» »

IPCC: drugi in tretji del poročila o podnebnih spremembah

IPCC: drugi in tretji del poročila o podnebnih spremembah

Slo-Tech - Mednarodni odbor za podnebne spremembe (IPCC) je objavil še drugi in tretji del Petega poročila o podnebnih spremembah. Prvi del, ki se je ukvarjal s fizikalnim ozadjem, meritvami in trendi, so objavili lani. V drugem delu izpred dveh tednov se analizirali še vpliv s posledicami, v čisto svežem tretjem delu pa so predstavili ukrepe za zajezitev nadaljnjega dvigovanja temperature.

Drugi del je izšel konec marca, v njem pa je 679 znanstvenikov iz celega sveta pregledalo več kot 12.000 študij in strnilo vplive globalnega segrevanja, pripadajoča tveganja in prilagoditve na nove pogoje. V poročilu ugotavljajo, da se je podnebje že spremenilo, kar se kaže na vseh področjih življenja, najbolj pa seveda na preskrbi s hrani. Tveganja prinaša zlasti naraščajoče število ekstremnih dogodkov, na katere so ekosistemi slabo pripravljeni. V poročilu so študirali vpliv spreminjanja podnebja na vodne vire, biodiverziteto globalno in na posameznih področjih, vremenske ekstreme in proizvodnjo hrane. Ena izmed ugotovitev je, da je proizvodnja hrane v zadnjih desetletjih zrasla manj, kot bi bila zrasla brez podnebnih sprememb. Velike učinke ima spreminjanje podnebja tudi višino morske gladine in kislost oceanov, kar bo prizadelo predvsem obalna področje, ugotavljajo.

Glavni problem poročila je seveda negotovost prihodnosti, saj po eni strani niti vremena ali podnebja še nismo popolnoma raziskali, po drugi strani pa je nemogoče napovedati, kateri tehnološki preboji se bodo zgodili v prihodnosti in kako bodo vplivali na naše emisije (torej spreminjanje podnebja) in kako nam bodo omogočili prilagoditi se na spremenjeno podnebje.

V poročilu so škodo tudi ovrednotili. Spremembe bodo prizadele vse države, pri čemer so revnejše države načeloma bolj ogrožene, zlasti kar se tiče življenja ljudi, medtem ko je v bogatejših državah večja materialna škoda. Če bomo uspeli izpolniti zaveze, bi to po trenutnih modelih povzročilo dvig povprečne globalne temperature za +2 °C, kar naj bi povzročilo padec BDP za 0,2-2,0 %. Preventivno ukrepanje bi po drugi strani povzročilo le za 0,06 odstotne točke nižjo letno rast BDP, če bo ta med 1,6 in 3 odstotki.

Tretji del poročila, ki so ga objavili prejšnji teden, opisuje načine, kako lahko preprečimo nadaljnje spreminjanje podnebja. Problem je, da se povečuje rast izpustov ogljikovega dioksida v ozračje. V prejšnjem desetletju smo vsako leto v ozračje načrpali milijardo ton ogljikovega dioksida več kot leto pred tem. Tri četrtine teh izpustov odpadejo na izgorevanje fosilnih goriv, od tega večina na rovaš dvigovanja standarda na Kitajskem in drugih deželah v razvoju, kjer strmo narašča raba nafta in premoga. Četrtino emisij pa prispevajo živinoreja, krčenje gozdov in industrijsko onesnaževanje. V poročilu navajajo, da preprostega recepta v obliki čarobne paličice ni, ampak bo treba uporabiti več tehnologij in sodelovati. Tu vključuje zaprtje elektrarn z izpusti ogljikovega dioksida, uporabo učinkovitejšega transporta, nižja poraba energije zaradi boljše gradnje in tehnologije itd.

Glavno sporočilo v poročilu pa se glasi, da nas čakanje stane največ in da vsako zamujeno leto pri ukrepanju dvigne stroške, oteži sanacijo in odmakne cilj, ki za zdaj stoji pri omejitvi dviga temperature za dve stopinji. Brez ukrepanja naj bi se po modelu do konca stoletja temperatura dvignila za nevzdrženih 3,7-4,9 °C.

17 komentarjev

Oberyn ::

Evo resnična nevarnost globalnega segrevanja (karkoli že to je): jaz sem letošnjo zimo za ogrevanje bivališča potrošil ~300€ manj kot običajno. Jasno je, da tako ne bo šlo in da je to nedopustno. Teh 300€ mi je treba vzeti na nek drug način, pa še 3.000€ dodatno za vsak slučaj - da ne bi slučajno pomislil, kako ima globalno segrevanje tudi dobre plati (aaaaa, herezija, dejte ga!!!!).

Highlag ::

Ko ti bo pa poleti prevroče in boš hotel klimatsko napravo, in ko te bodo žrli oblaki komarjev boš pa verjetno drugače razmišljal.
Never trust a computer you can't throw out a window

ST-777 ::

"This week, the United Nations’ Intergovernmental Panel on Climate Change (IPCC) is releasing its latest report, the “Working Group II Contribution to the Fifth Assessment Report.” Like its past reports, this one predicts apocalyptic consequences if mankind fails to give the UN the power to tax and regulate fossil fuels and subsidize and mandate the use of alternative fuels.

But happily, an international group of scientists I have been privileged to work with has conducted an independent review of IPCC’s past and new reports, along with the climate science they deliberately exclude or misrepresent." The IPCC’s Latest Report Deliberately Excludes And Misrepresents Important Climate Science, March 31, 2014: http://www.globalclimatescam.com/2014/0...

