Kako to da se nobeden več ne obrega ob Pakistan, ki je tudi (o groza!!) muslimanska država, pa še vojaško hunto in diktatorja ima na oblasti?

In kdo je zdaj na oblasti v Ameriki? A niso Rumsfeld, Cheney, Bush krščanski skrajneži oziroma skrajna verska desnica? Bush se je celo javno hvalil, da mu je napad na Irak priporočal sam presvitli Bog. Kdo je že hotel sprejeti taktiko preventivnega atomskega napada? Amerika danes ni več tista Amerika, ki je premagala nacizem in ki je bila svetilnik demokracije in svoboščin v svetu.

Seveda tudi v Iranu niso nedolžni, toda z vprašanji: "Ali bi zaupal atomsko bombo verskim voditeljem?" ne pridemo daleč. Saj Ahmedinežad ni dobil 100% podpore Irancev na volitvah. Če želimo spreminjati Iran v državo po zahodnih merilih, jo je potrebno drugače vpeti v mednarodno skupnost. Jo zavzeti ekonomsko ali pa kulturno. Z vojno se bo samo zgodil Irak v veliko večjem obsegu. Oziroma bo stvar še veliko slabša. Kdo lahko zagotovil, da ne bi v Turčiji padla prozahodno usmerjena vlada, kdo lahko zagotovi, da se bo vojna ustavila na Bližnjem vzhodu in se ne bo razširila v Evropo? Ne gre pozabiti, da imajo trenutno Bližnje vzhodne države podobno populacijsko sliko, kot so jo imele evropske države pred prvo in pred drugo svetovno vojno. To pomeni veliko mladih (18-34 let), revnih, neizobraženih moških, ki so vodljivi kot ovce in ki bi videli življensko priložnost v vojni.

Kar se tiče spreminjanje kulture Irana, pa se strinjam, da bi to morali spremeniti. Toda z nasilnim vnašanjem modernejših vrednot, bomo dosegli ravno obratno. To kar se dogaja v Iraku je zelo poučno. Namesto demokracije, miru ter spoštovanja do drugačno mislečih prihaja do radikalizacije stališč, ki ne prenašajo drugačnega mnenja. Tako imamo vedno večje skrajneže, ki se do zadnje pike držijo korana, verski voditelji pa imajo vedno večji vpliv. Kar je ravno obratno od željenega cilja ločenosti države od cerkve.

Zahodni svet izgublja moralno prednost, ki jo je imel pred najslabšo možno družbo na Bližnjem vzhodu. Kako bomo pridgali nekomu drugemu naše vrednote, če pa jih razni dogodki kot so Guantanamo, Abu Grajb, pokoli nedolžnih vaščanov, uporaba kemičnega orožja (beli fosfor) v Faludži, zanikajo?

Še enkrat sprašujem, kaj se bo spremenilo, če ima Iran A-bombo?
Ni ideje

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: svit ()

Hardstyle ::

Nisem jaz geek da bi bil 24h/7 na netu in postavljal taka glupa vprašanja.
Vprašaj se zakaj se je začela vojna v Iraku. Zakaj? Zato ker so BUSHmani MISLILI, da imajo ne vem kakšna super duper orožja. Kje so zdaj ta orožja? ZDA imajo tako močne obveščevalne službe kot sta CIA in FBI in da oni gredo napadat zato, ker MISLIJO da ima nekdo ne vem kakšna orožja? NE ga je*at! Jaz bi enega pretepel človeka, ki je šel mimo mojega avta. Zakaj? MISLIL sem, da mi ga bo vkradel. SAME SHIT!! Američani si prizadevajo tudi za razorožitev J. koreje - ZDA so proti temu da bi BILOKATERA država posedovala oz. proizvajala takšno orožje - le oni bi jih lahko imeli. Takšne so sanje marsikaterega BUSHmana

drejc ::

kaj pa Iranu zagotavlja, da ga Amerika ne bo napadla


Dost simple! (za naš viewpoint)

Sekularizacija in demokratične volitve ter priznanje Izraela.
"Rise above oneself and grasp the world"
- Archimedes of Syracuse

WarpedGone ::

Da ma amerika Abombo me ne skrbi sploh (se mi sam mal ne dopade, iz principa).
Da jo ma pakistan me že mal skrbi.

Če bi jo mel Iran bi me blo strah.
Zbogom in hvala za vse ribe

drejc ::

Sahab6 ima >5000km dometa.

Fajn ane? Glede na to da se je Ažad odločil izbrisat Izrael pa sploh. Ta najbolj mila varjanta je ta z USAF bombniki...drugače se bo zgodil da bo Izrael preventivno nukal Iran.
"Rise above oneself and grasp the world"
- Archimedes of Syracuse

TwoEyes ::

Daedalus ::

Seveda tudi v Iranu niso nedolžni, toda z vprašanji: "Ali bi zaupal atomsko bombo verskim voditeljem?" ne pridemo daleč. Saj Ahmedinežad ni dobil 100% podpore Irancev na volitvah. Če želimo spreminjati Iran v državo po zahodnih merilih, jo je potrebno drugače vpeti v mednarodno skupnost. Jo zavzeti ekonomsko ali pa kulturno. Z vojno se bo samo zgodil Irak v veliko večjem obsegu. Oziroma bo stvar še veliko slabša. Kdo lahko zagotovil, da ne bi v Turčiji padla prozahodno usmerjena vlada, kdo lahko zagotovi, da se bo vojna ustavila na Bližnjem vzhodu in se ne bo razširila v Evropo? Ne gre pozabiti, da imajo trenutno Bližnje vzhodne države podobno populacijsko sliko, kot so jo imele evropske države pred prvo in pred drugo svetovno vojno. To pomeni veliko mladih (18-34 let), revnih, neizobraženih moških, ki so vodljivi kot ovce in ki bi videli življensko priložnost v vojni.

Daj mi opiši politični sistem Irana in mi pol pojasni, kako bo kdorkoli, ki razmišlja drugače od verskih sivih eminenc, tam prišel na oblast? Kako boš reformiral tako državo? Dopuščam pa seveda možnost, da nimaš pojma, kako se izbira politične kandidate v Iranu, kdo dejansko ima politično moč v državi in zato pišeš takele zadeve tule gor.

Še enkrat sprašujem, kaj se bo spremenilo, če ima Iran A-bombo?

Razmerje moči na Bližnjem Vzhodu, zelo verjetna je oboroževalna tekma z Izraelom. Najslabši možni scenarij - nuklearni spopad, ko bojo eni al drugi strani popustili živce. Ne rabimo tega, hvala. Poleg tega pa mi ni všeč ideja o tem, da bi Iran postal "glavna faca" v regiji. Preveč nepredvidljivi so, pa itak delajo že dosti sranja v regiji. Začenši z vmešavanjem v Irak.

Antrax - nehaj se smešiti, resno.
Man is condemned to be free; because once thrown into the world,
he is responsible for everything he does.
[J.P.Sartre]

drejc ::

Kako boš reformiral tako državo?


Še bolj taktno postavljeno...kako boš reformiral (sekulariziral) islamsko državo ki ima varuhe revolucije kot najvišji možni političnoverski organ?
"Rise above oneself and grasp the world"
- Archimedes of Syracuse

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: drejc ()

WarpedGone ::

Če mene vprašaš, tako kot se zdravi tumor:

1. odrežeš kar je gnilega, podivjalega oz. kako drugače izven dosega ozdravitve

2. pozdraviš rano ki je ostala po 1. koraku
Zbogom in hvala za vse ribe

svit ::