7982884e ::

saj kreacionisti tudi pravijo da geologija in biologija "excludes and misrepresents important creation science"

BorutK-73 ::

Kje so zdaj vsi ki so govorili da je globalno segrevanje fake?
Že samo v sloveniji se je segrelo za skoraj 10°C v povprečju.

bluefish ::

BorutK-73 je izjavil:

Že samo v sloveniji se je segrelo za skoraj 10°C v povprečju.
Res? V povprečju? Potem je pa maksimum šel za 30°C navzgor.

Gavran ::

BorutK-73 je izjavil:

Kje so zdaj vsi ki so govorili da je globalno segrevanje fake?
Že samo v sloveniji se je segrelo za skoraj 10°C v povprečju.


A zato mene zebe?
Bodimo strpni do virusov. Tudi virusi gripe, prehlada in AIDSa morajo živeti.

BorutK-73 ::

bluefish je izjavil:

BorutK-73 je izjavil:

Že samo v sloveniji se je segrelo za skoraj 10°C v povprečju.
Res? V povprečju? Potem je pa maksimum šel za 30°C navzgor.

Ok, tukaj sem malo zajebal besedo "povprečje".
Bi pa rekel da so se najvišje temperature za poletje in zimo povišale za skoraj 10°C. Malo po spominu, lansko poletje smo imeli max 40°C, 25 let nazaj max cca33°C (po spominu seveda). ČE se motim, se že vnaprej opravičujem.

Gavran je izjavil:

BorutK-73 je izjavil:

Kje so zdaj vsi ki so govorili da je globalno segrevanje fake?
Že samo v sloveniji se je segrelo za skoraj 10°C v povprečju.


A zato mene zebe?

Je ja April in ne Julij!

Zgodovina sprememb…

bluefish ::

Grafa za maksimalne temperature sicer ne najdem, povprečje pa niha brez kakih alarmov: statistika.

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: bluefish ()

kow ::

@BorutK-73

"po spominu" smo že zdavnaj nadomestili z bazami podatkov.

m314 ::

Če se komu ne da brskati, statistika iz gornje povezave, povprečna letna temperatura:
Kredarica: 1981-1990: -1,3, 1991-2000: -0,9, 2001-2010: -0,9
Ljubljana: 1991-2000: 10, 1991-2000: 10,9, 2001-2010: 11,3

Podrobnejši podatki: http://www.arso.gov.si/vreme/podnebje/

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: m314 ()

krneki0001 ::

Najboljš da gremo nazaj v jame živet, pa da začnemo drug drugega žret. Tako nas bo manj, nič ne bomo okolja segreval in ...
Asrock X99 Extreme 4 | Intel E5-2683V4 ES | 64GB DDR4 2400MHz ECC |
Samsung 250GB M.2 | Asus 1070 TI | 850W Antec | LC Tank Buster

737 ::

killzone ::

Zemlja je stara nekaj miljard let. Strašno smo pametni, ko je za statistični vzorec merjenja povp. temperature vzeto 20, 50, 100 let :D. Statistika drži toliko, koliko ji verjameš.

MIHAc27 ::

Dobro, statistika gor dol... mene osebno ne gane.

Mi pa že zdrava logika govori, da toliko izpustov kot jih cel svet proizvede gotovo ni dobro. Lahko pa to hitro preverite v kakem bolj onesnaženem mestu.

bluefish ::

Recimo Peking, kjer se ljudje utapljajo v smogu: http://www.tutiempo.net/en/Climate/Beij...

Brez posebnega vpliva na temperature.

Truga ::

Meni so nekoc razlagal, da kako je blo v grciji ful bol vroce med vzponom starogrske kulture (, kot je zdaj. Ces da je *mogoce* bil to eden od razlogov za vzpon, ker je boljs uspevala hrana skozi prakticno celo leto, samo zalivat je blo treba.

Tocnih podatkov se ne spomnim, ampak, pol je seveda tud tole... Mala ledena doba @ Wikipedia

Zdaj pac spet raste temperatura. Pol bo pa verjetno spet padla. Vreme, pac.

Podnebne spremembe so bile, so, in bojo, skos. Dvomim pa, da je to neko globalno segrevanje, in da se dogaja ker ljudje spustijo mal svinjarije v zrak. Ja, mal razlike je sigurno tud zarad tega, ampak da bi se tok poznalo od tega prdca od razlike, pa dvomim.

Veliko vecjo nevarnost pri izpustih predstavljajo dejanski strupeni plini, CO2 pa to ni. Tud dvomim da so zaloge nafte/premoga dovolj velike da bojo trajale dost dolgo da nam CO2 iz tega kej konkretno zajebe.


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Nova anketa: globalno segrevanje (strani: 1 2 3 4 5 6 )

Oddelek: Novice / Ankete
26149243 (41375) gzibret
»

IPCC: Hitrost globalnega segrevanja manjša, a le po naključju (strani: 1 2 3 )

Oddelek: Novice / Znanost in tehnologija
11834730 (24692) NSA Agent
»

Kanada se umika iz kjotskega protokola (strani: 1 2 )

Oddelek: Novice / Znanost in tehnologija
5615968 (13417) gruntfürmich
»

Segrevanje ozračja (strani: 1 2 3 4 5 6 )

Oddelek: Problemi človeštva
26924034 (19309) gzibret

Več podobnih tem