Kako sekularizirati islamsko državo? Ne vem recepta (če bi ga vedel, bi zdaj sedel z miljoni v žepu in bil velika živina), toda moja smer bi bila taka (utopična):
- poudarjanje svoboščin in človekovih pravic
- "marshalov plan" za Iran oziroma problematične države
- vzpostavitev modernega šolanja
- pošteno bi sodeloval v naftnem poslu oziroma bi določil "fair price"
- podpiral bi demokratična načela in ne bi podpiral diktature, ki mi omogočajo poceni nafto
- predvsem pa bi zagovarjal ločitev cerkve od države
- propaganda o svobodi
- gradil zaupanje
- spoštovanje lastnih načel, katere bi rad vgradil v problematično državo
- podpiranje tistih strank, ki so v svojih programih napredne in prozahodno usmerjene


Kaj trenutno počne Zahod?
- grozi Iranu z morebitnem vojaškim napadom -> zmanjšanje zaupanja
- kaos v Iraku, kjer si ljudje želijo varnosti namesto svobode. -> verski skrajneži dobivajo vse več vpliva
- sankcije Iranu -> gospodarska kriza, večja revščina, večja neizobraženost, bolj so množice dojemljive za vero
- naftni posel -> oglej si Syriano
- spoštovanje lastnih zakonov. -> Amerika je z Guantanamom, Abu Graibom, samostojnim napadom na Irak poteptala načela, ki jih skuša vgraditi v problematične države
- podpira ljudi oziroma stranke, ki so sumljive preteklosti in ki nimajo podpore lokalnega ljudstva. Kolaboracioniste po domače, ki pa zagotavljajo bajne dobičke naftni in orožarski industriji.
- svoboda? Trenutno jo imamo še dovolj. Toda vsakodnevno se vlagajo novi zakoni in predpisi (v zvezi z vojno proti terorizmu), ki krnijo osnovne človekove pravice in vračajo zahodno družbo za 100 let v preteklost.

Problem je v tem, da vojna ne bo prinesla teh vrednot v Iran, kvečjemu nasprotno. Ne moremo vzpostaviti "pravične" vojno proti Iranu, ker je trenutno preveč medijsko razvpitih nemoralnih početij Zahoda.

Za vzpostavitev "pravične" vojne pa nam manjka dober izgovor, ki bi poenotil zahodni svet:
- terorističen napad podoben 9/11 v Ameriki s strani Irana
- kakšna velika moralna neumnost s strani Irana (recimo kemični napad na kakšno uporno vasico)

Vodenje jedrskega programa za civilne namene oziroma domneva, da bo ta civilni program lahko bil uporabljen tudi v vojaške namene, pa ni dovolj moralno upravičena. To se je še posebej izkazalo pri veliki prevari z iraškim kemičnim programom. Ljudje preprosto ne bodo ugriznili dvakrat v isto laž, po mojem mnenju.
Ni ideje

drejc ::

Kako sekularizirati islamsko državo? Ne vem recepta


Ummmmm... Atatürk? Rabiš podporo vojske in se greš coup d'etat.

Sj vem da bom izpadu vojni hujskač ampak izkušnje kažejo da sekularizacija Islamske države enostavno ne gre brez vojne.

Zakaj?
Ker tam
a) ni svobode govora (link kaj se zgodi zagovornikom svobode in človekovih pravic ter sekularizacije najdeš na strani nazaj ali dveh)
b) ni enakopravnosti spola (v to kdo dvomi?)
c) ni pravnega sistema podrejenega človekovim pravicam (ampak je podrejeno 1400let staremu nedvomljivemu Muhammedovem prerokovanju o mutilaciji prestopnikov, s tem da so ženske krive da jih kdo posili)
"Rise above oneself and grasp the world"
- Archimedes of Syracuse

Daedalus ::

Kako sekularizirati islamsko državo? Ne vem recepta (če bi ga vedel, bi zdaj sedel z miljoni v žepu in bil velika živina), toda moja smer bi bila taka (utopična):
- poudarjanje svoboščin in človekovih pravic
- "marshalov plan" za Iran oziroma problematične države
- vzpostavitev modernega šolanja
- pošteno bi sodeloval v naftnem poslu oziroma bi določil "fair price"
- podpiral bi demokratična načela in ne bi podpiral diktature, ki mi omogočajo poceni nafto
- predvsem pa bi zagovarjal ločitev cerkve od države
- propaganda o svobodi
- gradil zaupanje
- spoštovanje lastnih načel, katere bi rad vgradil v problematično državo
- podpiranje tistih strank, ki so v svojih programih napredne in prozahodno usmerjene


Kako boš to počel v državi:

- kjer o vsem pomembnem odloča peščica verskih voditeljev
- kjer je glavna vera Islam, ki ne pozna ločitve države in cerkve
- kjer se uporablja šerija kot osnova pravnemu sistemu
- kjer je religija tud iztočnica v šolskem sistemu
- kjer bi te zaradi napada na zgornje štiri lastnosti lepo zaprli in/ali ubili

Ne sam utopični, popolnoma brez realne osnove so tvoji predlogi. Pa še nekaj - verjemem, da je Siriana dober film. Ne bi ga pa jemal za iztočnico resne analize ozadja naftnih poslov.

Problem je v tem, da vojna ne bo prinesla teh vrednot v Iran, kvečjemu nasprotno. Ne moremo vzpostaviti "pravične" vojno proti Iranu, ker je trenutno preveč medijsko razvpitih nemoralnih početij Zahoda.

ja, Iran pa je brezmadežno blaženo kraljestvo za ljudi, ne?
Man is condemned to be free; because once thrown into the world,
he is responsible for everything he does.
[J.P.Sartre]

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: Daedalus ()

drejc ::


Vodenje jedrskega programa za civilne namene oziroma domneva, da bo ta civilni program lahko bil uporabljen tudi v vojaške namene, pa ni dovolj moralno upravičena.

IMO je. Ker se Iran javno prizadeva za izbris Izraela je to čist legalen threat. Da ne omenimo da ni demokracije tam, kar jih IMO avtomatično izloči do demokratičnega obravnavanja zahoda do njih.

To se je še posebej izkazalo pri veliki prevari z iraškim kemičnim programom.

Kaj ni jasno? Da je Irak kemično orožje imel in ga uporabil za poboj Irancev in Kurdov? Ali to vprašanje kje je iraško kemično orožje sedaj, če ga v Iraku ni?

:\
"Rise above oneself and grasp the world"
- Archimedes of Syracuse

jype ::

Prosim da ne pozabite, da tudi zahod ni imel podpore ljudstva pri napadu na Irak (in ce smo ravno pri tem, pri uporabi atomske bombe v 2. svetovni vojni). ZDA pa sploh ne.

V Iraku so jim enostavno podali dejstvo, da Irak ima WMD, ki so nevarni za ZDA. Figo.

Iran se lahko pri svojih sovraznikih nauci precej vecjih svinjarij, kot je npr. serija.

Pravzaprav bi bilo odlicno, ce bi Iran imel jedrsko orozje, ker bi lahko te degenerirane Americane lahko ze enkrat spravil tja kamor spadajo. Sounds weird? Tocno isti stavek, ampak obrnjen, tule v vsakem postu izrecete drejc, Thomas in zdaj se Daedalus.

Ce je pozivanje k vojaskemu napadu na suvereno drzavo vse kar zmorete, potem ste lahko tudi tiho, pa ne bo resne skode. Ce imate pa kaksno dobro idejo kako zadevo resit brez vojaskega spopada, potem pa na dan z njo (da jo Thomas potolce, ker se z Iranci in muslimani ne da nicesar zment, ane).
1 2
3
4


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Nova vlada - Zunanja politika (strani: 1 2 3 4 5 6 )

Oddelek: Problemi človeštva
25327663 (22399) Brane22
»

Iran znova blokira pol interneta (strani: 1 2 )

Oddelek: Novice / NWO
8629545 (26939) MrStein
»

Iran - naslednja tarča zahodnih imperialistov? (strani: 1 2 3 4 )

Oddelek: Problemi človeštva
15539130 (36373) Mipe
»

Napad ZDA na IRAN (strani: 1 2 3 4 5 6 )

Oddelek: Problemi človeštva
27721990 (14586) drvo

Več podobnih tem